Honor 20
recenze

Honor 20

Výkonný švihák s nejistou budoucností
28

Jeden z nejvybavenější Honorů přišel do pro výrobce neklidné doby. Nic to však nemění na tom, že před sebou máme zajímavý a líbivý telefon vyšší střední třídy. Může se pochlubit kvalitním displejem, vysokým výkonem i kvartetem zadních fotoaparátů. Jde o případ nabídky „hodně muziky za málo peněz“?

Recenze aktualizována: upřesněny informace o nepřítomnosti infraportu.

Honor 20 má v portfóliu výrobce plnit roli toho takřka nejvybavenějšího smartphonu. Pro tyto účely má velký displej téměř bez rámečků, došlo na nasazení výkonného procesoru Kirin 980 a zadní strana se snaží oslňovat hned čtveřicí fotoaparátů. Cena pak vypadá vcelku příznivě – měla by se dostat pod 13 tisíc korun. Půjde o tradiční úspěch telefonů Honor, nebo výrobce tentokrát narazí na silnou konkurenci?

Honor 20 – videorecenze

Technické parametry Honor 20

Kompletní specifikace
Konstrukce154,3 × 74 × 7,9 mm, 174 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,26" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 980, CPU: 2×2,6 GHz + 2×1,92 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 750 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:33 hodin
Dostupnostsrpen 2019, 9 900 Kč

Obsah balení

Prodejní krabička je vyvedena ve světlé variantě, přičemž v ní najdete jen nezbytnosti. Kromě samotného telefonu jde o USB kabel, koncovku nabíječky a redukci z USB-C konektoru na 3,5mm jack.

Honor 20

Konstrukční zpracování: lesklý hrbáč

Pojďme si telefon vzít do ruky a podívat se na něj. Ihned je jasné, že v ruce třímáme produkt Huawei, potažmo Honoru. Líbivý modro-fialový gradientní odstín a oblé tvary jsou jasným poznávacím znakem. Díky tomu mobil padne dobře do ruky a po ruce jsou i všechna potřebná tlačítka. Odemykací klávesa je nezvykle velká. Důvod je prostý – výrobce do ní zakomponoval čtečku otisků prstů po vzoru Xperií. Čtečka funguje neskutečně rychle a vrásky na čele bude dělat zřejmě pouze levákům. Telefon samozřejmě existuje i v jiných barevných odstínech, ale není oznámeno, zda se k nám dostanou.

Modro-fialový gradient a oblé tvary prozrazují, kdo ho vyrobil.

Důvodem k radost rozhodně není vystupující modul fotoaparátů na zadní straně. Těžko říci, proč má Honor pravidelně problémy fotoaparáty vměstnat do těla. Netřeba připomínat, že se telefon položený na stole kývá a je to neskutečně otravné. Mnohá konkurence si s tímto již poradí mnohem lépe. Na horní hraně se nachází zvláštní okénko, které připomíná infraport. Vypadá zcela shodně, jako okénko u Honoru View20. V případě novějšího Honoru 20 však nejde o infraport, ale o senzor pro regulaci světla displeje.

Ke zpracování nemáme výtek. Telefon má tradiční skleněnou konstrukci s kovovým rámem a drobnými plastovými předěly. Nikde nic nevrže a ani se neprohýbá. K dokonalosti nám chybí IP certifikace 3,5mm audiojack – k dispozici je jen USB Type C, a tak pro běžná sluchátka potřebujete redukci.

Líbilo se nám
  • dobře padne do ruky
  • líbivý...
Nelíbilo se nám
  • ...leč okoukaný vzhled
  • povrch náchylný na prach a otisky
  • nepěkně vystouplý modul fotoaparátů

Displej: přinejlepším průměrný

Na čelní straně operuje 6,26palcový IPS displej s Full HD+ rozlišením. Jde o rozumný standard své třídy. Displej je dobře čitelný na slunci i z úhlů, avšak jeho barevné podání za OLED panely jednoduše zaostává a je škoda, že se Honor trochu neplácl přes kapsu. V displeji není výřez, ale průstřel, konkrétně vlevo nahoře. Díky tomu má displej skutečně minimální rámečky a vypadá působivě. Do tenkého rámu nad displejem se i tak vešla mřížka reproduktoru a dokonce také informační dioda, což chválíme. Bohužel ji nelze nijak nastavit.

Honor 20

Na displeji je výrobcem aplikovaná ochranná fólie, což je super. Méně super je, že její kraje jsou lehce ostré, což při ovládání není příjemné. Celkově jsme za fólii rádi, neboť displej není chráněn sklíčkem Gorilla Glass.

Líbilo se nám
  • dostatečně velký a jemný displej
  • informační dioda
Nelíbilo se nám
  • vhodnější by byl OLED panel

Zvuk: jen průměrný

Šetřilo se bohužel i na zvuku – telefon disponuje jen jediným hlasitým reproduktorem, který je na spodní hraně. Hraje sice nahlas, avšak hloubky mu mnoho neříkají. Na poslech hudby to tedy není.

Honor 20

Po připojení kabelových sluchátek se nenároční posluchači dočkají uspokojivého hudebního výstupu. Jen vždy budou potřebovat redukci. Další možností jsou bezdrátová sluchátka.

Líbilo se nám
  • hlasitý reproduktor
Nelíbilo se nám
  • chybí hlasité stereo
  • postrádá 3,5mm jack

Výkon hardwaru: špička na dohled

Honor tradičně nešetří na hardwaru a potvrzuje to i u modelu 20. Nasazen je moderní Kirin 980, nic lepšího Huawei aktuálně nemá k dispozici. Nápomocna je 6GB operační paměť a vy si můžete být jisti, že vás telefon nenechá ve štychu. Pařit můžete klidně i ty nejnáročnější hry, neboť telefon patří k těm nejvýkonnějším na trhu. Limitující může být 128GB interní paměť. Ano, reálně je k dispozici téměř 110 GB, jenže to je vše, přátelé – víc telefon nenabídne, slot pro paměťovku chybí.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • výkonný procesor
Nelíbilo se nám
  • chybí slot pro paměťovou kartu

Výdrž baterie: slušná

Příjemným překvapením je baterie. Kapacita 3 750 mAh na papíře nemusí vypadat nijak oslnivě, ale podstatná je praxe. Telefon bez problémů zvládá celý den, kdy budete permanentně připojeni k internetu. Běžně stačilo dobíjet až v průběhu druhého dne a pokud se uskromníte, můžete nabíječkou vytahovat jen obden. Na druhou stranu je nabíjení díky výkonu 22,5 W svižné. Za půl hodinky telefon dočerpá zhruba 50 % kapacity baterie. Na úplné nabití potřebuje hodinku a půl.

Honor 20
Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 7 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 14 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 22 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 27 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 32 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 39 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 47 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 56 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 67 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 89 minut
Líbilo se nám
  • služná výdrž
  • rychlé nabíjení

Konektivita: vše potřebné

Honor 20 vás v oblasti bezdrátové konektivity rozhodně nezklame. Nabídne rychlé LTE na obou nanoSIM kartách, komunikační protokoly 802.11a/b/g/n/ac u Wi-Fi a rovněž podporu A-GPS, GLONASSu i BDS, takže se jen tak někde neztratíte. Honor 20 nás potěšil i přítomností NFC. Bluetooth 5.0 funguje bez problémů. Co naopak chybí je klasické FM rádio i 3,5mm jack. Infraport je fyzicky přítomný, ale nefunguje. U takto naceněného telefonu nepřekvapí nasazení moderního USB-C konektoru, navíc je podporována také funkce USB host pro připojení dalších periférií.

Líbilo se nám
  • USB-C
  • NFC

Fotoaparát: když ze čtyř zbydou jen dva

Dostáváme se k zadním fotoaparátům, kterých tu najdeme opravdu hodně. Honor 20 se chlubí hned čtyřmi fotoaparáty, přičemž se všechny nevešly ani do hlavního vertikálního modulu. Brzy si však ukážeme, že počet fotoaparátů nemusí automaticky znamenat bohaté možnosti. Hlavní snímač nabízí až 48megapixelové rozlišení, avšak běžně fotí do 12 megapixelů pro lepší kvalitu. Výsledné snímky jsou během dne vynikající, barevně věrné a ostré. Slušné výsledky telefon podává i za zhoršených světelných podmínek, zejména v rámci vyšší střední třídy.

Honor 20

Dále zde máme 16megapixelovou ultraširokoúhlou kameru, která se hodí pro záběry krajinek, přičemž výsledky jsou opět velice slušné a ostré. Dále zde máme dedikovaný 2megapixelový fotoaparát pro makrosnímky už ze 4 centimetrů. Ten se aktivuje až speciálním režimem Super makro a výsledky za mnoho nestojí – rozlišení je jednoduše nedostatečné. Vše uzavírá 2megapixelová kamerka pro práci s hloubkou ostrosti.

Ukázkové fotografie

Možná si pokládáte otázku, kde je teleobjektiv, vždyť telefon dokáže scénu rychle dvakrát přiblížit, tedy taková možnost je alespoň na hlavní obrazovce aplikace fotoaparátu. Ano, to dokáže, ale nejde o pravý bezztrátový zoom. Vše obstarává hlavní fotoaparát a při přiblížení už mohou být snímky maximálně ve 12 megapixelech. Celkově tak fotografické schopnosti hodnotíme jako průměrné. Telefon dokáže pořídit pěkné snímky, ale špičku od něj nečekejte.

Lichý snímek pořídil klasický, sudý snímek pak ultraširokoúhlý fotoaparát

Záznam videa je umožněn až ve 4K rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Obraz je trochu roztřesený, což eliminuje například nastavení nižšího Full HD rozlišení a 60 snímků za vteřinu, kdy se zužitkuje elektronická stabilizace.

Honor 20 (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Nadšence do selfies uspokojí čelní kamerka s 32 megapixely, která je pro autoportréty jako stvořená.

Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • ultraširokoúhlý objektiv
  • kvalitní hlavní fotoaparát
Nelíbilo se nám
  • dva zcela zbytečné fotoaparáty
  • záznam videa ve 4K není zrovna kvalitní

Software: neslavné EMUI s otazníkem

V případě Huawei a Honorů se prostředí a systém probírá zleva i zprava. Nejprve fakta: Honor 20 je vybaven Androidem 9.0 Pie, nadstavbou EMUI 9 a dubnovými bezpečnostními záplatami. Nabízí tedy takřka to nejnovější možné, a to koncového zákazníka zajímá nejvíce. Prostředí je výborně optimalizované, animace se nesekají, aplikace se spouští rychle. Subjektivně mi přijde, že nadstavba EMUI patří k těm méně povedeným – v podstatě jakákoliv konkurence má prostředí přehlednější a intuitivnější. Jde však o zvyk. Do budoucna zůstává otázkou, zda se Honor 20 dočká vůbec nějaké softwarové aktualizace. Huawei údajně s Androidem Q počítá, avšak jistota to nyní opravdu není.

Líbilo se nám
  • nejnovější Android
  • zdařila optimalizace
Nelíbilo se nám
  • nejistá budoucnost aktualizací

Zhodnocení

Honor 20 přichází do vyšší střední třídy, kam se snaží přinést vysoký výkon, líbivý a velký displej i dobré fotografické schopnosti. To vše se mu daří. Uživatelé co potřebují spoustu aplikací a her budou spokojeni. Potěší i možnost platit bezkontaktně, neboť NFC nechybí. Příjemnou jistotou je pak dlouhá výdrž a velmi rychlé nabíjení.

Na telefonu se nám nezamlouvá vystupující modul fotoaparátů a absence slotu pro karty i 3,5mm jacku. Prostředí je méně přehledné a především aktuálně není jisté, jakou má budoucnost, což pro nový telefon není dobrá zpráva. Honor 20 se také ještě neprodává na českém trhu. Dorazit by měl během letních prázdnin za necelých 13 tisíc korun, což je adekvátní cena i s ohledem na konkurenci. Na druhou stranu to novinka mít jednoduché nebude. Proč?

Konkurence

Za necelých 14 tisíc korun si můžete pořídit Huawei P20 Pro, který má lepší fotoaparáty a nabízí i zvýšenou odolnost. Nemá sice tak výkonný procesor, ale ve výsledku dokáže Honor 20 překonat.

Huawei P20 Pro 6GB / 128GB

Rozměry155 × 73,9 × 7,8 mm, 180 g
DisplejAMOLED, 6,1" (2 244 × 1 080 px)
Fotoaparát40 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 970, 4×2,36 GHz + 4×1,86 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:24 hodin

Dále se nabízí Xiaomi Mi 9 s vyšším výkonem než Honor 20, lepším fotoaparátem a podporou bezdrátového nabíjení. Cena je vyšší opět jen o zanedbatelnou tisícikorunu.

Xiaomi Mi 9 6 GB RAM

Rozměry155 × 75 × 7,6 mm, 173 g
DisplejSuper AMOLED, 6,39" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855, 2×2,84 GHz + 2×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB / 128 GBne
Akumulátor3 300 mAh

Nakonec zde máme zbrusu nový ASUS ZenFone 6, který láká na displej bez děr, výklopný fotoaparát a například vyšší výkon, než jakým se může pochlubit Honor 20. Cenově vyjde o zhruba 15 stovek dráž.

ASUS ZenFone 6 (2019) 6 GB/64 GB

Rozměry159,1 × 75,4 × 9,1 mm, 190 g
DisplejTFT IPS, 6,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855,
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB, microSDHC
Akumulátor5 000 mAh

Velmi bude záležet, jak agresivní cenovou politiku nasadí český Honor. Potvrdí-li se evropská cena blížící se ke 13 tisícům, bude se prát s mnohou konkurencí.

honor-20
Klady
  • příjemně padne do ruky
  • bleskurychlá čtečka otisků prstů
  • velký a jemný displej
  • špičkově optimalizované prostředí
  • velmi výkonný procesor
  • ultraširokoúhlý fotoaparát
  • rychlé nabíjení
Zápory
  • nepraktický hrb na zadní straně
  • chybí zvýšená odolnost
  • telefonu by slušel OLED displej
  • dva zbytečné fotoaparáty
  • nemá 3,5mm jack
  • nepodporuje paměťové karty
Diskuze ke článku
XYZ
To je zase "objektivní" recenze, plná autorových domněnek. Takže baterie 3750 mAh "nevypadá nijak oslnivě", ale když Sony u dvojnásobně drahého mobilu dá celých 3300 mAh, tak z toho tady učurávají. EMUI je rovnou označeno za "neslavné". Sice ho používají stovky milionů lidí, umožňuje nastavit spoustu věcí bez pochybných aplikací třetích stran a optimalizace litá jako z praku, ale autorovi se nelíbí. Já se zase těžce ztrácím v humusu od Samsungu, i když uznávám, že oproti původnímu Lagwizu se to na výkonném HW aspoň už tolik neseká.
Jiří
XYZ taky mě ta recenze zarazila. Minulý Honor 10 na ten byla všude chvála.
Kensi Blye Deeks
Kensi Blye Deeks
Recenze píše o EMUI a Honor má nadstavbu označenou Magic UI. Dokonce to máte na screenshotu. Chtělo by to sladit
Carda
No no no co to tu čtu jak někdo může tvrdit že Honor má jinou nadstavbu když je to úplně to samé jako EMUI jen to jinak pojmenovali :D A to je jasný důkaz jak PR vymýšlí blbosti kterým věříte.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze