Honor 20 Pro
recenze

Honor 20 Pro

Za málo peněz hodně muziky
30

Příchod nejnovější vlajkové lodi společnosti Honor doprovázela spousta komplikací a ve vzduchu se ještě donedávna vznášela otázka, zda se u nás bude telefon vůbec prodávat. Nakonec naštěstí vše dobře dopadlo a Honor 20 Pro dorazil. Jestli čekání stálo za to, se dozvíte na následujících řádcích.

Není tomu dávno, co jste si mohli přečíst podrobnou recenzi na Honor 20, který nás zaujal bleskurychlou čtečkou otisků prstů, ultraširokoúhlým fotoaparátem nebo rychlým nabíjením. Jak asi tušíte, dnes testovaná verze je v mnoha ohledech s Honorem 20 identická. Slovíčko „Pro“ ovšem naznačuje, že telefon nabízí ještě něco navíc. Jak se Honor 20 Pro povedl, vám rád prozradím v této recenzi.

Honor 20 Pro – videorecenze

Technické parametry Honor 20 Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce154,6 × 74 × 8,4 mm, 182 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,26" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 980, CPU: 2×2,6 GHz + 2×1,9 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: ARM Mali-G76 MP12
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ3 2019,

Obsah balení: vzpomínáme na jacka

Uvnitř bílé krabičky jsme našli kromě samotného telefonu rovněž bílý nabíjecí adaptér o výkonu 22,5 W, který nabíjí smartphone skrze USB-A/USB-C kabel standardní délky. Extinkce praktického 3,5mm audiokonektoru bohužel dohnala i tento model, a tak výrobce v balení zanechal jako vzpomínku na „jacka“ alespoň praktickou redukci z USB-C.

Honor 20 Pro
Líbilo se nám
  • 22,5W adaptér
Nelíbilo se nám
  • ochranné pouzdro by přišlo vhod

Konstrukční zpracování: tohle se povedlo

Pokud jste četli recenzi Honoru 20, nemá vás na vzhledu Honoru 20 Pro moc co překvapit. V krátkosti lze konstatovat, že tvůrci opět vsadili na moderní bezrámečkový design v kombinaci s kovovým rámečkem a skleněnými zády. V testované modrozelené variantě „Phantom Blue“ vypadá telefon opravdu líbivě a k dispozici je rovněž neméně pěkná „Phantom Black“. Osobně se mi design smartphonu líbí a pochválit musím také povrchovou úpravu zad, díky které na telefonu neulpívá tolik otisků.

Honor 20 Pro
Telefon se na rovném povrchu houpe.

Dominantním prvkem zad je podlouhlý modul fotoaparátu, který bohužel značně vystupuje nad okolní povrch. Při zatlačení na levý horní roh se tak telefon začne spolehlivě houpat na stole, což ubírá na jinak prémiovém dojmu. Díky výraznému modulu fotoaparátu však alespoň spolehlivě poznáte telefon i z větší vzdálenosti, pokud by vám to nenapovědělo logo výrobce umístěné ve spodní třetině.

Přesuneme-li se na pravou stranu, najdeme zde kolébku ovládání hlasitosti a mírně zapadlou čtečku otisků prstů, která zároveň funguje jako vypínací tlačítko, podobně jako je tomu u Samsungu Galaxy S10e. Naskenování prstu je otázkou chvilky a pochvalu si zaslouží rovněž rychlost odemykání, které je otázkou letmého přiložení prstu na čtečku. Umístění čtečky na boku smartphonu a integrování vypínacího tlačítka je podle mého názoru jedno z nejlepších možných řešení. Dokáži si však představit, že co je pohodlné pro praváky, již nemusí být ideální pro leváky. Před nákupem by si tak měli telefon raději osobně vyzkoušet. Co mě nepříjemně překvapilo, je rovněž absence zvýšené ochrany certifikace IP68. Nyní se již ale pojďme podívat na zbývající strany smartphonu.

Na horní straně najdeme senzor, který na první pohled vypadá jako infraport, ale není tomu tak. Jde o snímač, který automaticky reguluje jas displeje. Zároveň se zde nachází mikrofon a anténní předěl. Na levé straně pak najdeme slot pro dvě nanoSIM karty a další anténní předěl. Na zbývající spodní straně je další mikrofon, vycentrovaný USB-C konektor a zdířka hlasitého reproduktoru umístěná na pravém boku. Celkově se podle mého názoru design Honoru 20 Pro povedl. Nepřichází s ničím výrazně novým a namísto toho sází na to, co je dlouhodobě osvědčené. A mnozí mi dají za pravdu, že i to je někdy dobře.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • líbivý design
  • skvělá čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • absence zvýšené ochrany
  • vystupující modul fotoaparátu

Displej: sází na průstřel

Podle posledních trendů i Honor sází na populární „průstřel“, který najdeme v levém horním rohu. Rovnou dodám, že nepůsobí nijak rušivě a po pár chvílích si na něj zvyknete tak, že jej přestanete vnímat. Velikost displeje 6,26 palce je dostatečná ke konzumaci médii i k pracovním aktivitám a přestože se jedná pouze o IPS LCD panel, nezklamal mě podáním barev ani pozorovacími úhly. Maximální jas by však mohl být o něco vyšší a pokud jste již zmlsaní displeji typu AMOLED, budete si navykat o něco hůř.

Honor 20 Pro
Obrazovku kryje z výroby nasazená ochranná fólie.

Problém neshledávám ani ve Full HD+ rozlišení, které zajistí výslednou jemnost 412 pixelů na palec. Obrazovku navíc již z výroby kryje ochranná folie, za což sice chválím, ale bohužel se jedná o fólii, která má poměrně ostré hrany. Pokud chcete používat gesta, pravděpodobně ji brzy odstraníte.

Líbilo se nám
  • tenké rámečky a moderní průstřel
  • dostatečná jemnost
Nelíbilo se nám
  • předinstalovaná fólie by mohla mít zaoblené hrany
  • telefonu by slušel AMOLED panel

Zvuk: někdo to rád hlasité

Zvuk z Honoru 20 Pro vychází pouze z jednoho reproduktoru umístěného na spodním pravém boku a kvalitou reprodukce nijak neoslní. Jedná se spíše o průměr, který překvapí snad pouze mírně vyšší maximální hlasitostí. Výstup do sluchátek skrze dodávanou redukci již hodnotím lépe, není si na co stěžovat. V neposlední řadě si zaslouží zmínku kvalita telefonních hovorů, kterou jsem považoval já i protistrana za bezproblémovou, a to včetně rušného prostředí.

Honor 20 Pro
Líbilo se nám
  • vysoká hlasitost

Výkon hardwaru: šampion vyšší třídy

V útrobách smartphonu najdeme 8 GB operační paměti a již dobře známý čipset Kirin 980, který v současnosti představuje to nejlepší z portfolia Huawei/Honor. Najdeme jej například i v ohebném Huawei Mate X. Pro uživatele to znamená, že není potřeba brát jakékoliv ohledy, neboť výkonu je více než dost. Problém není rozjet ani ty nejnáročnější herní tituly na plné detaily či telefon potrápit náročným multitaskingem v podobě desítek otevřených aplikací a neustálým přepínáním mezi nimi. Hráče jistě potěší i podpora technologie GPU Turbo 3.0, která vylepšuje herní zážitek.

Nevýhodou Honoru 20 Pro je ale absence slotu pro paměťovou kartu, a tudíž se budete muset spokojit s úložištěm o velikosti 256 GB, které však podle mého názoru naprosté většině uživatelů postačí. Po zapnutí zůstane dostupných přibližně 235 GB.

Líbilo se nám
  • vysoký výkon
  • 8 GB RAM
Nelíbilo se nám
  • nerozšiřitelné úložiště

Výdrž baterie: jeden den s přehledem, ale i více

Uvnitř smartphonu se nachází velká Li-Po baterie o kapacitě 4 000 mAh, která bez větších problémů zprostředkuje 1,5 až 2denní výdrž. Zcela s přehledem pak telefon zvládne jeden pracovně nabitý den. Velkou výhodou je rovněž přítomnost nabíjení s 22,5 W, které nabije baterii na hodnotu 50 % za pouhou půl hodinu.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 5 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 10 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 15 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 22 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 30 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 36 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 44 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 52 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 67 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 98 minut

Co rozhodně zamrzí, je absence praktického bezdrátového nabíjení, které bych u takto vybaveného modelu očekával.

Líbilo se nám
  • rychlé 22,5W nabíjení
  • dlouhá výdrž

Konektivita: ostatním jde příkladem

Z hlediska konektivity neschází Honoru 20 Pro nic důležitého. Bezdrátové propojení zabezpečí Wi-Fi s podporou 802.11a/b/g/n/ac či nejnovější Bluetooth 5.0. Pro navigování lze zase využít systémy GPS, GLONASS nebo BeiDou. Telefonu nechybí ani NFC pro snadné bezkontaktní platby nebo Wi-Fi Direct.

Líbilo se nám
  • nic důležitého nechybí

Fotoaparát: ve znamení čtyřek

Honor 20 Pro disponuje celkem pěticí fotoaparátů. Jeden se skrývá v průstřelu na přední straně, zbylé pak na straně zadní ve vystouplém modulu. Prvně jmenovaná selfie kamerka nabídne světelnost f/2.0 a 32megapixelové rozlišení, přičemž nedisponuje technologií skládání čtyř pixelů do jednoho, takže dostanete výsledný snímek v nativní velikosti 32 megapixelů. Fotky pořízené čelní kamerkou vypadají velmi slušně a někomu může přijít vhod i podpora umělé inteligence.

Standardní senzor Trojnásobný teleobjektiv Širokoúhlý snímač Makro snímač
Světelnost objektivu f/1.4 f/2.4 f/2.2 f/2.4
Velikost snímače 1/2" 1/4,4" 1/3,1" ?
Ohnisková délka 28 mm 80 mm 13 mm 27 mm
Rozlišení 48 Mpx 8 Mpx 16 Mpx 2 Mpx

Tím nejdůležitějším u Honoru 20 Pro je však čtyřnásobný fotoaparát, jenž nasbíral v benchmarku DxOMark působivých 111 bodů. Začněme ale méně tradiční čočkou dedikovanou makro snímkům, pomocí které lze pořizovat makro záběry již ze vzdálenosti 4 centimetrů. Nápad s dedikovaným makro objektivem se mi vcelku zamlouvá, škoda jen opravdu nízkého rozlišení dva megapixely. Výsledné fotografie tak bohužel příliš nezaujmou.

Foceno hlavním 48megapixelovým snímačem (s výjimkou selfie snímku). Poslední dvě fotografie byly vyfoceny makro objektivem.

Podstatně lépe je na tom trojnásobný objektiv s rozlišením 8 megapixelů a optickou stabilizací, který se chlubí solidním dynamickým rozsahem, pěknými barvy a minimální ztrátou kvality oproti hlavnímu snímači, ke kterému se ještě dostaneme. Výsledek navíc nevypadá vůbec špatně ani při pětinásobném hybridní zoomu, a to za předpokladu, že máte dostatek světla.

16megapixelová ultraširokoúhlá kamera je ve srovnání s ostatními podobnými senzory spíše průměrná a nemá příliš čím překvapit. Svůj účel zachytit i velké objekty do jednoho snímku však splní spolehlivě. Stejně jako u většiny širokoúhlých snímačů je poměrně citlivá na zhoršené světelné podmínky, kdy se detaily slévají.

Ukázka standardního snímače, trojnásobného teleobjektivu, pětinásobného hybridního přiblížení a ultraširokoúhlého režimu.

Hlavní 48megapixelový senzor od Sony s optickou stabilizací a velmi dobrou světelností f/1.4 je ovšem jiná písnička. Skládá čtyři pixely do jednoho, a tak nabídne výsledné 12megapixelové fotografie, kterým nechybí dostatečná ostrost, pěkné barvy a velmi dobrý dynamický rozsah. Fotit lze i v nativním 48megapixeovém rozlišení, což však trvá o něco déle. Milým překvapením jsou také noční snímky, které se řadí mezi to nejlepší, co je u smartphonů v současnosti k vidění a výsledek je často podobný fotografiím pořízeným Huawei P30 Pro. Fotoaparát Honoru 20 Pro je podle mě celkově podařený, škoda jen nepříliš praktického makro objektivu.

Honor 20 Pro testovací video 2160p 30 FPS

Honor 20 Pro testovací video 1080p 60 FPS

Honor 20 Pro testovací video 1080p 30 FPS

Videa lze natáčet v nejvyšší kvalitě 4K při snímkovací frekvenci 30 FPS. Vyšší bohužel čipset Kirin 980 v současnosti nezvládá.

Líbilo se nám
  • ultraširokoúhlý objektiv
  • trojnásobný teleobjektiv
  • velmi slušná kvalita snímků
  • povedený noční režim
  • nechybí optická stabilizace
Nelíbilo se nám
  • nepříliš užitečný makro snímač

Software: kouzelný Magic UI

Během používání Honoru 20 Pro se budete setkávat s nadstavbou Magic UI 2.1, která je obdobou EMUI od Huawei. Systém funguje ukázkově svižně a pochválit mohu rovněž celkově dobře optimalizované prostředí, díky čemuž jsem se nikdy nesetkal se zaseknutím a dokonce ani nejmenším zaváháním ze strany telefonu. K navigaci lze využít klasická Android tlačítka, nebo (jako v mém případě) povedená gesta. Pokud byste se rádi dozvěděli více o Magic UI a EMUI, doporučuji vám zhlédnout toto video. Na závěr doplním, že telefon obdržel 7. srpna červencové bezpečnostní záplaty.

Líbilo se nám
  • dobře optimalizované prostředí

Zhodnocení

Pokud jste ochotni překousnout oproti AMOLEDům méně líbivý IPS LCD displej a nevadí vám absence rozšiřitelného úložiště, představuje Honor 20 Pro jednu z nejlepších voleb na trhu v dané cenové kategorii. Telefon mě zaujal podařenou a prakticky umístěnou čtečkou otisků prstů, povedenými fotoaparáty i více než dostatkem výkonu a za cenu necelých 13 tisíc korun lze odpustit i chybějící bezdrátové nabíjení nebo zvýšenou odolnost.

Honor 20 Pro

Konkurence

Zajímavým konkurentem by mohl být ASUS ZenFone 6, jenž rovněž nabídne IPS LCD displej. Na rozdíl od Honoru 20 Pro jej však nenarušuje žádný výřez a příznivce selfies jistě bude zajímat, že právě tento model v současnosti pořizuje ty nejlepší čelní snímky na světě. Lépe je na tom ASUS také s výdrží díky baterii o nadprůměrné kapacitě 5 000 mAh. V neposlední řadě může být výhodou i takřka čistý Android s minimální nadstavbou Zen UI.

ASUS ZenFone 6 (2019) 8 GB/256 GB

Rozměry159,1 × 75,4 × 9,1 mm, 190 g
DisplejTFT IPS, 6,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, microSDHC
Akumulátor5 000 mAh

Další možností je Samsung Galaxy S10e, který se v současnosti prodává za necelých 17 tisíc korun. Za příplatek několika tisíc získáte bezpochyby kvalitnější Dynamic AMOLED displej, bezdrátové nabíjení a podle mého názoru i povedenější nadstavbu One UI. Nevýhodou je absence teleobjektivu či menší kapacita baterie.

Samsung Galaxy S10e

Rozměry142,2 × 69,9 × 7,9 mm, 150 g
DisplejSuper AMOLED, 5,8" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorExynos 9 Octa (9820),
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 100 mAh
honor-20-pro
Klady
  • líbivý design
  • kvalitní fotoaparát
  • výkonný hardware
  • rychlé 22,5W drátové nabíjení
  • dlouhá výdrž
  • přívětivá cena
Zápory
  • absence zvýšené odolnosti
  • chybí bezdrátové nabíjení
  • vystouplý modul fotoaparátu
Diskuze ke článku
Babi
Volím mezi Honor 20 Pro a Xiaomi Mi 9T.
A teď babo raď...???
Lukáš
ja už mám predobjednaný, držal som v alze honor 20 obyčajnú verziu a mal som z telefonu mimoriadne premiový pocit .. nevidel som cenovku ale pocitovo okolo 700€ . ked som videl cenu 450€ za obyčajnú tak so hned predobjednal pro verziu :D
fryy
tie nedostatky sú napísané len preto, aby nejaké napísali. zvýšenú odolnosť som nemal ešte ani na jednom mobile a nič sa nestalo. bezdrôtové nabíjanie v tejto cenovej kategórií nečaká asi nikto. tie vyvýšené fotoaparáty sú daňou za kvalitu fotiek, svetelnosť, zoom atď.
Mil
Za ty penize super. Osobne bych ho zkusil ale do IPSka se mi v teto kategorii jit nechce. Jo zas se tu objevi tupci s Oled vs navigace ale to me nezajima. Zrovna P30 ma vxbornej oled. Skoda ze ho tam nepouzili...ale to uz by si P30 nekoupil nikdo. Uz tak bude mit problem.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze