Honor 20 Lite
recenze

Honor 20 Lite

Co stačilo loni, letos už nemusí
19

Klasická střední třída představovala do loňska takřka volné pole působení pro Huawei a Honor. Ale letos? Masivní nástup vcelku zajímavých Samsungů. Honor proti nim staví svůj nový model 20 Lite, který má rozměrný displej i velkou paměť, líbivý vzhled a trojitý fotoaparát. Bude to v kombinaci s cenou pod sedmi tisíci korunami stačit k úspěchu?

Čínský Huawei a jeho značka Honor nezažívají zrovna záviděníhodné časy. Aktuální portfólio však existuje, prodává se a zákazníci jej nadále budou brát v potaz. Dnes si proklepneme Honor 20 Lite, který spadá do nižší střední třídy a přináší osvědčené postupy, které do loňska Honoru vycházely. Letošní novinka se pokouší vlastnosti rozvíjet a stavět na tom, co se uživatelům líbilo: velký displej, líbivé barevné varianty a sestava fotoaparátů. Letos to jsou celkem tři, přičemž nechybí módní ultraširokoúhlý snímač. Neměl však Honor přidat trochu více? Bude to na konkurenci stačit? Na to se pokusíme odpovědět v dnešní recenzi.

Honor 20 lite – videorecenze

Technické parametry Honor 20 Lite

Kompletní specifikace
Konstrukce154,8 × 73,6 × 8 mm, 167 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,21" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát24 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ChipsetHuawei Kirin 710, CPU: 4×2,2 GHz + 4×1,7 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: 1 200 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:40 hodin
Dostupnostkvěten 2019,

Obsah balení

Prodejní krabička je tradičně vyvedena ve světle modré variantě, přičemž v ní najdete jen nezbytnosti. Kromě samotného telefonu jde o USB kabel a samozřejmě koncovku nabíječky.

Honor 20 Lite

Konstrukční zpracování: líbivý, leč okoukaný design

Když se na nový Honor 20 Lite podíváme, brzy zjistíme, že na vzhledu výrobce příliš práci neměl. Jde už o několikátý recyklát osvědčeného designu lesklých ploch a gradientních barevných odstínů, což platí zejména o modré a červené variantě. Námi testovaná černá verze také nevypadá zle, ale přeci jen zaujme spíše konzervativněji smýšlející jedince.

Vzhled je několikátým recyklátem osvědčeného designu.

V ruce telefon působí trošku zvláštně. Mohou za to velmi tenké boky, které téměř neexistují. Zadní strana lehce ostře přechází na stranu čelní. Subjektivně se tak telefon o něco méně pohodlně drží. Částečně to odskákala také tlačítka, která jsou velice tenká a tisknou se hůře. Nijak často je však nebudete potřebovat. Na zadní straně operuje skvělá čtečka otisků prstů, která funguje jednoduše na jedničku.

Menší zklamání přichází na spodní hraně. Ano, Honor nám tu servíruje prastarý microUSB konektor. To už je v roce 2019 v dané cenové hladině zcela neomluvitelné. Alespoň že se nezapomnělo na 3,5mm jack.

Honor 20 Lite

Zpracování telefonu je řekněme průměrné. Plastové tělo je kluzké a při troše snahy se prohýbá a samozřejmě na něm ulpívají otisky prstů. Nejde však o něco, co by vás mělo nějak vyděsit. Vrzání se alespoň prozatím nekoná. Každopádně je důležité telefon držet dále od vody i velmi prašných prostředí.

Líbilo se nám
  • líbivý...
Nelíbilo se nám
  • ...leč okoukaný vzhled
  • bez prémiových materiálů
  • povrch náchylný na prach

Displej: obyčejný standard

Nijak nepotěší ani obyčejný IPS displej s 6,21palcovou úhlopříčkou a Full HD+ rozlišením. Čert nyní vem kapkovitý výřez v horní části, který lze navíc softwarově skrýt. Horší je to s čitelností na slunci a nejistě fungující automatickou regulací jasu. Nejen na displej, ale na celé tělo telefonu se lepí prach, což také nepřispívá k výsledné čitelnosti. Displej je tak ve výsledku pouze velmi průměrný a za konkurencí spíše zaostává. Zapomenout bohužel musíte na jakoukoliv formu notifikací na zmeškané události. Displej chrání neznámé tvrzené sklo a navrch i ochranná fólie, která je již nalepena výrobcem.

Honor 20 Lite
Líbilo se nám
  • dostatečně velký a jemný displej
Nelíbilo se nám
  • neupozorňuje nijak na zmeškané události
  • horší čitelnost na slunci

Zvuk: jen průměrný

Jak je na tom zvukový výstup? Nečekáte-li zázrak, nebudete zklamáni. Jediný hlasitý reproduktor je na spodní hraně a potěší především maximální úrovní hlasitosti. Na poslech hudby se ale nehodí. Výstup do sluchátek je již za tímto účelem použitelný, ovšem po zapojení vlastních sluchátek – v balení od výrobce žádná nejsou.

Honor 20 Lite

Výkon hardwaru: nezbytný základ

Nijak oslnivé výsledky podává Honor 20 Lite po výkonové stránce. S procesorem Kirin 710 by se Honor již mohl pomalu rozloučit. Budoucí uživatelé jej však musí vzít na milost a věřit, že jim ten a 4GB operační paměť budou postačovat. Na hraní většiny středně náročných her to skutečně stačí.

Benchmark testy

Chuť si lze spravit u 128GB úložného prostoru, který je se svými 109 GB volnými po prvním zapnutí rozhodně nadstandardní. Pakliže by to bylo přeci jen málo, je zde slot pro microSDXC paměťovku s kapacitou až 512 GB.

Líbilo se nám
  • velká interní paměť
Nelíbilo se nám
  • jen velice průměrný procesor

Výdrž baterie: nepřekvapí

Šeď průměru nás čeká u baterie s kapacitou 3 400 mAh, která zajistí zhruba den až den a půl výdrže při středně náročném používání. Dvoudenní výdrž není příliš reálná, pokud hodláte telefon aktivně využívat se zapnutými daty. Nabití celé baterie zabere přibližně 1 hodinu 40 minut.

Honor 20 Lite
Líbilo se nám
  • služná výdrž

Konektivita: prastarý konektor

Honor 20 Lite vás v oblasti bezdrátové konektivity rozhodně nezklame. Nabídne rychlé LTE na obou nanoSIM kartách, komunikační protokoly 802.11a/b/g/n/ac u Wi-Fi a rovněž podporu A-GPS, GLONASS i BDS, takže se jen tak někde neztratíte. Honor 20 Lite nás potěšil i přítomností NFC. Bluetooth 4.2 funguje bez problémů, byť někteří konkurenti již nabízí novější verzi 5. V neposlední řadě vás může zahřát u srdce také přítomnost FM rádia.

Čím nás Honor už skutečně naštval je nasazení zastaralého microUSB konektoru. Ten na mobilním telefonu za 7 tisíc korun skutečně nemá co pohledávat a Honor tímto krokem jen protahuje nepříjemnou dobu přechodu na nový standard.

Líbilo se nám
  • LTE
  • NFC
Nelíbilo se nám
  • microUSB konektor
  • starší Bluetooth 4.2

Fotoaparát: klasicky i širokoúhle

Dost možná stěžejním lákadlem Honoru 20 Lite bude trojice zadních fotoaparátů. Hlavní snímač má 24megapixelové rozlišení a světelnost f/1.8. Doplňuje jej ultraširokoúhlý objektiv s 8 megapixely a nakonec ještě 2megapixelová kamerka pro práci s hloubkou ostrosti.

Honor 20 Lite

Běžné snímky jsou vcelku kvalitní i barevně věrné a také s ostrostí bude většina uživatelů spokojena. Tradiční nešvary jako klesající ostrost a šum nastupují s úbytkem světla. Zásadně méně kvalitní snímky předvádí ultraširokoúhlý fotoaparát, ale v dané cenové kategorii nejde o nic překvapivého. Pro běžné užití za denního světla postačuje.

Lichou fotku pořídil klasický fotoaparát, sudou ultraširokoúhlý fotoaparát
Ukázkové fotografie z hlavního fotoaparátu

Záznam videa hlavním fotoaparátem je umožněn ve Full HD rozlišení s až 60 snímky za vteřinu. Výsledky jsou velice slušné, byť o něco více roztřesené, než by bylo zdrávo – stabilizace jednoduše chybí.

Honor 20 Lite (testovací video) – 1080p, 60 FPS

Honor 20 Lite (testovací video) – 1080p, 60 FPS

Výčet fotoaparátů zakončuje kamerka na čelní straně, která má trochu překvapivě nejvyšší 32megapixelové rozlišení a produkuje velice slušné snímky. Jinými slovy: pro selfies je jako dělaná.

Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • ultraširokoúhlý objektiv
Nelíbilo se nám
  • roztřesenější videa
  • ultraširokoúhlý fotoaparát vyžaduje dobré světlo

Software: nový s nadstavbou

Prostředí EMUI dokonale maskuje Android 9.0 Pie. Pokud jste na telefony Huawei či Honor zvyklí, budete jako doma. V opačném případě budete možná chvíli bloudit, neb EMUI je o něco složitější a subjektivně méně přehledné než ostatní nadstavby. Vše je ale o zvyku. K dobru lze telefonu přičíst příkladnou optimalizaci, kdy vše funguje svižně a tak jak má.

Líbilo se nám
  • nejnovější Android
  • zdařila optimalizace

Zhodnocení a konkurence

Honor 20 Lite jednoznačně cílí na mladší uživatele, o čemž svědčí jeho svěží, byť už pro někoho okoukaný vzhled. Snaží se také nabídnout co možná nejvíce funkcí. Má velký displej, čtečku otisků prstů a hned tři fotoaparáty, což ještě nadále budí pozornost. Současně však výrobce také vcelku nesmyslně šetřil. Máme zde v lepším případě průměrný procesor a zastaralý microUSB konektor. Za 7 tisíc korun nás Honor 20 Lite nijak zásadně nepřesvědčil a doporučit jej lze snad jen fanouškům značky a současně skupině uživatelů, kterým nevadí starší USB konektor.

Pokud do ani jedné skupiny nepatříte, stojí za to se alespoň podívat po konkurenci. Nabízí se totiž například o pětistovku levnější Xiaomi Mi 8 Lite, které sice má menší interní paměť, ale zato výkonnější hardware. Překousnout však budete muset absenci NFC, které Honor 20 Lite má.

Xiaomi Mi 8 Lite 6 GB RAM

Rozměry156,4 × 75,8 × 7,5 mm, 169 g
DisplejTFT IPS, 6,26" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 660, 2×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB / 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 350 mAh

U Xiaomi můžeme zůstat. Jen o pár set korun více stojí model Mi A2, který má lepší fotoaparát a silnější hardware.

Xiaomi Mi A2

Rozměry158,7 × 75,4 × 7,3 mm, 168 g
DisplejTFT IPS, 5,99" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 660, 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GBne
Akumulátor3 010 mAh

Za Samsung můžeme zmínit model Galaxy A7, který má podobnou trojici fotoaparátů, ale přihodí kvalitnější displej a subjektivně lepší prostředí, a to za stejnou cenu.

Samsung Galaxy A7 (2018)

Rozměry159,8 × 76,8 × 7,5 mm, 168 g
DisplejSuper AMOLED, 6" (2 220 × 1 080 px)
Fotoaparát24 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 7 Octa, 4×2,2 GHz + 4×1,6 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDHC
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:58 hodin

A ještě poslední tip. Zcela stejně jako Honor 20 Lite stojí Honor Play, který má lepší displej a mnohem výkonnější hardware. Vybírejte proto pečlivě.

Honor Play 6 GB RAM

Rozměry157,9 × 74,3 × 7,8 mm, 176 g
DisplejTFT IPS, 6,3" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 970, 4×2,36 GHz + 4×1,86 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor3 750 mAh, doba nabíjení: 1:45 hodin
honor-20-lite
Klady
  • velký a jemný displej
  • osvědčený vzhled
  • ultraširokoúhlý fotoaparát
  • dobře optimalizované prostředí
  • nechybí NFC
Zápory
  • mírně okoukaný vzhled
  • méně pohodlné držení
  • microUSB konektor
  • hůře čitelný displej
Diskuze ke článku
Lukáš
Konkurence je hodně takže mi přijde zvláštní dávat tam starší telefony spíš bych tam dal redmi note 7 nebo Samsung Galaxy m20.
Pazdrat
To už raději Honor 10... Cena ojetin padá neskutečně... Před 14 dny stál kus (4/64GB) s roční zárukou bez jediného škrábance 5800 Kč , pak 5400 a teď jsme na 4790 Kč...
Dodo
Průměrný procesor? V geekbench multicore skoro 5700 bodů a průměrný procesor? To je stejně jako samsung s7 edge a to byla vlajková loď. Ano na dnešních 10 tisíc bodů u vlajek se to zdá málo, ale vždyť je to nižší střední třída....
Dodo
Jedná se asi o zprostředkovaný tlak ze strany výrobců na rychlejší obměnu zařízení. Redakce musí plnit přání svých chlebodárců.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze