Honor 10X Lite
recenze

Honor 10X Lite

Útočí cenou i výdrží
10

Honor 10X Lite je na první pohled sympaticky vyhlížející telefon, který nabídne čtyři fotoaparáty, velký displej i podporu rychlého nabíjení. Navíc se prodává za méně než 4,5 tisíce korun. Bude to stačit k tomu, aby jej bylo možné s klidným svědomím doporučit ke koupi?

Pokud se považujete za nenáročné uživatele a hledáte telefon s cenou do 4,5 tisíc korun, rozhodně by vám neměl uniknout nový Honor 10X Lite. Chlubí se totiž velkým displejem, čtyřnásobným fotoaparátem i nadprůměrnou kapacitou baterie s podporou rychlého nabíjení. Dokáže se vyrovnat početné konkurenci?

Honor 10X Lite (RECENZE) - Útočí cenou i výdrží

Technické parametry Honor 10X Lite

Kompletní specifikace
Konstrukce165,7 × 76,9 × 9,3 mm, 206 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ChipsetHuawei Kirin 710, CPU: 4×2,2 GHz + 4×1,7 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: 1 200 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostlistopad 2020, 4 390 Kč

Obsah balení: nic než základ

V krabičce tentokrát najdeme pouze telefon, kabel typu USB-A/USB-C, nástroj pro vytažení SIM a také kompaktní adaptér. Na sluchátka ani pouzdro se již nedostalo, v této cenové kategorii to však pravděpodobně nikoho nepřekvapí.

Honor 10X Lite
Líbilo se nám
  • vše důležité je na místě

Konstrukční zpracování: sází na plast

Bystřejší čtenáři si již jistě všimli, že Honor 10X Lite je velmi podobný Huawei P Smart 2021, který nedávno prošel redakčním testem. To mimo jiné znamená, že se musíte spokojit pouze s plastovými zády i rámečkem, což mi ale během používání nijak nevadilo. V testované černé variantě Midnight Black bohužel musíte počítat s nutností častého leštění lesklých zad, která fungují jako magnet na otisky. Odpůrce kývání telefonů na rovné ploše kvůli vystouplým fotomodulům však alespoň potěší, že to rozhodně není případ Honoru 10X Lite. Modul fotoaparátu umístěný v levém horním rohu totiž vystupuje pouze minimálně, takže viklání není problém.

Nechybí slot na microSD karty.

Potěšila mě také přítomnost čtečky otisků prstů na boku, která navíc funguje na první dobrou a telefon odemkne rychle a bez čekání. Rovněž její umístění (tedy alespoň, pokud jste praváci) musím pochválit. Dále si v rámečku můžeme všimnout zasazeného 3,5mm jacku, USB-C, kolébky ovládání hlasitosti a také slotu pro dvojici nano SIM karet a jednu microSD kartu. U výrobce populární infraport tentokrát chybí.

Celkové dojmy z Honoru 10X Lite jsou na danou cenovou třídu velmi dobré a dokázal bych si představit, že takto zpracované zařízení nabízí výrobce i o tisícikorunu dráž. Konkurence však nespí a velmi pěkné zpracování má například i nový OnePlus Nord N100.

Líbilo se nám
  • pěkné zpracování
  • slot na 2 nano SIM + microSD kartu
  • skvělá čtečka otisků prstů

Displej: velký a s průstřelem

IPS LCD displej mnohé uživatele v prvé řadě potěší samotnou uhlopříčkou 6,67", ale také zcela dostačující jemností 2 400 × 1 080 pixelů. Problém jsem neměl během používání na ostrém denním světle, maximální svit je totiž dostatečně vysoký (možná až mírně nadprůměrný) a pozorovací úhly příkladné. Pochválit lze rovněž rozhodnutí výrobce displej již z výroby ochránit fólií, neboť o žádném druhu ochranného skla výrobce informace neposkytuje.

Odpovídající je také tloušťka rámečků, zejména pak brady. I v tomto ohledu je na tom Honor 10X Lite možná o fous lépe než konkurence. Pro někoho však může být nepříjemným nedostatkem absence notifikační diody, která by informovala o zmeškaných událostech, a také prosvítání displeje v oblasti rámečků pro IPS LCD panely typické. Rovněž průstřel pro 8Mpx selfie kamerku nepatří k nejmenším, ale během používání mě nijak nerušil. Na závěr dodejme, že v podobné cenové relaci se začínáme setkávat už i s 90Hz panely, Honor 10X Lite však sází na klasických 60 Hz.

Líbilo se nám
  • velká uhlopříčka
  • kvalita panelu
Nelíbilo se nám
  • někomu může chybět notifikační dioda

Zvuk: jedináček

Hlasitý reproduktor sídlí na spodní straně a nabízí dostatečně vysokou hlasitosti, nečekejte však žádné basy (tentokrát ani ve formě náznaků). Při maximální hlasitosti může zvuk mírně „tahat za uši“. Pro vyšší kvalitu jistě využijete 3,5mm jack či případně bezdrátová sluchátka. S kvalitou telefonických hovorů nebudete mít problém, protistranu jsem slyšel jasně a zřetelně.

Líbilo se nám
  • 3,5mm jack
Nelíbilo se nám
  • pouze jeden reproduktor

Výkon hardwaru: starý známý

Honor vsadil na 14nm procesor Kirin 710A, který ve svých levnějších telefonech již nějakou dobu používá, a doplnil jej o 4 GB RAM a 128GB úložiště, ze kterého zůstane uživateli dostupných přibližně 110 GB. I přes nijak působivé technické specifikace (snad až s výjimkou úložiště, které bývá u konkurence mnohdy menší) se můžete spolehnout na dostatek výkonu na běžné používání a občasné hraní her. V případě, že byste si nevystačili s integrovaným úložištěm, můžete využít až půlterabajtovou microSD kartu.

Líbilo se nám
  • dostatek výkonu
  • slušná kapacita úložiště

Výdrž baterie: za jedna s hvězdou

Jednou z hlavních předností Honoru 10X Lite je nepochybně baterie o kapacitě 5 000 mAh, která bez větších obtíží obstará až dvoudenní výdrž na jedno nabití. To navíc probíhá poměrně svižně díky dodávanému 22,5W adaptéru, který není v této cenové třídě standardem. Nabití z 0 na 100 % tak trvá přibližně 80 minut.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
  • rychlé nabíjení
  • výkonný adaptér přímo od výrobce

Konektivita: vše potřebné na palubě

Z hlediska konektivity Honoru 10X Lite nic zásadního nechybí, disponuje Wi-Fi a/b/g/n/ac i Bluetooth 5.1 či podporou navigačních služeb GPS, GLONASS a BDS. Na rozdíl od P Smart 2021 má také NFC pro rychlé spárování. Nic zásadního tedy průměrně náročnému uživateli chybět nebude, staromilce možná naopak potěší přítomnost FM rádia, které dokáže vyhledat stanice i bez připojených sluchátek.

Líbilo se nám
  • nic důležitého nechybí
  • FM rádio
Nelíbilo se nám
  • nelze platit telefonem

Fotoaparát: zkrátka zklamání

Fotovýbava Honoru 10X Lite je zcela identická s dříve testovaným Huawei P Smart 2021 a stejně jako kolega Michal musím smutně konstatovat, že nejlépe je na tom hlavní snímač a zbylé fotoaparáty jsou spíše do počtu.

Honor 10X Lite
Ukázkové fotografie Huawei P Smart 2021

Hlavní fotoaparát se chlubí 48Mpx rozlišením, nabízí poměrně realistické podání barev, slušné PDAF ostření i ucházející dynamický rozsah. Ultraširokoúhlý objektiv o rozlišení 8 Mpx využijete opravdu pouze, pokud potřebujete nutně zachytit co největší záběr, kvalita fotografií je totiž nízká, a to jak kvůli nevalnému rozlišení, tak kvůli rozmazání a obecně nízké ostrosti.

Dvojice 2Mpx makro a bokeh snímačů rovněž neoslní a jsou spíše zbytečné. Při troše štěstí se však s makro kamerkou dá výjimečně pořídit ucházející snímek. Natáčení videa probíhá maximálně při 60 FPS ve Full HD rozlišení.

Líbilo se nám
  • solidní hlavní snímač
Nelíbilo se nám
  • nízká kvalita ultraširokoúhlého objektivu
  • zbytečný bokeh a makro snímač

Software: stejný příběh

Zařízení je vybaveno nadstavbou Magic UI ve verzi 3.1.1, Androidem 10 a také zářijovými bezpečnostními záplatami. Stejně jako u dalších novinek od Huawei/Honor nelze počítat s Google službami, to se však výrobce snaží vynahradit vlastním HMS. Ve virtuálním obchodu AppGallery se počet oblíbených aplikací rozrůstá a využít můžete také Petal Search, který rychle vyhledá APK aplikace, které nenajdete v AppGallery. Prostředí reaguje svižně a pokud vám nedělá problém absence populárních Google aplikací, jako jsou Google Mapy, Fotky Google nebo možnost využívat Google Pay, věřím, že budete spokojeni. S otazníkem ovšem zůstává, jestli se na telefon někdy podívá Android 11, případně kdy (a jestli) dorazí HarmonyOS.

Líbilo se nám
  • svižný chod systému
  • rozšiřující se AppGallery
Nelíbilo se nám
  • nejistý Android 11
  • nedostatky navázané na absencí GMS

Zhodnocení

Honor 10X Lite může být zajímavou volbou pro uživatele, kterým jde o velký displej, dlouhou výdrž a zároveň se obejdou bez populárních aplikací od Googlu či možnosti bezkontaktního placení. Kromě absence GMS lze za další nedostatky označit chybějící notifikační diodu či zbytečný snímač pro makro a bokeh senzor. I tak ovšem věřím, že si zákazníky novinka najde.

Honor 10X Lite

Konkurence

Sympatickou alternativu představuje nový OnePlus Nord N100. Za podobnou cenu uživatelé získají oblíbenou nadstavbu OxygenOS (ačkoliv pouze s aktualizací na Android 11), stereo reproduktory či podporu Google Pay.

OnePlus Nord N100

Rozměry164,9 × 75,1 × 8,5 mm, 188 g
DisplejTFT IPS, 6,53" (1 600 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 460, 4×1,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh

Realme 7 se pochlubí 90Hz displejem, podporou bezkontaktních plateb i výkonnějším procesorem.

Realme 7 64+4 GB

Rozměry162,3 × 74,8 × 9,4 mm, 196,5 g
DisplejTFT IPS, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio G95T, 2×2,05 GHz + 6×2 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh, doba nabíjení: 1:02 hodin
honor-10x-lite
Klady
  • podpora microSD karet
  • povedený vzhled
  • dlouhá výdrž + rychlé nabíjení
  • velký displej
Zápory
  • chybějící notifikační dioda
  • slabší výsledky fotoaparátů
  • nedostatky spojené s absencí GMS
Diskuze ke článku
Zelený Čaj
Zelený Čaj
Další zbytečný telefon typu Huawei P40 Lite E :D :D
Ben Ben
Ben Ben
Nevim co je horsi. Jestli K710 nebo absence gms. Ale vim co je nejhorsi... kombinace obojiho.
Jan Kasik
Jan Kasik
Ano souhlasím že zákazníka si najde, ale hodně jich potom bude pěkně nas... až si budou chtít stáhnou nějakou aplikaci co mají ostatní na telefonu, nebo co normálně používali.
Jeden důvod proč používat zrovna toto za ty peníze?
Ondřej Nejedlý
Ondřej Nejedlý
Já jsem si 10X Lite koupil a vyhovuje mi, používám ho jako pracovní. Jelikož už jsem měl možnost mít v ruce i 9A, tak jsem věděl, do čeho jdu, co se týče placení nebo služeb. Vše potřebné v telefonu mám, baterie drží dobře a velikost mi vyhovuje hlavně při navigovaní v autě. Rozhodně není nutné odrazovat od koupi, za sebe můžu doporučit.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze