Honor 10 Lite
recenze

Honor 10 Lite

Stane se pouhou kapkou v moři?
21

Z novinky od Honoru vyzařuje mladistvý elán, má líbivý vzhled a stěžovat si nemůžeme ani na hardwarové specifikace. Navíc má praktický a v současnosti neokoukaný kapkovitý výřez, který umožňuje dosáhnout skvělého poměru displeje k tělu a minimálních rámečků. Jestli se telefon povedl a má oproti více než početné konkurenci skutečně co nabídnout, to zjistíme v právě začínající recenzi.

Tak jako máme každý jiné hodnoty v životě, máme i rozdílné preference při výběru automobilu, oblečení nebo třeba telefonu. Pro některé uživatele hraje nejdůležitější roli výkon, pro jiné cena a některým jde zase primárně o vzhled. Ti z poslední kategorie by se mohli stát adepty na koupi Honoru 10 Lite, neboť jednou z jeho nejsilnějších stránek je právě design – oproti svému dospělejšímu sourozenci, Honoru 10, totiž musíme počítat se slabším výkonem, horšími fotoaparáty, ale také absencí skvělé ultrazvukové čtečky otisků prstů. Co se komu líbí, nebo nelíbí, je čistě subjektivní záležitostí, ale jistý šmrnc a nápaditost novince od Honoru nemůže upřít snad nikdo.

Honor 10 Lite

Technické parametry Honor 10 Lite 3 GB RAM

Kompletní specifikace
Konstrukce154,8 × 73,6 × 8 mm, 162 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,21" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 710, CPU: 4×2,2 GHz + 4×1,7 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 200 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostleden 2019, 5 990 Kč

Honor 10 Lite – videorecenze

Obsah balení: bez sluchátek, zato s pouzdrem

Balení Honoru 10 Lite vás rozhodně ze židle nezvedne, ale na druhou stranu vás ani ničím nezklame. V bledě modré krabičce najdeme kromě obligátních manuálů rovněž průhledné ochranné pouzdro a standardní nabíjecí adaptér s kabelem v bílém provedení. Na sluchátka zde již bohužel místo nezbylo. Co nás však potěšilo byla již aplikovaná folie na displeji. Ochranným sklům se sice nevyrovná, ale uživateli poskytne alespoň základní ochranu a výrobce takřka nic nestojí.

Honor 10 Lite
Dodávané plastové pouzdro telefon ochrání před šmouhami i poškozením.
Líbilo se nám
  • pouzdro na smartphone
  • aplikovaná folie na displeji

Konstrukční zpracování: téměř dokonalé, ale s výtkou

Designově se telefon doopravdy povedl. I tentokrát Honor vsadil na působivý gradient – v námi testované variantě s názvem Sky Blue můžeme pozorovat efektní přechod z bílé do modré. K dispozici však bude i decentní černá nebo klasická modrá „honorovská stálice“ Sapphire Blue. Jak již asi tušíte, povrch zad, která jsou tentokrát plastová, je možná líbivý, avšak extrémně nepraktický – telefon bude neustále zapatlaný. Po ruce tedy raději mějte hadřík. Vlastně by se mohl stát součástí základního balení.

Honor 10 Lite

3D optický povrch, jak jej Honor nazývá, je navíc dosti náchylný na škrábance. Ale co naplat – za krásu se zkrátka platí. Nepříjemným zjištěním a něčím, co bychom u telefonu za 6 tisíc korun nečekali, je prohýbání zad. To však naštěstí představuje jedinou konstrukční slabinou tohoto jinak solidně postaveného telefonu.

Záda s gradientem jsou pěkná, ale bohužel i nepraktická.

Samotné tělo se již neprohýbá ani nijak nevrže a navíc padne pěkně do ruky. Hmotnost 162 gramů je na dané rozměry a konstrukci tak akorát. Čtečka otisků prstů se již standardně nachází krásně na dosah ukazováčku, ovšem reaguje s menším zpožděním. V této cenové kategorii jsme se rozhodně setkali i s rychlejšími čtečkami, avšak softwarová aktualizace by mohla rychlost ještě zlepšit. Potěší alespoň možnost přes čtečku stáhnout notifikační roletu, popřípadě prohlížet fotografie.

Honor 10 Lite

Honor 10 Lite je prvním Honorem na našem trhu s kapkovitým výřezem, který společnost nazývá „dewdrop“. Výřez je opravdu malý a pochopitelně si ho můžete nechat skrýt. Místo si v něm našla selfie kamera, která má být jedním z hlavních taháků, ale o tom později. Rámečky kolem displeje jsou poměrně tenké s mírně širší bradou, ve které se netradičně nachází notifikační dioda. Ta vás decentně upozorní na zmeškané hovory nebo probíhající nabíjení. Její nastavení bohužel není možné.

Dvojice fotoaparátů vystupuje nad úroveň zad doopravdy minimálně a telefon se tedy na stole nijak nekýve, a to ani při zatlačení prstem na protilehlou stranu. Věčně upatlaná záda jsou v každém případě něco, s čím musí zájemci o tento telefon počítat.

Pokračujeme-li v obhlídce, můžeme si všimnout barevně odlišeného slotu pro dvě nanoSIM karty a paměťovou kartu o velikosti až 512GB. Dole na nás čeká microUSB konektor, kde nás zamrzelo, že Honor nesáhl po uživatelsky komfortnějším USB-C, neboť ostatní konkurenti v této třídě ukazují, že to není problém. Vedle něj pak najdeme audiovýbavu v podobě 3,5mm audiokonektoru a hlasitého reproduktoru, tentokrát pouze jednoho. Doplníme už jen informaci o tlačítkách ovládání hlasitosti a zamykání displeje, která mají jistý stisk, jsou pěkně v dosahu palce a nemáme jim co vytknout.

Hmotnost 162 gramů je na rozměry telefonu tak akorát a zařízení dobře padne do dlaně. Díky hladkému plastovému povrchu však poměrně klouže. Pokud nechcete riskovat nějaký ten pád, doporučovali bychom používat dodávané plastové pouzdro.

Celkové zpracování hodnotíme kladně, prohýbající se plastová záda bychom u telefonu za šest tisíc korun ovšem nečekali. Na druhou stranu si tohoto neduhu spousta uživatelů ani nevšimne.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • netuctový vzhled
  • miniaturní kapkovitý výřez
Nelíbilo se nám
  • plastová záda se mírně prohýbají
  • škrábance přijdou poměrně rychle
  • starší microUSB konektor

Displej: Nekape vám kohoutek?

Přední straně dominuje 6,21palcový Full HD+ IPS displej s poměrem stran 19,5:9, kterému zkrátka není co vytknout. Výrobce se chlubí skvělým poměrem displeje k tělu zařízení, který má přesahovat hodnotu 90 %. My nemáme důvod to zpochybňovat, neboť rámečky, snad až s výjimkou mírně širší brady, jsou opravdu tenké. Zásluhu na velkém displeji má nepochybně také kapkovitý výřez, který je jednou z hlavních přidaných hodnot tohoto zařízení. Prostoru pro notifikace jednotlivých aplikací na horní liště vzniklo rázem více a „notch“ nepůsobí tolik rušivě ani při prohlížení fotografií nebo sledování videí. V neposlední řadě musíme výrobce ještě jednou pochválit za předem aplikovanou folii na displeji – kéž by se to stalo standardem u všech.

Během několika málo slunných okamžiků v našem hlavním městě se nám podařilo ověřit i bezproblémovou čitelnost na přímém slunci. Stěžovat si nemůžeme ani na pozorovací úhly. Pokud by vám barevné podání displeje nevyhovovalo, můžete si jej snadno upravit k obrazu svému, stejně jako si naplánovat režim komfortního čtení, který ušetří vaše oči před nežádoucím modrým světlem.

Líbilo se nám
  • miniaturní výřez
  • úzké rámečky
  • dostatečně jemné rozlišení

Zvuk: hraje s odřenýma ušima

Hlasitý reproduktor nás v případě Honoru 10 Lite vyloženě zklamal – zařadili bychom ho do kategorie průměr až podprůměr. Telefon tedy pro náročnějšího posluchače rozhodně vhodný není. Reprodukce postrádá basy, má plochý projev a i na poměry telefonů je výsledek jednoduše slabý.

Honor 10 Lite
Hlasitý reproduktor zklame i na poměry mobilů.

Situace se zlepší až při poslechu se sluchátky, která si však musíte dokoupit zvlášť, neboť je v balení na rozdíl od ochranného pouzdra nenajdete. Výstup do sluchátek je alespoň dostatečně hlasitý, takže byste neměli mít problémy ani v rušnějším prostředí.

Nelíbilo se nám
  • hlasitý reproduktor zklamal

Výkon hardwaru: slušný hardware, špatná optimalizace

Honor 10 Lite je vybaven poměrně novým a výkonným 12nm procesorem Kirin 710, který jsme mohli vidět již u Honoru 8X nebo Huawei nova 3i. Procesor výkonem dostačuje na všechny běžné operace i hraní her, avšak zbytečně ho brzdí neodladěný software, ke kterému se dostaneme v příslušné kapitole. Společnost mu dělají 3 GB paměti RAM.

Interní úložiště může mít dle zvolené verze kapacitu 32 nebo 64 GB. Zhruba dvanáct GB si z něj však ukousne operační systém a nainstalované aplikace. Díky možnosti rozšíření až o 512GB paměťové karty se ale v podstatě nemusíte omezovat.

Líbilo se nám
  • výkonný procesor

Výdrž baterie: jeden den s přehledem

Telefon disponuje baterií s kapacitou 3 400 mAh, která vás spolehlivě podrží po jeden nabitý pracovní den a večer vám ještě zůstane několik desítek procent baterie k dobru. Při střídmějším užívání se lze dostat až na jeden a půl až dva dny. Během testu přehrávání Full HD videa telefon odpadl telefon po necelých 9 hodinách, což není výsledek, za který by se musel telefon stydět.

Přesto se domníváme, že většina uživatelů bude nabíjet každý večer. Dobíjení ze zcela vybité baterie doplna zabere necelé dvě hodiny.

Líbilo se nám
  • spolehlivá jednodenní výdrž

Konektivita: osvědčená klasika

Honor 10 Lite vás v oblasti konektivity rozhodně nezklame. Nabídne rychlé LTE na obou nanoSIM kartách, komunikační protokoly 802.11a/b/g/n/ac u Wi-Fi a rovněž podporu A-GPS, GLONASS i BDS, takže se jen tak někde neztratíte. Honor 10 Lite nás potěšil přítomností NFC, které bohužel některé konkurenční značky jako Xiaomi v této cenové kategorii stále neznají. Bluetooth 4.2 funguje bez problémů, byť někteří již nabízejí novější verzi 5. Výrobce se chlubí schopností propojit telefon skrze Bluetooth až se třemi zařízeními najednou. V neposlední řadě vás může zahřát u srdce také přítomnost FM rádia.

Líbilo se nám
  • NFC
Nelíbilo se nám
  • starší Bluetooth 4.2

Fotoaparát: „průměrňák“

Dostáváme se k fotoaparátům, které představuje dvojice v osazení 13+2megapixelového snímače na zadní straně a 24megapixelové selfie kamerky v kapkovitém výřezu na straně přední.

Svou 24Mpx selfiekamerou cílí na mladé.

Zadní duální fotoaparát nabídne umělou inteligenci, portrétní režim, clonu i oblíbený režim pro focení v noci. Videa mohou být natáčena v maximálním rozlišení Full HD o 60 snímcích za sekundu. Jak fotografie, tak videa působí průměrně. Fotoaparát si neumí příliš dobře poradit s režimem portrét nebo clonou a často rozostřuje i to, co by neměl. Obrázek si z fotografií ostatně můžete udělat sami. Fotografie v klasickém režimu nevypadají špatně a při troše štěstí a pevné ruce se vám mohou podařit slušné výsledky.

Poslední fotografie byla pořízena selfie kamerou

Opravdu špičkovou by měla být selfie kamera, jejíž specialitou je funkce „4 do 1“, která spojí 4 pixely do jednoho a výsledný obraz získá více světla, což znamená, že se nemusíte vzdát selfíček ani za šera či špatného osvětlení. Za nás můžeme potvrdit, že selfies nejsou špatné, ale významný rozdíl oproti jiným smartphonům v této cenové relaci jsme rovněž nezaznamenali.

Honor 10 Lite testovací video – 1080p, 60 FPS

Hlavní fotoaparáty podávají uspokojivý výsledek, však i zde má telefon mezery a jedná se tak pouze o průměr, který nenadchne ani neurazí. Otázkou zůstává, zdali můžeme očekávat zlepšení s aktualizací softwaru.

Líbilo se nám
  • pouze průměrná kvalita
Nelíbilo se nám
  • video maximálně ve Full HD
  • neumí si příliš dobře poradit s portréty či clonou

Software: zlý sen

Software je pravděpodobně největší slabinou tohoto zařízení. Potěší sice, že v něm najdete Android 9 Pie, ale špatná optimalizace vše kazí. Telefon by bohužel ještě potřeboval tyto chyby vyladit, neboť se občas zbytečně zadýchává nebo vyloženě zasekává, a to i při nenáročných operacích. S dalšími aktualizacemi by se tak mělo vše zlepšit. Stěžovat si však nemůžeme na odemykání obličejem, které fungovalo příkladně. K úspěšnému rozpoznání nebylo potřeba ani mnoho světla.

Hráče může potěšit podpora GPU Turbo 2.0. I náročnější herní tituly si tak zpravidla zahrajete na střední detaily. Problém se špatnou odladěností to však neřeší. Drobnou náplastí nám byla možnost používat gesta, která je u Androidu 9 dostupná. Můžeme konstatovat, že v tomto ohledu bylo vše v pořádku. Další oblastí, kde by mohlo dojít ke zlepšení, je zbytečný bloatware. Ve složce "Nejlepší aplikace" například najdete eBay nebo Amazon Shopping. Ne každý tyto služby využívá. Alespoň že uživatel může tyto aplikace smazat.

Líbilo se nám
  • ovládání gesty
  • Android 9 Pie
Nelíbilo se nám
  • bloatware
  • často se zasekává nebo nereaguje

Zhodnocení

Náš verdikt? Honor 10 Lite je líbivým telefonem, ale body mu sráží zejména neodladěný systém, starší typ USB konektoru nebo prohýbající se záda. Mezi plusy pak rozhodně patří miniaturní kapkovitý výřez, velký displej a dostatečná výdrž i výkon.

Honor 10 Lite

Co nás ani nepotěšilo, ale ani vyloženě nezklamalo, jsou fotoaparáty. Pokud se vám Honor 10 Lite líbí svým vzhledem a jste schopni mu odpustit jeho slabiny, můžeme vám jej doporučit. Navíc se dá předpokládat, že softwarové problémy budou v budoucnu vyřešeny.

Konkurence

Konkurence je víc než dost a proč rovnou nezačít snad tím nejpřímějším konkurentem jménem Huawei P smart. Ten je takřka ve všech ohledech identický, a tak zůstává na vás, jakému brandu dáváte přednost.

Huawei P smart 2019

Rozměry155,2 × 73,4 × 8 mm, 160 g
DisplejTFT IPS, 6,21" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ProcesorHuawei Kirin 710, 4×2,2 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 400 mAh, doba nabíjení: 1:57 hodin

Velmi lákavou alternativu představuje Xiaomi Mi 8 Lite, který nabídne výkonný Snapdragon 660, moderní USB-C nebo o 1 GB paměti RAM více. Lépe si podle nás vede také fotoaparát. Nevýhodu však představuje absence NFC, které u Honoru 10 Lite najdeme.

Xiaomi Mi 8 Lite 4 GB RAM

Rozměry156,4 × 75,8 × 7,5 mm, 169 g
DisplejTFT IPS, 6,26" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 660, 2×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 350 mAh

Zvážit bychom doporučili i Honor 8X, který má o něco větší displej, podobnou cenu, mírně vyšší výkon a velmi líbivý design. Uvnitř se sice nenachází nejnovější Android, ale zato je systém odladěný a vše funguje jak má. I zde se však musíte spokojit s microUSB konektorem.

Honor 8X 4 GB RAM

Rozměry160,4 × 76,6 × 7,8 mm, 175 g
DisplejTFT IPS, 6,5" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát20 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 710, 4×2,2 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 128 GBne
Akumulátor3 750 mAh
honor-10-lite
Klady
  • výborný poměr displeje k tělu
  • praktický a neokoukaný kapkovitý výřez
  • dobrá výdrž na baterii
  • líbivý design s gradientem
  • pojme dvě nanoSIM i jednu microSD kartu
  • přibalené ochranné pouzdro
  • solidní konstrukční zpracování
  • spolehlivé odemykání obličejem
Zápory
  • povrch se snadno ušpiní a poškrábe
  • méně praktický microUSB konektor
  • špatně odladěný systém
Diskuze ke článku
Eedx
To microUSB je výsměch uživatelům...
Blue Sun
Blue Sun
K tomuhle je vcelku zbytečné cokoli psát. Spousta chyb završená mizernou optimalizací. Možná by Huawei měl zvolnit v tempu uvádění nových modelů a jejich počtu, a radši se věnovat kvalitě.
Mara
Výška budiž, ale šířka 736mm je moc. Je širší než pračka :)
ViktorSK
A kde sa stratili verzie "Honor 10 Lite" 4 a 6 GB RAM ???

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze