Deveroux etool SW9
recenze

Deveroux etool SW9

klasické, přesto chytré hodinky
3

Chytré hodinky mají povětšinou zásadní problém – s těmi klasickými si je nespletete. Pokud nechcete dávat světu na odiv, že na svém zápěstí nosíte další chytrou elektroniku, nastává problém. Značka Deveroux na to šla chytře, když nabídla chytré hodinky, které vypadají jako běžné a inteligentní funkce a displej se skrývají takříkajíc „za oponou“.

Na trhu existuje velké množství chytrých hodinek různých výrobců, avšak jen málo z nich dokáže nabídnout ten luxus, že nezasvěcený člověk nepozná, že na svém zápěstí nosíte cokoli chytrého. Samozřejmě na trhu existují hodinky, které jsou chytré, ale displej nenabídnou. U těch se však musíte spolehnout na notifikační LED diody, případně vibrace. To ale zcela nenaplňuje představu o chytrých hodinkách.

Deveroux etool SW9

Pak je zde značka Deveroux, která nabízí chytré hodinky pod označením etool SW9. Na první pohled se jedná o zcela běžné a vcelku decentně vypadající mechanické hodinky, které zaujmou koženým páskem a povedenou lunetou. Nic netušící uživatel pak může být překvapený, když se na spodní části ciferníku objeví monochromatický displej, který informuje o zmeškaných událostech, případně nabídne pohled na ušlou vzdálenost. Hodinky etool chtějí být chápány jako klasické hodinky, které nabídnou něco navíc. Povedlo se? To odhalí naše dnešní recenze.

Technické parametry Deveroux etool SW9

Kompletní specifikace
Konstrukce41 × 41 × 12 mm, 56 g, odolnost: ano
Pásekkožený, vyměnitelný: ano, zapínání: přezka
Displej?, 0,69" (96 × 16 px), tvar: hranatý
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 4.0, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ano
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Akumulátor80 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 0:40 hodin
Dostupnostčerven 2016, 3 490 Kč

Obsah základního balení: nic nového pod sluncem

Obsah základního balení je vcelku chudý. Kromě hodinek v něm nalezneme nabíjecí kabel, který má magnetickou koncovku. Dále si zde ještě našel místo stručný manuál v českém jazyce, ze kterého se dozvíte jen to nejnutnější. Krabička samotná vypadá vcelku hodnotně, sráží ji jenom bílá barva, kvůli které nepůsobí tak luxusně. Jde však především o obsah, a na ten se podíváme nyní.

Deveroux etool SW9

Design a konstrukce: klasické a vcelku hezké

Hodinky se standardně dodávají spolu s vkusným černým páskem, který nese označení „genuine leather“. Jedná se tedy o pravou kůži, což při ceně kompletu zhruba 3 500 korun znamená příjemné zjištění. Kromě černé verze se stříbrným tělem existuje také varianta čistě černá (včetně těla hodinek) a varianta „Rosegold“, která při stejné ceně nabídne zlatou barvu a hnědý kožený pásek. Samotná luneta je v obou případech ocelová. Sklo je vypouklé a přechází do lunety bez většího předělu. Samotný ciferník působí usedlým dojmem, moc se nám tam však nelíbí logo výrobce, které zkrátka nepůsobí na ciferníku estetickým dojmem. Na některých fotografiích dokonce prodejci logo z fotek mažou, aby design působil čistším dojmem. Kdo by očekával datumovku nebo ručičku pro stopky, ten bude zklamaný. Výrobce se snažil udělat ciferník co nejvíce jednoduchý.

Deveroux etool SW9

Design se dá zhodnotit jako povedený, luxus v pravém smyslu však samozřejmě očekávat nelze. Hodinky působí vkusně a málokoho jejich design urazí. Přesto se najdou slabiny. Tou největší je zřejmě ciferník, který je lehce zaměnitelný s dalšími čínskými hodinkami ne zrovna valné kvality. Kožený pásek je vcelku povedený, na ruce se nosí příjemně i několik hodin. Rozměr osiček činí standardních 20 mm, takže nic nebrání výměně za vámi oblíbený řemínek. Hodinky jsou cílené spíše na muže, a tak nepřekvapí, že ani maximální utažení by na subtilní dámské zápěstí nemuselo dostačovat. Uvnitř se ukrývá strojek QWARTZ.

Na spodní straně hodinek nalezneme hned dva zajímavé prvky, konkrétně senzor tepové frekvence, který podsvěcuje zelená barva, a také piny pro uchycení magnetické nabíječky. Vzhledem k voděodolnosti 3 ATM (IP69) nedoporučujeme výměnu baterie doma, v tomto případě bude lepší odkázat se na hodináře.

Deveroux etool SW9

Na pravém boku těla hodinek se nápadně vyjímají hned tři ovládací prvky. Prostřední je klasická korunka pro mechanickou změnu času, vrchní a spodní tlačítko již slouží pro ovládání menu hodinek. Korunka je uchycena opravdu bytelně, čas si tedy omylem rozhodně neposunete.

Velikost těla hodinek činí 41 × 41 × 12 mm trochu vyšší je tedy tloušťka. Celkovou hmotnost okolo 100 gramů vzhledem k poctivému zpracování naprosto chápeme.

Líbilo se nám

  • zpracování hodinek
  • kožený pásek v základním balení

Nelíbilo se nám

  • nepříliš zajímavý ciferník

Tlačítka: zprostředkovatel inteligentních funkcí

Vrchní tlačítko hodinek slouží jako zapínací tlačítko, respektive jako tlačítko, které aktivuje displej a další doprovodné inteligentní funkce. Stačí jej stisknout po dobu 5 sekund a displej se zapne nebo vypne. Na funkčnost strojku a ručiček to však samozřejmě nemá žádný vliv. Spodní tlačítko slouží pro návrat k předchozí nabídce, navíc umožní i rychlé spuštění senzoru tepové frekvence. Tlačítka musíme pochválit za příkladnou zpětnou vazbu, jejich nahmatání je snadné i poslepu.

Deveroux etool SW9

Líbilo se nám

  • zpětná vazba

Nabíjení a výdrž: standardně i chytře

Bez aktivních inteligentních funkcí spoléhají hodinky na klasickou baterii, která dle slov výrobce vydrží až dva roky. Dále je tu interní baterie s možností dobíjení a kapacitou 80 mAh, která se stará o přísun energie pro inteligentní část hodinek. Tato baterie zajistí zhruba 5denní výdrž, což je vcelku příjemná hodnota. Pokud však zapnete neustálé sledování tepové frekvence, výdrž se smrskne na zhruba 2 dny. Jako obvykle záleží na počtu přečtených notifikací a dalších aspektech. Nabíjení i z USB portu trvá pár desítek minut.

Líbilo se nám

  • kompletní dobití během pár desítek minut
  • výdrž baterie klasické hodinkové části

Nelíbilo se nám

  • rychlé vybití při využívání senzoru tepové frekvence

Aplikace: první problém

Aplikace HPlus Watch pro doprovodné chytré zařízení je dostupná pro zařízení s operačním systémem Android (4.3 a vyšší) a iOS (iOS 7 a vyšší), výrobce ji distribuuje skrze obchody s aplikacemi zcela zdarma. Bohužel, na samotné aplikaci se šetřilo asi nejvíce. Začneme ale postupně. Po instalaci jste vyzváni k vyplnění vašeho profilu: aplikace se vás zeptá na věk, váhu, hmotnost, datum narození a pár dalších podrobností, vyplnit samozřejmě můžete co chcete. Hodinky se následně propojí skrze Bluetooth. I spárování u nás proběhlo „na první dobrou“, čili až do této chvíli vše v pořádku. Aplikace je přehledně rozdělena na několik karet: Přehled, Aktuální tep, Nastavení a Profil.

Přehled (ušlé kroky, vzdálenost a spálené kalorie) funguje bezproblémově, avšak i zde podezíráme aplikaci z toho, že data na pozadí synchronizuje velmi nepravidelně – data se často načítala až neuvěřitelně dlouho.

Na další kartě Aktuální tep se má zobrazovat tepová frekvence v přehledném grafu podle času. Na pohled hezké, avšak synchronizace tepové frekvence funguje opět velmi zvláštně. Některá manuální měření se do grafu vůbec nepromítla, problémy tropí také přepínač, který aktivuje neustálé měření (například při běhu či jiných sportovních aktivitách). Jakmile přepínač stisknete, hodinky na povel nereagují a navíc již nelze přepínač opět vypnout. Aplikaci jsme vždy museli restartovat a následně zkusit postup znovu, častokrát jsme tento postup museli i opakovat.

Ukázka prostředí aplikace pro iOS

V záložce Nastavení máte hned několik možností, konkrétně připojit/odpojit hodinky, manuálně synchronizovat data, nastavit budík (ten může být pouze jeden), případně se nechat upozornit na dlouhé sezení a tedy pobídku k pohybu. Nastavit lze také 12/24hodinové zobrazení času na displeji, jednotky, spořič displeje, aktualizaci softwaru a můžete také vymazat uživatelská data. V nastavení lze také aktivovat průběžné sledování tepu. To funguje tak, že se měření tepové frekvence automaticky spustí každých 10 minut. Bohužel, i tato funkce je náladová a ne vždy hodinky slibovaný interval 10 minut dodrží. V poslední záložce Profil lze následně editovat zadané údaje (denní cíl kroků, věk, pohlaví, výška, váha, ...), avšak i zde nastává problém. Stránku totiž čas od času nelze posunout až na konec a opět je nutný restart aplikace.

Bohužel, aplikace je velmi špatně odladěná a některé přepínače zkrátka fungují, jak se jim zachce. Během našeho testování jsme se aplikaci vyhýbali jak to jen šlo, využití našla jen při občasné kontrole karty Přehled a nastavení budíku

Stáhnout HPlus Watch

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Líbilo se nám

  • přehlednost aplikace

Nelíbilo se nám

  • neodladěnost
  • některé položky nejsou zcela počeštěny
  • občasné problémy se synchronizací

Inteligentní funkce

Hodinky Deveroux etool SW9 nabídnou hned několik funkcí, kterými se snaží zpříjemnit a zefektivnit práci s notifikacemi. O inteligentní funkce se stará procesor Nordic N51822, systém je proprietární. Primární funkcí je zobrazování notifikací z propojeného smartphonu, který musí mít předinstalovanou zmíněnou aplikaci HPlus Watch. Následně hodinky zobrazují příchozí hovory, a to včetně jména volajícího. To za předpokladu, že máte telefon s operačním systémem Android a v nastavení máte povolený přístup k oznámení. Pokud máte zařízení s iOS, na displeji hodinek se zobrazí pouze informace o tom, že na telefon směřuje hovor – přístup ke kontaktům bohužel nelze manuálně povolit. Kromě příchozích hovorů a SMS zpráv mohou hodinky informovat i o notifikaci, která přijde do některé aplikace v doprovodném chytrém zařízení. Na výběr máte mezi QQ zprávami, WeChat, Facebook a Twitter. Bohužel, další aplikace přidat nelze, což celkem omezuje.

Deveroux etool SW9

Pokud se zaměříme na tepovou frekvenci, možnosti jsou tři. Automatické měření každých 10 minut, neustálé měření a manuální kontrola. V podstatě jediná možnost, která funguje bez problémů, je manuální kontrola. Zbylé možnosti nejsou spolehlivé.

Přímo na displeji hodinek lze naštěstí zobrazit hned několik údajů, primárně poslední zmeškané události, čas v digitální podobě, datum, stav nabití baterie, aktuální verzi firmwaru, spálené kalorie, ušlou vzdálenost, počet nachozených kroků a již zmíněný stav tepové frekvence. Vibrace hodinek jsou dostatečně silné na upozornění na notifikace, avšak budík příliš funkční není. Vibrace trvají jen pár vteřin a intenzita není dostatečná pro probuzení z hlubokého spánku. Mezi další funkce hodinek patří čip NFC, který lze využít pouze pro přenos vizitky uložené v hodinkách.

Líbilo se nám

  • informace o zmeškaných událostech

Nelíbilo se nám

  • do hodinek nelze přidat další aplikace
  • omezená funkcionalita NFC

Displej: i na slunci bez problémů

Displej s technologií OLED a úhlopříčkou 0,69 palců si své místo našel ve spodní části ciferníku, jeho velikost pro dané účely dostačuje. Displej je vcelku logicky monochromatický, nasazení barevného zobrazovače by bylo v tomto ohledu zbytečné. Rozlišení není jemné, o čemž svědčí hodnota 96 × 16 pixelů. Ikony jsou poměrně zubaté a displej více než klasickou obrazovku připomíná panel malé kalkulačky.

To ovšem není výtka, na zběžnou kontrolu displej samozřejmě dostačuje. Důležité je, že piktogramy jsou podsvícené a není tedy problém kontrolovat údaje i ve tmě. Velkou výhodou displeje je určitě to, že jej v případě neaktivity neuvidíte. Zcela se totiž skryje za temný ciferník. Zamrzí chybějící automatické nastavení jasu v závislosti na okolních světelných podmínkách.

Hodinky sice dle specifikací nabídnou akcelerometr, ovšem displej se při pohybu zápěstím automaticky nerozsvítí.

Líbilo se nám

  • čitelnost na slunci
  • neviditelnost displeje při vypnutém stavu

Nelíbilo se nám

  • displej se automaticky nerozsvítí pohybem zápěstí

Zhodnocení a závěr: zajímavý nápad, příjemné provedení, otřesná aplikace

Hodinky Deveroux etool SW9 nezklamaly. Pro mnohé mohou být ideálním středem mezi chytrými a klasickými hodinkami. Kladně hodnotíme design, pásek i doprovodné funkce, výrazně nám chyběla jen možnost nechat se informovat z vícero aplikací – těch přednastavených je bohužel minimum a navíc jsou mezi nimi i takové, které nejsou v tuzemsku příliš rozšířené (typickým příkladem je QQ a WeChat). Senzor srdečního tepu je příjemný bonus, stejně jako rychlé nabíjení i poměrně velká výdrž.

Kámen úrazu však představuje aplikace pro doprovodné zařízení, která je u wearables alfou a omegou. Aplikace je bídně zpracovaná a velmi primitivní co se funkčnosti týká. Neustálé nucené restarty nepřidají a celkově jste po čase překvapení, když vše funguje tak, jak má. Za nás tedy hodinky doporučit můžeme, avšak ne pokud hledáte kus příslušenství, který nabídne i ukázkovou uživatelskou zkušenost.

Konkurence

Pro nákup hovoří i cena. 3 500 Kč je přijatelná suma, za kterou mnoho chytrých hodinek neseženete. Konkurenci však přesto mají.

Deveroux etool SW9

Pokud vám jde čistě o fitness trenéra s povedenou aplikací, nabízí se Xiaomi Mi Band 2 za zhruba 1 600 korun. Pokud si zakládáte na elegantním designu, nabízí se Elephone W2, které informují o zmeškaných událostech pomocí vibrací a něco poodkryjí i diody na ciferníku. I zde je však aplikace veskrze průměrná. Hodinky jsou dostupné za zhruba 2 600 korun.

deveroux-etool-sw9
Klady
  • povedený design
  • ocelová konstrukce
  • odolnost 3 ATM (IP69)
  • přijatelná cena
  • ukrytý displej
  • rychlé nabíjení
  • senzor tepové frekvence
Zápory
  • odbytá aplikace
  • omezená funkčnost s iOS
  • omezená funkčnost NFC
  • proprietární nabíječka
Diskuze ke článku
Meli
OT: Mohli by jste udelat prosim recenzi hodinek Finow X5?
kkjkanjdja
Withings Activité sú mi sympatickejšie. Chcelo by to v tomto segmente širší výber. imho práve takéto zariadenia majú zmysel.
mental.disease
Súhlasím s predošlým názorom. Ale celkovo je "smart watch" segment o ničom. Buď žalostný vzhlad, výdrž, alebo slabá funkčnosť..
Ani sa nedivím, že po kontinuálnom raste tento trh zaznamenal -32% pokles.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze