Google Pixel XL
recenze

Google Pixel XL

Zajatcem vlastního těla
70

Google letos představil dvě nová zařízení, která mají symbolizovat zcela nový přístup k hardwaru. Doba Nexusů je pryč a nastává období Pixelů, zařízení přímo od Googlu s těmi nejvýkonnějšími vnitřnostmi, nejnovějším systémem a exkluzivním Pixel Experience, který představuje odklon od dosavadní čistoty prostředí. Jaké hodnocení si v našem testu vyslouží Pixel XL?

Google, stejně jako každý rok, letos na podzim uvedl na trh své nejnovější modely telefonů, které mají představovat to nejlepší, co může Android nabídnout. Známá řada Nexus, která toto poslání měla v minulosti, je však pryč a na její místo nastupují Pixely – dva nové telefony čistě v režii Googlu, u kterých už nenajdete logo jiného výrobce, nýbrž se pyšní velkým „G“ na zádech. Google na nová zařízení ve svých prezentacích hodně vsázel, jelikož přicházejí s tím nejvýkonnějším hardwarem, upraveným fotoaparátem z loňského roku, USB-C a originální konstrukcí. To vše pohání Android 7.1 Nougat s novým Pixel Launcherem a na dotazy vám bude odpovídat rovněž nově představený Google Assistant. Jak si však povede větší Pixel XL s 5,5palcovým displejem v našem testu?

Google Pixel

Za zapůjčení mobilního telefonu Google Pixel XL děkujeme společnosti CELKOM Praha, provozovateli internetového obchodu ShopBlackBerry.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

Technické parametry Google Pixel XL

Kompletní specifikace
Konstrukce154,7 × 75,7 × 8,6 mm, 168 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5,5" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát12,3 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 821 MSM8996 Pro, CPU: 2×2,34 GHz + 2×2,19 GHz, GPU: Adreno 530
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor3 490 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:33 hodin
Dostupnostlistopad 2016, 24 490 Kč

Google Pixel XL – videopohled

Obsah balení

V pěkné krabici mimo samotného Pixelu XL samozřejmě najdeme také knížečku s instrukcemi a pár příček. Ve speciálních přihrádkách máme potom až neobvykle velké množství kabelů. Jednak je tu společně s rychlonabíječkou velice dlouhý kabel s USB-C na obou koncích. Poté se v balení nachází i krátký USB-C kabel, který už má na druhém konci klasické USB-A pro propojení s počítačem, a najdeme tu dokonce také redukci z USB-A na USB-C. Redukce z microUSB by sice byla užitečnější, ale i tak jde vidět, že se Google poučil z loňského roku, kdy třeba Nexus 5X neměl v balení ani kabel pro propojení s počítačem.

Design a konstrukce: nemastný, neslaný

Design byl od prvních obrázků Pixelů velmi rozporuplným tématem a nutno říct že právem. Google zvolil kovovou konstrukci z eloxovaného hliníku, která sdílí záda telefonu se skleněným panelem, který je krásně zapuštěn do okolního hliníku. Sklo tak zakrývá zhruba třetinu zad a sahá od fotoaparátu až pod čtečku otisků prstů. Bohužel kvůli tomu telefon vypadá na první pohled poněkud zvláštně a ani po mnoha dnech používání jsem si na vzhled nezvykl. Svou krásou Pixel zkrátka mnoho lidí asi neohromí, ale vezte že naživo vypadá rozhodně lépe než na fotografiích. Navíc můžete částečně zabránit nechtěným otiskům na zadním skle, kterým se určitě nevyhnete, koupí jiné barvy. Pořídit si u nás můžete také stříbrnou variantu a v zahraničí se potuluje i zajímavá modrá.

Google Pixel XL

Díky úpravě hliníku působí Pixel na dotyk také poměrně lacině a nikdo, kdo si jej půjčil, nevěřil, že právě tahle placička stojí skoro 27 tisíc. Telefon má navíc kvůli této úpravě tendence často vyklouzávat z ruky, pokud máte byť jen malinko vlhké ruce. Když už jej však delší dobu držíte, zjistíte, že je úchop opravdu pohodlný díky zaobleným hranám, které nikde neřežou, a lehce klínovitému tvaru, kde je vršek telefonu s fotoaparátem širší než spodek s reproduktorem.

Google Pixel XL Apple iPhone 7 Plus Samsung Galaxy S7 Edge OnePlus 3T
rozměry 154,7 × 75,7 × 8,6 mm 158,2 × 77,9 × 7,3 mm 150,9 × 72,6 × 7,7 mm 152,7 × 74,7 × 7,4 mm
hmotnost 168 g 188 g 157 g 158 g
úhlopříčka 5,5 palců 5,5 palců 5,5 palců 5,5 palců
rozlišení 2 560 × 1 440 px 1 920 × 1 080 px 2 560 × 1 440 px 1 920 × 1 080 px
procesor Qualcomm Snapdragon 821 Apple A10 Samsung Exynos 8890 Qualcomm Snapdragon 821
operační paměť 4 GB 3 GB 4 GB 6 GB
interní paměť 32 GB / 128 GB 32 / 128 / 256 GB 32 GB / 64 GB 64 GB / 128 GB
paměťové karty ne ne ano ne
operační systém Android 7.1 Nougat iOS 10 Android 6.0 Marshmallow Android 6.0 Marshmallow
hlavní fotoaparát 12,3 Mpx, konvenční 12 Mpx + OIS, duální 12 Mpx + OIS, konvenční 16 Mpx, konvenční
čelní fotoaparát 8 Mpx 7 Mpx 5 Mpx 16 Mpx
konektor USB-C Lightning microUSB USB-C
zvýšená odolnost IP53 IP67 IP68 ne

Jak už jste si mohli přečíst, na zádech najdeme čtečku otisků prstů, která odemyká telefon opravdu svižně. Není sice tou nejrychlejší, ale to by ničemu nevadilo. Ona však není ani tou nejspolehlivější, jelikož se občas zkrátka usmyslí, že fungovat nebude a telefon na přiložení otisku nijak nereaguje. Nutno tedy Pixel XL odemknout klasickým tlačítkem (které má vroubkovanou úpravu) a až poté přiložit prst. Ona tlačítka na pravém boku telefonu jsou ovšem výborně umístěná a mají velice příjemný stisk.

Kritiku si zaslouží rovněž rámečky pod a nad displejem. Ty jsou skutečně nepřehlédnutelné a jsou jen o malinko menší než v případě iPhonu 7 Plus. To je poměrně ostuda, jelikož Pixel nemá ani hardwarové domovské tlačítko, kterým by si mohl tak velké rámečky obhájit. Rovněž zamrzí absence vyššího stupně odolnosti. Ten v letošním roce zavedla spousta konkurentů, ale podle Googlu dostačuje jen certifikace IP53.

Tento telefon zkrátka nikoho svou konstrukcí či designem okamžitě nepřesvědčí o svých kvalitách, což nepochybně zamrzí. Za cenu, jež v současné chvíli startuje na 27 tisících, by člověk čekal to nejlepší, co může v dané době dostat. Pixel tak dává velký prostor vyniknout mnohým konkurentům, kteří nalákají zákazníky snáze.

Líbilo se nám:

  • zadní sklo perfektně přechází do okolního hliníku
  • pohodlný klínovitý tvar konstrukce
  • zaoblení hran

Nelíbilo se nám:

  • hliník na dotyk nepůsobí nejhodnotněji
  • čtečka otisků prstů občas nereaguje
  • velké rámečky pod a nad displejem
  • stupeň odolnosti pouze IP53

Displej: nezklame

Přední straně panuje 5,5palcový Quad HD AMOLED displej, který má krásně syté barvy, skvělé podání černé a rovněž nadstandardní maximální úroveň jasu, byť není nejvyšší. Rovněž automatická regulace jasu funguje výborně a dostalo se i na nový noční mód, který se ve tmě určitě hodí, jelikož funguje jako filtr modrého světla. Škoda jen zvoleného 2.5D skla, jelikož byste si jeho zahnutí nemuseli skoro ani všimnout. Zároveň sklo nesahá až po samotný okraj telefonu a máme tu tak celkem nepříjemnou rýhu mezi sklem a rámečky telefonu, která moc ráda chytá různé nečistoty. Alespoň se jedná o ochranné sklo Gorilla Glass 4, takže by menší škrábance neměly představovat hrozbu.

Google Pixel XL

Teplotu barev a podobná nastavení si sice neupravíte, ale dostalo se opět na ambientní režim, kdy se vám budou hodiny a notifikace zobrazovat jen černobílé. Můžete tak díky AMOLED technologii možná i ušetřit trochu baterie při neustálém kontrolování telefonu. A než se zeptáte, odpovím kladně. Pixel má vícebarevnou notifikační LED diodu, kterou nelze nijak upravovat a po prvním startu je poněkud nesmyslně vypnuta. Musíte si jí tedy nejdřív najít v nastavení.

Líbilo se nám:

  • krásné barvy
  • nový noční mód
  • ambientní displej
  • ochranné sklo Gorilla Glass 4

Nelíbilo se nám:

  • mezera mezi sklem a rámečkem

Zvuk: krok zpět

Zvukovým projevem Pixel XL asi nikoho neodvane. Disponuje jen jedním malým reproduktorem na spodní hraně. Reproduktor však hraje pořádně hlasitě a také poměrně kvalitně. Zvuk si zachovává čistotu i na nejvyšší stupně hlasitosti, je pěkně dynamický a nezapomíná ani na silnější basy. Velice snadno si jej ovšem zakryjete rukou a rozhodně nemůže nahradit dopředu namířené stereo reproduktory předchozího Nexusu 6P. Pokud tedy již zmiňovaný Nexus vlastníte, udělali byste koupí velkého Pixelu v oblasti zvuku krok špatným směrem.

Google Pixel XL

Líbilo se nám:

  • hlasitý výstup
  • kvalitní a dynamický zvuk

Nelíbilo se nám:

  • krok zpět oproti stereu v Nexusu 6P

Baterie: bohatě postačí

Baterie v Pixelu XL má kapacitu vcelku pěkných 3 490 mAh a zvládne telefon pravidelně dohnat na den a půl normálního používání. Můžete tedy mít klidně jas na maximu, být neustále připojeni k internetu a nijak zvláště telefon šetřit – vždy dorazíte v noci domů s několika procenty navíc. Pokud navrch zapnete úsporný režim a budete energií alespoň trochu šetřit, můžete se dostat třeba až na dva dny bez nabití. Také v našem testu výdrže zvládl telefon přehrávat streamované Full HD video slušných 8:53 hodin.

Nezklame ani rychlonabíjení pomocí USB-C. Z 0 na 100 % dobijete zařízení za hodinu a tři čtvrtě, což není při takové velikosti baterie vůbec špatná hodnota. Užitečnější je však dobití na nějakých 50 %, kam se Pixel vyškrábe za nějakých 40 minut, čímž dostanete klidně i den šetrného používání.

Líbilo se nám:

  • dobrá výdrž
  • rychlé dobíjení

Fotoaparát: jen to nejlepší

Velkou hvězdou Pixelu je nepochybně 12,3Mpx fotoaparát, který je upravenou verzí již tak dobrého senzoru Sony ze staršího Nexusu 6P. Můžete se tak těšit na skutečně detailní, ostré a krásně barevné fotografie, a to nejen za dne, ale klidně i v noci a za horšího světla. Obzvlášť za dne je nutné pochválit prakticky nulový šum a neobyčejně vysoký dynamický rozsah. Rovněž 4K video na tom s kvalitou není vůbec špatně a potěší také natáčení slow-motion záběrů, u kterých si lze vybrat mezi 120 a 240 FPS.

Google Pixel XL

Fotoaparát bohužel stále nedisponuje optickou stabilizací. Tu Google částečně nahrazuje vylepšenou technologií HDR+. Pomocí této technologie telefon nasnímá velké množství podexponovaných snímků, které se následně složí dohromady do jednoho. Pixel tak může volit kratší časy závěrky než jiné telefony a fotografie tak budou pěkně ostré a detailní. Kratší časy vám však mohou přeci jen v noci trochu uškodit, jelikož je při nich občas obtížnější udržet ruku v naprostém klidu. Může se tak stát, že bude výsledek maličko rozostřený, ale nejedná se o nic strašného. I tak by se však pro tyto mimořádné případy optická stabilizace hodila.

Pro více fotografií doporučuji navštívit náš předchozí článek: Testujeme Google Pixel: fotí výborně a vyrovná se iPhonu 7

Fotografie za různých podmínek

Pixely už za sebou mají první kauzu, kdy se často při focení proti světlu ukáže velmi výrazný lens flare známý také jako „halo effect“. Google se snaží tuto situaci rychle řešit, ale bohužel jsme se i my stále setkávali s těmito problémy. Stačí namířit fotoaparát pod určitým úhlem přímo na zdroj světla a už tu máme odlesky. Snad Google tento neduh brzy definitivně odstraní.

Problémy se světlem aka „halo effect“

Velmi nás zamrzela velmi prostá aplikace fotoaparátu. Stále tu chybí zejména pořádný manuální režim – můžete pouze upravit expozici po klepnutí pro zaostření.

Ani přední 8Mpx kamerka nezklamala a nabízí jedny z nejlepších selfie fotek. Obraz je opět pěkně detailní a ostrý a úhel záběru je také slušný.

Líbilo se nám:

  • jeden z nejlepších fotoaparátů roku
  • skvělé HDR+
  • slow-motion ve 240 FPS
  • kvalitní přední kamerka

Nelíbilo se nám:

  • stále chybí manuální režim
  • fotoaparát trpí „halo effectem“

Hardware: spousta koní pod kapotou

Google nenechal nic náhodě a nasadil jen to nejlepší. Můžeme se tedy spolehnout na výkon Snapdragonu 821 se 4 GB RAM (1,3 GB volných po spuštění) a interní úložiště o kapacitě 32 GB (cca 23 GB k využití). Lze však sáhnout i po 128GB variantě, která však svou cenou překračuje 30 tisíc korun. Pokud ale prostě chcete větší úložiště, nemáte na výběr, neb slot pro paměťové karty již tradičně chybí.

Pixel XL si díky svému výkonu poradil se vším, co jsme na něj hodili, s naprostou lehkostí. Zahrát si můžete všechno z obchodu Google Play a zejména práce v samotném prostředí je neskutečně svižná a plynulá. Až by člověk řekl, že jsou animace uměle zrychlené. Optimalizace systému se zkrátka Googlu opravdu povedla a ani při náročném multitaskingu se zapnutým režimem rozdělené obrazovky a souběžným používáním dvou aplikací najednou se telefon ani na vteřinku nezadýchá. Aplikace můžete střídat, jak jen chcete, a nebyl nejmenší problém hrát ty nejnáročnější hry a zároveň se dívat na YouTube video ve Full HD.

Líbilo se nám:

  • výkonný hardware
  • neskutečná plynulost a rychlost systému

Nelíbilo se nám:

  • opět žádný slot pro paměťové karty

Uživatelské prostředí: užitečné novinky

Krom hardwaru je pro smartphone důležitý také systém a ani zde Google nezklamal. Android 7.1 Nougat sice už není v Pixelu tak čistý jako býval na Nexus zařízeních, ale to ničemu nevadí. Změny se nemusí líbit všem, ale Google se zkrátka jen snaží dát Pixelům v oblasti softwaru něco unikátního i krom čistoty. Proto tu máme nový Pixel Launcher. Do všech aplikací se nově dostanete swipenutím z pásu pěti spodních ikon, vlevo sídlí stále Google Now a podržením prstu na ikonce některých aplikací se otevře rychlá nabídka akcí, které můžete s danou aplikací okamžitě provést – podobně jako u telefonů s displejem rozlišujícím úroveň přítlaku.

Škoda jen nového horního widgetu s datem a vyhledáváním, který nejde nijak zvlášť upravovat a ani přemístit či zcela odstranit. Velká část úvodní obrazovky je vám tak kompletně nepřístupna. Pokud se zde zobrazuje datum, nemůžete na widget ani klepnout pro otevření kalendáře, což by mohlo být alespoň trochu užitečné. Občas se vám datum sice změní na ukazatel počasí, na který už lze klepnout pro zobrazení počasí v aplikaci Google, ale telefon si dělá prakticky co chce a občas se i počasí odmítá zobrazit.

V samotném Nougatu je však mnoho dalších novinek, o kterých jsem již dříve informovali. Najdete tu upravenou notifikační lištu a nastavení (které však dostalo nepochopitelně druhou obrazovku jen s podporou) a nové a na informace bohatší notifikace. Také multitasking máme značně rozšířený. Přidala se nám u něj ikonka pro uzavření všech aplikací najednou. Dvojitým poklepáním na tlačítko multitaskingu se pak přepínáte mezi dvěma naposledy používanými aplikacemi a jeho podržením vyvoláte nový režim rozdělené obrazovky, kdy běží dvě aplikace najednou vedle sebe.

Samozřejmě nechybí také mnoho vylepšení uvnitř systému schovaných za oponou jako Vulcan API či nový proces aktualizací. Pixely jsou také prvními telefony s certifikací Daydream pro virtuální realitu, což vám potvrdí přítomnost předinstalované Daydream aplikace. Vlastníky virtuální reality tak nové zařízení od Googlu rozhodně nezklame. Mnoha těchto funkcí si však normální uživatel hned nevšimne a ani jej pravděpodobně moc nezajímají. Důležitější je, že všechny nové funkce fungují výborně a telefon nijak nezpomalují, takže se nemusíte bát neustále používat ani onen režim rozdělení obrazovky. Pro trochu hlubší popis systému se podívejte na náš předešlý článek o Androidu 7.1 v Pixelu.

Líbilo se nám:

  • pěkný Pixel Launcher
  • nové možnosti multitaskingu
  • spousta užitečných a nových funkcí
  • na informace bohatší notifikace

Nelíbilo se nám:

  • nezměnitelný widget
  • zbytečné rozdělení nastavení

Google Assistant: není pro nás

Pixel je také již od prvních prezentací úzce spjatý se službou Google Assistant, novým hlasovým asistentem, který je navržen speciálně pro plynulou, obousměrnou konverzaci, aby působily všechny odpovědi přirozeněji. Bohužel však nefunguje v češtině a pro jeho používání musíte přepnout jazyk telefonu na angličtinu. Po přepnutí stačí podržet domovské tlačítko, která dostalo rovněž novou animaci, a spustí se Google Assistant, kterého se můžete následně ptát, na co jen chcete.

Na dotazy odpovídá velmi rychle, rozpoznání hlasu je spolehlivé a navíc je s ním skutečně radost pracovat, jelikož se ho můžete ptát na skutečně širokou paletu dotazů. O nedostatku jeho funkcí tak nemůže být řeč. Rovněž proklamovaná schopnost vést konverzaci není voláním do větru. Asistent rozumí poměrně dobře kontextu a jeho odpovědi nejsou tolik strojové, jako v případě Google Now. Přesto si však občas neví rady nebo sem tam něco splete. Je to však úplně první nasazení této technologie a Google ji určitě rychle dopiluje aktualizacemi.

Všechno to povídání a funkce jsou sice moc hezké, ale jestli chcete mít váš telefon v češtině, což lze předpokládat, bude vám tato funkce kompletně odepřena. Poměrně velký prodejní argument Pixelu, na který Google ve svých prezentacích hodně vsázel, tak u nás postrádá smyslu.

Líbilo se nám:

  • Google Assistant funguje výborně
  • konverzace působí přirozeně
  • mnoho funkcí

Nelíbilo se nám:

  • v češtině nepoužitelné

Multimédia: prověřená klasika

Pixel pochází od samotného Googlu, takže nelze očekávat žádné jiné aplikace než právě od něj. Máme tu tedy tradiční Hudbu Play, která nabízí pěkný a jednoduchý design. Nechybí rovněž pár užitečných funkcí jako ekvalizér, časovač režimu spánku a samozřejmě si můžete zaplatit speciální předplatné a poslouchat na 35 milionů skladeb ve stylu Spotify.

Pro prohlížení videí a fotek nám poté poslouží velice pěkné Google Fotky, u kterých dostanete navíc neomezený úložný prostor pro zálohu vašich fotografií či videí. Hodí se také přehledné prostředí využívající gest pro různé druhy zobrazování a velmi jednoduchý editor. Je tu rovněž možné třídění do alb, pokročilé vyhledávání podle klíčových slov na fotce nebo chytrý asistent, který vám doporučí různá alba či vytvoří automatickou koláž těch nejlepších okamžiků.

Líbilo se nám:

  • pěkné rozhraní
  • aplikace nabízejí užitečné funkce
  • neomezená záloha ve Fotkách

Telefonní funkce a zprávy: nic nového

Telefonní aplikace obsahuje zároveň kontakty a příliš se v Pixelu nezměnila. Je tu jen pár maličkých grafických změn, ale funkčnost a rozmístění ovládacích prvků zůstává stále stejné. Kontakty lze jednoduše importovat či exportovat a rovněž tu máme opět chytré vyhledávání. Potěší také široké množství nastavení.

Velkých změn se nedočkala ani stále velmi pěkná a barevná aplikace zpráv. Zprávy lze samozřejmě archivovat, blokovat kontakty a provést pár dalších úprav nastavení. Největší novinku představuje pouze odpovídání na zprávy přímo z notifikace, což ovšem není vlastností aplikace, nýbrž samotného systému. Škoda že si Google s novými telefony a prostředím nepřipravil i nové verze aplikací. Máme tu však předinstalovanou novou aplikaci Allo pro psaní zpráv a Duo pro videohovory. Obě mají modernější kabátek a jsou rozhodně velmi dobře zpracované. Pravděpodobně je však nevyužijete, jelikož Allo nabízí totéž jako Facebook Messenger, Viber či WhatsApp. Aplikaci tedy samozřejmě musí používat i druhá strana.

Líbilo se nám:

  • funkční a přehledné aplikace
  • přibylo Allo a Duo

Nelíbilo se nám:

  • trocha změn by prospěla

Organizace času a GPS: na nic se nezapomnělo

Důležitou aplikací od Googlu je nepochybně také krásně přehledný Kalendář se spoustou nastavení. Všechny kategorie kalendáře si lze hezky barevně odlišit a uspořádat pomocí odškrtávacího seznamu. Velkou výhodou je také bezchybná a automatická synchronizace s vaším Google účtem, takže není problém pracovat v Kalendáři i na vašem PC a změnu uvidíte také na vašem telefonu a naopak. Malou novinkou je ikonka aplikace Kalendáře, která konečně zobrazuje aktuální datum místo čísla 31.

Na zapisování svých poznámek můžete použít užitečný Keep. Rozhraní připomíná připínací lístečky, kde opět hraje velkou roli barevné odlišení. Poznámky navíc lze obohatit obrázky, nahrávkami, malůvkami, odškrtávacím seznamem a mnohými dalšími možnostmi. Opět se tu setkáváme také s automatickou synchronizací s webovou verzí na vašem stolním počítači či notebooku.

Ani u navigace se nemůžeme setkat s ničím jiným než s Google Mapami, které poctivě slouží již v mnoha zařízeních od ostatních výrobců jako nativní mapová aplikace. Google Mapy každý z vás již určitě dobře zná, ale hodí se zmínit GPS, která během testování velmi potěšila. Telefon se ani jednou sám neztratil a věděl lokalitu vždy přesně. Nemusíte se tedy bát vyrazit ani na dlouhé cesty, neb s Pixelem se jen tak neztratíte.

Líbilo se nám:

  • velmi kvalitní aplikace
  • všudypřítomná synchronizace
  • dobrá GPS

Konektivita a internet: skoro nic nechybí

Propojení se světem tu skutečně vůbec nic nebrání. Telefon disponuje rychlou Wi-Fi ac, Bluetooth 4.2 či NFC a o internet na cestách se postará kompletní LTE. Roli internetového prohlížeče tu nezastupuje nic jiného než Google Chrome, který je známý svým rychlým a pohodlným prohlížením webu. Ani na množství funkcí si nelze stěžovat, a navíc se ani signál často neztratí díky kvalitním anténám. Výborná je také kvalita hovorů – telefonní reproduktor hraje velice hlasitě a čistě. Chybět někomu může jen infračervený port.

Za celou dobu používání jsem se však musel potýkat s problémy na mé domácí Wi-Fi, kde se telefon neustále odpojoval a opět připojoval. U ostatních Wi-Fi připojení jsem se však s podobným problémem nesetkal, navíc stejné trable dělal i Nexus 5X s Androidem 7. Nougat si tedy očividně nerozumí s mým konkrétním Wi-Fi připojením, avšak nejsem v této patálii sám. Na internetu najdete mnoho diskuzí, kde má mnoho uživatelů stejný problém, a Google se jej podle posledních informací snaží stále řešit. Uvidíme tedy, zda se této vady brzy zbavíme.

Líbilo se nám:

  • kompletní LTE
  • NFC

Nelíbilo se nám:

  • ošemetné Wi-Fi připojení

Závěr: především pro fanoušky

Pixel XL v nás koncem testování zanechává skutečně rozporuplné pocity. Rozhodně si každého získá svým systémem a jeho rychlostí, plynulostí a novými funkcemi. Rovněž displej je opravdu pěkný, hardware výkonný, výdrž nadstandardní a fotoaparát jedním z nejlepších. To vše je však zabaleno do nepřesvědčivého těla, kterému oproti ostatním výrobcům ledacos chybí.

Google Pixel XL

Nemáme tu nijak zvlášť zvýšenou odolnost (dostalo se jen na IP53), zvuk je jednoznačným krokem zpět oproti Nexusu 6P, čtečka si občas dělá co chce a chybí třeba i takový slot pro paměťové karty. Normálně by spousta těchto nedostatků nebyla tím největším problémem, ale Pixel XL se v námi testované 32GB verzi prodává za 27 tisíc korun a 128GB verze se dostala svou cenou dokonce lehce přes 30 tisíc. To rozhodně není málo a konkurence je opravdu velmi ostrá.

Konkurence

Samsung Galaxy S7 Edge s 5,5palcovým AMOLED displejem, se stejným rozlišením, podobně výkonným hardwarem, rovněž skvělým fotoaparátem a skutečně nadprůměrnou výdrží koupíte již za 22,5 tisíce. Oproti Pixelu však přidává hodnotněji působící tělo, slot pro paměťové karty, zvýšenou odolnost a především po obou stranách viditelně zahnutý displej.

Samsung Galaxy S7 edge
Samsung Galaxy S7 Edge

O slovo se může přihlásit také iPhone 7 Plus s rovněž 5,5palcovým displejem, duálním fotoaparátem, výkonným hardwarem, kvalitní kovovou konstrukcí a především systémem iOS, který zkrátka jinde nenajdete. Navíc v 32GB variantě stojí 25 tisíc a 128GB varianta vyjde poměrně výrazně levněji než velký Pixel.

Apple iPhone 7 Plus
iPhone 7 Plus

Ránu pod pás může dát Pixelu rovněž OnePlus 3T, které má prakticky stejný hardware, 5,5palcový Full HD AMOLED panel, lepší zvukový výstup, velkou baterii a především nízkou cenu, která činí pouze 12 tisíc korun. To už je pořádný důvod k zamyšlení.

OnePlus 3T
OnePlus 3T

Pokud však chcete nezaplevelený telefon přímo od Googlu, můžete si stále pořídit i Nexus 6P. V jen o málo větším těle ukrývá 5,7palcový Quad HD AMOLED displej, stále výkonný Snapdragon 810, mnohem lepší stereo reproduktory a velmi dobrý fotoaparát. Na rozdíl od Pixelu vás však vyjde jen na 13 až 17 tisíc korun v závislosti na prodejci.

Nexus 6P
Nexus 6P

Konkurence v kombinaci s vysokou cenou zkrátka zadupává Pixel XL poměrně hluboko do země. Pokud patříte mezi zapřisáhlé fanoušky Googlu a chcete mít od něj to nejnovější a nejvýkonnější zařízení, je Pixel jasnou volbou, rozhodně nebudete jeho používáním zklamáni a bude vám nepochybně dlouho zdatně sloužit. Pro nás ostatní jsou ovšem na současném trhu mnohem výhodnější volby, které velký Pixel nechávají na druhé koleji.

Za zapůjčení mobilního telefonu Google Pixel XL děkujeme společnosti CELKOM Praha, provozovateli internetového obchodu ShopBlackBerry.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

google-pixel-xl
Klady
  • výkonný hardware
  • neuvěřitelně rychlý systém
  • Android 7.1
  • jeden z nejlepších fotoaparátů
  • skvělý displej
  • dobrá výdrž baterie
  • neomezená záloha v Google Fotkách
Zápory
  • nepřesvědčivý design a konstrukce
  • čtečka otisků prstů občas nereaguje
  • jen certifikace IP53
  • chybí slot pro paměťovou kartu
  • velmi vysoká cena
Diskuze ke článku
Drak_Tovikrov
Proč vlastně Google Pixel existuje? ¯\_(ツ)_/¯ Ten telefon nedává smysl, jak rozebírá třeba toto video:
Why is Google Pixel a bad idea: https://www.youtube.com/watch?v=br-7RDIcG5Q

Google tím telefonem ničeho nedosáhne: za prvé, Google nemá na to stát se velkým hardwarovým výrobcem a marže na trhu s mobilními telefony jsou (s výjimkou Apple hraček) strašlivě nízké, takže na tom určitě moc nevydělí. Za druhé, staví se do role přímé konkurence svým partnerům s Androidem, které takový krok jistě nenadchne a vztahy s nimi se leda zhorší, což by je mohlo vést k snahám o větší nezávislost na Googlu. Za třetí, pokud jde o sběr dat o uživatelích pro Google Asistent, Google nepotřebuje vlastní telefon, stačí mu ho dostat na Android telefony partnerů, kterých se prodává mnohem více.

Já bych k tomu přidal, že to ani nefunguje jako aspirační zařízení (podobně jako třeba Surface u Microsoftu), protože Pixel je objektivně hůře vybavený, než topmodely od Samsungu a dalších velkých výrobců.
DV
Podle me slepa vyvojova rada mobilu. Sice za nim stoji gigant, ktery si muze dovolit podporovat neuspesnou vec, ale jestli maji jenom trochu sebekritiky, tak prijdou s necim lepsim.
Verva
Za mě také slepá vývojová řada. Hlavně ta ta absence paměťové karty a odolnost je opravdu velký problém. Opět si dovolím opravit, že samsung s7 edge stojí 15 tisíc a ne těch vašich 22 :D Dobře chcete li podporovat velké české prodejce, tak ok,, ale tak pište obě reálné ceny ať lidé znají jak to A, tak i to Bé. To čemu dají přednost je pak už na nich, ale vlastně tu pak píšete bludy když uvádíte špatnou cenu.
Santa Klaus
155mm a 5,2" displej? To vyrabelo HTC nebo kdo? Kdo by tohlecto koupil, nejaky jouda? At si rika kdo chce co chce ale Samsung je len Samsung a to je kvalita.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze