Google Pixel
recenze

Google Pixel

Telefon dvou tváří
17

Po krátkém období tu máme další recenzi Pixelu, tentokráte ale toho menšího. Nová éra telefonů od Googlu slibuje to nejlepší, co může trh nabídnout, a sice nejvýkonnější hardware zabalený do těla z prémiových materiálu, který má být podtržen Pixel Launcherem a dalšími novinkami. Jaké jsou naše dojmy z Pixelu? A znamená to pro Google posun vpřed?

Pětipalcový model vyrobený z eloxovaného hliníku a tvrzeného skla padne oproti Pixelu XL do menších rukou, přitom nabídne téměř identickou výbavu. Těšit se můžete na nejnovější procesor Snapdragon 821 doplněný 4 GB RAM a také 32 či 128 GB interní pamětí. Displej sice disponuje „pouze“ Full HD rozlišením, ale díky technologii AMOLED by měl nabídnout nejen skvělé pozorovací úhly, ale i syté barvy.

Za zapůjčení mobilního telefonu Google Pixel děkujeme společnosti CELKOM Praha, provozovateli internetového obchodu ShopBlackBerry.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

Technické parametry Google Pixel

Kompletní specifikace
Konstrukce143,8 × 69,5 × 8,6 mm, 143 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP53
DisplejAMOLED, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12,3 Mpx (4 048 × 3 036), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 821 MSM8996 Pro, CPU: 2×2,34 GHz + 2×2,19 GHz, GPU: Adreno 530
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor2 770 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:48 hodin
Dostupnostlistopad 2016, 23 000 Kč

Google Pixel – videopohled

Tím ale výčet specifických vlastností nekončí. K dispozici jsou moderní technologie, bez jakých se dnes již žádný high-end telefon neobejde, např. čtečka otisků prstů a rychlé nabíjení, které provádíte pomocí USB-C. Teoreticky by se mělo jednat o jeden z nejlepších telefonů, které můžete na trhu nyní sehnat. A když už jsme u toho, volit můžete mezi černou nebo elegantní bílou barvou. Navíc můžete počítat s nejnovějším Androidem Nougat (u Pixelu už rovnou ve verzi 7.1.1) s Pixel Launcherem, který dává zapomenout na sterilní čistotu Androidu v Nexusech. Pojďte se tedy podívat, jak si menší verze referenčního telefonu od Googlu, který začíná novou éru, vedl v našem testu.

Obsah balení

Tady nezbývá než Google pochválit. Spolu se zařízením dostanete v krabici i odpojitelný napájecí adaptér pro rychlé nabíjení a kabel, jehož oba konce ctí USB-C, jež slouží jak k připojení do telefonu, tak i do samotného adaptéru. K tomu navíc dostanete i dva kabely s klasickou USB-A koncovkou: jeden pro připojení telefonu k PC a druhý k připojení periferií k telefonu. Jde tedy o výbavu na začátek více než slušnou a navíc mimořádně kvalitní, což o kabelech a adaptérech málokdy uslyšíte. K tomu je vám k dispozici i špendlík pro otevření šuplíku na nanoSIM kartu a nezbytné povídání shrnuté do pár stránek.

Google Pixel

Design a konstrukce: i mistr tesař se utne

Design vyvolal mnoho emocí. Kdekdo si Pixel zamiloval na první pohled, jiný ho považuje za nepovedený. Výrobce se rozhodl pro kombinaci skla a eloxovaného hliníku a nutno dodat, že se mu spojení dvakrát nevyvedlo, zvláště kvůli této kombinaci na zádech zařízení, kde sklo vypadá, jako kdyby tam původně vlastně ani nepatřilo. Velkým plusem je ale nevystupující čočka fotoaparátu s LED přisvícením, která při manipulaci nebude nijak překážet. Dělá jim navíc společnosti i čtečka otisků prstů, která v našem případě velmi špatně rozpoznávala otisk prstu a po vícerém zkoušení nás telefon již ani neupozorňoval na nepovedené pokusy. Oznámení, že to máme zkusit později, každopádně prohloubilo dojem nedodělku, na kterém nutno zapracovat.

TIP: Recenze Google Pixel XL – Zajatcem vlastního těla

Přední strana je z velké části vyhrazena 5palcovému displeji krytému tvrzeným sklem Gorilla Glass 4, přičemž horní a spodní rámeček by mohly být o něco užší. Pixel navíc jako dnes již velká část telefonů postrádá spodní hardwarová tlačítka, která se přesunula na displej, takže volné místo ani není efektivně využito. Telefon tak akorát nabral na větších rozměrech, které se zastavily na 143,8 × 69,5 × 8,6 mm. Hmotnost je pak již přijatelných 143 gramů. Pixel v rukou působí velmi lehce, což mu ale ve spojení s tmavě šedým provedením přední strany nepřidává nijak na exkluzivitě a cenu okolo 23 tisíc by si tipl málokdo. I přes zbytečně velké rámečky se ale telefon díky zaoblení poměrně dobře drží i v dámských rukou, i když na ovládání jedním palcem to není.

Google Pixel

Pokud prozkoumáte boky telefonu, zjistíte, že ten levý je zcela bez ovládacích prvků, pouze s šuplíkem na nanoSIM. Tlačítka najdete jen na tom pravém. Chválím jemnou texturu odemykacího tlačítka, díky které ho lépe rozpoznáte, avšak umístila bych ho spíše pod tlačítko regulace hlasitosti, kde by se lépe nahmatávalo. Větší ruce by s tím ale problém mít nemusely. Horní hrana pak hostí 3,5mm jack. Od něj se začíná upouštět, ale osobně musím Googlu poděkovat, že uživatele nijak nelimituje. Na spodní straně je již tradičně umístěn port USB-C sloužící i pro nabíjení, vedle kterého si našly místo hlasitý reproduktor a primární mikrofon. Jeho bratříčka pro odšumění pak naleznete vedle fotoaparátu na zadní straně.

Osobně musím říci, že patřím do skupiny, která designu nepodlehla. Výrobce bezpochyby zvolil prvotřídní materiály a nikde nedělal kompromisy, ale stále platí, že na vzhledu záleží. Pokud se rozhodnete investovat tolik peněz, pak neočekáváte nic než prémiový dojem. Ten se tu ale vytratil a z Pixelu se tak stává další běžná černá placka.

Líbilo se nám:

  • kvalitní materiály
  • skvělé zpracování
  • port USB-C
  • neopomenutý 3,5mm jack
  • nevystupující fotoaparát

Nelíbilo se nám:

  • horší čtečka otisků prstů
  • levně vyhlížející design
  • široké rámečky nad a pod displejem

Displej: ne tak běžné Full HD

V tomto bodě je naopak Pixel více než silný. Pod krycím 2.5D sklem se nachází 5palcový AMOLED displej s Full HD rozlišením a podporou ambientního módu. Tím Google dosáhl prvotřídní jemnosti přes 440 PPI. Použitá technologie pak zajišťuje krásné podání barev včetně černé a také velmi dobré pozorovací úhly.

Google Pixel

Při používání samozřejmě máte k dispozici automatickou regulaci jasu, která bude věrně sloužit za každých podmínek. Při manuálním nastavení pak oceníte širokou škálu intenzity. Jediné, co mi v telefonu chybělo, je nastavení teploty barev. Naopak mě potěšil Noční režim, který můžete zapnout manuálně nebo nastavit, aby se zapnul automaticky dle denní doby. Celý displej se následně zabarví do teplejších barev, aby váš zrak zůstal ochráněn před škodlivým modrým zářením.

Líbilo se nám:

  • jemný displej
  • 2.5D krycí sklo Gorilla Glass 4
  • barevné podání
  • Noční režim

Nelíbilo se nám:

  • chybějící nastavení teploty barev

Zvuk: ten lepší

Od telefonu jistě neočekáváte zvukové výkony hodné reprosoustavy, avšak na puštění videa či přehrání písničky by jistě kvalita zvuku stačit měla. Google to zvládá uspokojivě, i když pouze s jedním reproduktorem na spodní hraně. Tento „mrňous“ je překvapivě zdatný a určitě ho nepřeslechnete, stejně jako vám neujdou ani hlubší tóny. Plechový zvuk linoucí se z mnoha zařízení zde určitě neuslyšíte a Pixel se jednoznačně umisťuje v té lepší polovině. I tak si ale hudební fajnšmekři raději zapojí vlastní sluchátka do 3,5mm jacku.

Google Pixel

Líbilo se nám:

  • vysoká hlasitost
  • kvalitní výstup

Baterie a výdrž: vedeme si dobře

Pixel má v sobě integrovanou Li-Pol baterii s kapacitou 2 770 mAh. Díky rychlému nabíjení se z 0 na 100 % dostanete již za necelé dvě hodiny. V případě, že máte něco přes hodinu, budete odcházet s Pixelem nabitým na 80 %. To vše díky rychlému nabíjení.

Ani samotná výdrž není vůbec špatná. Při přehrávání streamovaného Full HD videa telefon vydržel bez nabíječky 434 minut (7 hodin a 14 minut). V běžném provozu, kdy dáte telefonu co proto a budete ho používat nejen k volání, ale i k poslouchání hudby, chatování a prohlížení internetu, vydrží Pixel jeden den. V případě, že ho budete šetřit, pak se lze dostat i na dvoudenní výdrž. Můžete rovněž zapnout spořič baterie, který ale sníží výkon zařízení.

Líbilo se nám:

  • rychlé nabíjení
  • solidní výdrž

Hardware: jen to nejlepší

Nikoho nepřekvapí, že Google se v Pixelech zaměřil jen na to nejlepší. Stejně jako tomu bylo u nedávno testovaného Pixelu XL, tak i zde najdeme nejnovější Snapdragon 821 spolu se 4 GB RAM a 32GB nebo 128GB úložištěm, což záleží na vámi zvolené variantě. Naše 32GB úložiště jsme mohli zaplnit okolo 23 GB dat. Pro mě osobně dostačující, ale pro milovníky 4K videí bych doporučila spíše větší úložiště.

Benchmarky

S extrémně výkonnými vnitřnostmi, kterými Pixel disponuje, má telefon jako takový výkonu na rozdávání. Žádná překážka pro něj není dost velká, žádný úkol nepřekonatelný. Druhou stranou mince je ale běh prostředí, kdy se výsledný pocit ze špičkových komponent jakoby vytrácel.

Líbilo se nám:

  • výkonný hardware

Nelíbilo se nám:

  • optimalizace prostředí

Uživatelské prostředí: Pixel Launcher a Google Assistant

Jak již bylo výše zmíněno, Android 7.1.1 Nougat je kamenem úrazu, nebo alespoň v našem případě tomu tak bylo. Jak jsme u Pixelu XL chválili odladěné prostředí, u Pixelu udělal Google někde chybu. Celkově jsem se setkala s několika vážnými zaseknutími, kdy telefon nereagoval dobrých pár minut. Menší zapřemýšlení pak bylo na denním pořádku. Komponenty to jistě není, takže problém spočívá v odladění, což u referenčního smartphonu od Googlu zkrátka nečekáte.

Samotný koncept Androidu Nougat a s tím spojeného Pixel Launcheru se mi ale zamlouvá. Android konečně dostal do vínku konzistentní prostředí, kde na sebe graficky vše navazuje. Vyjíždějící menu od středu obrazovky je praktické, větší možnost informovanosti v notifikacích jedině chválím. Velmi praktická je i rychlá nabídka nejběžnějších akcí, která se zobrazí po delším podržení prstu na ikonce jednotlivých aplikací.

Tím ale výčet schopností Pixel Launcheru a Androidu 7 Nougat nekončí. Telefon je připraven na VR, na což Google upozorňuje možností nainstalování aplikace Daydream. K dispozici je také Google Assistant. Ten však funguje pouze v anglickém jazyce a v českém rozhraní se s ním vůbec nesetkáte. V případě, že se ale rozhodnete pro angličtinu a budete asistenta využívat, pak funguje skvěle a udělá pro vás první-poslední.

Líbilo se nám:

  • koncept Pixel Launcheru
  • Android Nougat
  • dobře fungující Google Assistant

Nelíbilo se nám:

  • časté zasekávání systému
  • Google Assistant není k dispozici v češtině

Multimediální funkce: jak jinak než vše od Googlu

Co čekat od Google telefonu, než integrované služby přímo ze zdroje. Na prohlížení fotek a videí jsou k dispozici Google Fotky, kde máte možnost bezplatného zálohování fotografií, což je velmi praktické a na rozdíl od jiných služeb funguje záloha na 100 %. Mimo to je k dispozici i asistent, který vám napomůže s vytvářením koláží.

Nemohu opomenout také Hudbu Play, v jejímž prostředí najdete také ekvalizér a rozdělení na skladby či alba. Obě zmíněné aplikace ctí jednoduchost a přehlednost, ale nic vám nebrání nainstalovat si jiné.

Líbilo se nám:

  • grafické zpracování aplikací
  • přehlednost a jednoduchost ovládání

Fotoaparát: fotomaniak

Silnou stránkou Pixelu je bezpochyby fotoaparát, na který se ze všech stran pějí ódy. Nutno dodat, že se vůbec nedivíme – Pixel je jeden z nejlepších fotomobilů současnosti hravě se rovnajíc iPhonu 7. Fotoaparát s 12,3megapixely se senzorem od Sony vytváří pěkné a ostré snímky za denního světla a nejen za něj. Také v noci si můžete vychutnat solidní detaily s nízkou úrovní šumu. Nevýhodou je absence optické stabilizace, kterou byste již očekávali. Přední kamera vám nabídne rozlišení 8 megapixelů a i ta má své neoddiskutovatelné kvality. Fotky jsou dynamické a rozsah záběru je dostatečný.

Google Pixel

TIP: Testujeme Google Pixel: fotí výborně a vyrovná se iPhonu 7

Videa vám Pixel dovolí natáčet až ve 4K rozlišení při 30 FPS a i ta budou patří k těm povedeným. Stejně jako u Pixelu XL je k dispozici i slow-motion video se 120 nebo 240 FPS. Pixel také nabídne rozšířené možnosti nastavení. V základu si samozřejmě můžete vybrat režim blesku či nádech barev dle okolního světla. Nastavit si můžete i různé druhy mřížek či HDR+, kdy snímač nafotí více snímků, které pak poskládá do jednoho. Fotografie pak budou ještě detailnější. Oceňuji také přehledné nastavení aplikace Fotoaparát, díky kterému máte vše na dosah a nastavení je mimořádně jednoduché. Ryze manuální režim však chybí.

Fotografie z různých podmínek
Noční snímky
Fotografie z přední kamery

Google Pixel – testovací video, 2160p, 30 FPS

Líbilo se nám:

  • aplikace Fotoaparát
  • perfektní kvalita fotek
  • dobrý přední fotoaparát
  • přítomnost HDR+

Nelíbilo se nám:

  • absence manuálního režimu

Telefonní funkce a zprávy: co měnit?

Telefonní funkce se telefon od telefonu liší. Zde máte v základu jednoduchou aplikaci pro volání a zprávu kontaktů, které můžete libovolně přemisťovat. Aplikace je přehledná a jednoduchá a máte možnost uložit si oblíbené kontakty do záložky, takže nemusíte nic složitě vyhledávat. Většina lidí si ale beztak své oblíbené kontakty raději umístí na plochu pomocí widgetu.

Aplikace zpráv je rovněž přehledná a mimořádně jednoduchá. Google také přidal aplikace Allo a Duo, přes něž můžete komunikovat a pořádat videohovory. Poskytují tak alternativu populárnějším aplikacím WhatsApp, Viber či Facebook Messenger.

Líbilo se nám:

  • přehlednost aplikací
  • povedený design

Organizace času a GPS: máme všechno

Pro pracanty a všechny, kteří si potřebují organizovat čas, má Google ověřený Kalendář, tedy jednoduchou aplikaci, ve které lze vytvářet, konkretizovat a sdílet události. Můžete plánovat svůj čas a barevně odlišovat události a vše budete mít synchronizované s vaším účtem od Googlu. Kdekoli – ať už v telefonu, tabletu či PC – se tak pod tímto účtem přihlásíte, vyskočí na vás také váš program. Google přidal navíc i aplikaci Keep, která nahrazuje „lepíky“ neboli barevné lepící lístečky s poznámkami. Nahrávat můžete také hlas či přidat fotografie.

Kalendář a Keep
Mapy a GPS

Nebyl by to Google bez svých Map, které jsou notoricky známé a oblíbené. Spolu s mimořádně přesnou GPS tvoří perfektní duo pro navigaci – musíme tak Google pochválit.

Líbilo se nám:

  • povedené aplikace Kalendář a Keep
  • přesná GPS

Konektivita: vše co chcete

Výrobce myslel na vše a tedy i na plnou konektivitu. Nebude vám chybět rychlá Wi-Fi ac nebo Bluetooth 4.2. K dispozici je i NFC a navíc plné LTE. Problémy se stabilitou Wi-Fi, se kterými jsme se potýkali u Pixelu XL, jsme u menšího brášky nezaznamenali a vše šlapalo jak má. Někomu by mohl chybět infračervený port, od kterého se ale také postupně ustupuje.

Google Pixel

Líbilo se nám:

  • plná konektivita

Závěr: telefon dvou tváří

Google začal novou éru svých telefonů Pixely. Nabídl nám zařízení z kvalitních materiálů, extrémní výkon, krásný displej a nejnovější vychytávky, avšak také cenovku 23 tisíc, která nakonec představuje největší problém. Pokud se pro Pixel rozhodnete a investujete tuto nemalou sumu, očekáváte jen to nejlepší a vlastně to i dostanete, jen o tom nevíte. Pixel svým vzhledem a dojmem z používání připomíná telefony s cenovkou okolo 5 až 6 tisíc korun, což není zrovna to, co by uživatelé ocenili.

Google Pixel
Srovnání Pixelu a Pixelu XL

K takovému dojmu v našem případě přispívá i prostředí. Telefon přímo od Googlu by si měl s Androidem doslova tykat, ale tak tomu zde není. Prostředí se často zasekává, což je asi druhá největší překážka k doporučení koupě.

Pixel však má i své pozitivní stránky a ty naopak Google dotáhl k dokonalosti. První z nich je fotoaparát. Pixel aspiruje na jeden z nejlepších fotomobilů současnosti a vytváří vskutku krásné a prokreslené snímky, se kterými se běžně u telefonů nesetkáte. Další pozitivum představuje displej, kterému Full HD více než dostačuje. Barvy jsou jasné a ostré a pozorovací úhly široké. Kvitujeme i použití USB-C a přítomnost 3,5mm jacku, od kterého výrobci dávají ruce pryč.

Kolem a kolem, Pixel má dvě tváře. Z jedné strany má zásadní nedostatky, z druhé vás ale ohromí. Udělat si na něj názor po pár dnech testování zkrátka tak úplně nejde. V každém případě ale lze tvrdit, že se Google nevydal tak úplně špatným směrem.

Za zapůjčení mobilního telefonu Google Pixel děkujeme společnosti CELKOM Praha, provozovateli internetového obchodu ShopBlackBerry.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

Konkurence

Největší sok Pixelu pochází ze stájí Samsungu. Galaxy S7 nabídne 5,1palcový QHD displej a výkonný procesor Exynos 8890 se 4 GB RAM. Potěší slot na microSDXC karty, kterými můžete rozšířit základní 32GB interní paměť. Cena činí necelých 20 tisíc korun.

TIP: Recenze Samsung Galaxy S7 – člen ligy výjimečných

Samsung Galaxy S7

Druhý konkurent patří do jablečného království a je jím iPhone 7 ve verzi s 32GB interním úložištěm. Zaujme perfektně odladěným iOS 10 nebo vysokým výkonem, který zajišťuje procesor Apple A10. Zato se musíte smířit s menším, 4,7palcovým displejem. Cena se pak pohybuje okolo 21 tisíc.

TIP: Recenze Apple iPhone 7 – Vytěžené maximum

Apple iPhone 7

V neposlední řadě tu máme japonského bojovníka jménem Sony Xperia X Performance, který opět stojí okolo 20 tisíc. Nabídne identicky velký displej a rozlišení, ale slabší procesor Snapdragon 820, který ale stále má co nabídnout. Operační paměť je menší o 1 GB, zato 32GB úložiště si můžete rozšířit o microSDXC karty.

TIP: Recenze Sony Xperia X Performance – Na správné cestě

Sony Xperia X Performance
google-pixel
Klady
  • prémiové materiály
  • krásný displej
  • výborný fotoaparát
  • plná konektivita
  • Android Nougat a podpora Googlu
  • vysoký výkon
  • USB-C
Zápory
  • neodladěné prostředí
  • špatně fungující čtečka otisků prstů
  • levně působící šasi
  • cena
Diskuze ke článku
ANO
Precetl jsem ty jednotlive + a - a pak zaver a vychazi mi s toho: za tu cenu, proste shit .... navic s androidem.
fail
Sázka na HTC holt nevyšla.
Danek
konkurence od Sony a vy dáte Performance? a co XZ co je novější a lepší?
jinak Pixel asi fakt nic moc, to XZ nebo S7 vychází líp
Cikáda
"po pár dnech testování"... Xperia Performance místo XZ v konkurenci... "svým vzhledem a dojmem z používání připomíná telefony s cenovkou okolo 5 až 6 tisíc korun"...

Jak moc necháte úroveň mobilenetu ještě klesnout, než bude tato rádoby redaktorka odejita? Nezlobte se na mě, ale vždycky jsem obdivoval recenze tady, především ty od Martina Pultznera (pořád mám v paměti tu opravdu profesionální reportáž z návštěvy sídla Huawei?) nebo Vojty Dalekoreje... Zdá se ale, že už je to tu všem jedno... a zrovna u Pixelů bych čekal, že na recenzi "použijete" někoho zdatnějšího.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze