Google Pixel 4 XL
recenze

Google Pixel 4 XL

Android přinášející radost

Referenční telefony Googlu jsou vždy jakousi demonstrací toho, jak by měl vypadat operační systém Android, přičemž hardware až takový prim nehraje. Nejnovější Pixel 4 XL jde cestou poměrně originálního vzhledu, výborných fotoaparátů a perfektně odladěného a fungujícího softwaru. Jako starší Pixely, má ale i ten nejnovější své vrtochy. Nebude jich příliš?

Hlavní linie Pixelů je ze strany Googlu představena vždy na podzim. Před zhruba čtvrt rokem tak šlo o Pixely 4, přičemž menší variantu jsme pro vás již otestovali.

Za zapůjčení Pixelu 4 XL děkujeme společnosti CZC.cz, kde si telefon můžete zakoupit.

Nyní přichází na řadu i větší bratříček, který s tím menším sdílí vlastně kompletní výbavu. Nabízí ale větší displej a baterii. Důležitou informací zůstává, že přináší všechny výhody, které řada Pixel může mít. V letošním roce je to zejména atraktivní vzhled, povedený displej a kvalitní sestava fotoaparátů.

Google Pixel 4 XL – videorecenze

Technické parametry Google Pixel 4 XL 64 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce160,4 × 75,1 × 8,2 mm, 193 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 6,3" (3 040 × 1 440 px)
Fotoaparát12,2 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 855, CPU: 1×2,88 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 640
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor3 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:55 hodin
Dostupnostlistopad 2019, 30 990 Kč

Obsah balení

Uvnitř typické bílé krabičky, na jejíž horní části je vyobrazena zadní strana Pixelu, najdeme kromě telefonu rovněž 18W nabíjecí adaptér, kabel USB-C/USB-C a praktickou redukci z USB-A na USB-C. Redukci z USB-C na 3,5mm jack stejně jako ochranné pouzdro nebo snad sluchátka byste zde však bohužel hledali marně.

Google Pixel 4 XL

Konstrukční zpracování: Pixel nalezl ideál

Většina dnešních telefonů vypadá takříkajíc na jedno brdo. Oblé, protáhlé placky, zpravidla lesklé a hezké jen za výlohou. Naštěstí se najde několik výjimek, mezi které se směle hlásí i čtvrtá generace Pixelů. Již jen samotná kombinace černé čelní strany a boků se sněhově bílou zadní stranou vypadá jako příjemné oživení. S doplňkem v podobě většího modulu fotoaparátu může vzhled připomínat pandu. Pomyslnou třešničkou na dortu je oranžově zbarvená odemykací klávesa. Výsledný dojem, alespoň pro mě, je veskrze kladný.

Google Pixel 4 XL

U odemykací klávesy zůstaňme, zatímco design je skvělý, umístění o poznání horší. Netuším, koho napadlo ji umístit až nad dvojtlačítko regulující hlasitost. I po více než dvou týdnech se přehmatávám. Stisk kláves je každopádně velice pohodlný, stejně jako celkový úchop a používání telefonu. Vedle USB-C na spodní hraně jsou pak dva průřezy, pod levým je mikrofon pro telefonní hovory, pod pravým přemístěný hlasitý reproduktor. Zbývá jen dodat informace o šuplíčku pro nanoSIM kartu (telefon podporuje také eSIM).

Pixel je zárukou neulpívajících otisků prstů.

Povrch boků i zadní strany je matný, což znamená jediné: žádné ulpívající otisky prstu. Telefon je stejně krásný ráno jako večer a toto řešení považujeme za naprosto ideální. Mnohem lepší než všechna lesklá řešení, která je uživatel nucen neustále leštit. Zpracování snese ta nejpřísnější měřítka, obě strany kryje sklo Gorilla Glass 5 a samozřejmostí je stupeň krytí IP68, voda a ani prach tedy telefon nerozhází.

Líbilo se nám
  • praktický povrch zad
  • líbivý design
  • dobře padne do ruky
  • ochranné sklo Gorilla Glass 5

Displej: velký, jemný a chytrý

Čelní stranu možná mnozí z vás odbydou tím, že se v Googlu zbláznili. Na mysli máme rámečky. Jenže, vše není tak černé, jak se zdá. V horním rámečku jsou nejen klasické senzory a čelní fotoaparát, ale také infračervený senzor, který napomáhá rozpoznat váš obličej. U Pixelu 4 XL to funguje naprosto bravurně, i v noci. Jde o dobrou zprávu, neboť se jedná o jedinou moderní formu zabezpečení, čtečka otisků prstů totiž chybí. Dále je zde také speciální čidlo Motion Sense, které zajišťuje bezdotykové ovládání. Správným mávnutím lze přepnout skladbu ve Spotify, přiblížením ruky více rozsvítit displej Always-on a pohodlněji si prohlédnout notifikace.

Google Pixel 4 XL

Kromě rámečků vás ale displej bude jen těšit. Jde o 6,3palcový OLED panel s Quad HD rozlišením a až 90 Hz. Jejich aktivaci si reguluje sám telefon. Displej je krásně čitelný i jemný, jas je plně dostačující, regulace pracuje dobře, byť k večeru by mohla na jasu ještě více ubrat a pravidelně jsem jí musel manuálně pomoci.

Google Pixel 4 XL
Líbilo se nám
  • 90Hz obnovovací frekvence
  • krásné podání barev i kontrast
  • vysoká jemnost rozlišení
  • Always-on
  • chytrá gesta
Nelíbilo se nám
  • automatika nastavuje vyšší jas, než je potřeba

Zvuk: takový si necháme líbit

Zvukovou oklikou se ještě vrátíme k rámečkům, v horním je jeden ze dvou hlavních reproduktorů, ten druhý je na horní hraně. Společně poskytují velmi hlasitý a dynamický zvuk, který se řadí mezi mobilními telefony ke špičce. S Pixelem se netřeba bát občas pustit i hudbu, spolehlivě nahradí menší přenosné repráčky. Chybějící jack bohužel nepřekvapí, více pak chybějící redukce/sluchátka v balení. Co to znamená? Do sluchátek si hudbu pustíte jen v případě, že máte sluchátka s USB-C, redukci nebo Bluetooth sluchátka.

Google Pixel 4 XL
Líbilo se nám
  • nadprůměrná hlasitost i kvalita poslechu

Výkon hardwaru: výkon skvělý, prostor stísněný

Na aktuální špičku Pixel 4 XL hardwarem ztrácí, což jde na vrub říjnovému představení. I přítomný Snapdragon 855 společně s 6GB operační pamětí je však zárukou výkonu, který vás v žádné situaci nebude omezovat. I náročné hry na telefonu fungují na maximální detaily a můžete si být jisti, že tomu tak ještě dlouho bude. Zkrátka vás bude držet naopak úložný prostor. Základem je 64 GB, což znamená necelých 50 GB po prvním zapnutí, a to je zatraceně málo. Dražší verze má paměť dvojnásobnou, což ale také příliš neoslní. Zamrzí také, že Google nasadil starší typ interní paměti UFS 2.1. Na paměťovou kartu můžete zapomenout. Dříve jste od Googlu alespoň získali neomezený prostor pro zálohování fotografií v cloudu, jenže to je minulostí.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • výkonný procesor
Nelíbilo se nám
  • malá interní paměť
  • interní úložiště staršího typu

Výdrž baterie: jeden den není problém

Baterie má na dnešní dobu průměrnou kapacitu 3 700 mAh. Výdrž však špatná není, celý náročný den telefon zvládne a po zhruba 12 hodinách bude zbývat kolem 35 % baterie. Na dva dny se tedy dostat nelze, chuť si ale spravíte rychlým nabíjením o výkonu 18 W. Z nuly na 80 % se telefon stihne dostat za zhruba jednu hodinu. Zbylých 20 procentních bodů trvá dalších 55 minut. U Pixelu je pak samozřejmostí i podpora bezdrátového dočerpání energie.

Google Pixel 4 XL
Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 7 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 13 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 20 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 27 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 34 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 41 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 50 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 61 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 76 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 115 minut
Líbilo se nám
  • docela rychlé nabíjení
  • bezdrátové nabíjení
Nelíbilo se nám
  • jen průměrná výdrž

Konektivita: vše, nač si vzpomenete

Na rozdíl od předchozí kapitoly o baterii si zde nemám nač stěžovat, neboť tentokrát výrobce nezapomněl na nic důležitého. Telefon podporuje Bluetooth 5.0 (AptX, AptX HD i LDAC) i Wi-Fi fungující v pásmech 2,4 GHz + 5 GHz standardu 802.11 a/b/g/n/ac. V tomto ohledu by se dala vytknout absence Wi-Fi 6, kterou například nové iPhony 11 zvládají. Z dalších důležitých technologií zmíním ještě podporu navigačních systémů GPS, GLONASS a Galileo či možnost bezkontaktně platit skrze NFC.

Líbilo se nám
  • nic důležitého neschází
Nelíbilo se nám
  • zamrzí absence Wi-Fi 6

Fotoaparát: takřka dokonalé

Google si dlouho vystačil s jedním zadním fotoaparátem, ale tentokrát již přitlačil na pilu. Kromě osvědčeného 12megapixelového snímače Dual Pixel přihodil 16megapixelový teleobjektiv, oběma přitom nechybí optická stabilizace, což se u dvojnásobného bezztrátového zoomu hodí. Výsledné snímky jsou jednoznačně nadprůměrné, Pixel 4 XL fotí ostře, barevně věrně, a to ve všech podmínkách. Při výrazném nedostatku světla nabídne režim Noční vidění, který téměř rozsvítí noc a nechá vyniknout i detaily, které lidským okem nevidíme. Kvalita neklesá ani po dvounásobném přiblížení, laťku tak Pixel drží nesmírně vysoko.

Google Pixel 4 XL

Zajímavostí je také možnost vyfocení noční oblohy nebo disciplína astrofotografie, kdy můžete zachytit jednotlivé hvězdy či dokonce mléčnou dráhu. K tomu je však zapotřebí nejprve telefon umístit na stativ a nechat jej pár minut snímat. Také se musíte nacházet na místě, které netrpí světelným smogem, což je ve velkých městech poměrně nelehký úkol.

Ukázkové fotografie

Práce s aplikací fotoaparátu je velice intuitivní a snadná. Za vyzdvihnutí stojí portrétní režim. Ten sice najdete i na telefonu za pár stovek, jenže u Pixelu funguje tak, jak byste chtěli. Napomáhá i přítomnost ToF senzoru, který dokonale odděluje pozadí od foceného objektu, ideálně samozřejmě člověka. Výsledky jsou působivé.

Ukázka portrétního režimu
Ukázka režimu Noční vidění

Nezklame vás ani čelní 8megapixelový fotoaparát, který je ale jen jeden a ultraširokoúhlý snímač chybí. Kvalita čelní kamerky je ale nad očekávání dobrá a pro potřeby selfies plně postačuje.

Google Pixel 4 XL
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

Záznam videa je díky stabilizace krásně plynulý a potěší i zvuk. Maximální kvalitou je 4K rozlišení a 30 snímků za vteřinu, dvojnásobnou kadenci dle Googlu nevyužijeme. Inu, pravda, beztak bychom takové video s ohledem na malou paměť brzy neměli kam uložit. Natáčet můžete videa zpomaleně a také působivé časosběry, přičemž telefon sám doporučí, jakou rychlost snímání zvolit například pro rušná místa či západ slunce.

Google Pixel 4 XL (testovací video) – 1080p, 60 FPS

Líbilo se nám
  • excelentní fotografie
  • dvojitá OIS
  • skvělý portrétní režim
  • astrofotografie a Night Sight
Nelíbilo se nám
  • absence ultraširokoúhlého objektivu
  • nemožnost natáčet ve 4K při 60 FPS

Software: Android v té nejlepší formě

V celé recenzi máte na telefonu možnost sledovat Android 10 v podobě, která představuje to nejlepší, co Google aktuálně dokáže. Systém zdobí ukázková plynulost a perfektní přehlednost. Velice návykové je promyšlené ovládání gesty, kdy se zcela obejdete bez tlačítek pod displejem. Nevyhovuje-li vám světlý nádech prostředí, můžete jej přepnout do černého odstínu. Zde se však o slovo hlásí drobný problém. Po aktivaci a následné deaktivaci tmavého režimu zůstane do černa zbarvený widget s vyhledáváním Google. Řešením této situace je pouze restart telefonu.

Líbilo se nám
  • nejnovější možný software
  • pravidelné aktualizace na více než dva roky
Nelíbilo se nám
  • drobná chyba u tmavého režimu

Zhodnocení

Pixelu 4 XL jde na první pohled jen málo co vytknout. Řadí se do poměrně úzké skupinky skutečně perfektně fungujících telefonů, které s vámi drží krok. My nejnovější generaci chválíme za vzhled, kvalitní displej i rozumně využité rámečky pro patřičné senzory, kdy nám řešení přijde vhodnější než nevzhledné výřezy. Výborný je výkon a špičkový pak každý fotoaparát na těle telefonu. Google však svého zástupce sráží sám: například malou pamětí, chybějícím ultraširokoúhlým objektivem nebo absencí čtečky otisků prstů.

Aby toho nebylo málo, Pixely se v České republice oficiálně neprodávají. Najdete je však v nabídce CZC či Alzy, cena naší varianty činí téměř 22 tisíc korun, což není zrovna málo. Za stejnou částku seženete Samsung Galaxy S10+, který má větší interní paměť, čtečku otisků a sice jiné, ale nikoliv horší prostředí. Postrádá jen 90Hz displej.

Samsung Galaxy S10+ 128 GB

Rozměry157,6 × 74,1 × 7,8 mm, 175 g
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (3 040 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorExynos 9 Octa (9820), 2×2,73 GHz + 2×2,31 GHz + 4×1,95 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 100 mAh

Dva tisíce můžete ušetřit nákupem Xperie 1 od Sony, která má opět více paměti, 4K displej, ale chybí jí bezdrátové nabíjení.

Sony Xperia 1

Rozměry167 × 72 × 8,2 mm, 178 g
DisplejOLED, 6,5" (3 840 × 1 644 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855, 1×2,88 GHz + 3×2,4 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB / 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 330 mAh

Nakonec vypíchneme i Huawei P30 Pro, který stojí stejně a jeho prostředí nepůsobí tak ladně, na druhou stranu má více paměti a schopnější sestavu fotoaparátů.

Huawei P30 Pro 128 GB

Rozměry158 × 73,4 × 8,4 mm, 192 g
DisplejOLED, 6,47" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát40 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 980, 2×2,6 GHz + 2×1,92 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, nanoSD
Akumulátor4 200 mAh
Za zapůjčení Pixelu 4 XL děkujeme společnosti CZC.cz, kde si telefon můžete zakoupit.
google-pixel-4-xlFotomobil
Klady
  • originální vzhled
  • matný povrch
  • skvěle padne do ruky
  • zvýšená odolnost
  • kvalitní displej
  • skvělý zvuk
  • výkonný procesor
  • vynikající fotoaparáty
  • nejnovější a výborně fungující Android
Zápory
  • jen průměrná výdrž
  • velmi malá interní paměť
  • chybí ultraširokoúhlý objektiv
  • postrádá 3,5mm jack
Diskuze ke článku
Jméno
Prečo nejde otvoriť žiadny článok cez Google Chrome? Len sa obnovuje úvodná stránka
Lukes
Taktéž se mi to stalo, stačilo smazat historii, atd. a funguje to.. :-)
Carda
Nudle XL
Google
A už to umí voLte? Vždyť to je strašně omezený a hnusný stroj. Pro pár nadšenců ,jinak o ničem

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze