Google Pixel 3a a 3a XL
recenze

Google Pixel 3a a 3a XL

Můj brácha má prima bráchu
39

Cenovka u nových Pixelů 3a (tedy včetně varianty XL) hraje opravdu důležitou roli, a přestože se Google v mnohých důležitých oblastech neuchýlil k žádným kompromisům, někde na ně pochopitelně dojít muselo. Jaké jsou mé dojmy z používání dvojice nových „Áček“, která chtějí nalákat potenciální zákazníky na vyhlášený fotoaparát či operační systém s tou nejlepší možnou podporou přímo od jeho vývojářů?

Ještě před tím, než si o Pixelech 3a a 3a XL povíme více, si pojďme tyto dva modely uvést do kontextu řady Pixel. Jak již bylo uvedeno, odlehčená „Áčka“ jsou prvním pokusem Googlu oslovit zákazníky, kteří za telefon nehodlají utratit hned 20 tisíc korun a více, ale rádi by získali něco z toho, díky čemu se Pixely proslavily. Modely 3a a 3a XL jsou totiž takřka dvakrát levnější, než byly v době představení jejich „ne-áčkové“ varianty, tedy Pixel 3 a 3 XL. Mezi hlavní ústupky můžeme zařadit celoplastové tělo, méně výkonný čipset či ztrátu bezdrátového nabíjení. To , co hraje u Pixelů hlavní roli, ovšem zůstalo takřka beze změny. Zájemci se tak dočkají jednoho z nejlepších fotomobilů současnosti i čistého Androidu s nejlepší softwarovou podporou. Nyní se však pojďme podívat na to, co si pro nás Google přichystal v balení.

Google Pixel 3a a 3a XL – videorecenze

Technické parametry Google Pixel 3a

Kompletní specifikace
Konstrukce151,3 × 70,1 × 8,2 mm, 147 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5,6" (2 220 × 1 080 px)
Fotoaparát12,2 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 670, CPU: 2×2 GHz + 6×1,7 GHz, GPU: Adreno 615
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ3 2019, 13 500 Kč

Technické parametry Google Pixel 3a XL

Kompletní specifikace
Konstrukce160,1 × 76,1 × 8,2 mm, 167 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 6" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12,2 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 670, CPU: 2×2 GHz + 6×1,7 GHz, GPU: Adreno 615
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor3 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ3 2019, 16 000 Kč
Za zapůjčení Google Pixelu 3a a 3a XL děkujeme společnosti CZC.cz, kde si telefony můžete rovněž zakoupit.

Obsah balení: USB-C kam se podíváš

V bílé krabičce s obrázkem Pixelu 3a (XL) jsme našli pouze základní výbavu. Co to znamená? Žádná sluchátka, ochranné pouzdro či něco navíc. K testu jsme však měli Pixely 3a určené pro britský trh. Pokud se k vám dostane verze určená pro německý trh, měla by být sluchátka součástí. V balení jsem však našel adaptér o výkonu 18 W, který doplňuje stále nepříliš často vídaný kabel typu USB-C/USB-C. Pokud však nedisponujete laptopem či jiným zařízením s USB-C konektorem, nezoufejte. V balení se totiž nachází také malá redukce z USB-C na USB-A. Dalším smartphonem, který se mi dostal relativně nedávno do ruky, u něhož si vybavuji adaptér s USB-C, byl herní speciál ASUS ROG Phone. K úplnému výčtu informací ještě zbývá dodat, že příslušenství je vyvedeno v bílé barvě, a to jak u bílé, tak černé varianty Pixelu 3a (XL). V krabičce nechybí ani prospekt se základními informacemi či po vzoru Applu nálepka s logem společnosti Google.

Google Pixel 3a XL
Líbilo se nám
  • užitečná redukce z USB-C na USB-A
  • 18W adaptér
Nelíbilo se nám
  • v balení jsme nenašli sluchátka

Konstrukční zpracování: plastové, ale stále precizní

Přiznám se, že z konstrukční stránky a kvality zpracování jsem měl trochu obavy, obzvláště poté, co se objevilo několik zklamaných uživatelů, kteří si stěžovali na nedostatky v oblasti USB-C konektoru. Kousky, které se mi dostaly do ruky, jsou ale zpracovány perfektně. V ruce působí oba dva smartphony velmi solidně a při živém srovnání klasických „Trojek“ s Pixely 3a je rozdíl téměř neznatelný. Celoplastové šasi zkrátka absolutně ničemu nevadí. Google si navíc uchoval typický design zad, kdy jedna část imituje broušené sklo, zatímco horní část je zcela lesklá. Díky použité plastové konstrukci jsou navíc smartphony o pár gramů lehčí než jejich trojkové předlohy.

Co se týče plastové konstrukce, zájemce možná bude zajímat také test na populárním YouTube kanálu JerryRigEverything, kde Pixel 3a přežil bez úhony. Ještě dodám, že i po několikadenním používání jsem na telefonech nenašel s výjimkou několika vlasových škrábanců výraznější šrámy.

Díky zdrsněné plastové části se navíc oba dva telefony příjemně drží a v ruce příliš nekloužou. Tím se dostáváme k barevným variantám – menší model Pixel 3a dorazil v černé „Just Black“, která je opravdu „pouze černá“ a telefon tak nedisponuje žádným zajímavým designovým prvkem, byť v podobě barevně odlišeného vypínacího tlačítka. Jinak je tomu u varianty „Clearly White“, která má na pravé straně vypínací tlačítko svěže oranžové barvy. V této barevné variantě jsem měl k dispozici větší Pixel 3a XL. Podobně je tomu u nafialovělé verze „Purple-ish“, která se chlubí tlačítkem zeleným. To se, když už jsme u něj, tiskne pohodlně a na jeho umístění, tedy nad kolébkou přepínání hlasitosti, si musíte při přechodu ze smartphonu s rozdílně umístěným tlačítkem chvíli zvykat. Po pár hodinách používání mi to však nečinilo problém. Při dlouhém podržení nabídne kromě možnosti telefon vypnout či restartovat také možnost pořídit screenshot a pokud chcete, můžete mu přidělit funkci ukončení hovoru nebo při dvojstisku zapnutí kamery.

Na politice Pixelů nepodporovat paměťové karty se nic nezměnilo.

Na levé straně pak najdeme slot pro jednu nanoSIM kartu. Kromě ní však smartphony podporují také eSIM. Větší překvapení se koná až na horní straně, kde se kromě otvoru pro mikrofon nachází překvapivě i 3,5mm audiokonektor. Na rozdíl od standardních trojkových verzí se tedy paradoxně jedná o vylepšení, které mnozí jistě ocení. Na spodní straně pak najdeme USB-C konektor, který, jak jsem již zmiňoval, pěkně lícuje s výřezem pro konektor. Společnost mu pak dělají dva podélné otvory, které v sobě skrývají mikrofon a hlasitý reproduktor. Jeden další hlasitý reproduktor fungující zároveň jako sluchátko pro telefonní hovory najdeme i na přední straně v rámečku nad displejem, kterému se budeme věnovat v samostatné kapitole.

Google Pixel 3a XL

Zbývá už jen zmínit kapacitní čtečku otisků prstů umístěnou na zadní straně, která funguje bleskurychle a díky mírnému propadu okolnímu povrchu zad ji váš prst vždy spolehlivě nahmatá. Dalším důležitým bodem je pak senzor fotoaparátu, který vystupuje mírně nad povrch zad , což naštěstí nezpůsobuje žádné nepříjemné kývání na stole. Po pravici poměrně velikého snímače se nachází dvoutónová přisvětlovací dioda a u spodního okraje najdeme klasické logo výrobce. Jak asi tušíte, na politice Googlu neosazovat své smartphony slotem pro paměťové karty se nic nezměnilo, a tím tak náš výčet končí.

Počítejte s absencí zvýšené odolnosti.

Na závěr kapitoly jsem si nechal jednu z poměrně nepříjemných vlastností nových „Áček“, kterou je absence zvýšené odolnosti, tedy chybějící IP certifikaci. To, jak moc jsou Pixely 3a odolné či nikoliv, se ale pochopitelně nemusí odvíjet pouze od certifikace, což dokazuje značka Xiaomi, která z důvodů úspor své telefony touto certifikací nevybavuje, přestože na Corning Gorilla Glass nedá dopustit a u Pixelů 3a byl namísto toho použit Dragontrail, který v testu srovnání dopadl dobře. Kolik přesně taková certifikace opravdu stojí však nikdo z nás neví.

Líbilo se nám
  • zachování klasického pixelovského designu
  • kvalitní zpracování
Nelíbilo se nám
  • ztráta zvýšené odolnosti

Displej: zde se nešetřilo

Jak již víte z předchozí kapitoly, jeden z ústupků, ke kterým se Google musel uchýlit, je absence zvýšené ochrany či výměna skleněného těla za plast. K ústupkům naštěstí nedošlo u displeje. Tím je stále AMOLED panel, který nabídne opravdu pěkné barvy, perfektní černou, dostatečný jas i skvělé pozorovací úhly. Za výrobou tohoto panelu by měla stát jihokorejská společnost Samsung, což je v dnešní době jakousi zárukou toho, že bude zobrazení na vysoké úrovni.

Google Pixel 3a XL
Chybějící notifikační diodu nahrazuje ambientní displej.

Rozdíly u verzí 3a a 3a XL nejsou pochopitelně pouze ve fyzické velikosti, ale i ve velikosti displeje. U 3a tak najdeme 5,6palcový displej, zatímco u XL 6palcový. Menší varianta má o něco jemnější rozlišení. U větší varianty se ještě chvíli zdržíme, neboť zde již nenajdeme mnohými nenáviděný výřez z Pixelu 3 XL, který byl kvůli osazení hned dvěma selfie kamerkami opravdu veliký, a proto se mu mnozí posmívali. Tento displej má namísto toho selfie kamerku umístěnou v rámečku a displej tak má stejné okraje na horní i dolní straně. Zároveň byly vyřešeny problémy s přehnanou citlivostí u horní strany verze 3 XL. Jednou z menších nevýhod je absence HDR, ale takového obsahu v současnosti stejně mnoho není.

Google Pixel 3a XL

Kromě dobré čitelnosti i na denním světle musím pochválit také dostatečně nízký jas, který přijde vhod například v zatemněném pokoji. K dispozici je pochopitelně i noční režim pro použití před spaním, kdy displej zežloutne. Celkově displeje nových Pixelů 3a hodnotím velmi povedeně. Pokud dokážete překousnout rámečky na horní i spodní straně, na což jsem si já osobně zvykl, budete spokojeni. Někoho by mohla zamrzet absence notifikační diody, která by zde rozhodně našla místo, ale její funkci dostatečně zastoupí ambientní displej.

Líbilo se nám
  • kvalitní AMOLED displej s pěkným barevným podáním
  • chybí nevzhledný výřez u Pixelu 3a XL (za cenu ztráty 2. selfie kamerky)
  • dostatečně široký rozptyl jasu
  • ochranné sklo Asahi Dragontrail
Nelíbilo se nám
  • do rámečku by se vlezla notifikační dioda

Zvuk: vítej zpátky, jacku, chyběl jsi nám

Po zvukové stránce je nepochybně největší změnou přítomnost 3,5mm audiokonektoru, který se nachází na horní straně. Poslech skrze něj hodnotím velmi pozitivně: nechybí basy ani dostatečná hlasitost. Nemám tak co vytknout, i když mnohé pochopitelně dělají také sluchátka.

Google Pixel 3a XL

Dalším důležitým prvkem je kvalita telefonních hovorů. Ani zde jsem nenarazil na problém a kvalita zvuku byla z druhé strany zcela v pořádku, stejně jako můj hlas u druhé strany. Díky opravdu silným hlasitým reproduktorům se nemusíte obávat toho, že byste neslyšeli protistranu i v případě zapnutí handsfree třeba při jízdě v automobilu.

Zvuk se primárně line ze spodního hlasitého reproduktoru ukrývajícího se na pravém boku, který supluje reproduktor v rámečku pod displejem u klasických Pixelů. Ten doprovází reproduktor/sluchátko na horní straně. Toto kombo společně vydá opravdu hlasitý zvuk a ani na kvalitu si nemohu stěžovat. Označil bych jej za nadstandardní a není problém jej použít jako skromnější náhradu bezdrátového reproduktoru například na letní grilovačce na zahradě.

Líbilo se nám
  • stereo reproduktory
  • návrat 3,5mm audiokonektoru

Výkon hardwaru: benchmarky nejsou vše

Jak jsme si již řekli na začátku, jedním z ústupků je rovněž menší výkon, který telefonu dodává čipset Snapdragon 670 od Qualcommu. Asistuje mu 4GB operační paměť. Pokud se podíváme na výsledky standardních benchmarků, jako jsou AnTuTu nebo Geekbench, zjistíme že telefon dosáhl nikterak oslňujícího skóre. Google Pixel 3a a 3a XL je však perfektní ukázkou toho, že pouhá čísla v benchmarku nemusí mnoho znamenat. Optimalizace je zde opravdu excelentní a při používání ve srovnání s klasickými Pixely třetí generace, které mají více nabušený Snapdragon 845, zde nedochází k žádnému snížení uživatelského komfortu během používání. Ano, pokud často hrajete hry, pocítíte menší výkon v nižším frameratu, ale při používání systému a běžných aplikací rozhodně nečekejte žádné omezení. V tomto smyslu je až neuvěřitelné, čeho se podařilo Googlu dosáhnout s průměrně výkonným čipsetem. Pokud by takto optimalizovali výkon všichni výrobci, bylo by na světě lépe.

Méně výkonu pocítíte snad jen při zpracovávání fotografií. Není to ale tak úplně chybou čipsetu, nýbrž absencí dedikovaného procesoru Pixel Visual Core, jenž musí zastoupit právě Snapdragon. A co to znamená v praxi? Zprocesování a uložení snímků občas chvíli trvá, což poznáte, pokud něco vyfotíte a chcete se okamžitě podívat na výsledek. Průměrný čas zpracování je však naštěstí krátký a zabere přibližně sekundu, maximálně dvě.

Kapacitu úložiště se tentokrát výrobce rozhodl použít jedinou, a to 64 GB, z čehož vám zůstane dostupných přibližně 50 GB. Je zde tak zřetelný ještě větší tlak Googlu na využívání jeho služeb. Pokud tedy jedete například na delší dobu mimo civilizaci, kde nebudete mít internet, připravte si s sebou externí úložiště, na které budete vyfocené fotografie přesouvat. Při natáčení videa ve 4K místo mizí poměrně rychle. Za mě osobně je 64 GB stále únosná hranice, ale pro mnohé to tak být nemusí.

Líbilo se nám
  • dostatečný výkon díky skvělé optimalizaci
Nelíbilo se nám
  • méně výkonný Snapdragon 670
  • pouze jedna paměťová varianta

Výdrž baterie: pozorujeme zlepšení

Použití méně výkonného čipsetu s sebou kromě nižšího hrubého výkonu přináší také jednu výhodu, kterou je delší výdrž na nabití. Snapdragon 670 se navíc řadí mezi ty energeticky úspornější a spolu s příkladnou optimalizaci přímo od Googlu dokáže vytáhnout z baterií o kapacitě 3000 mAh u menšího Pixelu 3a a 3 700 mAh u většího Pixelu 3aXL maximum. Zvlášť větší Pixel překvapil, neboť jsem se s baterií běžně dostal i po celodenním používání na hodnotu 30 až 40 % večer. Z řady Pixel se tak podle mého názoru jedná o toho největšího vytrvalce. Menší Pixel poté spolehlivě zvládne jeden den a i zde oproti standardnímu Pixelu 3 došlo ke zlepšení. I tak budete s největší pravděpodobností oba dva telefony nabíjet přes noc.

Radost mi udělalo také rychlé nabíjení pomocí dodávaného adaptéru s výkonem 18 W. Nabití na 80 % zabere u obou modelů zhruba hodinu času. Na průběh nabíjení se můžete podívat v grafu. K využití originálního adaptéru jsem musel použít redukci britského typu zásuvky, avšak pokud se rozhodnete koupit Pixely 3a v Německu, nebudete takovýto problém řešit. Bez ohledu na původ zařízení budete muset oželet bezdrátové nabíjení, Které zkrátka chybí.

Míra nabití baterie Google Pixelu 3a Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 5 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 12 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 19 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 26 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 32 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 40 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 48 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 57 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 68 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 79 minut
Míra nabití baterie Google Pixelu 3a XL Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 5 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 11 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 18 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 27 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 36 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 45 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 56 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 69 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 80 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 99 minut
Líbilo se nám
  • rychlé 18W nabíjení
  • slušná výdrž
Nelíbilo se nám
  • chybí bezdrátové nabíjení

Konektivita: nic důležitého neschází

V oblasti bezdrátové konektivity naštěstí nedošlo k žádným kompromisům a Pixely 3a dostaly to nejlepší, co je v současnosti k dispozici. Nechybí tak Bluetooth 5.0 s podporou režimu Low Energy a kodeků aptX i aptX HD, GPS, GLONASS, Galileo či NFC pro bezkontaktní platby či rychlé párování příslušenství. O nic hůře na tom není ani Wi-Fi, která podporuje Wi-Fi Direct, stejně jako frekvence 2,4 i 5 GHz s 2x2 MIMO. Menší zklamání přichází až u USB-C konektoru, který je na rozdíl od USB 3.0 u klasických trojkových Pixelů pouze typu USB 2.0.

Líbilo se nám
  • nic důležitého nechybí
Nelíbilo se nám
  • USB-C konektor umí pouze USB 2.0

Fotoaparát: pouze jeden, ale stojí za to

Snímač v nových Pixelech 3a zůstal naprosto stejný jako u dražších verzí. Setkáme se tak zde s 12,2megapixelovým senzorem IMX363 z dílny Sony. Jak asi již tušíte, díky světelnosti f/1.8 a softwaru od Googlu umí fotoaparát skoro zázraky a výsledné fotografie vypadají až na drobné výjimky jednoduše skvěle.

Pro milovníky nočních fotografií je pochopitelně k dispozici rovněž vyhlášená funkce Night Sight, jež rozsvítí i ty nejtemnější scény. Mnohokrát jsem také ocenil, jak jednoduše lze pořízené fotografie přímo v telefonu upravit a změnit například poměr stran či je nechat telefon automaticky optimalizovat a docílit tak ještě lepšího výsledku. Obecně vzato je používání Pixelů 3a k focení extrémně návykové a pokud chcete krásné snímky „na počkání“, mohou být pro vás nové Pixely 3a tou pravou volbou. Vůbec špatně nevypadají ani selfie snímky, které obstarává u obou dvou variant 8megapixelová čelní kamera se světelností f/2.0. Snímky jsou pěkně ostré a barevně odpovídají realitě.

Google Pixel 3a XL testovací video noc 1080p 30 FPS

Google Pixel 3a XL testovací video 1080p 60 FPS

Google Pixel 3a XL testovací video 2160p 30 FPS

Videa, která nás překvapila povedenou stabilizací, lze pořizovat kvůli slabšímu procesoru v maximální kvalitě 4K při 30 FPS a selfie videa pak maximálně ve Full HD při 30 FPS za sekundu.

Líbilo se nám
  • skvěle vypadající fotografie z hlavní i čelní kamerky
  • povedená stabilizace při nahrávání videí
  • jednoduchý, ale užitečný editor
Nelíbilo se nám
  • kvůli slabšímu čipsetu nelze nahrávat 4K videa při 60 FPS

Software: tříletá podpora

Po stránce softwaru na uživatele čeká klasický zážitek ze zařízení Pixel. Uvnitř tak najdeme nejnovější Android 9 Pie s nejčerstvějšími bezpečnostní záplatami. K zahození rozhodně není ani příslib softwarové podpory a nejnovějšího systému po dobu dalších tří let. Systém je čistý bez zbytečných aplikaci, které si můžete dle vašeho uvážení doinstalovat. Pokud jste zvyklí na nadstavby jiných výrobců, možná vám dokonce přijde až příliš strohý, ale rychle si zvyknete.

Pro větší komfort pochopitelně nechybí Google Asistent a dokonce ani podpora Active Edge, kdy lze chytrého asistenta vyvolat zmáčknutím boků zařízení. Ve srovnání se standardními Pixely je potřeba zmínit, že s „áčkovými“ verzemi bohužel nezískáte neomezené cloudové úložiště fotografií v originální velikosti.

Běh celého prostředí je extrémně svižný, což pravděpodobně ani nemusím připomínat. Betu nového Androidu Q navíc Pixely 3a obdrží již v tomto měsíci.

Líbilo se nám
  • skvělá optimalizace
  • dlouhá softwarová podpora

Zhodnocení

Nové Pixely dělí uživatele na dva tábory. Jedni se Pixelům 3a posmívají kvůli plastové konstrukci, přítomnosti dnes již průměrného čipsetu Snapdragon 670 nebo „pouze“ jednomu senzoru fotoaparátu. Navíc tyto smartphony stojí stejně jako vlajková loď kdejakého čínského či tchajwanského výrobce, který je výkonově na jiné úrovni. Jenže… jde o Pixely od Googlu. O skvělém fotoaparátu, který je v současnosti jeden z nejlepších se již zbytečně znovu zmiňovat nebudu. Stejně tak mohu pouze chválit optimalizované prostředí Androidu, které dokáže uživateli navzdory průměrnému Snapdragonu 670 a 4 GB operační paměti nabídnout bleskurychlé odezvy. Plusem je nepochybně rovněž dlouhá softwarová podpora, i když zde pochopitelně zůstává otázkou, jak bude systém svižný například za dva až tři roky a jestli v té době již vývojáři nenarazí na limity použitého hardwaru. S ohledem na předchozí modely Pixelů tomu však spíše nevěřím a mnoho uživatelů navíc smartphone stejně během tří let vymění.

Google Pixel 3a XL

Na závěr bych chtěl doporučit všem případným zájemcům, aby se při rozhodování zkusili podívat na to, co Pixel 3a (XL) nabízí komplexně a hodnotit telefon jako celek, nikoliv jako soubor specifikací. V takovém případě totiž podle mého názoru mohou uživatelům nové Pixely 3a nabídnout opravdu zajímavou hodnotu, která rozhodně stojí za výrobcem oficiálně udávanou cenu 399 amerických dolarů/eur (za model Pixel 3a) a dost možná i za příplatek při koupi u českých dovozců.

Za zapůjčení Google Pixelu 3a a 3a XL děkujeme společnosti CZC.cz, kde si telefony můžete rovněž zakoupit.

Konkurence

Mezi konkurenci bych zařadil nedávno představený ASUS ZenFone 6, který je díky originálnímu výklopnému řešení fotoaparátu v současnosti tou nejlepší volbou pro milovníky selfies. Zároveň se chlubí opravdu velikou baterií s kapacitou 5 000 mAh či supervýkonným čipsetem Snapdragon 855, a to vše za stejnou cenu, za jakou na českém trhu seženete menší Pixel 3a.

ASUS ZenFone 6 (2019) 8 GB/256 GB

Rozměry159,1 × 75,4 × 9,1 mm, 190 g
DisplejTFT IPS, 6,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, microSDHC
Akumulátor5 000 mAh

Další alternativou může být Xiaomi Mi 9, jenž se rovněž chlubí skvělým fotoaparátem, který navíc disponuje teleobjektivem i ultraširokoúhlým senzorem. Potěší rovněž přítomnost bezdrátového nabíjení i Snapdragon 855. Ne každému však musí vyhovovat nadstavba MIUI či výřez v displeji.

Xiaomi Mi 9 6 GB RAM

Rozměry155 × 75 × 7,6 mm, 173 g
DisplejSuper AMOLED, 6,39" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855, 2×2,84 GHz + 2×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB / 128 GBne
Akumulátor3 300 mAh
google-pixel-3a-xl
Klady
  • špičkový fotoaparát
  • stereoreproduktory
  • skvělá optimalizace
  • zaručeny 3 roky aktualizací
  • rychlé 18W drátové nabíjení
  • podařený AMOLED displej
  • kvalitní zpracování
Zápory
  • absence zvýšené ochrany
  • papírově nižší výkon
  • chybí bezdrátové nabíjení
Diskuze ke článku
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Ten procesor a obří rámečky, to je výsměch. V článku ¨Vybíráme smartphone do 6500 Kč¨ zmiňujete, že Snapdragon 660 u Redmi Note 7 je starší, ale ¨i tak by měl poskytnout dostatečný výkon pro běžné potřeby¨. To se bavíme o telefonu za méně než půlku ceny. A nemá smysl řešit, že u nás je to dražší. Tohle by byl přešlap i s cenou o 2k levnější. Aby jste se z toho foťáku neposr... Všechno se tím omluvit totiž nedá.
briza
Tohle je skoro stejný bizár, jako ty novinky od HTC. Oba minimálně o 100% vyšší cenu, než by odpovídala. Ach, kde je doba Nexusů?
Pesedm
Ten plasto telefon je snad až vošlivej :)
A nebýt toho foťáku nevím nevím..

Recenze skvělá, opět nechybí přehled dobíjení včetně kvality hovorů :)
Marek
Zdravim,

nikde som nenasiel zmienku o senzore svetla a automatickemu prisposobeniu jasu, ma tuto funkciu Pixel 3a?

Dakujem

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze