Google Pixel 3
recenze

Google Pixel 3

Dokonalost sama
63

Do rukou se nám dostal jeden z mála smartphonů, o kterém lze říci, že jde o poctivý Android. Zbrusu nový Pixel 3 představuje aktuální vrchol umu Googlu a jeho softwaru jménem Android 9.0. Současně jde o neskutečně kompaktní zařízení s krásným displejem, perfektním fotoaparátem a výkonným hardwarem. Máme před sebou nejdokonalejší telefon s Androidem?

Referenční telefony Googlu jsou takovými bájnými zařízeními. Vždy nabízí nejnovější možný software, zajímavé vychytávky, přímou podporu Googlu a špičkový hardware. Současně se však neženou za každou cenu po konkurenci a českým zákazníkům zůstávají z větší části zapovězené. Důvody jsou hned dva. V prvé řadě s naším trhem Google stále nepočítá a své telefony u nás oficiálně neprodává. Za druhé je na český trh dováží jednotlivé obchody na vlastní pěst, což přináší jisté peripetie. Tou největší je asi značně přemrštěná cena. Že si i přesto tyto telefony zaslouží pozornost potvrzuje například i zbrusu nový Pixel 3, který sídlí v naší redakci. Splňuje vše výše uvedené a navrch přidává (dnešní optikou) kompaktní rozměry nebo výtečný fotoaparát.

Technické parametry Google Pixel 3 128 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce145,6 × 68,2 × 7,9 mm, 148 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejAMOLED, 5,5" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát12,2 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 845, CPU: 4×2,5 GHz + 4×1,6 GHz, GPU: Adreno 630
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor2 915 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:16 hodin
DostupnostQ4 2018, 26 000 Kč

Google Pixel 3 – videorecenze

Za zapůjčení smartphonu Google Pixel 3 děkujeme společnosti CZC.cz, kde si jej můžete rovněž zakoupit.

Obsah balení

Velké prodejní balení vzbuzuje velká očekávání a ta jsou naplněna. Obsahuje totiž poměrně dost příslušenství. Jde o datový/nabíjecí kabel s USB-C na obou koních. To samozřejmě nemusí vyhovovat každému, a proto přijde vhod, že v balení naleznete redukci z USB-C na USB-A konektor. Dále je zde přítomna dosti velká a nevzhledná koncovka nabíječky. Nepřidává ji ani britské zakončení. Pixely prodávané na českém trhu totiž pochází z dovozu právě z Velké Británie. Daný prodejce vám k telefonu proto ještě mimo klasické prodejní balení přibalí redukci na český typ zástrčky. Od Googlu dále dostanete pecková sluchátka s USB-C konektorem. Výčet příslušenství zakončuje redukce z USB-C konektoru na 3,5mm jack.

Google Pixel 3

Konstrukční zpracování: minimalistický vzhled

Telefony Googlu si nikdy nedělali hlavu s designem. Mají především reprezentovat operační systém Androidu a nejinak je tomu i letos. Pixel 3 vsází na minimalistický vzhled, který do značné míry vychází z předchozí druhé generace. Telefon je skleněný, avšak zadní strana je z více než dvou třetin příjemně matná – lesklý povrch spatříme jen v horní části. Výhodou je, že telefon není hned upatlaný, což je dnes velmi příjemné a tak trochu nečekané překvapení. Zároveň neskutečně příjemně padne do ruky.

Telefon se příjemně drží i ovládá.

Za to vděčíme nejen zaobleným rohům, ale také malým rozměrům. Telefon má na výšku 145 milimetrů a široký není ani 70 milimetrů. Připočtěte si ještě nízkou hmotnost 148 gramů a nový Pixel 3 vás takřka přenese v čase o pár let nazpět, do doby kdy se telefony vešly do kapsy a jejich hmotnost se neblížila čtvrt kilu.

Google Pixel 3

Pokud bychom měli jmenovat letošní novinku, kterou lze vcelku snadno ovládat jednou rukou, byl by to Pixel 3. Dojem nám ale přeci jen mírně kazí tlačítka po pravém boku. Odemykací klávesa totiž leží příliš vysoko. Ne každému také bude vyhovovat její zbarvení. Na naší lehce růžové verzi je tlačítko oranžové a například v bílé verzi zelené. Jistotu klasiky získáte jen u třetí černé verze, kde se barva odemykacího tlačítka neliší od barevného odstínu telefonu. Jak odemykací klávesa, tak tlačítka regulující hlasitost také kladou značný odpor, na který si nutno zvykat.

Odemykací klávesu však není potřeba tak často používat. K odemčení můžete totiž použít čtečku otisků prstů na zadní straně. Funguje naprosto špičkově a bleskurychle a lze jí ovládat i informační lištu. Navíc se nachází v ideální výšce, kam přesně padne váš prst. Displej lze navíc rozsvítit i poklepáním prstem.

Zpracování zasluhuje nejvyšší hodnocení.

Zpracování telefonu si zaslouží to nejvyšší hodnocení. Nikde nic nevrže, všechny části příkladně lícují. Počítat můžete i se zvýšenou odolností proti vodě a prachu dle certifikace IP68. Sluchátkový jack chybí, nahrazuje jej redukce přítomná v základním balení. Společnost USB-C konektoru dělá malý šuplíček jištěný klíčkem, kam umístíte pouhou nanoSIM kartu a dál už nic.

Google Pixel 3
Líbilo se nám
  • minimalistický a líbivý design
  • na těle neulpívají otisky prstů
  • perfektně padne do ruky
  • nízká hmotnost
  • bytelná konstrukce
  • zvýšená odolnost IP68
Nelíbilo se nám
  • pro někoho velmi obyčejný vzhled
  • tužší tlačítka po pravém boku
  • příliš vysoko umístěná odemykací klávesa

Displej: jistota jménem AMOLED

Navraťme se na čelní stranu, jejíž většinu zabírá 5,5palcový AMOLED displej. Nad a pod ním jsou symetrické rámečky, nad kterými možná někdo ohrne nos. Na druhou stranu jsou v těchto rámečcích umístěné čelní stereoreproduktory.

Google Pixel 3

Displej nabízí standardní Full HD+ rozlišení a své rohy má silně zaoblené. Čitelnost z úhlů i na slunci je naprosto příkladná. Jistě oceníte i funkci nočního režimu, kdy telefon přepne na oranžové světlo. Podařil se také Always On režim, který na AMOLED panelu skvěle vynikne. Neustále máte na očích čas i zmeškané události se stavem baterie. Zapomenout však musíte na informační LED diodu. O ochranu displeje se stará sklíčko Gorilla Glass 5.

Líbilo se nám
  • kvalitní displej
  • režim Always On
Nelíbilo se nám
  • chybí informační dioda
  • rámečky kolem displeje mohly být menší
  • silné zakulacení rohů displeje

Zvuk: čelní stereo

Již víme, že Google nasadil čelní stereoreproduktory. Ty hrají velmi hlasitě a stydět se nemusí ani za svou kvalitu. V dnešním světě chytrých telefonů patří Pixel 3 rozhodně k těm nejlépe hrajícím mobilům, navíc s dopředu mířícími reproduktory. Toto rozestavění považujeme za ideální.

Google Pixel 3

Častěji budete zřejmě poslouchat skrze sluchátka. Pakliže neholdujete bezdrátovým modelům, budete muset skousnout komplikaci v podobě absence 3,5mm jacku. Řešení jsou následující. Můžete využívat výrobcem dodávaná sluchátka. Jde o netradičně vypadající peckový model, kdy se zesílená část přívodního kabelu strká rovněž do uší. Výsledkem je jisté držení pecek ve vašich uších i slušné utěsnění od okolního hluku. I přes snahu Googlu vám však dodávaná sluchátka vyhovovat nemusí. V takovém případě připojíte jakákoliv vlastní s využitím dodávané redukce. Zde nutno zmínit, že konkurenční redukce nefungují – po jejich zapojení Pixel 3 odmítá zvuk přehrávat.

Líbilo se nám
  • čelní stereoreproduktory
  • hlasitý a kvalitní projev
  • slušná dodávaná sluchátka
Nelíbilo se nám
  • chybí 3,5mm jack
  • vlastní sluchátka vyžadují výhradně dodávanou redukci

Výkon hardwaru: Google věří cloudu

Po hardwarové stránce Google nasadil to nejlepší, co v tuto chvíli mohl. Počítejte tedy se Snapdragonem 845. 4 GB operační paměti se můžou zdát jako poměrně málo – kdejaký „Číňan“ nabídne klidně dvojnásobek – avšak vězte že 4 GB vás nebudou nijak limitovat.

Benchmark testy

Vaše data pojme 64GB nebo 128GB interní paměť. Mezi těmito verzemi je nečekaně malý cenový rozdíl. Volbu dobře zvažte, neboť chybí slot pro paměťové karty. V našem případě šlo o 64GB verzi, která po prvním zapnutí nabízela přes 51 GB volného prostoru. Google nadále uživatele Pixelů směřuje na svůj cloudový Google Disk. Pokud se rozhodnete pořídit si Pixel, získáte zcela neomezené úložiště pro vaše fotky a videa. Máte-li dostatečně objemný datový tarif, jde ze strany Googlu o vcelku příjemnou nabídku.

Líbilo se nám
  • špičkový výkon
  • nadstandardní nabídka cloudového úložiště
Nelíbilo se nám
  • v nabídce není větší interní úložiště
  • chybí slot pro paměťové karty

Výdrž baterie: pouze slabý průměr

Pokud nás telefon něčím zklamal, je to výdrž baterie. Ledacos naznačovala už její neoslňující kapacita 2 915 mAh. Při intenzivnějším používání budete nuceni nabíjet již po nějakých 10 hodinách. Na celodenní výdrž se samozřejmě dostat lze, avšak musíte se uskromnit. Nabití naštěstí probíhá svižně, z úplného vybití telefon do plna dobijete za zhruba hodinku a čtvrt. Dodávaná nabíječka působí vcelku těžkopádně, navíc si k ní připočtěte redukci na českou zásuvku. Na českém trhu se totiž setkáte takřka výhradně s kousky dovezenými z Velké Británie. Alternativu představuje bezdrátové nabíjení, žel zhruba dvojnásobně pomalejší.

Adaptér je společně s redukcí velmi rozměrný

Při našem testu výdrže, kdy telefon přehrával streamované video v kvalitě 1080p, se telefon vypnul za 8 hodin 25 minut.

Líbilo se nám
  • podpora bezdrátového nabíjení
Nelíbilo se nám
  • slabší výdrž

Konektivita: nač si vzpomenete

V připojení k okolnímu světu vám Pixel 2 nijak nebrání a můžete se tak těšit na všechny vymoženosti jako Wi-Fi ac, NFC, kompletní LTE či nové Bluetooth 5.0. Nezklamala ani výborná A-GPS s podporou GLONASSu, se kterou nebyly sebemenší problémy.

Přidání eSIM karty

Google Pixel 3 je již připraven také na eSIM. Můžete namítnout, že tu nabízel již i jeho předchůdce, nicméně až 3. generace je otevřena operátorům. Služeb eSIM tak můžete využít například i na českém trhu. Aktuálně ji však nabízí pouze operátor T-Mobile.

Líbilo se nám
  • kompletní konektivita
  • podpora eSIM

Fotoaparát: zastíní všechny ostatní

Pixel 3 jde tak trochu proti aktuálnímu trendu a na svých zádech má jen jeden fotoaparát. Ten má 12megapixelové rozlišení, světelnost f/1.8 a optickou stabilizaci obrazu. Nebudeme chodit kolem horké kaše, Pixel 3 pořizuje skvělé snímky ve dne, v noci, venku i uvnitř. Za jakýchkoliv podmínek získáte nadprůměrně kvalitní snímek chlubící se věrnými barvami a ostrostí po celé ploše. Velmi také pomáhá samotné prostředí, které se řadí mezi nejpřehlednější a současně je neskutečně svižné.

Google Pixel 3
Fotoaparát poradí, kdy se hodí aktivovat režim Night Sight

Samostatný odstavec si zaslouží noční snímky. Už v klasickém režimu dokáže Pixel 3 pořídit kvalitní fotografii, která není plná šumu a s ohledem na dostupné světlo i detailní a nerozmazaná. Google však přispěchal se zbrusu novým režimem Night Sight, který se v českém prostředí objevuje pod překladem Noční vidění. Po aktivaci tohoto režimu se plně zužitkuje pomocný fotoprocesor Pixel Visual Core. S funkcí Nočního vidění „vytřískáte“ z tmy maximum. Venku může být tma jako v pytli a Pixel přesto dokáže zachytit danou scénu mnohem prosvětleněji. V takových chvílích již může být vidět šum, ale jen velmi nepatrně.

Další srovnávací snímky najdete v našem speciálním článku.

Výsledky jsou neskutečně působivé a hravě předčí veškerou konkurenci. Asi vás zajímá, jak to Pixel vlastně celé dokáže. Nehledejte v tom žádné složitosti – software jednoduše spojí více snímků dohromady. Pořízení fotky ve velké tmě zabere tři až čtyři vteřiny. Během této doby vás telefon vyzývá, abyste byli v klidu, avšak stačí jej normálně držet. Netřeba se obávat, že scénu rozmažete.

Fotografie s Nočním režimem v plném rozlišení
Běžné ukázkové fotografie

Ačkoliv zařízení postrádá sekundární kamerku, jeho portrétní režim je působivý a bokeh efekt uvěřitelný. V tomto ohledu dokáže Pixel hravě konkurovat například iPhonům.

Ukázka rozmazání pozadí

Na čelní straně najdete dva 8megapixelové fotoaparáty. Google pochopil, že se lidé chtějí fotit i se svými přáteli, a tak je zde sekundární širokoúhlá kamerka se záběrem 97°. Přepnutí je hned po ruce a výsledky s náznakem rybího oka dostatečně kvalitní.

Ukázkové snímky z čelních kamerek

Záznam videa je vcelku standardní. Ve 4K rozlišení se 30 snímky nechybí elektronická stabilizace a videa vypadají i na větším monitoru dobře. Je však škoda, že Google nepřistoupil k vyšší snímkovací frekvenci při běžném záznamu.

Google Pixel 3 (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Líbilo se nám
  • špičková kvalita snímků ve všech podmínkách
  • dechberoucí režim Nočního vidění
  • duální čelní fotoaparát s širokoúhlým záběrem
Nelíbilo se nám
  • chybí 4K video s 60 FPS

Software: Android v plné síle

Telefony od Googlu jsou samozřejmě hodně o softwaru. Pixel 3 disponuje Androidem 9.0 Pie a listopadovými bezpečnostními záplatami. Přináší všechny novinky, které devítkový Android má mít. V prvé řadě je zde přepracované ovládání, kdy zmizelo tlačítko pro zobrazení naposledy spuštěných aplikací. Ty nově vyvoláte tahem prstu přes domovské tlačítko nahoru. Následně mezi velkými náhledy procházíte klasicky tahem, nebo nemusíte ani zvedat prst a posouvat lištu ve spodní části displeje. Na nový styl si je nutné zvyknout, avšak po pár dnech jej hodnotíme kladně.

Google Pixel 3

Změna se dotkla také vstupu do hlavního menu. Tentokrát nestačí pouze tah prstu od spodní hrany displeje nahoru. V daný moment se dostanete do naposledy spuštěných aplikací a do řádku s nejčastěji používanými aplikacemi. Celé menu se objeví až po opětovném tahu.

V nastavení naleznete také funkci Digitální rovnováhy, kde získáte přehled o tom, jak často telefon během dne používáte a na jakých aplikacích nejvíce ujíždíte. Mohou to být vcelku děsivá čísla, a proto se hodí, že si můžete nastavit časový limit. Například po hodině vám telefon zatrhne pro daný den používat Instagram. Zajímavou funkcí je také „Co to právě hraje?“. Telefon neustále poslouchá své okolí a pokud slyší hudbu, snaží se ji rozpoznat. Může být klidně uzamčený a název skladby se zobrazí skrze ambientní displej. Funkce navíc funguje offline, tvrdí Google. Praxe ukázala, že pokud telefon odstřihnete od internetu, telefon nic nerozpozná.

Zmínit můžeme ještě citlivost boků telefonu na tlak. Jde o jakési dědictví po HTC, které se na dřívějších Pixelech aktivněji podílelo. Google však funkci zřejmě moc nevěří, neboť ji schoval hluboko do menu nastavení a nijak na ni neupozorňuje. Po aktivaci funkce Active Edge můžete stlačením boků ztlumit vyzvánění příchozího hovoru či budík. Nic víc, nic míň.

Google Pixel 3

Prostředí Pixelu 3 je radost používat, neboť optimalizace je jedním slovem perfektní. Vše je svižné, na nic se nečeká, spouštění aplikací je skoro okamžité. Jinými slovy: až s Pixelem zjistíte, jak operační systém Android opravdu vypadá a funguje.

Líbilo se nám
  • perfektní optimalizace
  • inovované a snadné ovládání
  • Android přesně tak, jak má vypadat

Zhodnocení

Nový Pixel 3 je takřka po všech stránkách vydařený telefon. Design neuchvátí, ale špatný rozhodně není. Ergonomie patří k těm nejlepším na současném trhu. Telefon se pohodlně ovládá a snadno se s ním manipuluje. Displej není ani malý ani velký, ale příjemně kompromisní a vysoce kvalitní. Čelní reproduktory potěší, výkon dostačuje na jakoukoliv práci či zábavu.

Za zapůjčení smartphonu Google Pixel 3 děkujeme společnosti CZC.cz, kde si jej můžete rovněž zakoupit.

V případě Pixelů jde vždy o software. Ten je nejnovější, napěchovaný funkcemi, přehledný a příkladně optimalizovaný. Fotoaparát pak dokáže zaujmout takřka každého kvalitou výsledných fotografií. Vaši přátelé budou žasnout především nad funkci Nočního vidění.

Pixel 3 má v podstatě jen tři nedostatky. Tím prvním je jeho slabší výdrž na jedno nabití. Druhý nedostatek se váže k absenci paměťových karet či nemožnosti výběru většího úložiště. Zde však Google argumentuje cloudovým úložištěm. Poslední kaňkou na kráse je nedostupnost telefonu na českém trhu. Pokud nechcete objednávat ze zahraničí, musíte se spolehnout na pár obchodů, které Pixel 3 dováží a nechají si za to královsky zaplatit. Zatímco běžně jej seženete za 21 tisíc korun, na českém trhu se cena vyšvihla na 26 tisíc. Tím se Pixel 3 dostává mezi tu nejsilnější možnou konkurenci.

Začněme například Applem. Ten za podobnou cenu nabízí loňský iPhone 8, ovšem s 256GB úložištěm. Sáhnout můžete po větším, ale už výprodejovém iPhonu X, který má za podobnou cenu shodné 64GB úložiště.

Apple iPhone 8

Rozměry138,4 × 67,3 × 7,3 mm, 148 g
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 334 × 750 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A11,
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 64 GB / 256 GBne
Akumulátor1 821 mAh, doba nabíjení: 1:56 hodin

Apple iPhone X

Rozměry143,6 × 70,9 × 7,7 mm, 174 g
DisplejPOLED, 5,8" (2 436 × 1 125 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A11,
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 64 GB / 256 GBne
Akumulátor2 716 mAh, doba nabíjení: 2:39 hodin

Dále se nabízí samozřejmě Samsung Galaxy S9, který je o něco levnější, přesto nabízí 256GB úložiště i podporu paměťovek.

Samsung Galaxy S9 256 GB

Rozměry147,7 × 68,7 × 8,5 mm, 163 g
DisplejSuper AMOLED, 5,8" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorExynos 9 Octa (9810), 4×2,7 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 256 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:39 hodin

Zmínit můžeme ještě Xperii XZ3 od Sony, která má rovněž devítkový Android a špičkovou výbavu. Její cena je o 6 tisíc korun nižší.

Sony Xperia XZ3

Rozměry158 × 73 × 9,9 mm, 193 g
DisplejAMOLED, 6" (2 880 × 1 440 px)
Fotoaparát19 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:53 hodin

Pixel je však specifické zařízení a jeho nabízený komfort vám žádná jiná konkurence nenabídne. Má jedinečné prostředí a skvělý fotoaparát. Zájemci o něj se jistě najdou. Nutno však dodat, že by jeho cena měla být o několik tisíc nižší.

google-pixel-3
Klady
  • minimalistický vzhled
  • skvěle padne do ruky
  • pohodlně umístěná čtečka otisků
  • kvalitní displej s Always On funkcí
  • čelní stereoreproduktory
  • výkonný hardware
  • Android 9.0 Pie
  • perfektní optimalizace prostředí
  • vysoce kvalitní fotoaparát
  • neomezené cloudové úložiště pro fotky
  • podpora bezdrátového nabíjení
  • rozumí si s eSIM (i na českém trhu)
Zápory
  • nenabízí se verze s větší interní pamětí
  • slabší výdrž
  • nepodporuje paměťové karty
  • nelze natáčet ve 4K s 60 FPS
  • negativa spojená s lokální nedostupností
Diskuze ke článku
Anonym
Ten design to úplně zabijí, vypadá to, jak kdyby to navrhovalo tříleté dítě.
Michal
Tak trojka už je doma. Využil jsem slevu v Německu a verze 64GB mě tam vyšla na krásných 17tis. Sleva konci 27.11. tak to třeba ještě někdo stihne. Skoro všude vyprodáno, koupil jsem v obchodním domě Saturn.
Teď už jen dobře prodat svůj zánovní Pixel 2Xl 128GB a budu spokojený úplně :D
Lukas
Az mu klesne cena na rozumnu hodnotu tak nad nim budem naozaj uvazovat...nic kompaktne uz bohuzial nie je...tak by nahradil moju XZ2 Compact...ta je este kompaktnejsia ale fotoaparat v interiery a umelom osvetleni je na dnesnu dobu tragicky...ale zase vydrz baterie je niekde uplne inde ako u Pixelu...
PavelD
Jak jsem si četl recenzi, tak se mi telefon zamlouval čím dál víc. Až jsem narazil na cenovku, tak jsem přestal číst.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze