Google Nexus 7
recenze

Google Nexus 7

Malý, ale šikovný

Dlouhou dobu Google věnoval tabletové scéně svůj software, aniž by sám zkusil přijít s vlastním zařízením Nexus. Nyní však přichází první tablet přímo od Googlu, který kromě dokonale vypiplaného operačního systému přináší také výkonnou Tegru 3, IPS displej a 1 GB operační paměti. To vše v kompaktním sedmipalcovém provedení. Má však i své mouchy. Jaké?

Nexus 7 zaujal všechny milovníky tabletů hned zkraje. Google se totiž zaměřil na co největší míru použitelnosti, což mělo za následek nejen působivé specifikace, ale především velmi nízkou cenu, se kterou se Nexus 7 postavil do přímé konfrontace s prodejním hitem Amazonu, tabletem Kindle Fire. Debutový výtvor Googlu má své nedostatky, je to však tablet, který nepřestává překvapovat.

Technické parametry Google Nexus 7

Kompletní specifikace
Konstrukce198,5 × 120 × 10,5 mm, 340 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 7" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát
ChipsetnVidia Tegra 3 T30L, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: ULP GeForce
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB / 16 GB / 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor4 325 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 3:21 hodin
Dostupnostříjen 2012, 5 999 Kč

Google Nexus 7 – videopohled

Obsah balení

Kromě dle očekávání malé krabičky tu nelze narazit na žádné překvapení. Tablet naleznete pouze v doprovodu manuálu a microUSB kabelu, který slouží s dodaným nabíjecím adaptérem také pro nabíjení skrze zásuvku. Žádná sluchátka, pouzdra ani další serepetičky.

V balení naleznete pouze to nejnutnější

Design a konstrukce: prcek, co klame tělem

Po oznámení, že se výroby tabletu ujme Asus, rozhodně nešlo skrývat nadšení. Ten totiž vyrábí jedny z nejlepších tabletů s operačním systémem Android na trhu a poručit mu výrobu levného tabletu bylo sázkou na jistotu. Nehledě na to, že se musely v určitých oblastech řezat rohy, vypadá Nexus 7 velmi hodnotně a draze. Toho je docíleno hned několika způsoby.

Konstrukce je tenká a lehká, skvěle padne do ruky

Napřed si ale povězme něco více o konstrukci samotné. Tělo s rozměry 198,5 x 120 x 10,5 mm a hmotností 340 gramů se bez problémů vejde do jakékoliv větší kapsy. Tablet je navíc dostatečně pevný a odolný, aby se uživatel nemusel bát jej hodit do tašky nebo batohu společně s dalšími nepostradatelnými věcmi na cestu. Tělo je vyrobeno z plastu a gumy, což možná na první pohled vypadá levně, opak je ale pravdou. Právě gumový potah zadní strany tabletu přidává na půvabu a kromě toho, že se skvěle drží, ještě přináší určitý punc originality.

Přední strana je tvrzena sklem, zadní gumou

Celou přední stranu zabírá sedmipalcový displej, kolem kterého naleznete několikamilimetrové hrany pro pohodlnější držení prsty. Pokud by výrobce zvolil menší rámeček, klidně by se v těle Nexusu 7 mohl skrývat i osmipalcový displej. Přední strana je navíc kompletně pokryta tvrzeným sklem (Google bohužel nepotvrdil, zda se jedná o Corning Gorilla Glass či něco jiného). Nad displejem už se pak nachází jen kamerka pro videohovory, jinak je oblast pod displejem zcela zproštěna hardwarových kláves.

Nad displejem naleznete už jen kamerku

Google zbytečně neosazoval ani další místa tabletu, na pravé hraně naleznete pouze regulátor hlasitosti a vypínací/zamykací tlačítko, dole pak konektor 3,5 mm Jack a microUSB port pro připojení k počítači či nabíječce. Zadní strana nabízí již zmiňovanou velmi příjemnou gumovou texturu, která zabraňuje klouzání zařízení v ruce a slouží i jako případná ochrana při pádu. Dvě loga doplňuje dole už jen tenká zdířka reproduktoru, který bohužel postrádá svého druhého kolegu, Nexus 7 tedy hraje pouze mono. Vzhledem k ceně se však není čemu divit.

Zadní strana nabízí pouze reproduktor a texturovanou gumu

Jak jsem napsal již na začátku, Asus musel rozhodně přistoupit na určitý kompromis, design a konstrukci však zvládl na jedničku s hvězdičkou. Díky tomu vypadá Nexus 7 nejen stylově, ale i hodnotně, a to i přes kompletně plastové tělo.

Displej: jasných sedm palců

Sedmipalcový dotykový displej Nexusu s technologií IPS nabízí rozlišení 1280 x 800 pixelů s hustotou 216 ppi, což je pro tak malé zařízení více než dostatečné. Asus má navíc zkušenosti s podobným typem displejů ze své vlastní řady Transformer, můžete si tedy být jisti, že Nexus 7 přináší vysoký jas a bohaté barvy. I po přiblížení nelze při normálním použití spatřit zubaté hrany, menší výtku bych však směřoval spíše ke kontrastu a sytosti. Díky celkovým rozměrům také tablet skvěle sedí v ruce a prsty ideálně spočinou na rozích tabletu a rámečku displeje, takže se zařízení perfektně hodí i jako přenosná herní konzole.

Zamykací obrazovka a plocha systému

Nexus 7 se samozřejmě nemůže rovnat konkurenci s AMOLED displeji, po podrobnějším zkoumání je znát slabší kontrast a lehce nevýrazné barvy, především pak horší černá. Podle některých indicií se však může jednat také o nedostatek softwaru, konkrétně systému Android 4.1 Jelly Bean, který černou barvu o něco zesvětluje. Jinak nelze mít k displeji žádné výtky, na své malé poměry je ostrý a dostatečně jasný i na slunečním světle.

Výdrž: Tegra 3 bez potíží

Jeden by řekl, že výkonný čipset Tegra 3 společně s dalším hardwarem a IPS displejem budou silnými žrouty energie, pravda je ale taková, že si s nimi Li-lon baterie o kapacitě 4325 mAh hravě poradí. Tedy, nelze čekat nadpozemské výsledky, v případě malého využití (občasné čtení elektronických knih, sledování filmu či zkontrolování emailu) se však výdrž Nexusu 7 pohybuje i na několika dnech.

Pokud už vezmeme v úvahu reálnější situaci s aktivním brouzdáním internetem, poslechem hudby, hraním her a jinou zábavou, smrskává se výdrž na necelých devět hodin, což je v kategorii sedmipalcových tabletů slabý nadprůměr. Nonstop surfováním vyždímáte baterii přesně za sedm a půl hodiny, streamované YouTube video vydrží přehrávat něco málo přes osm hodin v kuse. Hudbu si můžete pouštět až 26 hodin bez přestávky v off-line režimu.

Pozitivně se musím zmínit i o rychlosti nabíjení. Na celých 100% se Nexus 7 dostane už za necelé tři hodiny, což je dostatečně rychlé a nezdržující.

Zvuk: osamocený bojovník

Od jednoho tenkého reproduktoru nelze očekávat zázraky, Asus ale zvládl levou zadní i tento úkon. Repráček je totiž opravdu hlasitý, navíc ani na nejvyšších pozicích nechrastí a nezkresluje hlasy, takže se dá hlasitá hudba bez problémů přežít. Dostatečná hlasitost potěší především při multimediálních žních, kdy nemusíte poslouchat hudbu či sledovat film jen v tichém pokoji, Nexus 7 zvládne ozvučit i větší prostory.

Aby toho nebylo málo, v integrovaném hudebním přehrávači naleznete podrobný a manuálně nastavitelný ekvalizér, díky čemuž si lze přizpůsobit kvalitu výstupu přesně podle svého. Pokud chcete dosáhnout maximálního zážitku, doporučujeme zapojit vlastní sluchátka, která zvýrazní basy, jejichž slabá úroveň je snad jediným nedostatkem.

Hardware a výkon: Tegra 3 se lví silou

Jednou z hlavních předností Nexusu 7 je dostatečný výkon na zvládnutí prakticky jakékoliv činnosti. Kombinace Tegry 3, 1 GB operační paměti, grafického čipu ULP GeForce a rychlého systému Android 4.1 Jelly Bean zní blahodárně pro každý tablet, u malého sedmipalcového modelu to platí dvojnásob. Jak se ostatně můžete přesvědčit v benchmarcích níže, tablet nemá problémy soupeřit i proti těm nejšpičkovějším tabletům, což hraje Googlu do karet. Náročné hry a prohlížení FullHD filmů je zcela plynulé a ničím nerušené, za což ale můžeme stejně velkým podílem děkovat i perfektně odladěnému operačnímu systému, který je naprosto čistý, bez jakýchkoliv nadstaveb. Zbývá dodat, že po startu je k dispozici zhruba 420 MB RAM. Tablet se dodává v 8GB a 16GB verzi, přičemž my jsme testovali tu větší. Po prvním zapnutí máte k dispozici něco málo přes 13GB. V případě 8GB verze tak bude volno jen zhruba 6GB.

Benchmarky a testy tabletu

Operační systém: premiéra Jelly Bean se vším všudy

Nejnovější verze operačního systému Android, 4.1 Jelly Bean, už se postupně dostává na mnohé tablety současného trhu, to však nemění nic na faktu, že byl Nexus 7 zařízením, kde systém debutoval. Google tvrdí, že je Nexus 7 vyloženě stavěn pro Android, čemuž bylo přizpůsobeno hned několik prvků. Ano, naleznete tu virtuálního asistenta Google Now, který vám pomůže vyhledat či nastavit vše možné, od počasí, lokace a světového času až po upomínky, mapy a další maličkosti. Nejedná se o tak propracovaného virtuálního kolegu, jakým se chlubí Apple, dokáže ale velmi rychle a především prakticky vyhledat žádanou informace. A to se počítá.

Google Now v akci

Jinak zde naleznete klasických pět ploch, které můžete zaplnit ikonkami, widgety a složkami podle uvážení. Jelikož tablet nemá hardwarové klávesy, tři základní ovládací prvky jsou schovány v dolní liště, jak je tomu u Nexusů zvykem. Jedná se o šipečku pro krok zpět, správce aktivních aplikací a domeček pro návrat na domácí obrazovku, případně spuštění virtuálního asistenta.

Plocha, menu a widgety

Samozřejmostí je přítomnost inovované notifikační lišty, která je interaktivnější a nabízí grafické náhledy rozličného obsahu ještě předtím, než jej otevřete. Přímo v notifikační liště tak například vidíte fotky nebo ikonky u vybraných aplikací. Navíc už nezabírá celý displej a je přizpůsobivější vzhledem k tomu, co se v ní zrovna nachází. Bohužel tu chybí rychlá volba pro bezdrátové sítě, jako je Wi-Fi, Bluetooh či GPS, které jsou u Asusu už zvykem. Čistý Android je ale postrádá, takže se budete muset spokojit se speciálním widgetem na ploše.

Google Now, aplikace a notifikační lišta

Ovládání a celková rychlost je bezkonkurenční. Project Butter, který Google vytvořil pro ještě svižnější a rychlejší pohyb v systému, dělá své a listování Androidem je opravdová radost. Výkonný hardware se rozhodně hodí, zde však mluvíme především o precizně optimalizovaném operačním systému jako takovém. V případě špatné práce „pod kapotou“ by totiž na Android nestačil sebelepší hardware, což můžeme opakovaně vidět například u tabletů Samsungu. U Nexusu 7 si však může být uživatel jistý jak ze strany hardwaru, tak softwaru. Na lagy a zpomalení tu skutečně nenarazíte.

Tapety, správce souborů a galerie

Internet a datové funkce: brouzdání bez Flashe v zádech

Přesně podle očekávání naleznete v Nexusu 7 jako standardní internetový prohlížeč Google Chrome, což je pochopitelné. Tomu nechybí nic z původního prohlížeče systému Android, vše funguje rychle a precizně. Nechybí podpora více oken, anonymní režim, oblíbené stránky a záložky synchronizované s vaším PC, stejně jako možnost vyžádat si plnohodnotné zobrazení stránek.

Internetový prohlížeč naležato

Ani s tím nemá prohlížeč žádný problém, i ty největší weby se nahrávají rychle a bez zdržování, jediným zpomalením se jeví přibližování a oddalování stránek v době, kdy se ještě nahrává okolní grafika. A přibližovat rozhodně budete muset, jelikož jsou stránky na sedmipalcovém displeji dost malé a pro pohodlné čtení bude nutné zoomovat. K tomu postačí dvakrát ťuknout na obrazovce, nemusíte přibližovat dvěma prsty.

Absence Flashe je nepříjemně vidět

Velkým nedostatkem je absence Adobe Flash, čemuž se u novějších zařízení nevyhneme. Kvůli tomu tak zapomeňte na přehrávaní videí přímo z webů, chybět budou i mnohé reklamy a prvky z webů s bohatým Flash obsahem. S tím se holt nedá nic dělat a je to věc, se kterou se uživatel bude muset smířit. Alternativou je možnost stáhnout jiný prohlížeč či externí Flash Player, to už ale není tak pohodlné a intuitivní, jako jednoduše vidět flashový obsah přímo na webu v Google Chrome.

Pro někoho velkou nevýhodou je, že Nexus 7 postrádá podporu sítí 3G, takže se musíte v brouzdání spolehnout pouze na Wi-Fi 802.11 b/g/n, které se připojuje rychle a bezproblémově. V seznamu připojení nechybí Bluetooth 3.0 s funkcí A2DP i EDR a také technologie NFC, díky čemuž si můžete dotykem s jiným zařízením vyměňovat obrázky, kontakty nebo webové adresy.

GPS: Vše od Googlu

Operační systém Android poslední dobou nabízí skvělou kombinaci lokalizačních služeb a fakt, že máme před sebou tablet přímo od Googlu, situaci jen umocňuje. Najdeme zde oblíbený tým aplikací v čele s Google Mapami, Místy a Navigací, přičemž každá přináší to své. Google Mapy poslouží k obecnému prohlížení map a výpomoci při cestování či zjišťování informací o okolí, navíc si lze konečně nahrát velký kus oblasti do paměti a prohlížet jej i bez Wi-Fi připojení, což je skvělé, jelikož tabletu chybí 3G sítě. Bohužel stále je to dost polovičaté řešení, protože například do paměti nelze stáhnout ani celou Českou republiku, natož větší státy. Místa vám pomohou při výběru vhodné restaurace, baru či muzea v okolí, včetně hodnocení, uživatelských recenzí a jiných užitečných tipů, které zjednoduší výběr zajímavého místa. Nakonec plnohodnotná hlasová navigace by se skvěle hodila do auta, především díky rozměrům zařízení. Proč ten podmiňovací způsob? Navigace totiž potřebuje on-line připojení, což je bez podpory mobilních sítí vcelku problém. Jediným způsobem je tak tethering s telefonem, což je ale mnohdy nepohodlné a nežádoucí.

Lokalizační software s kombinací map, míst a navigace

Fotoaparát a multimédia: přehrávač i herní mašina

Klasický fotoaparát na zadní straně Nexus 7 postrádá, což by ale většině lidí nemělo příliš vadit. Tablety nikdy nebyly na focení a až na pár výjimek se v těchto zařízeních nenajde kvalitní fotoaparát. A pokud ano, člověk fotící tabletem vypadá prostě divně. Je to tak jeden z elementů, který byl vynechán pro dosažení co nejnižší ceny zařízení. Nechybí ale kamerka pro videohovory, kterou při stažení speciální aplikace (například MX Camera) můžete i fotit. Ve výchozím stavu toto neumí. Musíte však mít na paměti, že se jedná o rozlišení 1,2 Mpx, vhodné tak akorát pro pokec přes Skype, focení přední kamerou navíc nutí krkolomně otáčet tablet a fotit prakticky poslepu. Na focení s Nexusem tedy zapomeňte.

Dodatečně stažená aplikace pro focení

Naopak multimediální stránka tabletu nemůže zklamat. Nechybí propracovaný hudební přehrávač s podporou seznamů, obrázkových alb a ekvalizérem, kde manuálním nastavením dokážete o něco vylepšit výslednou kvalitu zvuku. Špatně na tom není ani videopřehrávač, který bohužel postrádá kodeky XviD a DivX. To ostatně rychle vyřeší stažení jiného přehrávače, který už vám přehraje vše, od AVi a MOV až po FLV a MKV soubory. Povedla se i galerie Jelly Beanu, která ukazuje všechny lokální obrázky a synchronizuje vše přehledně i z několika sociálních sítí.

Hudební přehrávač a ekvalizér
Video přehrávač a YouTube prohlížeč

Nexus 7 se navíc ideálně hodí pro hraní her. Velikostí tak akorát padne do rukou a takřka všechny hry se ovládají velmi pohodlně. Tegra 3 s 1 GB RAM se navíc postarají o to, že tablet zvládne všechny moderní a graficky náročné tituly. Skutečně, po vyzkoušení několika nejnovějších titulů bylo jasné, že zařízení nedělá problém sebelepší videohra, nic se neseká, neškube ani samovolně nevypíná. Vše, co vám v základu bude chybět, si navíc bez problémů stáhnete z Google Play. Achillovou patou tabletů s Androidem je ale menší nabídka aplikací optimalizovaných pro tablety. Často jde pouze o zvětšené aplikace pro telefony, které nevypadají a neovládají se dobře. Za vše jmenujme oblíbený Facebook, který je stále pouze v telefonní verzi, která pro tablety není vhodná. V této oblasti má iOS výrazně navrch. Nevýhodou je také omezené interní úložiště, které činí 8 (případně 16) GB. Paměť navíc není možné rozšířit paměťovými kartami, což je velká nevýhoda oproti konkurenci. V případě 8GB verze už je paměť opravdu malá a k dispozici je jen okolo 6GB. Vezmete-li v úvahu, že dnešní moderní hry mají často stovky megabajtů, zaplníte si při trochu aktivnějším používání paměť raz dva. Nexus 7 však i přes své malé rozměry a některé nedostatky klame tělem a jeví sebou velmi výkonné multimediální zařízení.

Google Play a stažené hry

Organizační funkce: vše při starém

V přístrojích s operačním systémem Android už jsme tak nějak zvyklí na standardní nadílku aplikací pro organizaci času a práce uživatele. To samé můžete očekávat i od Nexusu, kterému nechybí propracovaný kalendář, synchronizovaný s vaším účtem Google. K mání je jednoduchý seznam kontaktů, kterým sice nemůžete volat, ale alespoň si můžete uložit všechny podstatné informace o nich. Bohužel ve výchozím stavu máte k dispozici propojení jen s Google+. Další sociální sítě ale není problém stáhnout z Google Play obchodu.

Organizér, seznam kontaktů a GTalk

Když už jsme u komunikace, standardním vybavením tabletu od Googlu zcela očekávaně musí být komunikátor GTalk, Google+ a také Pokec, komunikátor sítě Google+. Co mi tu vyloženě chybělo, je nějaký kvalitní kancelářský balíček. Jistě, není problém z Google Play stáhnout balíček zdarma, nebo i placenou aplikaci se vším všudy. Plnohodnotná kancelář ve stylu Polaris Office by nás ale v základu potěšila mnohem více. Na druhou stranu, Nexus 7 není tabletem, na kterém byste pohodlně udělali veškerou práci, a je spíše určen pro konzumaci obsahu. Překvapením je také absence správce souborů, pro který opět budete muset sáhnout na Google Play.

Email: oblíbená dvojice

Ano, i zde můžeme klasicky očekávat kombinaci GMailu a základního emailového klienta, který vás přihlásí na množství dalších adres včetně Seznamu, Centrumu, Yahoo a jiných. Oba mají velmi podobný design editoru, kdy zleva naleznete lištu menu se základními položkami a nastavením, zatímco v pravé části už píšete emaily, čtete doručené zprávy a pracujete s přílohami. Vše je tu již dlouho nezměněné, pohodlné a intuitivní, takže není nač si stěžovat.

Emailový klient a virtuální klávesnice

Také virtuální klávesnice je v novém Androidu velmi pohodlná a reaguje bezvadně, i když uživatelé s většími prsty určitě budou mít problém s velikostí kláves. I v landscape režimu je totiž obrazovka, a tím i klávesnice, dost malá, takže to chce precizní mušku při psaní. Jak už jsem ale zmínil v dřívější kapitole, Nexus 7 opravdu není tabletem pro psaní.

Závěr

Google se s Nexusem 7 vytáhl. Vzal obyčejný sedmipalcový tablet, napěchoval jej nejmodernějším hardwarem a odklidil nepotřebné prvky, které tabletu stejně jen překáží, díky čemuž se může produkt chlubit bezkonkurenční cenou. Z toho se vyklubalo zařízení, které se ideálně hodí na cesty, pro rodinné výlety či noční sledování oblíbeného filmu. Rozhodně se však najdou nedostatky, které by šly velmi jednoduše odstranit. Doufejme, že tak nástupce učiní.

Jasným kladem, viditelným na první pohled, je vzhled přístroje, který i přes využité materiály vypadá velmi stylově a hodnotně. Asus zkrátka umí dělat skvělé tablety a Nexus 7 je toho jasným důkazem. S přihlédnutím k velmi nízké ceně pak překvapí výkonný čipset Tegra 3, 1 GB RAM, kvalitní grafický čip i přítomnost NFC, což jsou většinou devízy mnohem dražších tabletů.

IPS displej potěší zcela dostačujícím rozlišením i jasem. Zcela čistý Android 4.1 Jelly Bean, pro který byl tablet prakticky stavěn, je precizně optimalizován a odladěn, takže je používání tabletu radostí nezávisle na tom, co přesně na něm děláte. Mnoho podobných tabletů bojuje s pomalým a sekaným systémem, Nexus 7 tento problém nemá. Navíc si můžeme být jisti, že dostane aktualizace přímo od Googlu, a to jako jeden z prvních.

Nehledě na klady stále nemůžeme přehlédnout několik zásadních neduhů. Absenci fotoaparátu už tak nějak přežijeme, v tabletu se nejedná o tak důležitou vlastnost, naopak absence slotu pro paměťové karty zabolí mnohem více. 16 GB v dnešní době opravdu není moc a taková paměť opravdu multimediálnímu tabletu neslouží dobře. 8GB verze s pouhými 6GB volného místa k použití už je v dnešní době hodně omezený prostor. Můžeme jen doufat, že brzy dorazí na trh nové verze tabletu, které tento neduh odstraní.

Podobně by se dalo mluvit i o absenci podpory mobilních sítí 3G, ke kterým velikost tabletu i jeho způsob používání přímo vybízí. Jeho vysoká mobilita totiž nabádá k aktivnímu brouzdání všude možně, což bez 3G není tak úplně možné. Navíc by se hodila i možnost volat či posílat SMS, Nexus 7 by u ucha nevypadal zdaleka tak divně, jako některé desetipalcové tablety. Opět, můžeme jen doufat v brzký upgrade.

Mohli bychom mluvit i o nedostatku kontrastu v displeji, případně velmi malém počtu aplikací speciálně pro Nexus 7. To už je ale nedostatek specifický a každý uživatel vidí tyto problémy po svém. Za pár okamžiků navíc není problém si výbavu doplnit o aplikace z Google Play. Pokud však srovnáme klady s nedostatky, zjistíme, že je Nexus 7 ve své sedmipalcové třídě jen velmi těžko překonatelný. Pokud hledáte výkonnou multimediální mašinu na čtení, hraní, poslech hudby či sledování filmů a nevadí vám absence fotoaparátu a velké paměti, je Nexus 7 jasná volba. Vzhledem k ceně si jej navíc může pořídit opravdu kdokoliv.

Konkurence na trhu

V konkurenci sedmipalcových tabletů jasně vedou zástupci značky Samsung, který tuto kategorii obdařil měrou vrchovatou. Důstojnými konkurenty jsou modely Galaxy Tab 2 7.0, Tab 7.7 či Tab 7.0 Plus. Nejnovější model, Tab 2 7.0, nabízí o něco menší rozlišení displeje, dvoujádrový procesor a Android 4.0 Ice Cream Sandwich, nechybí mu ale 3 Mpx fotoaparát, schopnost volat a posílat SMS zprávy a slot pro paměťové karty microSD. Jako jediný se také blíží k cenové hladině Nexusu 7, ostatní tablety jsou vysoko nad ní. Rychlost a optimalizace systému je ale u Samsungu výrazně horší.

Zleva Galaxy Tab 2 7.0, Tab 7.0 Plus a Tab 7.7

Špatně na tom není ani starší model Tab 7.0 Plus, který opět snižuje rozlišení displeje, jádra procesoru i operační systém, na druhou stranu má 3,2 Mpx fotoaparát a slot pro paměťové karty. Nejvýraznější konkurentem výrobce je však model Tab 7.7, který láká nádherným Super AMOLED displejem s HD rozlišením, dvoujádrovým procesorem a Androidem 4.0 Ice Cream Sandwich. Na druhou stranu také přináší 3 Mpx fotoaparát, hliníkové tělo a slot pro paměťové karty microSD.

Zleva iPad mini a MediaPad 7 Lite

Ze žhavých novinek nelze nezmínit Apple iPad mini. Ten sice dorazí s o něco větším displejem, ale menším rozlišením, 512 MB operační paměti a dvoujádrovým procesorem. Naopak vše vynahradí exkluzivním vzhledem a kovovou konstrukcí, 5 Mpx fotoaparátem, až 64 GB interního úložiště a skvěle vyladěným iOS 6 s nepoměrně větší nabídkou aplikací pro tablety.

Nakonec by bylo slušné zmínit zástupce značky Huawei a jeho MediaPad. Ten má stejné rozlišení displeje, dvoujádrový procesor a Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Láká navíc 5 Mpx fotoaparátem a slotem pro paměťové karty.

Google Nexus 7 můžete zakoupit na e-shopu Smarty.

google-nexus-7
Klady
  • jasný a ostrý displej
  • výkonná Tegra 3 a 1 GB RAM
  • precizně optimalizovaný Android 4.1 Jelly Bean
  • kvalitní dílenské zpracování
  • čip NFC
  • velmi nízká cena
  • výborná rychlost
Zápory
  • absence podpory mobilních sítí
  • slabší kontrast displeje
  • chybí slot pro paměťové karty
  • málo aplikací pro tablety
  • chybí zadní fotoaparát
Diskuze ke článku
Štěpán Tichý
Dobrý večer,
díky za super video recenzi, která mi odpověděla na téměř všechny otázky. Ale i tak si neodpustím triviální dotazy. Tím, že chybí 3g modul tablet nemůže posílat zprávy, volat... Co všechno má díky tomu omezeno? Připojení na wifi je možné, ale je možnost mít i internet v tabletu bez wifi? Děkuju za odpověď.
JoxY
Dobrý večer, viem, že je to banalita, ale opravte si v článku zmienku o Huawei Mediapad 7, pretože Lite ma jednojadrový procesor a rozlíšenie 1024x600 bodov, vami uvedené špecifikácie má klasický Mediapad 7 :-) Inak sa mi recenzia páči, aj keď na tých androidových zariadeniach je málokedy niečo odlišné od tých ďalších. Nech sa darí. S pozdravom, Jozef.
Luke
Vynikající recenze! Děkuji! Super tablet za super peníze! ;)
Albert
Rozhoduji se mezi iPadem mini a tímhle Nexusem 7, ale počkám, až vyjde videopohled na iPad mini a uvidím. Jinak vaše recenze i videopohledy pravidelně sleduji a musím říct, že to děláte na jedničku. Díky tomuhle videu na mě udělal Nexus 7 dojem. Díky :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze