Google Nexus 5X
recenze

Google Nexus 5X

Android jde s dobou
17

S železnou pravidelností se každý rok setkáváme s novým modelem řady Nexus. Letos se poprvé objevili hned dva zástupci a my si dnes posvítíme na levnější verzi Nexus 5X z dílny LG. Ačkoliv nejde o top model, zaujme kvalitním displejem, více než dostatečným výkonem a samozřejmě i nejnovějším Androidem. Na našem trhu však bojuje s vyšší cenovkou, kterou se v recenzi bude snažit obhájit.

Nový Nexus 5X má za úkol dostat povědomí o rodině Nexus do mysli zákazníků z nepatrně příznivějších cenových vod než nejvyšší model 6P. Dalším jeho úkolem je být telefonem a nikoliv téměř tabletem jako model 6P. Zároveň se však má ukázat v co možná nejlepším světle a držet si nastolenou kvalitu, na kterou jsou zákazníci zvyklí. Čistý Android je samozřejmost. Google se však letos zaměřil také na fotografování, přidal perfektní čtečku otisků prstů a také nový konektor USB-C.

Google Nexus 5X

Na českém trhu bohužel stále není možné pořizovat telefony skrze obchod Google Store, což nový Nexus 5X staví do nevýhodné pozice. Zakoupit jej sice můžete, ale s poměrně citelnou cenovou přirážkou, která je samozřejmě ve srovnání s konkurencí na překážku. Dokáže i přes to novinka obstát?

Technické parametry Google Nexus 5X

Kompletní specifikace
Konstrukce147 × 72,6 × 7,9 mm, 136 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12,3 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 29 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 808 MSM8992, CPU: 4×1,8 GHz + 2×1,8 GHz, GPU: Adreno 418
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:33 hodin
Dostupnostlistopad 2015,

Google Nexus 5X – videopohled

Obsah balení

V základním balení toho ke všeobecnému zklamání mnoho není. Kromě telefonu a nezbytných manuálů jde pouze o nový kabel, který má na obou stranách USB-C konektor. Stejným typem zdířky je pak vybavena i samotná nabíječka. Tento fakt bohužel znamená, že pokud si nepořídíte redukci, tímto kabelem si telefon s běžným počítačem, kde je nejčastěji USB-A konektor, nepropojíte.

Google Nexus 5X

Design a konstrukce: takhle se reprezentuje?

Telefony Nexus měly většinou punc jisté elegance, a to navzdory použití plastových materiálů. Uživateli tak dávaly pocit, že skutečně vlastní zařízení, které rozhodně nemá úplně každý. Nový Nexus 5X má na svědomí jihokorejské LG a bohužel z něj tento pocit nezískávám. Prvním dojmem tak bylo „to je skutečně Nexus?“. Tvarově se totiž novinka spoléhá pouze na zaoblené rohy a čelní strana je ozvláštněna prakticky jen dvojicí průduchů kolem displeje. Navigační tlačítka jsou pouze virtuální.

Nijak zásadně prvotní dojem nenapravuje ani zadní strana. Byl sice použit měkčený plast, což je rozhodně chvályhodné, telefon jen tak nevyklouzne z ruky, avšak jeho podoba pouze podtrhuje celkový nevalný dojem ze zařízení, které má dělat čest systému Android. Záda jsou na tom ale přeci jen o něco lépe, neboť je oživuje logo Nexus, rámeček čtečky otisků prstů či fotoaparát. V jeho případě nás však mrzí, že vystupuje nad okolní povrch.

Opět byl totiž kladen důraz na co nejmenší tloušťku a papírových 7,9 milimetrů v pase působí dobře. My bychom však přivítali fotoaparát schovaný do těla telefonu a klidně milimetr či dva navíc. Zbylé rozměry telefonu jsou 147 milimetrů na výšku a necelých 73 milimetrů na šířku. Nejde tedy ještě o nijak zásadně velké zařízení a vcelku pohodlně se drží. Přispívají tomu i rovné boky, do kterých se lze řádně zapřít a mít jistotu úchopu. Pohodlí navyšuje také nevídaně nízká hmotnost jen 136 gramů.

Na pravém boku najdeme nezbytné ovládací prvky. Jde o tlačítko regulující hlasitost a odemykací klávesu. Jsou v ideálních výškách a mají jistý stisk a lze je snadno nahmatat. Veškeré konektory se seskupily na spodní hranu, jde o 3,5mm jack a pak konektor USB-C. Nexus 5X je tedy jedním z prvních telefonů, které tento nový oboustranný konektor nabízí. Je velkou škodou, že výrobce do balení nepřibalil i redukci na klasické USB-A, neboť aktuálně dostanete jen kabel, který má na obou koncích USB-C - s drtivou většinou počítačů si telefon nespojíte. Levý bok je již pouze místem pro šuplíček na nanoSIM kartu.

Díky unibody konstrukci je telefon skutečně pevný a v ruce působí bytelně. Ani při silném promačkání nedochází k vyluzování nežádoucích zvuků či prohýbání konstrukce.

Displej: pěkná podívaná

Displej Nexusu 5X lze označit za vysoce kvalitní, byť papírově nijak neoslňuje. Má vcelku běžnou úhlopříčku 5,2 palců a Full HD rozlišení. IPS technologie zaručuje krásné a věrné barvy, přičemž jemnost 424 PPI je více než dostatečná na to, abyste neměli šanci zpozorovat jednotlivé pixely. S čitelností nebudete mít sebemenší problém také díky tomu, že automatická regulace jasu funguje spolehlivě a především rychle. U jasu potěší, že jeho minimální hladina je pohodlně použitelná i v naprosté tmě, a naopak maximální jas činí displej čitelný i za ostrého světla. Hodí se také funkce Ambientního displeje, který se černobílé rozsvítí, pokud dorazí nová notifikace nebo telefon sami zvednete například ze stolu. Vítaná je pak přítomnost sklíčka Gorilla Glass 3, které se stará o ochranu displeje.

Zvuk: ve stereu to nebude

Kolem displeje si jistě všimnete dvou průduchů, ale stereo reproduktory se bohužel nekonají. Hlavní hlasitý reproduktor je pouze ve spodním průduchu, což je velká škoda. Zvukově navíc Nexus 5X opravdu nenadchne. Reproduktor je sice hlasitý, avšak zvuk působí plechově a v nejvyšších úrovních hlasitosti již také nepříjemně rezonuje - to se příliš nepovedlo. Výstup do sluchátek je na tom naštěstí o poznání lépe a uspokojí většinu uživatelů. Sáhnout nicméně budete muset po vlastních sluchátkách, neb výrobce žádná nedodává. Ve spodním průduchu je ukryta ještě velká informační LED dioda modré barvy. Ta je navíc silně podsvícená, takže informaci o zmeškaných událostech rozhodně nepřehlédnete. Bohužel ji můžete pouze vypnout, hlubší nastavení není k dispozici.

Baterie a výdrž: s novým konektorem

Baterie není uživatelsky vyměnitelná, avšak to u Nexusu asi nikoho nepřekvapí. Kapacita je solidních 2 700 mAh, avšak na výdrži to příliš pocítit nelze. Jeden den Nexus 5X zvládne s přehledem a pokud jej budete využívat rozumně, vydrží vám i část druhého dne. Bude však lepší již při sobě mít nabíječku. Ta se s přehledem řadí do kategorie rychlonabíječek, kdy si celý telefon dobijete za hodinku a půl. Sám výrobce uvádí, že během deseti minut se telefon nabije na 4hodinový provoz. Při našem testu se po 10 minutách nabíjení kapacita baterie blížila 20 %. Je tak jen škoda, že novinka postrádá bezdrátové nabíjení. Budete se muset totiž zcela spoléhat na vlastní nabíječku, a to kvůli novému oboustrannému USB-C konektoru.

Google Nexus 5X

V našem testu výdrže baterie při přehrávání streamovaného HD videa dosáhl Nexus 5X času 6 hodin a 49 minut, což je jen průměrná hodnota. Například konkurenční LG G3 se dopracovalo k času 7 hodin a 10 minut. Nabití Nexusu do 80 % zabere 58 minut. K úplnému nabití je zapotřebí 1 hodiny a 33 minut.

Hardware: těsně pod vrcholem

Hardware nám ihned napoví, že máme co dočinění se slabším ze dvou nových Nexusů. I tak je ale nač se těšit. Chod totiž dostal na starost šestijádrový Snapdragon 808, podpořený 2GB operační pamětí, ze které je zhruba 1,2 GB RAM volných. Tato kombinace je pro chod čistého Androidu více než dostačující a můžete si být jisti, že problém nebudou činit ani náročné aplikace či hry. Telefon v benchmarku AnTuTu dosáhl na 49 tisíc bodů. Námi testovaná varianta disponuje 32GB úložným prostorem, ze kterého zbývá po prvním zapnutí necelých 23 GB pro uživatelská data. Paměťové karty se samozřejmě nekonají, bohužel.

Benchmark testy

Čtečka otisků prstů: Google je nejlepší

Na zadní straně je velká novinka Nexusů, kterou je čtečka otisků prstů. Ta je integrována přímo do samotného operačního systému a mohu ji jen a jen chválit. V prvé řadě za její praktické umístění. Při držení na ni přesně dopadá ukazováček pravé, případně levé ruky. Dále za jednoduché nastavení, které je navíc rychlé. Do jedné minuty máte odemykání pomocí otisku prstu nastavené. A konečně chválím za jednoduché použití. Není potřeba nikde nic mačkat. Telefon je zamknutý, vy přiložíte prst, načež se Nexus odemkne a připraví k používání. Vše je tak mnohem svižnější než u konkurence. Rozeznávání je totiž skutečně rychlé a přesné. Odhadem skončí 9 z 10 pokusů úspěšným odemknutím, a to se nemusíte nijak zásadně snažit prst přiložit tak, jak jste jej přikládali při nastavení.

Google Nexus 5X

Uživatelské prostředí: vychutnejte si to nejnovější

Prostředí má na starost nejnovější Android 6.0 Marshmallow ve své čisté podobě. Na první pohled však mnoho změn oproti například páté verzi nepoznáte. Prostředí stále pracuje s kombinací pohotovostní obrazovky a hlavního menu, které je vertikálně orientováno. Není nijak zaplácáno a omezuje se na nezbytně nutné věci. Bez zásadních změn přešly do šesté verze i grafické podoby naposledy spuštěných aplikací nebo informační lišty.

Prostředí Androidu 6.0

Novinkou v Androidu 6.0 je možnost upravovat oprávnění aplikacím. Už tedy nebudete jen v roli pasivního uživatele, který musí souhlasit s pravidly dané aplikace. Po stažení je v nastavení můžete omezit a stažená aplikace fotoaparátu například nebude mít přístup k vašim SMS zprávám, i když by třeba nesmyslně chtěla. Přehledně si tu také prohlédnete, jaký typ oprávnění aplikace využívají.

V novém Androidu můžete měnit oprávnění jakékoliv aplikace vy sami

Chod systému je pak jasným důkazem toho, že Android není sám o sobě zasekaný systém a vše záleží na tom, jak precizně jej výrobce optimalizuje. Zde máme Android v čisté podobě, který není nijak náročný, a tak je vše otázkou okamžiku.

Multimediální funkce: klasika čistého Androidu

Hudební funkce má na starost již všem dobře známá aplikace Hudba Play. Tu ocení především ti, kteří potřebují synchronizovat obsah mezi vícero zařízeními. Komu by však nevyhovovalo prostředí samotné, není problém doinstalovat některý z alternativních přehrávačů, které například nabídnou širší možnosti nastavení, případně líbivější vzhled. Pokud vás omrzí vaše hudební sbírka, máte tak trochu smůlu - FM rádiem totiž Nexus 5X nedisponuje. Alternativou je tak jen některé z on-line rádií. Co se týče prohlížení fotografií, to má na starosti aplikace Fotky, kterou nemusíme nijak zvlášť představovat. Během používání se však objevovala menší chyba při snaze si v galerii přiblížit snímky. Tradiční funkce pinch-to-zoom funguje, ale je nutné ji provádět s prsty šikmo od sebe. Pokud úkon provedete v jedné rovině, displej nereaguje.

Hudební přehrávač a galerie

Telefon bez větších problémů zvládne přehrát 1080p klipy ve formátech H.263, H.264 AVC, MPEG-4 SP a VP8, Google ovšem v tomto trochu zaspal a žádný sofistikovaný přehrávač tedy nečekejte, stejně jako širší podporu titulků. Téměř s jistotou tak dřív nebo později sáhnete po některé z volně dostupných alternativ.

Fotoaparát: citelné zlepšení

V nových Nexusech klade Google důraz na fotografování, a tak i levnější model 5X disponuje hlavním fotoaparátem s rozlišením 12,3 megapixelů, dvojitou LED diodou nebo laserovým ostřením, jež se s ohledem na výrobce, kterým je LG, očekávalo. Naopak trochu mrzí absence optické stabilizace. Prostředí nativní aplikace Fotoaparát je velmi přehledné a rychle se v něm zorientujete. Bohužel je k dispozici jen základní nastavení jako je HDR, Panorama, samospoušť či změna rozlišení Velmi praktická je možnost rychlého spuštění fotoaparátu - stačí dvakrát stisknout odemykací tlačítko a můžete fotit.

Prostředí fotoaparátu

Stejně svižné je i pořízení snímku, kde se plně projevují výhody laserového ostření. Zaostření je otázkou momentu a stejně tak pořízení snímku. Výsledky jsou bez diskuzí svou kvalitou na velmi slušné úrovni. S detaily budete spokojeni, stejně tak s barevnou věrností. S ubývajícím světlem sice vynikne digitální šum, ale snímek díky laseru stále nebude pouze mazanicí. Ve výsledku jsou i fotografie z noci koukatelné. LED dioa je dvojitá a hodí se především ve chvílích, kdy fotíte scénu na blízkou vzdálenost.

Ukázkové fotografie

Ukázkové snímky

Čelní kamerka nabízí klasické 5megapixelové rozlišení a kvalitou spadá do průměru. Ideálně se hodí k pořizování selfies pro sdílení na sociálních sítích, případně samozřejmě jako webkamera.

Ukázkový snímek z čelní kamerky

Video je možné zaznamenávat až ve 4K rozlišení a jeho kvalita je na velice slušné úrovni jak obrazu, tak zvuku. K dispozici jsou i tzv. slow-motion videa se 120 snímky za vteřinu, avšak jen v HD rozlišení.

Google Nexus 5X (testovací video) – 2160p, exteriér, den, 29 FPS

Google Nexus 5X (testovací video) – 2160p,exteriér, noc, 29 FPS

Telefonní funkce: prakticky beze změn

Telefonní funkce jsou základním pilířem každého telefonu, v Nexusu 5X jsou všechny důležité funkce ukryty pod položkou Telefon. Ta seskupuje standardní číselník, seznam hovorů, oblíbené položky, skupiny a také kartu Lidé, což je kompletní adresář se všemi kontakty. Zde se zobrazují jak kontakty uložené na SIM kartě, tak také například z Gmailu, Skypu, WhatsAppu nebo Viberu. Pokud si některé kontakty nepřejete zobrazovat, stačí pod položkou „více zdrojů‘‘ daný zdroj vypnout.

Při vytváření nového kontaktu vás Nexus 5X rozhodně nezklame, co se možnosti dodatečných informací týče - zadat můžete kromě základů také adresu, webové stránky, poznámku či narozeniny. Ty se pak následně synchronizují s vaším kalendářem. Kvalita hovoru je na skvělé úrovni, hlasitost je ideální pro telefonování i na rušnějších místech.

Zprávy a klávesnice: přehledné a pohodlné

Zapomenout nesmíme ani na SMS zprávy a e-mailovou poštu. V případě primární aplikace Messenger od Googlu se jedná o poměrně primitivní editor, jehož rychlost je naprosto bezproblémová. Jinak vše funguje tak jak má a jak byste u podobného telefonu očekávali. Alternativní možností je aplikace Hangouts, kde navíc tkví výhoda v kombinaci s chaty ze služby Google. Výběr je tedy jen a jen na vás.

Co se týče klávesnice, Nexus 5X je vybaven nejnovější podobou klávesnice syrového Androidu, která nabídne skvělé rozestupy a psaní gesty. Celkově ji hodnotíme jako velice povedenou. V případě, že by vám z nějakého důvodu nevyhovovala, je zde stále možnost doinstalovat si některou alternativní přímo z obchodu Google Play. Pro e-mailovou komunikaci je v Nexusu 5X předinstalována aplikace Gmail a také E-mail. Obě fungují dle předpokladu, tedy bezproblémově.

Organizační funkce a GPS: základ na vše

Také organizační funkce jsou zastoupeny v kompletní podobě, těšit se tak můžete na přehledný Google kalendář, který zobrazí denní, týdenní nebo měsíční náhled. Z dalších organizačních funkcí můžeme zmínit aplikaci Hodiny, která zastřešuje připomenutí, stopky, časovač a světový čas. Aplikace Google Keep pak zastane funkce „připomínkovníku“ a „poznámkovníku“ a podle našeho názoru se jedná o nekorunovaného krále ve svém oboru.

Nabídne totiž skvělou synchronizaci s dalšími zařízeními, s webem, navíc se pyšní jednoduchým (ale o to účelnějším) prostředím, které celou práci zjednodušuje. Navíc stejně jednoduše, jako vytvoříte poznámky, vytvoříte také jednoduchý nákupní seznam s možností odškrtávání. Pro prohlížení dokumentů pak zase pomůže aplikace Dokumenty, kterou známe i z webové verze.

Žádnému dnešnímu smartphonu by neměla chybět ani navigace, proto ani Nexus 5X není výjimkou a kromě GPS čipu nabídne i ruskou alternativu v podobě čipu GLONASS. Fixace satelitů je s povolenou A-GPS otázkou pár vteřin, a to bez ohledu na to, jestli se nacházíte na volném prostranství nebo v husté městské zástavbě. Bez povolení internetového připojení to jde také, na zaměření si však nějakou dobu počkáte. Nejedná se však o žádnou tragédii a zhruba do 10 vteřin vidíte vaši polohu na mapě.

Google Mapy a Navigace

Navigování můžete svěřit klidně do rukou přítomných Google Map, které se nově již obejdou bez internetového připojení. Je pouze nutné si dopředu části map či měst stáhnout. Následně již můžete být offline nejen navigováni, ale také využívat základní body zájmů, na které jste zvyklí. Při navigaci vás telefon nespouští z očí a vždy tak víte, kde přesně se nacházíte.

Datové funkce a internet: chybět vám zřejmě nic nebude

Je zřejmě bez překvapení, že Nexus 5X v rámci konektivity boduje na plné čáře: kromě základu v podobě GPRS a EDGE, které již nemusíme ani připomínat, nabídne také HSPA+ 42 Mb/s a samozřejmě nechybí ani podpora rychlých datových přenosů LTE, přičemž podporována jsou všechna u nás využívaná pásma.

Internetový prohlížeč

Potěšující zprávou je přítomnost NFC, které využijete například pro rychlejší spárování zařízení nebo pro bezkontaktní platby. Pro tyto účely je v nastavení dokonce speciální podsložka. Na kratší vzdálenosti využijete Wi-Fi a/b/g/n a také Bluetooth ve verzi 4.0. Na infraport se bohužel nedostalo. Prohlížení internetu obstará prohlížeč Google Chrome, který Google za poslední dobu dopiloval téměř k dokonalosti. Zaobírat se rychlostí nemá smysl, vše funguje rychlostí lusknutí prstů, tedy okamžitě, bez prodlev a jakýchkoli záseků. Velkou výhodou je synchronizace záložek napříč všemi zařízeními, které máte spojeny s vaším Google účtem.

Závěrečné zhodnocení: naději má

Nexus 5X je veskrze povedeným telefonem, který poměrně se ctí pokračuje v řadě referenčních modelů od Googlu. Vyrobit jej dostalo za úkol LG a zde je otázkou, zda za poměrně nudný design může pouze jihokorejský výrobce. Pokud však nehledáte vzhledový skvost, měl by vás Nexus 5X zaujmout například kvalitním displejem, rychlým nabíjením s novým USB-C konektorem, dostatečně výkonným hardwarem nebo nejnovějším Androidem. Mezi plusy lze zařadit opravdu výborně fungující čtečku otisků prstů nebo laserový autofokus a celkově kvalitní fotoaparát.

Google Nexus 5X

Vadou na kráse může být chybějící redukce na konektor USB-A, případně nekvalitní hlasitý reproduktor. Stopku by úspěchu mohla vystavit také cena blížící se 13 000 Kč. Nesmíme ale zapomínat, že Nexusy nemají za úkol trhat prodejní rekordy. Určitě po něm sáhněte v případě, že chcete užívat vždy nejnovější možnou verzi systému Android. Pokud na číslu verze nelpíte, možná vás osloví nějaký konkurent.

Konkurence

Velmi podobnou výbavu jako Nexus 5X nabízí také Huawei P8, který seženete o 1 500 Kč levněji. Ústupkem je chybějící čtečka otisků prstů nebo starší Android. Na druhou stranu Huawei vede díky svému vzhledu, který při rozhodování může hrát významnou roli.

TIP! Recenze Huawei P8 – Radost ve všech směrech

Huawei P8

Ve hře je také výběhové LG G3, která má výhodu v jemnějším displeji či optické stabilizaci u fotoaparátu. Přitom je o tři tisíce korun levnější. Nemá sice čtečku otisků prstů, avšak šestkový Android rovněž dostane a peněžní úspora je poměrně značná. Sáhnout dokonce můžete i po LG G4, které je dražší jen o pár set korun a nabízí bohatší výbavu v čele s optickou stabilizací obrazu nebo podporou paměťových karet, byť stále bez čtečky otisků prstů.

TIP! Recenze LG G3 – černý kůň s QHD displejem

LG G3

Sáhnout můžete také po Samsungu Galaxy S5, jehož trumfem je zvýšená odolnost nebo o něco lepší fotoaparát. Má však starší a hůře optimalizovaný systém Android, byť aktualizace jej patrně také nemine. Jeho cena je však o dva tisíce korun nižší a někoho by mohla bohatá nabídka různých funkcí navíc přesvědčit.

TIP! Recenze Samsung Galaxy S5 – Popáté a nejlépe

Samsung Galaxy S5
google-nexus-5x
Klady
  • nový konektor USB-C
  • velmi dobrý fotoaparát s laserovým ostřením
  • výborně zpracovaná čtečka otisků prstů
  • nejnovější Android 6.0, který je skvěle optimalizován
  • kvalitní displej
  • praktická funkce Ambientního displeje
Zápory
  • vyšší cena
  • méně kvalitní hlasitý reproduktor
  • poměrně obyčejný vzhled
  • chybí bezdrátové nabíjení
  • v balení by se hodila redukce na USB-A
  • nepodporuje paměťové karty
  • postrádá FM rádio
Diskuze ke článku
Suby
Ano, prave k tomu je to dobre. Muj Flex 2 ma od LG skvelou app, ktera se mi doma automaticky ukaze ve stahovaci liste.
Petr
Jako nedostatek bych přidal ještě absenci Infračerveného portu.
Uličník
Děkuji za recenzi. Nicméně přijde mi veskrze příliš stručná a lehce odfláklá :-/ v recenzi mi chybí například zhodnocení kvality hovorů.. jak je kvalitní sluchátko, jak nás slyší druhá strana... na tuhle věc se v recenzích docela často zapomíná.. telefony jsou podle mě v první řadě stále k telefonování a zhodnocení téhle činnosti by chybět nemělo.. Dále redaktor mohl postnout pár srovnávajících fotek v režimu HDR+, především v noci dělá HDR+ divy, v téhle souvislosti by mě zajímalo jestli noční fotky které jsou přiložené jsou již s aktivním HDR+ ? případně měl redaktor nastaveno HDR+ na automatiku ? Každopádně i tak díky za recenzi :-)
Ony
Bohužel musím s autorem recenze souhlasit ohledně vzhledu a celkového zpracování ... nejde mi o to, abych měl překrásný mobil, ale Nexus za 14 tisíc by mohl vypadat rozhodně lépe ... Na živo na mě působí (hlavně přední strana) jako nějaká levná čína za 3 tisíce ...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze