Google Nexus 5
recenze

Google Nexus 5

Ochutnávka prvního KitKatu

Do redakce nám dorazil nejnovější referenční smartphone z dílny amerického giganta, společnosti Google. Nový Nexus 5 v sobě nese všechno, co by si mohl náročný uživatel přát - výkonný hardware, špičkový displej nebo nejnovější verzi operačního systému Android 4.4 KitKat. Jak se nám nový Nexus 5 líbil, to se dozvíte v naší recenzi.

Google před několika týdny představil nejnovější verzi svého operačního systému pro smartphony a tablety Android 4.4, který překvapivě nese označení KitKat. Ano, Google se skutečně domluvil na tomto označení se společností Nestlé a bude zajímavé sledovat, jestli se podobného směru bude držet i nadále. Nicméně vraťme se zpět k hlavnímu bodu.

Google Nexus 5 - oficiální fotografie

Jak jsme si již zvykli z let minulých, Google svou nejnovější verzi OS vždy schovává pro své referenční zařízení z řady Nexus. Letos, stejně jako minulý rok, dostalo výrobu nového telefonu Nexus na starosti jihokorejské LG. Přivítejme tedy společně nový Nexus 5, nejnovější referenční smartphone s operačním systémem Android 4.4 KitKat. Jak se povedl a má šanci zaujmout mezi zavedenými vlajkovými loděmi konkurence?

Google Nexus 5 a obsah balení

Obsah balení:

  • Google Nexus 5
  • micro USB kabel
  • nabíječka do sítě s USB konektorem

Technické parametry Google Nexus 5

Kompletní specifikace
Konstrukce137,8 × 69,2 × 8,6 mm, 130 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,95" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,3 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostlistopad 2013,

Design a konstrukce

Nový Nexus 5 svým designem rozhodně nenadchne, ale ani neurazí. Víceméně se v mnohém podobá svému staršímu sourozenci, je však ještě konzervativnější. Google tedy opět vsadil na jednoduché tvary, decentní design a vyvaroval se jakýchkoli designových výstřelků. Díky tomu není Nexus 5 prakticky nic víc než černá placka, kterou narušuje pouze výrazná čočka fotoaparátu na zadní straně zařízení.

Porovnání Nexus 4 a Nexus 5

V čem se však nový Nexus 5 od svého předchůdce vcelku zásadně liší, je tvar. Zatímco Nexus 4 sázel na výrazně zaoblené tvary, Nexus 5 je o poznání hranatější. To s sebou bohužel nese jednu nepříjemnost – Nexus 5 se nedrží v ruce moc pohodlně. Ostrá hrana se vám zařezává do dlaně a se správně zaobleným předchůdcem se pohodlnost držení v ruce nedá srovnávat. Naopak pochválit musíme zadní kryt, který nabízí povrchovou úpravu soft-touch místo skla s malými zrcadélky. Telefon tak v ruce drží opravdu dobře a na dotyk je velmi příjemný. Jedinou nevýhodou je, že matný zadní kryt se velmi snadno upatlá a nevypadá poté moc hezky.

Google Nexus 5 – videopohled

Rozměry 137,8 × 69,2 × 8,6 mm se bez problémů dají označit za poměrně kapesní, a jsou v rámci normy co se týče porovnání s ostatními telefony s podobně velkými displeji, a tak určitě budete moci Nexus 5 nosit pohodlně všude sebou. Stejně tak hmotnost 130 gramů je při této velikosti velice příjemná, může za ní samozřejmě čistě plastová konstrukce. LG ji však rozhodně nijak nezanedbalo a i když Nexus 5 může vypadat trochu lacině, konstrukce je špičková. Telefon je pevný, nikde nic nevrže, ani se neprohýbá.

Přední strana je z většiny vyhrazena pro 5“ dotykový displej, který zároveň obstarává celé ovládání samotného telefonu. Pod displejem se však nachází celkem dost místa, LG sem mohlo klidně umístit ovládací klávesy. Nicméně tak úplně nevyužitý tento prostor není – LG sem opět umístilo notifikační LED, což není u Nexus zařízení nic nového. Ta normálně není vůbec postřehnutelná, její blikání je však dostatečně silné. Bohužel však nemůžete nastavit její blikání podle sebe, v Google Play si na to budete muset stáhnout aplikaci.

Jinak je však přední strana naprosto jednolitá černá plocha, která je narušena pouze kruhovým telefonním reproduktorem nad displejem a přední kamerkou nalevo od něj. Hladká černá plocha sice vypadá elegantně, ale má také svá úskalí. Když jsem například sledoval telefon v pozici na šířku, několikrát se mi stalo, že jsem telefon otáčel na druhou stranu a pak se divil, že se obraz nechce přetočit. Díky čistému designu zkrátka není čeho se chytit a telefon vypadá vzhůru nohama prakticky stejně jako v normální poloze.

Zadní strana je taky čistě černá, v úpravě soft-touch však výrobce nechal vybrousit lesklé logo Nexus a LG. Nejvýraznějším prvkem je však jednoznačně čočka fotoaparátu, který patří k příjemným překvapením nového Nexusu 5. Nabízí rozlišení 8 Mpx, automatické ostření a také optickou stabilizaci. Čočka je lehce vystouplá nad profil samotného telefonu, musíte být tedy trochu opatrní, abyste si ji náhodou nepoškrábali. Při horším světle pak může trochu pomoci přisvětlovací LED, která se nachází pod samotnou čočkou. Zadní kryt Nexus 5 bohužel není odnímatelný, baterii si tedy sami nevyměníte.

Boky Nexusu 5 jsou obdařené stejnou povrchovou úpravou jako zadní kryt a moc toho na nich nenajdete. Levý bok obsahuje pouze kolébkovou klávesu ovládání hlasitosti, pravý bok pak nabídne klávesu pro zapnutí/vypnutí telefonu a také šuplíček na micro SIM kartu, ke které se dostanete stejným způsobem, který před několika lety přinesl iPhone - vysunutím šuplíčku špendlíkem skrze malou zdířku. U našeho kusu jsme se setkali s tím, že šuplíček nešel zcela zacvaknout do těla telefonu a tvořil na boku ostrou hranu. S největší pravděpodobností je to pouze záležitost našeho kusu, přesto se však sluší tento fakt zmínit. Naopak pochvalu si zaslouží LG za umístění vypínacího tlačítka na boku. U telefonů těchto rozměrů by to měla být povinnost.

Zbývá nám již pouze horní hrana, na které se nachází 3,5mm jack konektor a také otvor druhého mikrofonu, a závěr spodní hrana. Při pohledu na ní jsem si okamžitě vybavil iPhone - dvě mřížky a uprostřed konektor. A dokonce i funkčnost je stejná. Nejsou zde tedy stereo reproduktory, ale jedna mřížka skrývá reproduktor a druhá mikrofon. Uprostřed pak najdeme standardní micro USB konektor.

Nexus 5 je velice dobře zpracované zařízení, a to zejména přihlédneme-li k tomu, že jeho cenovka je taková, jaká je. Tedy nízká. Aby mohlo zařízení nést výbavu, jakou má, muselo se někde šetřit. Proto může Nexus 5 díky použitým materiálům a hrubému opracování (ostré hrany u 3,5mm jack konektoru a mřížek reproduktoru/mikrofonu nebo nedoléhající šuplíček SIM) občas působit lacině, jeho konstrukce je však v celkovém měřítku velmi povedená a těžko bychom hledali nějaké konkrétní výtky, které by byly pro uživatele zásadní. Díky hranatému tvaru se nedrží tak pohodlně jako jeho předchůdce, zadní kryt s povrchovou úpravou soft-touch je však velmi příjemný. Nicméně je otázka, jak bude soft-touch povrch vypadat po několika měsících používání.

Baterie a výdrž

Hned při představení nového Nexus 5 se strhla vášnivá debata na téma výdrže baterie. Nexus 5 totiž nese baterii s kapacitou pouze 2300 mAh, což mnoho uživatelů vzhledem k výkonnému hardwaru a velkému FullHD displeji celkem zarazilo. Nexus 5 totiž technicky vychází z vlajkové lodi LG G2, která je vybavena akumulátorem o kapacitě 3000 mAh. Proč tedy Google nepoužil do svého referenčního zařízení stejný akumulátor? Pravděpodobnou příčinou je tenké tělo v kombinace s cívkou pro bezdrátové nabíjení, která zabírá hodně místa.

Je to opravdu škoda, protože nový Android 4.4 KitKat dokáže velmi efektivně pracovat s energií a pokud by Nexus 5 dostal do vínku výkonnější akumulátor, bez problémů by pravděpodobně vydržel více než den i při vyšší zátěži. Nicméně v tuto chvíli se jedná o klasický jednodenní smartphone, někdy ani to ne. Když jsem telefon ráno v 7 hodin vyjmul z nabíječky, tak při lehčím používání, které zahrnovalo několik emailů, dva až tři hovory, pár SMS a zpráv přes WhatsApp nebo chvíli brouzdání na sociálních sítích a na internetu, jsem se dostal kolem 21. hodiny domů s 10 % baterie. Pokud však více chatujete přes WhatsApp, Facebook nebo Hangouts, fotíte nebo si pustíte na chvíli streamované rádio (hodinová cesta vlakem), zkrátka když budete telefon používat aktivněji, tak už odpoledne si Nexus 5 řekne o připojení k nabíječce. Hledáte-li telefon pro náročné pracovní nebo multimediální používání, nebude Nexus 5 tím pravým, výdrž je opravdu přinejlepším průměrná, spíše ale podprůměrná.

Hlasitý reproduktor je pouze jedna mřížka, druhá obsahuje mikrofon

Samozřejmě jsme nemohli vynechat ani naše standardní testy výdrže, podle kterých můžete velice spolehlivě porovnat jednotlivá zařízení mezi sebou. Tento test nám víceméně potvrdil naše dojmy z celkové výdrže. Nexus 5 vydržel přehrávat streamované Full HD video po dobu jen 260 minut. To je bohužel s přehledem nejslabší výkon ze všech vlajkových lodí jednotlivých výrobců, viz tabulka, a ukazuje to, že při aktivnějším používání Nexus 5 nevydrží moc dlouho. Pouze doplníme, že testování výdrže provádíme vždy na kompletně smazaném zařízení, ve kterém neběží na pozadí žádné nestandardní datové přenosy nebo jiné procesy, které by nějakým způsobem ovlivnily baterii. Testování výdrže probíhá vždy až ke konci celkového testování, kdy má telefon za sebou již mnoho nabíjecích cyklů.

Zařízení Výdrž (přehrávání videa)
Apple iPhone 5s 454 minut
BlackBerry Z30 538 minut
LG G2 440 minut
Nexus 5 262 minut
Nokia Lumia 1020 301 minut
Samsung Galaxy Note 3 496 minut

Zvuk a kvalita reprodukce

U Nexusu 5 jsme byli velmi zvědaví, zda výrobce použil stejně kvalitní samostatný zvukový procesor, který LG použilo u “sourozence”, modelu LG G2. A výsledek? Ano, Nexus 5 je vybaven stejným DAC WCD9320 od Qualcommu jako model LG G2, což slibuje velice kvalitní zvukový výstup 3,5mm jack konektoru. Mimochodem stejný DAC nabízí například také Samsung Galaxy Note 3.

A při testování samozřejmě nezůstalo pouze u slov. Hudební výstup jsme také otestovali a můžeme s klidným srdcem potvrdit, že se jedná o jeden z nejkvalitnějších hudebních výstupů, které můžete v mobilním světě potkat. Pokud si navíc ještě pohrajete s povedeným ekvalizérem v přehrávači Hudba Play, Nexus 5 se stane skutečnou potěchou pro vaše uši.

Konektor 3,5 mm jack

Velice nás zaskočila opravdu vysoká hlasitost, kterou dokáže telefon vygenerovat! Na 100 % hlasitosti už opravdu hrozí poškození sluchu, proto doporučujeme obezřetnost. Zároveň však zvuk netrpí žádným výrazným zkreslením. Jelikož k Nexusu 5 nejsou v balení přibalena žádná sluchátka, budete si muset vystačit s vlastními. Pokud si však chcete vychutnat kvalitní zvuk, který Nexus 5 nabízí, stejně by vám případná přiložená sluchátka byla k ničemu.

Hlasitý reproduktor je pouze jedna mřížka, druhá obsahuje mikrofon

Naopak tvrdou kritiku si vyslouží hlasitý reproduktor. Ten má opravdu nepříjemný zvuk s velice výraznými výškami, a tak nejenže musíte prakticky zapomenout na nějakou hlasitou reprodukci hudby, ale reproduktor dokáže dokonce nepříjemně zkreslit i obyčejné vyzvánění. Navíc ani jeho hlasitost není úplně ideální a hlasitý reproduktor tak rozhodně nepatří mezi chlouby Nexusu 5.

Displej a kvalita zobrazení

Nový Nexus 5 se může pyšnit prostorným zobrazovačem o úhlopříčce 4,95 palců, který zabírá prakticky celou přední stranu telefonu. Rozlišení FullHD (1920x1080 pixelů) na tomto displeji vytváří jemnost úžasných 441 ppi! Při této jemnost se musíte opravdu zblízka a hodně pozorně dívat, abyste nějaký ten pixel zahlédli, a stejně se vám to často ani nepodaří. Obraz je opravdu perfektně ostrý, ale to rozhodně není jeho jediná přednost.

Displej Google Nexus 5 patří k naprosté špičce

Displej Nexus 5 je typu IPS, vyznačuje se velmi věrným podáním barev a také skvělými pozorovacími úhly. Špičková je také čitelnost displeje na slunci, a to také díky antireflexnímu krycímu sklu displeje.

Také pozorovací úhly displeje Google Nexus 5 jsou skvělé

Displej jinak standardně kryje tvrzené odolné sklo Gorilla Glass 3 od společnosti Corning a zmiňované sklo pokrývá celou přední stranu telefonu. Není zde tedy žádná “bradička” pod displejem, na které by byly například klávesy. Ovládací klávesy se totiž zobrazují přímo ve spodní části displeje, stejně jako u předchozích modelů Nexus (kromě první generace). Je to možná trochu škoda, protože na prázdnou plochu pod displejem by se senzorové klávesy jistě vešly.

Hardware a výkon

Pokud bychom měli v této kapitole popsat nový Nexus 5 jedním slovem, bylo by to slovo nekompromisní. Nexus 5 je vybaven tím nejvýkonnějším hardwarem, který dnes na trhu najdete. Všemu vévodí především v současnosti nejvýkonnější čipset Qualcomm Snapdragon 800 MSM8974 se čtveřicí jader Krait 400 o taktu 2,3 GHz a GPU Adreno 330. K dispozici je celkem 2 GB RAM a s touto konfigurací se můžete spolehnout, že nejnovější Android 4.4 KitKat na Nexusu 5 pošlape jako “švýcarské hodinky”.

Snapdragon by Qualcomm

Čisté prostředí operačního systému Android bez žádných zbytečných udělátek, nadstaveb a podobně opravdu sviští jako po másle a přesně to je jedna z klíčových vlastností zařízení řady Nexus. Můžete se spolehnout, že v uživatelském prostředí se rozhodně nesetkáte se žádným sekáním nebo pocukáváním. Všechno je krásně plynulé a jeden by skoro neřekl, že v ruce drží Android. Ale právě toto je Android, jak ho Google zamýšlí, a jak chce, abychom si ho zapamatovali. Bez problému se může v plynulosti a rychlosti rovnat iOS nebo Windows Phone. Google opravdu v tomto směru udělal velký skok kupředu a ostatní výrobci by se při návrzích svých specifických, ale často zasekaných a nespolehlivých grafických nástaveb, mohli od Googlu rozhodně učit a možná v masivnosti svých nadstaveb trochu ubrat plyn.

K testování jsme měli verzi s 16GB vnitřní pamětí, k dispozici je pak také varianta s pamětí 32 GB. U 16GB variantu máte po startu k dispozici zhruba 12 GB. U Nexusu 5 je tento údaj celkem zásadní, protože Nexus 5 bohužel nedisponuje slotem na paměťové karty, a tak jste odkázáni pouze na vnitřní paměť zařízení. A 12 GB dnes mnoha lidem opravdu stačit nebude, zvlášť když řada her má i stovky MB nebo i jednotky GB.

Nepřehlédněte naší recenzi hry Plants vs. Zombies 2

V této sekci však musím zmínit jednu nepříjemnost. Ačkoliv Nexus 5 svým výkonem splňuje i ty nejnáročnější požadavky, vcelku mi na něm vadila jedna věc - zahřívání. Telefon se opravdu nepříjemně zahřívá, a to dokonce dokonce i při takových hrách, jako je Plants vs. Zombies 2 a pokud spustíte něco náročnějšího, je zahřívání znát ještě více. Když telefon pak držíte v ruce, tak je toto zahřívání opravdu velmi nepříjemné. Při běžném používání se telefon chová naprosto korektně, nicméně při náročnější činnosti letí teplota nahoru raketovou rychlostí.

Uživatelské prostředí a ovládání Android 4.4 KitKat

Již výše jsme několikrát zmínili, že nový Nexus 5 v sobě, již tradičně, nese aktuálně nejnovější verzi operačního systému Android 4.4 KitKat. Ten přinesl opravdu velkou spoustu novinek ať už co se uživatelského prostředí týče, tak i v případě vlastností, které jsou tzv. pod povrchem a uživatel si jich hned na první pohled nevšimne.

O novinkách, které nový Android 4.4 KitKat přináší, jsme vás již informovali nejen v samostatném článku, ale také ve videopohledu, který si můžete prohlédnout níže. Opravdu doporučuji shlédnout video, které natočil kolega Jan Pospíšil, protože v něm názorně ukazuje většinu novinek v novém OS a jak se říká - jednou vidět je lepší než stokrát slyšet.

My si zde přesto zmíníme některé novinky, které bych osobně rád nějakým způsobem zhodnotil po delším používání samotného Nexusu 5. V první řadě se jedná o uživatelské prostředí. To bylo u nového Androidu 4.4 do jisté míry pozměněno a zjednodušeno a musím se přiznat, že změna je podlé mého názoru opravdu k lepšímu. Prostředí je mnohem přehlednější, vzdušnější a příjemněji se v něm pracuje.

Domovská obrazovka

Velká pochvala směřuje k odstranění černých pruhů u horní informační lišty a u spodní lišty s ovládacími tlačítky Domů, Zpět a přepínání naposledy spuštěných aplikací. Tyto pruhy opravdu hodně opticky zmenšovaly samotný displej a jejich odstranění celému UI rozhodně prospělo. Další příjemnou změnou je odstranění widgetů z hlavního menu s aplikacemi a widgety tak nyní přidáváte pouze z domovské obrazovky. Menu s aplikacemi je nyní určeno opravdu pouze pro aplikace a díky tomu, že je nyní aplikací pouze 20 na jednu obrazovku, menu je také o mnoho přehlednější.

Bohužel však v menu s aplikacemi nemůžete aplikace řadit podle sebe ani je třídit do složek. V menu budou zkrátka vždy všechny ikony seřazeny abecedně a vy můžete pouze určité aplikace deaktivovat, pokud nechcete, aby se vůbec zobrazovaly (například Galerie fotografií, ale k tomu až později). Zde mají nadstavby jednotlivých výrobců navrch, oproti místy dost chudému čistému Androidu totiž nabízí širší možnosti nastavení. Pokud si budete chtít ikonky přizpůsobit podle sebe, budete je muset přesunout na domovskou obrazovku, kde na nás čekají také zajímavé změny.

Práce s obrazovkami a widgety

Významnou změnou je kompletní změna práce s obrazovkami. Zatímco na dřívějších verzích OS Android jste měli vždy jednu domovskou obrazovku uprostřed dalších (až) osmi obrazovek a pohybovali se mezi nimi doleva a doprava, KitKat vám nabízí jedinou obrazovku umístěnou zcela vlevo a další obrazovky se vytváří napravo od ní. Pokud chcete tedy na další obrazovky a měli byste jich třeba více, musíte se k nim zkrátka “dopádlovat”. Přes tečky ukazující počet obrazovek se totiž na další obrazovku dostat také nemůžete. Když to všechno spojím ještě se zmiňovaným omezením u správy ikonek v menu s aplikacemi, tak se nemohu zbavit dojmu, že Google zde trochu tápe a správa obrazovek a ikon v KitKatu je spíše krokem zpět, všechno je možná až moc jednoduché, až je to na škodu.

Významnou novinkou je také integrace funkce Google Now přímo do uživatelského prostředí. Chytré karty Google Now tak nyní tvoří přímo samostatnou plochu nalevo od domovské obrazovky, stačí swipnutí prstu z levého rámečku displeje a jste tam. Vyvolat Google Now však můžete také gestem od spodního rámečku směrem nahoru. Spuštění Google Now dosáhnete také tak, že na telefon promluvíte “Ok, Google”, ale jelikož tato funkce funguje pouze při nastavení prostředí do angličtiny, pro našince to moc použitelné není.

Google Now a jeho nastavení

Na Google Now se vám zobrazí, na základě údajů, které o vás telefon zjistí, za jak dlouho byste měli vyrazit z domu, abyste stihli dorazit včas na schůzku, jaké je počasí tam kde pracujete/bydlíte, výsledky vašich oblíbených sportovních týmů, informace o dopravě, počasí a podobně. Bohužel v České republice je jsou některé funkce nepoužitelné a dá se využít prakticky pouze na zobrazení počasí v místě bydliště a práce, informace o dopravě nebo sledování akcií. Telefon vám řekne automaticky před odchodem z práce, jak se nejrychleji dostanete domů a inteligentně se učí vaše chování podle toho, kdy a kam cestujete a podle toho nabízí spojení. Podpora při cestování veřejnou dopravou je ale mimo Prahu a Brno bohužel nepoužitelná, protože nepočítá ani s vlakovým spojením a zcela chybí například české sportovní týmy. Nespolehlivá je také práce s leteckými spojeními, pokud ale funguje, zobrazí automaticky informace o vašem letu bez toho, abyste si jej museli přidávat do kalendáře, prohledá totiž váš e-mail.

Notifikační lišta

Na domovské obrazovce samozřejmě nesmí chybět klasická notifikační lišta, kterou stáhnete od horní hrany displeje. Zde se ukazují náhledy jednotlivých událostí - ať už to jsou emaily, SMS zprávy nebo třeba upomínka v kalendáři. Google však rozšířil tuto lištu o další funkci, která se objeví po kliknutí na ikonku v pravém horním rohu. Na obrazovce se poté objeví vaše fotografie z Google+ účtu a dále rychlé možnost nastavení jasu, Wi-Fi, Bluetooth, služeb určení polohy nebo budíku a také vstup do nastavení, informace o mobilním signálu a baterii.

Nastavení OS Android

Samotné ovládání operačního systému Android 4.4 KitKat samozřejmě obstarává zejména prostorný dotykový displej. Jeho přesnost a citlivost je po všech stránkách ukázková a zde bychom nějaké chybičky hledali marně. Klíčová tlačítka Domů, Zpět a tlačítko pro přepínání mezi naposledy spuštěnými aplikacemi jsou umístěna přímo při spodní hraně displeje. Jak jsem již zmínil dříve, černý pruh pod těmito tlačítky v nové verzi Android KitKat zmizel a tak již nepůsobí zdaleka tak rušivě jako dříve. Jediné hardwarové klávesy na těle telefonu je klávesa pro vypnutí a zapnutí telefonu a kolébkové tlačítko pro ovládání hlasitosti.

Fotoaparát a videokamera

Fotoaparát je rozhodně jedním z největších překvapení, které nám nový Nexus 5 přichystal. Těžko říct, zda nás překvapil proto, že jsme od něj bůhvíjaké výsledky nečekali, protože Nexus 4 fotil špatně, nebo prostě fotí skvěle, ale pravděpodobně budou obě možnosti správné. Nexus 5 zkrátka fotit umí.

Čočka fotoaparátu je velice výrazným prvkem Google Nexus 5

V mnoha zahraničních recenzích dostal fotoaparát Nexus 5 slušně na frak. V redakci jsme se ovšem shodli, že nám vůbec není jasné, proč. Nexus 5 prošel naším testem s hlavou vztyčenou a rozhodně si v ničem nezadá s konkurencí jako je LG G2, Apple iPhone 5s nebo Samsung Galaxy S4. Výsledky Nexus 5 můžete ostatně zhodnotit sami z přiložených fotografií a telefon jsme porovnali právě i s LG G2 a výsledky překvapil.

Připomeňme, že Nexus 5 je vybaven snímačem s rozlišením 8 Mpx, který je navíc obohacen o optickou stabilizaci. Samozřejmostí jsou funkce, jako je automatické ostření, vyvážení bílé, scénické režimy nebo nastavení expozice. Nový Android 4.4 KitKat sice nenabízí v aplikaci fotoaparátu všelijaké speciální efekty, ale díky jeho výsledkům jsme ochotni v tomto přimhouřit oko. Využít však můžete například funkce pro fotografování panoramat a to včetně sférického panoramatu a pochválit musíme funkci HDR+. Ta si dokáže opravdu dobře poradit se scénami s širokým dynamickým rozsahem a dokáže velmi pomoci také při horším osvětlení. V čem nás Nexus 5 také velmi příjemně překvapil jsou makro fotografie, kde Nexus 5 dosahuje skutečně skvělých výsledků.

Google Nexus 5 - fotografie interiéru
Google Nexus 5 - fotografie exteriéru
Google Nexus 5 - fotografie detailu
HDR+ fotografie - vlevo vždy bez HDR+

Výsledné fotografie jsou u Nexus 5 opravdu povedené. Zvolen je postprocessing s citlivějším odšumováním. Snímky jsou tedy celkově o něco více zašuměné, detailů ale téměř vždy na fotografii zůstává více. Google Nexus 5 také celkově dobře hodnotí expozici a nemá problémy s přepaly. Snímky jsou též barevně věrné.

V čem fotoaparát Nexusu 5 trochu ztrácí, tak to je záznam videa. Ačkoliv samotné video dokáže nahrávat ve FullHD rozlišení a s dostatečnou snímkovací frekvencí, na ukázkových videích je znatelné drobné pocukávání. Pravděpodobně se jedná pouze o softwarový problém, protože Nexus 5 rozhodně netrpí žádným nedostatkem výkonu. Tak snad se to v některé z aktualizací dá do pořádku.

Google Nexus 5 (testovací video) – exteriér, 1080p

Multimédia, zábava a sociální sítě

Nexus 5 jakožto “čistý Android” neobsahuje nejrůznější doinstalované aplikace, které do něj přidávají jednotliví výrobci, nicméně to neznamená, že by Nexus 5 nenabídl celkem slušnou základní výbavu.

V sekci multimedia klasicky začneme hudebním přehrávačem. U Nexusu 5 již nenajdeme přímo položku Hudba, veškerou muziku v něm totiž obstarává přímo aplikace Hudba Play. Ta v sobě kombinuje nejen nativní hudební přehrávač pro hudbu, uloženou v paměti zařízení, ale samozřejmě také možnost streamovaného poslechu online, který má na starosti služba Naplno. Jak jsem však zmínil v sekci o baterii, jakmile z Nexusu 5 posloucháte streamovaný obsah, baterka dostává pořádně zabrat, takže spíše doporučuji uložit si hudbu přímo do zařízení. To však zase bude trochu problém kvůli malé paměti. Telefon podporuje standardní formáty mp3, aac, wav, ogg a flac.

Hudba Play

Samotný hudební přehrávač je rozdělený na několik hlavních sekcí, mezi kterými se přepínáte v menu po levé straně. Nachází se zde sekce Okamžitý poslech, Moje knihovna, Seznamy skladeb, Rychlé mixy a Obchod. V sekci Okamžitý poslech vám telefon automaticky nabídne hudbu podle svého uvážení. Je zde kombinované streamované online přehrávání společně s vaší hudební knihovnou v telefonu, a tak se zde kromě vašich vlastních skladeb může objevit také něco nového. Pokud však nechcete využívat streamovaného obsahu, můžete samozřejmě nastavit, aby byla hudba vybírána pouze z vaší knihovny.

Hudba Play - prostředí aplikace

Druhá sekce je právě vaše hudební knihovna. V té se zobrazují skladby, které jste si do telefonu nahráli přímo vy sami. Knihovna je dále roztříděna podle ID3 tagů do záložek žánrů, interpretů a alb a jako poslední pak souhrnný seznam všech skladeb. Další sekcí jsou seznamy skladeb, jejíž obsah je myslím zřejmý přímo z jejího názvu a dále jsou zde rychlé mixy. Ty najdete již v první sekci Okamžitý poslech a pomocí této funkce vám telefon sestaví téměř nekonečný seznam skladeb podle vašich oblíbených interpretů a návrhů služby Hudba Play. A poslední sekcí je samozřejmě obchod s hudbou, protože nějak přeci Google vydělávat musí.

Hudba Play - přehrávač

Samotné prostředí hudebního přehrávače je maximálně jednoduché. Většina obrazovky je vyplněna obrázkem alba a ve spodní části naleznete klasické ovládací prvky hudebního přehrávače. V pravém horním rohu můžete otevřít další možnosti přehrávače jako je uložení seznamu skladeb, vymazat frontu, zobrazit interpreta nebo album a další. V nastavení samotné aplikace Hudba Play pak najdete další detaily ke službám od Google, ale především zde nalezneme povedený ekvalizér. Již tak kvalitní hudební výstup Nexus 5 si tak můžete ještě poladit přesně pro své ucho. Příjemná novinka je, že na zamčeném displeji se vám při přehrávání hudby vyplní celé pozadí obrázkem alba. Další důvod, proč mít ve své hudební knihovně pořádek.

Přehrávání videa v aplikaci Fotky

Pokud byste u Nexus 5 hledali samostatný videopřehrávač, tak vás bohužel musím zklamat. Videa můžete přehrávat pouze v rámci galerie, kde vidíte najednou fotografie i videa a pokud budete chtít něco slušnějšího na přehrávání videí, budete muset zabrouzdat do Google Play.

Aplikace Fotky

Co se týče obrázků, tak zde je Nexus 5 trochu schizofrenní. V menu totiž naleznete hned dvě aplikace pro správu obrázků - klasickou Galerii, kterou známe ze všech ostatních Android zařízení, ale nově také aplikaci s názvem Fotky. Ta je rozšířením aplikace Google+ a opět ukazuje fakt, že Google se snaží své sociální síti dávat v Androidu mnohem více prostoru.

Fotky - galerie a editor

Aplikace Fotky vám ukazuje klasickou galerii fotografií, ve které naleznete nejen fotografie z telefonu, ale také online obsah z vašeho Google účtu. Integrace Google+ je znatelná také v menu aplikace Fotky, neboť se odtud můžete rychle přesunout přímo na Google+, ale také zobrazit alba, videa, fotografie s vámi nebo využít zajímavě pojmenovanou funkci Autogeniální úpravy. Přítomen je samozřejmě také základní editor fotografií, ve kterém můžete obrázky otáčet, oříznou nebo k nim přidat zajímavé filtry a rámečky.

Tvorba videa v aplikaci Fotky

Dalším zajímavým rozšířením aplikace Fotky je možnost vytvoření videa z jednotlivých fotografií a videoklipů. K dispozici je na výběr mnoho stylů, podle kterých se video vytvoří a výsledné prezentace jsou opravdu hezké. Také generování samotného videa, které může mít maximálně HD rozlišení, je relativně rychlé a Nexus 5 zde jasně využívá svého výkonu. Funkce vytváření video-prezentací však postrádá jednu zásadní věc - pohodlné ovládání. Celé prostředí je velice strohé a rozhodně nepůsobí moc přívětivě. Stejně tak výběr stylů je nepohodlný, protože musíte gesty doleva a doprava vybrat ten konkrétní správný a nemáte nikde například jejich stručný seznam, ze kterého byste si styl následně vybrali.

YouTube aplikace

Jakožto správný Android nesmí Nexus 5 postrádat aplikace pro YouTube. Ta je opět stejná jako u všech ostatních Androidů, takže se jí nebudeme nijak více věnovat. Pouze zmíním, že je rychlá, dobře se s ní pracuje a svůj účel plní více než dobře. Stále však neumí přehrávat video na pozadí.

Hry Play

V Nexusu 5 a jeho Androidu 4.4 KitKat nalezneme také jednu z posledních vychytávek od Googlu, a to sice aplikace Hry Play. Aplikace Hry Play není nic jiného než herní centrum, které je opět propojené s Google+ a podle toho vám ukazuje ostatní “hráče”, které můžete znát. V samotné aplikaci poté vidíte, jaké hry vaši přátelé hráli, jaké v nich mají výsledky a můžete tak spolu soupeřit. V rámci Hry Play vidíte také návrhy zajímavých her, které by vás mohly zajímat a samozřejmě také vaší aktivitu. Celkově vzato se tak jedná o obdobu Game Center, které Apple před několika lety představil na platformě iOS.

Obrazovky sdílení - Galerie, Fotoaparát, Chrome, YouTube, Fotky a Google+

Na čem by měl Google trochu zapracovat, je sjednocení celého prostředí. Stále zde totiž nalezneme u každé aplikace jiné uživatelské prostředí a řídí se jinými pravidly ovládání. Jeden příklad za všechny je obrazovka pro sdílení. V aplikaci Galerie a ve Fotoaparátu sdílení probíhá skrze znak v pravém horním rohu a možnosti sdílení jsou v úzkém sloupci pod sebou - odkaz ještě na Android 3.0. V aplikaci Chrome se sdílení nachází v menu a otevře box uprostřed obrazovky, kde se vše zobrazuje zase jinak. No a nakonec aplikace Fotky a celkově všechno kolem Google+, kde se vysune překryvná lišta přes celou šířku stránky a celé sdílení probíhá opět úplně jinak. I když poslední zmíněná obrazovka sdílení vypadá rozhodně nejlépe.

Nabídka předinstalovaných sociálních sítí v Nexus 5 je prakticky nulová. Najdeme zde pouze Google+ klienta, veškeré další sítě jako Facebook, Twitter a LinkedIn však chybí. Důvod je jasný - Nexus 5 je především referenční Google zařízení, a tak se případní zájemci musí spokojit s tím, že si většinu dalších rozšíření budou muset doinstalovat sami z obchodu s aplikacemi Google Play. U jiných zařízení bychom toto možná vytkli, ale u Nexusu v tomto ohledu dokážeme přimhouřit oko, protože právě to, že dostanete čisté zařízení bez dalšího "balastu" je prakticky smysl celého Nexusu.

Google+

Samotná aplikace Google+ je kompletně provázaná s operačním systémem. Již jsem zmínil, že vaši fotografii z G+ najdete v notifikační liště, stejně tak je G+ integrováno do aplikace Fotky nebo Hry Play a Google se zkrátka snaží, aby jeho sociální síť začalo využívat podstatně více uživatelů a aby se pro ně stala běžnou součástí operačního systému Android, celého ekosystému Google a prakticky tak normální každodenní záležitostí, jako je dnes například Facebook. Všudypřítomný Google+ vás k tomu celkem slušně vede, i když občas je to vedení dost násilné. Například když si v aplikaci Fotky neaktivujete online nahrávání fotografií, pořád tam na vás bude vyskakovat lišta, že byste si měli tuto funkci zapnout.

Obchod Play - Aplikace, Hry, Hudba a Knihy

Na závěr této kapitoly nesmíme opomenout obchod s aplikacemi Obchod Play. Ten se v poslední době trochu pozměnil a to především díky tomu, že v ČR začala být dostupná sekce s hudbou a také knihami. Nyní je tedy rozdělen do čtyř hlavních kategorií - Aplikace, Hry, Hudba a Knihy. Celé prostředí Obchod Play je velice přehledné a práce s ním je pohodlná. Stejně tak obsahu je k dispozici více než dostatek, snad jen knihy přibývají ještě docela pomalu. To je však dáno tím, že tato služba byla u nás spuštěna teprve nedávno.

Telefonování a adresář

Aplikace telefonu v novém Android 4.4 KitKat prošla výraznou proměnou a je to bezpochyby další ze seznamu změn, které chválíme. Na hlavní obrazovce vidíte poslední hovor, pod ním tři oblíbené kontakty a následně další tři kontakty, se kterými nejčastěji komunikujete. Je to příjemné zjednodušení práce s telefonem, protože často pouze otevřete telefonní aplikace a jedním kliknutím okamžitě voláte někoho, s kým hovoříte nejčastěji. Není třeba otevírat další záložku oblíbené nebo si na plochu dávat nějaké zástupce kontaktů.

Telefonní aplikace

U kontaktů navíc můžete zobrazit také jeho kartu, kde si můžete rychle zobrazit detaily jako jsou další čísla, email, adresa, www stránky a podobně. Jedním kliknutím tak poté můžete například odeslat SMS nebo začít psát email. Ve spodní části telefonní aplikace naleznete dále tlačítko pro zobrazení protokolu hovorů, číselník a v neposlední řadě rozšířené možnosti a nastavení.

Právě v nastavení naleznete jednu z často diskutovaných funkcí nového Androidu 4.4 KitKat - identifikace volajícího pomocí Google. Google si totiž již delší dobu dělá databázi telefonních čísel jednotlivých institucí a firem (využívá telefonní seznamy a podobně), ale opět zde máme významnou roli sítě Google+. Uživatelé, kteří si totiž ve svém Google účtu vyplnili telefonní číslo, se automaticky zařadili do zmíněné databáze. Ve výsledku je celá tato funkce o tom, že pokud vám bude volat neznámé číslo, tak se telefon podívá do databáze Google a pokud tam dané číslo nalezne, ukáže vám na displeji nejen jméno volajícího, ale například také fotografii z Google+.

Obrazovka hovoru

Tuto funkci přivítají uživatelé hlavně tehdy, když jim budou volat nějací telefonní obchodníci nebo firmy pro výzkum veřejného mínění, na druhou stranu se však v případě fyzických osob jedná o další zásah do soukromí ze strany Googlu. Naštěstí si jako uživatel můžete nastavit, zda chcete číslo s Google databází sdílet nebo ne. Tedy alespoň zatím. Zajímavé je také zmínit, že tato funkce bude fungovat pouze v případě, že budete na 3G, protože 2G síť neumožňuje zároveň provádět hovor a přenášet data. V České republice se tak díky slabému pokrytí našich operátorů na tuto službu tak jak tak nebude možné spolehnout.

S naším regionem souvisí ještě jedna funkce, kterou telefonní aplikace skrývá. Je to vyhledávání, které prohledává nejen telefonní seznam, ale také Google Místa a v ideálním případě byste měli do vyhledávání napsat pouze slovo restaurace a telefon by měl nabídnout seznam restaurací ve vašem okolí společně s kontaktem. Z neznámého důvodu však u nás tato funkce nefunguje, i když databáze Google Míst je u nás již také velmi rozšířená.

Během hovoru na obrazovce vidíte především velkou fotografii volajícího kontaktu, můžete přidržet hovor, přidat účastníka, zapnout hlasitý odposlech nebo zobrazit číselník. Při příchozím hovoru vítáme funkci, že si můžete vybrat, zda hovor přijmete, odmítnete, nebo jej odmítnete a odešlete na dané telefonní číslo SMS zprávu, že například právě řídíte a nemůžete mluvit. Co se týče kvality hovoru, tak zde není nic, co bychom mohli Nexusu vytknout. Zvuk je dostatečně hlasitý a také čistý. To samé platí k kvalitě zvuku přenášeného k druhé straně.

Kontakty v aplikaci Lidé

Adresář je v novém Androidu zcela oddělený od aplikace telefonu a tvoří jej samostatná aplikace Lidé. Ta je rozdělena do tří karet - Oblíbené, Kontakty a Skupiny. Na kartě Oblíbené vidíte prakticky ty stejné kontakty, které jsou vidět na hlavní obrazovce telefonní aplikace. Seznam kontaktů je klasicky řazen pod sebe, nicméně trochu mi zde chybí abeceda při pravém okraji. Přeskakování na další písmena tak není úplně pohodlné a je lepší použít spíše vyhledávání. Skupiny kontaktů jsou synchronizovány s vaším Google účtem, takže je můžete pohodlně spravovat jak z telefonu, tak přímo z internetového rozhraní Gmailu. Synchronizace samozřejmě funguje také pro samotný seznam kontaktů.

Samotná karta kontaktu nenabízí nic převratného. Jsou zde všechny detaily, které si jen dokážete představit od telefonních čísel, přes emaily, webové stránky, adresy, přezdívku, poznámky a mnoho dalšího. Mnohem zajímavější však je rozšířené nastavení u karty kontaktu. Zde totiž můžete ke kontaktu přiřadit vyzvánění, ale také umístit zástupce na plochu nebo kontakt zařadit do blacklistu, takže tento bude při hovoru padat do hlasové schránky.

Zprávy a klávesnice

V této kapitole se nejdříve zaměříme na novinku, kterou Google představil společně s novým Androidem 4.4 KitKat. Tou je integrace SMS zpráv přímo do aplikace Hangouts, která před časem nahradila populární Google Talk. Samostatnou aplikaci pro SMS tedy v Nexus 5 nenajdete.

Aplikace Hangouts

Aplikace Hangouts je rozdělena na dvě základní obrazovky. Na první obrazovce vidíte veškeré konverzace s jednotlivými kontakty, ať už se jedná o SMS nebo o chat přes Hangouts. Na druhé obrazovce se nachází seznam kontaktů, kde máte na jedné hromadě jak Hangouts kontakty, tak kontakty pro SMS. Rozpoznáte je pouze podle toho, zda je u kontaktu zobrazeno telefonní číslo nebo email a podle toho se následně vytvoří konverzace buďto přes SMS nebo přes Hangouts. Přesun mezi obrazovkami probíhá pomocí gesta směrem doleva, nicméně musíte být opatrní a začít na úplném okraji obrazovky, protože jinak tím stejným gestem archivujete některou konverzaci.

Hangouts - Nastavení SMS bohužel nelze změnit dokud si nestáhnete alternativního klienta

Možná si říkáte, jak vlastně integrace SMS do Hangouts vypadá. Bohužel to není zdaleka ideální, a ačkoliv je zde vidět podobný záměr, který měl Apple se službou iMessage, k takovéto funkčnosti má Hangouts ještě hodně daleko. Především musíte vždy přemýšlet, zda chcete poslat SMS nebo napsat přes Hangouts. Nemůžete tedy pouze vybrat kontakt, aby telefon následně automaticky rozhodl, zda poslat SMS zprávu nebo zprávu přes Hangouts. Telefon se sice o něco podobného snaží, nicméně pak to dopadne tak, že vás nechá napsat Hangouts zprávu na kontakt, který je offline. Stejně tak jednotlivé konverzace jsou od sebe oddělené, takže pod sebou máte Hangouts chat a SMS konverzaci od jednoho kontaktu, vždy v oddělených konverzacích. Propojení tak nějak napůl. Další nepříjemnou vlastností je, že pokud máte více Google účtů, tak SMS zprávy se vždy zobrazují pouze u jednoho z nich. Pokud tedy zůstanete přepnutí v jiném účtu, tak SMS zprávy zkrátka neuvidíte, dokud nepřepnete zpět do "správného" Hangouts účtu. To samé platí, pokud budete chtít odeslat SMS zprávu někomu, kdo má Hangouts. Jakmile budete ve špatném účtu, tak to zkrátka nepůjde a budete se muset přepnout opět do toho správného.

Aplikace Hangouts má v současné podobě hodně daleko k dokonalosti a vyvstává otázka, zda neměl Google raději nechat nativně SMS zprávy stále oddělené a integraci do Hangouts nechat na uvážení uživatelů. U Nexusu 5 to totiž není možné, protože v něm již klasickou aplikaci pro SMS zprávy nenajdete, takže i když je v nastavení položka pro výchozí aplikaci na SMS zprávy, tak dokud nestáhnete alternativní aplikaci, změnit to nemůžete a budete muset pracovat s Hangouts. Pokud se Googlu podaří dotáhnout Hangouts do stavu, ve kterém je konkurenční služba iMessage, pak to bude skvělé. Zatím je však toto řešení od Googlu polovičaté, nepřehledné, zmatené a často zkrátka nefunkční.

Nyní k emailům. Android 4.4 KitKat zde nepřináší žádné zásadní změny, a tak opět nalezneme klasického emailového klienta pro IMAP, POP a Exchange účty a odděleného klienta pro Gmail a Google Apps emaily. Jejich grafická podoba je fakticky shodná a také ovládání spolu koresponduje, takže ani při přecházení mezi těmito dvěma aplikacemi by vám nemělo činit potíže.

Aplikace Gmail a Nastavení

V levém menu máte vždy k dispozici přepínání mezi vícero emailovými účty a stejně tak procházení jednotlivých složek daného účtu, u Gmailu samozřejmě také procházení štítků. Zobrazení emailů je přehledné a graficky povedené, pouze při psaní emailu je prostředí trochu méně přehledné.

Pokud používáte jeden až dva emailové účty, tak nebudete mít s jejich používáním žádný problém. Jakmile však potřebujete mít aktivní větší počet emailových účtů (osobně aktivně využívám 6-8, podle potřeby), tak je práce s nimi mnohem horší. Při hledání konkrétních emailů musíte vždy přemýšlet, kterou schránku musíte přesně otevřít a kde daný email hledat. Pokud navíc používáte několik Gmail účtů a k tomu několik IMAP nebo Exchange účtů, tak musíte navíc vždy zvážit, kterou aplikaci vlastně otevřít - zda E-mail nebo Gmail.

Gmail - Tělo a psaní emailu

U Gmail aplikace navíc nefunguje úplně dobře řazení emailů, které máte označené hvězdičkou. Jeden konkrétní příklad - ve hvězdičkách jsem měl uloženou konverzaci z roku 2011 a 2012, která vždy jednou za čas ožije. Na začátku se však ukazuje první email, a tak jsem se velmi podivil, když mi přišel email z roku 2011. Až v samotném těle emailu v záplavě předchozích citací a podobně jsem našel odstavec, který byl vlastně právě přijatý email. V seznamu emailů se však celá konverzace jevila jako dva roky stará a celé je to dosti chaotické pro pokročilejší pracovní použití.

Další nepříjemnost se objevila v případě, že jsem chtěl odeslat email s přílohou větší než 25 MB. Aplikace oznámila, že některé fotografie budou vynechány, a tak jsem považoval celou věc za uzavřenou a čekal jsem, že se například neodešle pouze poslední fotografie. Chyba lávky. Email se neodeslal vůbec a zasekl se ve stavu “Odesílání”. Nicméně telefon nedal tuto skutečnost nijak vědět a divil jsem se, když mě za několik hodin kontaktoval adresát, že mu stále nepřišel email, na který čeká. A nebyla to pouze náhodná chyba, protože když jsem se pokusil postup simulovat znovu, situace se opakovala. Bohužel na email zkrátka není stoprocentní spolehnutí a pokud se s podobným chováním setkáte také, nezbude vám než zvolit alternativní emailový klient.

Nyní ke klávesnici. Google již před nějakým časem přidal ke klávesnici možnost psaní pomocí tahů po klávesnici. Tato funkce je od začátku aktivní a činí psaní na softwarové klávesnici mnohem pohodlnější a to především při psaní jednou rukou. Pomocný slovník vám vždy vybere tři slova, která jste pravděpodobně tahem po písmenech chtěli napsat, a ve většině případů se trefí správně. S klávesnicí je nutno také pracovat a případně ji učit nová slova, takže přesnost se s časem také zlepšuje. Bohužel psaní vyťukáváním na tlačítka bohužel není moc přesné a velice často jsem musel opravovat překlepy.

Klávesnice a Emotikony
Do klávesnice jsou také integrované emotikony, které použijete hlavně v Hangouts chatech. Pokud je budete chtít používat v SMS zprávách tak záleží velmi na tom, zda použité emotikony podporuje telefon příjemce. Jedná se však o standardní emotikony, které znáte například z WhatsAppu a jejich podpora se rozšiřuje napříč všemi platformami celkem rychle.

Co mi na klávesnici u Andoridu obecně velmi vadí je přepínání jazyků. Často přepínám mezi angličtinou a češtinou a klávesa pro změnu jazyka je hned vedle mezerníku. Mnohokrát se mi tak stalo, že jsem si omylem přepnul jazyk, aniž bych si toho všiml a pak se divil, že mi slovník nenabízí české výrazy. Google by měl přepínání mezi jazyky vymyslet nějak jinak. Naopak pochválit již tradičně musíme hlasové zadávání textu, které má Google i pro češtinu zvládnuté zkrátka na jedničku a například při jízdě autem je k nezaplacení.

Organizační funkce a GPS

Standardní součástí Android zařízení je vcelku povedený kalendář. Ten nabízí přehledné zobrazení dne, týdne, měsíce a také agendy. V jednotlivých zobrazeních nechybí krátký popis událostí, takže například v týdenním zobrazení máte slušný přehled o svých plánech. Bohužel mi však chybí detaily při měsíčním zobrazení. Nesmyslně jsou boxy zbytečně vysoké a navíc vidíte ještě týden z dalšího měsíce. Kdyby ten týden zmizel a boxy byly nižší, krásně by se do spodní části vešel seznam událostí v daný den.

Kalendář - Zobrazení, nastavení a nová událost

Perfektně však funguje synchronizace kalendáře s Google účtem a to i v případě, že máte nastavený větší počet kalendářů. Každý kalendář má svou vlastní barvu, takže je od sebe rychle rozeznáte a hned víte, o jaký typ události se jedná. Při vytváření nové události samozřejmě můžete vyplnit nejrůznější detaily k dané události jako je název, místo, popis, připomenutí nebo pozvání hostů a opakování.

Google Keep - Poznámky a Seznam úkolů

Pro poznámky a úkoly je připravena aplikace Google Keep. Ta dokáže synchronizovat poznámky a úkoly s vaším počítačem a po grafické stránce se jedná o velice povedenou aplikaci. Můžete si zde přidávat poznámky, seznamy úkolů, hlasové záznamy nebo obrázky. Záznamy jsou přehledně rozdělené a můžete je rozlišovat také podle barev, což je velice praktické. Aplikace Google Keep je opravdu povedená a jediná výtka směřuje směrem k úkolům, neboť se nepropisují do kalendáře.

QuickOffice - Text, Tabulky a Prezentace

Google před několika měsíci také koupil společnost, která stojí za kancelářským balíkem QuickOffice. Díky tomu nyní budeme v Android zařízeních potkávat také předinstalovaný kancelářský balík, který si bez problémů poradí s dokumenty Word, Excel i PowerPoint. Dokumenty můžete nejen zobrazit a editovat, ale také vytvářet a do aplikace QuickOffice je také integrován správce souborů, který spustíte kliknutím na ikonku složky v horní liště QuickOffice.

QuickOffice - Správce souborů

Ten je propojen také s aplikací Google Disk, a tak můžete pro přístup k online souborům používat jak aplikaci Google Disk, tak i QuickOffice. Bohužel se však ve správci souborů nezobrazuje interní paměť zařízení! Ano, čtete správně. Abyste zobrazili ve správci souborů souborový systém telefonu, musíte jít ve správci souborů do nastavení a aktivovat položku “Zobrazit pokročilá zařízení”. Trochu nesmyslně řešeno a popravdě, nebýt videa kolegy Pospíšila, tak bych ho takto ani nehledal a stáhl si jiný. Proč na to musí jít Google tak složitě?

Hodiny - Budík, Světový čas, Časovač a Stopky

Z pracovních a organizačních funkcí nám zbývá zmínit snad už jen základní kalkulačku a aplikaci hodin. Ta v sobě integruje budík s možností vícero budíků, světový čas, stopky a časovač. Zkrátka taková robotí klasika.

Google Mapy a Navigace

Nexus 5 v sobě samozřejmě obsahuje GPS čip s podporou A-GPS. Zachycení satelitů je v případě přístupu na internet otázkou několika okamžiků a přesnost je také zcela v pořádku, to ostatně není nic, co bychom nečekali. Nechybí ani podpora pozičního systému GLONASS. Data z těchto služeb využívá především aplikace Google Mapy, která je již tradičně zkrátka špičková a nemá v mobilním světě konkurenci. Aplikace jako BlackBerry Mapy nebo Mapy od Apple vedle nich vypadají jako hloupý vtip. To je samozřejmě dáno především obrovskou databází dat ze všech koutů světa, kterou Google disponuje a v aplikace Google Map to dává jasně najevo.

Google Earth

Samozřejmě nechybí ani klasická, bohužel online navigace, s možností uložit si části mapy do offline paměti, možnosti různých zobrazení mapy, integrace StreetView nebo zobrazení veřejné dopravy. Nově v Google Mapách také najdete informace o hustotě dopravy, která je dostupná také v České republice. Osobně však nejsem zcela přesvědčen, že funguje jak má, protože při cestě po Praze z Vinohrad do Libně mapy hlásily lehký provoz a dobu cesty 15 minut, ale cesta mi zabrala více než 40 minut. Tato data jsou však často nepředvídatelná, takže je třeba je brát trochu s rezervou. Na závěr ještě zmiňme aplikaci Google Earth, přes kterou se můžete podívat prakticky kamkoliv na světě.

Internet a konektivita

Nexus 5 v tomto ohledu nic nepřekvapí. Na internet se s ním dostanete přes 2G, 3G i sítě čtvrté generace (LTE). Rychlým datům tedy bude bránit pouze pokrytí našich operátorů a vaše FUP. FUP však můžete šetřit tím, že se na internet budete připojovat pomocí Wi-Fi. Nexus 5 si poradí s frekvencemi 2,4 i 5 GHz a protokoly b/g/n.

Pro bezproblémový přenos souborů a spolupráci s příslušenstvím je připravena technologie Bluetooth 4.0. A abyste se vyhnuli zdlouhavému ručnímu párování s nejrůznějšími přístroji, můžete využít také technologii NFC. Ta slouží mimo jiné také pro snadné sdílení obsahu přístroje pomocí funkce Android Beam nebo v budoucnu pro bezkontaktní platby, které se i u nás pomalu rozšiřují. Multimediální nadšence jistě potěší také přítomnost technologií DLNA a Miracast.

K čemu ale kvalitní internetové připojení bez pořádného internetového prohlížeče. Konec je klasickému Android prohlížeči, Nexus 5 nabízí pouze aktuální prohlížeč Chrome. Ten boduje především svým minimalistickým designem a tak nechává prostor pro to, o co zde jde především – o samotný obsah webu. Nebudou vás rušit žádné nadbytečné prvky. Veškeré ovládací prvky, až na adresní řádek, jsou skryté pod tlačítkem menu.

Google Chrome

Velice povedená je práce ve více kartách zároveň, přecházení mezi nimi je možné jedním tahem a jejich správa je nejen pohodlná, ale také zábavná – stačí danou kartu zahodit a je hotovo. Velice užitečnou funkcí je synchronizace se stolním prohlížečem Google Chrome, takže si můžete na počítači otevřít stránky podle libosti a jedním kliknutím si je následně otevřít také v mobilním prohlížeči bez nutnosti složitého opisování nebo kopírování adresy.

Google Chrome

Prohlížení internetu na Nexus 5 je opravdu pohodlné, spojení prostorného displeje a povedeného prohlížeče je opravdu znát. Stránky se načítají velmi rychle a pohyb po nich je naprosto plynulý. Jediná vada na kráse jinak téměř perfektního prohlížeče je absence technologie Flash, což je chtě nechtě stále ještě velice rozšířená technologie především co do multimediálního obsahu na internetu a bohužel taktéž HTML 5 dělá Chrome trochu vrásky. Často se při přehrávání videa zasekl nebo rovnou spadl, v tomto směru má Google ještě co dohánět.

Závěr a zhodnocení

Nový Nexus 5 je v mnoha ohledech zajímavé zařízení, které si však pro sebe tak trochu vytváří vlastní kategorii. Nenajdete v něm totiž žádný doinstalovaný software od některého z výrobců, je to zkrátka čistý Android ve své nejčistší panenské podobě. Žádné grafické nástavby, žádné specifické aplikace. Takto si zkrátka Google dnes představuje chytrý telefon a na vás je, zda se vám tato představa líbí nebo ne. Na druhou stranu, i kdyby se vám nelíbila, tak Nexus 5 stejně nabízí skvělou výbavu za atraktivní cenu a samotný operační systém si můžete do značné míry upravit podle sebe.

Google Nexus 5 - oficiální fotografie

Hlavním tahákem Nexusu 5 je právě nový Android, který přináší mnoho zajímavých novinek. Kladně hodnotíme především změnu uživatelského prostředí, které je velkým krokem kupředu. Je jednoduší, přehlednější a lépe se v něm člověk orientuje. Stejně tak je vidět značný posun kupředu co do optimalizace a Nexus 5 je zkrátka rychlý jako blesk. Pohyb v menu, v nastavení a celkově v uživatelském prostředí je krásně svižný a bez jakýchkoli prodlev a to i tehdy, když máte obrazovky zaplněné widgety.

Google Nexus 5 a obsah balení

Právě v kontrastu se svižným a dobře odladěným prostředí asi nejvíce vyniknou trochu jiné trable - nestabilita samotných aplikací. Čistý Android je opravdu krásně rychlý a stabilní, aplikace však zdaleka těmito vlastnostmi ověnčit nemůžeme. Na můj vkus se až moc často objevovaly hlášky, že aplikace přestala pracovat nebo že neodpovídá. A nejednalo se o aplikace třetích stran, ale například o Chrome, Google+, aplikace Gmailu nebo Google Earth. To je zkrátka něco, s čím u Androidu musí potenciální uživatel předem trochu počítat.

Palec nahoru si Google zaslouží za integraci kvalitního kancelářského balíku QuickOffice a také za přepracovanou telefonní aplikaci, která se opravdu povedla. Škoda některých funkcí, které v ČR nefungují. Naopak se nám moc nelíbila nová správa obrazovek Android 4.4 KitKat, která není tak pohodlná jako dříve a chyběla nám možnost editace ikon v hlavním menu. Velký problém je s aplikací Hangouts, kde zkrátka spojení chatů Hangouts a SMS zpráv nefunguje ani zdaleka tak, jak bychom si podobné spojení představovali.

Po hardwarové stránce nás Nexus 5 oslovil nízkou hmotností ve spojení s kvalitní konstrukcí a příjemnými materiály, dále překvapil kvalitními snímky z 8Mpx fotoaparátu a skvělým hudebním výstupem. Stejně tak výkon je více než dostatečný a bez problémů zvládá zobrazovat i náročný obsah na špičkovém Full HD displeji.

Zklamání však přichází, pokud se podíváme na výdrž baterie, která je opravdu slabá a nemůže se měřit s dnešními top zařízeními ostatních výrobců. Záznam videa a hlasitý reproduktor také nepatří mezi silné stránky nového Nexusu 5 a nepříjemně nás překvapilo také nadměrné zahřívání i při méně náročném používání.

Jak tedy shrnout Nexus 5? Pokud překousnete slabší výdrž baterie, tak se jedná o celkem povedené zařízení, které osloví především uživatele, kteří chtějí čistý Android bez dodávaného obsahu od ostatních výrobců. Samotné prostředí je povedené, uživatel si však tak jako tak může celé prostředí upravit případně podle sebe. Kdyby byla cena na takové úrovni, za kterou se Nexus 5 prodává například u našich německy mluvících sousedů, byla by to bez diskuze čistá trefa do černého a téměř jasná volba pro většinu předvánočních Android nadšenců. Bohužel však u nás má prodej na starosti česká pobočka LG a ta nasadila cenu výrazně vyšší - pohybuje se kolem 11 000,- Kč a za tuto cenu bude bojovat především proti “stájovému kolegovi” v podobě LG G2. A to bohužel Nexus 5 v některých klíčových parametrech překonává.

Konkurence

LG G2

Jak jsme již zmínili, tak největším rivalem nového Nexusu 5 je jeho pomyslný sourozenec LG G2. LG G2 nabízí prakticky shodné parametry, ovšem jasně překonává Nexus 5 ve výdrži baterie. Výrobce navíc obohatil telefon o drobné vychytávky jako jsou šikovné miniaplikace a záznam videa zvládá G2ka také lépe. Nexus 5 naopak exceluje v plynulosti prostředí, jde LG G2 trochu ztrácí a má navíc již předinstalovaný kancelářský balík. Rozhodnout se mezi Nexus 5 a LG G2, které se před vánoci dá pořídit za cenu mezi 11 a 12 tisíci Kč, je opravdu velmi, velmi těžké.

Samsung Galaxy S4

Z dalších konkurentů můžeme zmínit například Samsung Galaxy S4. Ten nabízí také 5” displej s Full HD rozlišením, který je ovšem typu Super AMOLED a srovnatelný fotoaparát (i když s větším rozlišením 13 Mpx). Galaxy S4 jasně vede ve výdrži baterie a nabízí slot na paměťové karty, Nexus 5 mu to však oplácí větším výkonem nesrovnatelně plynulejším prostředím. Cena Nexusu 5 je navíc o téměř 3 000,- nižší, než u Samsungu.

HTC One a Sony Xperia Z1

Z dalších zástupců OS Android nesmíme zapomenut ani na HTC One, které má sice papírově slabší hardware a reálně horší fotoaparát, nabízí však špičkovou konstrukci, skvělé podání zvuku jak do sluchátek tak z reproduktorů, infraport a širší škálu předinstalovaných aplikací. HTC si však za to nechá taky pěkně zaplatit a to konkrétně necelých 15 000,- Kč. Kolem této ceny se pohybuje také Sony Xperia Z1, která zaujme především kvalitní voděodolnou konstrukcí a vysokým výkonem, ztrácí však ve fotoaparátu, odladěnosti prostředí a celkově ergonomii.

Nokia Lumia 1020 a Lumia 925

Pokud upustíme od operačního systému Android, tak mezi další konkurenty Nexus 5 můžeme zařadit například Nokii Lumia 1020, která nabízí především geniální fotoaparát a operační systém Windows Phone, je však o mnoho tisíc dražší. V podobné cenové kategorii se však nabízí například Lumia 925, která má také skvělý fotoaparát, operační systém Windows Phone, kovové tělo a povedený design.

BlackBerry Z30

BlackBerry může po bok Nexusu 5 postavit svůj model BlackBerry Z30, který exceluje výdrží baterie, skvělou prací se zvukem (záznam a reprodukce) a lepší prací se zprávami a emaily, Nexus 5 však lépe fotí a pro Android je samozřejmě dostupný mnohem větší počet, zejména lokálních, aplikací. I BlackBerry Z30 je však zhruba o 3 000,- dražší, a tak stále úhlavním konkurentem pro Nexus 5 zůstává LG G2.

google-nexus-5
Klady
  • zapínací tlačítko na boku telefonu
  • notifikační LED
  • nízká hmotnost
  • příznivá cena
  • špičkový hudební výstup 3,5mm jack konektoru
  • špičkový displej s Full HD rozlišením
  • příjemný materiál zadního krytu
  • poctivá konstrukce
  • kvalitní fotoaparát
  • přepracovaná telefonní aplikace (Android 4.4)
  • kvalitní kancelářský balík
  • výkonný hardware
  • příjemné a rychlé uživatelské prostředí
  • nejnovější verze Android 4.4 KitKat
  • práce s SMS zprávami v aplikaci Hangouts
Zápory
  • omezená paměť bez možnosti jejího rozšíření
  • u některých kusů nedoléhající šuplíček SIM karty
  • nadměrné zahřívání
  • špatná výdrž baterie
  • nekvalitní zvuk hlasitého reproduktoru
  • správa obrazovek (Android 4.4)
Diskuze ke článku
Chrudoš Hrb
Dobry den, velmi pozde vydana a neprofesionalne zpracovana recenze. U nas na webu oblizujeme.cz zvladame podobne telefony otestovat to dvou dnu.
anonym
U té tabulky výdrže - opravdu už existuje Galaxy Note 4?
appletractor
Jsem na internetu několik hodin denně.Tak to vážně nejde.Ostatně Google
o nedostatku baterie a repráku ví.Telefony Nexus se prodávají dobře,tak proč to měnit.Nechci si nabíjet třikrát denně,nebaví mě to,zdržuje to.
Přijde mi to dost nelogické.Ale prosim..,nikdo mě nenutí kupovat.Hezkou neděli.
Zdeněk Mach
Zdeněk Mach
Naposledy upraveno: 17. 11. 2013 08:37
Rozhodně dle mého názoru nejlépe zpracovaná a především objektivní recenze. Ostatní redakce by si z Vás měli vzít příklad. NEXUS 5 je skutečně kvalitní přístroj ale má svoje chyby. Není to tedy nejlepší skoro "božský" smart phone jak jej na konkurenčních webech prezentují. Děkuji redakci mobilnetu.cz.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze