Google Nexus 4
recenze

Google Nexus 4

Blyštivé mámení s čistým Androidem

Referenční telefon Googlu je každý rok jen jeden. Po dvou letech, kdy jej vyráběl Samsung, se nyní ke slovo dostává LG a ukazuje, jak vypadá stylový telefon s čistým Androidem 4.2 Jelly Bean. Počítejte s velmi dobrou výbavou, hezkým designem, ale i několika kompromisy. Jaký je nový referenční telefon Googlu?

Minulý Galaxy Nexus měl na starost Samsung a kromě čistého Androidu ničím výrazným nezaujal. Možná proto tentokrát tvrdou práci na tvorbě telefonu Google svěřil jihokorejskému LG. To si sice práci značně usnadnilo, neboť pro Nexus 4 použilo podobné tvary a design jako pro vlastní model Optimus G, to však na celkovém výsledku nic nemění. Máme tu pěkný telefon, nejnovější Android, takřka špičkovou výbavu a vcelku zajímavou cenu. Nadějná kombinace, co říkáte? My jsme se samozřejmě rozhodli, že si Nexus 4 proklepneme v redakčním testu. Jak tedy obstál?

Google Nexus 4

Technické parametry Google Nexus 4

Kompletní specifikace
Konstrukce133,9 × 68,7 × 9,1 mm, 139 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 280 × 768 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Pro APQ8064, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 8 GB / 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor2 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 2:29 hodin
Dostupnostbřezen 2013,

Nexus 4 – videopohled

Obsah balení

Krabička s Nexusem 4 nevypadá nijak neobvykle. Neobvyklý je nicméně obsah. Telefon, manuály, datový kabel, koncovka nabíječky, to nás jistě nešokuje, ale hledáme dál. Vytahujeme výplně, klepeme do krabičky, ale bohužel nic. Sluchátka jsou moc velký luxus. To je docela škoda, neboť i ta špatně hrající, dobře poslouží jako handsfree.

Design a konstrukce

Po prvním očním kontaktu s Nexusem 4 se mohou udát dva scénáře. Buď jen mávnete rukou nad další bezduchou plackou, kterou nerozeznáte od ostatních, nebo na vás dýchne temně černý telefon, který je z čelní strany tajemnější než hrad v Karpatech. Osobně se přikláním spíše k druhému scénáři, ačkoliv je bezesporu pravda, že Nexus 4 až tak výjimečný, podotýkám z čelní strany, není. Jenže co vymýšlet na čelní straně, kterou si stále rezervuje displej. A právě tady se LG zadařilo přijít s něčím, co až tak obvyklé není.

Celá čelní strana se topí v černé. Nikde žádná tlačítka, viditelné přechody, čidla nebo snad loga. Někdo by mohl říci pusto, kam jen oko spočine. A měl by pravdu. Při bližším zkoumání, kdy nos takřka nalepíte na displej, najdete místa, kde končí, dokonce narazíte i na kamerku v pravém horním rohu. Prostor pod a nad displejem je téměř stejně velký. Proč to zmiňuji? Občas můžete mít problémy rozpoznat správnou orientaci telefonu. Stejné je totiž i zaoblení všech čtyřech rohů.

Vše však dobře dopadne, po chvilce totiž zjistíte, že pravým palcem ne a ne nahmatat odemykací tlačítko a telefon otočíte o 180°. Odemykací tlačítko se nachází v horní části pravého boku. Chvályhodné umístění. Škoda, že klade poměrně velký odpor, což se vašemu palci vůbec nebude líbit. Jenže nevadí, odpustíte. Proč? Nexus 4 padne skvěle do ruky. Navzdory své velikosti, však výška činí 134 milimetrů, šířka téměř 69 milimetrů a tloušťka 9 milimetrů, jej snadno uchopíte a dlaň nemá problémy. Za vše vděčíme decentnímu zaoblení celých boků a především měkčeným plastům, které LG použilo zhruba na polovinu bočních stran. Díky nim telefon ani neklouže. K pohodlí přispívá i poměrně nízká hmotnost 139 gramů.

Pojďme ale dále. Na horní hraně narazíte jen na 3,5 mm jack konektor. Levý bok poskytuje útočiště tlačítkům regulujícím hlasitost a také slotu pro micro SIM kartu. Nexus 4 ale asi „musel“ převzít manýry Applu a ke zpřístupnění slotu potřebujete klíček, který najdete v balení. Na spodní straně pak sídlí micro USB konektor, kterému společnost dělá dvojice křížových šroubků, která je utopena pár milimetrů pod okolním povrchem.

Nepohodlné vkládání micro SIM karty si Google mohl odpustit

Dostáváme se k zadní straně, konečně. První co vás uhrane, je doslova obří logo Nexus. Když budete telefonovat, vaše okolí bude bezpečně vědět, že nevoláte žádnou šunkou, nýbrž nejnovějším Nexusem. Nicméně jen logo by bylo poněkud málo. Zadní strana je celá skleněná a pod ním LG vytvořilo velmi zajímavé vzorování, které se mění pod různými úhly pohledu. Řekněme, že by to bylo možné přiblížit slovem mozaika, která se nakláněním telefonu různě přeskládává. V každém případě je to velmi působivé a především v prvních momentech vás možná ani nebude zajímat, co telefon umí. Při položení na stůl zadní stranou vzhůru často zadní povrch zaujme a občas si jej budete jen tak bezcílně prohlížet a sledovat, jaké odlesky zrovna hází.

Nejvíce pozornosti budí zadní strana

Zpracování čtvrtého Nexusu je příkladné. Doslova propastný rozdíl je mezi Galaxy Nexusem, který působí jako plastový a mnohem chudší příbuzný. Čtyřkový Nexus se jednoduše pasuje do role luxusnějšího telefonu, kterému nikde nic nevrže a vše na sebe perfektně lícuje. Po běžném testu se také nikde neobjevuji sebemenší škrábance.

Baterie a výdrž

LG do Nexusu 4 použilo Li-Ion akumulátor s kapacitou 2100 mAh. K baterii se však nijak nedostanete a není tedy uživatelsky výměnná. Výdrž je veskrze průměrná a opět můžeme říci, že před sebou máme jednodenní telefon. I při náročnějším používání se však večera takřka vždy dožijete. Rychlejší vybíjení hrozí jen v případech, kdy bude neustále svítit displej nebo při hraní her. Dostat se lze také na dvoudenní výdrž, ale daní je omezené používání, což je v případě špičkového smartphonu docela škoda.

Samozřejmě jsme provedli náš standardizovaný test výdrže. Nexus 4 byl přihlášen k zabezpečené Wi-Fi, také do sítě 3G, aktualizace byly potlačeny, jas displeje nastaven na 50% a při tom přehrával on-line video v kvalitě 720p. Zvuk byl směřován do peckových sluchátek Koss s 50% úrovní hlasitosti. K vypnutí telefonu došlo po 4 hodinách a 32 minutách. Tímto výsledkem Nexus 4 překonává HTC One X+ (3 hodiny a 36 minut) nebo Sony Xperia T (4 hodiny a 17 minut).

Testování se nevyhnula ani doba nabíjení. Z úplného vybití na 80% to Nexusu 4 trvá 1 hodinu a 36 minut, čímž o deset minut překonává HTC One X+, avšak je poražen o pět minut Xperií T. Úplné nabití zabere 2 hodiny a 29 minut. Nejdéle si přičemž počkáte na posledních 5%, která Nexus 4 dobíjí půl hodiny. V souvislosti s nabíjením zmíním, že Nexus 4 zvládá i bezdrátové nabíjení díky standardu Qi. Bezdrátovou nabíječku bychom měli mít brzy k dispozici

Zvuk

Zvuková stránka Nexusu 4 se dělí na dvě strany. Nejprve hlasitý reproduktor. Jeho umístění je velmi nešťastné, jeho domovem je totiž spodní část zadní strany, kde si jej neustále zakrýváte. Navíc zvuk linoucí se z něj je velmi tichý. Pohybujete-li se často v hlučném prostředí nebo máte tendenci vyzvánění telefonu často přeslechnout, není Nexus 4 tím pravým přístrojem pro vás. Chuť si spravíte výstupem do sluchátek. I po připojení víceméně obyčejných pecek Koss se dočkáte příjemného zvuku, kterému nechybí žádná složka. Rovněž hlasitost je více než dostatečná.

Displej

Nexus 4 neponechal nic náhodě a vytasil se kvalitním IPS displejem o úhlopříčce 4,7 palce s rozlišením 1280 x 768 pixelů. Rozhodně se tak displej řadí k tomu nejlepšímu, co si dnes můžete pořídit. Naprosto skvělé jsou pozorovací úhly i viditelnost na sluníčku. Zklamání budou snad jen zastánci vysoce kontrastních barev. Barevné ladění displeje Nexusu 4 je spíše do reálnějších odstínů. Jas si můžete regulovat ručně, nebo vše nechat na automatice.


Displej patří k nejpovedenějším na trhu

Sklíčko displeje je z odolného materiálu a ani po takřka třech týdnech testování na něm nejsou sebemenší známky používání. Navíc je lehce zaoblené, díky čemuž po displeji prst klouže s neuvěřitelnou lehkostí. V pohodlnosti ovládání dotykového displeje je Nexus 4 téměř bezkonkurenční.

Hardware

Na samotnou špici míří výkon Nexusu 4. Přítomen je čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4 Pro s taktem 1,5 GHz. K ruce jsou také 2 GB RAM, přičemž po naběhnutí systému vám stále zbyde 1,4 GB RAM. Věřte, že tento prostor nezaplníte a Nexus 4 nezasekáte. O grafický výkon se stará Adreno 320. Níže si prohlédněte výsledky v několika benchmarcích.

Benchmark testy

Uživatelské prostředí

Nemáte-li rádi všelijaké nadstavby nad Androidem, které jej mohou mnohdy jen prznit, je vaše hledání u konce. Referenční telefon Googlu samozřejmě nabízí zcela čistý Android v nejnovější verzi 4.2.2 Jelly Bean, který by měl být dokonale odladěný. Navíc máte jistotu, že na vás Googlu nezapomene a minimálně jedna velká aktualizace na Nexus 4 čeká. Navíc vám na telefon aktualizace budou chodit nejdříve, bez jakéhokoliv zpoždění a nebudete muset čekat, až update připraví jednotliví výrobci pro své upravené Androidy s nadstavbami, což mnohdy trvá dlouhé měsíce.

V Androidu 4.2 Google razantně vylepšil odemykací obrazovku. Dokonce váhám, zda ji ještě označit jako odemykací, protože zde máme v podstatě druhou domovskou obrazovku. Lze na ni totiž umístit různé widgety a celé odemykací prostředí může mít hned několik stránek. Ty se vrství vždy vlevo od typické odemykací obrazovky. Doprava je rychlý vstup do fotoaparátu. Dotknutím se hodin se přesunete k nastavení budíku. Jednoduše vše důležité obsloužíte, aniž byste museli telefon odemknout. Velmi efektně je také zpracováno pohasnutí displeje, ve stylu vypínání starých televizních obrazovek. To už ale známe z dřívějška.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displeje

Občas se ale určitě budete chtít mrknout na pohotovostní obrazovky. Těch je k dispozici pět a jejich počet je neměnný. Na každé obrazovce se nachází pevně umístěný widget vyhledávání. Dále si však můžete přidávat vlastní widgety nebo zástupce aplikací. Ty lze vrstvit do složek. Ve spodní části je kromě vstupu do menu ještě další čtveřice zástupců, která je definovatelná uživatelem. K Nexusům již patří tlačítka umístěná přímo na displeji. Pod displejem je sice místa dost, ale alespoň je vždy kam položit palec bez obav, že něco nechtěně stisknete. V prázdném místě pod displejem se ukrývá informační LED dioda, která užitečně informuje o nových událostech.

Výrazné změny se dočkala informační lišta. Ta nyní rozlišuje, zda ji stahujete jedním či dvěma prsty. Jedním prstem se dostanete ke starému známému výpisu událostí. Dvěma prsty se rozbalí lišta s přístupem na váš Google+ profil, ale také nastavením jasu či bezdrátových funkcí. Velmi praktické. Pakliže by vám stahování dvěma prsty přišlo nesympatické, lze se do nové lišty dostat i přes první lištu s notifikacemi.

Podoba naposledy spuštěných aplikací je klasická. Malé náhledy seskládané vertikálně pod sebe. Do služby Google Now se na Nexusu 4 dostanete delším podržením tlačítka s domečkem.

Hlavní menu je orientováno horizontálně v matici 5x5 ikonek. Chválím Google za toto místem neplýtvající uspořádání. Méně se mi už líbí nulové možnosti přizpůsobení. Aplikace jsou srovnány abecedně a ty, uživateli, s tím prostě nic neuděláš. Smiř se s tím. Zde mají uživatelské nadstavby výhodu a u čistého Androidu máme mnohdy velmi malé možnosti customizace.

Celé prostředí je báječně plynulé. Tím jsem vás asi nepřekvapil, že? Nexus 4 krásně ukazuje, že Android ve své holé verzi není vůbec zasekaným systémem. Právě naopak. Plynulost lze srovnávat se systémy iOS či Windows Phone.

Multimédiální funkce

Ani tentokrát nezačneme jinde, než u hudebního přehrávače. Ten je vyveden v jednoduchém, ale čistě účelovém designu. Vaše skladby jsou tříděny dle ID3 štítků. Pakliže je nemáte, připravte se na slušný čurbes. Spustit si můžete náhodně všechny vaše skladby, případně vybrat konkrétního interpreta či album. Nechybí ani dělení na žánry nebo tvorba vlastních seznamů stop.

Hudební přehrávač

Při přehrávání vidíte velký náhled alba, časovou osu a ovládací tlačítka, včetně tlačítek pro náhodné a opakované přehrávání. V nabídce figuruje také praktický uživatel s několika přednastavenými profily, které si lze doupravit. Vytvořit si můžete rovněž zcela vlastní profil. Zvlášť lze ještě posílit basy či využít 3D efektu.

Poměrně zklamán jsem z video přehrávače. Ten nemá vlastní ikonku a videa je tak nutné hledat přes Galerii. Jaké formáty Nexus 4 přehraje, zůstává poněkud záhadou. Běžný formát AVI přehrávat odmítal a bylo zcela jedno, zda šlo o FullHD video či seriál v televizním rozlišení. Paradoxně ale Nexus 4 rozchodil MKV videa. U nich však pozor na datový tok. Především FullHD videa jsou takřka vždy velmi trhaná. Řešením této prekérní situace je stažení aplikaci MX Player, které vše vyřeší, a vy již na Nexusu 4 přehrajete vše.

Galerie

Galerie je poměrně obyčejná a sdružuje i vaše fotky z Picasy. Protože zde máme ale čistý Android, na integraci například Facebooku zapomeňte. Své snímky můžete také rychle upravit, totéž platí také pro videa. V základní nabídce nečekejte hry. Nicméně si jich stovky či tisíce můžete stáhnout z obchodu Google Play. Výkon je více než dostatečný, avšak například Real Racing 3 vyloženě plynulý není a FPS kolísá. Limitujícím faktorem zůstává úložný prostor. Na českém trhu se bude Nexus 4 prodávat v 16GB variantě, ze které budete mít k dispozici 12,92 GB. A to je vše, na paměťové karty zapomeňte. Pokud plánujete stažení moderních her a rádi máte v telefonu pár alb nebo videí, počítejte s tím, že vám brzy dojde paměť.

Fotoaparát

Integrovaný fotoaparát Nexusu 4 nabízí rozlišení 8 megapixelů, automatické ostření a přisvětlovací LED diodu. Tedy takovou klasiku. Zajímavější je však prostředí aplikace fotoaparátu.

Google vše omezil na tři tlačítka. Spoušť, nastavení a změna režimu snímání. Tam kromě fotoaparátu a video kamery najdete také panorama a panorama 360°. To je další nová specialitka Androidu 4.2, díky které nasnímáte okolí kolem sebe, a to včetně místa nad sebou a pod sebou. Pořízení je sice časově náročnější, zhruba 30 vteřin, ale výsledek stojí za to. Prohlédnete si jej ale především jen na telefonu.

Pořizování Panorama 360°je velmi snadné

Do samotného nastavení můžete vstoupit klasicky nebo neobvykle. To spočívá v tom, že kdekoli na displeji podržíte prst a kolem něj se objeví jednotlivé položky nastavení. Jednoduchým tahem prstu jen zamíříte k položce, kterou potřebujete. Je to velmi intuitivní a značně se tím urychluje práce s fotoaparátem. V nastavení nechybí blesk, HDR režim, scénické režimy nebo vyvážení bílé. Snadno si také můžete přepnout na čelní kamerku.

Prostředí fotoaparátu

Výsledná kvalita snímků je bohužel spíše jen průměrná. Exteriéry sice vypadají slušně, barevně věrně a na první pohled i ostře, ale při bližším zkoumání detailů objevíte nedokonalosti. Naopak spokojeni budete s makro snímky.

Ukázkové fotografie



Ukázkové snímky
Noční snímky
Panorama 360°
Panorama

Záznam videa je umožněn v rozlišení 1920 x 1080 pixelů při 30 snímcích za vteřinu. Videa jsou plynulá i detailní. Zapracovat by však LG mohlo na kvalitě zvuku.

Google Nexus 4 (testovací video) – exteriér, 1080p

Google Nexus 4 (testovací video) – 1080p, exteriér - noc

Telefonní seznam

Veškeré kontakty naleznete pod položkou Lidé. Ta je dále dělena na tři záložky. V první najdete skupiny, ve druhé všechny vaše kontakty a ve třetí oblíbené kontakty. Seznam je provázán pouze s Google+, na ostatní sociální sítě musíte vzhledem k čistému Androidu ve výchozím stavu zapomenout. Využít můžete obrázky ke kontaktům, případně rovnou vidíte například stav uživatele na Talku. Kvalita samotného hovoru je na velmi dobré úrovni. Zvuk je čistý a hlas snadno srozumitelný.

Zprávy a e-maily

Všechny texty tvoříte na QWERTY klávesnici, kam se kromě běžných tlačítek vměstnalo i samostatné tlačítko pro tečku a smajlíky. Komu nevyhovuje klasické datlování, může využít technologii Swype, kdy prstem klouže po písmenech, které se ve slovu nacházejí. Při psaní můžete využít hmatovou i zvukovou odezvu. Ideální není odpočítávání znaků, které nabíhá až 10 znaků před koncem zprávy. Poté však již nemizí a počínaje druhou zprávu vidíte zbývající znaky, i počet zpráv, do kterých se váš text rozdělí, stále.

psaní textové zprávy

E-maily obstarává dvojice klientů. Aplikace E-mail obslouží všechny možné schránky, přičemž aktualizaci provádíte ručně nebo v předem zvolených časových intervalech. Aplikace Gmail primárně obstarává váš Google účet, přičemž aktualizaci jsou okamžité. Sociální sítě jsou zastoupeny aplikací Google+ a kecálkem Talk.

Organizační funkce a GPS

Kritiku Nexus 4 sklízí za kalendář, který Google i v Androidu 4.2 odbyl. Měsíční náhled neposkytuje prakticky žádné informace, týdenní jakbysmet. Vždy vidíte jen indikaci, že v daný den či čas máte nějakou událost. O jakou jde, zjistíte až v denní náhledu, ideálně v agendě. Zde má například iOS navrch.

Kalendář

Z dalších funkcí nechybí kalkulačka, stopky či minutka. Vhod může přijít aplikace Aktuality, což je svým způsobem RSS čtečka různých českých webů, která zprávy třídí do jednotlivých kategorií. Mezi aplikacemi nenajdete žádný kancelářský balík. Nexus 4 si ale poradí s dokumenty MS Office či PDF. Po stažení je otevře. Nemůžete je však editovat a vytvářet. Navíc je zpětně ani nenajdete, neboť telefonu chybí správce souborů. Vše však lze řešit doinstalováním příslušných aplikací.

Velkou radost vám udělá GPS. Její citlivost je doslova senzační, Nexus 4 okamžitě navazuje spojení s mnoha satelity. Vaší polohu najde s asistencí internetu nejpozději do pěti vteřin. Bez internetu počítejte se zhruba 20 vteřinami. S GPS se pojí samozřejmě Google Mapy a Google Navigace, která funguje ale jen on-line. Mapové podklady lze v omezené míře stáhnout do mezipaměti, avšak jen na 30 dní. Došlo i na aplikaci Google Earth, která je přímo předinstalována.

Google Mapy

Datové funkce a internet

S okolním světem se s Nexusem 4 spojíte například přes datové přenosy operátora. Počítejte s GPRS a EDGE a také dvojicí HSDPA (21 Mb/s) a HSUPA (5,76 Mb/s). Kdo by chtěl ještě rychlejší internet, může využít Wi-Fi s protokoly a/b/g/n. S počítačem se spojíte skrz micro USB kabel nebo Bluetooth 4.0. Postrádat nebudete ani NFC s funkcí Android Beam pro rychlé sdílení obsahu na jiný telefon mající NFC a Android. Zamrzí chybějící USB OTG nebo například nemožnost si vynutit sítě třetí generace. Zejména první jmenovaná funkcionalita by mohla být mnoha uživateli z cílové skupiny vyžadována a je škoda, že ji Nexus 4 oproti mnohým jiným Androidům nenabízí.

K prohlížení internetu je připraven prohlížeč Chrome. Původní androidí byste tu už hledali marně, ten se už dnes nenosí. Google chce ukázat ve svém referenčním telefonu to nejlepší a rád se pochlubí právě s Chromem, který je na Nexusu velmi svižný a práce s ním je příjemná. Praktické je rychlé přepínání mezi otevřenými okny. Postačí jen tah prstu z levého či pravého okraje displeje směrem ke středu. Díky zakřivenému sklíčku displeje je to přirozené a pohodlné. Využít můžete anonymní kartu, nebo si můžete nechat vynutit zobrazení desktopových verzí stránek. V nastavení si můžete vybrat hlavní vyhledávač. Komu nevyhovuje Google, snadno si zvolí Seznam, Centrum, Atlas či Bing. Samozřejmostí je pamatování hesel a jejich následná správa. Vhod jistě přijde i možnost zvětšení písma.

Závěrečné zhodnocení

Google Nexus 4 vyrobilo LG a nebojím se jej nazvat nejpovedenějším Nexusem za celé čtyři roky. Minimálně po designové stránce. Telefon se líbí, především zadní strana poutá pozornost okolí. Navíc se i pohodlně drží díky zaobleným bokům a poměrně nízké hmotnosti. Bezpochyby si užijete displej se 4,7palcovou úhlopříčkou, který je typu IPS a nabízí HD rozlišení.

Menší zklamání přináší zvuk z hlasitého reproduktoru, to však vyvažuje kvalitní výstup do sluchátek. Škoda, že výrobce žádná nepřibalil. Od baterie zázraky nečekejte, jde o průměr. Potěší alespoň relativně rychlé nabíjení.

Nexus 4 je jasná volba pro všechny, kteří prahnou po čistém Androidu. Ten je zde ve verzi 4.2.2 Jelly Bean. Je neuvěřitelně svižný, na nic se nečeká. Google navíc doslova vyšperkoval odemykací obrazovku a zapracoval také na informačních lištách. Naopak modernizaci by si zasloužilo hlavní menu, byť v něm chválím úsporné rozestavění ikonek.

Fotoaparát je na telefonu spíše doplňkovou funkcí, oslňující výsledky od něj nečekejte. Ze zbylých funkcí musím zmínit nepovedený kalendář, Google by jeho podobu měl už doopravdy přepracovat. Chuť si spravíte u GPS, jejíž fixace satelitů je bleskurychlá. Vadou na kráse celého Nexusu 4 je úložný prostor. 12,92 GB není moc a absence paměťových karet tento problém jen zvětšuje. Pokud jste tedy zvyklí s sebou tahat veškerou hudební a filmovou knihovnu, Nexus 4 není telefon pro vás.

Závěrem se dostáváme také k ceně. Google Nexus 4 se u nás bohužel stále ještě neprodává, ale to se brzy změní. Česká republika má smůlu, že zde Google nenabízí své přístroje levně přes Google Play. Naštěstí už během tohoto měsíce by měly prodeje odstartovat za cenu 12 500 Kč. Jde o konkurenceschopnou hladinu, přesto bychom cenu viděli ideálně o tisíc korun níže.

Konkurenti

Mezi velké konkurenty patří jednoznačně Samsung Galaxy S III, který může uchvátit líbivějším displejem a především rozšiřitelnou interní pamětí. Lepší má také fotoaparát, provázání se sociálními sítěmi, kalendář a mnohé chytré funkce typu Smart Stay, Multi Window a podobně. Bohužel nadstavba TouchWiz se po několika měsících stane nenažranou a prostředí není zdaleka tak plynulé jako v případě Nexusu 4. Podobným konkurentem je také HTC One X, které nabízí větší interní paměť a lepší fotoaparát. Zapomenout však musíte na čistý Android. Tady bdí Sense 4+. Levnější alternativou je také LG Optimus 4X HD, při jehož koupi ušetříte dva tisíce korun. Překousnout ale budete muset starší Android 4.0.

Největší konkurenti: Samsung Galaxy S III, HTC One X a LG Optimus 4X HD

Pakliže vám nevoní operační systém Android, můžete zalovit ve vodách Windows Phone. Horkým konkurentem je Samsung ATIV S, který nabízí možnost rozšířit úložný prostor kartami a také lepší fotoaparát. Alternativou je pak HTC 8X s o něco málo nižší cenou a menším displejem. Konkurentem může být i Nokia Lumia 920 s lepším fotoaparátem, větší pamětí, rovněž bezdrátovým dobíjením a kvalitními mapovými aplikacemi. Bohužel je výrazně dražší a konkuruje Nexusu 4 spíše jen výbavou.

Konkurenti s Windows Phone 8: Samsung ATIV S, HTC 8X a Nokia Lumia 920

Pro koho je tedy Nexus 4 určen? Pro ty, kteří hledají telefon, který dobře vypadá, s nejnovějším Androidem bez zbytečných nadstaveb. Také pro ty, kteří telefon využívají ke konzumaci internetu, sociálním sítím a ocení rychlé prostředí. Pokud však holdujete multimédiím, bude vás omezovat paměť.

google-nexus-4
Klady
  • druhá lišta se zástupci
  • propracovaná odemykací obrazovka
  • nadprůměrný zvuk do sluchátek
  • kvalitní IPS HD displej
  • poměrně rychlé nabíjení
  • pohodlné ovládání displeje
  • svižné prostředí
  • čistý Android 4.2 Jelly Bean
  • povedený design
  • kvalitní konstrukce
  • pohodlné držení
  • podpora bezdrátového nabíjení
Zápory
  • průměrný fotoaparát
  • tichý hlavní reproduktor
  • dokumenty MS Office a PDF pouze otevře
  • chabý video přehrávač
  • malá nerozšiřitelná interní paměť
  • obtížné vkládání micro SIM karty
  • chudé základní balení
  • horší využití místa v kalendáři
Diskuze ke článku
Blam
Co třeba udělat srovnání systémů androidu, ios, wp a bb10, aplikací, plynulosti, požitelnosti, celkově který systém se vám zdá lepší nějaké video a srovnání podrobné na vlajkových lodí těchto systému třeba
Ok
Chystate se i na tento rok nejaky souboj mezi 4 jadrovymi telefony jako je htc, samsung, sony, lg ?
Tento telefon je pekny ale ta pamet je hrozna ale jako vzdy vyborna recenze :)
Michal
Tento mobil sa mi velmi paci. Dakujem za recenziu, je skvela. Mohli ste ale este ukazat ukazky Photosphere a nejake zhodnotenie ako dobre to funguje, Burst shot a mozno celkovo detailnejsie zhodnotit aplikaciu fotoaparatu, pretoze ta je podla man v 4.2 skvela. A tiez Google Earth by som si pozrel.
CliffLee
V textu recenze máte překlepy, N4 má snad na výšku 134 mm.... a rozlišení displeje 1280x768pix...

Jinak N4 jsem chtěl i si jí před-objednal (za tu naší lidovou cenu), ale pak jsem čekal a čekal a čekal a dál čekal že jsem objednání zrušil... a začal se koukat po xperii z a htc one nebo bb z10. No a teď si zkrátka nemohu vybrat a tak N4 vstupuje zpět do hry jenže s tím tichým reproduktorem by byl u mě problém (už teď v práci neslyším zvonění - HTC Desire) a také mám obavy z verze systému (aby aktualizace u nás nerozesílalo LG).

Jinak skvělá recenze a jeden nesouvisející dotaz: Kdy bude první pohled na One? a jde v new sense vypnout ten blinkfeed? (na zahraničních webech se v tom dost rozcházejí) dík...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze