Google Nexus 10
recenze

Google Nexus 10

Placka s kouzelným displejem

Po prvních dojmech jsme se rozhodli podrobněji prozkoumat všechny náležitosti nového tabletu od Googlu a zjistit tak, zda dokáže obstát v konkurenci současných desetipalcových zařízení. Díky skvělému displeji, výkonnému hardwaru a perfektně optimalizovanému Androidu k tomu má rozhodně všechny předpoklady.

Jak už víte z našich dojmů, Google nehodlá s Nexusem 10 prorážet prostřednictvím luxusních materiálů ani jiných vychytávek. Stejně jako v případě sedmičky i tentokrát sází spíše na osvědčenou kvalitu, dobrou konstrukci a precizní hardware, všude si ale nechává zadní vrátka, aby mohl srazit cenu o něco níže. Právě cena má totiž být dalším faktorem, který pomůže proti konkurenci. Tím prvním faktorem je pak špičkový displej s jemným rozlišením, před kterým se musí sklonit i iPad. Jak je však na tom Nexus 10 z čistě praktického hlediska? To se dozvíte v naší recenzi.

Technické parametry Google Nexus 10

Kompletní specifikace
Konstrukce263,9 × 177,6 × 8,9 mm, 603 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,1" (2 560 × 1 600 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 5 Dual, CPU: 2×1,7 GHz, GPU: ARM Mali-T604
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor9 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 4:10 hodin
Dostupnostlistopad 2012, ?

Google Nexus 10 – videopohled

Obsah balení

Nexus 10 ničím nevybočuje z řady tabletů a v zásadě nabízí standardní výbavu. Z krabice tak kromě samotného tabletu a manuálu vytáhnete už jen USB kabel pro připojení k počítači či nabíječce, a samozřejmě nabíjecí adaptér s odnímatelným nástavcem. Nic víc.

Design a konstrukce: plast a guma

Hned ze začátku je patrné, že se Google stejně jako v případě Nexusu 7 nesnažil o vyloženě luxusně vypadající tablet plný hliníku a jiných hodnotných materiálů. Už sedmipalcový kolega ukázal, že i obyčejné materiály dokážou vypadat stylově a pevně, což je tradice, se kterou pokračuje i recenzovaný kousek, i když pod jiným výrobcem. Rozměry 263,9 x 177,6 x 8,9 mm rozhodně nedonutí čelist ke spadnutí, stejně jako hmotnost 603 gramů, která se však stále drží poměrně výrazně pod hranicí nového iPadu, který je jedním z nejtěžších tabletů vůbec. Nexus 10 se může také zdát o něco těžší, především pokud před jeho používáním držíte v rukou nějaký sedmipalcový kousek, to je však pochopitelné. Hmotnost naštěstí nebrání pohodlnému používání, konstrukce je navíc hezky zaoblená a vzadu také potažena gumou, díky čemuž se tablet dobře drží a ovládá. Na druhou stranu dotek gumy opravdu není nic exkluzivního a kov je kov.

Vzhledově se Nexus 10 povedl, nepůsobí však hodnotně

Celou přední stranu zabírá desetipalcový IPS displej s rekordním rozlišením 2560 x 1600 pixelů, což je zatím nejvyšší hodnota, jakou můžete na trhu tabletů v současné době nalézt, a překonává i retina displej iPadu od Applu. A to byl zřejmě účel. O displeji si toho více povíme později, nyní se tedy věnujme designu. Displej je chráněn vrstvou Gorilla Glass 2, která zaručuje pevnost a odolnost, kolem displeje už je pak jen dvojice stereo reproduktorů a nahoře kamerka pro videohovory. Nenalezneme tu žádné klávesy ani virtuální tlačítka, což je spíše k dobru. Výsledný čistý dojem tak nic neruší. Design je oblý a je na první pohled i díky umístění zmiňovaných reproduktorů vedle displeje jasné, že vzešel z továren Samsungu. S iPadem nebo jiným tabletem například od Asusu si jej určitě nespletete.

Kromě displeje vepředu najdete jen kamerku a reproduktory

Na dolní hraně se skrývá pouze konektor pro dok nebo kolébku, která se zatím u nás neprodává a dokonce nebyla Googlem ani uvedena. Zatím tak máte na dolní straně konektor k ničemu. Vlevo se nachází konektor pro připojení vlastních sluchátek a o něco výše microUSB port, kterým tablet nabíjíte a připojujete k počítači. V horní hraně se schovávají tenká tlačítka pro regulaci hlasitosti a vypnutí/zámek tabletu. Nakonec vpravo můžeme najít microHDMI port, za což výrobci opět děkujeme. Jedná se o prvek, který nám v Nexusu 7 chyběl a je dobré vědět, že si desítku lehce připojíte třeba k domácí LCD televizi.

Většina prvků se poschovávala po stranách tabletu

Nakonec jsem si nechal zadní stranu, která je rozdělena na dvě části. Většina zadní plochy je potažena gumou, která je velmi příjemná na omak a především pomáhá při držení tabletu, případně jeho stabilnější poloze při opření. Pocit exkluzivity ale nehledejte. Horní plastový proužek pak v sobě schovává 5 Mpx fotoaparát s LED diodou, a především další reproduktor. Jinak je zadní strana zproštěna rušivých prvků, pokud nepočítáme velký vyrytý název tabletu.

Zadní strana kromě fotoaparátu schovává také další reproduktor

Celkově působí Nexus 10 kvalitně a pevně, nelze se však ubránit dojmu lehké lacinosti, především kvůli všudypřítomnému plastu. Ve srovnání s hliníkem na modelu Transformer Prime Infinity nebo na iPadech prostě Nexus viditelně zaostává, podobné srovnání však není na místě. Využité materiály se totiž postaraly o nižší cenu, která je mnohem důležitějším faktorem. Nexus 10 možná nabízí jen plast a gumu, to co nabízí, si ale zaslouží plný počet bodů.

Výdrž: displej žroutem

Google svůj nový tablet obdařil velkou baterií s kapacitou 9000 mAh, ta je však v případě velkého a žravého displeje zcela opodstatněná. Je to totiž právě displej, který vyčerpává většinu energie a pokud chcete ušetřit energii, musíte dělat kompromisy. Stačí alespoň snížit jas. Ať už je však displej sebenáročnější, tablet nemá problém vydržet celý den standardního používání. Do toho patří surfování, občasný poslech hudby či sledování filmů, kontrola e-mailů či chatování na sociálních sítích. Na poměry tabletu je to rozhodně slušný výkon.

U tabletu jsme také otestovali výdrž a výsledky naleznete jako vždy v našem katalogu. V případě non-stop surfování internetem nám vydržela baterie necelých sedm hodin provozu, streamování HD videa pak zvládne až osm a půl hodiny v kuse a hudební nadšenci se zaposlouchají až na 90 hodin. Samozřejmě v případě, že nechají displej vypnutý. Nexus 10 rozhodně žádné rekordy výdrže netrhá, vzhledem k opravdu žravému displeji jsme ale s baterií spokojeni.

Zvuk: útok ze všech stran

Nexus 10 není multimediálním tabletem jen díky displeji. Zařízení má totiž rovnou několik reproduktorů, roztroušených po těle. Dva stereo reproduktory jsou k nalezení po stranách displeje z přední strany, a pak se ještě jeden dodatečný schovává na zadní straně pod plastovým panelem. Díky tomu je výsledný zvuk mnohem prostorovější a bohatší.

Špatně na tom není Nexus 10 ani s kvalitou samotnou. Reproduktory dobře zvládají výšky i basy a spokojeni budou také uživatelé prahnoucí po vyšší hlasitosti. Nemusíte se tedy pro pořádný poslech schovávat v tiché místnosti. Další možností je samozřejmě připojit do konektoru vlastní sluchátka, která zvuk ještě o něco zkvalitní a Nexus 10 lze označit za kvalitně hrající tablet po všech stránkách.

Displej a uživatelské prostředí: luxusní displej s nevyužitým potenciálem

Jeden z hlavních taháků tohoto tabletu je jasný na první pohled. Mám jím být desetipalcový IPS displej se zatím nejvyšším možným rozlišením, které v tabletu lze najít – 2560 x 1600 pixelů – a hustotou 299 bodů na palec. Displej má velmi vysoký jas a skvělé pozorovací úhly, je hlavně dobře čitelný i na přímém slunečním světle. O ostrosti prakticky nemá cenu mluvit, filmy ve FullHD na displeji vypadají labužnicky a vše má až neuvěřitelnou ostrost, na druhou stranu se nemohu zbavit dojmu, že Google nevyužil plný potenciál displeje. IPS technologie rozhodně neurazí, podání barev a kontrastu ale zkrátka není tak perfektní, jak by se chtělo a takový Super AMOLED by tento úkon zvládl mnohem lépe. Ten by ale bylo mnohem náročnější a dražší vyrobit, takže je volba technologie logická. Troufám si také tvrdit, že barevné podání nového iPadu 4. generace je o ždibec lepší, vše vypadá živěji. To už je ale jen na osobních preferencích každého uživatele, celkově si totiž displej rozhodně zaslouží pochvalu a žádný jiný Android tablet nic podobného nenabídne.

Plochy si můžete přizpůsobit dle svého

Android 4.2 Jelly Bean samozřejmě znamená mnoho inovací a vylepšení oproti předchozí verzi. Namátkou lze vybrat Project Butter pro plynulejší animace systému, mnohem interaktivnější notifikační lišta či Karty Google pro pohodlné a grafické vyhledávání přímo z domácí obrazovky. To vše přispívá k větším možnostem, je tu však jedna nepříjemnost, přes kterou jsem se nemohl přenést. Většina tabletů totiž optimalizuje systém k většímu displeji, který se nejčastěji využívá naležato. Ovládací prvky, jako je domeček, šipka či správce, se tak nachází více vlevo, čas a notifikační lišta pak vpravo dole, někteří výrobci vše umisťují k pravému rohu. To přispívá k velmi rychlému a pohodlnému ovládání, na které postačí dva palce. U Nexusu 10 však systém vypadá naprosto stejně, jako na každém smartphonu. Ovládací prvky jsou tak nesmyslně přesně uprostřed dolní lišty a uživatel tak musí neustále šoupat rukou a pouštět tablet, aby něco stiskl. Také notifikační lišta se rozvinuje shora, což na tabletu s tak velkou úhlopříčkou prostě nepůsobí přirozeně a pohodlně. Tyto maličkosti tak zapříčiňují, že budete mávat rukou před displejem mnohem častěji, než by se chtělo. A vezmeme-li v úvahu hmotnost tabletu, není to ideální způsob ovládání na cestách. Je vidět, že čistý Android zdaleka nemusí být vždy výhra, zrovna toto se totiž Googlu nepovedlo.

Notifikační lišta je rozdělena do dvou částí

Jinak se tu nic nemění. V základu je k dispozici pět ploch a lišta nejoblíbenějších aplikací včetně vstupu do menu, která zůstává na každé ploše. Na ně si můžete naházet své vlastní aplikace a widgety, těch je ale relativně poskrovnu. Velmi podobně vypadá také správce úloh a jedinou viditelnou novinkou je tak zamykací obrazovka, která kromě hodin a data nabízí další otočnou plošku, kam si můžete přiřadit například kalendář, kontakty či několik dalších aplikací podle potřeby. Také notifikační lišta je rozdělena na dvě části a vysunout lze levou či pravou. Zatímco levá lišta je klasická notifikační a kromě aktuálních novinek na ní sledujete procesy, co se vám v tabletu dějí, v pravé pak máte rychlý přístup do nastavení bezdrátových a některých jiných funkcí. To čistému Androidu dlouho chybělo. Je to pěkné, ale nic z řady vybočujícího.

Zamykací obrazovka, menu a nastavení

Výkon: jen to nejlepší

Jakožto tablet Googlu bude mít Nexus 10 unikátní výhodu v podobě nejrychlejších aktualizací operačního systému Android, a tak není divu, že už v základu najdeme nejnovější Android 4.2 Jelly Bean. Díky rychlému dvoujádrovému procesoru Exynos 5250 s taktem 1,7 GHz a 2 GB operační paměti je pohyb v systému velmi svižný a rychlý, na zpomalování tu opravdu nenarazíte. Někoho by možná mohl překvapit výběr dvoujádrového procesoru, vezmeme-li v úvahu ostatní specifikace a především fakt, že Nexus 7 má čtyřjádrovou Tegru 3. Google se ale postaral o precizní optimalizaci, která je mnohdy důležitější, než samotný hardware. V případě Nexusu 10 se tak jedná o dobrou volbu a systém je skvěle odladěn a výkon navíc prostě nepotřebuje, dvoujádrový procesor má také menší spotřebu. Jakmile navíc poprvé proběhnete plochami a zahrajete si hry, pochopíte, že má tablet pod kapotou dostatek koní. Ostatně za vše mluví benchmarky, na jejichž výsledky se můžete podívat níže.

Benchmarky a testy tabletu

Fotoaparát a video: slušný průměr

Říkal jsem to vždy a říkám to i nyní, fotoaparát na tabletu je prakticky nepotřebnou vlastností, jelikož se stále nedokáže kvalitou vyrovnat moderním smartphonům a jsou to právě telefony, které na focení vytáhneme častěji. Výrobci se však budou vždy snažit přidat nějakou tu hodnotu navíc a Google není výjimkou. Nexus 10 tak obdařil 5 Mpx fotoaparátem s autofokusem, přisvětlovací LED diodou a schopností natáčet FullHD video. Ten naštěstí není tak beznadějný, jako někteří konkurenti.

Prostředí fotoaparátu a jeho funkce

Fotoaparát dokáže pořizovat snímky s maximálním rozlišením 2592 x 1944 pixelů, nechybí ani LED dioda, nastavení některých prvků a jednotlivé scény, potěší také minimalistické uživatelské rozhraní. Výsledná kvalita rozhodně není špatná a v dobře osvětlených podmínkách by se dala označit za lehce nadprůměrnou. Fotky mají realistické podání barev a dostatečnou ostrost, minimálně u nejbližších objektů. Čím tmavší prostředí však je, tím více šumu se na snímcích objevuje a moc nepomáhá ani dioda. Její práce je vidět spíše v interiérech, které dokáže dobře osvětlit. Zajímavou novinkou je funkce Photo Sphere, což je funkce snadno umožňující pořízení panoramatu ve 360 stupních, tedy i nad a pod vámi. Na rozdíl od klasického panoramatického snímku má navíc Photo Sphere více deformací obrazu a není tak dobře pospojovaný a dobře funguje jen na otevřených prostranstvích. V místnostech z něj lezou někdy podivné slepence.

Zkušební fotografie

Nexus 10 tak zkrátka dokáže zachránit v případě, že potřebujete něco vyfotit a váš smartphone zrovna není po ruce. V jiné situaci mu však těžko dáte přednost. Také video se blíží kvalitě fotografií. Záběry ve FullHD s 30 snímky nevypadají špatně, především pokud natáčíte ve světlých exteriérech. Problém má čočka snad jen s rychle se pohybujícími objekty, které se lehce rozmazávají. Nechybí ani přední kamerka s rozlišením 1,9 Mpx. Ta sice umí jak fotit, tak natáčet, kvůli své kvalitě se ale doporučuje využít snad jen na videohovory. Rozhodně to ale není taková katastrofa a fotoaparát Nexusu 10 se tak dá celkově označit za povedený a mezi tablety určitě představuje nadprůměr.

Nexus 10 (testovací video) – hlavní kamera, 1080p

Nexus 10 (testovací video) – přední kamera, 720p

Multimédia: konzole do kapsy

Multimédia jsou tepnou většiny tabletů a nejinak je tomu i v případě recenzovaného kousku. Hned zkraje musím přiznat, že v základu toho Nexus 10 nenabízí nijak mnoho. Vlastně v menu nenajdete prakticky nic navíc, žádné unikátní aplikace, přehrávače ani zdarma předinstalované hry. Koná se pouze čistý, až spartánský Android, vše si tak musíte stáhnout z Google Play. Jediné, co nesmí chybět v každém Androidu, je samozřejmě hudební a video přehrávač.

Hudební přehrávač a ekvalizér

Hudbu obstarává standardní přehrávač systému s přehlednou strukturou vašich skladeb, obrázků alb a interpretů. Hudbu si můžete pustit na pozadí či do widgetu, bohužel tu nenaleznete žádný ekvalizér či jinou technologii pro úpravu a vylepšení zvuku. To ale tablet teoreticky ani nepotřebuje, repráčky i zvukový výstup do sluchátek má dostatečně kvalitní.

To samé by se dalo říci i o video přehrávači. Ačkoliv v základu nemá tablet tak široké spektrum kodeků a kromě klasických formátů MP4 a WMV dokáže přehrát snad jen avi soubory DivX, východiskem je samozřejmě jeden z externích přehrávačů, který už vám přehraje v podstatě cokoliv. Sledování filmů na displeji je rozhodně zážitkem a je nesporné, že bude tablet sloužit častěji jako videopřehrávač, než hudební přehrávač. Díky microHDMI konektoru navíc není problém přehodit obraz na vaši domácí televizi, což je oproti jiným tabletům citelná výhoda.

Video přehrávač je jednoduchý a praktický

Co se jiných aplikací týče, v základu už naleznete pouze standardní YouTube prohlížeč, MovieStudio pro editování videa a Google Earth, což je spíše menší grafická blbůstka, než opravdu praktická aplikace. Pro všechno ostatní je tu samozřejmě obchod Google Play, ze kterého si stáhnete vše potřebné, a chudá základní nabídka zařízení zmizí v nenávratnu. A stahovat rozhodně budete, jelikož si Nexus 10 hravě poradí s většinou náročných her. Zklamáním může být interní úložiště o velikosti 16 či 32 GB, které nejde nijak rozšířit (uživatel má v případě 32 GB k dispozici necelých 28 GB). Google se nejspíše poučil ze svého sedmipalcového tabletu a 8 GB verzi zcela vypustil, 32 GB by navíc mělo stačit většině uživatelů, stačí ale naházet do tabletu několik FullHD filmů a ukazatel volného místa jde strmě dolů. Absence slotu pro paměťové karty je tedy nepříjemná, zvláště v dnešní době, kdy se nejedná o bůhvíjak drahou záležitost.

E-Mail: bratři sobě

Některé aspekty systému Android se nemění už opravdu dlouho. Proč také měnit to, co funguje? Do této kategorie spadá hned několik aplikací a první je dvojice emailových klientů. Ten nativní nabízí velmi jednoduché nastavení s možností připojit se k většině vašich účtů na Seznamu, Centru, Yahoo či Hotmailu. Nabízí uživatelské prostředí rozdělení na dvě části a jednoduché ovládání.

E-mailový klient a virtuální klávesnice

Druhým bratrem je GMail, který už je o něco propracovanější, jak z hlediska možností a nastavení, tak práce s e-maily. Opět tu naleznete dvoustranné prostředí, kde levé slouží jako menu, zatímco pravé ukazuje náhledy, maily a nastavení. Psaní je velmi pohodlné, především díky rychlé a přesné odezvě tlačítek virtuální klávesnice. Ta je zcela klasická a jednoduchá, což je možná důvod, proč bezproblémově funguje. Klávesy jsou dostatečně velké a problém by neměly dělat ani lidem s většími prsty.

Organizační funkce: jen to nejnutnější

Mnohé moderní tablety jsou v základu doslova napěchovány uživatelnými aplikacemi, je ale vidět, že se na to Google rozhodl jít jinak. Kvůli snaze udržet nižší cenu tak v základu naleznete opravdu jen to nejnutnější. Chybí tu tak kancelářský balíček, PDF Reader a další pracovní nástroje. Na druhou stranu si například dokumenty Word nebo Excel z e-mailu otevřete díky integrovanému Quick Office, jehož ikonku však v menu nenajdete. Slouží opravdu jen k jednorázovému otevření dokumentu, nic ví. Děkovat můžeme snad jen za kalendář, který podporuje samozřejmě více kalendářů a slouží částečně jako organizér. Chybět nemůže ani kalkulačka a seznam kontaktů, které si můžete synchronizovat se sociálními sítěmi a Skypem. Tablet sice postrádá sítě 3G a volat ani posílat SMS zprávy z něj nemůžete, seznam se však hodí minimálně k uložení důležitých informací a vašich kontaktech.

Kalendář, kontakty a kalkulačka

Špatně na tom není tablet z hlediska komunikace. Oblíbená trojice GTalk, Facebook a Google+ je přítomna v nejnovější verzi i zde. Na druhou stranu integraci Facebooku nebo Twitteru byste hledali opravdu marně. Problém s komunikací a sdílením tedy mít nebudete, vše ostatní si ale už budete muset stáhnout z Google Play. A pokud budete chtít opravdu kvalitní aplikace, nejspíš bude potřeba si připlatit. Škoda, že není možno například ani upravovat dokumenty.

Facebook, Google+ a GTalk

GPS: svatá trojice

Stejně, jako v případě e-mailových klientů je i GPS navigace tradicí Androida, která se nemění už dlouhou dobu. Mluvím tu především o trojici aplikací, které za poslední rok velmi navýšily kvalitu svých služeb. Google Mapy se postarají o vaši lokalizaci a pomoc při hledání konkrétních míst ve městě, případně navigaci pro delší cesty. Google Místa informují o zajímavých barech, restauracích a jiných místech ve vašem okolí, vše s komentáři, recenzemi a tipy jiných uživatelů. Nakonec Navigace složí jako klasika s hlasovým doprovodem, kterou můžete používat takřka v jakémkoliv dopravním prostředku. Bohužel Google stále vzhledem ke své filozofii ignoruje off-line režim, který je někdy nutností a k maximálnímu využití všech lokalizačních služeb budete potřebovat internetové připojení. Například u navigace se bez něj neobejdete, což je vzhledem k absenci 3G na cestách vcelku problém. Opět tak nezbývá než se po off-line navigacích poohlédnout na Google Play. Citlivost GPS je ale všeobecně velmi dobrá a k fixaci satelitů docházelo vždy v intervalu vteřin.

Google Mapy, Místa a Navigace

Internet a datová výbava: luxus bez Flashe

Brouzdání internetem bude jednou z hlavních radostí majitele Nexusu 10. Kombinace výkonného hardwaru a krystalicky čistého displeje totiž dělají z tabletu dokonalého surfaře, který se prakticky dokáže srovnat s kvalitou stolních počítačů. Ale popořadě. V základu je k dispozici prohlížeč Chrome, který se v mnohém vyvinul a nabízí zážitek shodný s počítači. Klasický Androidí prohlížeč už zmizel v propadlišti dějin a Nexusu 10 opravdu vládne už jen Chrome. Jsou tu záložky, historie, jednotlivé stránky pro pohodlnější brouzdání a dokonce i blokátor otravných reklam a bannerů. Přibližování a oddalování je plynulé a rychlé, vůbec celé ovládání je extrémně jednoduché a za celou dobu používání jsem nenarazil na jediné větší zdržení či zamrznutí. Díky displeji je text krystalicky čitelný a uživatel prakticky ani nemusí přibližovat. I v případě zoomu se kvalita textu neztrácí. Ze zvědavosti jsem si stáhl ještě mobilní verzi Firefoxu, která se ukázala být stejně rychlá a pohodlná. Jediné, o čem se tak budete muset rozhodovat, je jaké uživatelské prostředí vám vyhovuje více.

Internetový prohlížeč Chrome

Jeden nedostatek tu bohužel je, a ten už jsem zmínil v samotném názvu kapitoly. Nexusu 10 bohužel zcela chybí podpora Flashe, což znamená, že stránky s jeho obsahem budou obsahovat prázdná místa. Hodně záleží na tom, jak internetem brouzdáte, mnohým uživatelům totiž Flash vůbec není potřeba, v současné době se však stále jedná o nedostatek, protože řada webů se na Flash více či méně spoléhá, dokonce stále nalezneme weby, které celou svou prezentaci nabízejí jen ve Flashi. Minimálně do doby, než se HMTL5 standard stane více používaným, je absence Flashe stále nedostatek. Možná ale i díky tomuto kroku se vývojáři čím dál tím více budou od Flashe odvracet.

Internetový prohlížeč Firefox

Nexus 10 nenabízí slot pro SIM karty a tím pádem ani podporu sítě 3G, kromě Wi-Fi však disponuje také Bluetooth 4.0 a především čipem NFC, který se nachází v horní části tabletu. Díky tomu lze přikoupením tagů aktivovat a nastavovat nejrůznější funkce a služby podle potřeby uživatele, případně sdílet fotografie, videa, webové adresy, aplikace nebo kontakty s jinými tablety či telefony. Tagem či druhým zařízením lze navíc mávat nejen v zadní části kolem fotoaparátu, ale také přímo vepředu před displejem, a to v jeho horní části u přední kamerky, což je poměrně unikátní vlastnost a výhoda oproti konkurenci. Nemusíte tak tablet složitě otáčet při přijímání nějakého obsahu, ale stačí tapnout rovnou na displej. Vskutku užitečné a inovativní. Jsme si navíc jisti, že Google za několik měsíců uvede i 3G verzi tabletu, stejně jako to udělal s Nexusem 7.

Závěr

Nexus 10 je pro Google extrémně důležitým produktem. V zásadě se jedná o první pořádný krok proti konkurenci na poli desetipalcových tabletů, které zatím vládnou oproti menším konkurentům. Nexus 7 byl rozhodně povedený tablet, cílil ale na zcela jinou skupinu zákazníků a jeho trumfem byla cena. Nexus 10 je výkonným multimediálním tabletem a jedná se tedy o přímého konkurenta nové generaci iPadu.

Všem je nad slunce jasné, že největším trumfem desetipalcového Nexusu je rozhodně displej, který nabízí největší rozlišení na celém tabletovém trhu. Díky extra jemnému displeji je požitkem sledovat filmy, surfovat internetem nebo hrát videohry, které tablet díky výkonu zvládá s přehledem. Jelikož se jedná o tablet multimediální, všechny tři vyjmenované aspekty jsou extrémně důležité. A Google nezklamal.

Tablet navíc reaguje rychle a precizně, za což můžeme děkovat také skvěle optimalizovanému Androidu. Ten v sérii Nexus dostává aktualizace jako první, takže má majitel Nexusu 10 vystaráno i z hlediska novinek a záplat systému. Potěší stereo reproduktory a unikátní zpracování NFC, zapomenout nelze ani na velkou baterii a příjemnou cenovou hladinu, která se bez problémů vejde o pár tisíc níže, než co stojí nový iPad. A to se počítá.

Plýtvat superlativy tu ale nehodláme. I přes kvalitní a pevnou konstrukci není design něčím, čím se mohl Nexus 10 chlubit. Z větší části plastové a gumové tělo je zkrátka znát a prémiový pocit tu chybí. To je ale hodně spíše na uživateli a jeho potřebách. Trochu nepraktické bylo i ovládání Androidu, který má ve své čisté podobě ovládací prvky nevhodně umístěny.

Někoho může naštvat absence sítí 3G, je ale prakticky jisté, že Google velmi brzy vydá další verzi tabletu, kde už chybět nebudou. Jedná se tedy o problém dočasný, a navíc opět zcela subjektivní. Nakonec se zdá být tím největším nedostatkem absence slotu pro paměťové karty. Nexus 10 je prostě multimediální tablet a potřebuje hodně místa pro hudbu, filmy ve vysoké kvalitě a graficky náročné hry. A to tady chybí.

S přihlédnutím ke všem plusům i mínusům však pozitiva výrazně převyšují negativa. Nexus 10 je skvělý tablet, který svému uživateli nabídne mnoho multimediálních zážitků a je tak lehké mu prominout některé nedostatky, které rozhodně nepatří do sekce smrtících. Pokud tedy prahnete po alternativě iPadu a všechny konkurenční Androidy zkrátka nemají tu potřebnou jiskru, možná vás uspokojí právě nový Nexus.

Konkurence na trhu

Desetipalcové multimediální tablety jsou v současné době horkým zbožím, konkurence je tedy rozmanitá. Jedny z nejlepších tabletů představil už před rokem Asus a Nexus 10 se může směle měřit jako s modelem Transformer Prime, tak jeho vylepšenou verzí Transformer Pad Infinity. Oba mají čtyřjádrové procesory Tegra 3, 1 GB operační paměti, 8 Mpx fotoaparáty a samozřejmě kvalitní desetipalcové IPS displeje (v případě Infinity se jedná dokonce o FullHD displej). Cenově jsou však o pár tisícovek dál, což dává Nexusu šanci. Na druhou stranu oba vypadají po stránce designu mnohem hodnotněji a díky kovovému tělu působí i v ruce dražším a lepším dojmem.

Zleva Transformer Prime, Transformer Pad Infinity a Iconia Tab A700

Nesporně kvalitním tabletem je také Acer Iconia Tab A700, který se opět dokáže částečně rovnat díky FullHD displeji, čtyřjádrovému procesoru Tegra 3, 1 GB RAM a 5 Mpx fotoaparátu. Kromě microHDMI portu však disponuje také slotem pro paměťové karty a ještě větší baterií.

Slušným konkurentem je i zařízení ze stáje Huawei, konkrétně model MediaPad 10 FHD. Jak již název napovídá, trumfem je desetipalcový FullHD displej, špatně na tom však tablet není ani z hlediska jiných specifikací. Čtyřjádro, 2 GB RAM i 8 Mpx fotoaparát, to vše jsou značně solidní parametry. Cenou je u hranice 12 tisíc korun, u nás však je nedostupný.

Zleva Huawei MediaPad 10 FHD a nový iPad

Nakonec jsem si nechal, jak jinak, nejnovější generaci iPadu. Ten jako jediný se z hlediska displeje (konkrétně rozlišení) může téměř přímo rovnat Nexusu 10. Jinak přináší dvoujádrový procesor, 1 GB operační paměti, 5 Mpx fotoaparát a perfektně optimalizovaný operační systém iOS. Očekávejte však podstatně vyšší cen, za kterou ale dostanete exkluzivněji vypadající tablet.

google-nexus-10
Klady
  • nejnovější Android 4.2
  • dobrý poměr cena/výkon
  • microHDMI port
  • dostatečně velká baterie
  • výkonný hardware
  • pevná konstrukce
  • nekompromisní displej
  • špičkové vyladění a rychlý běh
  • solidní zvuk
  • NFC anténa nad displejem na přední straně
Zápory
  • chudá základní nabídka aplikací
  • nepřítomný slot pro paměťové karty
  • absence slotu pro SIM kartu
  • méně hodnotné materiály
  • méně praktické umístění ovládacích tlačítek Androidu
  • absence Flashe ve webovém prohlížeči
Diskuze ke článku
Jirka
Recenze je v podání Mobilenetu již tradičně výborná, jen bych ale do mínusů přidal pro spoustu lidí největší nevýhodu tohoto jinak povedeného zařízení - že se u nás bohužel neprodává.
Wheatley
Máte dobrý hudební vkus, ten soundtrack z Deus Ex: HR poslouchám dnem i nocí :)
Jinak recenze vcelku tradičně skvělá, pokračujte v tom :)
Cikáda
Jinak ten procesor od Samsungu je výkonnější než Tegra 3. Počet jader není rozhodující.
gibuano
guma vzadu na zariadeniach je to najlepsie co moze byt. nechapem ako niekomu moze byt prijemne drzat tie vazy ako iphone. jediny kto to pochopil je htc

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze