Gigabyte GSmart Saga S3
recenze

Gigabyte GSmart Saga S3

Když cena hraje prim
10

Gigabyte GSmart Saga S3 se snaží zařadit mezi další tabletofony, které osloví koncového zákazníka především nízkou cenou. Vzhledem k tomu spadá výbava GSmartu Saga S3 spíše do střední třídy a v ničem rekordy netrhá. Náš dnešní test se tak pokusí odpovědět na to, jestli jsou ústupky ještě přijatelné, nebo bude lepší se spíše poohlédnout u konkurence.

Dnes recenzovaný Gigabyte GSmart Saga S3 se bude snažit zařadit mezi levné, přesto však zajímavě vybavené tabletofony, které společnými silami budou bojovat proti zavedené konkurenci. Za cenu zhruba 6 000 Kč nabídne telefon poměrně povedený 6palcový displej nebo podporu funkce DualSIM, ani fotoaparát není úplně špatný. Některé dětské chyby však zbytečně zařízení shazují a konkurence je i v této cenové hladině poměrně velká – a mnohdy nekompromisní. V dnešní recenzi se pokusíme odpovědět na to, jestli i o Gigabytu stojí za to přemýšlet, nebo se rovnou zaměřit na konkurenční přístroje.

Nepřehlédněte:

Technické parametry Gigabyte Saga S3

Kompletní specifikace
Konstrukce168 × 83 × 8,5 mm, 190 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6582, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:35 hodin
Dostupnostčerven 2014, 5 800 Kč
Gigabyte Saga S3 na oficiálních snímcích

Obsah základního balení: nutný základ bez pouzdra

Samotné prodejní balení Gigabitu GSmart Saga S3 ničím nepřekvapí, nalezneme v něm pouze základ ve formě datového kabelu, nabíjecího adaptéru do zásuvky, špuntových sluchátek (navíc bez vyměnitelných plastových násad) a nezbytné manuály. Je škoda, že Gigabyte nepřidalo alespoň ochranné pouzdro (například po vzoru Prestigia, které přidává pouzdra téměř ke všem svým tabletofonům). Náklady by se sice zvedly o pár desetikorun, ale uživatel by už nemusel hned po nákupu řešit způsob, jak telefon ochránit proti škrábancům, respektive proti mechanickému poškození.

  • mobilní telefon Gigabyte GSmart Saga S3
  • nabíjecí adaptér do zásuvky
  • datový kabel
  • špuntová sluchátka
  • nezbytné návody, záruční list
Obsah základního balení

Design a konstrukce: tenké „pádlo“

U dnešních smartphonů vidíme iniciativu výrobců ke změně designu jen velice sporadicky, ještě o kus více to platí u tabletofonů, které jsou si (ve většině případů) podobné jako vejce vejci. Gigabyte GSmart Saga S3 bohužel není žádnou výjimkou, po vybalení na nás tedy „vykoukne“ velké a tenké zařízení se zaoblenými rohy, tak, aby opticky vypadalo o kus menší, a sekundárně také proto, aby lépe padlo do ruky. Když se na zařízení podíváme z celkového hlediska, zaujme nás především již zmíněný tenký profil, jinak je vše jako dle předlohy. V dané cenové kategorii je jasné použití pouze plastových materiálů. Samozřejmě, displej kryje tvrzené sklo, zbytek je však kompletně plastový. A plast zkrátka nikdy nebude působit hodnotným dojmem.

Gigabyte GSmart Saga S3

Přední stranu zabírá zhruba z 80 % 6palcový displej, prostor pod a nad ním je poměrně účelně zaplněn. Ve spodní části nalezneme senzorová tlačítka pro ovládání systému (zleva šipka zpět, tlačítko pro návrat na domovskou obrazovku a tlačítko pro vyvolání kontextové nabídky), prostor nad displejem je pak zaplněn průzory nezbytných senzorů (regulace jasu, senzor přiblížení) a také přední kamerkou pro videohovory. Je velká škoda, že si v prostoru nad displejem nenašla své místo notifikační LED dioda. Vzhledem k velkému prostoru by s jejím dosazením nebyl žádný problém.

Gigabyte GSmart Saga S3 ze všech stran

Sluchátko pro hovory je umístěné až v nejsvrchnější části zařízení, zhruba milimetr pod vyvýšeným plastovým okrajem, který chrání displej telefonu v případě položení zařízení na podložku. Gigabyte ale víceméně musíme pochválit, přední strana zařízení je krásně celistvá, plochu neruší ani lesklé logo výrobce, ani zbytečné popisky dovedností (například ikonické provedení podpory DualSIM). Chválíme také rozhodnutí neimplementovat senzorová tlačítka do prostředí samotného, i když je displej opravdu obrovský, místo pod displejem by zbytečně zelo prázdnotou (a to bychom se klidně vsadili, že i kdyby byla senzorová tlačítka systémová, prostor pod displejem by se nezmenšil).

Podíváme se také na boky zařízení. Levá strana zařízení hostí dvoupolohové tlačítko pro regulaci hlasitosti, tlačítko pro odemknutí/zamknutí displeje je pak na straně odvrácené. Obě tlačítka musíme pochválit za jistý stisk a poměrně vhodné umístění co se výšky týče, běžně velké ruce zvládnou manipulaci s tlačítky bez jakýchkoliv přehmatů. Vrchní část zařízení hostí vstup 3,5milimetrového jack konektoru a rovnou také vstup pro microUSB kabel, spodní část telefonu je tak až na nenápadný otvor primárního mikrofonu naprosto prázdná. Zadní strana telefonu hostí poměrně vystouplou čočku integrovaného fotoaparátu s rozlišením 8 Mpx, hned pod ním se nachází velice výkonná, dvojitá, přisvětlovací LED dioda. Na rozdíl od iPhonu a dalších telefonů však není dvojbarevná, takže snímky osob v noci budou stále s tak trochu „zombie efektem“. Pod diodami nalezneme také označení modelové řady GSmart. To je však pouze tištěné. To by ani tak nevadilo, nelíbí se nám však barva, zvolený font a celkově velikost písma, kdyby si Gigabyte tento popisek odpustil, udělal by mnohem lépe. Výdech hlasitého reproduktoru pak hledejte ve spodní části zadního krytu.

Gigabyte GSmart Saga S3

I když to tak na první pohled rozhodně nevypadá, zadní plastová skořepina je kompletně snímatelná, výřez pro umístění nehtu se nachází ve spodní zaoblené části. Zde ovšem pozor, sejmutí zadního krytu by vás mohlo o nehty připravit, zadní kryt je opravdu bytelně semknutý se zbytkem těla asi dvěma desítkami plastových západek. Pro sejmutí krytu doporučujeme trsátko nebo podobný plochý a pevný nástroj. Proč jsme ale nazvali kryt skořepinou? Po vzoru Samsungu je kryt velice tenký a ohebný, žádný polykarbonát se tedy nekoná. Hned po sejmutí krytu jsme očekávali pohled na baterii s kapacitou 3 000 mAh, ale eljhle, baterie je umístěna pod plastovým předělem a je tudíž uživatelsky nevyměnitelná. Škoda, nejeden uživatel by jistě ocenil možnost její výměny, například při delším pobytu mimo elektrickou energii. Ve vrchní části pak nalezneme sloty pro SIM karty (obě ve standardní velikosti) a také slot pro paměťovou kartu microSD. Pro doplnění musíme zmínit, že první slot pro SIM kartu podporuje rychlé datové přenosy, ten druhý je pak zvládne maximálně EDGE. Je tedy dobré myslet na to ještě před vložením obou karet.

Rozměry zařízení se zastavily na hodnotě 168 × 83 × 8,5 milimetru, hmotnost je pak celých 190 gramů. I když působí rozměry i hmotnost poměrně obludně, díky nízké tloušťce a zakulaceným rohům se zařízení v ruce drží poměrně pohodlně. Navíc, nutno podotknout, že celková hmotnost zařízení se v ruce díky větším rozměrům skvěle rozprostře. Tak či tak, jak již víme, hodnotit ergonomii u tabletofonů je velice individuální. Ten, kdo tabletofon chce ví do čeho jde, pro všechny ostatní je zbytečnost vůbec jen nad takovým zařízením přemýšlet.

Baterie a výdrž: správný držák

Jak již tedy víme z předchozí kapitoly, baterie je (bohužel) uživatelsky nevyměnitelná a nabídne kapacitu 3 000 mAh. Je to hodně, nebo málo? My bychom řekli, že tak něco mezi. Zařízení sice disponuje 6palcovým displejem, na druhou stranu rozlišení není tak vysoké a ani procesor nepatří mezi kdo ví jak výkonné záležitosti. Při běžném používání (při obvyklém vytížení, zahrnujícím pár hovorů, 2 hodiny brouzdání po internetu, zapnutou synchronizace na pozadí, pořízení několika snímků a videoklipů) můžete očekávat téměř dvoudenní výdrž, při častém využívání internetu a také při nastavení maximálního jasu však výdrž klesne zhruba na jednodenní standard. Pokud do hry zapojíte také GPS navigaci, která je pro velký displej téměř jako předurčena, výdrž můžeme počítat na hodiny. To vás ale asi příliš nepřekvapí.

Samozřejmě jsme nezapomněli provést ani naše standardizované testy výdrže. Telefon streamoval za pomocí Wi-Fi HD video o rozlišení 720p, v telefonu byla vložena pouze jedna SIM karta s přihlášením k síti 3G, aktualizace byly vypnuty a jas displeje byl nastaven na 50 %. Zvuk byl směřován do sluchátek, hlasitost byla nastavena na 50 %. Video bylo přehráváno celkem 7 hodin a 42 minuty, což je nadprůměrný výsledek (například takové Prestigio MultiPhone 7600 Duo vydrželo streamovat 6 hodin a 42 minut). Co nás ovšem tak trochu zklamalo je doba nabíjení. Nabíjení z úplného vybití na 80 % trvá 2 hodiny a 15 minut, k úplnému nabití si vyčleňte 2 hodiny a 33 minut.

Zvuk: je to řvoun

Po zvukové stránce Gigabyte GSmart Saga S3 ničím nepřekvapí, jedná se o běžný průměr, možná i lehce podprůměrný výkon. S hlasitostí to ještě tak špatné není, příchozí notifikace rozhodně nepřeslechnete, kvalita zvukového výstupu je ale špatná, pokud si tedy trochu nepohrajete s ekvalizérem. Podobná situace platí i po připojení sluchátek a je jedno, jestli používáte standardně dodávané pecky nebo sluchátka vlastní. Zvuková stránka zkrátka není nic, čím by se Gigabyte mohl chlubit a na poslouchání vašich oblíbených skladeb tak doporučujeme doplňkové zařízení.

Výdech hlasitého reproduktoru

Displej: velký, ale ne jemný

Gigabyte GSmart Saga S3 nabídne 6palcový IPS displej s HD rozlišením, konkrétně tedy 1 280 × 720 pixelů (245 ppi). Vzhledem k takto velké úhlopříčce je HD rozlišení poněkud riskantní, do jisté míry se tento fakt projevil i během dlouhodobého testování. Displej Gigabytu není vyloženě špatný, každopádně rastr je viditelný na první pohled. Na druhou stranu, podání barev je na velice dobré úrovni, za to můžeme poděkovat technologii IPS, barvy jsou tedy živé a dostatečně kontrastní. Černá samozřejmě není tak černá jako v případě AMOLED displejů, jiných výtek ale v tomto ohledu nemáme.

Displej nepatří mezi ty nejjemnější

Velmi dobré jsou také pozorovací úhly displeje, výtku nemáme ani k maximálnímu jasu, který je, dalo by se říci, nadprůměrný. Čidlo okolního světla rovněž funguje poměrně spolehlivě, nemusíte se tedy obávat nechat vše na automatice. Celkově tedy displej nijak zásadně nezklame, ovšem ani nenadchne. Samotné nižší rozlišení displeje je však vzhledem k nižší ceně zařízení nutno akceptovat.

Hardware: není kam spěchat

O výkonnostní složku Gigabytu GSmart Saga S3 se stará čtyřjádrový procesor MediaTek 6582 s taktem 1,3 GHz, tomu sekunduje 1 GB paměti RAM (po zapnutí je k dispozici zhruba 600 MB) a grafický akcelerátor ARM Mali-400 MP. Uživatelská paměť se ustálila na poměrně nízké hodnotě, konkrétně na 8 GB (po spuštění k dispozici zhruba 5,7 GB). Samozřejmě, data některých aplikací můžete přesunout na paměťovou kartu, nejde to však u všech. Jako operační systém je v Gigabytu pochopitelně Android, konkrétně v jeho starší verzi 4.2.2 Jelly Bean. O případné aktualizaci na Android 4.3 Jelly Bean, popřípadě Android 4.4 KitKat, nepadlo ani slovo. Bude tedy lepší počítat s tím, co je.

Výsledky benchmark testů

Co se týče plynulosti, nemáme ke Gigabytu GSmart Saga S3 téměř žádné výhrady. Telefon se nezasekává, animace jsou plynulé a vše funguje až nad očekávání dobře. Samozřejmě jen do té doby, než si telefon začne stěžovat na málo volné paměti. Gigabyte ale nebudeme pouze chválit, občas se nám totiž stalo, že se občas trochu „zapomene“. Na mysli máme především návrat na domovskou obrazovku nebo rychlou změnu aplikací pomocí multitaskingu. Naštěstí se ale nejedná o velký problém, stačí pár vteřin počkat a telefon funguje dál, na samovolné restarty jsme za celou dobu testování naštěstí nenarazili. Doplníme, že výkon telefonu samozřejmě nedostačuje na nejnovější 3D hry s maximálními detaily (což cílové skupině zákazníků ale asi stejně nebude vadit), na chybu v kompatibilitě aplikací jsme však nenarazili.

Uživatelské prostředí: zkrátka Android

Prostředí telefonu obstarává známý Android ve starší verzi 4.2.2 Jelly Bean, žádné překvapení tedy nečekejte, Gigabyte sáhl po téměř čistém a syrovém Androidu, ve kterém naleznete pouze několik drobností navíc. Jak jsem již zmínil, jelikož se prostředí nemusí potýkat s žádnou na výkon náročnou uživatelskou nadstavbou, je pohyb v něm rychlý a bez jakýchkoliv záseků. Za to Gigabyte rozhodně chválíme, animace ani rychlé posouvání stránek telefonu nedělají sebemenší problém.

Uživatelské prostředí

A co nalezneme uvnitř systému? Standardní aplikace předinstalované od Googlu jsou samozřejmostí, počítat tedy můžete s internetovým prohlížečem Chrome, Gmailem, Google+, Hangouts a dalšími. Od Gigabytu zde nalezneme i zástupce pro stažení zajímavých aplikací (Nejlepší volba), v té naleznete přímé odkazy pro stažení aplikací, jakými jsou například Skype, Facebook, Instagram, Evernote, Google Translator a další. Přímo od Gigabytu je v systému zabudována aplikace Clean Master na čištění zaneseného systému a také aplikaci Battery Doctor, jež se snaží alespoň částečně prodloužit výdrž zařízení.

Uživatelské prostředí

Multimediální funkce: nic nového nečekejte

Velký, 6palcový displej, přímo vybízí ke konzumaci multimediálního obsahu. Začneme rovnou s přehrávači hudby, ty jsou v telefonu rovnou dva. Na mysli máme samozřejmě aplikaci Hudba, která je pro většinu uživatelů levnějších androidů důvěrně známá, a také aplikace Hudba Play od Googlu. Ta nabídne špičkovou synchronizaci s vašimi dalšími zařízeními, ta primární pak nabídne trochu účelnější vzezření. Integrovaný přehrávač videoklipů zvládne všechny běžné formáty, pro lepší zážitek, nebo pro sledování vašich oblíbených videoklipů však doporučujeme stažení některého z alternativních přehrávačů.

Multimediální funkce

Pro prohlížení vašich snímků nebo fotografií se opět můžete spolehnout na dvojici aplikací, konkrétně na Galerii a Fotky od Googlu. Opět se nám standardní aplikace Galerie od Gigabytu zdála přehlednější, aplikace Fotky je zase lepší pro synchronizaci vašeho obsahu. Defaultní aplikace Galerie poslouží i jako jednoduchý editor, snímky můžete během chvilky ořezat, převrátit, přidat jim rámeček nebo nějaký zajímavý efekt. Potěší také přítomnost FM rádia s RDS, to však funguje až po připojení sluchátek.

Fotoaparát: na momentky postačí

Ještě než se podíváme na kvalitu pořízených fotografií a prostředí aplikace Fotoaparát celkově, zaměříme se také na umístění čočky fotoaparátu. Ta je umístěná, jak již víme, ve vrchní části zadního krytu, nechtěnému zakrytí prstem byste se tedy měli bez problémů vyvarovat. Bohužel, jak je v dnešní době zvykem, čočka je znatelně vystouplá nad okolní povrch telefonu. Mechanickému poškození se bude snažit zabránit plastová obruč zadního krytu, která vystupuje ještě desetinku milimetru nad samotnou čočku, přesto časem nějakému škrábanci nezabráníte, a to se velmi negativně podepíše na kvalitě výsledných fotografií.

Prostředí aplikace Fotoaparát

Jednou věcí je, že čočka vystupuje nad povrch těla, věcí druhou (a pro nás primární) je ale kvalita výsledných snímků. Od přístrojů se značkou Gigabyte jsme se nikdy nedočkali, kdo ví jak profesionálních výsledků, co se kvality fotografií týče (většinou se jednalo spíše o podprůměrné snímače), u Gigabyte GSmart Saga S3 jsme však byli poměrně příjemně překvapeni. Tedy, alespoň s přihlédnutím na cenovou kategorii dnes recenzovaného tabletofonu.

Ukázkové snímky v plném rozlišení 8 Mpx

Fotkám nechybí ostrost, barvy jsou poměrně věrné a i rychlost ostření patří k lepšímu průměru. Potěší taktéž povedené makro, fotoaparát spolehlivě zaměří objekty na vzdálenost zhruba 8 centimetrů. Jako největší problém shledáváme neschopnost zařízení poradit si s protisvětlem, respektive s velmi světlými objekty – čočka zkrátka není tak citlivá na světlo a pro lepší výsledky je nutné pohrát si s nastavením. I tak ale hodnotíme práci fotoaparátu (v automatickém režimu) v Gigabytu GSmart Saga S3 jako poměrně povedenou a minimálně na momentky/přílohu e-mailu jistě postačí. Na profesionální výkony jsou přeci jenom vhodnější zařízení v jiné cenové kategorii.

Videokamera: natočte své zážitky

Gigabyte GSmart Saga S3 dokáže kromě pořizování fotografií také natáčet také videoklipy, konkrétně až ve FullHD rozlišení, tedy 1 920 × 1 080 pixelů při 30 snímcích za vteřinu. Opět musíme pochválit věrné barevné podání a rozhodně i snímkovací frekvenci. Co naopak nepochválíme je velmi malé množství nastavení a také chybějící (alespoň softwarová) stabilizace obrazu. Tyto malé drobnosti by z kamery Gigabytu GSmart Saga S3 udělaly mnohem použitelnější a vlastně i smysluplnější záležitost. Dodáme, že 20sekundový záběr v maximálním rozlišení zabere v paměti zhruba 70 MB. Výslednou kvalitu můžete posoudit sami na následujícím ukázkovém příkladu.

Navigace: dovede vás do cíle

Gigabyte se o vás postará i co se týče navigace, GPS čip samozřejmě nemůže chybět. Ve výbavě nechybí dokonce ani elektronický kompas, který pomůže s orientací na mapě. Fixace satelitů v případě studeného startu je otázkou zhruba 30 vteřin, v případě aktivované aGPS se jedná řádově o vteřiny, a to i v případě husté městské zástavby. Vzhledem k obrovskému displeji se Gigabyte GSmart Saga S3 přímo nabízí pro automobilovou navigaci, pro tyto případy je zde od Googlu připravena aplikace Google Navigace, která ovšem ke svému chodu potřebuje internetové připojení.

Mapy a Navigace od Googlu

Pokud byste přeci jen ocenili alternativu v podobě off-line navigace, Google Play nabízí hned několik možností. Pro běžné prohlížení mapy postačí aplikace Mapy, která internetové připojení ke svému chodu také potřebuje, část map si ale ve vybraných zemích můžete uložit do mezipaměti. Je nutné však myslet na to, že takto stažené mapy mají pouze několikadenní platnost, po této době je nutné stáhnout výřez mapy do paměti zařízení opětovně.

Telefonní funkce: kdo chce DualSIM?

Ať už máme v ruce hloupý telefon, smartphone anebo tabletofon, jejich primární funkce zůstává už po celá dlouhá léta stejná: volání a psaní krátkých textových zpráv. V tomto ohledu nemá Gigabyte téměř žádný problém. Prostředí aplikace pro volání odpovídá neupravené verzi Androidu. Kontakty jsou řazeny dle jména nebo příjmení. Mohou být obohaceny obrázkem. Pokud je kontakt provázán s Google účtem, ihned vidíte, zda je dotyčný online. Přidávat můžete několik čísel, adres i elektronických adres. Kontakty můžete samozřejmě synchronizovat také s Facebookem.

Telefonní aplikace

Gigabyte GSmart Saga S3 přináší také podporu funkce DualSIM. To je oprávněně vyhledávaná vlastnost mobilních telefonů a zvláště pak tabletofonů. Samozřejmě můžete být na příjmu s oběma čísly zároveň, bez toho by celé řešení postrádalo smysl. Gigabyte si na správu SIM karet připravilo speciální položku přímo v nastavení telefonu. Ta je pojmenovaná Správa SIM, v tomto nastavení si můžete zvolit, jaká SIM karta bude plnit funkci primární a jaká bude tím pádem sekundární. Nastavit si můžete také datové přenosy pro jednotlivé SIM karty.

Pokud telefonujete z první SIM karty, je funkce druhé omezena a volanému se ozve hláška o nedostupnosti. Pokud jste na internetu pomocí datových sítí na jedné SIM kartě, druhá je klasicky dostupná, pokud hovor zvednete, načítání internetové stránky se pozastaví a po ukončení hovoru můžete v prohlížení pokračovat. Rozdíl mezi kvalitou hovorů není žádný, zvuk je vždy čistý a ani volající si na žádné konkrétní problémy nestěžovali. Také příjem signálu je na velice dobré úrovni.

Zprávy a e-mail: stále stejné, vážně

Zapomenout nesmíme ani na SMS zprávy a e-mailovou poštu. Klávesnici si můžete vybrat ze dvou možností, konkrétně tu klasickou, která je součástí všech telefonů s operačním systémem Android, tak také tu standardně dodávanou Gigabytem (vstup TouchPal), která nabízí více možností, ale na druhou stranu působí poněkud přeplácaným dojmem. Užší jsou také „chlívky“ pro písmenka. Doinstalovat můžete i některou z mnoha desítek alternativ, které naleznete na Google Play. K primární aplikaci pro psaní zpráv nemám výtky, rychlost je naprosto bezproblémová. Jinak vše funguje tak, jak má a jak byste u podobného telefonu očekávali.

Zprávy, Gmail a E-mail

To samé platí pro aplikace e-mail a Gmail, které jako vždy pracují skvěle. Díky obrovskému displeji je psaní opravdu pohodlnou záležitostí. Rozebírat dopodrobna aplikace pro e-mailovou komunikaci nemá příliš smysl, fungují dle očekávání, jako na každém jiném telefonu s operačním systémem Android.

Zprávy, Gmail a E-mail

Datové funkce a internet: kde je NFC a LTE?

Konektivita Gigabytu GSmart Saga S3 je tak trochu pod vrcholem. Základy v podobě GPRS a EDGE jsou samozřejmostí, GSmart Saga S3 však samozřejmě přidává technologie HSPA+ (42 Mb/s) a HSUPA (5,76 Mb/s). Nebylo vynecháno ani Wi-Fi (a/b/g/n/) či Bluetooth ve verzi 4.0. Bohužel, LTE a NFC byste v zařízení hledali marně. Díky tomu se z Gigabytu stává, co se konektivity týče, tabletofon tak trochu podprůměrný.

Pro prohlížení internetových stránek si Gigabyte připravil standardní dvojici prohlížečů, nechybí tedy ten klasický, který v podání Gigabytu důvěrně známe, ale také Google Chrome, který se, mimochodem jako všechny další služby od Googlu, pyšní perfektní a bezproblémovou synchronizací, v tomto případě s vaší stolní verzí prohlížeče.

Závěrečné zhodnocení: potencionálně nebezpečný

Gigabyte GSmart Saga S3 se řadí mezi další tabletofony, které se snaží útočit především nízkou cenovkou. Vše ostatní trochu ustupuje do pozadí, ať už se bavíme o použitých plastových materiálech, procesoru anebo třeba ne úplně detailnímu rozlišení displeje. Nepříjemný je také fakt uživatelsky nevyměnitelné baterie, která se navíc nabíjí poměrně dlouhou dobu.>

A jak se líbí vám?

I když se vám ale může zdát, že nákup GSmartu Saga S3 nedoporučujeme, není to pravda. Má sice své mouchy, na druhou stranu je vzhledem k ceně telefon nadprůměrně vybavený a odladěný. Pochválit můžeme fotoaparát, který tentokrát není jen tak do počtu, také svižnost celého systému potěší a v neposlední řadě přijde vhod určitě podpora DualSIM. Pokud si nepotrpíte na náročné 3D hry, nezklame vás. Líbí se na nám také příjemná tloušťka zařízení a zaoblené rohy, díky čemuž padne Gigabyte poměrně dobře i do menších rukou. >

Suma sumárum, Gigabyte GSmart Saga S3 je vzhledem ke své ceně konkurenceschopným zařízením a své zákazníky si jistě najde. Pokud se vám ale Gigabyte přeci jenom nelíbí, podívejte se na jeho největší konkurenty.>

Konkurenti

Prestigio MultiPhone 7600 DUO

Asi největším konkurentem je podobně drahé a podobně vybavené Prestigio MultiPhone 7600 DUO, které navíc nabídne o trochu rychlejší procesor, vyšší rozlišení fotoaparátu (13 Mpx) a také podporu NFC. Potěší také přítomnost ochranného pouzdra přímo v balení, za což si Prestigio rozhodně zaslouží pochvalu. Co se týče dalších funkcí anebo například designu, obě zařízení jsou si velice podobná.

Prestigio MultiPhone 7600 Duo

Asus Fonepad Note 6

Zajímavým konkurentem pro dnes recenzovaný Gigabyte GSmart Saga S3 je Asus Fonepad Note 6. Ten za cenu přibližně 7 000 Kč nabídne dvoujádrový úsporný procesor Intel Atom Z2580 a nebo třeba 6palcový displej s mnohem lepším FullHD rozlišením. Fotoaparát nabídne rozlišení 13 Mpx, zamrzí naopak chybějící NFC, kterým ale nedisponuje ani Gigabyte. Po Asusu sáhnou především ti, kteří potřebují jemnější displej a také ti, pro které je důležitý stylus. Tím totiž Asus disponuje, pero jednoduše ukryjete přímo v těle telefonu. Stylus navíc napomůže k ručně psaným poznámkám.

Asus Fonepad Note 6

Sony Xperia Z Ultra

Pokud se vám Prestigio ani Asus nelíbí, můžete se poohlédnout u Sony, konkrétně se nabízí stále velice zajímavý model Xperia Z Ultra za cenu zhruba 8 300 Kč. Za tuto cenu dostanete obří, konkrétně 6,44palcový displej s FullHD rozlišením. Potěší rovněž čtyřjádrový procesor s taktem 2,2 GHz, 8Mpx fotoaparát a 2 GB paměti RAM. Velkou výhodou většiny novějších Xperií je navíc voděodolnost a prachuvzodrnost, Xperia Z Ultra není výjimkou. Oproti Gigabytu navíc nabízí celo-skleněné provedení a hliníkové bočnice, to je rozhodně luxusnější alternativou k běžnému plastu. Největší nevýhodou je snad tedy jen absence přisvětlovací LED diody.

Sony Xperia Z Ultra

Nokia Lumia 1320

Pokud se vám nezamlouvá operační systém Android, můžete se poohlédnout po tabletofonu v podání Nokie, konkrétně po Lumii 1320 s operačním systémem Windows Phone 8 za přibližně 7 400 Kč. Za tuto částku dostanete 6palcový IPS displej s HD rozlišením, 1 GB paměti RAM a 5Mpx fotoaparát. Baterie nabídne velkorysou kapacitu 3 400 mAh.

Nokia Lumia 1320
gigabyte-saga-s3
Klady
  • výrazná notifikační LED dioda
  • nadprůměrná výdrž baterie
  • kvalita konstrukčního zpracování
  • tenký profil
  • podpora dualSIM
  • podpora paměťových karet
  • poměr cena/výkon
Zápory
  • kvalita hlasitého reproduktoru
  • obtížně snímatelný zadní kryt
  • nižší rozlišení displeje
  • pouze plastové materiály
  • uživatelsky nevyměnitelná baterie
Diskuze ke článku
Dominik
V tabulce máte Android 4.4.
mrtvá žížala
sorry mano ale vse co se jmenuje GSmart tak stalo vseobecne za velky prt, GB si zavaril uz v dobe kdy zacinal kdy ty jeho produkty byli skutecne plny nedostatku a jedine co lakalo byla cena. a ted to ma bejt jinak ? vyznamne neprorazi v nizsi ani stredni tride, v top level by uz vubec nemel sanci, kluci vemte si to zpet do ciny kde to za pulku snad udate...pokud vas neprebije xiaomi :o)
Josepf
Žížalo ty musis byt velky odbornik, ja mam GSmart a maximální spokojenost...Doporucuji !!
Čemilouš Lička
Čemilouš Lička
dobry den
je vetsi android na Gsmart saga S3 nez 4.2.2 ke stazeni a popripade kde mych mohl stahnot novejsi verzi androidu na Gsmart saga s3 dekuji

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze