Gigabyte GSmart Aku A1
recenze

Gigabyte GSmart Aku A1

Slušný výkon, ale i chyby

Tchajwanský výrobce Gigabyte je známý především pro svou výrobu počítačových komponentů, jako jsou základní desky a grafické karty. Mimo jiné však vyrábí i pod značkou GSmart smartphony s Androidem. Jedním z nich je i dual SIM GSmart Aku A1, který nás zaujal kromě nízké ceny a povedeného designu i dlouhou výdrží.

Přestože nejsou u nás smartphony od společnosti Gigabyte příliš známé, neznamená to, že by s nimi tento výrobce měl malé zkušenosti. Letos v únoru to bylo právě deset let, kdy byla založena Gigabyte Communications, dceřiná společnost Gigabyte Technology, která se výrobou mobilních telefonů zabývá.

Gigabyte se specializuje především na dual SIM telefony, které jsou obzvláště oblíbené mezi asijskými uživateli, dokonce si v tomto ohledu může připsat jedno světové prvenství. V roce 2011 společnost představila GSmart G1342 první dual SIM dual-standby smartphone s Androidem na světě.

Oficiální fotografie Gigabyte GSmart Aku A1

Ze současné nabídky smartphonů Gigabyte, které jsou k dostání na českém trhu, jsme měli na test Gigabyte GSmart Aku A1, který patří svou cenou mezi levné modely, ale za cenu kolem tří tisíc korun nabídne parametry v této cenové kategorii nevídané, jako je 4,5" displej, čtyřjádrový procesor nebo 1 GB RAM.

Obsah balení

  • telefon
  • baterie
  • nabíječka
  • USB kabel
  • sluchátka s mikrofonem
  • návod

Technické parametry Gigabyte GSmart Aku A1

Kompletní specifikace
Konstrukce136 × 67 × 12,4 mm, 147,7 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,5" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6589, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: PowerVR SGX544MP4
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:35 hodin
Dostupnostčervenec 2013, ?

Design a zpracování: při silnějším stisku vrže

Gigabyte u svého GSmart Aku A1 sází na zaoblené linie, díky kterým telefon dobře padne do ruky. Rozměry telefonu jsou telefonu pak vcelku příjemných 136 × 67 × 12,4 milimetrů a hmotnost se vyšplhala na 147,7 gramů.

Gigabyte GSmart Aku A1 – rychlý videopohled

Nejvíce přitom zaujme jeho postupně se ztenčující se spodní strana, která končí poměrně ostrou hranou, což je také důvod, proč microUSB konektor našel své místo netradičně na horní straně rozšířené části telefonu vedle 3,5mm konektoru pro připojení sluchátek. Tato část je vyvedená u bílé varianty, kterou jsme měli na test, v šedé barvě a zasahuje i do zad, kde právě zde našla své místo vystouplá čočka fotoaparátu, vedle které je vpravo přisvětlovací LED dioda.

Kromě toho je na zádech už jen nápis GSmart a úplně dole dlouhá štěrbina hlasitého reproduktoru. Na pravém boku má své místo podlouhlý vypínač a proti němu na levém dlouhý regulátor hlasitosti.

Většinu černé přední strany, kolem které je dovnitř zkosený rámeček vyvedený v této variantě v šedé barvě, zabírá displej. Úplně dole pod ním je trojice senzorových tlačítek s bílými popisky, která jsou bíle podsvícená. Navíc se na ně díky svému umístění někdy špatně trefuje palcem a musíte tak přehmátnout.

Kromě toho už je na přední straně viditelná pouze u horního okraje vpravo čočka přední kamery. Jakékoli logo nebo notifikační dioda zde chybí.

Po konstrukční stránce nemohu být s telefonem úplně spokojený. Kryt telefonu se sice odnímá napoprvé hůře, ale plastové pacičky, které jej drží na místě, ve mě příliš důvěry nevzbuzují a obávám se, že by nemusely častější otevírání a zavírání telefonu vydržet.

Mezi jednotlivými částmi jsou viditelné spáry, mezi kterými by se mohla usazovat špína a při silnějším stisku telefon nepříjemně vrže. V tomto ohledu se mohl výrobce více snažit.

Hardware a výkon: zahrajete si i Asphalt 8

Gigabyte GSmart Aku A1 je vybaven čtyřjádrovým procesorem od čínského výrobce MediaTeku, který je taktovaný na 1,2 GHz, a který doplňuje grafický akcelerátor PowerVR SGX544MP. Co je v této cenové kategorii méně obvyklé je rovný 1 GB RAM, ze kterého máte po spuštění k dispozici přibližně 500 MB.

Za to však interní paměť není žádná sláva. Má sice papírově kapacitu 4 GB, což je v této cenové kategorii standard, ale z ní máte po prvním spuštěni k dispozici pouze 0,88 GB, takže stačí jedna velká aplikace nebo hra a máte plno. Naštěstí to zachraňuje slot pro microSD karty, kam je možné aplikace přesouvat. V nastavení si rovněž můžete zvolit, jestli chcete nativní data zapisovat do interní paměti nebo na paměťovou kartu.

V benchmarku AnTuTu 4.0 získal GSmart Aku A1 13 756 bodů, což ho zařadilo pod Google Nexus 4. Pro srovnání minulý týden testovaný další levný dualSIM Zopo ZP700 získal ve stejném benchmarku 17 029 bodů, což je výrazně více. Přesto si však na tomto smartphonu zahrajete nejen jednoduché casual hry, jako je Candy Crush Saga nebo Plants vs. Zombies 2, ale problém nebudete mít ani s náročnějšími tituly. Zahrát si můžete například Real Racing 3 s plnými detaily, ale spustíte na něm i Asphalt 8. Ačkoli snímkovací frekvence není taková jako u vyšších modelů a můžete se sem tam lehce zadrhnout, stále jsou i náročnější hry dobře hratelné.

Baterie a výdrž: při běžném používání až dva dny

Telefon je vybavený vyměnitelnou baterií s kapacitou 2 000 mAh, což při běžném používání, které zahrnuje několik krátkých telefonátů a SMS, synchronizaci přes 3G mobilní data a Wi-Fi a několik desítek minut surfování po internetu, vystačí v průměru na dva dny provozu. Přesto je však telefon jistější přes noc nabíjet. Může se vám totiž stát, že budete hledat zásuvku už druhý den odpoledne a než dorazíte večer domů, tak telefon nevydrží.

Pokud byste však chtěli využívat telefon skutečně jen na telefonování bez mobilních dat a maximálně s večerní synchronizací přes Wi-Fi, pak se můžete dostat bez obtíží i na tři až čtyři dny na jedno nabití.

Samozřejmě, že je zde i opačný extrém, kdy telefonu skutečně nic nedarujete a využíváte ho na maximum při takových náročnějších aktivitách jako hraní her, sledování videa nebo navigování. V těchto případech reálně hrozí, že už budete bez energie už po pár hodinách.

Ve standardizovaném testu výdrže, při kterém je na telefonu nastavena hlasitost na 50 procent, poloviční jas displeje a telefon je připojen na 3G síť a streamuje přes Wi-Fi video v kvalitě 720p, vydržel GSmart Aku A1 7 hodin 39 minut než se vypnul.

Pro srovnání Zopo ZP700, které má 4,7" displej vydrželo 5 hodin a 30 minut než se vypnulo. Další čínský smartphone Xiaomi Redmi, který má 4,7" displej a čtyřjádrový procesor s 2 000mAh akumulátorem v tomto testu vydržel 6 hodin a 35 minut. Odbodnou výdrž jako GSmart Aku A1 nabídl například LG Optimus L9 II, který má sice také 4,7" displej, ale jen dvoujádro a akumulátor s kapacitou 2 150 mAh. Ten vydržel ještě o 11 minut déle než GSmart Aku A1.

V testu nabíjení se za jednu hodinu se pak telefon nabil na 53 procent kapacity. Poté se však nabíjení zpomalilo a k dosažení 80 procent potřeboval 2 hodiny 32 minut. Plné nabití pak hlásil po dlouhých 3 hodinách a 35 minutách.

Displej: pouze TFT TN

GSmart je vybavený 4,5" TFT TN displejem s rozlišením 854 × 480 pixelů, což dává hustotu pixelů 218 ppi. Při běžném používání nebudete mít problém s rastrem. Při zevrubnějším zkoumání ho sice odhalíte, ale to je daň za nízkou cenu telefonu. Vzhledem k použité technologii můžete čekat méně živé barvy a nepříliš dobré pozorovací úhly.

Dalším parametrem, který bych tomuto displeji vytkl je rovněž antireflexní vrstva, která není příliš kvalitní. Ani při nastavení jasu na maximum se na přímém slunci nevyhnete tomu, že bude muset neustále stínit dlaní, když na něm něco budete chtít vidět. Navíc se jedná i o vcelku kvalitní lapač otisků prstů.

Zvuk: průměrný zvuk, ale nechybí ekvalizér

Zvukový projev telefonu mě příliš nenadchl a v rámci této cenové kategorie bych ho označil za průměr. Nejedná se o žádnou vyloženou tragédii a pro nenáročného posluchače je jeho kvalita dostatečná. Platí to i při použití vlastních kvalitnějších sluchátek, protože i ty dodávaná jsou pouze průměrná. Alespoň, že v nastavení naleznete i softwarové vylepšení zvuku ve sluchátkách a vylepšit ho můžete i pomocí ekvalizéru s několika přednastavenými profily.

Na hlasitém reproduktoru mě zklamala jednak jeho nedostatečná hlasitost, ale především zkreslení, ke kterému dochází, při položení telefonu na stůl. Reproduktor totiž přiléhá k ploše stolu. Čekal bych, že když už se telefon směrem ke spodnímu okraji zužuje, výrobce umístí hlasitý reproduktor tam, aby byla mezi ním a podložkou alespoň nějaká mezera.

Uživatelské prostředí: pouze minimum zásahů do Androidu

Gigabyte GSmart Aku A1 běží na dnes již starším Androidu 4.2.1 Jelly Bean, který je v podstatě čistý bez jakýchkoli úprav. Jediným přidaným výraznějším vizuálním prvkem je písmeno „G“ v zámku obrazovky. Výrobce to však nepřeháněl ani s doinstalováním dalších aplikací, které by ubíraly z už tak omezené vnitřní paměti. Místo toho v aplikaci „Nejlepší volba“ pouze doporučuje aplikace ke stažení. Jedinou výjimkou je pak klávesnice TouchPal, která je po spuštění nastavená jako výchozí.

Tyto nepatrné úpravy systému mají pozitivní vliv na chod systému, který nezpomaluje žádná nadstavba. Telefon je tak krásně plynulý a svižný. Během jeho používání jsem se nesetkal s žádným zadrhnutím, pádem aplikace nebo zamrznutím systému. Díky téměř holému systému bychom mohli doufat v aktualizaci na některou z vyšších verzí Androidu. Je to však spíše nepravděpodobné.

Odemknutí telefonu probíhá tahem kruhu s písmenem „G“ libovolným směrem. Pokud vám přijde SMS nebo máte ztracené volání, objeví se na ploše zástupce, po jehož přetažení do zamykacího kruhu se dostanete do příslušné aplikace.

Tahem prstu na zamykací obrazovce zprava doleva spustíte fotoaparát. Tahem opačným se dostanete na další stránky domácí obrazovky, kam si můžete umístit vybrané widgety. Zde se nabízí například digitální hodiny, kalendář, Google Now, Příspěvky v Google Plus nebo SMS a MMS.

V notifikační liště nenajdete pás nejčastěji používaných funkcí, jak je tomu zvykem u jiných výrobců. Jsou zde vpravo nahoře pouze dvě ikony. Ta levá maže notifikace, pravá pak otevírá nabídku jednotlivých funkcí. Zde mimo jiné naleznete zapínání Wi-Fi, Bluetooth, GPS, režim letadlo, otáčení displeje, ale i nastavení jasu, vyzváněcích profilů a podobně.

Pro své zástupce a widgety máte na domácí obrazovce pět obrazovek. Další přidávat nemůžete a ani nemůžete ubírat přebytečné. U spodního okraje je vizuálně oddělená tenkou linkou pětice ikon, která je pro všechny obrazovky stejná. Je přitom zajímavé, že jako výchozí aplikace pro email je zde Gmail a jako prohlížeč Chrome. S výjimkou středového tlačítka pro přístup do menu můžete všechny ostatní přeskládat podle svých potřeb nebo nahradit jinými. Můžete si sem umístit i složku, kterou vytvoříte jednoduše přetažením jednoho zástupce přes druhý.

Menu je rozděleno do dvou záložek. Část pro aplikace je tvořena maticí ikon 4 × 5, u widgetů je to pak matice 2 × 3. V obou případech je řazení pevně dané podle abecedy. Jednoznačným mínusem je, že není možné řazení aplikací nijak ovlivnit.

Multimediální funkce: úplný základ, ale rádio nechybí

K prohlížení fotografií je zde pouze základní galerie, která umožňuje zobrazit pouze lokální galerie v telefonu. Na jednu stránku se přitom vejdou tři alba na výšku a dvě na šířku. Listuje se mezi nimi tahem prstu horizontálně. Pokud by vám zobrazení podle alb nevyhovovalo, tak si je můžete řadit i podle lokality a času.

Jednoduchý přehrávač videa přehraje soubory typu MP4, H.264, WMV. Na titulky však zapomeňte a stejně tak na přehrávání FullHD videa. Podobný úplný základ nabídne i jednoduchý hudební přehrávač, který podporuje formáty MP3, AAC+, WAV, WMA.

Skladby v něm můžete třídit podle interpreta, alba, skladby, ale také si vytvářet své vlastní seznamy. V hudebním přehrávači však uvidíte i náhled alba a kromě názvu skladby i jméno interpreta. Pokud však máte v popiscích českou diakritiku, zobrazí se vám místo těchto písmen čínské znaky. Při přehrávání máte možnost zapnout opakované nebo náhodné přehrávání. Pokud by vám vlastní hudba nestačila, můžete využít i FM rádio bez RDS.

Fotoaparát: maximálně jako obrazový zápisník

Zadní fotoaparát dostal vcelku standardní rozlišením 5 Mpx, autofokus a přisvětlovací LED diodu. Po funkční stránce nabízí fotoaparát možnost nastavit řadu parametrů, jako je vyvážení bílé a ISO. Nechybí zde však ani několik scénických režimů, HDR, panorama, sekvenční snímání, samospoušť, detekci obličeje, ale také obrazové režimy.

Po obrazové stránce je však fotoaparát pouze průměrný s nepříliš reálnými barvami. S ubývajícím světlem navíc přibývá šumu, a co je hlavní znatelně se prodlužuje doba, kterou fotoaparát potřebuje k zaostření. Ve výsledku se tak často dočkáte rozmazaných snímků. Na nějaké velké fotografování to tedy není. Poslouží maximálně jako občasný obrazový zápisník a to ještě ne vždy.

To, co jsem uvedl k obrazové kvalitě u statických snímků, přitom platí i u videa, které se nahrává v rozlišení až 1 280 × 720 pixelů (HD) při 30 snímcích za sekundu. Video je nicméně alespoň plynulé a nezasekává se.

Gigabyte GSmart Aku A1 (testovací video) – exteriér, 720p

GSmart však má kromě zadního fotoaparátu i přední kameru, která je však pouze VGA a se svým rozlišením 640 × 480 pixelů je tak vhodná tak akorát pro videotelefonování přes Skype a podobné aplikace. Její obrazová kvalita není nic moc, ale to je u předních fotoaparátů celkem běžné a postačí.

Telefonní funkce: čistý Android bez úprav

Z hlediska té nejzákladnější funkce každého telefonu, tedy přenosu hlasu, nemám, co bych GSmartu Aku A1 vytkl. Telefon je dostatečně hlasitý a zvuk postrádá zkreslení. Kvalita hovoru byla vždy na dobré úrovni. Nezaznamenal jsem ani v jednom případě, že bych hůře rozuměl protistraně a ani protistrana si nikdy nestěžovala, že by špatně slyšela. Platí to přitom nejen při normálním hovoru, ale i při hlasitém odposlechu.

Aplikace Telefon i Kontakty jsou základem z Androidu, který výrobce ponechal v původním stavu bez úprav. Při vytvoření nového kontaktu si můžete vybrat, kam chcete kontakt uložit. Kromě jména a řady telefonních čísel, můžete ke kontaktu přiřadit fotografii, email, skupinu, ale i celou řadu dalších polí s údaji, jako jsou Organizace, IM, Poznámky, Přezdívka, Webová stránky či Události.

V telefonním seznamu nejsou kontakty pouze ze SIM a telefonu, ale je s ním synchronizována i řada online účtů. Jednotlivé kontakty z nich můžete libovolně spojovat a rozdělovat s těmi z telefonu nebo SIM. Tato funkce nicméně nefunguje vždy zcela spolehlivě a v některých případech je musíte dohledat ručně.

Funkce Dual SIM: 3G pouze na jedné SIM

Gigabyte je silný v kramflecích ve výrobě DualSIM telefonů, které jsou oblíbené zejména mezi asijskými zákazníky. Práci se dvěma SIM proto nabízí i GSmart Aku A1. Stejně jako naprostá většina telefonů s DualSIM i tento však podporuje 3G pouze na jedné SIM a na druhé se musíte spokojit pouze s 2G.

Jinak jsou možnosti nastavení práce s oběma SIM standardní. Jednotlivé SIM si můžete pojmenovat i vybrat jejich barvu. Můžete si zvolit, která SIM karta bude primárně sloužit k hovorům, datům, SMS zprávám či videohovorům. Samozřejmě platí, pokud z jedné SIM kartě telefonujete, tak na druhé jste nedostupní, ale jestliže na jedné kartě stahujete data, stále zůstáváte dostupní na druhé kartě.

Zprávy: základ s klávesnicí TouchPal

Žádné změny vzhledu proti čistému Androidu nečekejte ani u aplikace Zprávy, která slouží k posílání a příjmu SMS a MMS. Při psaní zpráv se vám zobrazuje počet zbývajících znaků nad tlačítkem odeslat. K MMS můžete připojit celou řadu multimediálních souborů, ale i polohu, kontakt, poznámku, nebo záznam z kalendáře. Příchozí zprávy jsou zobrazeny ve formě konverzací. Škoda, že aplikace při použití diakritiky zkracuje zprávy.

Stejně jako u kteréhokoli jiného Androidu i v tomto případě máte k dispozici pro správu svých emailových schránek dvě oddělené aplikace. Svou vlastní má Gmail od Googlu, která podporuje push synchronizaci, štítky, prioritu pošty nebo odeslání příloh do velikosti 35 MB. Pro ostatní poskytovatele emailu je zde samostatná aplikace E-mail, která si poradí s protokoly POP3, IMAP4, SMTP a MS Exchange. U jednotlivých emailových schránek si můžete pro odlišení nastavit různá upozornění. Nastavit si můžete i různé intervaly synchronizace.

Z dalších možností komunikace je pak v telefonu už jen Google Talk, který se však po prvním spuštění aktualizuje na Hangouts. Klienti jakýchkoli sociálních sítí zde však chybí.

Jedním z mála zásahů do systému, který oceníte při zadávání textu, je již zmiňovaná klávesnice TouchPal, kterou Gigabyte nastavil jako výchozí. Pokud by vám z nějakého důvodu nevyhovovala, tak je tu stále ještě standardní QWERTZ klávesnice. Díky vcelku velkému displeji se přitom s oběma klávesnicemi píše dobře v poloze na výšku i na šířku.

Organizační funkce: kancelářský balík chybí

Základem organizačních funkcí každého telefonu je kalendář. I zde je to základ z čistého Androidu, který si výrobce nijak neupravil. Kalendář nabízí náhled na jeden den, týden nebo měsíc a agendu. Zároveň podporuje i více kalendářů, které jsou barevně odlišeny, a při zadávání nové události do kalendáře si můžete vybrat, kam jí chcete uložit.

To, že se Gigabyte rozhodl jít cestou minimálních úprav, se projevuje i v tom, že v kancelářských funkcích nenaleznete žádný kancelářský balík. V obchodě Google Play jich je nicméně celá řada, takže si můžete vybrat ten, který bude nejlépe vyhovovat vašim potřebám. Z dalších funkcí je zde pak správce souborů, kalkulačka, světový čas, opakovaný budík, diktafon, stopky či odpočet.

GPS a navigace:

Ve výbavě moderního chytrého telefonu dnes již nemůže chybět navigace a nejinak je tomu i u GSmart Aku A1. Telefon nabízí GPS čip, kterému napomáhá při zpřesnění polohy A-GPS a informace o Wi-Fi sítích, přesto však telefon především, co se týče rychlosti nalezení satelitů, není nejrychlejší. Při studeném startu po prvním zapnutí se může nelezení a zafixování satelitů protáhnout i na několik minut a to i v případě, že jste venku s dobrým výhledem na oblohu.

A i při dalších hledání polohy je pak vcelku líný a musíte si počkat v řadě případech i desítky sekund. Ze subjektivního hlediska se zdá použitý GPS čip poměrně málo citlivý. Další škoda pak je, že telefonu chybí na rozdíl od například Zopo ZP700, který má rovněž problém s citlivostí navigace, elektronický kompas.

K navigování pak máte k dispozici v základu pouze předinstalované mapy od Googlu, které z velké části vyžadují neustálé připojení k internetu. Pokud hledáte čistě offline řešení, budete se muset porozhlédnout po obchodě Google Play. To platí zejména o automobilové navigaci, která v případě Googlu funguje pouze on-line režimu.

Data a internet: Wi-Fi má problém s příjmem signálu

Stejně jako jsem si stěžoval na citlivost u GPS, musím si postěžovat i na citlivost Wi-Fi, které je zde ve verzích 802.11 b/g/n a podporuje i funkci Wi-Fi hotspot. Tam, kde v domácí síti mám s jinými zařízeními plný signál, jsem s GSmartem Aku A1 měl jednu nebo dvě čárky. Alespoň, že co se týče mobilních dat, nabízí telefon kromě EDGE i rychlá mobilní data HSDPA, HSUPA. Technologie LTE i NFC však chybí a z dalších bezdrátových technologií je zde už jen Bluetooth 3.0 s A2DP. Přes kabel připojíte telefon pomocí portu typu microUSB 2.0.

Na prohlížení máte v telefonu k dispozici kromě nativního prohlížeče z Androidu i Chrome, který výrobce protěžuje a jeho zástupce umístil na domácí obrazovku. Ani jeden z prohlížečů si neporadí s flashem, ale nezadýchává se ani při otevření většího počtu oken.

Závěr

Gigabyte GSmart Aku 1 má pár much, které celkový dojem z telefonu kazí. Jedná se přededevším o horší konstrukční zpracování, méně kvalitní displej, podprůměrný fotoaparát, slabší GPS a Wi-Fi. Přesto by se dal označit za vcelku dobrou volbu, pokud nemáte předsudky k méně rozšířeným výrobcům. Za cenu kolem tří tisíc korun dostanete čtyřjádrový procesor a 1 GB RAM, což v kombinaci s čistým Androidem znamená solidní výkon a plynulé reakce . U renomovanějších značek byste se museli za tyto peníze spokojit vesměs s dvoujádrovým procesorem a RAM s poloviční hodnotou.

Konkurence

V nižší a nižší střední třídě je i u DualSIM telefonů konkurence poměrně silná. Z modelů stejného výrobce můžeme zmínit například Gigabyte GSmart Roma R2, který nabídne 4" IPS displej s rozlišením 800 × 480 pixelů, dvoujádrový procesor taktovaný na 1,3 GHz, 1 GB RAM, interní paměť 4 GB se slotem na microSD karty a pětimegapixelový fotoaparát. V českých internetových obchodech za něj zaplatíte v průměru 3 490 Kč.

Dalším konkurentem s cenovkou v průměru kolem tří tisíc korun je pak Prestigio MultiPhone 5450 DUO. Barevný smartphone je vybavený 4,5" TFT TN displejem s rozlišením 854 × 480 pixelů, ale má pouze dvoujádrový procesor taktovaný na 1,2 GHz a 512 MB RAM. Jinak je zde interní paměť o velikosti 4 GB, slot na microSD kartu a pětimegapixelový fotoaparát.

Dále můžeme zmínit například Alcatel OneTouch Pop C7, který má větší displej s úhlopříčkou 5", ale se shodným rozlišením 854 × 480 pixelů. Alcatel disponuje čtyřjádrovým procesorem Mediatek 6582 taktovaným na 1,3 GHz, ale doplňuje ho pouze 512 MB RAM. Interní paměť má kapacitu 4 GB a nechybí slot na microSD kartu. Zadní fotoaparát má rozlišení 5 Mpx, ale přední jen 0,3 Mpx. Alcatel OneTouch Pop C7 se v českých internetových obchodech se prodává v průměru za 3 990 Kč.

Za silného konkurenta můžeme považovat i čínské Zopo ZP700, jehož recenzi jsme vám přinesli minulý týden. Nabízí 4,7" IPS displej s rozlišením 960 × 540 pixelů, čtyřjádrový procesor taktovaný na 1,3 GHz, 1 GB RAM, interní paměť o velikosti 4 GB či slot na microSD karty. Zaujme svým osmimegapixelovým zadním fotoaparátem a pětimegapixelovou přední kamerou. Jeho cenovka je v oficiálním obchodě bez desetikoruny 4 500 Kč.

Až se v dubnu začne prodávat, dostane Gigabyte GSmart Aku A1 silnou konkurenci i v podobě ZTE Blade L2, který by měl stát kolem čtyř tisíc korun. Nabídne 5" IPS displej s rozlišením 854 × 480 pixelů, čtyřjádrový procesor Mediatek 6582 taktovaný na 1,3 GHz, 1 GB RAM, 4GB interní paměť s podporou microSD karet. Zadní fotoaparát má rozlišení 5 Mpx, přední pak 1,2 Mpx .

Z renomovanějších značek můžeme pak zmínit ještě Sony Xperii E1 dual, která se v českých internetových obchodech prodává v průměru za 4 300 Kč. Sony má nicméně pouze 4" TFT TN displej s rozlišením 800 × 480 pixelů, dvoujádrový procesor taktovaný na 1,2 GHz, 512 MB RAM, 4GB interní paměť s podporou paměťových karet a pouze třímegapixelový fotoaparát bez přisvětlovací LED diody.

Ze smartphonů s Windows Phone je v tuto chvíli na trhu s 4,7" pouze Nokia Lumia 625, která se současně oficiálně prodává za 4 850 Kč. Lumia 625 nabídne rozlišení 800 × 480 pixelů, dvoujádrový procesor taktovaný na 1,2 GHz, 512 MB RAM a 8 GB vnitřní paměti se slotem pro microSD karty a pětimegapixelový fotoaparát. Na rozdíl od další konkurence také není dual SIM.

Podporu DualSIM však nabídne, až se dostane na český trh, čerstvě představená Nokia Lumia 630 s Windows Phone 8.1. Ta nabídne 4,5“ IPS displej s rozlišením 854 × 480 pxïxelů, čtyřjádrový procesor taktovaný na 1,2 GHz, 512 MB RAM, interní paměť o velikosti 8 GB se slotem pro microSD kartu a pětimegapixelový fotoaparát.

gigabyte-gsmart-aku-a1
Klady
  • možnost instalovat na microSD kartu
  • dobrý poměr ceny a výbavy
  • velký displej
  • svižný a odladěný systém
  • téměř čistý Android
  • 1 GB RAM
  • dobrá výdrž baterie
  • solidní výkon i pro náročnější hry
Zápory
  • malá interní paměť
  • slabší citlivost Wi-Fi
  • horší GPS
  • displej je hůře čitelný na slunci
  • horší konstrukční zpracování
  • nemá LTE a NFC
  • chybějící Flash
Diskuze ke článku
Anonym
Dobrý deň!
Prosím, a nedá sa flash player aspoň doinčtalovať? Niekde z Google play alebo priamo zo stránky Adobe? Lebo ak nie, potom je to dosť nepoužiteľný telefón, nepôjdu na ňom napr. archívy a live-vysielania televízií a webové stránky sa budú zobrazovať zle. Som šokovaný, na mojom prastarom HTC Desire s Androidom 2.2 mi flash player funguje úplne dokonale, nič som nemusel ani doinštalovávať a niekoľko rokov nato by s tým mal byť zasa problém?!? HTC Desire som si vtedy kúpil hlavne preto, že na ňom už fungoval FP ako na jednom z mála, takže nie som ochotný sa ho vzdať ani teraz...
Díki za odpoveď!
Jméno
Zdravim, mate udelanou tabulku ve ktere by bylo poradi mobilu podle toho jak dopadly ve vasem testu spotreby? Diky
fp
Muj mobil naopak flash player ma, ale mam ho z bezpecnostnich duvodu trvale zablokovany. Stranky se zobrazuji normalne. Flash je v dnesni dobe uz minulost.
Karel
Flashplayer se da doinstalovat staci stahnout posledni verzi pro ics z archivu na strankach Adobe.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze