Fitbit Sense
recenze

Fitbit Sense

Svatý grál zdraví monitorujících hodinek
8

Trh s chytrými hodinkami utěšeně roste a stále více je kladen důraz na funkce monitorující nejen sportovní aktivity, ale také zdraví uživatele. Jak do současné nabídky chytrých hodinek zapadají nové Fitbit Sense a proč byste si je (ne)měli koupit?

Nejnovější chytré hodinky od Fitbitu se chlubí schopností monitorování sportovních aktivit i zdraví uživatele a k tomu sází na elegantní design, který zaujme spíše konzervativnější jedince. Jak se tato novinka povedla? A vyrovnají se Fitbit Sense oblíbeným Apple Watch nebo třeba Galaxy Watch od Samsungu?

Technické parametry Fitbit Sense

Kompletní specifikace
Konstrukce40,5 × 40,5 × 12,4 mm, 33,1 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano, zapínání: jiný
DisplejOLED, 1,58" (336 × 336 px), tvar: hranatý
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.0, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, mobilní sítě: ne, NFC: ano
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor? mAh, nabíjení: proprietární kolébka
Dostupnostzáří 2020,

Obsah balení: vše potřebné

V menší krabičce najdete hodinky s řemínkem o dvou délkách, nabíjecí kolébku zakončenou konektorem USB-A a sadu potřebných příruček, nic důležitého tak neschází.

Konstrukční zpracování: nenápadná elegance

Fitbit Sense sází na jednoduché, avšak elegantní čtvercové pouzdro s mírně zaobleným sklíčkem displeje, které navazuje na kovový rámeček z nerezové oceli. Ten níže plynule přechází v plast a úplně vespod je kovová ploška se všemi potřebnými senzory. Hodinky na sebe rozhodně nijak neupozorňují, což se mi osobně líbí, protože si je můžete klidně vzít i k formálnímu oblečení.

Pozitivní dojem mám také ze samotného nošení hodinek na zápěstí, nikde mě totiž nic netlačilo, dírky v pásku umožňují pohodlné utažení na zápěstí a Fitbit Sense jsou příjemně lehké, takže o nich v podstatě nevíte. Dodávaný řemínek je pak klasicky silikonový a pomocí snadného mechanismu je možné jej vyměnit za jiný. Jelikož se ale jedná o proprietární systém uchycení od Fitbitu, počítejte s tím, že klasický řemínek z hodinářství na hodinky nenasadíte.

Hodinky nerozhází pot ani koupání.

Na pouzdru hodinek najdeme pouze jedno ovládací tlačítko, které má podobnou odezvu jako třeba sluchátka AirPods Pro. K tlačítku lze přiřadit zkratky pro dlouhé podržení (v mém případě aktivovalo platby hodinkami) a dvojité rychlé zmáčknutí, kdy se objeví obrazovka se čtyřmi (uživatelem navolenými) aplikacemi. Nevýhodou tohoto kapacitního tlačítka je, že jej musíte přikrýt celé, aby zareagovalo, což nemusí vyhovovat každému. Dále nechybí hlasitý reproduktor ani mikrofon. Fitbit Sense, jak je dnes již standardem, nabízí zvýšenou vodotěsnost (do 5 ATM), takže si s nimi můžete jít zasportovat a nerozhází je ani plavání. Běžně jsem se s hodinkami sprchoval a nezaznamenal jsem žádné problémy (včetně samovolného ovládání displeje, jako je tomu u některých jiných hodinek).

Na závěr zmíním příjemnou haptickou odezvu. Ta sice není na tak vysoké úrovni jako u Apple Watch, rozhodně se však řadí k tomu lepšímu, s čím se na trhu můžete setkat.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • vysoká odolnost
  • kompaktní rozměry
  • příjemná haptická odezva
Nelíbilo se nám
  • kapacitní ovládací tlačítko nemusí každému vyhovovat

Displej: kvalitní OLED nesmí chybět

Podobně jako konkurence, i Fitbit nasadil do svého vlajkového modelu kvalitní OLED displej o uhlopříčce 1,58 " (336 × 336 pixelů), který je čtvercový se zaoblenými okraji a podporuje gesto zhasnutí přikrytím dlaní. Zobrazovací panel má pěkné podání barev, bezproblémové pozorovací úhly i dostatečně vysoký jas, což hraje důležitou roli, pokud chcete s hodinkami sportovat venku za slunečných dnů. Pouze rámečky jsou podle mě zbytečně široké, výrobce by tedy mohl využívat čelní plochu o něco lépe.

Fitbit Sense

Pokud chcete, aby Fitbit Sense napodobovaly klasické hodinky, můžete si aktivovat také Always-On displej, u něhož lze zobrazit buď digitální, nebo analogové hodiny. Počítejte však s tím, že výdrž hodinek se tím zkrátí i na méně než polovinu.

Fitbit Sense

Fitbit vám dává na výběr také z několika ciferníků, z nichž některé najdete v hodinkách a další můžete doinstalovat v aplikaci. Bohužel jich lze přímo v hodinkách uchovávat maximálně pět (podobně jako u některých levných chytrých náramků), osobně to ale nevnímám jako zvlášť velký problém.

Líbilo se nám
  • kvalitní AMOLED panel
  • podpora Always-On
Nelíbilo se nám
  • zbytečně široké rámečky

Systém a výkon: Fitbit OS

Hodinky Fitbit spoléhají na vlastní operační systémem Fitbit OS (v době recenze ve verzi 44.128.1.42), který výrobce v průběhu testování postupně vylepšoval a obohacoval o nové schopnosti (naposledy EKG). Operační systém vyniká možností doinstalování aplikací či relativně bohatými možnostmi nastavení, má však také své nedostatky. Jedním z nich je pro mě osobně nemožnost uložit skladby ze Spotify přímo do interního úložiště hodinek, tato funkce je umožněna pouze u služby Deezer, případně Pandora. Dále je škoda, že měření SpO2, které ještě zmíním v další kapitole, je navázáno na používání konkrétního ciferníků. Obě omezení jsou trochu nešťastná (a zbytečná) a věřím, že na nich Fitbit v budoucnu zapracuje a odstraní je.

Platit s Fitbit Pay je snadné.

Z hlediska komfortu používání si však nemohu stěžovat na plynulost systému nebo intuitivnost celého prostředí. Nejedná se sice o tak plynulý OS jako například u Apple Watch, vše však funguje dobře á a brouzdání prostředím je svižné. To se skládá z hlavní obrazovky s ciferníkem, u něhož můžete zpravidla sledovat různé metriky (záleží pochopitelně na daném ciferníku), a z horní strany můžete stáhnout roletku s notifikacemi. Nalevo je pak panel podobný roletce ze smartphonů, kde lze rychle korigovat jas displeje, aktivovat režim nerušit, Always-On a další. Při svajpnutí na obrazovku doprava se pak dostanete do menu, kde najdete aplikace jako budík, časovač, počasí (s několikadenní předpovědí), peněženku a další. V budoucnu má také dorazit podpora telefonních hovorů či ovládání hlasových asistentů skrze hodinky.

Fitbit Sense

Fitbit Sense disponují 4GB interním úložištěm, z něhož zůstane uživateli dostupných zhruba 2,5 GB, GPS nebo NFC pro rychlé platby. Fitbit Pay podporuje v ČR hned několik bank (v mém případě jsem používal kartu od KB) a vše fungovalo bez problémů. Při platbě jsem jednoduše chvíli podržel tlačítko, přiložil hodinky k terminálu a zaplatil. Důležitou součástí hodinek je také aplikace pro chytré telefony, na kterou se zaměřím v sekci o sportovních a zdravotních funkcích.

Líbilo se nám
  • svižný a dobře fungující Fitbit OS
  • možnost hodinkami platit
Nelíbilo se nám
  • OS má v současnosti zbytečná omezení

Výdrž a nabíjení: týdenní společník

Výdrž Fitbit Sense podle výrobce činí přibližně týden a z přibližně třítýdenního používání mohu toto tvrzení potvrdit. Běžně hodinky vydržely přibližně šest dní na nabití s občasným měřením sportovních aktivit a EKG (s neustále monitorovaným srdečním tepem a SpO2) bez zapnutého režimu Always-On. Nabíjení probíhá skrze dodávanou magnetickou kolébku, bohužel tedy nepočítejte s možností bezdrátového nabíjení skrze bezdrátové podložky.

Výdrž se bohužel rapidně sníží při aktivaci Always-On displeje. V takovém případě se dostanete zhruba na dva, maximálně tři dny používání. Uživatelé by tedy měli zvážit, jestli je pro ně důležitější výdrž, nebo neustále aktivovaný displej. Nabíjení je naštěstí relativně rychlé a zabere zhruba hodinku.

Líbilo se nám
  • solidní výdrž (bez AoD)
  • rychlé nabíjení
Nelíbilo se nám
  • chybí podpora bezdrátového nabíjení

Sportovní a zdravotní funkce: když chcete mít přehled o všem

Mnoho výrobců chytrých hodinek přistupuje k měření a informování uživatele o zdravotních údajích rozlišně. V některých případech je kladen větší důraz na sport, v jiných zase na zdraví. Přístup Fitbitu je ale v tomto ohledu ukázkový a velmi dobře spojuje obě zmíněné oblasti.

Jak již bylo zmíněno v předchozích kapitolách, hodinky podporují SpO2, pokročilé měření srdečního tepu, EKG a rovněž mají schopnost určit úroveň vašeho stresu, a to nikoliv pouze na základě tepové frekvence, jak je tomu obvykle u konkurence, ale také pomocí technologie EDA (sledování elektrodermální aktivity), díky čemuž mají výsledky vyšší vypovídací hodnotu. Mile překvapí také schopnost měřit odchylky v teplotě pokožky během noci. K získání běžné teploty je potřeba mít hodinky nasazené po dobu tří dnů, následně v aplikaci uvidíte, jestli jste danou noc měli teplotu nižší/vyšší než váš průměr, na základě čehož je možné předvídat například blížící se onemocnění. Pochopitelně může být tato hodnota ovlivněna teplotou v místnosti nebo samotné postele apod., takže vyloženě k lékařským účelům neslouží. To je ovšem běžné u jakékoliv metriky naměřené (jakýmikoliv) chytrými hodinkami. Pokud máte po ruce teploměr, můžete do aplikace zaznamenávat vaši tělesnou teplotu také samostatně.

Na rozdíl od největší „inovace“ u Apple Watch 6 v podobě senzoru SpO2 považuji schopnost měřit teplotu a také stres pomocí elektrodermální aktivity za zajímavé a přínosné vylepšení. Monitoring EKG pak zabere třicet sekund a hodinky vás požádají, abyste přiložili prsty na kovový rámeček a nehýbali se. Výsledek měření následně vidíte v aplikaci, ale zároveň jej můžete vyexportovat do PDF, pokud byste se s ním chtěli „pochlubit“ vašemu doktorovi.

K hodinkám dostanete na 6 měsíců zdarma službu Fitbit Premium.

Největší výhodu Fitbit Sense však spatřuji v tom, jak je aplikace přehledná a dokáže interpretovat naměřená data, takže snadno zjistíte, o čem daná hodnota vypovídá. Pokročilé je pochopitelně také měření sportovních aktivit, kde máte na výběr z desítek různých sportů uvnitř i venku se zapnutou GPS. Ta měří relativně spolehlivě (pozn. smyčky u přiloženého screenshotu z naměřené trasy v oblasti Stromovky jsou zapříčiněny z důvodu hledání ztracených sluchátek). Občas se samozřejmě stane, že hodinky zaznamenají vaši polohu i na místech, kde jste se přesně nevyskytovali, ale obecně vzato se jedná o jedny z těch přesnějších. Naměřené výsledky si následně můžete vyexportovat ve formátu TCX. Spolehlivě funguje rovněž měření spánku, které odpovídalo mnou zaznamenaným časům usnutí/vzbuzení. Navíc můžete zjistit, kolik času jste strávili v jednotlivých fázích spánku a podle toho získat různá doporučení k vylepšení vašeho spánkového skóre.

Velkou výhodou Fitbit Sense je, že umí vykonané aktivity automaticky zaznamenávat, takže nemusíte myslet na to, abyste například aktivovali režim chůze při svižnější procházce, protože jej hodinky automaticky spustí (ovšem logicky bez využití GPS). Pro ještě přesnější zdravotní údaje můžete zaznamenávat také objem vypitých tekutin, případně přijatých kalorií z potravin. Možnosti jsou zkrátka rozsáhlé, o čemž se můžete přesvědčit na přiložených screenshotech. S členstvím Fitbit Premium, které je k modelu Sense na šest měsíců zdarma, máte navíc k dispozici ještě podrobnější informace o vašem zdravotním stavu a sportovních výkonech a za příplatek si dokonce můžete „najmout“ i soukromého trenéra, který vám pomůže dosáhnout vašich cílů.

Stáhnout Fitbit

Google Play (zdarma) App Store (zdarma) Microsoft Store (zdarma)

Líbilo se nám
  • inovativní přístup k měření stresu a teploty
  • měření EKG, SpO2 a dalších hodnot
  • přehledná aplikace s velkým množstvím dat
  • automatická detekce cvičení
  • relativně přesná GPS
  • k dispozici i prémiové členství či osobní trenér

Zhodnocení

Fitbit Sense hodnotím jako velmi dobře vybavené chytré hodinky, které jsou zajímavé zejména pro ty, kteří chtějí mít co nejlepší přehled o svém zdraví a také pohodlně monitorovat sportovní aktivity. Hned v několika oblastech totiž přináší funkce, které u srovnatelných chytrých hodinek nenajdete. Chválím také povedený design či solidní výdrž. Největší nevýhodou jsou určité nedostatky operačního systému, které snad budou postupem času odstraněny, případně zbytečně tlusté rámečky kolem jinak podařeného displeje a absence bezdrátového nabíjení.

Fitbit Sense

Za cenu okolo 9 tisíc Kč se však i s přihlédnutím k těmto nedostatkům jedná o podařené chytré hodinky, jejichž nákup byste rozhodně měli zvážit. Na trhu totiž nenajdete příliš mnoho hodinek, které by kombinovaly funkční EKG, možnost bezkontaktních plateb i dlouhou výdrž tak dobře, jako to dělají právě Fitbit Sense.

Alternativou od Samsungu k Fitbit Sense mohou být nové Galaxy Watch3, které vábí na návykovou otočnou lunetu, povedený systém Tizen i podporou LTE. Nevýhodou je stále nepoužitelné EKG (které hodinky hardwarově podporují, ale nemají certifikaci k používání) či kratší výdrž.

Samsung Galaxy Watch3 45 mm LTE

Konstrukce45 × 46,2 × 11,1 mm, 53 g, odolnost: IP68 / MIL-810G
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano (22 mm)
DisplejSuper AMOLED, 1,4" (360 × 360 px)
SystémTizen, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, LTE, Wi-Fi, NFC
Akumulátor340 mAh, nabíjení: bezdrátové

Nové Huawei Watch GT2 Pro vzhledem připomínají spíše klasické hodinky, mají zhruba dvojnásobnou výdrž a neschází jim možnost bezdrátového nabíjení skrze standard Qi. Budete však muset oželet snímač EKG i pokročilé zdravotní funkce, jako je měření teploty či stresu pomocí technologie EDA.

Huawei Watch GT2 Pro 46 mm

Konstrukce53,6 × 46,7 × 11,4 mm, 53 g, odolnost: ano
Pásekkožený, vyměnitelný: ano (22 mm)
DisplejAMOLED, 1,39" (454 × 454 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.1, ne, NFC
Akumulátor455 mAh, nabíjení: bezdrátové, doba nabíjení: 1:00 hodin
fitbit-sense
Klady
  • GPS + vnitřní úložiště
  • propracovaná aplikace s členstvím Fitbit Premium
  • pokročilé měření zdravotních údajů (teplota, stres)
  • podpora EKG i SpO2
  • kvalitní OLED displej
  • elegantní vzhled + zvýšená odolnost
Zápory
  • omezení operačního systému (v době testování)
  • hodinky nelze nabíjet bezdrátově
  • displej by mohl mít tenčí rámečky
Diskuze ke článku
Michal Hrubý
Michal Hrubý
Dobrý den, z recenze jsem tedy pochopil, ze se z hodinek nedají přijímat a vyřizovat hovory?

Dekuji

M.
Jaroslav Tachecí
Jaroslav Tachecí
Díky za recenzi. Dají se nějak hodinky použít na rotopedu?
Ondřej Rejman
Ondřej Rejman
Jak je to s měřením SpO2? Kolik stojí "premium" po uplynutí doby, kdy je zdarma?
Díky
Milan Strnadel
Milan Strnadel
Tomu říkám super kauf. Platit měsíčně 270kč za statistiku. Tohle by mělo být uvedeno již v nadpisu. Tenhle systém nepodpořím i kdybych ty hodinky strašně moc chtěl. Pokud někdo nepotřebuje EKG je výrazně lepší volba Garmin Venu, ať už letošní nebo loňský model.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze