Fitbit Sense 2
recenze

Fitbit Sense 2

Upgrade, který dává smysl?
1

Nástupce chytrých hodinek Fitbit Sense (někdo by možná kvůli designu řekl i náramku, ovšem pravda leží spíše někde uprostřed) jsem si mohl na chvíli prohlédnout již na veletrhu IFA 2022. Až nyní jsem měl však příležitost hodinky několik týdnů nosit na zápěstí a prozkoumat jejich přednosti i nedostatky. Obstojí v záplavě nemilosrdné konkurence?

Google nedávno představil chytré hodinky Pixel Watch, málokdo si však uvědomuje, že za „Google hodinky“ lze považovat také nové Fitbit Sense 2, neboť společnost Fitbit už nějakou dobu spadá právě pod Google. Do jisté míry tak v obou zmíněných hodinkách najdete podobné prvky, i když Sense 2 nevyužívají Wear OS. Jak se hodinky používaly a jsou případně i důstojnou alternativou k hodinkám s nejnovějším systémem Wear OS?

Technické parametry Fitbit Sense 2

Kompletní specifikace
Konstrukce40,5 × 40,5 × 12,4 mm, 33,1 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano, zapínání: jiný
DisplejOLED, 1,58" (336 × 336 px), tvar: hranatý
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.0, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ano
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ne
Akumulátor162 mAh, nabíjení: proprietární kolébka
Dostupnostzáří 2022, 7 699 Kč

Obsah balení: vše důležité, ale s výtkou

Fitbit Sense 2 dorazily v příjemně kompaktní krabičce, která obsahuje vše důležité, tj. hodinky, řemínek a také nabíječku zakončenou dnes již trochu zastaralým USB-A. Jejím druhým nedostatkem je pak nevídaně krátký kabel, kvůli němuž jsem nechával hodinky položené přímo vedle elektrické zásuvky na zemi. Kvůli USB-A pak můžete mít zase problém s nabíjením u moderních notebooků (kdy by hodinky mohly ležet na stole), kde tento konektor často schází.

Fitbit Sense 2
Nelíbilo se nám
  • nevídaně krátký kabel nabíjecí kolébky zakončený USB-A

Konstrukční zpracování: spíše pro dámy

Fitbit Sense 2 jsou na dnešní poměry a s ohledem na konkurenci neskutečně lehké chytré hodinky a na zápěstí o nich téměř nebudete vědět. Hmotnost 40 gramů (i s nasazeným řemínkem), kterou naměřila digitální kuchyňská váha, pak podle mého názoru ocení především dámy, na jejichž zápěstí se budou Sense 2 díky nijak velkým rozměrům a vcelku povedenému designu pěkně vyjímat. Druhou kategorií uživatelů, kteří by mohli ocenit nízkou hmotnost, jsou sportovci, na ty však Sense 2 tak úplně necílí, jak se dozvíte v jedné z dalších kapitol. Zákazníci si rovněž mohou vybrat některý z široké nabídky řemínků, které mají proprietární uchycení. Používat řemínek z jiných hodinek s osičkami tak není možné.

Hodinky, které v podstatě přejaly vzhled původních Sense, se rovněž chlubí zvýšenou odolností IPX8 či voděodolností do hloubky 50 metrů. Pouzdro je vyrobeno z hliníku a nachází se na něm jedno fyzické tlačítko, pomocí jehož stisknutí se lze vrátit na hlavní obrazovku a dvojitým stisknutím spustit nadefinovanou akci. Přechod na fyzické tlačítko z kapacitního senzoru u původního modelu byl nepochybně správným krokem, neboť je nyní jeho používání neporovnatelně pohodlnější. U chytrých hodinek a smartphonů často zmiňuji i úroveň haptické odezvy, která je však v tomto případě pouze průměrná, nijak neurazí, ale ani nenadchne a na etalon v podobě Apple Watch se ani zdaleka nechytá.

Líbilo se nám
  • vyměnitelné pásky
  • vysoká odolnost včetně IP8X
  • příjemně nízká hmotnost a malé rozměry
  • náhrada kapacitního senzoru za fyzické tlačítko

Displej: když něco funguje, nač to měnit

Obrazovka hodinek Fitbit Sense 2 je v podstatě identická s předchozím modelem – má 1,58" uhlopříčku, jedná se o panel typu AMOLED a rozlišení 336 × 336 pixelů. Kromě vcelku bohaté nabídky ciferníků je k dispozici i Always-On (jehož vzhled se odvíjí právě od použitého ciferníků), stejně tak k maximálnímu jasu nemám výtku. Trochu zvláštně pak působí okraje displeje, které jsem po vybalení považoval za nějaký druh ochranné fólie, ale není tomu tak. Tato část se podle dopadajícího světla někdy leskne a působí trochu lacině (jakoby byla na displeji nalepena nekvalitní fólie). Při detailnějším zkoumání si lze rovněž všimnout stále relativně tlustých rámečků, jejichž zmenšením by šlo dosáhnout vcelku výrazného nárůstu uhlopříčky obrazovky. Tlustší rámečky jsou bohužel neduhem (s pár čestnými výjimkami) téměř všech moderních chytrých hodinek.

Fitbit Sense 2

Sklíčko, které je mírně vypouklé, tedy i náchylné k různým škrábancům a poškození (výrobce nic neuvádí o nasazení ochranného skla typu Corning Gorilla Glass apod.), je příjemné při používání ovládacích gest a zároveň umí obvykle správně automaticky regulovat jas na základě okolních podmínek.

Líbilo se nám
  • podpora Always-On
  • pěkný OLED displej
  • dostatečný jas
Nelíbilo se nám
  • zbytečně tlusté rámečky
  • podivný vzhled okrajů
  • bez odolného skla

Systém a výkon: Fitbit OS s novými funkcemi

Fitbit Sense 2 využívají podobně jako předchůdce proprietární operační systém Fitbit OS (v době testování verzi 60.200001.169.418), který podporuje několik desítek sportovních aktivit, bezkontaktní placení, ale také má omezenou možnost instalace aplikací. Ty v tuto chvíli pochází pouze od Fitbitu a za „stahovatelnou aplikaci“ jsou považovány i základní aplikace, které jinde najdete jako součást systému. Jedná se například o EKG, časovač a dokonce i nastavení. Tyto aplikace naštěstí najdete již předinstalovány v hodinkách, v tuto chvíli však není možnost stáhnout žádné skutečně zajímavé aplikace, například Spotify nebo mapy. V budoucnu údajně mají být stále podporovány pouze aplikace přímo od výrobce, lze tedy předpokládat, že se podpora nijak nezlepší. U první generace přitom bylo možné doinstalovat alespoň aplikaci Deezer, případně Pandoru.

S pořízením Fitbit Sense 2 získáte na 6 měsíců zdarma Fitbit Premium.

Dalším nelogickým krokem je absence Google Asistenta, která údajně ani nemá dorazit. Opět připomínám, že u první generace byl Google Asistent později dostupný, Fitbit se tak nově možná snaží více diferenciovat od Pixel Watch. V každém případě je to nepříjemný nedostatek stejně jako náladovost systému, který občas funguje svižně, ale má i horší dny, kde se setkáte s trhanými animacemi, což rozhodně nepůsobí hezky. Překvapením je rovněž přítomnost Wi-Fi antény v zařízení, kterou však není kvůli chybějícímu softwaru možné nijak využívat. První Fitbit Sense to přitom uměly.

Ukázka funkcí v rámci předplatného Premium

Pochválit tak mohu alespoň notifikace, které fungovaly v propojení se smartphonem příkladně a na hodinky chodily bez zdržení. Uživatel si navíc může přečíst relativně velkou část textu e-mailu i zpráv obdržených v rámci chatovacích aplikací. Pěkně zpracovaná je rovněž aplikace pro smartphony, která obsahuje několik základních nastavení včetně úprav rozhraní mobilní aplikace s jednotlivými přehledy. V budoucnu bude údajně na hodinky dostupná i Peněženka od Googlu a také Google Mapy, žádné konkrétní datum však známo není.

Líbilo se nám
  • spolehlivě chodící notifikace
  • podpora bezkontaktních plateb Fitbit Pay
Nelíbilo se nám
  • neumožňují Wi-Fi připojení, přestože hodinky mají potřebný hardware
  • absence Google Asistenta
  • bez podpory aplikací třetích stran
  • náladová svižnost systému

Výdrž a nabíjení: není si nač stěžovat

Konečně silnou stránkou Fitbit Sense 2 je dlouhá výdrž baterie, která navzdory malé kapacitě (162 mAh) zvládá na jedno nabití tři dny s využíváním všemožných monitoringů. V úspornějším režimu používání by pak mělo být možné se dostat až na dvounásobnou hodnotu (6 dní). Zamrzí jen možnost nabíjení výhradně skrze nabíjecí kolébku, žádná forma skutečně bezdrátového nabíjení tedy není podporována. Nabití z 0 na 100 % pak trvá necelou hodinu a půl.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
Nelíbilo se nám
  • chybí podpora bezdrátového nabíjení

Sportovní a zdravotní funkce: nejste náhodou ve stresu?

Hodinky podporují SpO2, pokročilé měření srdečního tepu, EKG a rovněž mají schopnost pokročilejšího měření stresu, a to nikoliv pouze na základě tepové frekvence, jak je tomu obvykle u konkurence, ale také pomocí technologie EDA (sledování elektrodermální aktivity), díky čemuž mají mít výsledky vyšší vypovídací hodnotu. Nechybí také schopnost měřit odchylky v teplotě pokožky během noci. K získání běžné teploty je potřeba mít hodinky nasazené po dobu tří dnů, následně v aplikaci uvidíte, jestli jste danou noc měli teplotu nižší/vyšší než váš průměr, na základě čehož je možné předvídat například blížící se onemocnění.

Fitbit Sense 2 dále zvládnou měřit různé sportovní aktivity, od chůze přes běh až po jízdu na kole a mnohé další. Co se týče přesnosti určení lokace pomocí zabudované GPS, to však není kdovíjaká sláva. Při zkoumání záznamu zjistíte, že jste prošli budovou apod., což ale na druhou stranu není ve světě chytrých hodinek nijak výjimečné. Naměřené výsledky si následně můžete vyexportovat ve formátu TCX. Spolehlivě funguje rovněž měření spánku, které odpovídalo mnou zaznamenaným časům usnutí/vzbuzení. Navíc můžete zjistit, kolik času jste strávili v jednotlivých fázích spánku a podle toho získat různá doporučení k vylepšení vašeho spánkového skóre.

Výhodou Fitbit Sense je, že umí vykonané aktivity automaticky zaznamenávat, takže nemusíte myslet na to, abyste například aktivovali režim chůze při svižnější procházce, protože jej hodinky automaticky spustí (ovšem logicky bez využití GPS). Pro ještě přesnější zdravotní údaje můžete zaznamenávat také objem vypitých tekutin, případně přijatých kalorií z potravin. Možnosti jsou zkrátka rozsáhlé, o čemž se můžete přesvědčit na přiložených screenshotech. S členstvím Fitbit Premium, které je k modelu Sense 2 na šest měsíců zdarma, máte navíc k dispozici ještě podrobnější informace o vašem zdravotním stavu a sportovních výkonech a za příplatek si dokonce můžete „najmout“ i soukromého trenéra, který vám pomůže dosáhnout vašich cílů.

Líbilo se nám
  • velké množství sportovních a zdravotních funkcí
  • přehledné statistiky

Zhodnocení

Tibit Sense 2 převzaly od předchůdce povedený design, nízkou hmotnost i kompaktní rozměry, na druhou stranu z nepochopitelných důvodů nově již nepodporují Google Asistenta či Wi-Fi a operační systém má několika dalších omezení, která u původního modelu Sense jednoduše nebyla. Spíše než o chytré hodinky se tak jedná o pěkně zpracované sportovní hodinky, které umí změřit různé sportovní i zdravotní metriky, „chytré“ však bohužel příliš nejsou. Situaci mírně vylepšuje snad jen podpora Fitbit Pay a výhled do budoucna na příchod Google Map. Kladné body si pak Sense 2 odnáší za velmi dobrou výdrž i nasazení fyzického tlačítko, to jsou ale bohužel jedny z mála prvků, které lze na těchto hodinkách skutečně pochválit. Jedná se tak o vskutku podivného nástupce prvního modelu, který byl podle mého názoru paradoxně lépe vybavený.

Konkurence

Pokud hledáte skutečně chytré hodinky a máte iPhone, mnohem lépe uděláte s nákupem Apple Watch SE (2022), které nabízí dospělý operační systém s podporou velkého množství aplikací i lepší displej s vyšší odolností. Na druhou stranu je budete pravděpodobně muset nabíjet každý den.

Apple Watch SE (2022) 40 mm

Konstrukce44 × 38 × 10,7 mm, 33 g, odolnost: ano
Pásek?, vyměnitelný: ?
DisplejOLED, 1,78" (448 × 368 px)
SystémwatchOS, kompatibilní s: ?
KonektivitaBluetooth: 5.0, Wi-Fi, NFC
Akumulátor245 mAh, nabíjení: bezdrátové

Majitelé smartphonů s Androidem si mohou pořídit Samsung Galaxy Watch5, které rovněž umožňují bezkontaktní placení, ale zároveň nabídnou schopnější operační systém a v propojení se telefony Samsung rovněž schopnost měřit krevní tlak.

Samsung Galaxy Watch5 44 mm LTE

Konstrukce44,4 × 43,3 × 9,8 mm, 33,5 g, odolnost: IP68 / MIL-810G
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano (20 mm)
DisplejSuper AMOLED, 1,36" (450 × 450 px)
SystémWear OS 3, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.2, LTE, Wi-Fi, NFC
Akumulátor410 mAh, nabíjení: bezdrátové

Alternativou mohou být i již zmíněné Pixel Watch, které nabídnou elegantnější design a násobně schopnější systém Wear OS. Jejich výdrž však bude kratší.

Google Pixel Watch

Konstrukce41 × 41 × 12,3 mm, 36 g, odolnost: IP68
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano
DisplejOLED, 1,2" (384 × 384 px)
SystémWear OS, kompatibilní s: Android
KonektivitaBluetooth: 5.0, LTE, Wi-Fi, NFC
Akumulátor294 mAh, nabíjení: proprietární kolébka

Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

fitbit-sense-2
Klady
  • velké množství sportovních a zdravotních funkcí
  • podpora bezkontaktních plateb Fitbit Pay
  • pěkný OLED panel
  • příjemně nízká hmotnost a malé rozměry
  • vysoká odolnost včetně IP8X
  • pěkně znázorněné metriky sportovních a zdravotních funkcí
  • dlouhá výdrž
Zápory
  • náladová svižnost systému
  • bez podpory aplikací třetích stran
  • nepodporuje Google Asistenta
  • absence Wi-Fi připojení, přestože mají potřebný hardware
  • krátký nabíjecí kabel
  • tlusté rámečky u displeje
Diskuze ke článku
Vojtěch Vinterlík
Vojtěch Vinterlík
Pro mne, jakožto majitele Versa 3 (stejná řada jako první Sense), by přechod na novější model byl silným downgradem. Mínus Google Asistent? Mínus third party apps? Asistenta využívám denně a ve store je pár moc užitečných appek. Pro mne jsou výborným kompromisem částečné chytrosti a výdrže - Versa 4/Sense 2 nepřináší po HW stránce téměř nic navíc, až to vypadá, že nový model vydat nechtěli, ale byli k němu nuceni, a ještě ho nuceně zhoršili, aby vedle nich vypadaly "sesterské" Pixel Watch lépe.
Pokud chcete tento typ hodinek, tak se zdá, že starší Versa 3 jsou vážně lepší volbou.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze