Feist
recenze

Feist

Nekompromisní klenot ve světě plošinovek
1

Opravdu náročných plošinovek na telefonech zase tolik nenajdete. Feist navíc i skvěle vypadá a obsahuje perfektní soundtrack. Pokud máte rádi výzvu, tomuto titulu zcela jistě dejte šanci.

Říká se, že by člověk neměl soudit knihu podle obalu. A to jistě platí i pro hry. Ta dnešní totiž přichází v takovém balení, které by mohlo naznačovat další okopírovanou plošinovku. Jenže to ani zdaleka není pravda. Hned od pohledu si vzpomenete na hry Limbo či Badland. Kdo by však sledoval manželské vývojářské duo Finji, dobře by věděl, že do této hry vložili nejen hodně úsilí, ale také lásky. Výsledkem je sice povědomá, ale vlastně unikátní plošinovka.

Feist – videorecenze

Nebezpečí na každém kroku

V první úrovni vám to tak možná nepřijde, ale hra rychle umí vytáhnout drápky. Nebo spíše drápy, vražedné oštěpy a bodliny. Než k tomu ale dojde, musíte se jako malá chlupatá příšerka vysvobodit z klece. Vaším cílem je následně zachránit ostatní z vašeho kmene. Ti byli zajati bezohlednými predátory a odneseni daleko. Vydáváte se tedy stále hlouběji do lesa, kde na vás rozhodně nečekají mechové polštáře a sladké lesní ovoce.

V každé úrovni se musíte dostat zleva doprava a postoupit dál. V cestě vám budou stát jak přírodní překážky, tak pasti i nepřátelská vegetace. Kouzlo této hry objevíte teprve po chvíli, kdy zjistíte, že v pohybu jste poměrně svobodní, můžete skákat po větvích, prolézat spadlými kmeny, odrážet se od hub, posouvat kameny nebo házet šišky.

Bacha na bodláky

Největší potíže vám asi způsobí nepřátelé. Nejste proti nim bezbranní, což po chvilce zkoušení sami zjistíte. Hra vás nijak nevede za ruku a co nezkusíte, na to nepřijdete. Vaše postava umí sbírat všemožné předměty, ať už to jsou kameny, šišky nebo třeba klacky. Téměř vše se dá házet po nepřátelích. Stále však platí, že většinou se jim můžete vyhnout i promyšleným pohybem.

Zásadní roli tu hraje fyzika. Větve se prohýbají, nepřátelé přirozeně reagují na házení kamenů apod. Mnoho rébusů stojí na kombinaci velmi přesného pohybu, házení a časování. Snažíte se třeba přilákat nepřátele, aktivovat past a rychle se před hozenými oštěpy schovat. Obtížnost opravdu rychle roste a přibývají nové překážky. Třeba velký predátor, který po vás nemilosrdně hází kameny. Jiný zase střílí nebezpečné šipky.

Přehmaty

Ovládání je v podstatě jednoduché. Šipky na levé straně jsou jasné, na pravé straně pak najdete tlačítka pro skok a uchopení. Sluší se říci, že jsou dost blízko sebe a snadno se přehmátnete. To může znamenat smrt. Umírat sice budete často, ale ani tak to nepotěší. Také si musíte zvyknout na to, že je ovládání velmi citlivé – než se třeba naučíte správně skákat, mnohokrát se netrefíte.

Vizuální zpracování je na pohled hezké, ale připomíná již zmíněné tituly. Mezi plošinovkami je ona kombinace černých siluet v popředí s barevným pozadím opravdu populární. Občas to vede k nepřehlednosti, protože se vám postava může za některými objekty snadno schovat. Efekty v pozadí také mohou způsobit na slabších telefonech sekání. Hudební podkres je ovšem nadmíru povedený.

Závěr

Feist už stihl posbírat nějaká ta ocenění za verzi pro počítače, ale na telefonech to nebude mít lehké. Vypadá totiž až moc povědomě. Kdo hru ale zkusí, jistě nebude litovat. To je navíc velmi jednoduché, protože si ji můžete stáhnout zdarma jako demo. Po odehrání tří úrovní si budete moci odemknout zbytek hry za stovku.

Stáhnout Feist

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Hodnocení
70%
Klady
  • povedené zpracování
  • hra vás nevede za ruku
  • vyšší obtížnost
Zápory
  • optimalizace
  • ovládání
  • neoriginální vizuál