Essential Phone (PH-1)
recenze

Essential Phone (PH-1)

Když forma vítězí nad obsahem
9

Telefon od samotného zakladatele Androidu s čistým systémem, výkonným hardwarem, jedinečnou konstrukcí a velmi tenkými rámečky? To zní jako proklatě dobrá nabídka, tak se pojďme podívat, jestli je Essential Phone skutečně tím „nezbytným“ telefonem, na který všichni čekali.

Andy Rubin se dá bez špetky nadsázky označit za otce Androidu, a proto není divu, že zprávy o prvním telefonu vzniklém v jeho vlastní režii nadchly mnoho uživatelů. Z původně jedinečného projektu s vlastním systémem se ovšem postupně stal telefon s čistým Androidem, avšak jistou dávku jedinečnosti si zachoval. Essential Phone se tak dle našeho průzkumu může pochlubit nejlepším poměrem displeje ku přední straně díky extrémně tenkým rámečkům. Uvnitř navíc pracuje výkonný hardware a tělo je vyrobeno z kombinace keramiky a titanu. Zároveň však chybí pár důležitých prvků jako 3,5mm jack, microSD slot či voděodolnost. Vyplatí se i přesto Essential pořídit?

Za zapůjčení Essential Phone (PH-1) děkujeme společnosti Smarty CZ a.s., u které si Essential Phone můžete také zakoupit.

Essential Phone

Technické parametry Essential Phone

Kompletní specifikace
Konstrukce141,5 × 71,1 × 7,8 mm, 185 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,71" (2 560 × 1 312 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, CPU: 8×2,45 GHz, GPU: Adreno 540
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor3 040 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:03 hodin
Dostupnostzáří 2017, 25 990 Kč

Essential Phone – videopohled

Obsah balení: nutný základ

Telefon dostanete v pěkně minimalistické krabičce, ve které má vše své speciální místo. Nalevo je umístěn telefon a vedle něj pouze jeden malý prospekt. V pravé časti krabice potom leží zbytek příslušenství v podobě nabíjecího adaptéru s americkou přípojkou, nabíjecí kabel a adaptér z USB-C na 3,5mm jack. Všechny kabely mají přitom kvalitní textilní potah. Nabíjecí kabel má bohužel USB-C na obou koncích, takže pokud nemáte počítač s USB-C portem, telefon k němu nepřipojíte.

Konstrukční zpracování: pan Jedinečný

Essential PH-1, jak zní oficiální název telefonu, vsází na relativně exotické materiály, které nejsou mezi telefony zcela běžné. Lesklá záda telefonu jsou vyrobena z keramiky, podobně jako je tomu třeba u dražší varianty Xiaomi Mi MIX. Důvodem jejího použití má být vyšší odolnost proti škrábancům, avšak opak je pravdou. Nevím, co přesně se s naším kusem před doručením dělo, ale je vlasovými škrábanci doslova posetý. O skutečnosti, že se záda velice snadno zapatlají, raději nemluvě.

Rám telefonu je vyroben z odolného materiálu, a to titanu. Ten má přispět k bezkonkurenční odolnosti při pádu, kdy se běžný hliník hned poškrábe a promáčkne. Vedlejším projevem je zajímavý lesklý povrch rámu, který vrhá nazelenalé odlesky, což vypadá překvapivě efektně. Po celém obvodu telefonu vede také tmavý plastový pás pro antény, kterého si však skoro nevšimnete.

Pokud přejdeme zpět na zadní stranu, najdeme zde velmi spolehlivou a rychlou čtečku otisků prstů. Jen by potřebovala výraznější odlišení od zbytku povrchu, aby do ní prst lépe zapadl. Pro mou ruku je však výborně umístěná přesně na dosah prstu, a tak jsem s ní neměl problém.

Essential Phone je opravdu neuvěřitelně luxusně působící zařízení.

Vedle duálního fotoaparátu si můžete všimnout dvou zlatých pinů, které mají v budoucnu sloužit pro magnetické přicvakávání modulů jako u moderních Motorol řady Moto Z. Prozatím však výrobce nabízí jen 360stupňovou kamerku a ta masu lidí asi zrovna neosloví. Navíc stojí po započítání daně zhruba 5,2 tisíc korun, takže to není ani levná hračka. Vyzkoušet jsme si jí bohužel nemohli.

Všechna hardwarová tlačítka jsou vyrobena z keramiky, jsou umístěná na pravém boku telefonu a mají příjemný stisk, byť by mohla být trochu větší. Vespod telefonu poté naleznete mikrofon a kupodivu i slot pro nanoSIM kartu a reproduktor. Zbytek telefonu je už čistý a dokonce nikde ani nenajdete logo Essentialu, což není vůbec obvyklé. Vše tu zkrátka ustoupilo eleganci a ničím nerušenému vzhledu.

Essential Phone

Výsledkem je opravdu neuvěřitelně luxusně působící zařízení s velkým moderním displejem, které při zdvihnutí přímo křičí exklusivitou. Ano, honosné materiály sice poznáte na vyšší hmotnosti 185 gramů, která může být pro někoho už moc, ale alespoň díky ní padne telefon hezky do ruky. Ovladatelnost je však relativní pojem a i když jsou rozměry telefonu menší než u běžných 5,5palcových telefonů, tak velký 5,71palcový displej Essentialu jednou rukou snadno neobsloužíte. Zklamala rovněž absence voděodolnosti, jelikož tu najdeme pouze certifikaci IP54.

Líbilo se nám
  • prémiové materiály
  • hezký a čistý design
  • rychlá čtečka otisků prstů
  • možnost teoretického rozšíření pomocí magnetických pinů
Nelíbilo se nám
  • keramická záda jsou již nyní poškrábána
  • chybí voděodolnost
  • vyšší hmotnost

Displej: náramná podívaná, ale jen občas

Hlavní hvězdou Essentialu je samozřejmě jeho 5,71palcový QHD displej s extrémně tenkými rámečky. Panel vypadá opravdu parádně, ale ocenil bych u něj trochu vyšší jas. Na barvy, jemnost či pozorovací úhly si ale nemohu stěžovat. Tenké rámečky vám přitom v ruce prakticky zmizí a brada telefonu vypadá naživou dokonce ještě menší než na obrázcích.

Essential Phone

Na horní výřez pro čelní kamerku jsem si vcelku rychle zvykl a nevadil mi, ale stále se mi moc nelíbí. Je to však poznávací znak Essentialu a dává telefonu jistý charakter, to popřít nemohu. Pochválit lze Essential za to, že do tenkého horního rámečku nacpal jak tradiční sluchátkový reproduktor, tak velkou barevnou notifikační diodu, kterou nelze konfigurovat. Větší problém spočívá ve využití prostoru po stranách výřezu. Nejlépe s ním pracuje domovská obrazovka nebo Google Now, kde je displej využit na maximum, v ostatních případech to není žádná sláva.

Po jedné z posledních aktualizací se vršek telefonu alespoň zbarví podle otevřené aplikace, jako to dělá tradiční notifikační lišta, ale všechny aplikace se takto stále nezbarvují a občas tak skončíte s velkým černým pruhem. Na ten si musíte zvyknout i v horizontálním prohlížení, kdy ho má telefon vždy, a to i v galerii fotek, kde ve vertikálním pohledu aplikace využívá celou plochu displeje i kolem výřezu, ale stačí telefon otočit a černý pruh se vrátí.

Ukázky využití displeje v různých aplikacích

On by vlastně ani nemusel vadit, kdyby tu byl AMOLED displej s krásně hlubokou černou. Takhle ale pruh vždy jen svítí skoro-černě, a především v šeru to není hezké. Systém tedy krom zobrazení ikon lišty prostoru navíc nijak zvlášť nevyužívá a občas se tam naopak vzájemně bijí prvky aplikací, které s podobným displejem nepočítají.

Třeba takové ovládání hlasitost vypadá přímo ošklivě, ve Wunderlistu se skoro nedostanete k pár ovládacím prvkům a v Instagramu jde u přechodů vidět, jak si aplikace neumí s displejem poradit. Zkrátka je to jen pěkná podívaná na domovské obrazovce, a to je asi tak všechno.

Líbilo se nám
  • pěkný panel
  • extrémně tenké rámečky
Nelíbilo se nám
  • systém a aplikace nedokáží využívat výřezu pro kameru

Zvuk: hudebník z něj nebude

V oblasti zvuku Essential rozhodně nikoho neohromí. Jeho spodní reproduktor sice hraje dostatečně hlasitě, ale kvalitou je naprosto průměrný a na nejvyšší hlasitosti dokáže znít až plechově. Od tak špičkově prezentovaného telefonu jsme čekali víc. Mnoho z vás určitě nepotěší také absence 3,5mm jacku, který zde nahrazuje USB-C v kombinaci s dodávanou redukcí. Využít však samozřejmě můžete i bezdrátových sluchátek. V balení bohužel nedostanete ani jakákoliv drátová.

Essential Phone
Líbilo se nám
  • redukce na 3,5mm jack v balení
Nelíbilo se nám
  • přinejlepším průměrný reproduktor
  • chybí 3,5mm jack

Výkon hardwaru: jen s malou kaňkou na kráse

Výkon hardwaru nemůže Essential nikoho zklamat. Uvnitř honosné konstrukce tepe Snapdragon 835 doplněný o 4 GB RAM a pro všechny vaše hry a aplikace poslouží hned 128 GB interního úložiště, ze kterého zbývá volných zhruba 110 GB. Právě velké úložiště je ovšem důvodem, proč tu není ani slot pro microSD kartu, kterou mnoho uživatelů využívá pro zálohování či přenos souborů.

Líbilo se nám
  • výkonný hardware
  • 128GB úložiště
Nelíbilo se nám
  • absence microSD slotu

Výdrž baterie: překvapivě dobrá

Stejně jako výkon nezklamala kupodivu ani baterie s kapacitou 3 040 mAh. To je sice v současnosti průměrná hodnota, ale i přes nepochybně hladový velký displej je výdrž dobrá. I při náročnějším používání mi na konci dne telefon hlásil 35 procent a s opravdu lehkým používání jsem se dostal i na dva dny.

Essential Phone

Redakční test výdrže ovšem už tak slavně nedopadl, jelikož telefon vydržel streamovat Full HD video přes Wi-Fi lehce podprůměrných 7 hodin a 32 minut. Baterie se ale dobije pomocí USB-C vcelku rychle. Z 0 na 100 procent se dostanete bez čtvrt hodiny do 120 minut.

Líbilo se nám
  • dobrá výdrž při každodenním používání
  • rychlé nabíjení pomocí USB-C

Konektivita: problémy na obzoru

Co se samotné výbavy týče, vede si Essential jako každá jiná vlajková loď. Telefon disponuje Wi-Fi ac, NFC, kompletním LTE nebo nejnovějším Bluetooth 5.0. Potěšila i dobrá A-GPS, kterou doplňuje také ruský GLONASS. Až na FM rádio a infraport tu tedy nic nechybí.

Musím si ovšem postěžovat na problémy se SIM kartou, které mě provázely po celou dobu testování. Může se jednat pouze o vadu kusu, ale telefon často z ničeho nic přestal registrovat SIM kartu a bylo nutné jej několikrát restartovat, než se vzpamatoval. Pokud ale vše fungovalo, jak má, nebyly se signálem ani kvalitou hovorů problémy.

Líbilo se nám
  • Bluetooth 5.0
  • dobrá GPS
Nelíbilo se nám
  • problémy se SIM kartou (vada kusu?)

Fotoaparát: za ostatními zaostává

Díky jedné z aktualizací si drobně polepšil duální 13Mpx fotoaparát, kterým Essential Phone disponuje. Jeden senzor je klasicky barevný a druhý monochromatický ve stylu Huawei. Výsledky ale nejsou ani po oné aktualizaci zázračné a oproti spoustě konkurentů spíše průměrné. Za horších podmínek jsou ovšem až podprůměrné.

Také při barevném makro focení a v závislosti na nasvícení scény občas ostření odmítá udělat svou práci. Pokud se ovšem přepnete pouze do černobílého režimu, zaostří foťák vždy výborně. To platí vlastně v jakékoli situaci – z černobílého fotoaparátu dostanete vždy více detailů a snímky jsou ostřejší.

Snímky v interiéru, v noci a selfie

Pěkně detailní barevná makra si tedy většinou neužijete a jelikož tu není pořádná stabilizace, tak ani 4K video nevypadá nijak zvlášť dobře. Stejně tak ani přední 8Mpx kamerka není žádné terno, ale na občasnou fotku na sociální sítě postačí.

Fotoaplikace měla původně řadu neduhů. Byla extrémně pomalá a často podala. Po aktualizaci už sice běží citelně lépe a dá se vcelku bez problémů používat, avšak stále je pomalá a nedostatek jakýchkoli nastavení či komplexnějších režimů jí trochu sráží.

Líbilo se nám
  • slušné fotografie za dobrého světla
  • aktualizace značně vylepšila stabilitu fotoaplikace
Nelíbilo se nám
  • podprůměrná kvalita snímků za horšího světla
  • problémy s ostřením u barevných snímků
  • chybí pořádná stabilizace

Software: být čistý nestačí

Při prvních zmínkách o Essential Phonu se Andy Rubin nechal slyšet, že jeho telefon bude mít vlastní systém. Po nějaké době se z toho stal silně upravený Android a nakonec jsme skončili u čistého Androidu 7.1.1 Nougat. Navíc je tu pouze fotoaplikace a jedna kolonka v nastavení, kde můžete vypnout odesílání diagnostik Essentialu.

Jelikož se tedy jedná o čistý systém, můžeme od něj čekat všechno, co k Nougatu patří. Kupříkladu se dostalo na ambientní displej, který tu však nepochopitelně funguje, i když ho mám vypnutý, což určitě není správně. Najít tu můžete rovněž dvojité zmáčknutí vypínacího tlačítka pro zapnutí fotoaplikace a v poslední aktualizaci se přidalo také gesto pro stažení lišty čtečkou. Po týdnu od aktualizace ovšem začalo toto gesto zlobit a musím vždy na čtečku přitlačit, aby se lišta stáhla. Odemykání ale funguje stále na jedničku.

Po celém světě bylo Essentialu v recenzích vytýkáno špatně odladěné prostředí, a právě proto hraje jedna nedávná aktualizace v naší recenzi podstatnou roli. Před ní se Essential velmi rád sekal, aplikace padaly a animace nebyly často plynulé. To vše se ale po aktualizaci zlepšilo. Systém běží znatelně lépe a s pádem aplikací jsem se už skoro nesetkal. Systém sice stále nepatří mezi ty nejplynulejší, ale jeho používání už alespoň není nepříjemné.

Líbilo se nám
  • čistý Android
  • aktualizace pravidelně vylepšují běh systému
Nelíbilo se nám
  • prostředí by mělo být plynulejší
  • systém stále trápí problémy

Zhodnocení: lákavá vidina pozlátka

Jaký tedy nakonec proslulý Essential Phone je? Inu, skvělá konstrukce z odolných materiálů, design s extrémně tenkými rámečky a pořádná dávka výkonu zní dobře. Jenže prostředí by mělo běžet lépe, duální fotoaparát neoslní a ten pěkný displej se kvůli výřezu nedá smysluplně využívat. Navíc tomuto v uvozovkách „nezbytnému“ telefonu chybí věci jako voděodolnost, 3,5mm jack či slot pro microSD kartu.

Na drahou vlajkovou loď se tedy jedná o podprůměrné zařízení. Tak by zněl verdikt ještě před pár týdny. Essential ale nedávno snížil cenu svého prvního telefonu v přepočtu o necelých 4,5 tisíce korun a jeho cena se tak dostala na něco málo přes 13 tisíc korun s daní. Rázem se z podprůměrné vlajkové lodi stal konkurenceschopný telefon a dá se mu nyní leccos odpustit, přičemž aktualizace vylepšily plynulost i fotoaparát.

Právě konkurentů je však mnoho, a to i z loňského roku v podobě stále skvělého Galaxy S7. Essential se však svým originálním designem a „wow“ faktorem bude i nadále vyjímat a každou aktualizací se zlepší. Pokud vám tedy jeho vzhled učaroval, překousnete jeho nedostatky a jste ochotni si jej objednat ze zahraničí za nižší cenu, budete s ním po pár nezbytných aktualizacích určitě spokojeni. V Česku si jej však koupíte pouze v obchodu Smarty.cz za 26 tisíc a za takové peníze se Essential ani v nejmenším nevyplatí.

Za zapůjčení Essential Phone (PH-1) děkujeme společnosti Smarty CZ a.s., u které si Essential Phone můžete také zakoupit.

Pro ty, které vzhled nechytl za srdce, jsou na trhu výhodnější telefony.

Pro ty, které vzhled nechytl za srdce, jsou ovšem na trhu výhodnější telefony, jako třeba uživatelsky mnohem přívětivější OnePlus 5. Pořád tu nicméně zůstává povrchní, ale pro velké množství lidí důležitá otázka: bude některý z těchto telefonů vypadat tak skvěle jako Essential Phone? To asi těžko.

Konkurence

OnePlus 5

Nyní už Essential nebojuje s Galaxy S8, HTC U11 nebo iPhony. Nejbližší konkurenci představuje OnePlus 5 s prakticky čistým Androidem, který je mnohem plynulejší. Nejdete tu rovněž lepší fotoaparát, ale konstrukce není ani zdaleka tak moderní. Již brzy to však může změnit nové OnePlus 5T, které už naskočí na trend tenkých rámečků.

OnePlus 5

Rozměry152,7 × 74,7 × 7,3 mm, 153 g
DisplejAMOLED, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GBne
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:23 hodin

LG G6

Tenkými rámečky útočí také levnější LG G6 za 11 a půl tisíce korun, jež má méně výkonný hardware, avšak nepostrádá voděodolnost, skvělý duální fotoaparát či 3,5mm jack.

LG G6

Rozměry148,9 × 71,9 × 7,9 mm, 163 g
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 2 880 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 821 MSM8996 Pro, 2×2,35 GHz + 2×1,6 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 32 GB / 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:47 hodin

Honor 9

Za 11 tisíc můžete mít třeba i povedený Honor 9, který také dokáže vyfotit hezčí fotky a výkonem určitě nezklame. Rámečky jsou u něj sice větší a displej menší, ale zase má díky tomu čtečku vepředu. Design se celkově povedl.

Honor 9 64 GB

Rozměry147 × 71 × 7,5 mm, 155 g
DisplejTFT IPS, 5,15" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát20 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 960, 4×2,4 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 200 mAh, doba nabíjení: 1:45 hodin

Nokia 8

Pokud chcete především rychlý a čistý Android. můžete sáhnout rovněž po Nokii 8. Ta se pyšní kvalitní hliníkovou konstrukcí, skvělým výkonem, plynulejším prostředím a lepším fotoaparátem. Vzhledem jí ovšem Essential zastíní a především se nejlepší Nokia nabízí oficiálně za skoro 16 tisíc. Můžete jí však sehnat i levněji.

Nokia 8

Rozměry151,5 × 73,7 × 7,9 mm, 160 g
DisplejTFT IPS, 5,3" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 090 mAh, doba nabíjení: 1:35 hodin
essential-phone
Klady
  • extrémně tenké rámečky
  • prémiové materiály
  • pěkný 5,71palcový displej
  • výkonný hardware
  • dobrá výdrž při každodenním používání
  • čistý Android
  • pravidelné vylepšování aktualizacemi
  • 128 GB interního úložiště
  • potenciál rozšiřování pomocí magnetických pinů
Zápory
  • prostředí by mělo být plynulejší
  • chybí voděodolnost
  • keramická záda jsou již nyní poškrábána
  • nemá 3,5mm jack
  • software náležitě nevyužívá výřezu kamery
  • absence microSD slotu
  • problémy se SIM kartou (může být vadou kusu)
Diskuze ke článku
Vojta
Mě se ten mobil líbí, za současnou cenu super volba, ale pro mě, má jedno velkém nepřekonatelné mínus a to chybějící 3.5 jack... Žádné redukce nechci... Vadí mi při nošení.
petr dvorak
petr dvorak
To jo a ještě ta váha, foťák... Holt, neklaplo jim to.
Mračko
Záda z keramiky nebo ze skla nechci ani u mobilu za tři litry. Chybějící jack je už jen poslední kapka. Uvádění čím dál větších shitů se v dnešním světě nějak rozmohlo.
Kensi Blye Deeks
Kensi Blye Deeks
Zdravim,
menší otázka do redakce jakou neděli bude vydaná recenze iphonu x?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze