Epico 3D Glass
recenze

Epico 3D Glass

špičková ochrana pro šestkové iPhony
17

Představte si situaci. Stojíte na zastávce a čekáte na autobus. Najednou vám začne zvonit telefon. Vytahujete ho z kapsy, když zrovna v ten samý moment přijíždí autobus. Chvilka nepozornosti a špatná shoda náhod a váš iPhone se rázem ocitá displejem na betonu. Výsledkem je pavouk přes celý displej. Podobných situací lze zažít mnoho. Z toho důvodu se vyplatí zamyslet se nad nějakou ochranou.

Epico 3D Glass

Na trhu lze vybírat ze široké škály různých fólií a ochranných skel. Liší se akorát svým tvarem a tloušťkou. Dosud však nebylo možné sehnat do krajů zahnuté ochranné sklo nebo fólii na šestkové iPhony. Osobně se mi moc nelíbí obyčejná fólie, kterou na první pohled uvidíte a ještě na okrajích a kolem vykrojeného Touch ID řeže do prstů. Doslova spasitelem se stala firma Epico, která přišla s řešením.

Na recenzi jsme obdrželi Epico 3D Glass pro černý šestkový iPhone, ale objednat lze i verzi pro 6S včetně variant Plus. Jak název napovídá, jde o tvrzené sklo, které se může pyšnit kopírováním těla telefonu ve všech třech osách. Na první pohled tak vůbec nepoznáte, že na displeji svého iPhonu máte přidanou vrstvu s tloušťkou 0,2 milimetru.

Epico 3D Glass

Balení výrobku se graficky velmi povedlo. Uvnitř tvrdého kartonu se nachází dvě designové obálky. V jedné naleznete kompletní sadu na instalaci, tedy ubrousek napuštěný alkoholem, nálepku na drobné nečistoty a jemný hadřík na doladění. Ve druhé obálce spočívá již samotné sklo.

Instalace

Na začátku si samozřejmě každý uživatel musí zvolit ochranné sklo podle svého typu a barvy iPhonu. Velkým oříškem pro mnoho lidí může být samotná instalace a nalepování skla. Naštěstí se v balení nachází i podrobný český návod a při troše trpělivosti by to měl zvládnout zcela každý.

Epico 3D Glass

Sedl jsem si ke stolu a dostatečně ho osvětlil. Jako první krok jsem si svými vlastními čistícími prostředky důkladně očistil přední displejovou část. Následně jsem pro stejný účel použil papírek napuštěný alkoholem a samolepku na drobné viditelné nečistoty. Celý proces čištění jsem zakončil jemným hadříkem.

Epico 3D Glass

Poté stačí jen velmi opatrně odlepit sklo od podložky a umístit jej na přední stranu iPhonu. Tento bod je zcela stěžejní a zároveň nejvíce stresující. Naštěstí vás uklidním – pokud byste náhodou tvrzené sklo nalepili špatně, s klidem ho můžete odlepit a zkusit to znovu. Důležité je, aby vše dobře sedělo, především pak kolem Touch ID, rohů a okrajů displeje. Jakmile jste spokojeni, stačí už jen vyhlazením zbavit prostor pod sklem vzduchových bublin, a to opět pomocí hadříku, který můžete umístit na roh tvrdého kartonu a vytvořit si pomyslnou stěrku. Nenapácháte tak žádné škrábance a zároveň budete moci použít větší sílu pro dokonalé vyhlazení. Z počátku také nelze vyloučit, že pod sklem zůstanou viditelné bubliny. Ty časem zmizí, případně je můžete směrem od středu displeje vyhladit.

Ovládání

Z počátku jsem se obával, jaký vliv bude mít sklo na dotykové ovládání. Po více než měsíčním používáním mohu s klidem konstatovat, že vliv je naprosto nulový. Prst po displeji klouže zcela normálně. Dokonce jsem zaznamenal, že se displej o něco méně špiní. Sklo rovněž nemá žádný vliv na funkci 3D Touch, takže vám bez obav budou na nových iPhonech fungovat rychlé zkratky a gesta.

Epico 3D Glass

Epico 3D Glass se může pyšnit stupněm tvrdosti 9H a podporou Gorilla Glass. Z toho vyplývá, že by mělo sklo s displejem pod ním vydržet i pád na zem, ale logicky jsem to raději nezkoušel. 3D Glass nejen designově kopíruje oblé tvary iPhonu, ale zároveň nijak nenarušuje pohodlí při používání telefonu. Líbí se mi také, že hrany telefonu neřežou.

Nevýhodou může být celkem zapuštěné tlačítko Touch ID, avšak jde jen o zvyk. Kosmetickou vadou jsou i dva horní senzory nad reproduktorem, které jsou velmi zvýrazněné, přičemž běžně si jich sotva všimnete. Logicky však viditelné musí být, protože jinak by vám nefungovaly. Na druhou stranu to není problém jen Epica, ale i dalších fólií a skel.

Epico 3D Glass

Pokud na svém iPhonu nosíte nějaký zadní ochranný kryt, rovněž se nemusíte obávat. Většinu krytů lze používat i s 3D Glass. Osobně jsem vyzkoušel silikonové a kožené obaly od Applu, které perfektně drží. Stejně tak různé čínské kryty. Obezřetní však buďte při samotném nandávání krytu – může se totiž stát, že na některém místě či v rohu bude mít tendenci sklo krytem nadzvedávat. Stačí jen kryt sundat a nasadit znovu. Jakmile si jednou sedne, problémy dělat už nebude.

Epico 3D Glass

Celkově Epico 3D Glass hodnotím jako vůbec nejlepší sklo na trhu, tedy co se šestkových iPhonů týká. Každého uživatele zaujme nejen svým zaobleným designem, který doléhá do všech krajů, ale i výborným ovládáním a dostatečnou ochranou. Pokud vám totiž telefon spadne, displej zaručeně přežije bez úhony, což je v závěru hlavní smysl všech ochranných skel.

Epico 3D Glass můžete objednávat zde, a to za solidních 999 korun, přičemž na výběr máte ze všech barevných provedení.

Klady
  • design
  • ovládání
  • ochrana iPhonu
  • zaoblené hrany
Zápory
  • zvýrazněné horní senzory nad reproduktorem
  • zapuštěné tlačítko Touch ID
Diskuze ke článku
Petr
Co je tohle za pitomou "recenzi"? O skle za 990 se prohlásí že je nejlepší, ale autor se bojí udělat test a pustit telefon. Žádné přímé srovnání s něčím levnějším přeba jak postoval Pietor. Ani zmínka o tom, jak a jestli se změní vlastnosti displaye (pozorovací úhly, odlesky, čitelnost na slunci atd), prostě jak kdyby si to koupila moje malá sestra a napsala o tom referát pár vět školy. Takové reklamní články si strčte víte kam.
Pozor REKLAMA
Pozor jde o rekamu. Tato folie ani zdaleka neni nejlepsi! Pokud ano pak by redakce provedla porovnavaci test a nevydavala dojmy za fakta.

Stydte se - uz je to po nekolikaty. Rusim svuj RSS odber, tohle fakt nemam zapotrebi.
Pietor
https://www.ebay.com/ulk/itm/151939501238

Doporučuji toto... Pouzivam na svem telefonu a vse OK.
Radim Stehlík
Radim Stehlík
Nebo si na Ali objednejte nějaký sklo v řádu 10-ti korun a zjistíte, že funguje naprosto stejně.
Bravo, za sklo si říct 900,-, to chce hodně velkou kuráž!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze