Doogee Y7
recenze

Doogee Y7

Levný a schopný
44

Značka Doogee patří spíše na okraj zájmu českého rybníčku a doby její největší slávy pominuly. Nadále však modely pod touto čínskou značkou naleznete v internetových obchodech, zpravidla za překvapivě nízkou cenu. To je případ i námi testovaného kousku Y7, který se snaží lákat na moderní výbavu za necelé tři tisíce korun.

Úvodem bychom si mohli alespoň v krátkosti připomenout, co je Doogee zač. Jde o značku původem z Číny, komunikační zařízení vyrábí od roku 2002. Své telefony distribuuje do více než 200 zemí v celém světe, cíleně je však zaměřená na uživatele v Evropě. Do širšího povědomí v České republice se značka dostala kolem roku 2014. V posledních dvou letech jsme o ní však slýchávali méně a méně.

Do dnešních redakčního testu jsme vybrali Doogee Y7, které sice není nejnovějším přírůstkem, přesto si pozornost alespoň na první pohled zaslouží. Má totiž vcelku velký displej, dobře padne do ruky a nechybí mu solidní hardware, čtečka otisků prstů či duální fotoaparát. To vše získáte za cenu pod hranicí tří tisíc korun. V tomto spodním patře cenových hladin operuje především Xiaomi, které své pozice jen málokdy někomu přepouští. Povede se Doogee zaskočit ostříleného hráče?

Technické parametry Doogee Y7

Kompletní specifikace
Konstrukce151,4 × 73,8 × 8,9 mm, 180 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,84" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetUnisoc SC9863A, CPU: 4×1,6 GHz + 4×1,2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 8.1
Akumulátor3 360 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:38 hodin
Dostupnostúnor 2019, 2 890 Kč

Obsah balení

V modrozelené prodejní krabičce najdete kromě telefonu ještě nabíječku a USB kabel. Při troše pátrání objevíte také průhledné silikonové pouzdro, což je u levného telefonu příjemným překvapením. Z běžně dostupného příslušenství tak chybí pouze sluchátka.

Konstrukční zpracování: překvapivě fajnové

U levných telefonů se obvykle očekávají ústupky, avšak Doogee se snaží první dojem ničím nepokazit. Tváří se tedy jako moderní telefon s lesklými povrchy, byť samozřejmě plastovými. Na českém trhu si můžete zvolit fialovou, nebo černou variantu. Ovšem černá není jen tou starou známou nudnou černou. Výrobce se snaží o gradientní odstín a při dostatečném světle se černá mění i do odstínů jiných barev. Efekt však není tak výrazný jako u věhlasnější konkurence.

Telefon není přerostlý a skvěle padne do ruky.

Jelikož telefon nemá přerostlý displej nad 6 palců, padne skvěle do ruky. Oblé boky a rozumné rozměry jsou spolehlivou kombinací pro radost z používání. Na dosah vašeho palce jsou také obvyklá tlačítka pro odemykání a změnu hlasitosti po pravém boku. Mají ideální zdvih a jistý stisk. Dalším ovládacím prvkem je čtečka otisků prstů na zadní straně. Její práce mě osobně mile překvapila. Funguje korektně a svižně. Za celou dobu testování se mi nestalo, že by nezareagovala či požadovala opětovné přiložení prstu.

Spodní hrana je domovem microUSB konektoru. Obvykle si na něj stěžujeme, avšak u telefonu za necelé tři tisíce korun nad ním lze přimhouřit oči. Společnost mu dělají dva průduchy, z nichž pouze ten pravý slouží k reprodukci zvuku. Poslední konektor obývá horní hranu a jde o 3,5mm jack.

Zpracování telefonu lze skutečně pochválit. Konstrukce působí bytelně, nikde nic nevrže a nebýt ulpívajících otisků prstů, nebylo by co vytknout. Otisky navíc můžete vyřešit používáním již zmíněného ochranného pouzdra. To ale působí velmi levně a například otvory pro konektory nesedí zdaleka symetricky. Inu, šetřilo se.

Líbilo se nám
  • fajn design
  • skvěle padne do ruky
  • povedená tlačítka na pravém boku
  • skvěle fungující čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • na těle ulpívají otisky prstů

Displej: nebývale kvalitní

Doogee v modelu Y7 nasadilo IPS displej s úhlopříčkou 5,84 palce a nyní pozor – doplnilo jej jemným Full HD+ rozlišením, které v této cenové relaci rozhodně není obvyklé. Velká pochvala pro výrobce. Na displej je skutečně radost pohledět a je skvěle čitelný z úhlů. Na sluníčku by jas mohl být vyšší, ale rozhodně nejde o tragédii. Za zmínku stojí také snaha o malé rámečky. Ta vyšla vcelku vniveč, neboť rámečky působí spíše tlustým dojmem a pod displejem dokonce vzniklo dost místa pro velké logo výrobce. Na druhou stranu před sebou máme levný telefon. V horní části displeje je větší výřez pro čelní kamerku a reproduktor. V nastavení lze výřez krásně skrýt, kdy se linka přesně kolem výřezu zbarví do černa.

Doogee Y7

V nastavení dále objevíte automatickou regulaci jasu, která funguje vcelku obstojně. Můžete si částečně upravit i barevný nádech displeje. O ochranu displeje se stará neznámé tvrzené sklíčko a zatím škrábancům odolává spolehlivě. Telefon bohužel postrádá informační diodu a nahrazuje ji pouze ambientním režimem displeje, který dokáže dočasně zobrazit zmeškanou událost. Celkově ale musíme říci, že displej patří k příjemným překvapením zařízení.

Líbilo se nám
  • dostatečně velký a jemný displej
  • dobrá čitelnost
  • výřez lze snadno skrýt
Nelíbilo se nám
  • chybí informační dioda

Zvuk: pouze základ

Pokud se na displeji výrobce rozhodl nešetřit, u reproduktoru si přes kapsu neplácl. Hraje sice hlasitě, takže nepřeslechnete vyzvánění, avšak kvalita reprodukce nestojí za moc. To může být pro cílovou skupinu problém. Mladí uživatelé totiž hudbu rádi poslouchají hlasitě. Výstup do sluchátek je aspoň průměrný a nenáročného uživatele uspokojí.

Líbilo se nám
  • hlasitý reproduktor
Nelíbilo se nám
  • nekvalitní reprodukce

Výdrž baterie: dva dny jistotou

V útrobách telefonu se nachází baterie s kapacitou 3 360 mAh, což je s ohledem na velikost displeje velice slušná hodnota. Výdrž se i při náročnějším používání pohybuje kolem dvou dní. Pokud na telefonu budete využívat navigaci či hrát hry, výdrž se samozřejmě hravě smrskne na několik hodin.

Doogee Y7

A po vybití nastane jiná obtíž – telefon se dlouho nabíjí. Není překvapením, že rychlé dobíjení energie zůstává levným telefonům zpravidla zapovězené. Z nuly do plné kapacity to modelu Y7 zabere dlouhé 2 hodiny 38 minut. Během testování se nám bohužel několikrát stalo, že se telefon při používání nečekaně vypnul. Například hlásil stav baterie kolem 18 % a do pár minut byl zcela vybitý. Zdá se, že špatně signalizuje zbývající stav baterie, a proto doporučujeme dobíjet, než ukazatel začne ukazovat 20 %.

Líbilo se nám
  • dobrá výdrž
Nelíbilo se nám
  • dlouhá doba nabíjení
  • na ukazatel baterie není úplně spoleh

Výkon hardwaru: nenáročným postačí

Žádný osvědčený Snapdragon či čínský MediaTek. Doogee v případě modelu sáhlo po procesoru Unisoc SC9863A s osmi jádry, kdy hlavní čtyři jsou taktována na 1,6 GHz a zbylá čtyři na 1,2 GHz. Tento neznámý typ procesoru je pohrobkem po výrobci Spreadtrum Communications. Výkonu nemá na rozdávání, výsledek přes 70 tisíc bodů v benchmarku AnTuTu je však slušný. Podporuje ho navíc 3GB operační paměť a 32GB úložiště (23 GB volných po prvním zapnutí). Takovou kombinaci lze považovat za lehce nadprůměrnou. V případě nouze o úložný prostor můžete do telefonu vložit až 64GB paměťovou kartu.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • slušná operační paměť
  • dostatečně velké úložiště
  • podpora paměťových karet

Konektivita: nezbytný základ

Co se konektivity týče, máte k dispozici samozřejmě LTE ve všech u nás podporovaných pásmech, Wi-Fi 802.11b/g/n s podporou funkcí Wi-Fi Direct a hotspot i Bluetooth 4.0. NFC však trestuhodně chybí. Navigovat se můžete přes A-GPS, GLONASS a čínské BDS. Staromilce potěší dnes již poměrně raritní podpora FM rádia s RDS. Telefon podporuje práci se dvěma nanoSIM kartami, přičemž obě podporují LTE.

Líbilo se nám
  • LTE
Nelíbilo se nám
  • chybějící NFC

Fotoaparát: Achillova pata

Doogee Y7 dokáže případné zájemce lákat i na fotoaparát. Ten je totiž duální a nabízí 16 a 13 megapixelů při světelnosti f/2.0. Nechybí automatické ostření a přisvětlovací dioda. Prostředí působí vcelku klasicky: z pravé strany vytáhnete klasické nastavení, z levé strany pak režimy, kde nechybí noc, panorama či manuální režim. Sekundární fotoaparát má zřejmě sloužit pro práci s hloubkou ostrosti, ale v praxi to v podstatě vůbec nijak nefunguje.

Prostředí fotoaparátu

Výsledky fotoaparátu jsou však značným zklamáním. I během dne se telefonu nedaří trefit věrnost barev, a to není vše. Problémová je také ostrost po celé ploše fotografie. To vše při platí i za takřka dokonalých světelných podmínek. Jakmile se situace zhorší, například vejdete do interiéru, jsou výsledky vyloženě žalostné, rozumějte velmi tmavé. Pokoušet se fotografovat noční scény je zcela zbytečné – Doogee Y7 pak nic nevidí.

Ukázkové fotografie

Záznam videa je umožněn dle očekávání ve Full HD rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Výsledky nejsou právě oku lahodící. Opět je problém s ostrostí videa i plynulostí, přičemž telefon scénu neustále přeostřuje a tím záběry kazí.

Doogee Y7 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Nakonec je zde čelní fotoaparát s 16 megapixely, světelností f/2.0 a šířkou záběru 80°. Výsledky opět nejsou nijak působivé, ale pro základní využití, tedy pro selfies na sociální sítě, postačí.

Doogee Y7
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • duální fotoaparát
  • přehledné prostředí
Nelíbilo se nám
  • nekvalitní fotografie i videa

Software: takřka čistý Android

Telefony Doogee nebyly svým pojetím softwaru nikdy příliš oblíbené. Často bývalo prostředí zastaralé a především plné zbytečných aplikací. Tomu je však konec. V Doogee Y7 se nachází Android 8.1 Oreo v takřka čisté podobě s listopadovými bezpečnostními záplatami. Na vyšší verzi telefon asi jen tak nepovýší, ale během testování dorazila jedna menší aktualizace. Doogee skutečně sáhlo jen po základních aplikacích a nic si neupravovalo k obrazu svému. Vše se pozitivně projevilo na chodu prostředí, který je svižný. Dokonale rozjetou partii si Doogee kazí nedokonalou lokalizací. Tu a tam v prostředí narazíte na anglické popisky, typicky v nastavení. Nejde o nic hrozného, ale nepůsobí to příliš dobře.

Líbilo se nám
  • dobrá optimalizace prostředí
  • žádné zbytečné aplikace
Nelíbilo se nám
  • místy nedotažená lokalizace

Zhodnocení

Doogee Y7 nás během testování většinou spíše příjemně překvapoval. Závěrem nám tedy přijde vhodné zdůraznit, že jde o povedený telefon, který uživatelům rozhodně má co nabídnout. Ve své cenové kategorii to je nejen kvalitní zpracování, ale především displej. Ten bude hledat konkurenci jen skutečně obtížně. Ani hardware není špatný a bude vyhovovat drtivé většině uživatelů. Kapacity operační a interní paměti jsou pak lehce nadprůměrné. Líbí se nám též výdrž, čtečka otisků prstů nebo dobře optimalizované prostředí.

Pokud Y7 něčím zklame, je to fotoaparát. Zde naopak platí, že většina konkurence bude fotit alespoň o něco lépe, což může být pro koncové uživatele klíčové. Pakliže plánujete s telefonem více fotit a přesto je pro vás limitem cena do tří tisíc korun, Doogee Y7 nebude tou správnou volbou. Pokud však fotoaparát v telefonu považujete za věc zcela nedůležitou, vrací se Doogee Y7 zpátky do hry a hlasitě se hlásí o to, aby vaše volba padla právě na něj.

Konkurence

Jedním z hlavních konkurentů může být Alcatel 3X, který lépe fotí a nabízí ultraširokoúhlý objektiv. Výbava je veskrze shodná, ale zástupce od Alcatelu má jednoznačně horší displej.

Alcatel 3X

Rozměry153,5 × 71,6 × 8,5 mm, 144 g
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek 6739, 4×1,45 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh

Nemalou konkurenci představuje Xiaomi Redmi 6A s 32GB pamětí. Také Redmi 6A bude rozhodně fotit lépe a může se někomu i více líbit. Znovu však platí, že se budete muset smířit s horším displejem.

Xiaomi Redmi 6A 16 GB

Rozměry147,5 × 71,5 × 8,3 mm, 145 g
DisplejTFT IPS, 5,45" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio A22,
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh

Na závěr jsme si vybrali Honor 7A, který má podobně výkonný hardware, avšak kvalitnější fotoaparát. Displej má opět horší než dnes testované Doogee. Cena je o pět set korun vyšší

Honor 7A 32 GB

Rozměry152,4 × 73 × 7,8 mm, 150 g
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 430 MSM8937, 4×1,2 GHz + 4×1,5 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 2:28 hodin
doogee-y7
Klady
  • povedený vzhled
  • kvalitní zpracování
  • nadprůměrně kvalitní displej
  • dobře fungující čtečka otisků prstů
  • velká RAM a interní paměť
  • dobře optimalizované prostředí
  • dvoudenní výdrž
  • příznivá cena
Zápory
  • postrádá informační diodu
  • dlouhá doba nabíjení
  • občas se rychle vybije
  • nekvalitní fotoaparáty
  • místy nedotažená lokalizace prostředí
Diskuze ke článku
Blue Sun
Blue Sun
Zdejší redakce je opravdu fascinující. O mnohem hůře fotícím Hororu 7A napíší, že podává slušné výsledky, tady se kritizuje, prý zklamání. Pane Pavlíčku, díval jste se aspoň na to, jak fotí konkurence? I lepší telefony podávají horší výsledky, než Doogee. Vy opravdu potřebujete dost zásadní operaci očí.
pikatchu
Doogee = levne = logicky dost okuchane, nebrat ani zadarmo !!!
Jef
Článek ani nečíst a telefon v žádném případě nekupovat!
Nick Cave
Bazmek

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze