Doogee MIX
recenze

Doogee MIX

Bezrámečkový displej pro masy
33

Móda bezrámečkových smartphonů proniká i do nižších tříd, ukázkovým příkladem je dnes testovaný MIX čínské značky Doogee. Kromě tenkých rámečků HD displeje nabídne MIX také duální fotoaparát, pevnou konstrukci tvořenou dvěma skly a kovovým rámem a také slušný procesor.

Bezrámečkové smartphony jsou stále více oblíbené a prosakují i do nižších tříd, což dokázalo například nedávno testované zařízení LG Q6. U LG však hlavní překážku představuje poměrně vysoká cena, alespoň s přihlédnutím k faktu, že se výkonnostně rovněž řadí do střední třídy. Reputaci levnějších bezrámečkových smartphonů by rádo napravilo dnes testovaný MIX čínské společnosti Doogee, která se ráda nechává inspirovat světovými výrobci. I dnes testovaný model si své základy hledal u konkurence, konkrétně u stejnojmenného modelu společnosti Xiaomi.

Doogee MIX

Oproti tomu však MIX od Doogee vyjde mnohem levněji, od čehož se odvíjí funkční výbava i kvalita displeje. V dnešní recenzi si pokusíme objasnit, zda se nákup osekané alternativy vůbec vyplatí, a také to, zdali je MIX konkurenceschopný k modelům ze stejné cenové třídy.

Za zapůjčení smartphonu Xiaomi Mi MIX pro účely srovnání děkujeme internetovému obchodu xm.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

Technické parametry Doogee MIX 4 GB RAM

Kompletní specifikace
Konstrukce144 × 76 × 8 mm, 193 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát16 Mpx (4 608 × 3 456), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 176 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek helio P25, , GPU: ARM Mali-T880
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor3 380 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:55 hodin
Dostupnostčervenec 2017, 6 200 Kč

Doogee MIX – videopohled

Obsah balení: fólie navíc

Obsah základního balení je u menších čínských výrobců často bohatší než u známější konkurence – menší výrobci musí něčím konkurovat a čínští zákazníci jsou navíc v tomto ohledu citlivější. Poměrně bohaté balení proto kromě telefonu samotného obsahuje také USB kabel, nabíjecí adaptér, odolná skla nalepená na těle z obou stran plus další dvojici náhradních skel.

Z obvyklého příslušenství nám v balení chybí sluchátka.

Dostalo se také na plastový kryt nevalného zpracování, zřejmě aby si výrobce mohl jeho přítomnost v balení „odškrtnout“ ze seznamu. Z obvyklého příslušenství nám však chybí sluchátka – ta v balení naopak hledat nemusíte.

  • Doogee MIX
  • synchronizační USB–microUSB kabel
  • adaptér do elektrické sítě
  • plastový ochranný obal
  • fólie na displej a zadní stranu
  • spona pro vyjmutí slotu SIM/microSD karty

Konstrukční zpracování: skleněné překvapení

I když Doogee MIX spadá spíše do střední třídy, za kvalitu konstrukčního zpracování se rozhodně stydět nemusí. Tělo tvoří dvě mírně zakřivené 2.5D skleněné plochy, které jsou spojeny bytelným kovovým rámem. Takovou kombinaci často vidíme i u aktuálních TOP smartphonů.

Ergonomicky si tento telefon vede zkrátka perfektně. Tělo je velké jako tradiční 5palcový telefon (144 × 76 × 8 mm), ale při držení v jedné ruce obsloužíte bez větších problému téměř celou plochu 5,5palcového displeje. Zde se odkrývá hlavní výhoda bezrámečkových smartphonů – ani větší displej plný informací již najednou není problém ovládat jednou rukou. Menší nevýhodu shledáváme snad pouze ve 193gramové hmotnosti zařízení, kterou bychom očekávali u mnohem větších smartphonů.

Hlavní chloubou je displej s úhlopříčkou 5,5 palce, který zabírá zhruba 77 % přední strany.

Hlavní chloubou je displej s úhlopříčkou 5,5 palce, který zabírá zhruba 77 % přední strany, tedy o 8 % méně než u MIXu od Xiaomi, které bylo Doogee vzorem. I když to na produktových snímcích nevypadá, rámečky existují i po stranách a nad displejem. Doogee ale může argumentovat tím, že na rozdíl od MIXu od Xiaomi je nad displejem umístěný klasický reproduktor pro hovory, přičemž MIX namísto toho využívá piezoelektrický reproduktor. Nad displej se však už nevešla čočka přední kamery pro videohovory. Ta nabídne 5Mpx rozlišení a musela se přestěhovat do pravé části pod displejem.

Hlavním ovládacím prvkem je tlačítko pod displejem, které je podobně jako u značek Meizu či HTC multifunkční. V první řadě se v něm skrývá čtečka otisků prstů, která funguje spolehlivě a úspěšnost rozpoznání se blíží sta procentům. Rychlost je vcelku dobrá, během sekundy se otisk autorizuje i v případě pohasnutého displeje – čtečka tak zůstává v neustálé pohotovosti.

Srovnání Doogee MIX a Xiaomi Mi MIX

Senzorové tlačítko slouží i pro návrat na domovskou obrazovku, v případě krátkého stisku poslouží jako šipka zpět a konečně v případě dlouhého stisku funguje jako kontextová klávesa. Pokud vám podobný způsob nevyhovuje, lze využít i tlačítka, která jsou součástí systému.

Tlačítka regulace hlasitosti a zámku obrazovky se nachází na pravé straně v ideální výšce, potěší i zpětná vazba, kdy tlačítka kladou dostatečně silný odpor. MIX je vybaven systémovým konektorem microUSB – na moderní USB-C se nedostalo, což nás trochu zklamalo.

Doogee MIX

Doogee MIX se na trh dodává ve dvou barevných variantách, konkrétně v modré Aurora Blue a černé Dazzle Black. Existuje také světle modrá barva Coral Blue, ta však aktuálně není dostupná.

Celkově vzato je Doogee MIX precizně zpracovaným smartphonem a nenudí ani v celkem umírněné černé barvě, která se nám dostala do redakce. Pokud bychom si měli postěžovat, nepotěšila nás hmotnost a také absence jakékoli odolnosti vůči kapalině či nárazům.

Líbilo se nám
  • použití skla a kovu
  • bytelný kovový rám
  • standardní sluchátko
  • výborně se drží a ovládá
  • elegantní barevné varianty
Nelíbilo se nám
  • čočka selfie kamery na bradě
  • prostor pro zmenšení rámečků stále existuje
  • vyšší hmotnost
  • absence odolnosti vůči vodě/nárazům

Displej: s tenkými rámečky

Doogee MIX se inspiroval aktuálním trendem bezrámečkových smartphonů, přední straně tak dominuje 5,5 palcový IPS HD displej, který nabídne poměr velikosti ku zbytku více než 77 %. A to je ve střední třídě, do které telefon patří, výborný výsledek, byť to odnesla chybějící notifikační dioda.

Doogee MIX
Displej je i přes nižší rozlišení dostatečně jemný.

Mi MIX, který se stal pro Doogee inspirací, však nabídne lepší poměr, konkrétně více než 85 %. Displej i přes nižší rozlišení nabízí dostatečně jemný rastr a stejně jako konkurenční smartphony dovolí přímo v nastavení nastavit sytost barevného podání.

Maximální jas by však mohl být vyšší a na slunci jsem tak měl občas problémy s čitelností.
Líbilo se nám
  • dostatečně tenké rámečky displeje
  • slušná jemnost
  • možnost nastavení sytosti barev
Nelíbilo se nám
  • Full HD by MIXu slušelo
  • displej by mohl být jasnější
  • absence notifikační LED diody

Zvuk: na party ho neberte

Skladby, které zprostředkovává reproduktor umístěný na spodní hraně pod efektním děrováním, je bohužel i při přimhouření obou očí jen průměrný a na bujarou reprodukci se určitě nehodí. Zvuk je plochý, basová složka příliš agresivní a při maximální hlasitosti, která je určitě nadstandardní, telefon navíc nepříjemně rezonuje.

Doogee MIX

Do sluchátek, která zapojíte do standardního 3,5milimetrového jack konektoru, vstupuje zvuk kvalitnější. Problém však spočívá v tom, že sluchátka musíte použít vlastní.

Líbilo se nám
  • slušná maximální hlasitost
  • poslouchatelný výstup do sluchátek
Nelíbilo se nám
  • plochý zvuk
  • při maximální hlasitosti dochází k rezonování

Výkon hardwaru: odpovídá ceně

I když se papírově honosí MIX poměrně slušnými vnitřnostmi, výkon odpovídá ceně, kterou Doogee za svůj „šperk“ požaduje. Uvnitř tepe osmijádrový procesor MediaTek Helio P25, kterému sekunduje až 6 GB operační paměti RAM a 64GB interní úložiště (z toho zbývá volných 52 GB). MIX nabídne i slot pro paměťové karty, tedy pokud si vystačíte jen s jednou SIM kartou. Naše hůře vybavená varianta nabízí jen 4 GB paměti RAM (přičemž pro uživatele zůstává dostupná více než polovina) a spolu s procesorem dosahuje průměrných výsledků – v testu AnTuTu MIX získal telefon zhruba 58 tisíc bodů. Jako grafický akcelerátor slouží Mali-T880.

Výsledky benchmark testů

Telefon si však i přesto s během prostředí poradí vcelku hravě a v drtivé většině případů běží plynule, byť se občas menší záškuby animací projeví. To zamrzí, na nedostatek operační paměti si totiž stěžovat nelze. Stává se to však málokdy. Svoji zásluhu na tom má právě poměrně velkorysá paměť RAM, která navíc udrží spuštěné aplikace na pozadí bez nutnosti jejich opětovného spouštění.

Občasných záškubů je škoda, MIX si na nedostatek operační paměti stěžovat nemůže.

Obecně lze říci, že i když Doogee MIX nebude nejlepším herním telefonem ve střední třídě, funguje dobře, většinou spolehlivě a až na občasné záseky jsme byli spokojení. Pokud plánujete nákup verze s 6GB pamětí RAM, pak mějte na paměti, že disponuje stejným procesorem a na výkonu se vyšší paměť RAM téměř neprojeví (v testu AnTuTu dosahuje tato verze zhruba 64 tisíc bodů).

Líbilo se nám
  • velkorysá paměť RAM
  • interní úložiště uspokojí i náročnější uživatele
  • svižný multitasking
  • podpora microSD karet (hybridní slot)
Nelíbilo se nám
  • občasné záseky stále existují
  • varianta s 6GB pamětí RAM mnoho zlepšení nepřináší

Výdrž baterie: očekávali jsme více

I když baterie dosahuje výborné kapacity více než 3 300 mAh, výdrž nás poměrně zklamala. Pokud ráno odpojíte telefon od nabíječky a máte v plánu vydržet do pozdního večera, musíte se mít na pozoru. Například při používání navigace mizí procenta doslova před očima a neustálá synchronizace na pozadí to ještě zhoršuje. Optimalizace je bohužel v tomto ohledu na poměrně špatné úrovni a doufáme, že se jedná jen o aktuální neduh a případná další aktualizace si poradí i s nadprůměrným odběrem energie. Jeden den bez nabíječky tedy přežít lze, ale nutno hlídat některé činnosti.

Doogee MIX

Ani v našem redakčním testu výdrže telefon zrovna nezazářil, když předvedl podprůměrný výsledek. Streamovat HD video přes Wi-Fi na poloviční jas vydržel pouze 6:12 hodin. Rovněž nabíjení není zrovna nejrychlejší, do plné kapacity se MIX dobije za hodinu a 55 minut. Velkým zklamáním je nasazení staršího microUSB konektoru. USB-C by MIXu slušelo a i zde se Doogee mělo od Xiaomi čeho přiučit.

Nelíbilo se nám
  • pomalé nabíjení
  • neefektivní odběr energie
  • starší microUSB konektor

Konektivita: NFC nám chybí

V oblasti konektivity Doogee téměř na nic nezapomnělo. Můžete se tedy těšit na LTE včetně tuzemských pásem a Bluetooth 4.2. Zklame absence NFC. Co se týká kvality GPS čipu a elektromagnetického kompasu, nemáme výtek, vše funguje svižně.

Líbilo se nám
  • tuzemské LTE
  • rychlá fixace satelitů
Nelíbilo se nám
  • schází nám NFC

Fotoaparát: lehce nadprůměrný

Co se týká fotoaparátu, Doogee můžeme označit za výrobce, který se opravdu snaží, avšak začátky byly opravdu velice dramatické. Co si pod tím představit? Když Doogee MIX vešlo do prodeje a začaly se objevovat první recenze, snímky byly hodnocené velice negativně. A vzhledem k ukázkám, které jsme měli možnost vidět, se vůbec nedivíme. Snímky působily více jako omalovánky, směrem k okrajům docházelo k dramatickému úbytku detailů a dobré to nebylo ani s celkovou ostrostí. Doogee se však „pochlapilo“ a v našem případě na nás hned po vybalení z krabice čekaly dvě softwarové aktualizace. A další dvě dorazily během našeho dvoutýdenního testování. Tyto aktualizace kvalitu snímků vylepšily, i když se stále bavíme jen o průměru. Makro snímky sice zvládá Doogee díky výborné rychlosti ostření s noblesou, avšak večerní snímky jsou podprůměrné, a to především kvůli slabé světelnost f/2.0. Suma sumárum to však není taková tragédie, jako jsme očekávali, a softwarové aktualizace očividně zabraly.

Doogee MIX

Dodáme, že MIX zhotovuje fotografie v 16Mpx rozlišení (4 608 × 3 456 pixelů) a snímač ISOCELL dodal Samsung. Zajímavostí je i duální fotoaparát (druhá čočka prý nabídne 8Mpx rozlišení), avšak internet je plný informací, že sekundární čočka nemá žádnou funkci a Doogee své zákazníky klame. Pravda bude někde uprostřed. Sekundární čočka existuje, ale zřejmě nemá zmíněné rozlišení 8 Mpx, ale pouze 0,3 Mpx a navíc slouží jen proto, aby v režimu bokeh rozmazala pozadí fotografie (nemá tedy žádný speciální monochromatický režim, ani nefunguje pro optický zoom). Bohužel, bokeh efekt v podání MIXu je tak špatný, že de facto potvrzuje informace o tom, že je sekundární čočka k ničemu. Kdyby neexistovala, nic by se tak nestalo.

Pokud chcete dosáhnout lepší kvality snímků, mnoho uživatelů doporučuje stáhnout jinou fotografickou aplikaci z Google Play, která dle všeho kvalitu snímků zlepší. Vzhledem k tomu, že naše pokusy dopadly víceméně stejně, zůstaneme u hodnocení fotografií pořízených z předinstalované aplikace.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Video lze nahrávat až v rozlišení 3 840 × 2 176 pixelů (o pár pixelů více než 4K) při 30 snímcích za vteřinu. Kvalita videa vcelku ujde, problém shledáváme v občasných zásecích a také deformování obrazu při rychlejším pohybu. Barevnost je však ucházející, stejně tak celková ostrost. V případě že nechcete točit ve výše uvedeném rozlišení, nabízí se i Full HD se stejnou snímkovací frekvencí.

Fotoaplikace je méně přehledná, avšak jak bylo řečeno, není problém doinstalovat alternativu z Google Play.

Líbilo se nám
  • povedené makro
  • za ideálního osvětlení lehce nadprůměrné snímky
  • podpora 4K videoklipů
Nelíbilo se nám
  • směrem k okrajům klesá ostrost
  • nepoužitelný bokeh efekt
  • průměrná videokamera
  • méně přehledná fotoaplikace

Software: „kočičková“ nadstavba

Čínští výrobci si málokdy odpustí nasadit do svých výrobků prazvláštní nadstavby. Doogee se celkem krotilo, přesto si v Androidu 7.0.1 pár výstřelků neodpustilo. Konkrétně se jedná o „kočičku“, která zpřístupňuje speciální nabídku tapet, fontů a schémat, avšak ve velmi zvláštní podobě. Naštěstí lze tato vymoženost v nastavení vypnout, což oceňujeme. Dalším nestandardním prvkem nadstavby je plovoucí nabídka, která se vysunuje swipenutím z pravého spodního rohu směrem ke středu displeje. Zde vám Doogee umožní vytvořit screenshot, udělat poznámku a mnohé další. Posledním prvkem, který stojí za zmínku, je kulaté virtuální tlačítko, které opět supluje některé zástupce (namátkou tlačítko domovské obrazovky). Zde se Doogee opět inspirovalo stejnojmenným modelem od Xiaomi.

Prostředí

Doogee se u Xiaomi inspirovalo také co se animací týká. Známý „ohňostroj“ při smazání aplikace se promítl i do prostředí Doogee MIX. I když je nadstavba vcelku svižná, je doslova protkaná zbytečnými tlačítky a nabídkami, a proto jsme bez váhání nainstalovali alternativní Nova Launcher, který není chaotický a na MIXu funguje skvěle.

Prostředí

Vcelku rozpačité dojmy máme také z podoby nastavení, které si žádným launcherem jen tak neupravíte. Některé položky jsou zdvojené, některé nevhodně umístěné, jiné zase nesprávně přeložené (konkrétně speciální nabídky, například ta zmíněná plovoucí). Chválíme že se Doogee vzdalo téměř veškerého bloatwaru, neodpustilo si jen aplikaci na čistění nepotřebných souborů a aplikaci zpřístupňující různé tapety a schémata.

Líbilo se nám
  • bez větších záseků
  • povedené animace
Nelíbilo se nám
  • chyby v překladu
  • zbytečně zdvojené funkce
  • nepřehledné nastavení

Zhodnocení: Za jakou cenu?

Na domácím čínském trhu je MIX v nejvyšší konfiguraci dostupný za částku okolo 180 dolarů, tedy 4 tisíc Kč, k čemuž nutno připočíst i DPH ve výši 21 %. CLO se vás dotkne pouze v případě, že MIX zakoupíte za více než 179 dolarů (zásilky do 150 eur jsou osvobozené. Za podobnou cenu není moc o čem debatovat. Pokud chcete mít jistotu v reklamačním procesu, musíte přijmout fakt, že v České republice se cena u vyšší varianty pohybuje zhruba o 2–3 tisíce korun výše. A zde už verdikt tak jasný není.

Doogee MIX

Zamrzí především neodladěný fotoaparát, horší výdrž baterie a občasné záseky, které jsou však podle nás naprosto zbytečné a hardware má dostatek sil, aby k nim nedocházelo. Na vině je tak zřejmě jen špatná optimalizace. Zde se však Doogee poměrně snaží a záplaty přicházejí co týden. Potěší že uvnitř nalezneme relativně novou verzi OS Android, čili by s případnými dalšími aktualizacemi neměl být problém.

Za zapůjčení smartphonu Xiaomi Mi MIX pro účely srovnání děkujeme internetovému obchodu xm.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

Závěrečné doporučení? Pokud nehodláte utratit majlant, ale přesto chcete dostatečně reprezentativní smartphone se slušnou výbavou, nákupem MIXu chybu neuděláte. Záleží však, kde telefon koupíte.

Konkurence

UMIDIGI CRYSTAL

UMIDIGI Crystal nabídne nadprůměrnou výbavu. Jmenovat můžeme 5,5palcový Full HD displej, který zabírá téměř 80 % přední plochy, osmijádrový procesor taktovaný na 1,5 GHz nebo až 4 GB RAM. Stejně jako v případě Doogee se selfie kamera nachází pod displejem, čtečka otisků prstů se pak přemístila na zadní stranu. K dostání je za zhruba 4 tisíce korun, nakupovat však musíte na zahraničních tržištích.

UMIDIGI Crystal

Hledáte bezrámečkový smartphone, avšak Doogee MIX ani UMIDIGI CRYSTAL vás neoslovil? Pak nepřehlédněte našeho podrobného průvodce.

Xiaomi Redmi Note 4 Global LTE

Pokud vám nesejde na tenkých rámečcích, můžeme doporučit i starší Xiaomi Redmi Note 4 v globální edici. Za zhruba 4 300 Kč nabídne 5,5palcový Full HD displej, celokovovou konstrukci, baterii s kapacitou 4 100 mAh a šestijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 625.

Xiaomi Redmi Note 4 Global LTE

Rozměry151 × 76 × 8,4 mm, 175 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, 8×2 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 64 GB, microSDHC
Akumulátor4 100 mAh, doba nabíjení: 2:43 hodin

Honor 6X

Zaujmout může také Honor 6X, který za 6 tisíc nabídne 5,5palcový Full HD displej, kovovou konstrukci, rychlou čtečku otisků prstů a duální fotoaparát.

Honor 6X 32 GB + 3 GB RAM

Rozměry150,9 × 76,2 × 8,2 mm, 162 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 655, 4×2,1 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 340 mAh, doba nabíjení: 2:13 hodin
doogee-mix
Klady
  • slušný výkon, nadstandardní kapacita RAM
  • líbivý design
  • kvalita konstrukčního zpracování
  • v dané třídě tenké rámečky displeje
  • přítomnost plnohodnotného LTE
  • displej s možností úpravy barevného podání
Zápory
  • postrádáme USB-C
  • překvapivě vysoká hmotnost
  • téměř zbytečný duální fotoaparát
  • absence NFC
  • nevyzpytatelný odběr energie
Diskuze ke článku
duch
Autor at se nezlobi,ale je zcela vymaštěný bezmozek:

Vazne ve clanku pisete "Móda BEZRÁMEČKOVÝCH smartphonů proniká i do nižších tříd, ukázkovým příkladem je dnes testovaný MIX čínské značky Doogee. Kromě tenkých RÁMEČKŮ".

Pak kouknu na fotku a rámečky jak prase. To, že na jedné hraně (horní) ze čtyř je menší rámeček než obvykle, z něj přece nedělá bezrámečkový telefon. Jako sorry, ale jste uplne vypatlaní.
ANO
Boze, uz jenom ten nazev doogee ... tusim, ze to mel znamy. Neustale problemy, bud nefungovala wifi nebo BT nebo oboje .... kdyz se zapla GPS, tak se strasne zhorsil prijem wifi, kdyz zapl BT, tak wifi a GPS nechytl uz vubec .... tvl, to snad radeji tu 3310ku.
Xoxo
Trošku mě to láká. Ale ten display 5,5 a jen HD nevím no. To by bylo jak u mého ex Lenovo A7000
A hlavně ta značka ugh...
MrSalieri
Ta nadstavba je z estetického pohledu opravdu katastrofální. Už jenom ta horní lišta, kde je obří nápis 4G...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze