Dell Inspiron 11z Touch
recenze

Dell Inspiron 11z Touch

Yoga přes kopírku
16

Dell je na trhu s notebooky velmi dlouho. Jeden čas jej dokonce společně s IBM ovládal, tyto doby jsou ale už pryč. Dell kromě kvalitních pracovních stanic a herních Alienwarů vyrábí i levnější laptopy a pouští se i do konvertiblů. Jedním z nich je i nám i testovaný Dell Inspirion 11z Touch, který navíc patří mezi vůbec nejdostupnější konvertibly na trhu. Jak se projevila cena na výsledném produktu?

Dell je znám především svými pracovními stanicemi, ať už se jedná o ty stolní nebo přenosné. Ani do jedné z kategorií však nezapadá námi testovaný Dell Inspiron 11z Touch. Ten je z úplně jiného soudku – kompaktní, plastový, konvertibilní a hlavně levný. Nejdůležitější jsou poslední dvě vlastnosti, které příliš nejdou dohromady se slovem kvalitní, ale Dellu se vše povedlo skloubit.

Oficiální fotografie

Obsah balení

Jak je obecně známo, u levných notebooků nemůžeme čekat bohatý obsah balení. Kromě samotného laptopu dostaneme samozřejmě i napájecí adaptér a k němu 3žilovou napájecí šňůru. Škoda, že Dell nevyužil mnohem menšího 2žilového kabelu, i když... nabíječku vlastně nebudete příliš potřebovat.

Obsah balení je chudý

Dell Inspiron 11z Touch – videopohled

Technické parametry Dell Inspiron 11z Touch 3147

Kompletní specifikace
Konstrukce300 × 201,5 × 21,2 mm, 1 390 g, konstrukce: konvertibilní, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 11,6" (1 366 × 768 px)
ChipsetIntel Pentium N3530, CPU: 2×2,16 GHz, GPU: Intel HD
PaměťRAM: 4 GB, disk: 500 GB (HDD), paměťové karty: SD
Konektory1× USB 3.0, 2× USB 2.0, video: HDMI, další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 8.1
Akumulátor45 Wh, udávaná výdrž: 7 hodin
Dostupnostlistopad 2014, 11 990 Kč

Design a konstrukce: kvalitní plasťák

Plast a kvalita. To jsou dvě vlastnosti, které většinou nelze snadno skloubit dohromady. Dellu se to však povedlo a dokonce k tomu přibalil i konvertibilní konstrukci. Ta je stejná jako u řady Yoga od Lenova, jen s menší úpravou. Inspiron 11z Touch lze totiž otevřít o plných 180° tak, aby byl displej zároveň se základnou v jedné rovině, konstrukce Yoga vytváří „zub“. Vzhledem k přetáčecímu displeji lze pracovat v několika různých režimech – notebook, stan, stojan a tablet. Ačkoliv je notebook kompletně z plastu, nejsou z něj tvořeny i panty, ty jsou železné. Jejich tuhost je příkladná, jen mají určité problémy v režimu tablet. Nejspíše Dell neosadil magnety, které by držely displej u základny a panty samotné to nezvládají.

Různé funkční režimy

Vcelku dobrá je i hmotnost, která u námi testovaného kousku činí 1 390 gramů. To je sice objektivně vyšší hodnota na notebook s 11,6palcovým displejem, ale vzhledem k cenové kategorii a konvertibilní konstrukci ji i tak můžeme pochválit. Konstrukce jako taková je kvalitní a celkem praktická, vše má však i svou stinnou stránku. Víko displeje se totiž bohužel velmi snadno poškrábe. Ještě že je laptop celý matný, jinak by bylo třeba jej neustále čistit.

Další pohled na laptop

Vzhledově není Dell žádným krasavcem, ale rozhodně neurazí. Je spíše konzervativního rázu, tudíž s ním nevzbudíte ve svém okolí příliš velkou pozornost. Inspiron 11z Touch je zkrátka ta šedá myš v rohu. Uniformní vzhled ozvlášťnuje jen logo Dellu na víku a plastový proužek pod displejem, který jakoby z oka vypadl staršímu modelu Lenovo Yoga 11. Na základně není nic příliš zajímavého, jen zaujme značné množství gumového odpružení, to aby se nedotýkal displej přímo základny.

Zavřený notebook

Pevnost konstrukce je skvělá. Jiným slovem se nedá popsat, ani při vyvíjení větší síly se prostě základna ne a ne prohnout. U displeje je to trochu jiné, ten už se prohýbá, ale musíte jej ohýbat násilněji než u ostatních notebooků. Bytelnost konstrukce je však kompenzovaná větší tloušťkou, ale stojí to za to. 21,2 mm je na dnešní dobu celkem vysoká hodnota, ovšem na používání to nemá absolutně žádný vliv. Šířka a výška jsou na druhou stranu rozměry vcelku standardní a jejich hodnoty – 300 mm × 201,5 mm nijak nevyčnívají z řady, i když o palec větší panel by se vešel. Všeho všudy, kromě volnějšího displeje v režimu tabletu a snadno poškoditelných plastů není konstrukci co vytknout.

Klávesnice: chybí jen kontextová klávesa

Klávesnice má 6 řádků. Naštěstí se Dell nechytl trendu, kdy je poslední řádek odstraněn a klávesy z něj jsou přesunuty na klávesy s číslicemi. Velmi dobře se na ní píše a není problém napsat i delší text. Pochválit musím nehlučnost klávesnice, notebook je opravdu téměř neslyšitelný. Vytknout se dá snad jen přílišná měkkost, což značí i občas nejistý stisk, dá se na to ale celkem spolehlivě zvyknout. Podsvícení chybí, to je v této cenové kategorii ale zcela běžné.

Dell Inspiron 11z Touch

Touchpad: velmi tuhý

Ačkoliv lze počítač ovládat pomocí dotykového displeje, je občas potřeba větší přesnosti. K tomu poslouží vestavěný touchpad, jako vždy se jedná o clickpad, který nedisponuje fyzickými tlačítky, ale je stisknutelný po celé své ploše. Je přesný a velmi tichý, jen je škoda, že je poměrně tuhý.

Touchpad

Displej: za ty peníze skvělý

Displej je opravdu velmi kvalitní, a to především díky použití IPS technologie. Pozorovací úhly jsou velmi dobré a skvěle zapadají do standardů IPS panelů. To samé platí i pro barvy, které jsou velmi syté a přitom reálné. Jen ta černá je zobrazena o něco hůře, je spíše šedá. Rozlišení činí standardních 1 366 × 768 pixelů, ale to vůbec nevadí, na 11,6palcové úhlopříčce je v podstatě dostatečné. Vyšší rozlišení by jen zbytečně navýšilo cenu.

Různé pohledy na displej

Dotykový panel je samozřejmostí, už jen z toho důvodu, že se jedná o konvertibl. Zvládne až 10 dotyků najednou a jeho přesnost je dostatečná, nesetkal jsem se s tím, že by byl panel nepřesný. To samé platí i pro citlivost. Vzhledem ke kapacitní technologii reagují dotyky už mírně nad povrchem, ale jedná se o cca 0,05 až 0,1 mm. Digitizér bohužel chybí, stylus by mu slušel.

Konektivita: vše ve velké variantě

Konektorů není mnoho, ale všechny, které Dell osadil, jsou ve své plné velikosti, žádné zmenšeniny. Na levé straně je kombinovaný audio konektor Jack 3,5mm, USB 2.0, USB 3.0, HDMI pro připojení televize nebo monitoru a napájecí adaptér. Na pravé straně je pak tlačítko sloužící ke spuštění nebo uspání laptopu, kolébka pro regulaci hlasitosti, další USB 2.0 a také SD čtečka. Karta se do slotu vejde skoro celá, takže se nemusíte bát, že byste si ji o něco zlomili. Zamrzí chybějící RJ-45, rozhodně by jej dost uživatelů přivítalo.

Konektory notebooku

Komunikace: zkrátka základ

Wi-Fi je dnes základ. To platí i pro Inspirion 11z, ten je vybaven modulem, jenž podporuje standardy 802.11a/b/g/n, což značí maximální teoretickou rychlost až 300 Mb/s. Zajímavý je však výrobce, tím je samotný Dell. Většina společností totiž využívá modulů jiných výrobců, Dell je tedy velkou raritou. Samozřejmostí je i Bluetooth 4.0, které však poslední dobou u přenosných počítačů pozbývá smyslu. GPS ani NFC integrovány nejsou.

Dell Inspiron 11z Touch

Fotoaparát: krapet vybledlý obraz

Nad displejem najdeme typicky webkameru. Ta má poměrně nízké rozlišení 1 megapixel, oproti smartphonům jsou laptopy poměrně pozadu. Dokáže produkovat video v rozlišení 720p a fotografie v rozlišení 1280 × 720 pixelů, nutno podotknout, že obraz je poměrně vybledlý, a to i za dobrého osvětlení. Bohužel se slábnoucím osvětlením přichází i efekt snižování snímkové frekvence, takže se v přítmí obraz velmi trhá.

Webkamera a fotografie z webkamery

Zvuk: jako z plechového sudu

Zvuk na tom není po stránce kvality příliš dobře. To jej předurčuje k tomu, aby přehrával pouze systémové zvuky a filmy, protože cokoliv navíc je až příliš. Reproduktory jsou dva a netypicky jsou mřížky umístěny na bocích. K připojení sluchátek slouží kombinovaný Jack 3,5 mm a zvuk z něj je kvalitní, nepraská, nebzučí - nic takového. Nad webkamerou jsou ještě dva mikrofony, které slouží k zaznamenávání vašeho hlasu. Vzhledem k tomu, že jsou dva, je velmi dobře redukován okolní hluk a slyšet je především váš hlas.

Zabezpečení: proprietární slot

Počítač nedisponuje žádným zvláštním zabezpečením. V podstatě je zde jen hardwarový TPM čip, který slouží k bootování systému, dále již nic zvláštního v notebooku nenalezneme. Co se týče hardwarového zámku, tak k tomu slouží bezpečnostní slot, kterým bohužel není Kensington, ale je proprietární.

Výkon: všechno v jednom čipu

Procesor: Pentium ve formě

Počítač pohání procesor Intel Pentium N3530, který má čtyři jádra na frekvenci 2,17 GHz s podporou Turbo Boost až na 2,42 GHz. Výkon, který podává je srovnatelný se staršími modely Intel Core 2 Duo na 1,8 GHz, ale ve vícevláknových operacích se dotahuje i na starší procesory řady Core i3, a to už je celkem slušné. Určen je samozřejmě pouze na kancelářskou práci, ale zvládne i nenáročnou úpravu fotek. Procesoru asistují 4 GB paměti RAM, ta nejde nijak rozšířit. Jedná se o typ DDR3 a všechny paměťové čipy jsou taktovány na 1600 MHz.

Informace o CPU
CPU testy
Cinebench R11.5 CPU Multi 64b 1,86 bodů
Cinebench R15 CPU Multi 64b 153 bodů
Geekbench 32b 3208
SuperPi v1.5 Mod - 8M 5 minut 46 vteřin

Grafický akcelerátor: jen do kanceláře

Akcelerátor obsažený v procesoru byl vyňat ze starších procesorů Ivy Bridge a osekán o mnoho jader. Ta zbyla jen čtyři a tomu odpovídá i výkon. Zahrajete si bez problémů starší hry, ale nejlépe si grafika vede při kancelářské práci.

Informace o GPU
GPU testy
Alien vs. Predator 2011 5,1 FPS
Furmark 720p 1 FPS / 106 bodů
CB R11.5 GPU OpenGL 64b 6,49 FPS
CB R15 GPU OpenGL 64b 5,96 FPS
FFXIV: A Realm Reborn 796 bodů
3DMark 5029 bodů

Úložný prostor: pekelně velké HDD

Jelikož cena je stlačená poměrně nízko, bylo třeba někde šetřit. Bohužel to odneslo úložiště a tak najdeme v útrobách obyčejný pevný disk s 5400 ot./m. Jeho nesporná výhoda je, že má kapacitu 500 GB, ale na druhou stranu je jednou z nejpomalejších částí zařízení. Naštěstí však systém příliš nezpomaluje a jeho odezvy jsou celkem slušné. Po spuštění je pro uživatele přístupných 412 GB, pokud by vám to bylo málo, můžete si dokoupit větší disk. Jde se totiž o klasický 2,5" rozměr.

Testy disku

Hlasitost a teplota: poměrně tichý

Architektura Bay Trail není příliš náročná na chlazení. I když je možné chladit čip pasivně, sáhl Dell po aktivním ventilátoru a prakticky si tak pojistil, že se procesor nepřehřeje. Větráček je schopen běžet až při 10 000 otáčkách za minutu, ale za celou dobu testování se na tuto hodnotu nedostal. Hlučnost ventilátoru je v mezích, v klidu je slyšet jen slabý šum. V zátěži už je to horší, ale nepřehluší průměrně hlasitou místnost.

Teplota v klidu Teplota v zátěži
Procesor 32°C 60 °C
Grafický akcelerátor 31 °C 59 °C

Výdrž baterie: skoro jeden pracovní den

Délka výdrže při běhu na baterii překvapila. Díky větší tloušťce těla se do útrob počítače vešla i větší baterie, která má kapacitu 45 Wh. Ta dokáže udržet notebook při životě poměrně pěkných 6 hodin a 33 minut při přehrávání FullHD videa. Při kancelářské práci je to ještě lepší – 7 hodin a 5 minut, to je skoro celý jeden pracovní den. To je na notebook v této cenové relaci velmi dobrý výsledek.

Typ testu
Kancelářská práce 7 hodin 5 minut
Přehrávání videa 1080p 6 hodin 33 minut

Záruka: 2 roky u prodejce

Dell poskytuje na vybrané modely svoji „Next Business Day“ záruku a tento je jedním z nich. Co to znamená? Pokud se vám notebook rozbije, stačí zavolat a přijede k vám technik. Nemusíte si dělat starosti s balením laptopu do krabice nebo poštou, vše je obstaráno za vás. Jakmile bude počítač opraven, je přivezen zpět k vám a můžete jej opět používat. Záruka je platná 2 roky.

Operační systém: poměrně čistý systém

Operačním systémem jsou samozřejmě Windows 8.1 v základní verzi. Kromě systémových nástrojů je předinstalovaný i správce notebooku. Bohužel byl předinstalován i velmi otravný antivirus McAfee od Intelu. Nejlepší je jej odinstalovat, stejně po 30 dnech přestane fungovat.

Snímky ze systému

Závěr: skvělý poměr cena/kvalita

Dell Inspiron 11z Touch je velmi povedeným konvertiblem. Mezi jeho přednosti patří rozhodně kvalitní konstrukce, rychlé odezvy systému, kvalitní displej a samozřejmě cena. Nyní ta tmavá stránka věci – vyšší hmotnost, horší zvuk a také chybějící magnety, které by držely displej u základny. Až na právě zmíněné neduhy ale není důvod notebook nedoporučit. Moc parády s ním neuděláte, ale pokud hledáte základní konertibl, může být vážným kandidátem. Jeho cena činí 12 000 Kč a na trhu je pouze tato námi testovaná varianta.

Dell Inspiron 11z Touch

Konkurence

HP Pavilion x360

Jedním z konkurentů je HP Pavilion x360 s 11palcovou úhlopříčkou, který také nabídne přetáčecí konstrukci. Jeho výkon je prakticky totožný s Dellem, jen má oproti němu ve výbavě 128GB SSD, a to už je na zamyšlenou. Také je mnohem více extravagantní a je k dostání v modré a růžové variantě. Srovnatelná varianta stojí taktéž 12 tisíc, ale ty nejlevnější se prodávají už za 7 800 Kč.

HP Pavilion x360

Acer Switch 10

Acer Switch 10 nabídne oddělitelnou konstrukci ala Asus Transformer. Je sice o palec menší, ale to je u tabletu spíše výhodou. Jeho výkon je o poznání nižší. Výhodou Aceru jsou dva disky, v těle tabletu je 64GB eMMC čip a v základně je ještě ukrytý 500GB pevný disk. Nevýhodou je zase nižší kapacita operační paměti, která činí pouze 2 GB. Za cenu 12 000 Kč dostanete poměrně solidní tablet s klávesnicí, ale ne každému musí tato konstrukce vyhovovat. Nejlevnější varianty se prodávají už za 8500 Kč.

Acer Switch 10

Asus Transformer Book T200TA

A nyní Asus Transformer Book T200TA. Ten je podobně jako Acer Switch 10 poháněn procesorem Intel Atom, ale na vyšší frekvenci. Taktéž má oproti Dellu poloviční hodnotu operační paměti, což může být omezující. Neobsahuje pevný disk, nýbrž eMMC čip o kapacitě 64 GB. Za 11 500 Kč můžete získat solidní tablet s klávesnicí, jen s o něco horší výbavou.

Asus Transformer T200TA
dell-inspiron-11z-touch
Klady
  • dobré zpracování
  • rychlé reakce systému
  • pěkný displej
  • poměrně pohodlná klávesnice
Zápory
  • volnější panty v režimu tabletu
  • hlučný disk
Diskuze ke článku
Pan Spok
Děkuji pěkný přístroj.
Prosím o recenzi na čínský telefon do značky Doogee konkrétně na Doogee HITMAN DG850
Jaroslav Dušek
Jaroslav Dušek
Děkuji za recenzi!! A nebudete testovat i 13z model??
Lupenyk
Notebook mám doma a magnety určité má (přikládal jsem k základně magnety na zkoušku)...jinak mě překvapila kritika zvuku, který na jiných serverech posuzují jako výborný. :)
Velda
Yoga přes kopírku? Aha. Takže, když Dell sice byl první velký výrobce konvertiblů, ale kopíruje Lenovo, aha!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze