CUBOT Note Plus
recenze

CUBOT Note Plus

Sympatický základ za rozumnou cenu
13

Značka CUBOT již nějaký ten pátek působí na českém trhu, avšak běžně se s ní jistě nesetkáváte. Svými modely obsazuje převážně nejnižší třídu mezi chytrými telefony. Do redakce se nám dostal model Note Plus, který za přibližně tři tisíce korun nabízí kvalitní displej, takřka čistý Android nebo solidní hardware. Má tak ambice zatopit zavedeným výrobcům.

U chytrých telefonů s cenou kolem tří tisíc korun musíte počítat s mnohými kompromisy, na které lze s trochou nadsázky narazit na každém kroku. O slávu se v tomto segmentu přesto pokouší CUBOT s modelem Note Plus. Ten disponuje Full HD displejem, velkou pamětí či dvěma 16megapixelovými fotoaparáty. Papírově má tak novinka skvěle našlápnuto. Recenze ukáže, zda se novinka skutečně vyplatí.

Za zapůjčení mobilního telefonu CUBOT Note Plus děkujeme společnosti Witty Trade s.r.o. provozující webové stránky CUBOT.cz.

CUBOT NOTE Plus

Rozměry148 × 72,8 × 8,5 mm, ? g
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek 6737, 4×1,5 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor2 800 mAh, doba nabíjení: 2:12 hodin

Obsah balení

Skromná prodejní krabička kromě samotného telefonu obsahuje USB kabel a koncovku nabíječky. Přidaným bonusem navíc je průhledné silikonové pouzdro sloužící k ochraně zařízení.

CUBOT NOTE Plus

Konstrukční zpracování: elegantní kov

V nižší třídě musíme vyzdvihnout vzhled. Výrobce vsadil na zdánlivě celokovové tělo, které především v naší modré variantě vypadá velmi pěkně. Elegantně CUBOT vyřešil anténní předěly, které se spíše jeví jako nezbytná součást designu. Kromě modré varianty můžete sáhnout též po konzervativnější černé. Nyní ale přiznejme, že tělo kovové není, jde pouze o pěkně vypadající plast.

CUBOT NOTE Plus
Telefon se díky zaobleným bokům i jistě a pohodlně drží.

Rozvržení ovládacích prvků je zcela klasické. Tlačítka po pravé straně slouží pro odemčení a ovládání hlasitosti. Jsou dostatečně vyvýšená a jistě se tisknou. Hudbu můžete poslouchat skrze 3,5mm jack na horní hraně. Příjemné překvapení objevíte na spodní hraně. CUBOT nasadil moderní USB-C konektor, což je mezi levnými telefony takřka raritou. Nalevo od konektoru se nachází průduchy a pod nimi hlasitý reproduktor.

Zadní strana hostí fotoaparát a čtečku otisků prstů. Ta funguje na levný telefon poměrně spolehlivě a se slušnou rychlostí. V tomto ohledu ji tedy můžeme brát jako velmi užitečnou, obzvláště u levnějšího telefonu.

Příkladné je též konstrukční zpracování. Telefon působí velmi bytelně i při silnějším stisku. To vše při faktu, že celá zadní strana lze z telefonu uživatelsky sundat. Telefon se díky zaobleným bokům i jistě a pohodlně drží a troufáme si tvrdit, že konstrukce bude vyhovovat drtivé většině uživatelů.

Líbilo se nám
  • bytelnost
  • dobře padne do ruky
  • čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • pouze plastové materiály

Displej: oslnivá kvalita

Hned po prvním zapnutí nás Note Plus oslnil svým displejem. Ačkoliv možná očekáváte obří úhlopříčku, což evokuje název Note, realita je jiná a na dnešní poměry má Note Plus vcelku obyčejný 5,2palcový displej. V prvé řadě potěší IPS technologií a výborným barevným podáním. To korunuje jemné rozlišením, kdy CUBOT nasadil Full HD. Displej tak jednoznačně patří k tomu nejlepšímu mezi telefony nižší, ale i střední třídy.

CUBOT NOTE Plus

Pochvalujeme si rozsah jasu. Jeho nejnižší hodnota vyhovuje čtení v noci, naopak nejvyšší hodnota pak postačí pro čtení venku za jasného dne. Pakliže by se vám nechtělo jas řešit, lze využít automatickou regulaci. Abychom však jen nechválili, povrchová úprava displeje není zcela ideální a prst po skle displeje neklouže zcela pohodlně. Jde však pouze o zvyk. Displej je chráněn nespecifikovaným odolným sklíčkem, nejde o známé značky Gorilla Glass či Dragontrail.

Pod displejem se nachází trojice senzorových kláves, avšak postrádají podsvětlení. Naopak vibrační odezva nechybí.

Líbilo se nám
  • kvalitní displej
  • automatická regulace jasu
Nelíbilo se nám
  • klávesy pod displejem nejsou podsvětlené

Zvuk: obyčejný základ

Zvukový výstup je pouze průměrný, což bylo možné očekávat. Hlavní reproduktor by mohl hrát o něco hlasitěji. Pro poslech hudby příliš dobře neposlouží, neboť klade důraz téměř výrazně na výšky. Pro poslech své oblíbené hudby je tak mnohem vhodnější použít sluchátka.

Líbilo se nám
  • dostatečně hlasitý reproduktor

Výkon hardwaru: o místo se obávat netřeba

O výkonnostní stránku se u námi testovaného modelu stará procesor od MediaTeku, konkrétně čtyřjádrový model 6737. Tomu sekundují 3 GB operační paměti. Interní paměť nabídne kapacitu 32 GB, z nichž pro uživatele zbývá zhruba 25 GB volných.

Tato kapacita nemusí být konečná, neboť Note Plus disponuje slotem pro paměťové karty. Kromě tohoto slotu najdete v útrobách telefonu ještě dva sloty pro microSIM karty.

Líbilo se nám
  • velká RAM
  • 32 GB interní paměti

Výdrž baterie: nevalná, ale...

Pod zadním krytem, který můžete běžně sundat, najdete baterii s kapacitou 2 800 mAh. Za vyzdvihnutí stojí, že je uživatelsky vyměnitelná. Výdrž baterie není nijak oslňující a i při běžném vytížení počítejte s nabíjením vždy ve večerních hodinách. Žádného překvapení jsme se tedy nedočkali.

CUBOT NOTE Plus

Nezapomněli jsme provést ani náš standardizovaný test výdrže, kdy se Full HD video přehrávalo přes Wi-Fi přesně 6 hodin a 56 minut. Nabití z nuly na 80 % zabere 1 hodinu a 28 minut, úplné nabití pak 2 hodiny a 12 minut.

Líbilo se nám
  • uživatelsky vyměnitelná baterie

Konektivita: LTE? Ale ovšem

Velkou výhodou CUBOTu Note Plus je úplná podpora sítí LTE. Připojíte se tedy po celém území České republiky. Dále samozřejmě nechybí Wi-Fi ac, Bluetooth 4.0 nebo velmi dobře fungující čip GPS, se kterým nalezení polohy trvá jen okamžik. Dostalo se i na infraport.

Na internet se můžete podívat skrze prohlížeč Chrome, sada aplikací od Googlu v telefonu totiž nechybí. Netřeba ani nic doinstalovávat, telefon je připraven pro použití hned po vybalení z krabice.

Líbilo se nám
  • infračervený port

Fotoaparát: dvě šestnáctky

Nový CUBOT Note Plus je vybaven dvěma 16megapixelovými fotoaparáty – jedním na zadní straně a jedním na straně čelní. Tím podobnosti nekončí, neboť oba fotoaparáty jsou vybaveny přisvětlením ve formě jedné LED diody.

Prostředí fotografické aplikace působí vcelku spartánsky, avšak svůj účel plní a orientace v základních funkcí je snadná. U pokročilejšího nastavení bohužel narazíte na nepočeštěné položky.

Kvalita fotografií je za dobrých světelných podmínek velmi slušná. Potěší věrné barevné podání i poměrně dobrá ostrost. I přes vysoké rozlišení však nelze čekat zázraky a fotoaparát má své limity. Například vzdálenější detaily se již slévají a nepřítelem číslo jedna se stává ubývající světlo. Spolehnout se naopak můžete na makro. Vysoké rozlišení pak pomáhá čelní kamerce, která dokáže pořídit velmi slušná selfies.

Ukázkové fotografie

Video lze zaznamenat v obyčejném Full HD se 30 snímky za vteřinu. Obraz působí lehce trhaně a zvuk také neoslní.

Cubot NOTE Plus (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Software: takřka čistý Android

Uživatelské prostředí si nepotrpí na složitosti a CUBOT sáhl po operačním systému Android 7.0 Nougat v téměř čisté podobě. Uživatel se v něm tudíž velmi rychle zorientuje a hardware není zatěžován těžkopádnou nadstavbou. To se příznivě projevuje na celkovém chodu prostředí. Působí ladně a vše se vcelku rychle načítá.

Zhodnocení: vše na správném místě

CUBOT u nás sice stále skoro nikdo nezná, avšak o své místo na trhu se jistě snaží. Nový model Note Plus má ve své kategorii rozhodně co nabídnout a nejednoho konkurenta zastínit. Láká na vcelku pěkný vzhled či bytelnou konstrukci. Velkými plusy je kvalitní displej, dostatek paměti nebo optimalizovaný Android. U levného zařízení lze přimhouřit oko nad sedmičkovou verzí. Překvapil nás dále například USB-C konektor. Mínusy se hledají jen obtížně. Kromě průměrného zvuku či výdrže to může být i jen „normální“ fotoaparát. Vše však hravě vyváží cena lehce přesahující 3 tisíce korun. CUBOT Note Plus má jednoznačně šanci na úspěch i mezi konkurencí.

CUBOT NOTE Plus

Konkurence

Konkurencí může být například Alcatel A5 LED, který láká na barevný blikající kryt a o něco nižší cenu. Má však horší displej či menší paměť.

Alcatel A5 LED

Rozměry146 × 72,1 × 10,2 mm, 134 g
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek 6753, 8×1,5 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor2 800 mAh, doba nabíjení: 2:32 hodin

Vážnější konkurenci představuje Motorola Moto G4 s 5,5palcovým Full HD displejem. Stinnou stránkou jsou menší paměti či o pár set korun vyšší cena.

Lenovo Moto G4

Rozměry153 × 76,6 × 9,8 mm, 155 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px
ProcesorQualcomm Snapdragon 617 MSM8952, 4×1,5 GHz + 4×1,2 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh

Na závěr si necháváme ještě jeden Alcatel, a to nový model Idol 5 s 5,2palcovým Full HD displejem a ještě propracovanějším vzhledem ve srovnání s CUBOTem. Na druhou stranu tento model vyjde dráž než CUBOT, a to o přibližně 600 Kč.

Alcatel Idol 5

Rozměry148 × 73 × 7,5 mm, 155 g
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek 6753, 4×1,3 GHz + 4×1,5 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor2 760 mAh, doba nabíjení: 2:53 hodin
Za zapůjčení mobilního telefonu CUBOT Note Plus děkujeme společnosti Witty Trade s.r.o. provozující webové stránky CUBOT.cz.
cubot-note-plus
Klady
  • líbivý vzhled
  • dobře padne do ruky
  • kvalitní displej
  • velká interní paměť
  • čtečka otisků prstů
  • plynulý chod prostředí
  • příznivá cena
Zápory
  • horší zvukový výstup
  • nepodsvícená tlačítka pod displejem
Diskuze ke článku
momo
Poměrně dobrá ostrost? Co ty rozmazané kraje všech fotek? Zdá se mi že hodnocení fotoaparátů je tady dost rozporuplné. Bylo by dobré kdyby se jednotliví redaktoři "sladili" a řekli si co je dobrá fotka a co už ne. Jinak to nemá vůbec cenu číst. Jinak značka a a procesor totál trash.
Ales
Pane redaktore,zajimalo by mne,zda tento tel.ma notifikacni led diodu. A take bych rad vedel,zda u fotoaparatu jde nastavit rozliseni, abych mohl fotit treba ve velikosti 2mpx, nebo i nizsi. Abych nemel za chvilku pamet plnou fotek v maximalnim rozliseni. Dekuji za info. Aleš
Hynek
malý displej, široký rám okolo displeje o možnosti telefonovat přes LTE si můžeme nechat zdát
Kensi Blye Deeks
Kensi Blye Deeks
Zajímavý i celkem mobil, ale úroveň opravy zabezpečení že srpna?? Už jen kvůli tomu bych to nechtěl

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze