Cube1 K55
recenze

Cube1 K55

Ambiciózní tabletofon pro masy
38

Cube1 je ve světe mobilních telefonů poměrně nová značka, kterou založila distribuční společnost Setos. Po úspěšném startu s modely G503 a G44 přichází na trh model K55, který má ambice na to stát se bestsellerem v oblasti levných, přesto ale výkonných tabletofonů. Povede se mu to? Na to si odpovíme v dnešním testu.

Pokud se bavíme o kategorii tabletofonů, tedy o smartphonech s úhlopříčkou 5,5 palců a více, většinou (a vlastně i oprávněně) očekáváme poměrně vysokou cenu. Cube1 K55 se snaží dokázat, že slušně vybavený a poměrně luxusně vyhlížející tabletofon nemusí stát majlant, ba právě naopak.

Nepřehlédněte:

Cube1 K55

Čínských smartphonů je na tuzemském trhu nepočítaně, Cube1 se však přeci jenom vymyká. Ať už mluvíme o poměrně zajímavém designu, nadstandardním příslušenstvím anebo kvalitním konstrukčním zpracování, Cube1 K55 rozhodně stojí za pozornost, ambicemi totiž sahá rozhodně mnohem výš, než kam ho zařazuje prodejní cena pod hranicí 4 000 Kč.

Cube1 K55 na oficiálních snímcích

Technické parametry Cube1 K55

Kompletní specifikace
Konstrukce156 × 76,8 × 7,9 mm, 145 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (960 × 540 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 088 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6582, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-450 MP
PaměťRAM: 1,02 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor1 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:32 hodin
Dostupnostlistopad 2014, 4 000 Kč

Cube1 K55 – videopohled

Obsah základního balení: příjemný nadstandard

Na okamžik se zastavíme u základního balení, to je totiž na dnešní poměry vcelku bohaté. V krabičce kromě samotného telefonu naleznete průhledný ochranný kryt z tvrzeného plastu, fólii na displej, datový kabel, adaptér do sítě a také stereofonní sluchátka. V našem balení nechyběl ani poukaz na čtvrtletní předplatné časopisu 100+1 zahraničních zajímavostí.

Design a konstrukce: hranatý pán

Cube1 je i přes svoje zaměření mezi tabletofony na první pohled velice sympatické zařízení s ostře řezanými rysy, neobvyklé hranaté provedení rohů působí poměrně luxusním dojmem, stejně jako černá barva, ve které se Cube1 K55 prodává. Příjemně působí rovněž tloušťka zařízení, která se zastavila na hodnotě 7,9 milimetrů, hmotnost zařízení je rovných 145 gramů. V ruce telefon však působí mnohem lehčím dojmem, mohou za to celkově větší rozměry 156 × 76,8 milimetrů, díky čemuž se hmotnost dostatečně rozmělní.

Cube1 K55

Podíváme se také na boky telefonu. Na pravé straně nalezneme vypínací tlačítko displeje, respektive samotného telefonu, na levé straně pak dvoupolohové tlačítko pro regulaci hlasitosti. Obě tlačítka můžeme pochválit za jistý stisk a odezvu, nelíbí se nám však jejich umístění, které je vzhledem k výšce telefonu dosti nevhodné. Obě tlačítka jsou totiž umístěna neprakticky příliš vysoko a při držení v jedné ruce je velmi obtížné na ně dosáhnout – nehledě na to, že tlačítko pro regulaci hlasitosti je umístěno na levém boku, což může být pro některé uživatele značný nezvyk. Na vrchní straně telefonu nalezneme jak vstup 3,5milimetrového konektoru, tak také vstup microUSB konektoru, který se tak přestěhoval ze spodní strany, kde ho standardně očekáváme. Proti umístění v podstatě nic nemáme, avšak pro uživatele, kteří jsou zvyklí nabíjet smartphone v kolébce v automobilu by to problém být mohl. Na spodní straně se tak kromě mikrofonu nic dalšího nenachází.

Cube1 K55

Opomenout nesmíme ani přední stranu zařízení, té dominuje velký, konkrétně 5,5palcový displej s qHD rozlišením a velice tenkými rámečky, nad ním se kromě poměrně výrazné mřížky sluchátka nachází přední kamera pro videohovory a také průchod senzoru jasu a senzorů přiblížení. Pod displejem narazíte na dotyková tlačítka pro ovládání systému, zleva se jedná o kontextové tlačítko, tlačítko pro návrat na domovskou obrazovku a šipku zpět. Z přední strany je to vše, Cube1 nedosadil ani logo své společnosti, které se nachází pouze ve spodní části zadního krytu. Nutno však podotknout, že zde je opravdu výrazné.

Cube1 K55

Vrchní část zadního krytu hostí poměrně velkou čočku integrovaného fotoaparátu s rozlišením 13 Mpx, hned pod ním se pak v zajímavě ztvárněné plastice nachází přisvětlovací LED dioda. Ve spodní části už pak nalezneme pouze výrazný výstup hlasitého reproduktoru, který se táhne zhruba po 2/3 celé šířky zařízení. Pochválit musíme také provedení zadního krytu, ten je vyveden v pogumované a perforované úpravě, díky čemuž se nejenom lépe drží, ale neuplývají na něm ani žádné otisky prstů. Celkově tak vypadá zařízení velice dospěle. Když už jsme u zadního krytu, podíváme se tak pod něj, jelikož je samozřejmě snímatelný. Zářez pro nehet se nachází na jeho spodní části.

Cube1 K55 ze všech stran

Plastový díl zadního krytu je velice tenká skořepina ukotvena zhruba dvacítkou západek, a i když na svém místě drží velice poctivě, jeho sejmutí není tolik obtížné, jako například u modelů značky Prestigio. Pod zadním krytem nalezneme baterii s kapacitou 1 800 mAh a hned trojici slotů. Dva patří SIM kartám, přičemž jedna může být ve standardní velikosti (mini), jako druhou však musíte použít microSIM variantu. Hned vedle se pak nachází šuplíček pro microSD kartu. Doplníme, že zatímco slot pro microSIM kartu podporuje sítě třetí generace, standardní velikost SIM karty pak zvládne maximálně GSM sítě, tedy EDGE a GPRS.

Cube1 K55

Kvalitou konstrukčního zpracování jsme byli poměrně příjemně překvapeni. Telefon, ač je celý plastový, a to včetně bočních lišt imitujících kov, je zařízení velmi pevné a nevydává žádné nepříjemné zvuky, a to ani při snaze jej ohnout silou. Jistá vůle sice viditelná je, nejedná se však o velký problém a Cube1 K55 tak celkově působí velice pevným a solidním dojmem, a to u smartphonu za 4 000 Kč rozhodně není pravidlem, stejně jako příjemný design a tenké rámečky po bocích displeje.

Baterie a výdrž: den standardem

Cube1 K55 nabídne vyměnitelnou baterii s kapacitou 1 800 mAh, což se na první pohled může jevit jako enormně nízká hodnota, zvláště pak s přihlédnutím na velikost displeje, a tedy jeho energetickou náročnost. Naštěstí není důvod k velkým obavám, telefon při střídmém používání vydrží i necelé dva dny, pokud budete telefon využívat aktivněji, stane se jeden den standardem. Cube1 K55 však vydrží od rána do večera, není tedy nutné brát nabíječku do práce s sebou. Jiná situace však nastane, pokud budete využívat Cube1 K55 jako automobilovou navigaci (k čemuž velký displej doslova vybízí). V takovém případě není problém baterii vybít během několika málo hodin, a díky umístění microUSB konektoru není nabíjení v autě zrovna nejpohodlnější.

Baterie nabídne kapacitu 1 800 mAh

Samozřejmě jsme nezapomněli provést ani naše standardizované testy výdrže. Telefon byl přihlášen do 3G sítě, a to pouze s jednou SIM kartou, synchronizace dat na pozadí byla potlačena, jas displeje byl nastaven na 50 %, stejně jako hlasitost, přičemž zvuk bych směřován do přibalených sluchátek. Telefon streamoval 720p (HD) video a vydržel celkem 6 hodin a 2 minuty, což je průměrný výsledek. Co se nám však moc nelíbilo, je doba nabíjení baterie. Z 0 na 80 % se Cube1 K55 nabije za zhruba 1 hodinu a 54 minut, na kompletní nabití si počkáte ještě o dalších 38 minut déle. Žádné ,,rychlonabíjení“ tedy rozhodně neočekávejte.

Zvuk: tohle neohromí

Po zvukové stránce Cube1 K55 bohužel ničím nepřekvapí, jedná se o běžný průměr, možná i lehce podprůměrný výkon. S hlasitostí to ještě tak špatné není, příchozí notifikace rozhodně nepřeslechnete, kvalita zvukového výstupu je ale průměrná, pokud si tedy trochu nepohrajete s ekvalizérem. Podobná situace platí i po připojení sluchátek a je jedno, jestli používáte standardně dodávané pecky nebo sluchátka vlastní. Zvuková stránka zkrátka není nic, čím by se Cube1 mohl nějak více pochlubit, stejně tak nás nezaujala ani dodávaná pecková sluchátka. Cube1 mohlo přibalit alespoň ty špuntová, kvalita dodávaných se může rovnat maximálně těm z čínských tržnic, což je tak trochu škoda.

Co ovšem pochválíme je kvalita a hlasitost hovoru. Sluchátko produkuje poměrně čistý a hlasitý zvuk, proto není problém komunikovat ani v rušnějším prostředí, ani protistrana si na kvalitu hovoru nestěžovala.

Displej: téměř bez výhrad

Cube1 K55 nabídne 5,5palcový displej s qHD rozlišením (960 × 540 pixelů), technologie zobrazení je v tomto případě IPS. My musíme uznat, že se celkem povedl. Rozlišení sice není nejvyšší a takové HD by zařízení slušelo mnohem více, stále je ale nutné míti na paměti cenu zařízení, která se drží pod 4 000. Konkrétně displej pochválíme za pozorovací úhly a poměrně věrné podání barev, horší je to však s maximální intenzitou jasu, která by mohla být minimálně ještě o pár úrovní výše. Ani s jemností to není nikterak tragické, i když přímé srovnání s FullHD panely Cube1 K55 samozřejmě nesnese.

Displej

Výsledná jemnost displeje v případě Cube1 K55 dosahuje 200 pixelů na palec. V dané cenové kategorii se však jedná o poměrně příjemné překvapení. Cube1 sice neuvádí, jestli je displej krytý odolným sklem, absenci ochranného sklíčka však naznačuje přítomnost fólie, která je součástí standardního balení. Fólie je na telefonu ihned po vybalení z krabice, není tedy nutné strachovat se o správné nalepení bez nepříjemných bublinek.

A co ergonomie takto velkého displeje? Cube1 K55 bohužel nenabízí speciální režimy, jako například tabletofony od Samsungu nebo LG, tedy například rozdělení obrazovky na dvě samostatná okna nebo zmenšení displeje, pouze v číselníku si lze nastavit, k jaké straně se přiblíží, aby bylo snazší jednou rukou vytočit telefonní číslo. V jedné ruce je tak Cube1 K55 ovladatelný jen velice obtížně, na druhou stranu se držení v obou rukách od tabletofonů tak trochu očekává, takže žádné překvapení se ve výsledku nekoná.

Hardware a výkon: stíhá

O výkonnostní složku v Cube1 K55 se stará čtyřjádrový procesor MediaTek MT6582 s taktem 1,3 GHz, paměť RAM dosahuje hodnoty 1 GB, přičemž po spuštění je dostupných zhruba 440 MB. Integrovaná paměť nabídne kapacitu 8 GB, pro uživatele je pak dostupná zhruba polovina. Spolehnout se však můžete na již zmíněný slot pro paměťové karty, na které lze aplikace také přesouvat, samozřejmě za podmínky, že tuto možnost podporují. Výkonnostně není Cube1 K55 žádným „trhačem asfaltu“ a nejnáročnější 3D hry jsou díky občasným zásekům hůře hratelné, na druhou stranu standardní plošinovky zvládá „K55tka“ bez sebemenších problémů.

Výsledky benchmark testů

Uživatelské prostředí: kde je menu aplikací?

Co se týče prostřední, to dostal na starost Android ve verzi 4.4.2 KitKat, grafická nadstavba však prošla menší obměnou. Nabídne jiné ikony a zcela se zbavil menu aplikací, Cube1 je v tomto případě tak velice podobný zařízením od Huawei. Pokud však přeci jenom menu aplikací potřebujete, nebo jste na něj zkrátka zvyklí, není problém doinstalovat některý z alternativních launcherů z obchodu Google Play. Do jiných grafických úprav se však Cube1 naštěstí nepustil.

Uživatelské prostředí

Z prostředí telefonu musíme vyzdvihnout ještě podporu různých gest a spouštěčů ze zamčené obrazovky. Začneme podporou gest, která zprostředkovává čelní kamera pro videohovory. V nastavení lze aktivovat jak posun mezi fotografiemi v galerii, tak i posun karet s aplikacemi. Senzor snímání je poměrně přesný, bohužel však reaguje pouze na posun dopředu. Mezi další zajímavá gesta můžeme zařadit gesta probuzení. V nastavení je k dispozici jednoduchý konfigurátor, kde můžete nastavit jaká aplikace se po napsání jakého písmena, případně znaku, automaticky spustí. To vše bez toho, aniž byste museli odemykat samotný displej. Maximálně si můžete navolit až šestici různých gest, více jich Cube1 bohužel nezvládne.

Uživatelské prostředí

Díky použití téměř neznatelné grafické nadstavby je chod zařízení poměrně svižný, i když se občas menším zásekům nevyhnete. Ve většině případů však na nic nečekáte a bez přímého srovnání s dražšími modely si menších záseků všímat nebudete.

Uživatelské prostředí

Multimédia: jako každý Android

Ani s Cube1 K44 se nebudete nudit, jako každý telefon s Androidem nabídne dostatečnou základnu multimediálních funkcí. Začneme aplikacemi Galerie a Fotky od Googlu, které poslouží jako prohlížeče vašich fotografií případně obrázků. Zatímco Fotky využijete pro snazší synchronizaci, aplikace Galerie poslouží i jako primitivní editor fotografií. Na fotografii můžete aplikovat hned několik efektů a rámečků, dále můžete snímky vyrovnat, oříznout, otočit anebo zrcadlit. Nechybí ani několik dalších možností úprav, jako nastavení kontrastu, živosti, ostrosti a další. Pro pouštění vašich oblíbených písniček můžete využít aplikaci Hudba Play, která se opět chlubí ukázkovou synchronizací.

Multimediální funkce

Pro přehrávání videoklipů pak využijete služeb aplikace Video, ta zvládá bezproblémové přehrávání většiny formátů, pro větší množství nastavení a podporu českých titulků však doporučujeme sáhnout po některé z mnoha alternativ na Google Play. Cube1 neopomněl ani FM rádio s podporou RDS a automatickým vyhledáváním stanic, i v tomto případě fungují sluchátka jako anténa. I když v telefonu nenajdete žádné předinstalované hry, mnoho, včetně těch bezplatných, naleznete v obchodě Google Play. Samozřejmostí je aplikace YouTube.

Fotoaparát: megapixely nejsou vše

Cube1 K55 nabídne integrovaný fotoaparát s rozlišením 13 Mpx, ve výbavě nechybí ani autofokus a přisvětlovací LED diodou, dle „papírových“ specifikací to tedy vypadá na kvalitní snímky.

Cube1 K55

Bohužel, opak je ale pravdou. Než se ale pustíme do popisu kvality samotných fotek, zatavíme se na okamžik také u prostředí fotoaparátu. To je prakticky totožné s dalšími čínskými smartphony, kterých je na trhu velké množství, kromě nastavení údajů o poloze můžete dále nastavit zvuk závěrky, expozici, barevný efekt, scénický režim nebo také vyvážení bílé. Samozřejmostí je pak přítomnost HDR režimu, samospouště, sériového snímání a také nastavení velikosti snímků (13, 8, 5, 3 nebo 1 Mpx). Vybrat si také můžete některý ze základních efektů (černobíle, sépia, atd...), nechybí ani možnost panoramatických snímků, případně zachycení úsměvu.

Prostředí aplikace Fotoaparát

Co se týče kvality pořízených fotografií, nepotěší už samotná ostrost, která rozhodně nepatří mezi nejlepší, pochválit nemůžeme ani barevné podání, které příliš neodpovídá realitě. Dalším problémem je sklon fotoaparátu k přepalům, v případě protisvětla telefon naopak scénu vyhodnotí jako příliš tmavou. Pochválit však můžeme makro snímky, telefon bez problému zaostří na vzdálenost zhruba 10 centimetrů. Snímky jsou tak vhodné spíše pro prohlížení na displeji mobilního telefonu, kde vypadají ještě poměrně obstojně, případně jako příloha k e-mailové komunikaci nebo jako příloha MMS zprávy. Koneckonců, kvalitu výsledných fotografií můžete posoudit sami na následujících případech.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Videokamera: FullHD na displej

Cube1 K55 dokáže nahrávat také videoklipy ve FullHD rozlišení, respektive v rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů při 30 snímcích za vteřinu. Bohužel, telefonu chybí jakákoliv, byť jen softwarová stabilizace obrazu, proto jsou výsledné záběry poněkud roztřesené a celkově platí o kvalitě pořízených videozáznamů to stejné, jako v případě výsledků z integrovaného fotoaparátu. Videokamera ani fotoaparát zkrátka nejsou silné zbraně Cube1 K55. Doplníme, že zhruba 20sekundový záznam zabere v paměti zařízení zhruba 25 MB, na čemž je poznat velká komprese, která obraz do značné míry degeneruje.

Navigace: vidím cíl

Cube1 K55 se vzhledem k velkému, 5,5palcovému displeji skvěle hodí také jako automobilová navigace, je tak naprosto pochopitelné, že disponuje také GPS čipem. Ten je poměrně rychlý, v případě aktivované A-GPS je zobrazení polohy otázkou několika málo vteřin, v případě vypnutých datových přenosů si počkáte o pár vteřin déle, Cube1 K55 se však bez problému „chytne“ i ve velmi husté městské zástavbě. Pro prohlížení map a navigaci samotnou je v telefonu předinstalována klasika v podobě Map a Navigace od společnosti Google, Cube1 předinstaloval ještě aplikaci GPS Status, která vám přehledně zobrazí informace o vaší poloze a také informace o dostupných satelitech.

Mapy a Navigace

Telefonní funkce: DualSIM potěší

Ať už máme v ruce hloupý telefon, smartphone anebo tabletofon, jejich primární funkce zůstává už po celá dlouhá léta stejná: volání a psaní textových zpráv. V tomto ohledu nemá Cube1 K55 žádný problém. Prostředí aplikace pro volání odpovídá neupravené verzi Androidu. Kontakty jsou řazeny dle jména nebo příjmení. Mohou být obohaceny obrázkem. Pokud je kontakt provázán s Google účtem, ihned vidíte, zda je dotyčný online. Přidávat můžete několik čísel, adres i elektronických adres. Kontakty můžete samozřejmě synchronizovat také s Facebookem.

Telefonní aplikace

Cube1 K55 přináší také podporu funkce DualSIM. To je oprávněně vyhledávaná vlastnost mobilních telefonů a zvláště pak tabletofonů. Samozřejmě můžete být na příjmu s oběma čísly zároveň, bez toho by celé řešení postrádalo smysl. Cube1 si na správu SIM karet připravilo speciální položku přímo v nastavení telefonu. Ta je pojmenovaná Správa SIM, v tomto nastavení si můžete zvolit, jaká SIM karta bude plnit funkci primární a jaká bude tím pádem sekundární. Nastavit si můžete také datové přenosy pro jednotlivé SIM karty.

Pokud telefonujete z první SIM karty, je funkce druhé omezena a volanému se ozve hláška o nedostupnosti. Pokud jste na internetu pomocí datových sítí na jedné SIM kartě, druhá je klasicky dostupná, pokud hovor zvednete, načítání internetové stránky se pozastaví a po ukončení hovoru můžete v prohlížení pokračovat. Rozdíl mezi kvalitou hovorů není žádný, zvuk je vždy čistý a ani volající si na žádné konkrétní problémy nestěžovali. Také příjem signálu je na velice dobré úrovni.

Organizační funkce: ve velkém stylu

Pro lepší organizaci svého času si Cube1 přichystalo hned několik základních aplikací, které se vám s tím budou snažit pomoci. Začneme obligátním kalendářem, který nabízí hned několik možností náhledu (rok, měsíc, týden, den) a i když je jeho prostředí velice primitivní, vidíte vše důležité. Nechybí ani praktické poznámky, které jsou opět velmi jednoduché, stejně jako úkolovník. Svoji práci však odvádí dobře.

Organizační funkce

Pro lepší a hlavně automatickou synchronizaci s vašimi dalšími zařízeními (případně PC) doporučujeme spolehlivé poznámky Google Keep, které zdarma stáhnete z obchodu Google Play. Aplikace hodiny zastřešuje jak budík, tak i kartu světový čas, stopky a nezapomnělo se ani na časovač. Vše završíme aplikací kalkulačka, která kromě základních početních úkonů zvládá i některé složitější funkce, stále jde ale pouze o designově přepracovanou kalkulačku, kterou známe již několik let.

Zprávy a e-mail: velký displej plusem

Zapomenout nesmíme ani na SMS zprávy a e-mailovou poštu. K primární aplikaci pro psaní zpráv nemám výtky, jedná se o poměrně primitivní editor, jehož rychlost je naprosto bezproblémová. Jinak vše funguje tak, jak má a jak byste u podobného telefonu očekávali. Stejně tak můžete využít jako primární aplikaci pro odesílání SMS a MMS zpráv aplikaci Hangouts, u té je navíc výhoda v kombinaci společně s chaty ze služby Google. Výběr je tedy jen a jen na vás. Co se týče klávesnice, Cube1 se naštěstí nepouštěl do žádných extrémů a dostupná je tedy pouze ta základní klávesnice, která je součástí všech zařízení s operačním systémem Android. V případě, že by vám z nějakého důvodu nevyhovovala, je zde stále možnost doinstalovat si některou z alternativních přímo z Google Play.

Zprávy, Hangouts a E-mail

Pro e-mailovou komunikaci je v Cube1 K55 předinstalována aplikace Gmail a také E-mail, obě fungují dle předpokladu, tedy bezproblémově. Cube1 aplikaci E-mail nijak neupravoval, a proto je rozbírání dovedností aplikace naprosto zbytečné, funguje stejně dobře, jako na jakémkoliv jiném zařízení s operačním systémem Android.

Datové funkce a internet: kde je NFC a LTE?

Konektivita Cube1 K55 je tak trochu pod vrcholem. Základy v podobě GPRS a EDGE jsou samozřejmostí, Cube1 K55 však samozřejmě přidává technologie HSPA+ (42 Mb/s) a HSUPA (5,76 Mb/s). Nebylo vynecháno ani Wi-Fi (a/b/g/n/) či Bluetooth ve verzi 4.0. Bohužel, LTE a NFC byste v zařízení hledali marně. Díky tomu se z Cube1 stává, co se konektivity týče, tabletofon tak trochu podprůměrný.

Internet a Chrome

Pro prohlížení internetových stránek si Cube1 připravil standardní dvojici prohlížečů, nechybí tedy ten klasický, který v podání Androidu důvěrně známe, ale také Google Chrome, který se, mimochodem jako všechny další služby od Googlu, pyšní perfektní a bezproblémovou synchronizací, v tomto případě s vaší stolní verzí prohlížeče. Doplníme, že hned v úvodu používání telefonu si můžete vybrat, jaký internetový prohlížeč se stane tím defaultním právě pro vás.

Závěrečné zhodnocení: levný, velký a šikovný

Cube1 K55 je zajímavý smartphone nižší střední třídy, který se (snad) neztratí. Pozitiva jsou jasná, Cube1 K55 zaujme nejenom nízkou cenou, ale také solidním konstrukčním zpracováním, příjemnou funkční výbavou a také nadstandardním příslušenstvím, které je součástí základního balení. Potěší také přítomnost různých gest, která jsou v této cenové kategorii zařízení spíše ojedinělou funkcí. Design Cube1 K55 lze subjektivně hodnotit jako povedený a troufneme si říci, že vypadá hodnotněji, než jaká je jeho skutečná cena.

Vyplatí se o Cube1 K55 přemýšlet?

Pokud bychom se měli soustředit na nedostatky, zmíníme nižší rozlišení displeje, absenci LTE a NFC a také použití pouze plastových materiálů, i když kov by v této cenové kategorii očekával jen málokdo. Celkově však hodnotíme Cube1 K55 veskrze pozitivně, a to především díky skvělému poměru cena a výkon a také proto, že solidně vybavených tabletofonů s úhlopříčkou 5,5palce do 4 000 Kč opravdu moc nenajdete. Nákup můžeme doporučit všem těm, kteří velký displej potřebují, mají zájem o slušnou výbavu, přesto ovšem nechtějí za nový telefon utrácet velké peníze.

Konkurence

I v této cenové kategorii lze narazit na konkurenční modely, nutno však podotknout, že vzhledem k ceně a velikosti úhlopříčky není mnoho modelů výhodnějších, než právě Cube1 K55. I tak jsme ovšem vybrali několik smartphonů, které by vás při výběru nového levného tabletofonu mohly upoutat.

Doogee Dagger

Zaujmout by mohl například Doogee Dagger za cenu zhruba 4 500 Kč. Za tuto cenu nabídne nejenom zajímavý design, ale také 5,5palcový IPS HD displej, osmijádrový procesor s taktem 1,7 GHz nebo třeba 13Mpx fotoaparát. Integrovaná paměť nabídne kapacitu 16 GB, nechybí ani slot pro paměťové karty microSD až do výše 32 GB.

Doogee Dagger

Alcatel OneTouch Pop C9

Alternativou může být například také Alcatel OneTouch Pop C9, který za stejné peníze nabídne stejně velký displej s rozlišením 960 × 540 pixelů, slot na dvě SIM karty, avšak nižší interní paměť. Na druhou stranu ale nabídne baterii s vyšší kapacitou 2 500 mAh a pro někoho subjektivně i hezčí design.

Alcatel OneTouch Pop C9

Prestigio MultiPhone 7600 DUO

Pokud vám nevadí trochu si připlatit, tedy zhruba 1 200 Kč, zaujmout by vás mohlo Prestigio MultiPhone 7600 DUO, které nabídne v mnohých ohledech lepší výbavu. Tak například 6palcový displej nabídne HD rozlišení, přední fotoaparát pro videohovory nabídne rozlišení 8 Mpx, přičemž ten zadní nabídne rovných 13 Mpx. Nechybí ani podpora NFC a DualSIM.

Prestigio MultiPhone 7600 DUO
cube1-k55
Klady
  • poměr ceny a výkonu
  • příjemný design, kvalita konstrukce
  • nadstandardní příslušenství
  • podpora gest
  • svižný chod, odladěné prostředí
  • pozorovací úhly displeje
Zápory
  • dlouhá doba nabíjení
  • nižší rozlišení displeje
  • umístění ovládacích tlačítek
  • chybí NFC a LTE
Diskuze ke článku
mildaaa
Nechápu proč do tak velkýho telefonu cpou tak malou baterku.
Mário Pliska
Mário Pliska
Ty jo zajimalo by me, na kolika telefonech bezi ten MTK 6582 :-D Jestli to neni nejrozsirenejsi cipova sada na svete, tak ktera je :D
Andrej Michalek
Vo všetkých ohľadoch je to odpad. Pri takomto DPI bude možné pixely vidieť ako na Nokii 3310 na monochromatickom displeji...
Tomas
Ke konkurenci bych zařadil ještě Goclever Quantum 600, neplanujete jeho test?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze