ČSOB COOL karty
recenze

ČSOB COOL karty

Pro chytře oddělené finance
27

Na tuzemském trhu se začala rozšiřovat možnost pořízení předplacené platební karty, díky které si snadno můžete oddělit vaše finance. Taková karta není spojena s žádným bankovním účtem banky, dovoluje tak alespoň částečně anonymizovat vaše bezhotovostní nákupy. Další takovou možností je COOL karta od ČSOB, která exceluje nízkými poplatky za své služby.

Předplacené karty byly na tuzemském trhu ještě donedávna téměř neexistujícím artiklem. K tomu, abyste obdrželi platební kartu, bylo nutné vlastnit účet u některé z bank, což se ne každému chce. A důvodů je spousta. Aby měla banka přímý dohled nad vašimi financemi není pro některé tou nejpříjemnější myšlenkou, a tak vznikl nápad na to poskytnout zákazníkům částečně anonymní možnost bezhotovostních plateb právě formou předplacených karet.

COOL karta

Taková předplacená karta je v podstatě elektronickou peněženkou. Peněz na ní máte přesně tolik, kolik si sami dobijete, taková karta tedy nikdy nemůže vstoupit do záporných čísel (nejedná se tedy o kartu kreditní s jakýmkoli limitem pro přečerpání). Klient se tedy nemusí obávat problémů, které následují poté, co přečerpá svůj limit, stejně tak se nemusí obávat toho, že na internetu platí svoji primární platební kartou. Z takové předplacené karty se totiž nikdy nestrhne více prostředků, než kolik na ni fyzicky je a nad tím má plnou kontrolu sám vlastník předplacené karty. Z předplacené platební karty se tak stává univerzální nástroj pro všechny, kteří si chtějí (ať už z jakéhokoliv důvodu) oddělit své finance.

Možností využití je spousta. Takovou kartu můžete využít například na drobné nákupy na internetu, jako způsob vyplácení kapesného pro vaše děti a nebo také jako dárek. Proč dávat obálku s hotovostí, když můžete darovat kartu s přednabitou na konkrétní částku?

Příklady využití předplacené platební karty

  • kapesné pro vaše děti
  • oddělené finance na dovolenou
  • částečná anonymizace vašich bezhotovostních nákupů
  • záložní finance pro případ potřeby
  • obdarování vašich nejbližších (místo finanční hotovosti)

Poskytovatelé předplacených karet jsou si moc dobře vědomi toho, že služba naplňuje tajná přání mnohých klientů, a tak si většinou nechají za své služby pořádně zaplatit. Taková předplacená karta pak skrývá mnoho poplatků, a to jak za dobití, tak také za vybití, výběry z bankomatů, změna PINu, anebo dotaz na zůstatek prostředků. Tím se samozřejmě snaží službu odstavit a nedávat tak zbytečné důvody ke zrušení standardního účtu, ke kterému má většina klientů také vlastní platební kartu s dalšími možnostmi (například s již zmíněnou možností přečerpání volných prostředků). Z toho všeho plynou bankám výrazné poplatky, od kterých se předplacenými platebními kartami rozhodně nechtějí odstřihnout.

Klasickým příkladem je Blesk peněženka, jedna z prvních předplacených platebních karet svého druhu. Ta si za své používání nechá hojně platit, a to téměř za vše, co s kartou provedete. Konkurenční řešení od ČSOB s názvem COOL karta však ukazuje, že to jde nejenom přehledněji, ale také téměř bez všech doprovodných poplatků.

Poplatky

Abychom si ukázali, jak předplacené karty fungují, srovnáme si nabídku 3 poskytovatelů. Do srovnání zahrneme Blesk peněženku, NAPKU a právě COOL kartu od ČSOB. Pro zajímavost do srovnání přiřadíme také klasickou platební kartu, o kterou můžete zažádat při založení běžného účtu „v klasických bankách“.

Poplatky COOL karta Blesk peněženka NAPKA Běžná karta
Zakoupení karty 99 Kč 125 Kč 150 Kč (1 karta) 200 Kč (2 karty) k běžnému účtu
Počáteční kredit 0 Kč 0 Kč 50 Kč na každé kartě 0 Kč
Výběr designu ano, 2 motivy ne ne ne
Aktivace karty 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč
Vedení karty 0 Kč 0 Kč 0 Kč většinou 0 Kč
Dobití na SAZKA terminálu nelze 25 Kč nelze nelze
Dobití jinou kartou 0 Kč 25 Kč 2 % nelze
Dobití převodem 0 Kč 25 Kč 25 Kč nelze
Platba kartou u prodejců 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč
Kontrola zůstatku na webu 0 Kč 0 Kč 0 Kč většinou 0 Kč
Kontrola zůstatku v bankomatu 0 Kč 10 Kč 0 Kč většinou 0 Kč
Kontrola zůstatku přes SMS nelze 5 Kč nelze dle ceníku banky
Změna PINu 0 Kč 15 Kč 0 Kč většinou 0 Kč
Aktivace výběrů 0 Kč 25 Kč 0 Kč 0 Kč
Výběr z bankomatu domácí banky ČSOB - 6 Kč 30 Kč ČSOB - 20 Kč většinou 0 Kč
Výběr z jiných bankomatů 35 Kč 30 Kč 30 Kč většinou 5 - 30 Kč
Vybití zůstatku na BÚ 30 Kč 30 Kč 25 Kč nelze
Převod poštovní poukázkou 30 Kč 70 Kč 25 Kč nelze
Správa zůstatku 0 Kč 39 Kč po 12 měsících 30 Kč po 3 měsících ?
Vlastní mobilní aplikace ano ne ano většinou ano
Závazek? ne ne ne doba trvání smlouvy
Koupě karty e-shop, pobočka trafika, e-shop, SMS e-shop k běžnému účtu
Převod mezi uživateli prozatím ne ne ano, zdarma standardní převod
Identifikace na České poště 100 Kč ? 99 Kč //
Identifikace na pobočce zdarma nelze nelze //

Důležité poplatky?

Ze srovnání je patrné, že každá varianta má své plusy a mínusy, každopádně, jako potencionálního klienta nás nejvíce zajímá to, kolik zaplatíme za nejběžnější úkony. Tím nejzákladnějším je dobití karty jinou metodou, tedy převodem z účtu a nebo dobití jinou platební kartou přes speciální formulář (který vypadá naprosto stejně, jako když na internetu platíte za nějakou službu, například jízdenku).

V tomto ohledu exceluje COOL karta. Dobití oběma způsoby je totiž zdarma, rozhodně se tedy vyplatí využít možnost dobití jinou kartou. V takovém případě jsou totiž prostředky připsány téměř okamžitě. Převodem z běžného účtu trvá připsání zhruba 1 až 2 dny. Ze zkušeností můžeme potvrdit, že zatímco převod na COOL kartu trvá jeden den, u BLESK peněženky a NAPKY se finanční prostředky většinou připsaly až po dvou dnech, což je poněkud matoucí.

Podstatnou položkou jsou také výběry z bankomatů. Občas se samozřejmě stane, že chcete, anebo musíte zaplatit za zboží či službu hotově. V takovém případě jsou dvě možnosti, výběr z bankomatu mateřské banky (pod kterou daná služba stojí) nebo výběr z jiného bankomatu. Pokud chcete dosáhnout co nejnižší částky za výběr, opět vychází nejvýhodněji COOL karta, tedy alespoň pokud plánujete vybírat z bankomatu ČSOB. Zde vyjde výběr na 6 Kč, u konkurence jde většinou o částku 20 až 30 Kč. U BLESK peněženky je navíc nutná prvotní aktivace výběrů, která je zpoplatněna částkou 25 Kč. Pokud se podíváme na situaci naopak, pokud plánujete vybírat COOL kartou u jiných bank, zaplatíte nemalých 35 Kč, COOL karta tedy vychází nejlépe, pokud máte v dosahu bankomat ČSOB. V opačném případě je poplatek nejvyšší.

Výhodou je rovněž to, kde si můžete svůj zůstatek zkontrolovat. COOL karta a NAPKA mají svoji vlastní aplikaci, u BLESK peněženky se budete muset spokojit s kontrolou na webu, případně v bankomatu. To ovšem nedoporučujeme, za kontrolu zaplatíte 10 Kč, v případě kontroly přes SMS pak polovinu. Velmi častým poplatkem je "poplatek za neaktivitu karty", ten jako jediní u COOL karty nemají.

Velkou výhodu má služba NAPKA v tom, že umožňuje převod prostředků mezi uživateli aplikace zcela zdarma. To má v blízké budoucnosti umožnit i COOL karta, prozatím to kompenzuje možností bezplatného dobití pomocí jiné platební karty (v podstatě stejný princip, který vás neomezuje tím, že musíte mít na své NAPCE dostatečnou hotovost). BLESK peněženka nic takového neumožňuje a ani to v plánu nemá.

Kde pořídit?

Výhody COOL karty od ČSOB jsou zjevné a tak vás jistě napadne, jakým stylem se dá karta pořídit. U BLESK peněženky je situace jednoduchá, stačí zajít do trafiky a kartu zakoupit. U NAPKY se jako nejelegantnější řešení jeví nákup přes e-shop, což umožňuje také COOL karta. Zde ovšem vyvstává úskalí kartu může pořídit pouze ten, který již nějakou službu či produkt společnosti ČSOB vlastní. Můžete tedy poprosit vaše známé, případně si založit bezplatný účet. Bez této podmínky není karta dostupná, což je trochu škoda.

COOL karta

Otázky a odpovědi

Abychom předešli zbytečným dohadům, vyzpovídali jsme pro vás tiskovou mluvčí společnosti ČSOB, paní Pavlu Hávovou.

Plánuje ČSOB umožnit klientům přeposílání zůstatku na kartě mezi uživateli COOL karty? (v podmínkách je tato možnost zmíněná, ale není uvedeno, kdy a jestli se tato možnost zprovozní).

Zůstatek karty lze poslat na jinou kartu – jednorázové vybití karty na jinou COOL kartu nebo běžný účet lze uskutečnit přes Infolinku COOL karty. Službu zasílání peněz mezi kartami navzájem zatím nenabízíme, protože neregistrujeme zájem u klientů. Důraz klademe na jednoduchost – nezahlcovat uživatele aplikací dalšími funkcemi, které mají jenom omezený okruh využití. Když se klienti v průzkumech vyjádří pozitivně k potřebě této funkce, můžeme ji zavést v krátkém časovém horizontu.

Plánuje ČSOB nabídnout COOL kartu i uživatelům, kteří nevlastní žádný produkt ČSOB? Aktuálně je zde podmínka minimálně založení vlastního účtu, což některým zájemcům o předplacenou platební kartu nemusí vyhovovat.

Cenové podmínky COOL karty jsou natolik výhodné, že je nabízíme pouze klientům ČSOB a Era – Poštovní spořitelna, jako odměnu za to, že mají účet u nás. COOL karta má hlavně pomáhat rodičům rozumně distribuovat kapesné svým dětem, ale s vyšší úrovní kontroly – zasílání SMS po každé platbě či výběru, takže na rozdíl od hotovosti rodič ví lépe, na co dítě minulo své peníze, nebo zda si je spoří.

Je COOL karta anonymní, nebo se do konce své platnosti váže ke klientovi, který o ni zažádal? Pokud je karta vázaná na klienta a ten by ji daroval, nesl by odpovědnost za případné škody (jakéhokoliv charakteru) klient a nebo obdarovaný? Jakým způsobem by probíhalo prodloužení platnosti karty?

Karta je před její aktivací anonymní. Držitel (obdarovaný, zákonný zástupce nezletilého) kartu aktivuje na webu coolkarta.cz, kde uvede své vybrané osobní údaje. V tom momentu je částečně identifikovaný. Pokud potřebuje navýšit limit karty (na 600 tis. Kč / kalendářní rok, včetně povolení výběrů ze zahraničních bankomatů), osobně se musí dostavit do pobočky banky nebo České pošty, kde předloží osobní dokumenty pro plné identifikování držitele karty. Karta je po celou dobu navázaná na konkrétního držitele. Všechny tyto kroky jsou vyžadovány legislativou.

Kartu vydáváme s předem určenou platností, jako u každé jiné karty. Po skončení její platnosti si může klient zakoupit novou a zůstatek z původní karty převést na novou kartu, nebo na účet.

Může o prodloužení zažádat pouze klient, anebo i obdarovaný?

Platnost karty nelze prodloužit, stejně jak tomu nejde u běžné platební karty. Zakoupit novou kartu může zakoupit kdokoliv, kdo má účet v ČSOB/Era – Poštovní spořitelna, bez ohledu na to, zda předtím vlastnil COOL kartu.

Děkujeme za rozhovor!

Z odpovědí je tedy patrné, že společnost ČSOB si je vědoma výhodnosti svých podmínek a není tedy primární umožnit nákup karty všem. To ovšem neznamená, že by kartu nemohl používat uživatel, který nemá u ČSOB žádný účet. Může ji dostat jako dárek a po aktivaci je vedena na jeho jméno, dárce se tedy nemusí obávat, že by se jakékoliv problémy s kartou vázaly k jeho jménu.

ČSOB zároveň nevylučuje možnost, že umožní dodatečný přesun zůstatků mezi uživateli COOL karet, prozatím o to však nebyl zájem. Je to z části pochopitelné, kartu lze dobíjet jinou kartou a tak jsou finanční prostředky připsány okamžitě, a navíc zdarma, bez poplatků.

A jak je to s limity?

Každá platební karta má své limity. U karet, které jsou součástí běžného účtu si limity nastavuje uživatel ve svém internetovém bankovnictví, s limity u předplacených karet je to trochu jinak, jsou totiž nastaveny přímo od poskytovatele. Vzhledem k částečné anonymnosti karty je nutné (dle legislativy) nastavit horní hladinu limitů, a to především těch ročních. Předplacenou kartou si tedy nemůžete zakoupit například automobil, roční limit karet by to neumožnil. Opět se dostáváme k anonymnosti celého řešení, které by mohlo (v některých případech) podporovat určitou skupinu lidí k jednání za hranou zákona.

U COOL karty jsou limity rozděleny do 3 skupin. První skupinou je karta neověřená, tedy zcela anonymní. Tento stav nastane, pokud si kartu objednáte jakožto zákazník ČSOB a Ery. Domů vám dorazí papírová krabička s kartou uvnitř. Už takto obdrženou kartu lze dobít, to proto, kdybyste kartu chtěli darovat a zároveň ji nechtěli vybalovat z dodávaného balení. Takto zabalenou kartu můžete jako uživatel dobít maximálně jednou, a to na částku 3 500 Kč, což je také maximální limit neověřené karty. S takto nabitou kartou však prozatím není možné platit u obchodníků, na internetu a ani vybírat z bankomatů. Karta tedy prozatím slouží jako uzavřená peněženka.

Limity COOL karty

Limity Bez ověření Registrace na webu Plné ověření (Česká pošta/pobočka)
Limit dobíjení za den 3 500 Kč - jednorázově 13 500 Kč 135 000 Kč
Limit dobíjení za měsíc nelze 27 000 Kč bez limitu
Limit dobíjení za rok nelze 60 000 Kč 600 000 Kč
Platby u obchodníka nelze ano ano
Maximální roční zůstatek 3 500 Kč 60 000 Kč 600 000 Kč
Výběry z bamkomatů nelze ano, v tuzemsku bez omezení
Limit výběrů z bankomatů nelze 25 000 Kč ročně 600 000 Kč ročně

Obdarovaný následně kartu aktivuje, a to přímo na webových stránkách COOL karty. Zadá jméno, příjmení, adresu a další potřebné údaje. Tímto krokem se přesouváme do druhé skupiny ověření. Limit pro dobíjení se zvýší z 3 500 Kč na 13 500 Kč za den, 27 000 Kč za měsíc a nebo 60 000 Kč za rok. Více než na 60 000 Kč ročně tedy kartu nedobijete. S takto aktivovanou kartou lze již platit u obchodníků. Vybírat z tuzemských bankomatů můžete rovněž, avšak maximálně 25 000 Kč za rok. Pokud tedy kartu dobijete na 60 000 Kč, zpětně vybrat můžete pouze 25 000 Kč, zbytek musíte utratit přímo u obchodníků.

Poslední možností je nechat ověřit své údaje (tedy jméno a příjmení, adresu,...) na České poště, případně osobně na pobočce ČSOB. V takovém případě vzrostou limity dobíjení na 600 000 Kč za rok, stejnou částku můžete během roku také vybrat z bankomatů. Výhodou plného ověření je také možnost výběru z bankomatů i v zahraničí, to ve druhé skupině ověření bohužel možné není. Nevýhody jsou zřejmé. Plné ověření značí, že karta již není anonymní a jedná se prakticky o další platební kartu, jen bez přímé návaznosti na váš bankovní účet. Za ověření na České poště zaplatíte poplatek 100 Kč, pokud si své údaje necháte ověřit na pobočce, nezaplatíte nic.

Výhodou je, že na rozdíl od BLESK peněženky nejsou stanoveny denní, týdenní nebo měsíční limity proplatby u obchodníka, na internetu nebo pro výběr z bankomatu (samozřejmě myšleno do maximálního přípustného limitu). COOL karta vás tedy neomezuje maximálním denním výběrem z bankomatů, vybrat tedy například můžete najednou až 25 000 Kč v případě druhého stupně ověření.

Zkušenosti a pravidla

COOL kartu jsme samozřejmě testovali i v praxi, podělíme se tedy s vámi i o naše zkušenosti. Karta je vedena jako bezkontaktní, první platbu je ovšem nutné potvrdit vaším PINem, který obdržíte po registraci na webových stránkách na svůj mobilní telefon. Následně již karta funguje bezkontaktně a platby do 500 Kč není nutné potvrzovat PINem. Kartou lze pohodlně platit také na internetu, ani v jednom případě nenastal žádný problém s přijetím karty. Každou platbu na internetu je nutné ověřit speciálním kódem, který dorazí na váš mobilní telefon, není tedy nutné obávat se neautorizovaného nákupu v případě ztráty vaší karty.

Webová samoobsluha a aplikace

K provozu COOL karty budete často využívat služeb webové samoobsluhy. Do té se přihlásíte pomocí čísla dané karty a vašeho hesla, které si nastavíte při prvotní aktivaci karty. Webová samoobsluha je na dnešní poměry poněkud strohá, což ale nevadí. Prostředí je přehledné a ihned vidíte jak vašeho poslední transakce, tak také vaši kartu. Do jednoho účtu můžete přidat více karet, můžete tedy zaregistrovat více karet pro vaše děti, pokud karta poputuje do jejich rukou. Snadno si tak uděláte obrázek o tom, co vaše děti nakupují. Jak jsme již zmínili, platba na internetu proběhne až po zadání kódu, který dorazí na váš mobilní telefon. Snadno tedy můžete spravovat i nákupy vašich dětí a v případě, že s provedenou objednávkou nesouhlasíte, kód zkrátka nezadáte.

K dispozici je také jednoduchá mobilní aplikace s jednoduchým názvem COOL karta. Tato aplikace nabídne opravdu jen nejnutnější základ, a to kontrolu stavu karty a také poslední transakce. Skrze aplikaci si můžete prohlédnout také dokumenty ke kartě, případně kontaktovat servis. Bohužel, aplikace si nepamatuje přihlašovací údaje a tak je nutné pokaždé vyplnit identifikační číslo karty a heslo.

Závěr? I na předplacenou kartu se musí chytře

I na předplacenou kartu se musí chytře. Zpočátku vypadá nabídka všech poskytovatelů podobně, liší se pořizovací cenou a designem. Důležité je ovšem hledět na poplatky, které se ke kartě váží. Klient logicky nechce platit za každé dobíjení, zvláště pak, pokud karta slouží jako dárek a nebo kapesné pro vaše děti. Stejně tak není vhodné omezovat se limity. Z našeho dnešního pohledu tedy můžeme COOL kartu doporučit všem těm, kteří hledají přijatelnou alternativu ke své standardní platební kartě a zároveň nechtějí většinu svých vložených prostředků znehodnotit různými poplatky.

Klady
  • nízká pořizovací cena
  • dobití platební kartou zdarma
  • dobití převodem zdarma
  • výběry z ČSOB jen za 6 Kč
  • ověření na pobočce zdarma
  • dostupná mobilní aplikace
  • bez závazku
  • možnost výběru designu karty
Zápory
  • mobilní aplikace by si zasloužila aktualizaci
  • pořízení pouze pro uživatele služeb ČSOB a Ery
Diskuze ke článku
blue.sun
Jiste, pozitivni zkusenost se sluzbou musi nutne byt reklama... Ctenari asi budou blbci, nebo uz vidi konspirace uplne ve vsem (coz je ale vlastne stejne jako prvni pripad).
Tomáš
A v čem je to reklama? Tahle karta i podle mých zkušeností je nejlepší (nejlevnější) .
Tak se tady probuďte vy, kritici a rejpalové.... negativisti... nebo jste zklamaná konkurnce zakuklená do pojmu čtenář?
Leonard
Četl jsem článek na mobilu. Nikde nevidím označení "reklama". Proč? Tohle je suverénně nejhorší dílko, jaké jste na svém webu publikovali. Převzaté/dodané pasáže bijí do očí a tahají za uši. Reklama nevadí, žijete z ní, ale reklama, schovaná za "recenzi" v naprosto děsném jazykovém provedení, zavání. Snad jste nenastoupili na cestu k úpadku jako jiný, kdysi čtivý web se slovem "mobil" v názvu.
Humus
Kdyz neoznacite clanek jako "reklama", pak vam ctenari nebudou verit nic jineho nez technicke udaje. Kua, probudte se! My, ctenari, nejsme blbci (tedy az na vyjimky).

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze