Coolpad Modena
recenze

Coolpad Modena

Velikán se stylem a šarmem
8

Velké telefony jsou velmi populární i v s segmentu střední a nižší střední třídy. Důvodů je hned několik. Mimo pohodlnější konzumace obsahu musíme určitě zmínit zajímavý hardware, některé funkce z vyšší třídy a třeba ještě podporu dvou SIM karet. O něco podobného se snaží i Coolpad s modelem Modena.

Rozehrát souboj nízké ceny a kompromisů není vůbec snadné. Hranice mezi dobrým poměrem ceny a výkonu, u levných zařízení i použitelnosti, je velmi tenká. Coolpad se v tomto směru skutečně činí a těšit se můžeme například na hezký design, LTE, podporu dvou SIM a některé další hardwarové i softwarové funkce, které u zařízení za cenu 4 000 Kč nejsou obvyklé.

Obsah balení

  • telefon
  • nabíjecí adaptér
  • USB kabel
  • sluchátka
  • stručný návod
Obsah balení

Technické parametry Coolpad Modena

Kompletní specifikace
Konstrukce153 × 77,5 × 8,6 mm, 158 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 410 MSM8916, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 306
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor2 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:19 hodin
Dostupnostsrpen 2015, 3 999 Kč

Coolpad Modena – videopohled

Design a konstrukce: jednoduchý a hezký

Nejen na první pohled byste cenu telefonu nepoznali. Design je celkově velmi jednoduchý, sice plastový, ale i matný plast může vypadat reprezentativně. Od jiných telefonů střední i vyšší střední třídy se příliš neliší a pokud nemáte zařízení z kvalitnějších materiálů, například kovu, Modena vás po designové stránce nezklame.

Coolpad Modena

I rozměry 153 × 77,5 × 8,6 mm a hmotnost 158 gramů jsou průměrné a Coolpad nijak nevyčnívá. Na přední stranu se ovšem mimo 5,5palcového displeje vešlo více, než u mnohé konkurence. Displej využijete skutečně celý, protože jsou dole k dispozici tři senzorová tlačítka, bohužel nepodsvícená. Pro ještě lepší zážitek z displeje se hned nad ním nachází senzor okolního světla, to u takto levných telefonů rozhodně není běžné a potěší to. Zapomenout nesmíme ani na 5megapixelový přední fotoaparát a notifikační LED diodu, jež také není samozřejmostí.

Coolpad Modena

Plastová záda jsou matná a rozhodně nedělají ostudu. Navíc lze zadní kryt sejmout, takže v případě výměny SIM karty nemusíte hledat žádná vypichovátka. Mimo dvou slotů na microSIM, jedním s LTE, se zde také nachází místo pro microSD kartu o kapacitě až 32 GB. Podívat se můžete také na 2 500mAh baterii, bohužel uživatelsky nevyměnitelnou. Boky přístroje nijak nepřekvapí. Jsou příjemně zakulacené a obsahují ovládací tlačítka, 3,5mm jack a microUSB konektor. Umístění je dobré, ergonomie je na 5,5palcové zařízení povedená, ale i tak je tato velikost na jednu ruku často příliš velká. Za to ale Modena nemůže, je to vlastnost všech takto velkých telefonů. Pochválit musíme i konstrukci, nikde nic nevrže, vše dobře lícuje a dojem z telefonu je skutečně velmi dobrý.

Displej: kdo šetří, má za tři

Ten největší kompromis je na přední straně. Kde jinde ušetřit než na zobrazovači? Ten dostal rozlišení pouze 960 × 540 pixelů. Jemnost 200 bodů na palec není příliš a rastr je už pozorovatelný. Panel technologie IPS nabídne průměrné pozorovací úhly. Podání barev také nenadchne, ale ani neurazí. Displej odpovídá ceně, na 4 000 Kč je i celkem dobrý a pokud nejste na jemnost hákliví, lze s ním žít. V prostředí si nedostatků ani nevšimnete, u dokumentů a internetu je to již horší. Nedostatky může mírně kompenzovat senzor okolního světla, který v dané cenové kategorii není ještě zcela obvyklý. Jedná se sice o drobnost a jeho absenci pocítíte teprve tehdy, když senzor nemáte. Sami následně zjistíte, jak je důležitý večer nebo na přímém slunci. Potěší také nastavitelná notifikační LED dioda, která vás barevně (zeleně nebo červeně) upozorní na notifikaci nebo vybitou či nabitou baterii.

Coolpad Modena

Zvuk: raději sluchátka

Coolpad Modena je co se týká zvuku neslaný nemastný. Reproduktor je hlasitý a na zvonění nebo krátké video postačí. Zážitek to ale příliš není, výšky i hloubky jsou nulové a rozhodně doporučujeme připojit sluchátka, kde je zvuk, jak má být.

Coolpad Modena

Baterie: nízký výkon, vyšší výdrž

O co nejdelší výdrž se snaží baterie o kapacitě 2 500 mAh. Na 5,5palcový displej to rozhodně není příliš, ale je potřeba si uvědomit, že pohání displej s poměrně nízkým rozlišením a právě zobrazovač je ten největší žrout energie. V našem testu, kdy jsme obsadili pouze jeden slot SIM, streamovali HD video přes Wi-Fi s polovičním jasem i zvukem do peckových sluchátek, jsme o 3 minuty pokořili hranici 8 hodin. To je o 10 minut víc, než vydržela Lumia 640 XL. Nutno ale podotknout, že ta má jemnější a ještě o 0,2 palce větší displej. V reálném provozu jsme tak běžně vydrželi jeden pracovní den. V případě nabíjení jsme 80 procent dosáhli za 2 hodiny a 26 minut, na 100 procent až po 3 hodinách a 19 minutách.

Coolpad Modena Microsoft Lumia 640 XL Vodafone Smart Ultra 6
stream videa 8:03 hod. (720p) 7:53 hod. (720p) 7:27 hod. (1080p)
Nabíjení (100 %) 3:19 hod. 3:21 hod. 2:50 hod.
Verze OS Android Windows Phone 8.1 Android 5.0.2 Lollipop

Kompletní srovnání naleznete v našem katalogu.

Hardware a výkon: již zasloužilý důchodce

Kombinace Snapdragonu 410, 64bitového čipsetu s efektivnějším využitím operační paměti, a Adrena 306 již dávno není žádnou hitparádou. I přesto se Coolpad pro tento hardware rozhodnul. Doplnil jej o 1 GB RAM, ze kterého je k dispozici 460 MB, a 8 GB interní paměti, kde po prvním spuštění zůstane volná téměř polovina. I když se zdá, že zvolený hardware patří do zaslouženého důchodu, na první pohled vše funguje až nečekaně dobře. Dokud se omezujete na chod jen několika aplikací, tak je vše plynulé a nikde žádný problém. S výrazně delším načítáním her si zahrajete jakékoliv tituly, ale pozor, nesmíte mít více spuštěných aplikací najednou. V takovém případě se již telefon zadýchává. Pro nenáročného zákazníka se ale tento hardware zdá být stále dostatečný. Otázkou je, jak bude telefon vypadat po několika měsících používání.

Benchmarky

Benchmarky jsou opravdu žalostné. Takto nízké hodnoty jsem již dlouho neviděl, například v AnTuTu pouze 14 462 bodů, Vellamo a Multicore 1 044 bodů, Metal 808 bodů a Chrome 1 833 bodů. Výsledky jsou opravdu špatné a zastaralý hardware je v těchto testech znát. Pro nenáročnou práci i hry s výrazně delším načítáním, ale stále stačí.

Operační systém a uživatelské prostředí: gesta na jedničku

Méně výkonný hardware potřebuje dobře optimalizovaný operační systém. Coolpad vsadil na Android 5.1.1 Lolipop s výraznou nadstavbou. Chybí vstup do menu, vše je na okolních plochách. Mírně byla modifikována i notifikační lišta a nastavení. V prostředí potěší také gesta. Telefon lze při zhasnutém displeji probudit poklepáním, případně gestem pustit přímo předvolenou aplikaci. Písmeno C vás přesune rovnou do kontaktů a E do internetu. Existují i gesta na fotoaparát nebo hudbu, vše lze detailně zvolit v nastavení.

Prostředí Coolpadu Modena

Prostředí je navíc svižné, teda v případě, že nemáte zaplněnou RAM. Pro méně náročného uživatele nebo tolerantního, který za danou cenu dokáže mnohé odpustit, naprosto dostatečné.

Fotoaparát a videokamera: i průměr je někdy nadprůměrný

Na fotoaparát zákazníci často kladou vysoké nároky a Coolpad Modena se snaží uživatele uspokojit 8megapixelovýn snímačem s LED přisvětlením. Při dobrých světelných podmínkách budete spokojeni. Za šera nebo při náročnější kompozici narazíte na problémy s protisvětlem, nedostatek detailů, případně i na vyšší šum. Celkově však fotoaparát splňuje základní požadavky a za přízních podmínek je dobrý. V zásadě to stejné platí i pro přední kameru. 5 megapixelů již přináší dostatečné detaily (v porovnání s konkurencí s 1,2 megapixely), kvalita je na danou kategorii nadprůměrná, ale složitou kompozici nezvládá.

Prostředí fotoaparátu je základní. U živého náhledu vidíte pouze možnost HDR a filtrů, na vše ostatní je nezbytné navštívit nastavení, nebo možnosti předvolených režimů, kde nechybí ani panorama.
Prostředí fotoaparátu

To stejné platí i o FullHD videu s 30 snímky za vteřinu. Pokud snímači dáte zabrat, nezvládne to, ale v dané ceně to ani nelze očekávat.

Coolpad Modena – testovací video, 1080p, exteriér

Multimediální funkce: základ nezklame

Malá vnitřní paměť nedává příliš prostoru pro bloatware, ale i tak vám v Modeně nebude nic chybět. Pokud by náhodou Coolpad něco nezvládl, zavítejte do Google Play. U méně náročných zákazníků to ale nebude potřeba, protože telefon zvládne přehrávat obvyklé hudební formáty, nabídne i základní ekvalizér a poradí si také s videem. Vše je jednoduché, ale co také od přehrávače čekat. Hlavně, že si poradí i s českými titulky.

Multimediální funkce

Pokud by vás obsah v telefonu nudil, můžete si naladit i rádio s RDS. V základu je i obyčejný editor fotek a klasické funkce od Googlu. Fotky si tak můžete například zálohovat na disk.

Telefonování a zprávy: funkční základ

Základní telefonní aplikace v sobě zahrnuje nejen seznam kontaktů, ale také záznam hovorů. Vše je přehledné a v porovnání s ostatními telefony shodné. Modena nenabídne nic víc, ale zároveň nezklame.

Vytknout nelze nic ani zprávám. Na klávesnici se dobře píše, svůj podíl na tom má velký displej. Aplikační vybavenost je opět standardní, a to platí nejen pro zprávy, ale také pro e-maily, kde lze Gmail nebo E-mail. Oba klienti zvládnout pracovat s jakoukoli doménou a omezovat se nemusíte ani u Gmailu.

Zprávy

Organizační funkce: sázka na jistotu

Žádné experimenty nečekejte ani u organizačních funkcí. Klasický kalendář od Googlu je sázkou na jistotu. Funguje dobře a i designově do celého systému zapadá. Je jednoduchý a funkční. Předistalován byl i obyčejný úkolovník a těšit se můžete také na WPS Office s možností vytváření i editací Office dokumentů.

Kalendář

Navigace a GPS: i do Ruska

Samozřejmostí je podpora GPS, stejně tak i Glonass. Fix polohy proběhne zhruba za 10 vteřina, a to i za pohybu nebo v okolí zástavby. V zařízení jsou sice předinstalované mapy od Googu, ale k jejich plnohodnotnému využití je zapotřebí internet. Pokud chcete mapy offline, doporučit můžeme mapy.cz, kde máte i turistické značení. V případě navigace po tuzemsku i v zahraničí se nám zase ověřily Here Maps. Obě tyto aplikace jsou zdarma ke stažení v obchodě Google Play.

Stáhnout HERE WeGo

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Datové funkce a konektivita: lítá i na LTE

Z LTE pásem zde máme téměř celou českou podporu, konkrétně 800 / 900 / 1 800 / 2 600 MHz, 2 100 MHz bohužel chybí. Rychlý internet si bohužel užijete jen na jedné SIM. Konektivita je samozřejmě podpořena Wi-Fi 802.11b/g/n a chybět nemůže ani Bluetooth 4.0. K těmto bezdrátovým technologiím nemámě žádné výhrady, fungují spolehlivě. Zajisté by se hodil také infraport nebo NFC, to jsou ale technologie spíše vyšší cenové třídy a v Modeně je nenajdeme.

Zhodnocení a závěr: šarm nezapře

Coolpad Modena mohl být dalším levným a téměř nepoužitelným zařízením. V této cenové kategorii by nebyl první, ani poslední. Coolpad ovšem dokázal vyrobit slušné zařízení a pro kompromisy má cit. Jaké má Modena s cenou 4 000 Kč hlavní přednosti a nedostatky?

Coolpad Modena

Chválit musíme design, je totiž jednoduchý a čistý. Celková ergonomie má také jedničku a pokračovat lze některými vlastnostmi, které se pomalu dostávají i do této cenové kategorie, ale stále nejsou standardem. Myslím například senzor okolního světla nebo notifikační LED diodu. Jedná se o drobnost, kterou nepotřebujete až do té doby, než ji nemáte. Vhod přijde také podpora dvou SIM a LTE.

Coolpad Modena

Samozřejmě se muselo i šetřit a vidět to je na displeji s rozlišením 960 × 540 pixelů (200 ppi). Uvnitř tepe hardware, který má již nárok na zasloužilý důchod a spouštění náročnějších her je velmi pomalé, leč hry jsou nakonec plynulé, aspoň v případě, kdy na pozadí neběží nic dalšího. Chod více aplikací je problematický, a tak nezbývá, než aplikace průběžně ukončovat. Mírnou kritiku si zaslouží baterie, ta sice nenabídne velkou kapacitu, ovšem právě nízké rozlišení displeje ji značně pomáhá, výdrž je tak při běžném používání klasicky denní. Bohužel i přes její dostupnost, respektive možnost odejmutí zadního krytu, je uživatelsky nevyměnitelná.

Coolpad Modena

Žádné skvělé výsledky neočekávejte ani od fotoaparátu. Za dobrých světelných podmínek si ale nevede špatně a po přihlédnutí k ceně jej lze zařadit i do mírného nadprůměru. Pro zachycení momentu, dokumentu nebo krajiny za dostatku světla plně dostačuje.

Za 4 000 Kč ovšem Modena jako celek není vůbec špatná a po dobu testu jsme s ní neměli žádný větší problém. S přihlédnutím k ceně si vedla velmi dobře.

Konkurence

Zmínit musíte Zopo ZP520, které nabídne téměř to stejné. Dual SIM s jedním LTE slotem, 5,5palcový displej o shodném rozlišení, také 1 GB RAM a 8megapixelový zadní fotoaparát. Zopo ale sází na MediaTek 6582M a disponuje pouze Androidem ve verzi 4.4. Cena je i v tomto případě 4 000 korun.

Pokud je pro vás nejvíce důležitý velký displej a nevyužijete ani Dual SIM, možná by se vyplatilo připlatit tisíc korun za Vodafone Smart Ultra 6. 5,5palcový displej nabídne FullHD rozlišení a jemnost je již za hranicí vnímání. Výkonnější procesor, 2 GB RAM, dvojnásobná vnitřní paměť a kvalitnější fotoaparát. To vše jsou věci, za které se vyplatí připlatit.

TIP: Recenze Vodafone Smart Ultra 6 – Dokázal zdánlivě nemožné

Vodafone Smart Ultra 6

Je-li duální slot nezbytný, ale jinak se vám lepší parametry líbí, je zde ještě jedna volba. Zeleného robota lze vyměnit za okna a pořídit Lumii 640 XL Dual SIM. Ta je stejně jako zástupce od Vodafonu zhruba o tisíc korun dražší. Nabídne ovšem ještě větší 5,7palcový displej s HD rozlišením. Jemnost je i tak výrazně lepší než Modeny, na špičku ale stále ztrácí. Hlavním faktorem bude i operační systém, který je sice stabilnější, ale nemusí vyhovovat každému.

TIP: Recenze Microsoft Lumia 640 XL – Větší ze dvou sourozenců

Microsoft Lumia 640 XL
coolpad-modena
Klady
  • senzor okolního světla
  • notifikační LED dioda
  • dobrý vzhled
  • nízká cena
  • LTE na jedné SIM
  • podpora dvou SIM
Zápory
  • pouze základní fotoaparát
  • nezvládá chod více aplikací najednou
  • nízký výkon
  • nízké rozlišení displeje
  • absence LTE na frekvenci 2 100 MHz
Diskuze ke článku
lte
Zjevne chybi podpora LTE 2100MHz, coz autor zamlcel. Mobil nema uplnou podporu LTE!
milan
Mně ten stroj za 4 tisíce přijde hodně drahej. Prakticky jediným plusem je moc povedenej design. Kombinace 5,5" displeje s rozlišením pouhých 960x540 je pak přímo vražedná. No a 1gb ram je v dnešní době moc málo na pohodlnou práci.
briza
Tak tenhle šrot snad v poměru cena/výkon předčí i Samsung a to už je co říct. Chujpad asi spoléhá na to, že jsme národ nesvéprávných blbů, jinak si nedokážu vysvětlit, proč sem tenhle odpad vozí.
Vlastislav Došek
Vlastislav Došek
Chtít za toto 4k, když je k dispozici stejný a a nebo lepší Vodafone Smart Prime 6 za 3777? Jasně, není tam DualSIM, ale má kvalitnější displej a stojí za ním krom Vodafone i TCL/Alcatel, který ve mě rozhodně budí víc důvěry, než tato pseudo cool značka.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze