CAT S41
recenze

CAT S41

Odolně a kvalitně
15

Pod pojmem opravdu odolný telefon se mnohým jistě vybaví značka CAT. Výrobce stavebních strojů produkuje také chytré telefony a v letošním roce to je například model S41. Spolehnout se můžete na obrněné tělo, ale i vcelku kvalitní displej a hardware. CAT S41 však bude obhajovat takřka 12tisícovou cenovku. Podaří se mu to?

S logem společnosti CAT se mnozí setkávají den co den. Vidíme jej na pracovních strojích značky Caterpillar. Avšak portfólio výrobce je mnohem širší a čítá například i mobilní telefony. V letošním roce jsme se dočkali představení modelu S41, který spadá do střední třídy. Překvapí slušným displejem či solidním hardwarem. Povedlo se výrobci připravit vyvážený mix dobré výbavy a skutečně odolného smartphonu? Na to se pokusí odpovědět dnešní recenze.

Technické parametry CAT S41

Kompletní specifikace
Konstrukce152 × 75 × 12,9 mm, 218 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek helio P20, CPU: 8×2,3 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 100 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:55 hodin
Dostupnostzáří 2017, 11 999 Kč

CAT S41 – videopohled

Obsah balení

V základním balení najdete kromě telefonu také USB kabel, koncovku nabíječky a ochrannou fólii na displej. Jako bonus dostanete redukci z microUSB na klasický USB konektor.

Konstrukční zpracování: gumové brnění

Vzhled odolných telefonů CAT je v základu velice podobný. Dominantním materiálem je guma či plast, které skrývají kovový rám telefonu. Novinka netvoří výjimku a díky obrnění musíte počítat s většími rozměry. 152 milimetrů na výšku a 75 milimetrů na šířku však není něco, co by už nebylo možné třímat v ruce. Materiály jsou navíc vcelku příjemné a výrobce se snažil i o decentní zaoblení. Zatímco držení je tedy s přimhouřením oka v pořádku, přenášení v kapse činí jisté problémy. Telefon je jednak tlustý a jednak pogumované materiály jsou protiskluzové.

CAT S41

Bytelnost dokazuje i plnění vojenského standardu MIL-SPEC 810G. V jeho rámci probíhá například test pádu z výšky 1,8 metru na beton, který telefon musí bez úhony přežít. Samozřejmostí je odolnost proti vodě a prachu. CAT S41 plní certifikaci IP68 a dle výrobce přežije až 1 hodinu 2 metry pod vodní hladinou. Zcela pak odolá prachu. Jak to vše zvládne?

Již jsme si řekli o pogumovaném těle, na kterém naleznete také několik šroubů, které jej drží pohromadě. Veškeré sloty a konektory jsou pak chráněny plastovými a gumovými krytkami. Ty na svém místě drží velmi dobře, alespoň prozatím. Hůře se manipuluje pouze s opravdu malou krytkou na horní hraně, která chrání 3,5mm jack. Na spodní hraně se schovává microUSB konektor – škoda že výrobce nesáhl po moderním USB-C. Na levém boku se pod krytkou skrývají sloty pro paměťovou kartu a dvě nanoSIM.

Ochranné krytky drží velmi dobře, aspoň zatím.

Nezbytná tlačítka se nacházejí na pravém boku. Tisknou se ztuha, avšak to se dalo očekávat. Jako horší se jeví jejich rozmístění. Důležitá odemykací klávesa je až nahoře. Odemknout telefon však lze i hardwarovými klávesami pod displejem, konkrétně dvojitým stiskem středového tlačítka. Trojice hardwarových kláves pod displejem se již tiskne lépe. Chybí ji však vibrační odezva i podsvětlení. Poslední barevně odlišená klávesa je na levém boku. Jde o programovatelné tlačítko, kterému lze přiřadit až dvě různé funkce, a to pro krátký a dlouhý stisk.

Líbilo se nám
  • vysoká odolnost
  • dobře se drží
  • hardwarová tlačítka pod displejem
Nelíbilo se nám
  • hůře rozmístěná tlačítka po bocích
  • krytky konektorů budí lehké pochybnosti

Displej: větší a jemnější

Displej u odolného telefonu narostl na překvapivých 5 palců a CAT tentokrát nasadil i velmi jemné Full HD rozlišení. Displej je skvěle čitelný na slunci i z ostrých úhlů. Barevné podání bohužel není úplně nejlepší. Například bílá je opravdu bílá jen v horní části displeje. Směrem dolů žloutne. Dostalo se i na automatickou regulaci jasu, která funguje spolehlivě. O odolnost zobrazovače se pak stará sklíčko Gorilla Glass 5 a současně i vyvýšené hrany kolem displeje. U odolného telefonu nechybí ani možnost ovládání displeje mokrými prsty.

CAT S41
Líbilo se nám
  • jemné rozlišení
  • možnost ovládat displej mokrými prsty
  • displej chrání vyvýšený okraj
Nelíbilo se nám
  • ve spodní části je displej nažloutlý

Zvuk: dostatečně nahlas

Hlasitý zvuk se line ze spodní hrany. Je překvapivě docela kvalitní a především hraje dostatečně nahlas. Na velké poslouchání to však není. Lepší situace již tradičně panuje u 3,5mm jacku, který uspokojí všechny nenáročné.

Líbilo se nám
  • hlasitá reprodukce

Výkon hardwaru: na běžnou práci postačí

Pod kapotou se nachází průměrný procesor Helio P20 od MediaTeku, který je kombinován s 3GB operační pamětí. Jde o slušný základ pro běžné používání, což nám dokazuje i výsledek kolem 60 tisíc bodů v benchmarku AnTuTu. V nastavení, konkrétně pod položkou baterie, si můžete zvolit i režim vyššího výkonu, avšak žádný velký nárůst neočekávejte. Pro vaše data je připravena 32GB interní paměť, reálně zbývá pro vaše potřeby 21 GB. Jak již víme, slot pro paměťovku vám také nezůstane odepřen.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • dostatečně výkonný procesor
  • 32GB úložiště

Výdrž baterie: rozdavačný maratonec

Pokud vás například zklamal nažloutlý displej či nevýrazný zvuk, chuť si lze velmi snadno napravit baterií. Sice není uživatelsky vyměnitelná, avšak disponuje kapacitou 5 000 mAh a vy se můžete těšit na dvou až třídenní výdrž při běžném používání. Přímo v balení naleznete také redukci z microUSB na USB, díky čemuž můžete z CATu dobíjet i jiný telefon. Velmi šikovná funkce. Zbývá jen doplnit, že máte-li sami málo, rozdělit se nemůžete – klesne-li kapacita baterie pod 20 %, funkce nabíjení druhého zařízení se deaktivuje.

CAT S41

V našem testu výdrže, kdy telefon přes Wi-Fi streamuje video ve Full HD kvalitě, se CAT S41 vyšvihl časem 11 hodin a 28 minut. Nabití trvá o něco déle než je obvyklé, avšak s ohledem na kapacitu baterie to není vůbec zlé. Z nuly na 80 % to CAT S41 stihne za 2 hodiny a 5 minut. K úplnému nabití dojde bez 5 minut za 3 hodiny.

Líbilo se nám
  • nadprůměrně dobrá výdrž
  • možnost sdílet energii s dalším zařízením

Konektivita: nezbytný základ

V úvodu jsme naznačili, že CAT S41 by měl uspokojit i středně náročné uživatele. A ti rozhodně požadují rychlý internet. Ve výbavě proto nechybí podpora LTE se všemi u nás potřebnými frekvenčními pásmy. Spolehnout se můžete i na Wi-Fi b/g/n a Bluetooth 4.1. Lehce zamrzí nasazení staršího microUSB konektoru, avšak alespoň je dostupná funkce USB OTG a potřebnou redukci vám výrobce také přibalí. U odolného telefonu je jistě nutná spolehlivá GPSka a i tou se CAT S41 může pochlubit.

Líbilo se nám
  • úplná podpora LTE
Nelíbilo se nám
  • starý microUSB konektor

Fotoaparát: opravdu jen na momentky

Fotoaparát v CATu S41 nabízí 13megapixelové rozlišení a jednoduchou aplikaci. Jako kdyby výrobce naznačoval, že fotoaparát zde slouží jen pro základní účely. Nastavit si můžete různé scénické režimy, hodnotu ISO či samospoušť. Nechybí ani notoricky známé efekty, které jsou nedílnou součástí všech telefonů s Androidem po dlouhá léta.

CAT S41

Pesimistický předpoklady potvrzují i výsledné snímky, které jsou slušné jen za denního světla. Jakmile osvětlení slábne, snímky trápí šum a současně rychle klesá ostrost. Pořízení solidního snímku v noci je téměř nemožné.

Ukázkové fotografie

Vesměs totéž lze říci o videu, které lze nahrát až ve Full HD rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Záznamy jsou mírně trhané, zápasí s ostrostí a ani nahraný zvuk není něco, čím byste se dnes mohli chlubit.

CAT S41 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Selfies lze vyhotovovat díky čelní 8megapixelové kamerce. Opět ale platí, že je potřeba opravdu dostatek světla pro dokonalou ostrost.

Ukázkové snímky z čelní kamerky
Líbilo se nám
  • jednoduchá a přehledná aplikace
Nelíbilo se nám
  • horší výsledky

Software: Android v čistotě

Prostředí výrobce svěřil do rukou takřka čistého Androidu 7.0, jehož optimalizaci lze označit za velmi dobrou. Telefon běhá svižně, bez záseků. Čistou podobu narušuje jen pár aplikací od výrobce, mezi kterými je speciální režim pro nabíjení dalšího zařízení nebo doporučené aplikace. Tří aplikací se nelze zbavit, avšak nijak zásadní prostor nezabírají.

Uživatelské prostředí
Líbilo se nám
  • čistý a plynulý Android

Zhodnocení: svou roli zastane

CAT S41 aktuálně patří mezi nejlepší odolné telefony. Nerozhází jej voda, prach či pády. Vše by měl přežít bez úhony. Současně nabízí velmi solidní displej i dostatečně výkonný hardware. Lze jej tudíž doporučit i středně náročným uživatelům, který od odolného telefonu požadují také řadu aplikací či rychlý internet skrze LTE. Výhodu dále rovněž představuje velká výdrž baterie. Naopak spíše lehkým zklamáním zůstává fotoaparát či použití staršího konektoru. Cena těsně pod hranicí 12 tisíc se může zdát vysoká, ale konkurence je malá a CAT si ji tak může dovolit.

CAT S41

Konkurence

Konkurenci lze hledat v řadách CATu. Sáhnout můžete po lépe vybaveném CATu S60 s termokamerou, ale menším displejem. Stojí však o tři tisíce korun více.

CAT S60

Rozměry147,9 × 74,3 × 13 mm, 223 g
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 617 MSM8952, 4×1,5 GHz + 4×1,2 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 800 mAh, doba nabíjení: 3:11 hodin

Naopak ušetřit můžete s CATem S31, který má menší displej a o něco slabší hardware, ale o tři tisíce korun nižší cenovku.

CAT S31

Rozměry146 × 74,4 × 12,6 mm, 200 g
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 210 8909, 4×1,1 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh

Pakliže nepotřebujete pogumovaný model, možná vás zaujme LG G6. Je totiž odolné nejen proti vodě a prachu, ale i pádům. Přitom má vyšší výkon a shodnou cenu.

LG G6

Rozměry148,9 × 71,9 × 7,9 mm, 163 g
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 2 880 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 821 MSM8996 Pro, 2×2,35 GHz + 2×1,6 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 32 GB / 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:47 hodin
cat-s41
Klady
  • dobře padne do ruky
  • odolá vodě i prachu
  • značná odolnost proti pádům
  • jemný displej
  • vcelku slušný hardware
  • velká výdrž
  • možnost využití jako power banky
Zápory
  • slabý fotoaparát
  • nevhodné umístění tlačítek na pravém boku
  • starší typ konektoru
Diskuze ke článku
Blue Sun
Blue Sun
Hm, kdyby podobné fotky jako S41 vylezly z iPhonu (a že lezou), budete tu skákat dva metry radostí, jak je to opět jeden z nejlepších fotoaparátů na světě...
Chce se mi zvracet.
Redneck
Telefon asi tyden vlastnim. Zatim jsem naprosto spokojen. Dokonce se mi stahla asi 500 MB aktualizace systemu a telefon ma tak aktualizaci zabezpeceni Androidu k rijnu 2017.
System je naprosto svizny, zadne zaseky. Vetsinu predinstalovanych aplikaci lze odinstalovat.
Telefon se v muzske ruce drzi dobre, neklouze a zadni cast ma velmi povedeny design.
Jsem stredne aktivni uzivatel a pri dvou aktivnich sim kartach a pametovce telefon prumerne spotrebuje 20% z baterie za den, takze neni problem se s vydrzi dostat na 4 az 5 dni.
Josef
A co recenze a porovnání s Doogee S60, která tento CAT parametry válcuje, až na váhu.
Miki
Ja som požiadavku na odolný telefón vyriešil spojením Huawei P9 a krytu od Love Mei. Prezije vodu, prach, divoké pády. Pravda, neponáram ho do vody a nemám certifikácie, no do bazéna s ním vleziem bez obáv. Ak telefón od CAT, tak S60, inak to nemá zmysel. S40 máme v práci a baby droid v nej by som nechcel. Po spomínanom Blackview som tiež poškuloval a recenzie má fajn. Predchádzajúci článok o odolných mobiloch bol inak tiež na srandu. Spomenuli Samsung a CAT. Rozmýšľal som, ktorá z tých dvoch firiem si zaplatila reklamu?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze