CARNEO Manager a G-Cross
recenze

CARNEO Manager a G-Cross

Elegán a sportovec
12

Segment wearables stále nabývá na popularitě a chytré hodinky včetně chytrých náramků se tak nepochybně stanou jedním z prodejních hitů letošních Vánoc. My jsme se proto v dnešní recenzi rozhodli vyzkoušet chytré hodinky pocházející od méně známé společnosti CARNEO. Ta se vydala trochu jiným směrem než většina ostatních výrobců a v jejich hodinkách nalezneme jejich vlastní operační systém. Co mohou námi testované chytré hodinky za cenu pohybující se na úrovni 3 tisíc korun nabídnout a zdali bychom vám je doporučili, nebo nikoliv, jsme shrnuli na následující řádky.

V dnešní recenzi se zaměříme hned na dvojici hodinek od značky CARNEO. Varianta Manager se pravděpodobně snaží zalíbit hlavně zákazníkům z řad „bílých límečků“, pro které je důležitý decentní vzhled a vystačí si i se základními funkcemi. Sportovně založení uživatelé se mohou těšit i na integrovanou GPS, která se nachází v outdoorových CARNEO G-Cross. Jaké jsou naše dojmy z několikadenního používání se dočtete v naší recenzi.

Technické parametry CARNEO Manager

Kompletní specifikace
Konstrukce? × ? × 13,5 mm, 75 g, odolnost: ne
Pásekkožený, vyměnitelný: ne, zapínání: přezka
DisplejTFT IPS, 1,22" (240 × 240 px), tvar: kruhový
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 4.0, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
ChipsetCPU: 1×1 GHz
PaměťRAM: 64 MB, vnitřní paměť: 128 MB, paměťové karty: ne
Akumulátor380 mAh, nabíjení: proprietární kolébka
Dostupnost, 2 690 Kč

Technické parametry CARNEO G-Cross

Kompletní specifikace
Konstrukce52 × 48 × 13,6 mm, 64 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ne, zapínání: přezka
DisplejTFT IPS, 1,3" (240 × 240 px), tvar: kruhový
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 4.0, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: 3G, NFC: ne
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: microSD
Akumulátor480 mAh, nabíjení: micro USB
Dostupnost,

Obsah balení: nic nepřebývá, nic nechybí

V krabičkách testovaných hodinek naleznete kromě hodinek samotných také kabel pro dobíjení z USB portu – s přítomností adaptéru do elektrické sítě nepočítejte. V případě sportovní verze CARNEO G-Cross se jedná o černý kablík s koncovkou microUSB, zatímco u elegantnější verze CARNEO Manager jde o bílý s magnetickým zakončením, které se připojí na spodní stranu hodinek.

Výrobce nezapomněl ani na stručný manuál, ve kterém najdeme základní informace, a plusové body dáváme rovněž za ochrannou folii. U sportovní verze navíc najdeme také jehlu k otevření slotu pro microSIM kartu, respektive microSD kartu o velikosti až 32 GB. O duální slot se však nejedná.

Líbilo se nám
  • ochranná folie na displej
Nelíbilo se nám
  • v balení chybí adaptér do elektrické sítě

Konstrukční zpracování: v kůži i v plastu

Luxusnější verze hodinek CARNEO Manager nabídne černé pouzdro, které pěkně dotváří nevyměnitelný stejnobarevný řemínek z opravdové kůže. Druhou variantou je pak stříbrný ciferník s opět ladícím řemínkem.

CARNEO Manager

Sportovní verze vymění kůži a kov za pro sport mnohem vhodnější silikon. Silikonový pásek je antialergický a na omak působí příjemně. Navíc se snadno přizpůsobí tvaru vaší ruky.

Tělo hodinek je v obou případech kovové s výjimkou spodní části, kde je umístěn senzor pro měření tepu. U sportovní varianty je ještě krytka z pryže, pod kterou se schovává microUSB konektor.

CARNEO Manager

Na těle hodinek se nachází pouze jedno tlačítko, které slouží k zapnutí hodinek, případně rozsvícení nebo zhasnutí displeje. Tělo hodinek má hmotnost 75 gramů v případě varianty Manager a 65 gramů v případě G-Cross. U té by se na první pohled mohlo zdát, že má tlačítka dvě, však v jednom z nich se jen skrývá kamera o rozlišení 0,3 megapixelů pro nouzové snímky. Na ruce ani jeden z modelů nepůsobí nijak robustně (obzvláště mírně subtilnější Manager) a jejich nošení bylo příjemné.

Elegantní verze Manager je oproti G-Cross subtilnější.

Pokud se poohlížíte po hodinkách se zvýšenou odolností, budete muset hledat jinde. Absenci IP ochrany u elegantní verze Manager bychom dokázali i vzhledem ke koženému pásku odpustit. Nemile nás však překvapila sportovní varianta G-Cross, u které se na stránkách výrobce uvádí odolnost vůči stříkající vodě bez uvedení normy IP. Zároveň je zde však uvedeno, že s hodinkami není doporučeno plavat ani se sprchovat. Krytka dobíjecího konektoru na nás rovněž příliš vodotěsně nepůsobila a kontaktu s vodou bychom se tedy doporučovali vyvarovat.

Líbilo se nám
  • solidní hmotnost
Nelíbilo se nám
  • chybí IP certifikace

Displej: kulatý, ale i uříznutý

Začněme u sportovní varianty G-Cross. Ta nabídne kulatý, 1,3palcový dotykový IPS displej s rozlišením 240 × 240 pixelů, který můžete rozsvítit zmáčknutím postranního tlačítka nebo natočením zápěstí k sobě. Jas by ovšem mohl být vyšší a při používání na přímém světle můžete mít občas problém přečíst, co je na displeji. Zdali výrobce použil odolné sklíčko nikde uvedeno není, alespoň však můžete využít dodávané ochranné folie.

Velmi podobná situace panuje u elegantnější verze Manager, která má displej mírně menší velikost se zastavila na 1,22 palcích. To by tolik nevadilo, avšak zamrzela nás uříznutá spodní hrana. Tím pádem se na displej vleze méně informací a navíc to nepůsobí moc hezky. Na občasný problém při používání na přímém světle jsme narazili i zde, o fatální problém však nejde.

V ohledu displeje bohužel nemůžeme testované hodinky ani zdaleka srovnávat s těmi, které jsou osazeny AMOLED panelem. U těch se zpravidla setkáváme s mnohonásobně lepším barevným podáním i lepším kontrastem. U CARNEO však hraje prim nízká cena.

Líbilo se nám
  • využití celé plochy ciferníku u varianty G-Cross
Nelíbilo se nám
  • slabší barevné podání i čitelnost na slunci
  • uříznutý displej u verze Manager

Systém, notifikace a hardware: jazyk československý

Hodinky CARNEO využívají vlastní operační systém, který nabízí hned několik více i méně zajímavých funkcí. Spojení mezi hodinkami a smartphonem probíhá klasicky skrze Bluetooth 4.0 a k jejich správnému fungování je potřeba si nejprve do telefonu stáhnout příslušnou aplikaci. Ta bohužel není lokalizována do češtiny a kromě anglického textu jsme v ní narazili třeba i na výrazy španělské nebo čínské. Aplikace vás požádá o přístup snad ke všem povolením, která existují, což někomu nemusí být příjemné, ale nejspíš je to pro správné fungování potřeba.

Samotný systém v hodinkách je na tom již lépe. Lokalizace se dá označit za „československou“ s tím, že přibližně 70 % výrazů je v češtině a zbytek ve slovenštině. Mezi doopravdy zbytečné funkce bychom zařadili kalkulačku nebo 0,3megapixelovou kamery v hodinkách G-Cross, která působí spíše úsměvně a její reálné využití si ani pořádně nedokážeme představit. Zajímavá se jeví funkce SOS, díky které jsou hodinky schopny zavolat pomoc, a to dokonce i v situacích, kdy v nich není vložena SIM karta. Rozhodnete-li se SIM kartu použít, můžete z hodinek volat. Kvalita hovoru nás však příliš neuchvátila a hlavně působí trochu zvláštně volat před ostatními lidmi ve stylu Jamese Bonda.

0,3megapixelová kamerka je podle nás zbytečná.

Senzor určený k měření tepu a tlaku srdce fungoval spíše podle nálady a několikrát vyhodil velmi podobnou hodnotu i přesto, že v jednom případě byl tep měřen v klidovém stavu a jindy hned po cvičení. Hodinky rovněž mohou posloužit jako vzdálená spoušť – telefon můžete nechat někde opřený, popojít o něco dál a vyfotit třeba skupinové selfie, kterému nemůže konkurovat čočka se sebeširším úhlem záběru. Monitor spánku ukazuje rozdělení na hlubokou a lehkou fázi a dokáže rovněž ohodnotit kvalitu spánku. Výsledky měření se nám bohužel příliš nepozdávaly a za přesné bychom je neoznačili. Vzhled menu si můžete změnit a máte na výběr hned z několika témat. Změnit si můžete také podobu ciferníku, na výběr máte tři možnosti.

Nespornou výhodou sportovní verze CARNEO G-Cross je zabudovaná GPS, která sleduje vaši polohu a následně dokáže vygenerovat mapu míst, kde jste se pohybovali. U elegantní verze Manager jsme se bohužel GPS trackování nedočkali. U obou variant může občas přijít vhod funkce, pomocí které najdete svůj ztracený telefon, který jste mohli zapomenout třeba v kapse od bundy a nemůžete ho najít. Pochválit bychom měli rovněž notifikace, které se na displeji hodinek zpravidla objevovaly bez větší prodlevy, na což nás upozornily zvukovým signálem a vibrací.

Líbilo se nám
  • množství funkcí
  • notifikace přicházely bez prodlevy
Nelíbilo se nám
  • některé funkce nemají praktické využití
  • problematická lokalizace

Výdrž baterie: den až dva

Výdrž hodinek u obou modelů se pochopitelně úzce odvíjí od toho, které funkce využíváte. Jestliže se několikrát za den rozhodnete změřit si tep, máte zapnuté vibrace a často vám chodí notifikace ze smartphonu, vydrží vám hodinky Manager s 380mAh baterií přibližně jeden až dva dny. U verze G-Cross, které mají baterii o kapacitě 480 mAh, jsme se dostali při velmi šetrném užívání i na třídenní výdrž. Při náročnějším využívání a testování všech funkcí se však můžete ocitnout bez baterie velmi snadno i během jednoho dne. Dobíjení z nuly do plna zabere přibližně tři hodiny.

CARNEO Manager

V případě varianty Manager stačí ke spodní straně hodinek připojit magnetický proprietární dobíjecí konektor. U sportovní verze G-Cross je potřeba na těle hodinek odepnout gumovou krytku a zapojit microUSB.

Líbilo se nám
  • magnetické nabíjení
Nelíbilo se nám
  • nabíjení by mohlo být rychlejší

Zhodnocení: pro ty méně náročné

Chytré hodinky CARNEO G-Cross mohou podle nás zaujmout mladší uživatele, kteří do světa chytrého příslušenství vstoupili teprve nedávno, nebo od chytrých hodinek nemají velká očekávání. Přitom jsou však sportovně založení a najdou využití pro integrovanou GPS určenou pro měření trasy při běhání nebo procházkách. Zároveň jim však nesmí vadit, že si s hodinkami nemohou jít zaplavat, ani se osprchovat.

CARNEO Manager

CARNEO Manager jsou na tom obdobně. Nabídnou navíc relativně povedený design, který však lehce sráží jeho oříznutá spodní hrana a vcelku tlusté rámečky. Systémově je na tom Manager velmi podobně jako G-Cross. Funkce jako kalkulačka osloví pravděpodobně jen „hračičky“, podobně jako integrovaná kamera v G-Cross. Československé prostředí samotných hodinek nám nijak nevadilo. Suma sumárum, hodinky si své zájemce určitě najdou, konkurence tu však existuje velká.

carneo-manager
Klady
  • podpora SOS funkce u hodinek G-Cross
  • příznivá cena
  • integrovaná GPS u G-Cross
Zápory
  • ukrojený displej u modelu Manager
  • nelokalizovaná aplikace pro smartphone
  • slabší výdrž
Diskuze ke článku
G.
Chcem sa spýtať najmä redakcie mobilenetu, neviem kde inde mám smerovať túto otázku - testovali ste už nespočetne veľa smartphonov. Aký je v súčasnosti definitívne najlepší fotomobil do 350eur (9000kč)?
Vopred vďaka za odpoveď
Stano
Dobrý deň, Carneo má vlastný os, znamená to, že nie je možná žiadna inštalácia nových aplikácii, komunikuje len s Fundo?
Ladislav
Dobrý den, v návodu pro Carneo Smart Manager se píše o možnosti instalace aplikace počasí, ale v aplikaci Fun Do Wear tato nabídka není... pouze ciferníky. Děkuji
fsev
Hodinky mají na danou cenu dobře vybavenou řadu funkcí. Jiná věc je však jejich výpovědní hodnota. Pokud se týka funkce srdce, výrobce přímo upozorňuje, že měřené údaje nejsou garantované. První pochybnost jsem měl hned při prvním zapnutí hodinek - hodinky ukazovaly datum 01-01-2018. Abych nastavil aktuální datum a čas zvolil jsem aktivitu Chůze při zapnuté GPS. Předpokládal jsem, že po zachycení GPS signálu se datum a čas budou automaticky synchronizovat včetně nastavení časové zóny. Nic takového se však nestalo. Tato pochybnost se prohloubila při prvním otestování záznamu aktivity Chůze se zapnutou GPS - paralelně jsem danou trasu zaznamenával GPS Garmin Oregon 700. Zásadní výsledky: porovnání v pořadí Garmin-Carneo: délka trasy 10.5 km, 11.85 km, HR Avg Min Max 123-81-155, 115-47-64 - rozdíly vskutku markantní. Trasu je teoreticky možné prohlédnout na mobile v aplikaci FunDo. Na reklamních snímcích je trasa zobrazena na mapě. Bohužel, žádný mapový podklad jsem na svém mobilu neviděl - je tam tlačítko zřejmě na zapnutí a vypnutí mapy jelikož při jeho přepínání se jednou objeví a jednou zmizí slabě šedý smajlik s čínskym textem. Na základě těchto poznatků se domnívám, že G-Cross nemá žádný GPS snímač ale trasu jednoduše simuluje na základe zabudovaného kompasu a vzdálenost nastavuje podle délky kroku, odhadované ze zadané výšky osoby (není-li zadána použije nějaký default) a průběžne měřených počtů krokú za minutu. S takovoto přesností jsme totiž roky fungoval s hodinkami Casio Run-100, které měly jenom krokoměr a uměly rozeznat chůzi a běh. Žádné údaje se z G-Cross nedají exportovat, takže jenom obrázky a sumární čísla na displeji hodinek anebo smartfonu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze