Bose QuietComfort 35 II
recenze

Bose QuietComfort 35 II

Ta nejlepší sluchátka pro samotáře
5

Občas se nám do redakce dostane i něco jiného než telefon, tablet či notebook. Recenze různého příslušenství či jiných chytrých zařízení nám také nejsou cizí a jedním z takových jsou i sluchátka. Proto se dnes podíváme na zoubek bezdrátovým sluchátkům Bose QuietComfort 35 II, která se pyšní třeba integrací Google Asistenta.

Sluchátka Bose jsou známa především jednou věcí - aktivním potlačením hluku. V tom Bose vždy exceloval a stal se díky řadě sluchátek QuietComfort benchmarkem pro všechny ostatní sluchátka s touto funkcí. Minulý rok však zašel výrobce ještě dál a udělal svá proslulá sluchátka navíc i bezdrátová, a tak vznikla sluchátka QuietComfort 35, která patřila mezi ty vůbec nejlepší na trhu.

Bose QuietComfort 35 II

Přesuňme se však do současnosti, kdy se Bose snaží na svůj úspěch navázat druhou generací. Ta ovšem přináší jen minimální změny a tou hlavní novinkou je tak pouze integrace Google Asistenta se speciálním tlačítkem, čímž se snaží výrobce čelit řadě silné konkurence s chytrými funkcemi. Jedná se sice o zajímavou a občas i užitečnou funkci, ale prodejní tahák zůstává i letos stále stejný. Bose QC35 II jsou stále ta nejpohodlnější a nejtišší sluchátka, která si můžete pořídit.

Obsah balení: ochrana zaručena

V samotné krabičce naleznete nejprve pevné látkové pouzdro, které se skvěle hodí pro cestování a ochranu vašich drahých sluchátek. Až uvnitř nalezneme samotná sluchátka Bose s dalším příslušenstvím. Tím je malá příručka, nabíjecí microUSB kabel a propojovací kabel s 3,5mm jackem na obou koncích.

Konstrukční zpracování: jako v peřince

Druhá generace proslulých sluchátek vypadá prakticky totožně jako ta první. Vzhled by se dal stále označit za tradiční, nebo chcete-li až nudný. Osobně mi jejich vzhled vůbec nevadí a naopak vítám, že na sebe ve víru velkoměsta nijak zvlášť neupozorňují. Navíc díky univerzálnímu designu sednou dobře jak ke sportovní bundě, tak k saku. Pokud však chcete, aby vypadala vaše drahá sluchátka přeci jen trochu lépe a upoutala, kupte si raději rovněž prodávanou stříbrnou variantu.

Bose QuietComfort 35 II

Mušle jsou vyrobeny z matného plastu, tedy přesněji z nylonu plněného skleněnými vlákny, a dají se otáčet o více jak 90 stupňů s nějakými 20 stupni náklonu. Rovněž jejich držáky i hlavový most sluchátek jsou vyrobeny z plastu. Jedinou dávkou honosnějších materiálů jsou zde kovové krytky na zadní straně mušlí a velmi příjemné polstrování hlavového mostu alcantarou.

O polstrování mušlí se poté stará měkká a velmi pohodlná syntetická kůže se silikonovými vložkami pro pasivní potlačení šumu. Výsledkem nejsou ta úplně nejluxusnější sluchátka, ale na bytelnost si nelze stěžovat a rozhodně nepůsobí levně. Nošení v tašce či batohu by vydržela bez problémů, ale byla by škoda nevyužít pěkné tvrzené pouzdro, které ke sluchátkům v balení dostanete.

Výhodou z velké části plastové konstrukce je ovšem velmi nízká hmotnost. Bose QC35 II váží pouze 234 gramů a ihned po nasazení na hlavu zjistíte, jak lehká a pohodlná tahle sluchátka jsou. Kombinace lehké konstrukce a měkkých příjemných materiálů je zde opravdu znamenitá a ani po 6 hodinách nepřetržitého nošení jsem nepociťoval nějakou zátěž. Mušle vám sevřou hlavu hezky pevně, ale nemačkají ji, což znamená, že se nemusíte bát ani rychlejších pohybů hlavy.

Na pravé mušli je umístěna většina ovládacích tlačítek, která snadno nahmatáte a mají velmi příjemný stisk. Najdeme tu zapínač, pomocí kterého se sluchátka i párují, tlačítko pro pozastavení přehrávání hudby a dvojici pro ovládání hlasitosti. Letošní novinkou je speciální tlačítko na levé mušli, ke kterému se však dostaneme později.

Vnitřní hardware a funkce: mouchy se najdou

Co se bezdrátové technologie týče, nenajdete tu nic nového. O propojení se smartphonem či jiným zdrojem se stará starší Bluetooth 4.1, což vzhledem k dostupnosti verze 5.0 trochu zamrzí. Přesto bylo propojení naprosto perfektní a za celý týden používání jsem nikdy nezažil, že by zvuk vypadl, nebo byly jiné problémy se spojením. Navíc je tu pro rychlé párování i NFC, což určitě každý ocení. Je ovšem škoda, že tu nenajdeme žádný skutečně kvalitní kodek pro přenos zvuku jako aptX či LDAC. Jiná sluchátka v této cenové relaci je už nabízí a jelikož dokonce i nový Android 8.0 Oreo přináší jejich plnou podporu, jedná se o menší mínus.

Bose QuietComfort 35 II

Bose to ovšem alespoň v mých očích napravuje tím nejlepším aktivním potlačením hluku na trhu, které letos lze dokonce i nastavit. U první generace QC35 mohlo být potlačení zapnuto, anebo vypnuto – žádná věda. Nyní si však můžete ve velmi jednoduché aplikaci zvolit z maximálního potlačení jen částečné, anebo jej stále kompletně vypnout. Toto nastavení můžete zároveň ovládat i novým tlačítkem na levé mušli. Mě vyhovovalo odhlučnění na maximum, ale pár lidí, kteří si sluchátka vyzkoušeli, jej raději přepnuli na sníženou úroveň, jelikož od opravdu silného potlačení hluku pociťovali tlak na uších.

Stejně jako naprosto úžasné potlačení hluku, které vás přemístí do vlastního světa, musím pochválit i velmi důležitou výdrž baterie. Sluchátka vydržela bez problémů proklamovaných 20 hodin bezdrátového přehrávání, přičemž pokud je připojíte pomocí přidaného jack konektoru k telefonu či počítači, vydržela téměř dvojnásobek (funkce potlačení hluku vyžaduje asistenci baterie). Test výdrže probíhal při hlasitosti zhruba 70 procent a po celou dobu bylo zapnuto aktivní potlačení hluku. Pokud jej však vypnete, určitě se výdrž ještě prodlouží. Zamrzet může jen nabíjení pomocí staršího microUSB namísto nového USB-C. Nabití na 100 procent zabere něco málo přes 2 hodiny a 30 minut.

Rozdíl v kvalitě zvuku přitom mezi bezdrátovým připojením a kabelem byl pro moje uši skoro až nepostřehnutelný, ale poznat jde. Ani tak však není bezdrátový přenos vůbec špatný, o čemž může svědčit i fakt, že jack kabel jsem nechával každý den doma.

Pochválit si musím rovněž volání přes tato sluchátka, které bylo až překvapivě příjemné. První generace měla problémy s mikrofonem, který odchytával i okolní zvuk a hovor nebyl pro protější stranu zrovna nejlepší. To však u QC35 II nehrozí. Hovor byl nádherně čistý a hlasitý pro obě strany. Naopak jsem z protější strany hovoru často slýchal, že nebyl znát skoro žádný okolní hluk, i když jsem zrovna seděl v hlučném autobusu.

Navíc nebude do sluchátek při hovoru ani zbytečně řvát, jak bývá často zvykem. Bose vám totiž krom protější strany pouští zároveň i váš vlastní hlas, takže se i s nasazenými sluchátky velmi dobře slyšíte. Zpočátku se cítíte divně, ale po pár sekundách se sluch přizpůsobí a mluvíte naprosto normálně, a především nekřičíte na celé náměstí.

Google Asistent: není pro nás

Integrace chytrého Google Asistenta je tím největším rozdílem oproti první generaci QC35. Stačí telefon přepnout do angličtiny, nastavit si Asistenta a po připojení sluchátek vám automaticky vyskočí notifikace, že jej sluchátka podporují a vybídne vás k jeho dalšímu nastavení. Pokud tak učiníte a ve stáhnuté Bose aplikaci Asistenta zapnete, stačí jen zmáčknout tlačítko na levé mušli a už slyšíte jeho hlas.

Bose QuietComfort 35 II

Po pouhém zmáčknutí tlačítka vám Asistent řekne, kolik je zrovna hodin a zda máte nějaké nové notifikace. Pokud ano, stačí tlačítko zmáčknout znovu a Asistent je začne předčítat. Chcete ihned i odpověď? Stačí tlačítko jen držet, nadiktovat odpověď a uvolněním tlačítka zprávu poslat.

Držení tlačítka ihned od začátku vám dá poté možnost mluvit přímo k Asistentovi. Ten vám naslouchá, dokud tlačítko držíte, a po jeho puštění váš povel vykoná. Můžete se jej tak ptát na různé dotazy či po něm žádat třeba zastavení hudby, přeskočení písně nebo nastavení budíku na 7 ráno. V hlučných oblastech si sice rozpoznání řeči občas neví rady, ale většinou funguje dobře, byť v tramvaji k sobě takto asi každý mluvit nebude.

Bose QuietComfort 35 II

Problém nastává samozřejmě s češtinou, kterou Asistent stále ještě neumí – musíte na něj mluvit anglicky. To by nebyl takový problém, ale fakt, že vám zprávy v češtině předčítá anglicky, už ano. Jméno aplikací řekne samozřejmě software správně, ale samotná zpráva zní... prostě jako by se snažil mluvit česky rodilý Američan. Pro poslouchání notifikací a jejich odpovídání tedy u nás Asistent neposlouží, tedy pokud nechcete všechny známé donutit psát anglicky.

V Bose na omezení trhu však mysleli a nevyhradili tak speciální tlačítko jen Asistentovi. Pokud funkci používat nechcete, stačí jí v aplikaci přepnout a budete tlačítkem ovládat úroveň odhlučnění, jak už bylo řečeno v předchozí kapitole.

Zvuk: ve vlastním světě trochu mdlé hudby

Nejprve bych začal snadným doporučením. Pokud hledáte sluchátka, která vás nejlépe odříznou od okolního světa a dovolí vám vychutnat si hudbu, nemusíte ani dočíst tuto recenzi a hned si běžte tato sluchátka koupit. Potlačení okolního hluku je tu opravdu impozantní a změní i ten nejhlasitější motor či dav lidí v tichý šepot.

Musíte však počítat s tím, že technologie aktivního potlačení funguje vždy nejlépe s dlouhodobými a nižšími tóny, takže bude moci pořád jasně slyšet nárazy větru do sluchátek, troubení aut v zácpě či sirénu právě projíždějící sanitky. Takové je ovšem aktivní potlačení hluku u každých sluchátek a musím tak ještě jednou upozornit, že Bose má nejen dle mého názoru opravdu to nejlepší potlačení hluku na trhu. To navíc vyzdvihuje také extrémně pohodlné nošení sluchátek, jelikož vás ani po několika hodinách nic nerozčiluje, nic vás nebolí a stále jste jen ve vlastním vesmíru odříznutí od všeho kolem.

Bose QuietComfort 35 II

Potlačení hluku je tedy špičkové, ale jak si vede u sluchátek to hlavní, tedy zvuk? Inu, Bose QC35 II zní opravdu skvěle, ale nejsou to ta nejlépe hrající sluchátka, která jsem vyzkoušel. Těšit se můžete na křišťálově čistý zvuk, který neruší žádné bzučení aktivního potlačení, jak tomu bývá u levných sluchátek s touto funkcí. A i když se jedná o sluchátka s uzavřenou konstrukcí mušlí, působí zvuk mohutně a otevřeně.

Basy jsou pořádně výrazné, ale nepřehlušují ostatní zvuková pásma, takže nepůsobí přehnaně rušivě. Středy jsou hezky čisté a výšky zvládají sluchátka bez větších potíží také velmi dobře, byť při některých skladbách už to bylo na sluchátka moc a výšky začaly bubínky svým projevem spíše lehce trhat. To se však stalo opravdu jen párkrát a zvuk těchto sluchátek se dá jednoznačně označit jako velmi vyvážený a velice snadno se poslouchá i několik hodin vkuse.

Bose QuietComfort 35 II

Z toho však vyvstává jistý problém, který může někomu za takové peníze vadit. Sluchátka QC35 II jsou totiž svým umírněnějším projevem možná až trochu nudná. Zkrátka s nimi není poslouchání hudby nijak záživné. Kupříkladu konkurenční sluchátka Sony WH-1000XM2 mají mnohem dynamičtější projev a poslouchání hudby je s nimi opravdu zábava. Dokonce i špuntová sluchátka Sony WI-1000X, která zrovna testujeme, zní zkrátka živěji a donutí vás pohupovat si hlavou. Bose tohle zkrátka neumí a skutečné nadšence hudby mohou sluchátka začít po čase nudit.

To však v žádném případě neznamená, že by hrála špatně. Svou kvalitou si svou cenovku obhájí, avšak prvotřídní bavič z nich nebude. Pokud však zatím používáte třeba jen sluchátka dodávaná v balení k vašem telefonu, bude rozdíl enormní, a i běžné poslouchání hudby z YouTube bude pro vás zážitkem, natož potom poslouchání prostřednictvím skutečně kvalitních hudebních formátů. Bose QC35 II vám ihned rozšíří obzory a vůbec bych se nedivil, kdyby jej mnozí měli za nejlépe hrající sluchátka. Pak si však nasadíte sluchátka od Sony, vrátíte se zpět k Bose a zjistíte, že jim zkrátka něco chybí.

Zhodnocení: Vyplatí se? ANO!

Jak už jsem v této recenzi jednou psal, pokud se chcete co nejlépe odtrhnout od okolního světa, jiná sluchátka už hledat nemusíte. Bose má potlačení okolního hluku opravdu v malíčku. Zároveň jsou to dost možná ta nejpohodlnější sluchátka s touto funkcí na trhu. Jestli trávíte spoustu času cestováním či potřebujete v kanceláří trochu vlastního prostoru, sluchátka QC35 II budou vaším nejlepším společníkem.

Ano, za podobnou cenu existují lépe hrající sluchátka, která mají modernější funkce jako dotykové ovládání, automatické přizpůsobení potlačení hluku podle okolí, pohybové senzory či automatické zapnutí a připojení k telefonu pouhým nasazením na uši. Přesto je zvuk na opravdu skvělé úrovni a v kombinaci s neuvěřitelným potlačením hluku a pohodlností představují velmi lákavou nabídku.

Přidanou hodnotu v podobě Google Asistenta mnoho uživatelů v ČR pravděpodobně nevyužije, a i kdyby ano, jedná se spíše o zajímavý trik na ukázku známým než o skutečně nepostradatelnou funkci. Lidé přeci jen stále ještě neradí mluví na veřejnosti sami k sobě a nasazená sluchátka pohledy okolních lidí opravdu neodrazí.

Bose QuietComfort 35 II

V současnosti lze pořídit nové Bose QC35 II za necelých 10 tisíc korun, což rozhodně není málo. Jestli jste ale ochotní do sluchátek takové peníze dát, minimálně si někde Bose vyzkoušejte. Patří totiž mezi ta nejlepší sluchátka své třídy. Osobně bych se je i přes vysokou cenu nebál doporučit, byť bych ocenil hezčí design, aby šly ty peníze vidět i na vnějším provedení. Každý je holt trochu povrchní. Pokud však chcete ten úplně nejlepší a nejzáživnější zvuk, hledejte u konkurence.

Na závěr si však neodpustím menší doporučení. Jestli se rozhodnete nakonec právě pro Bose QC35 II, poohlédl bych se rychle ještě po právě doprodávající se první generaci QC35. Největší rozdíl spočívá jen v chybějícím Google Asistentovi a nemůžete si pohodlně nastavit sílu potlačení hluku. Pro většinu to ovšem může být malá daň za nižší cenu, která může klesnout klidně až o 2 tisíce. Jednejte však rychle, jelikož druhá generace bude v obchodech tu první kompletně nahrazovat a pak už se budete muset dívat jen po bazarech.

Klady
  • extrémně pohodlná a lehká konstrukce
  • nejlepší aktivní potlačení hluku na trhu
  • velmi dobrá výdrž baterie
  • vyvážený projev
  • silné basy
Zápory
  • za stejné peníze lze jinde získat lepší zvuk
  • nepůsobivá plastová konstrukce
  • chybí kvalitní kodek (aptX, LDAC)
Diskuze ke článku
Vlastimil Dlouhý
Dobrý den.Přečetl jsem si článek a se vším musím souhlasit pouze bych dodal že sluchátka bose comfort 35 po připojeni přes aplikaci bose connect a aktualizaci lze též nastavit sílu odhlučnění
universal9
V baleni važne chyba adapter do lietadla alebo je to len "novinarske balenie? Pýtam sa len preto, lebo QC35 ho v baleni maju, tak ma to prekvapilo. Dakujem.
Kubino
"propojovací kabel s 3,5mm jackem na obou koncích"
Fakt? Já myslel, že sluchátka mají 2,5 mm jack, nebo to tak aspoň měla první generace...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze