B&O BeoPlay P2
recenze

B&O BeoPlay P2

Hudba na dotek
9

Přenosných reproduktorů na cesty je na trhu tak obrovské množství, že se velmi obtížně nachází ten pravý. Pokud se však chcete odlišit a zároveň si užít opravdu kvalitní zvukový výstup kdekoli, možnosti se ztenčují. Dnes testovaný BeoPlay P2 od věhlasné značky Bang & Olufsen představuje jednu z možností.

Reproduktory značky Bang & Olufsen jsou všeobecně považovány za jedny z designově nejpovedenějších, zvuková stránka pak nezůstává pozadu. Pokud se chcete radovat z kvalitního zvuku i na cestách, Bang & Olufsen nabízí alternativy v podobě přenosných reproduktorů. Dnes testovaný BeoPlay P2 vám udělá radost jak doma v interiéru, tak venku.

B&O BeoPlay P2
Rozměry 140 × 80 × 28 mm
Hmotnost 275 g
Konektivita Bluetooth 4.2
Výkon 2 × 15 W
Frekvenční rozsah 68 Hz až 21 kHz
Baterie, výdrž 2 200 mAh, až 10 hodin
Konektory USB-C
Barevná provedení černá, krémová nebo modrá
Cena 4 490 Kč

Obsah základního balení: standard

  • reproduktor B&O BeoPlay P2
  • kabel s USB-C na jednom a USB-A na druhém konci

Design a zpracování: elegantní doplněk

Reproduktory značky B&O vynikají kvalitním zpracováním a líbivým designem, BeoPlay P2 není výjimkou. Oproti testovanému modelu A1 vsadila „P2ka“ na oválný půdorys, který je jako dělaný pro posazení na stůl nebo zavěšení na háček či karabinu. Vrchní hliníkovou část provrtává nespočet malých otvorů, pod kterými se nachází samotné reproduktory. Hliníkový plát působí poctivým dojmem a nemáme strach o to, že by jej méně šetrné zacházení poškodilo, ba naopak – stejně jako u modelu A1 získá reproduktor na osobitosti, pokud kovový plát nějaký ten šrám nakonec utrží.

Beoplay P2

Po obvodu reproduktoru dále nalezneme tvrzený plastový pás, ten je zcela holý bez funkčních tlačítek. Jediné tlačítko se nachází ve spodní polymerové části, kterou lze promáčknout. Jediné tlačítko slouží pro spuštění reproduktoru a zároveň také pro zahájení párování, což signalizuje bílý, respektive modrý svit stavové LED diody. Svoje místo si našla v děrované části, zhasnutá je tedy takřka neviditelná. Ovládání zajišťují gesta: pokud chcete skladbu spustit/pozastavit, stačí dvakrát klepnout na tělo reproduktoru, zatřesením pak přeskočíte na další song v pořadí.

BeoPlay P2 si zakládá na maximální jednoduchosti a to se bohužel odrazilo i na způsobu ovládání.

Pokud hledáte 3,5milimetrový jack konektor, nebo možnost jak právě hrající skladbu přímo z reproduktoru ztišit/zesílit, hledáte zbytečně. BeoPlay P2 si zakládá na maximální jednoduchosti a to se bohužel odrazilo například i na způsobu změny hlasitosti, které probíhá přes propojené zařízení.

Poslední výrazný prvek má podobu koženého provázku, který je upevněný přímo zevnitř reproduktoru. Řemínek z pravé kůže je na omak málo poddajný, nechybí mu ani logem B&O opatřená spona, která dokáže řemínek utáhnout v případě zavěšení, například na karabinu či háček. Reproduktor lze zavěsit téměř kamkoli, a to díky poměrně nízké hmotnosti 275 gramů. Rozměry činí 140 × 80 × 28 mm a až na tloušťku se tedy jedná o velikost většího smartphonu. Při troše snahy schováte BeoPlay P2 i do větší kapsy, případně malé tašky přes rameno.

Výhodou BeoPlay P2 je odolnost vůči stříkající vodě (B&O stupeň odolnosti nijak neupřesnilo) a také odolnost vůči prachu, což je oproti BeoPlay A1 značná výhoda. BeoPlay P2 zakoupíte ve třech barevných variantách, konkrétně v černé, krémové, nebo námi testované královské modré.

Konektivita a baterie: na celý den to nebude

Konektivitu samozřejmě obstarává Bluetooth ve verzi 4.2 (ADK 4.0), dosah je zcela obvyklý a i přes překážky není problém desetimetrová vzdálenost. Na těle však citelně chybí 3,5milimetrový jack. Zklame rovněž absence NFC, kterou bychom vzhledem k ceně očekávali a které by párování značně usnadnilo. Párování probíhá tak, že si v telefonu, tabletu nebo jiném zařízení otevřete klasicky možnosti Bluetooth a přidáte novou periferii. Pokud je reproduktor připojen k nějakému zařízení, není pro ostatní viditelný.

Jakmile se odpojí, přepne se do párovacího režimu. A pokud jej dlouho necháte odpojený, tak se sám vypne, aby šetřil baterii. Alternativně lze využít i aplikaci od B&O, která umožní základní konfiguraci a nastavení ekvalizéru. Díky integrovanému mikrofonu lze BeoPlay P2 využít i pro volání, případně pro komunikaci s hlasovým asistentem předinstalovaným v mobilním telefonu (Siri, Google Assistant).

B&O BeoPlay P2

BeoPlay P2 poslouží i jako luxusní prostředek pro buzení. Skrze aplikaci Beoplay lze zvolit čas a také skladbu, která vás provede procesem probouzení. Pokud chcete, můžete se nechat probudit i naposledy přehrávanou skladbou.

Akumulátor s kapacitou 2 200 mAh je typu Li-Ion a výrobce slibuje až 10 hodin přehrávání hudby. Nám se potvrdilo 8 hodin přehrávání na střední až vyšší hlasitost, což je vcelku průměrná hodnota. Nabíjení z elektrické sítě zabere zhruba 2 hodiny.

Kvalita reprodukce: pohlazení pro uši

Designově se BeoPlay P2 povedl, ale prim u reproduktorů hraje vždy zvuková složka. A zde se P2 rozhodně nemá za co stydět. Začneme hlasitostí. Při maximální hodnotě není problém ozvučit větší místnost, případně galerii mezonetového bytu. Ani při maximální hlasitosti nedochází k takovému zkreslení, aby byl poslech nepříjemný – zde je znát čistokrevný B&O. Zvuk je v porovnání s dalšími externími reproduktory opravdu vysoce nadprůměrný. O zesílení zvuku se stará dvojice zesilovačů třídy D s reálným výkonem 2 × 15 W (špičkový výkon je poté 2 x 50 W). Dvoupásmový reproduktor je osazen jedním výškovým (ten je primární) a jedním basovým měničem.

Největším nedostatkem je neprostorový projev reproduktoru, vzhledem k provedení jde však o vlastnost, ne chybu (například BeoPlay A1 nabízí díky kulatému profilu 360stupňový záběr a hudba se tedy lépe šíří po okolí). Jelikož BeoPlay P2 nemá žádný stojánek, bude nejspíš usazen na podložce, případně ho zavěsíte díky koženému poutku s plastovou sponou. Při zavěšení je zvukový výstup logicky kvalitnější a zdánlivě čistší, podložka totiž ubírá basové složce. Tak či tak výstup potěší i velmi náročné posluchače, a to jak v interiéru, tak také venku.

Výstup potěší i velmi náročné posluchače, a to jak v interiéru, tak také venku.

V aplikaci Beoplay naleznete i jednoduchý ekvalizér, který pomůže při přehrávání různých hudebních stylů. Zvukový výstup upraví i v případě, že skladby posloucháte v rámci externí aplikace. Na běžný poslech nás nejvíce zaujal režim Warm, dále jsou dostupné režimy Excited, Relaxed a Bright.

Zhodnocení: na cesty stylově

Co říci závěrem? BeoPlay P2 je nenápadný, avšak luxusně zpracovaný reproduktor. O to více jsme ho podezřívali, že jeho zvuk bude jen průměrný. Opak je ale pravdou – hraje nadprůměrně. Díky tomu se BeoPlay P2 ve své třídě řadí k tomu nejlepšímu, tedy co se vyváženosti projevu týká. Zcela bez problémů uspokojí i náročné posluchače, a to jak výkonem, tak také kvalitou zvuku. Zde je tedy cena 4,5 tisíce opodstatněná, mírný příplatek za značku pak nepřekvapí.

Z konkurence můžeme vzpomenout několikrát zmíněný BeoPlay A1 od stejného výrobce. Vyjde o 2 tisíce korun dráž a váží o pořádný kus víc (konkrétně o 350 gramů), avšak díky vyššímu výkonu a 360stupňovému šíření zvuku jde o opravdový klenot. Baterie reálně vydrží dvojnásobnou dobu a design se povedl ještě víc než u modelu BeoPlay P2.

B&O BeoPlay A1 a JBL Charge 3

Do výběru můžeme zařadit také bezdrátový reproduktor JBL Charge 3, který za podobnou cenu nabídne baterii s kapacitou 6 000 mAh, díky níž doba přehrávání činí zhruba 20 hodin. JBL Charge 3 nabídne výkon 2 x 10 W a díky vodotěsné konstrukci (IPX7 – může být ponořen do vody až do hloubky 1,5 m na 30 minut), odolné látce a robustnímu pouzdru připraví zábavu kdekoliv, a to i u bazénu nebo v dešti. V případě nouze poslouží i jako powerbanka. Vyšší kapacitu baterie vykupuje mnohem vyšší hmotností 800 gramů.

Klady
  • luxusní zpracování
  • nadprůměrný zvukový výstup
  • moderní USB-C konektor
  • odolnost proti stříkající vodě a prachu
  • přijatelná cena
  • dostatečný výkon pro větší místnost
  • trojice barevných variant
  • intuitivní ovládání gesty
  • příkladné basové podání
  • přijatelná cena vzhledem ke kvalitě
  • důmyslná aplikace Beoplay
  • přítomnost stavové LED diody
Zápory
  • jediné tlačítko může vyděsit
  • hlasitost změní pouze spárované zařízení
  • chybí 360stupňový záběr
  • hodil by se stojánek
  • pouze plastová spona na koženém pásku
  • aplikace Beoplay nemluví česky
Diskuze ke článku
Petr Válek
Petr Válek
Já jsem šel do JBL CHARGE 3, a nelituji , téměř na max. hraje -+ 16 hodin , hraje více basově , pro rock ideální , i na max. hlasitost čisté , to mě dost překvapilo :-) , je odolný vodě , slouží i jako powerbanka , NFC , nemá jen rádio a možnost přehrávání z paměťové karty , ale jinak super ????
Karel Strojník
"Vrchní hliníková část ukrývá nespočet vyfrézovaných otvorů"

Pane autore, zjistěte si, prosím, co je to frézování, než napíšete takovou blbinu.
sy35
"Reproduktor je osazen dvoupásmovými měniči – jedním primární výškovým a jedním basovým." - to není úplně šťastná formulace. Dvoupásmový měnič, co to je? Tím míníte koaxiální umístění výškového na středobasový? Tak to jsou pořád dva měniče, a navíc taková konstrukce tu spíš není, fotku nemůžu najít.
Milan
Lenco Gird 7, lze sehnat pod 1000kč. 8000maH, 2x repro 1x subwoofer. Pasek pres rameno. Paráda. Koupil sem na mallu za 500 Kč a nejlepší kauf!!!

Doporučuji. Věřím ze hraje lépe než tohle predrazene chrastitko.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze