B&O BeoPlay E8
recenze

B&O BeoPlay E8

Uspokojí i rozmazlené
4

Pokud vás už jen představa rozměrných, i když špičkově hrajících sluchátek děsí, a přesto si chcete dopřát kvalitní poslech, je nutné pátrat, hledat a hlavně srovnávat. Čím menší provedení, tím spíše musíte přistupovat ke kompromisům, a jsme opět na začátku. Co když vás ale nalákáme tvrzením, že i malá a kompletně bezdrátová sluchátka s precizním designem mohou ukojit vaši touhu po skvělé reprodukci?

Bezdrátová sluchátka nejsou žádnou novinkou, zákazníci mohou bezdrátově poslouchat či telefonovat již pěknou řádku let. Opět se ale čekalo na výrobce, který poptávku po takovém příslušenství pořádně „nakopne“ a přidá potřebnou dávku exkluzivity. Dočkali jsme se, konkrétně v roce 2016, kdy Apple představil své AirPody. Reakce konkurenčních výrobců na sebe nenechaly dlouho čekat a najednou tu máme hezkou sbírku kompletně bezdrátových sluchátek, kde kabel nespojuje ani pravý a levý kanál.

B&O BeoPlay E8

Na mobilenet.cz jste si mohli přečíst kromě recenze AirPods například i test bezdrátových Gear IconX (2018), které nabízí pokročilé možnosti ovládání a navíc jsou vybaveny interní pamětí, do které uložíte několik stovek skladeb. Co když se vám ale spíše sportovní design IconX a osobitý design AirPods nezamlouvá a vlastní paměť nepotřebujete? Nabízí se velice zajímavá alternativa dánské společnosti B&O. Ta nejenom že perfektně hraje, navíc i skvěle vypadá. Inu, posoudit můžete, respektive spíše musíte, sami.

Obsah balení: bohatší než byste čekali

V prodejní krabičce, která reflektuje vzhled krabic s příslušenstvím od B&O, naleznete kromě samotných sluchátek nabíjecí pouzdro, náhradní gumové špunty ve 4 velikostech, jedny pěnové špunty Comply Foam Tips ve velikosti M a také napájecí microUSB kabel. Nechybí ani elegantní vak z jemného materiálu a základní dokumentace.

Konstrukční zpracování: královský odkaz

Máte sluchátka? A jak vypadají? Na trhu existuje nepřeberné množství méně či více výrazných sluchátek, bez přehání by se dalo říci, že i ta dotváří celkovou image. Obrovská sluchátka over-ear mohou slušet drobné slečně, nemusí však slušet dospělému muži, stejně tak malá bezdrátová sluchátka nemusí být pouze doménou něžného pohlaví. „Povedený design“ je zkrátka věc subjektivního pohledu. Pokud se však většina shodne na určitém tvrzení, lze z něj částečně vycházet. A víte vy co? BeoPlay E8 vás svým designem rozhodně neurazí, právě naopak.

BB&O BeoPlay E8

Nejde jen o samotné vzezření, které se na hony vzdaluje od sportovního provedení Gear IconX. Jde i o celkové zpracování. Jak již víme, sluchátka jsou kompletně bezdrátová, kabel tedy nespojuje ani sluchátka mezi sebou. Možná se některým může zdát tento způsob konstrukce riskantní, vše ale záleží na vhodné konstrukci. BeoPlay E8 jsou už na první pohled zpracována opravdu poctivě a skvěle tak navazují na linku velkých sluchátek této společnosti. Kdybyste si náhodou nebyli jistí, s jakými sluchátky máte tu čest, výrazné logo B&O na čelním panelu vás rychle uvede do obrazu.

BeoPlay E8 vás svým designem rozhodně neurazí, právě naopak.

Sluchátka jsou vyrobena z plastu, avšak velmi kvalitního a poctivě lícujícího. Pogumovaná je poté část, která se přímo dotýká kůže, tedy vnitřní části ucha. Možná namítnete, že plast nedokáže žádný pocit luxusu či elegance navodit, není to však pravda. Kvalitní plasty navíc zastoupily kov z rozumného důvodu – zachování co nejnižší hmotnosti, aby byl i několikahodinový poslech stále příjemný. Pravé sluchátko se chlubí hmotností 7 gramů, levé o gram nižší. Nemusíte se obávat, rozdíl nepoznáte ani v rukou, natož v uších. Za mírně vyšší hmotností pravého sluchátka může pár dovedností navíc. O tom však až později.

B&O BeoPlay E8

Jak už jsme zmínili, dominantou vnější strany sluchátek je logo dánské společnosti, umístěné uvnitř kovové obruče. Tato obruč může být buď černá, nebo zlatá, vše záleží na barevné variantě. BeoPlay E8 můžete zakoupit v černé nebo uhlově šedém provedení, rozdíl je patrný na první pohled. Do barevných kreací se B&O nepouštěl, což ve výsledku absolutně nevadí.

Logo na sluchátkách nám prozrazuje, s čím že máme tu čest, avšak kromě toho jde i o skrytý dotykový panel, který slouží pro ovládání bez nutnosti vytahovat propojené zařízení. Dotykovou ploškou se chlubí obě sluchátka, tedy levé i pravé, gesta jsou podobná, přesto je nutná spolupráce obou sluchátek. I o tom si však povíme až později.

Design hodnotíme velice kladně, stejně tak i zpracování. I když se může zdát, že sluchátka design sdílí s Gear IconX, bližší prozkoumání potvrdí opak. Zatímco Gear IconX vypadají z profilu jako trojúhelník se zaoblenými rohy a postupně se nijak nezužují, BeoPlay E8 mají kapkovitý tvar, který připomíná zatočený kužel s mírným zúžením. Z profilu jsou poté sluchátka více kulatá a celkově působí elegantnějším dojmem. Povšimnout si můžeme také větší tloušťky BeoPlay. Je sice nepatrný, avšak rozdíl zde existuje. Co BeoPlay jednoznačně sdílí s Gear IconX je čistota – na těle se nenachází žádné mechanické tlačítko, jen LED dioda na pravém sluchátku.

Do barevných kreací se B&O nepouštěl.

Jednou z primárních otázek, které budete u takových sluchátek řešit, je jistě to, jak pohodlně se nosí. Prvně něco málo o umístění. Koncovku stačí jemně vložit do zvukovodu a následně celými sluchátky zatočit po směru hodinových ručiček. Díky tomu se jemné zakroucení dostane dále do zvukovodu a sluchátka drží doslova jako přibitá. Celkově příjemnému zážitku dopomohly i náhradní špunty od těch opravdu miniaturních po ty opravdu velké. BeoPlay si zaslouží pochvalu také za pěnové nástavce Comply, které se uzpůsobí vašemu zvukovodu a zároveň dokonale utěsní okolní ruch – velká to výhoda špuntových sluchátek.

B&O BeoPlay E8

Kdybychom měly Gear IconX srovnat s BeoPlay celkově, Gear IconX působí v uších více nenápadně a technicky. BeoPlay jsou designovou libůstkou, která poutá zvídavé pohledy již z dálky. Oba konkurenční výrobky tvoří plasty, kvalita se nám zdá lepší právě u BeoPlay. Více než fotky vám pomůže reálné střetnutí obou konkurentů naživo. Doplníme že rozměry jednoho sluchátka činí 23 × 20 × 25 mm.

Nabíjecí pouzdro: kůže a styl

AirPods ho má plastové a lesklé, Gear IconX plastové a se soft-touch povrchem, BeoPlay E8 částečně kožené. Mluvíme samozřejmě o nabíjecím pouzdru, které tvoří neodmyslitelnou součást všech čistě bezdrátových sluchátek. Abychom složku materiálu specifikovali, kůže tvoří jen část pouzdra – je natažená na plastovou skořepinu a nahrazuje tak soft touch materiál pouzdra z Gear IconX. Nepochybně se jedná o skvělý nápad, kůže se navíc v ruce nesmýká a postupem času získává nezaměnitelnou patinu.

Design pouzdra se velice blíží tomu, co tvoří součást balení Gear IconX, je však ještě o trochu zaoblenější a působí jako vajíčko s rozměry 73 × 47 × 33 mm. Víko pouzdra drží jen vcelku slabý magnet, proto je ještě opatřeno textilním páskem v pružné úpravě, kterým lze pouzdro ještě manuálně sepnout. Není to tak elegantní jako u Gear IconX, kde po zmáčknutí tlačítka celý přední díl povyskočí a zaklapnuté pouzdro bez uvolnění tlačítka neotevřete, na druhou stranu absence mechanického tlačítka do budoucna eliminuje případné problémy s pružinami a magnety.

Z vnější strany pouzdra se nachází jen jediný výrazný prvek, a to microUSB konektor, který slouží pro nabíjení. Bohužel, BeoPlay nevsadilo stejně jako Samsung na USB-C, což zamrzí. Pouzdro dále disponuje i dvěma sadami LED diod. Ty na vnější části informují o dobíjení pouzdra, vnitřní dioda reflektuje stav dobití samotných sluchátek (oranžová: nabíjení, zelená: dobití sluchátek na 100 %).

Jako hlavní výhodu vidíme sílu magnetů.

Jako hlavní výhodu vidíme sílu magnetů, která drží sluchátka na svém místě, tedy v jednotlivých výsecích s konektory pro nabíjení. Magnety drží sluchátka velice pevně a i když pouzdro otočíte vzhůru nohama a pouzdrem zatřesete, sluchátka se ani nehnou. Samotné vyjmutí vám však problémy činit nebude, sluchátka vystupují z výseku dostatečně na to, abyste je vyjmuli pomocí dvou prstů. Sluchátka od Samsungu drží pomocí magnetů mnohem méně, avšak vypadnutí nehrozí vzhledem k pevnému uzavření pouzdra, což pro změnu není silná stránka pouzdra pro BeoPlay E8.

BB&O BeoPlay E8

Samotné nabíjecí pouzdro je opatřeno vlastní baterií s kapacitou 365 mAh a sluchátka zvládne dobít 2× do plna. Součet kapacity baterie obou sluchátek činí 145 mAh (85 mAh pravé, 60 mAh levé), při nabíjení dojde ke ztrátě zhruba 70 mAh.

Zvuk: překvapí a pohltí

Bezdrátová sluchátka BeoPlay E8 si kvůli částečně koženému pouzdru zřejmě pořizovat nebudete – primární stejně jako u všech jiných sluchátek je kvalita zvukového výstupu. Hned na úvod můžeme říci, že pokud máte se sluchátky dánské společnosti alespoň nějaké zkušenosti, budete v případě „E8ček“ jako doma. Zvuková linka je nastavena totožně, stejně jako další kusy z nabídky jsou i BeoPlay E8 laděné do basů se snahou pohltit, zaujmout a dostat z dané skladby maximum. Ne vždy se musí takové pojetí líbit, hudební složka rozhodně není plochá a čas od času se dostaví pocit dobarvenosti, stále však v rozumných mantinelech.

B&O BeoPlay E8

Jinak řečeno, pro audiofily sluchátka BeoPlay E8 nejsou, to však ani není jejich cíl. Jejich projev je výrazný. Basová složka sice dominuje, ale nijak neubírá středům a výškám. Pokud výstup sluchátek srovnáme s AirPods od Applu, zjistíme že eliminace okolních ruchů díky rozdílné konstrukci je opravdu ku prospěchu – luxusního podání si dopřejete i na rušné ulici, kde musíte hlasitost AirPodů značně zvýšit. Při přímém srovnání s Gear IconX si lze opět povšimnout rozdílů. Výstup Gear IconX je více surový a jako by se ani nesnažil zalíbit. To však není výtka, určitě se najde mnoho zájemců, kteří právě toto ocení.

Jak kvalitu výstupu zhodnotit celkově? Tolik síly v tak malém těle jsme nečekali a musíme uznat, že testování nás opravdu bavilo. Bohužel, za zhruba měsíc testování se přeci jen pár nedostatků objevilo, a to v rámci přenosu zvuku. Levé sluchátko čas od času přestalo na desetinu vteřiny hrát, což bylo způsobené chybou v přenosu zvuku z pravého primárního sluchátka do levého. Celkem jsme na tento problém narazili pouze třikrát, v dané cenové třídě by však k výpadkům docházet nemělo. Stejná situace bohužel platila i u Gear IconX. Jeden mínusový bod si tak BeoPlay nakonec vysloužila.

Funkce: klepy klep

Díky dotykové ploše na každém sluchátku můžete využívat celé řady funkcí. Klepnutím nebo gesty tak lze přeskakovat mezi skladbami, pozastavit přehrávání, upravit hlasitost či ovládat hovory, cvičení nebo hlasové ovládání. Volby pak sluchátka potvrzují zvukovou signalizací. Citlivost dotykové plochy hodnotíme jako nadprůměrnou, menší problémem činí zapamatovat si všechna gesta. V našem případě trvalo asi 2 až 3 dny, než jsme si na všechna gesta zvykli. Ty méně často používané však můžete po pár dnech opět zapomenout.

Levé sluchátko Pravé sluchátko
1× klepnutí režim transparency zapnutí/přehrávání/pauza
2× klepnutí předchozí skladba další skladba
podržení snížení hlasitosti zvýšení hlasitosti
1× klepnutí při vyzvánění přijetí hovoru přijetí hovoru
1× klepnutí a 5s podržení odmítnutí hovoru odmítnutí hovoru
2× klepnutí při hovoru ukončení hovoru ukončení hovoru
1× klepnutí a 5s podržení na obou sluchátkách párování párování
3× klepnutí hlasový asistent hlasový asistent

Sluchátka na rozdíl od Gear IconX nedisponují vnitřní pamětí, a nutno hudbu pouze streamovat skrze Bluetooth z mobilního zařízení. Mezi sebou sluchátka komunikují díky technologii NFMI (Near Field Magnetic Induction), kdy pravé sluchátko streamuje hudbu do levého s využitím magnetického pole. NFMI je digitální technologie využívaná v oblasti naslouchátek. Pro přenos zvuku je důležitá vzdálenost. Pokud levé sluchátko vyndáte z ucha a umístíte jej do vzdálenosti více než 20 centimetrů od hlavy, komunikace se přeruší a sluchátko automaticky přestane hrát. Senzorem pro detekci vložení do ucha sluchátka vybavena nejsou, automaticky se však vypnou po 15 minutách neaktivity. Po této době musíte jednou klepnout na pravé sluchátko a tím reprodukci opětovně „oživit“.

Sluchátka bohužel nepodporují moderní kodek aptX a Bluetooth je zde ve verzi 4.2. Verze 5.0 by se nám líbila více, stejně jako USB-C konektor napájecího pouzdra. Pro hraní her sluchátka určena nejsou, dochází k většímu zpoždění, které by zážitek akorát pokazilo. Lepší je to v případě sledování videa, zde dochází (v závislosti na kvalitě streamu) k minimálním zpožděním zvuku. BeoPlay E8 nejsou po vzoru Gear IconX vybavena vlastním hlasovým asistentem a fitness trenérem, dokáží se však napojit na hlasového asistenta uvnitř telefonu, tedy na Google Asistenta, případně Siri. Pro komplexnější správu sluchátek lze doporučit aplikaci BeoPlay, kterou si můžete volně stáhnout z Obchodu Play (Android), případně z App Storu (iOS). Zde lze nastavit jak ekvalizér, tak také zjistit aktuální stav nabití baterie. V aplikaci lze snadno spravovat také režimy, které je jinak nutné „naklepat“ skrze dotykové plošky sluchátek.

Na závěr zmíníme přítomnost módu transparency. Ten sice není běžnou součástí všech čistě bezdrátových sluchátek, v některých situacích se ovšem jedná o nepostradatelného pomocníka. Jedním klepnutím na levé sluchátko aktivujete režim, kdy sluchátka skrze integrované mikrofony „nasávají“ okolní ruch a tím vás drží v kontaktu s okolním světem. Tato funkce se hodí nejenom v případě, kdy nechcete sundávat sluchátka, ale zároveň potřebujete slyšet (přechod, obchod, ...), ale také v momentě, kdy sportujete, a to konkrétně venku. Tento mód je v podstatě pravým opakem funkce potlačení okolního hluku, kterým sluchátka nedisponují. Vzhledem ke špuntovému provedení však nejde o problém, s kvalitními špunty jste od okolí izolovaní opravdu perfektně.

Jako nadprůměrnou musíme zhodnotit kvalitu zvuku při hovoru. Druhá strana si většinou na kvalitu hlasu nestěžovala.

Výdrž: 4 hodiny bez problému

Čistě bezdrátová sluchátka mají jeden hlavní problém, a to vcelku průměrnou výdrž baterie. Ta se totiž musí vměstnat spolu s dalšími vnitřnostmi do těla velkého pár centimetrů, důležité je zachovat také nízkou hmotnost. BeoPlay naštěstí vyloženě nezklamala a výdrž se moc neliší od druhé generace Gear IconX. Spolehnout se můžete na necelé 4 hodiny při téměř maximální hlasitosti, případně něco přes 4 hodiny (4:20), pokud hlasitost snížíte na zhruba 60 %. Nutno podotknout, že i na 60 % je výstup dostatečně hlasitý, navíc nemáte případně nepříjemný pocit totálního odříznutí od okolního světa. Výdrž lze označit jako slušnou.

B&O BeoPlay E8

Zajímá vás kapacita baterie? Každé sluchátko má vlastní akumulátor: pravé 85 mAh, levé 60 mAh. Pravé sluchátko má více energie z důvodu vyššího zatížení. Nejenom že je zde umístěná signalizační LED dioda, ale stará se o přesun hudby do levého sluchátka. Zopakujme, že nabíjecí pouzdro disponuje baterií s kapacitou 365 mAh a sluchátka zvládne dobít dvakrát po sobě, a to na 100 %. Celkem lze tedy získat až 12 hodin poslechu, avšak je nutné počítat se dvěma přestávkami pro dobití. Sluchátka se v pouzdru dobijí za zhruba hodinu a půl. Samotné pouzdro dobijete po dalších 25 minutách, záleží však na tom, zda pouzdro dobíjíte pomocí USB konektoru počítače, nebo připojíte vlastní adaptér do elektrické sítě. Pokud budete nabíjet skrze port na PC, doba nabíjecího cyklu se prodlouží asi o 20 %.

Doba nabíjení není nejkratší, avšak BeoPlay se mohou pochlubit tím, že už 20 minut na nabíječce vystačí na hodinový poslech. A s tím už se dá zvládnout i krátký tréning nebo procházka v lese.

Zhodnocení: právem na špici

Nyní trocha matematiky. AirPods se běžně prodávají za cenu okolo 4,5 tisíce korun, Gear IconX (2018) jdou sehnat za 6 tisíc korun a dnes testovaná BeoPlay E8 vyjdou na 7 tisíc korun, někde i o pár set korun více. Aktuálně patří k těm nejdražším čistě bezdrátovým sluchátkům, která lze na tuzemském trhu bez problému sehnat. Nastává tedy logická otázka, zdali se investice několika tisíc korun navíc vyplatí a zda jsou BeoPlay E8 opravdu tak výjimečná a kvalitní.

B&O BeoPlay E8

Dle našeho názoru ano, jsou. Elegantní design, špičkové zpracování, luxusní pouzdro s vlastní baterií a samotný kvalitní výstup si nás zkrátka získali. BeoPlay E8 určitě nejsou ta nejlepší bezdrátová sluchátka na trhu, ale jsou osobitá, hrají perfektně a uspokojí i náročnější posluchače. Opomenout nesmíme ani ekosystém dánské společnosti, například už jen aplikace pro smartphony dává znát, že „zde se opravdu někdo stará“.

Pokud přemýšlíte nad koupí čistě bezdrátových sluchátek, AirPods považujete za neestetické a Gear IconX jsou pro vás příliš surová, představují BeoPlay skvělou volbu, za kterou se budete chválit ještě pár týdnů po koupi.

Konkurence: máte na výběr

Je pro vás cena příliš vysoká, nebo se vám zkrátka jen nelíbí živější podání BeoPlay E8? Nabízí se alternativa v podobě několikrát zmiňovaných Gear IconX (2018), která oproti BeoPlay nabídnout navíc i vlastní paměť, hlasového fitness asistenta a možná o trochu praktičtější nabíjecí pouzdro. Smířit se však musíte s obyčejnějším a dle našeho soudu méně propracovaným designem.

Alternativou jsou i zmiňované AirPody od Applu. Nabídnou jiný typ konstrukce – jedná se o klasické pecky, které tolik netěsní, na druhou stranu mohou být příjemnější pro delší poslech. Po zvukové stránce patří k tomu lepšímu, potěší i automatické rozpoznání vyjmutí z uší, kdy se reprodukce automaticky pozastaví. Na těle AirPodů nenaleznete žádná tlačítka ani diody, vše vyřešíte poklepem, nebo nahlédnutím na displej iPhonu/Apple Watch. Nevýhoda spočívá v nemožnosti korigovat hlasitost přímo pomocí sluchátek, na druhou stranu jsou o téměř 3 tisíce levnější než dnes testovaná BeoPlay.

Pro sportovní nadšence se budou skvěle hodit sluchátka Bose SoundSport Free, která jsou rovněž kompletně bezdrátová a nabídnou až 5hodinovou výdrž baterie. Potěší i odolností vůči dešti a potu, na designu se pracovalo hlavně po funkční stránce, aby sluchátka držela v uších jako přibitá. Stejně jako BeoPlay lze i Bose dobít během pár minut tak, aby poskytla reprodukci po dobu jedné hodiny. Dobití do 100 % pak trvá zhruba stejně dlouhou dobu, zakoupit je můžete za cenu okolo 5,5 tisíc korun.

Klady
  • nadprůměrná kvalita zvuku
  • propracovaný design
  • v uších drží velmi pevně
  • rozumné rozměry i hmotnost
  • elegantní dobíjecí pouzdro
  • slušná výdrž na baterii
  • spolehlivé ovládání pomocí poklepů
  • svoboda bezdrátové konstrukce
Zápory
  • vyšší cena
  • chybí vlastní paměť
  • občasné vypadávání zvuku v levém sluchátku
Diskuze ke článku
XXX
U AirPods lze korigovat hlasitost bez nutnosti dalšího zařízení a to se Siri :)
Lukáš
Pořád je jich málo, těžké si vybrat. Koupil bych si asi tyhle, ale já nevím, sedum tisíc se mi zdá fakt moc. Velká cena za tu bezdrátovost. Jinak by nestály ani polovinu.
Vlastimil
Ahoj mám sluchatka b&o e8 a přestalo mě hrát práve sluchatko nemáte někdo radu co s tím?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze