BML Safe HomeSet
recenze

BML Safe HomeSet

...a záškodníci ostrouhají
12

Ochrana domácnosti je pro mnoho z nás důležitá, avšak moderní zabezpečovací prvky jsou poměrně nákladné. Společnost BML nám ukazuje, že i za slušné peníze lze najít optimální kompromis, navíc elegantně spravovaný skrze mobilní aplikaci. Pokud si ceníte soukromí a chcete se o setu dozvědět více, máme pro vás podrobnou recenzi.

Zabezpečovacích prvků do domácností existuje velké množství. Vybírat můžete jak u známých, tak méně známých značek. Prvky můžete nakupovat jak jednotlivě, tak také v sadě. Pokud chcete komplexní řešení pro zabezpečení menšího bytu, může vás zaujmout řešení Safe HomeSet společnosti BML, které jsme pro vás otestovali.

Společnost BML se se svým setem soustředí na to, aby jste měli vaši domácnost doslova pod palcem. Vše se elegantně spravuje pomocí jedné aplikace dostupné jak pro platformu iOS, tak také Android. Pokud navíc máte počítač se systémem Windows, bez problémů můžete dění v bytě/domě sledovat i přímo skrze něj. Hlavní výhody však spočívají v možnosti důkladné kontroly on-line, ať už jste kdekoli na světě. To vše navíc za cenu, kde konkurenční produkty teprve startují – cena setu se pohybuje okolo 2,9 tisíce korun včetně DPH a dvouleté záruky.

BML Safe HomeSet

Probudili jsme vaši zvědavost? Pokud ano, nenechte si ujít dnešní recenzi spojenou s dlouhodobými uživatelskými dojmy.

Obsah balení BML Safe HomeSet: tak to má být

Pokud se rozhodnete pro Safe HomeSet, dorazí vám domů opravdu velká krabice, která ukrývá vše důležité, jmenovitě Smart IP kameru, detektor kouře, detektor pohybu a dva dveřní magnetické senzory. K tomu všemu dostanete i nezbytné úchytky senzorů, držáky na zeď, šroubky a manuál v mnoha jazycích včetně češtiny. My jsme kromě setu separátně dostali i menší IP kameru, která nemá tolik funkcí, avšak skvěle poslouží například pro zběžný pohled na vaši chodbu, případně méně frekventované místo v domácnosti.

SafeSET

Co jsme v balení trochu postrádali jsou baterie. Dveřní senzory jsou na klasickou jednu tužkovou AA baterii, do detektoru kouře a detektoru pohybu musíte vložit 9V baterii.

Obsah balení telegraficky:

  • 1× smart IP kamera BML Safe Eye360
  • 1× detektor kouře
  • 1× detektor pohybu PIR s anténou
  • 2× dveřní magnetický senzor
  • držáky na zeď, šroubky
  • dokumentace

Smart IP kamera BML Safe Eye360

Jedním z hlavních prvků setu Safe HomeSet je chytrá IP kamera BML Safe Eye360 s otočnou hlavou. Ta se samostatně prodává za zhruba 1,9 tisíce korun a má vcelku standardní specifikace. Nabídne až kvalitu až 1 280 × 720 pixelů při 25 FPS, což se v praxi ukázalo jako naprosto dostatečné i pro hloubkovou kontrolu obydlí. Kamera vidí i v noci na deklarovanou vzdálenost až 10 metrů, a to díky 11 infračerveným diodám po obvodu objektivu. Nám se v praxi potvrdilo, že na 5–7 metrů vidí kamera zcela bez problémů. S rostoucí vzdáleností však logicky ubývají detaily a záznam je méně ostrý, přesto však použitelný.

BML Safe Eye360

Nechybí detekce pohybu i zvukový alarm v případě narušení prostoru. Připojení lze realizovat jak drátově skrze LAN, tak také bezdrátově díky integrované Wi-Fi. Pro záznam slouží slot pro paměťové karty microSD až do velikosti 64 GB.

HD rozlišení v praxi naprosto dostačuje i pro hloubkovou kontrolu.

Velkou výhodu kamery Safe Eye360 představuje funkce Pre-recording. Pro její fungování stačí vložit do kamery paměťovou kartu libovolné velikosti a nechat jí „žít svým vlastním životem“. Kamera kontinuálně ukládá záznam, staré záznamy však automaticky maže. Pokud však detekuje pohyb, „vypůjčí“ si část již nahraného záznamu, který nesmaže, a následně monitoruje činnost v místnosti/prostoru až do doby, než pohyb ustane. Tento záznam poté uloží do paměti, informuje skrze propojenou aplikaci a dále pokračuje v kontinuálním záznamu a opět maže záznamy bez detekce pohybu. Díky této šikovné funkci vám kamera zbytečně nezahlcuje prostor na paměťové kartě, přitom zachytí vše podstatné.

Základní specifikace kamery Safe Eye360

Rozměry [mm] 111 × 128 × 126
Antény 2 externí, pevné
Možnost připojení LAN, Wi-Fi
Aplikace pro iOS, Android, PC
Noční vidění ano: 11 diod
Na vzdálenost až [metry] 10
Kvalita záznamu 1 280 × 720 při 25 FPS
Otáčení [stupně] ano: 330 horizontálně, 90 vertikálně
Slot pro paměťové karty microSD až do 64 GB
Vlastní paměť pro záznam ne
Mikrofon, reproduktor ano, ano
Detekce pohybu ano: funkce Pre-recording
Alarm ano: hlasitý i tichý (notifikace)
Cena samostatně [Kč] 1 890

Kamera je stejně jako zbytek setu propojena s aplikací IEye-camera, a to buď pro platformu iOS, nebo Android, kterou si podrobně rozebereme později. Mezi další dovednosti kamery patří integrovaný reproduktor a mikrofon. Oboustranná komunikace je tedy bezproblémová.

BML Safe Eye360

Výhodou kamery je možnost otáčení hlavy, a to vzdáleně skrze aplikaci (mobilní či PC aplikaci). Horizontálně se kamera dokáže otáčet o 330 stupňů, vertikálně o 90 stupňů. Díky tomu pokryjete téměř bezezbytku celý prostor okolo, ale záleží samozřejmě i na vhodném umístění do prostoru.

Oboustranná komunikace je díky reproduktoru a mikrofonu bezproblémová.

Kamera je totiž vcelku nápadná – rozměry činí 111 × 128 × 126 mm, navíc je opatřena dvěma napevno vsazenými anténami. Pokud tedy nechcete, aby si případný záškodník kamery okamžitě všiml, ale abyste zároveň nepřišli o ideální rozhled, budete muset chvíli pátrat a umístění měnit.

Líbilo se nám
  • HD rozlišení
  • noční vidění
  • tichý alarm, detekce pohybu
  • Wi-Fi i LAN
  • pohyblivá hlava
  • funkce Pre-recording
  • oboustranná komunikace
  • příznivá cena
Nelíbilo se nám
  • nemá vlastní paměť pro nahrávky
  • v menším prostoru těžko přehlédnutelná

Smart kamera BML Safe View

Tak trochu bokem stojí kamera BML Safe View, která nám společně se setem dorazila také na testování. Kamera není součástí setu, musíte si ji dokoupit za 1 390 Kč. Kamera Safe View má oproti Safe Eye360 opravdu miniaturní rozměry, přesto ji nechybí spoustu schopností, které zvládá dospělejší řešení.

Zprvu kamera dokáže stejně jako v případě Safe Eye360 nahrávat záznam v kvalitě 1 280 × 720 pixelů při 25 FPS. Nechybí ji ani noční vidění, k němuž využívá 9 infračervených diod po obvodu snímače (připomínám že Eye360 jich využívá 11). Stejně jako u velké kamery uvádí výrobce dosah až 10 metrů, my se dokážeme zaručit za 5–7 metrů, což je stále více než slušný výsledek.

Kamera Safe View je opravdu miniaturní

Stejně jako větší kolegyně nabídne Safe View reproduktor a mikrofon pro oboustrannou komunikaci. Vzhledem k rozměrům jsme však dopředu očekávali horší výstup a přenos zvuku celkově, což se potvrdilo. Pokud chcete, aby vás za kamerou někdo opravdu slyšel, je nutné zvýšit hlasitost vašeho projevu, stejně tak mikrofon není tolik citlivý na nižší hlasitost rozhovoru. Jako nouzový dorozumívací kanál však poslouží také.

Kamera BML Safe View nepostrádá funkci Pre-recording.

Kameru můžete připojit skrze Wi-Fi síť a rovněž nabízí slot pro paměťové karty microSD až do velikosti 64 GB. Stejně jako dospělejší řešení v podobě BML Safe Eye360 nabízí i menší kamera detekci pohybu a funkci Pre-recording, kdy do paměti ukládá pouze záznam po detekování pohybu. Potěšující je, že kromě tichého alarmu (formou notifikace na propojený smartphone) nabídne i menší kamera hlasitý alarm. Jakmile tedy detekuje pohyb, kromě spuštění nahrávání a tiché notifikace na váš smartphone dokáže rozeznít i v sobě ukrytý alarm (a nutno podotknout že poměrně hlasitý).

Základní specifikace kamery Safe View

Rozměry [mm] 50 × 47 × 34
Antény ne
Možnost připojení Wi-Fi
Aplikace pro iOS, Android, PC
Noční vidění ano: 9 diod
Na vzdálenost až [metry] 7
Kvalita záznamu 1 280 × 720 při 25 FPS
Otáčení ne: pouze manuálně (držák)
Slot pro paměťové karty microSD až do 64 GB
Vlastní paměť pro záznam ne
Mikrofon, reproduktor ano, ano
Detekce pohybu ano: funkce Pre-recording
Alarm ano: hlasitý i tichý (notifikace)
Cena [Kč] 1 390

Oproti větší kameře se zde však setkáváme s několika nedostatky. Vzhledem k malému tělu o velikosti 50 × 47 × 34 milimetrů jsme zaznamenali zhoršený příjem Wi-Fi, což se však dalo očekávat. Kamera logicky neumí měnit úhel záběru a jak ji pomocí klubového držáku nastavíte, tak se také „dívá“. To, že je kloubový držák včetně šroubků a dalšího potřebného vybavení rovnou v krabici, kvitujeme s povděkem, bohužel držák je poměrně chatrný a jen tíha napájecího kabelu jej dokáže ohnout a změnit tak pozici. Pokud však vymyslíte vhodné nasměrování, není problém držák zafixovat svépomocí. Na zeď se držák instaluje za pomoci přiložených šroubků. Menší problém jsem měl také se signalizační LED diodou na zadní straně. Ta je poměrně výrazná a akci (například detekci pohybu) doprovází její blikání. To ubírá na nenápadnosti a svit by mohl být jistě decentnější.

Líbilo se nám
  • HD rozlišení
  • noční vidění
  • tichý alarm, detekce pohybu
  • Wi-Fi
  • funkce Pre-recording
  • oboustranná komunikace
Nelíbilo se nám
  • nemá vlastní paměť pro nahrávky
  • svit diody nelze přehlédnout
  • horší dosah Wi-Fi
  • méně kvalitní mikrofon a reproduktor
  • vyšší cena

Aplikace IEye-camera a nastavení

Alfou a omegou podobných zařízení jsou jejich doprovodné aplikace. Zde se společnost BML zasnažila a přispěchala jak s aplikací pro Android, tak také iOS. Pokud by vám chyběl desktopový klient, majitelé PC s Windows mohou využít aplikaci CMSClient. Alternativa pro macOS bohužel dostupná není, což vidíme jako první závažnější nedostatek.

Úvodní nastavení účtu

Zpět ale k mobilní aplikaci, která nás zajímá primárně. IEye-camera je dostupná zdarma. Před úvodním nastavením vás čeká nezbytný registrační proces. Registrovat se můžete jak skrze e-mail, tak také telefonní číslo. Proces je trochu zmatečný, v první chvíli nevíte, jestli se přihlašujete, nebo registrujete, avšak během chvilky se účet spojí a je připravený pro přidání nového zařízení, v našem případě tedy pro přidání kamery BML Safe Eye360 a BML Safe View.

„Napípejte“ si kameru do aplikace

Přidání nově zakoupeného výrobku lze provést dvěma způsoby. Na první pohled se jako rychlejší jeví metoda „Smartlink“, kterou také začneme. Aplikace vás provede každým krokem. Tím prvním je přihlášení se k vaší domácí Wi-Fi síti. Poté musíte vyčkat na zvuk, který kamera začne po zapojení do elektrické zásuvky vydávat. Jedná se o krátké tóny signalizující připravenost k párování. Aplikace telefonu následně začne vydávat vcelku nepříjemný, ovšem pro bezdrátové párování nezbytný zvukový signál. Telefon by měl být v tomto momentě zhruba 15 centimetrů od kamery, respektive mikrofonu, který zvukový signál „dešifruje“ a zahlásí úspěšné párování. Napoprvé jsem s tímto způsobem připojení bojoval, protože hlasitost nebyla dostatečná, avšak při zvýšení byla místnost téměř neobyvatelná. Osobně jsem tento způsob párování nazval „napípání“ – jakmile budete párovat vy, bude vám hned jasné proč.

Kameru si můžete do aplikace „napípat“

V předposledním kroku je nutné nastavit označení a defaultní heslo kamery v podobě standardní posloupnosti „123456“. Nenechte se zmást aplikací, která radí, že heslo naleznete přímo na štítku kamery – tak tomu nebylo. Po úspěšném párování vás aplikace vyzve k nastavení hesla nového, ideálně silnějšího než přednastavená kombinace. V zájmu zachování bezpečnosti toto heslo doporučujeme ihned změnit.

Chcete být on-line hned? Vsaďte na LAN

Pokud se vaše kamera bude čirou náhodou pohybovat v okolí routeru, máte vyhráno – kameru můžete spárovat s vaší domácí sítí v pár krocích. V prvním kroku zapojíte LAN kabel do kamery a routeru, zvolíte možnost spojení „Wired connection“ a počkáte asi dvě vteřiny. Následně se kamera objeví mezi dostupnými zařízeními. V posledním kroku opět stačí zadat název (ideálně místo, kde se kamera nachází) a defaultní heslo, které následně ihned změníte za heslo silnější. Toť vše.

Jde to i drátově...

Nastavujeme a hrajeme si

Jakmile jsou kamery úspěšně spárované s aplikací, objeví se v přehledu na úvodní stránce. Mimo náhledu (před prvním spuštění kamery ilustrativního obrázku) se zobrazí informace o stavu kamery (online nebo offline, pokud je kamera vypnutá/odpojená), snadno se také dostanete k aktivaci funkce Defense (monitoring pohybu), k záložce Playback (pouze s vloženou microSD kartou) a do samotného nastavení. Oceňujeme také možnost rychlého přejmenování kamery, což se hodí hlavně tehdy, pokud změníte umístění.

Co umožňuje funkce Defense?

Po stisknutí tlačítka Defense se aktivuje režim detekce pohybu. Tento režim funguje několika způsoby. První možností je, že kamera při detekci pohybu vyšle tichý alarm (notifikaci na váš smartphone) a umožní okamžitý přístup do aplikace. Současně se spuštěním aplikace dojde k nahrávání dané situace. Alternativně můžete nastavit také hlasitý alarm. Kamera se rozezvučí na zvolený interval (1–5 minut), a to tak hlasitě, že zvuk nepřeslechnou ani vaši sousedé. Skrze tichý alarm (notifikaci na mobilní telefon) lze zvukový alarm na dálku deaktivovat, případně prodloužit. Tyto možnosti lze následně kombinovat s funkcí Pre-recording, která zaznamenává pouze situaci krátce před vznikem pohybu a následně pokračuje až do momentu, kdy pohyb detekovat přestane. Funkce Pre-recording však lze využít pouze s vloženou paměťovou kartou – pokud v kameře žádná není, musíte vyvolat záznam manuálně a ukládá se přímo do propojeného smartphonu. Automatické ukládání záznamu do smartphonu možné není, BML tak chrání vaše úložiště.

Po přidání kamer do aplikace se zobrazí jejich náhled (naposledy zachycená scéna)

Co umožňuje funkce Playback?

Pokud vás funkce Pre-recording neoslovila a chcete shromažďovat veškeré záznamy, tedy i ty, kdy k žádnému pohybu nedošlo, můžete využít funkce Playback. K její aktivaci je opět nutné vložit do kamery paměťovou kartu. Následně lze třídit záznamy dle času a data, případně i dle období. Pro neustálý monitoring je však nutné vložit kartu o maximální povolené kapacitě, tedy 64 GB. I tak konstantní záznam zabere opravdu velké množství dat, zvláště pak v HD režimu.

Uživatelské prostředí aplikace

Základní funkce jsme si již vysvětlili, důležité je ovšem samotné prostředí náhledu jednotlivých kamer, které k aplikaci přidružíte. Z úvodní stránky se totiž dostanete pouze k náhledům/snímkům, a to bez možnosti reálného pohledu na scénu – pro to musíte jednotlivý náhled otevřít manuálně.

Poté se zobrazí přehledné okno a nástroje zůstávají přístupné jak při horizontálním, tak také vertikálním náhledu, což chválíme. Výhoda horizontálního pohledu pak spočívá v tom, že se nástroje automaticky ukryjí pro nerušený pohled, a to až do chvíle, kdy je stiskem přivoláte zpět. Díky tomu lze i pohodlněji tvořit screenshoty, které pak mohou sloužit jako důkazní materiál.

Prostředí kamery

A co vše vlastně můžete spravovat? V případě kamery Eye360 lze pohybovat kamerou dle libosti, a to 330 stupňů horizontálně a 90 stupňů vertikálně. K pohybu kamery stačí swipovat po displeji do stran tak, jak chcete aby kamera měnila svůj záběr. Mezi další možnosti patří aktivace/deaktivace zvuku (můžete tedy vzdáleně poslouchat, co se v místě monitorování děje), případně můžete aktivovat mikrofon. V té chvíli se bude přenášet hlas z vaší strany přímo do reproduktoru kamery. Tímto způsobem tedy lze zařídit primitivnější způsob vzájemné komunikace. U kamery Eye360 vše funguje víceméně v pořádku, avšak u kamery Eye View jsou – vzhledem k velikosti samotného zařízení – schopnosti reproduktoru i mikrofonu značně omezeny.

Prostředí

Přímo z náhledu kamery lze také snadno pořídit videozáznam (pokud není nastaven záznam přímo na paměťovou kartu v kameře), případně vytvořit screenshot, který se opět uloží do paměti propojeného smartphonu. Přímo v náhledu lze rovněž nastavit kvalitu záznamu. Na výběr máte mezi HD, SD a LD kvalitou. Pokud vás zajímá datová náročnost, HD záznam si při pohybu vezme zhruba 200 kb/s, SD záznam zhruba 130 kb/s a LD zhruba 80 kb/s. Pro zběžnou kontrolu si vystačíte s SD záznamem, který je navíc nastaven jako výchozí (v nastavení lze však změnit).

Podrobné nastavení

Mimo základní nastavení kamery lze provádět také podrobnější nastavení, do kterého se dostanete stiskem tlačítka se symbolem ozubeného kolečka. Toto nastavení umožní získat informace o prvku (verze softwaru, možnost aktualizace), nastavení času, data, kvality nahrávaného videa (HD, SD, LD) a hlasitost přenášeného zvuku a přímo v nastavení se také nastavuje detekce pohybu. Mezi další možnosti podrobnějšího nastavení patří změna defaultní Wi-Fi sítě, nastavení alarmu (tichý alarm formou notifikace, hlasitý alarm kamery a případně i čas, jak dlouho má zůstat hlasitý alarm aktivní) a také citlivost detekce pohybu, která je trochu nešťastně umístěná mimo záložku vlastního nastavení detekce pohybu.

Poměrně nepřehledné a esteticky nepovedené nastavení

Detailněji můžete nastavit také záznam kamery na microSD kartu. Zvolit můžete, zda-li se má nahrávat neustále, nebo pouze v případě detekování pohybu, případně podle časovače, který si sami zvolíte (nastavit můžete například čas odchodu do práce). Manuálně lze nastavit také funkci Pre-recording, kterou jsme si již podrobně představili.

Vzhled aplikace

Zcela nakonec jsme si nechali zhodnocení přehlednosti a grafického ztvárnění prostředí aplikace. Z předešlých odstavců (a screenshotů) jste si již mohli udělat obrázek o tom, jak je aplikace doslova napěchována různými ovládacími prvky a podrobným nastavením. Vzhled aplikace bohužel hodnotíme spíše negativně a jedním slovem „zastarale“. Aplikace by působila nemoderně i v iOS 9, natož v aktuální verzi iOS 11. U aplikace pro Android je situace bohužel dost podobná.

Stáhnout IEye-camera

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

O problémech v nastavení jsme se již zmínili (některé položky spadající pod jednu funkci jsou nelogicky rozmístěny ve vícero záložkách), dalším problémem jsou nevzhledné ikony, které znázorňují danou položku v nastavení. Aplikace by si zkrátka zasloužila revitalizaci, samotné funkce a jejich (většinou) pohodlná správa by si to jistě zasloužily.

Líbilo se nám
  • množství funkcí aplikace
  • detailní nastavení záznamu
  • různorodé možnosti notifikace a upozornění
Nelíbilo se nám
  • aplikace působí zastaralým dojmem

Senzory a celkové zhodnocení

Přímo v nastavení aplikace lze rovněž přidat samostatné senzory, které tvoří součást Safe HomeSetu. Konkrétně se jedná o dva dveřní magnetické senzory a detektor kouře. Důležitý je fakt, že senzory se nepárují přímo s aplikací, ale s kamerou, v tomto případě pouze s kamerou Eye360, protože ke kameře Safe View senzory přidávat nelze. Na to nutno myslet v případě, že byste chtěli produkty nakupovat separátně.

Dveřní magnetické senzory

Dveřní magnetické senzory nalezneme v balení hned dva. Pokud tedy máte více vchodových dveří, nemusíte přemýšlet nad další investicí. Senzor přidáte snadno tak, že otevřete náhled kamery Eye360 a po stisku ikony ozubeného kola zvolíte možnost „Add sensor“. Nový senzor přidáte tak, že stisknete symbol „+“ a následně potvrdíte párování. Na daném senzoru zmáčknete tlačítko (jediné, které se nachází na přední straně) a následně se senzor do aplikace úspěšně spáruje. Vzhledem k tomu, že senzor komunikuje s kamerou (a teprve ta komunikuje s aplikací), je nutné, aby kamera byla aktivní – v opačném případě vám žádná notifikace o otevření dveří nepřijde.

Dveřní magnetický senzor BML

Magnetické senzory fungují, jak už název napovídá, na bázi vzdálení základny a malého plastového vysílače. Jednu část umístíte na kraj dveří, druhou část na zeď. Maximálně od sebe mohou být obě části zhruba 3 centimetry, což není mnoho. Potěší že přímo v setu naleznete potřebné vybavení jak pro přidělání na zeď, tak také na dveře. Pokud nechcete vrtat, můžete v krajním případě využít samolepících pásek.

Detektor pohybu PIR

Detektor pohybu standardu PIR je vcelku běžným senzorem, který detekuje pohyb v závislosti na detekování teploty, která se rovná teplotě lidského těla, a to na vzdálenost zhruba 10 metrů. Detektor namířený do místnosti sleduje tyto změny a v případě, že vyhodnotí objekt o teplotě lidského těla, zahlásí poplach. Bohužel, senzor nedokáže správně rozeznat pohyb například vašeho domácího mazlíčka a případného záškodníka. Pokud tedy v domě chováte zvířata, je nutné brát tento aspekt na zřetel.

PIR detektor pohybu

Výhoda senzoru PIR spočívá v tom, že nedetekuje pohyb za průhlednými překážkami. Pokud tedy senzor nastavíte tak, aby snímal oblast okna, nebude detekovat například pohyb ptáků na parapetu a tím vás zbytečně děsit. Senzor opět spárujete pomocí aplikace, pro lepší dosah disponuje i anténou. Párovací tlačítko je k dispozici pod mléčným plastem, je tedy na rozdíl od tlačítka ON/OFF efektně skryto. O napájení se stará 9V baterie.

Detektor kouře

Detektor kouře funguje jako standardní detektor kouře s tím rozdílem, že pokud zaznamená nebezpečí, umí vás opět informovat pomocí notifikace. Senzor taktéž spolupracuje s kamerou a pokud se objeví problém, můžete se neprodleně přemístit do samotné aplikace a situaci na dálku zkontrolovat. Senzor je poměrně citlivý a plní evropské standardy, na pohled se od těch klasických liší maximálně tak velikostí (je o trochu větší).

PIR detektor pohybu

K detektoru kouře obdržíte jak nástavec na zeď, tak také šroubky pro montáž. Na jeho designu vás nic neurazí a dodává se v klasické bílé barvě s popisky stejné barvy, které jsou však plastické a tedy bez problémů čitelné. Na jeho těle se opět nachází jediné tlačítko, které využijete při párování. O napájení se stará 9V baterie.

Konstrukční zpracování všech senzorů je průměrné. Jedná se o bílý plast, který neurazí, ale ani nenadchne.

Správa senzorů

Celkem můžete ke kameře přidat až 64 bezdrátových detektorů, jejichž činnost se pak skrze kameru přenese přímo do aplikace, respektive do notifikací. Aplikace pro Android nově umožňuje také to, že pokud senzory detekují pohyb, kamera udělá snímek a ten vám zašle ať už na e-mail, tak také formou notifikace do náhledového okna tichého alarmu. Verze pro iOS tuto funkci prozatím nenabízí. O samotnou reprodukci hlasitého alarmu se stará výhradně kamera, připojené senzory vlastním reproduktorem nedisponují.

Líbilo se nám
  • párování zajištěno jedním tlačítkem
  • okamžité notifikace do aplikace
  • komplexní zabezpečení menšího bytu
Nelíbilo se nám
  • senzory komunikují přímo s kamerou, která musí být aktivní
  • pouze průměrné zpracování

Celkové zhodnocení: levně, přesto kvalitně

BML Safe HomeSet je vhodnou alternativou pro všechny z vás, kteří si chtějí zabezpečit menší dům či byt, přesto nechtějí investovat několik desítek tisíc korun. Set aktuálně vyjde na necelé tři tisíce, což je nabídka více než dobrá. Za své peníze dostanete skvěle fungující kameru, pár důležitých senzorů, vše navíc spravujete z funkční aplikace.

Prvky z BML Safe HomeSet

Pokud bychom měli přeci jen zmínit nedokonalosti, bude to samotná aplikace. Ta má poněkud zastaralý vzhled a modernější zpracování by ji rozhodně slušelo. Na druhou stranu, vše co má fungovat, to funguje, a po prvotním párování, které nějaký ten čas zabere, jde vše velmi rychle. Za nás dostává řešení od BML palec nahoru.

Klady
  • slušná cena za celý set
  • mnoho senzorů v balení
  • snadné párování senzorů
  • kvalita HD záznamu
  • pokročilá správa záznamu
  • funkce Pre-recording
Zápory
  • prostředí aplikace působí zastarale
  • senzory se párují přímo s kamerou
Diskuze ke článku
Pesedm
A umí se aktivovat a deaktivovat při odchodu a příchodu dle GPS nebo pouze manuálním potvrzením v aplikaci?
Lze nastavit den a čas automatického zapnutí a vypnutí?
Umí to i 5 GHz ?
Jak to je s neveřejnou IP adresou?
XYZ
Záškodníci neostrouhají, ale naopak zatleskají. Aspoň ti virtuální. Přesně tyhle rádobychytré krabičky, připojené do internetu s pochybným zabezpečením a neaktualizovaným softwarem jsou ideální pro zapojení do botnetů, šmírování uživatelů. Jednou až se to (bohužel) rozšíří, tím půjde krásně paralyzovat město.
Petr
To je osvěta :( Nenapsali jste to hlavní, jak to je s ochranou soukromí. Neveřejná IP asi nebude problém, to by nefungovalo spoustě lidem. Předpokládám tedy realizaci propojení přes cloudovou službu výrobce. A jak si můžete být jisti, že si nedělá záznamy, občas screen když zachytí pohyb nebo třeba záznam zvuku, když si někdo řekne? A zrovna u levné čínské věci bych předpokládal, že žádnou jistotu soukromí nemáte.
Věnujte se prosím těmto aspektům, BFU si to naplácá do bytu, ani ho nenapadne se zamyslet a pak se hrozně diví, když najde záznamy z tisíců bytů na netu. A heslo ke kameře? Beztak ve firmware bude 1000 a 1 chyba, zabudované root heslo napevno atd.
Kuzma
Takže to jde jen přes WiFi, GSM to nemá?
Takže když zloděj napřed vyhodí pojistky, tak co?
A má to nějakou sirénu (odolnou proti montážní pěně)?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze