BlackBerry Z10
recenze

BlackBerry Z10

Jako bájný fénix

Tak jako bájný fénix, tak i BlackBerry povstává se svou novou platformou BlackBerry 10 téměř z popela. Nový model BlackBerry Z10 kolem sebe činí čím dál větší rozruch a jeden kousek se dostal až k nám do redakce. Pojďme se společně podívat jak se nová „zet desítka“ snaží vrátit BlackBerry na výsluní.

Úvod

Pokud se podíváme zhruba půl roku zpět, BlackBerry v té době kdekdo téměř bral míru na rakev a nejrůznější analytici se předháněli v tom, kdo zpracuje katastrofálnější scénář. Jeden mluvil o krachu a druhý o odprodeji hardwarové divize, zatímco třetí mezitím psal o odkoupení celé společnosti firmami, jako jsou Microsoft, Samsung nebo dokonce Lenovo. Ve všech případech se však jednalo o naprosté fabulace.

BlackBerry se nezabývalo těmito dezinformacemi a maximálně se koncentrovalo na vývoj své nové mobilní platformy BlackBerry 10, která má na svých bedrech nelehký úkol – dostat kdysi slavnou kanadskou společnost opět na výsluní a zpět mezi TOP výrobce mobilních zařízení. S přibývajícími informacemi o nové platformě se víc a víc zvyšovala důvěra veřejnosti v nové BlackBerry 10, což se podepsalo nejen na akciích společnosti, ale především na celkovém vnímání samotné společnosti.

Oficiální snímky BlackBerry Z10

Koncem roku již BlackBerry nebylo takzvaně na odpis, ale naopak se začalo opět profilovat jako adept na velice silného hráče na poli mobilních operačních systémů a mobilních zařízení. Negativní články začaly nahrazovat články informujících o zajímavých funkcích, které BlackBerry 10 nabídne a odborná veřejnost se upnula na datum 30. ledna – den, kdy Research In Motion představí světu nové přístroje s operačním systémem BlackBerry 10.

BlackBerry Z10 v bílé variantě

A na konci ledna se tak skutečně také stalo. Společnost Research In Motion se přejmenovala na BlackBerry a představila dva nové přístroje – BlackBerry Z10 a BlackBerry Q10, přičemž první z nich šel hned druhý den do prodeje ve Velké Británii a 5. února v Kanadě. Byl to velice zajímavý krok a to především proto, že vůbec poprvé postavila tato kanadská společnost, proslulá svými kvalitními hardwarovými klávesnicemi, svůj úspěch či neúspěch na plně dotykovém přístroji.

Oficiální snímky BlackBerry Q10

Přišlo BlackBerry Z10, zařízení na které jsme čekali prakticky rok, neboť první uniklé snímky tohoto modelu jsme mohli vidět již v lednu 2012. Díky BlackBerry 10 a BlackBerry Z10 se celá firma jako bájný fénix zvedá z popela, aby rozvířila vody mobilních platforem a dostala se zpět na výsluní. A zda je BlackBerry Z10 kvalifikovaným TOP smartphonem dnešní doby si řekneme v dnešní recenzi.

Obsah balení

  • BlackBerry Z10
  • Baterie L-S1
  • Adaptér do sítě s USB konektorem
  • USB kabel k nabíjení a propojení s počítačem
  • Pecková sluchátka s handsfree a 3,5mm jack konektorem
  • Brožurky a manuály
Obsah balení BlackBerry Z10 je poněkud chudý

Technické parametry BlackBerry Z10

Kompletní specifikace
Konstrukce130 × 65,6 × 9,7 mm, 135 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,2" (1 280 × 768 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8960, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémBlackBerry OS 10
Akumulátor1 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostúnor 2013,

BlackBerry Z10

Design a konstrukce: konečně kompaktní vlajková loď

V první kapitole se tradičně zaměříme na design a konstrukci nového BlackBerry Z10. Na první pohled BlackBerry Z10 nezaujme žádným extravagantním vzhledem nebo designovými výstřelky. Telefon jako takový se drží velice jednoduchých linií s jasně řezanými rysy a lehce zaoblenými hranami. Jako celek působí BlackBerry Z10 velice elegantně, což byl také pravděpodobně záměr BlackBerry. Uživatelé BlackBerry jsou povětšinou spíše konzervativnější, a tak může nové BlackBerry Z10 mířit i na ně.

Často můžeme také slýchat věty typu „vypadá jako okopírovaný iPhone 5“ nebo názory o podobnosti s novým HTC One. Ano, jistá podobnost zde skutečně je, nicméně o nějakém kopírování nemůže být skutečně řeč. A tím nemyslím nekonečnou debatu o tom, zda Apple vymyslel obdélník s kulatými rohy, ale spíš fakt, že první snímky BlackBerry Z10 se objevily již v lednu roku 2012.

BlackBerry Z10 v černé a bílé variantě; BlackBerry Z10 vedle HTC One S a HTC 8X

Co se týče konstrukce, tak zde se BlackBerry Z10 řadí výrazně k nadprůměru. Ačkoliv je celý telefon vyroben z plastu, tak působí velice solidním dojmem a víte, že máte v ruce kvalitně zpracovaný přístroj. Plasty jsou velice kvalitní a vítáme také jejich matné provedení. Na BlackBerry Z10 neuvidíte otisky prstů nikde jinde, než na displeji.

Palec nahoru určitě dáváme BlackBerry za to, že u modelu BlackBerry Z10 zachovalo rozumné rozměry. Míry 130 × 65,6 × 9,7 mm patří v dnešním segmentu nejvybavenějších smartphonů k těm nejmenším, hmotnost 135 gramů pak velikosti vcelku odpovídá. Telefon se díky tomu drží velice pohodlně a s přispěním příjemného pogumování zadního krytu také skvěle a jistě padne do ruky. Nevidíme zde tedy honbu za obřími úhlopříčkami atakujícími pět palců, namísto toho se BlackBerry snažilo zapracovat na ergonomii, a to nejen při konstrukci přístroje, ale také v samotném operačním systému, k čemuž se dnes ještě vrátíme.

A nyní již k samotné obhlídce přístroje a začneme tradičně přední stranou zařízení. Jasnou dominantou je dotykový displej o úhlopříčce 4,2 palce. Často lze slyšet názory, že jsou rámečky kolem displeje příliš široké a že displej nesplňuje dnešní trendy edge-to-edge. Vysvětlení tohoto zpracování je však velice snadné. Na čelní straně nenaleznete žádná tlačítka, veškeré ovládání totiž probíhá skrze dotykový displej a gesta, která využívají právě rámečku kolem displeje, jenž je také dotykový.

Nad displejem již standardně nalezneme otvor telefonního reproduktoru společně se sadou senzorů – senzor přiblížení a senzor okolního osvětlení. Nechybí ani přední kamerka pro videohovory s rozlišením 2 Mpx, což je u BlackBerry naprostá novinka a BlackBerry Z10 je první model výrobce (když nepočítáme tablet BlackBerry PlayBook), který přední kamerkou disponuje. Naopak stálicí na ostružinové scéně je velice praktická notifikační LED. Pod displejem pak nalezneme pouze logo výrobce a téměř nezřetelný otvor mikrofonu.

Zadní strana BlackBerry Z10 nabízí pohled na čočku 8Mpx fotoaparátu s přisvětlovací LED a výrazné logo výrobce uprostřed krytu akumulátoru. Schválně jsem použil výraz kryt akumulátoru, protože na rozdíl od mnoha dnešních smartphonů, BlackBerry Z10 disponuje odnímatelným zadním krytem. Pod ním se již ukrývá vyměnitelná baterie, slot na micro SIM kartu a příjemná je také přítomnost slotu na paměťovou kartu microSDHC až do kapacity 32 GB.

Jak jsme již několikrát zmiňovali, zadní kryt BlackBerry Z10 je lehce pogumovaný. Telefon se díky tomu opravdu příjemně drží a dodává člověku jistotu, že mu samovolně nevyklouzne z ruky. Pogumovaný povrch navíc disponuje zajímavou strukturou, která jej činí také relativně atraktivním pro vaše oko. Inu a poslední věc, kterou zadní kryt skrývá, je anténa NFC, takže s BlackBerry Z10 si budete moci tuto technologii také vychutnat.

Tlačítka pro ovládání hlasitosti a konektory micro USB a micro HDMI

Boky telefonu toho nabízí celkem dost. Například pravá hrana obsahuje blok tří tlačítek, z nichž krajní dvě slouží pro ovládání hlasitosti a prostřední pak pro vyvolání hlasového asistenta. Levý bok nabízí dvojici standardních konektorů micro USB a micro HDMI, za což opět dáváme palec nahoru.

Na horní hraně má své místo 3,5mm jack konektor pro připojení sluchátek, tlačítko pro vypnutí a zapnutí telefonu a také druhý mikrofon, který nalezne uplatnění při hovorech nebo nahrávání videa. Spodní hrana je téměř prázdná, můžeme zde vidět pouze otvor hlavního reproduktoru.

Baterie a výdrž: ostružina, které rychle dojde šťáva

BlackBerry Z10 je vybaveno baterií, kterou výrobce označuje jako L-S1. Jedná se o akumulátor typu Li-Ion s kapacitou 1 800 mAh a podle slov výrobce by měl udržet telefon v pohotovostním režimu až 300 hodin nebo utáhnout až 360 minut hovoru.

Pod krytem akumulátoru se nachází anténa NFC

Při reálném používání se samozřejmě výdrž pohybuje v jiných rovinách, a tak jsme si BlackBerry Z10 pěkně proklepli a to jak při běžném používání, tak v našem standardizovaném testu. Uživatelé BlackBerry jsou obecně zvyklí na dlouho výdrž svých komunikátorů a BlackBerry mělo nelehký úkol na tyto parametry navázat i s plně dotykovým telefonem s vysokým výkonem. Jak se mu to povedlo? Jako první zmíním typický den s BlackBerry Z10.

Z nabíječky jej denně sundávám cca v půl sedmé ráno. Následuje hodinová cesta vlakem, kde surfuji na internetu nebo hraji hry. Přes den proběhne několik hovorů, zřídka přijde SMS, ale často chodí zprávy na BBM nebo Facebook chatu. Zároveň mi chodí upozornění z Facebooku, pravidelně kontroluji Twitter, sem tam něco checknu na Foursquare, přijde mi denně kolem 20 emailů na čtyři Gmail/Gapps účty a jeden Exchange no a jelikož pořád něco zkouším a testuji, tak také často brouzdám jen tak nastavením, stahuji aplikace z BlackBerry World a podobně. Večer pak následuje opět hodinová cesta vlakem s podobným scénářem jako ráno. Pokud tedy neusnu. :)

S tímto používáním mi BlackBerry Z10 vydrží bez problémů až do návratu domů, což je cca v půl deváté a baterka hlásí plus minus 15 %. Co to znamená? Že zde máme další jednodenní smartphone, ostatně jak jsme dnes povětšinou zvyklí. Uživatelé starších modelů BlackBerry tak budou nejspíše trochu zaskočeni, protože mohli být zvyklí na výdrž kolem 2-3 dnů, čehož BlackBerry Z10 při běžném používání nedosáhne.

Naše standardizované testy výdrže baterie pro vás v současnosti připravujeme, během týdne byste je měli najít jak zde v recenzi, tak doplněné v katalogu. K baterii však ještě musíme dodat toliko, že v současnosti je uvolňován nový update OS pro BlackBerry Z10, který nejen dle výrobce, ale také ohlasů uživatelů, razantně výdrž baterie zvyšuje. Jakmile se update dostane k nám, tak testy výdrže provedeme znovu a vzájemně porovnáme.

Zvuk a kvalita reprodukce

BlackBerry Z10 disponuje klasickým 3,5mm jack konektorem, takže si k němu můžete připojit fakticky jakákoliv sluchátka. Se sluchátky v balení moc parády neuděláte, jsou to levné pecky s podprůměrným zvukovým podáním a poslouží spíše jako handsfree. Pokud byste rádi poslouchali hudbu z BlackBerry Z10, rozhodně připojte vlastní sluchátka.

Sluchátko se nachází v horní části, hlavní reproduktoru pak pod zadním krytem

BlackBerry Z10 vás s kvalitními sluchátky určitě potěší, neboť zvukový výstup je velice příjemný. Žádná složka nepokulhává a například podání basů je velice dobré. Fakticky jediná vada na kráse je v současnosti absence ekvalizéru u nativního hudebního přehrávače. Snad se objeví v některém z updatů OS. Vzhledem k mládí platformy BlackBerry 10 je to vcelku pravděpodobné.

Hlavní reproduktor se nachází ve spodní části zadního krytu a ústí na spodní hraně zařízení, díky čemuž není utlumen, když máte telefon položený například na stole. Je dostatečně hlasitý a ani při maximální hlasitosti nechrastí nebo nějak jinak nedeformuje zvuk. Na hlasité poslouchání hudby to však určitě není, hudbě chybí basová složka, nicméně třeba hlasité handsfree zvládá reproduktor bez problémů.

Displej: radost pohledět

BlackBerry Z10 je vybaveno vůbec největším displejem, který se kdy u nějakého BlackBerry objevil, a bezpečně můžeme říci, že také nejkvalitnějším. Displej BlackBerry Z10 se pyšní úhlopříčkou 4,2 palce a disponuje rozlišením 1280x768 pixelů. To je celkem vysoké rozlišení na takové úhlopříčce a není tedy divu, že se jemnost displeje vyšplhala na špičkových 355 ppi, což je více, než naprostá většina telefonů na trhu, nepočítáme-li ty nejnovější Full HD monstra.

BlackBerry zvolilo zobrazovací technologii IPS LCD a společně s HD rozlišením se tak displej stává opravdu chloubou celého zařízení. Má velice věrné podání barev, skvělé pozorovací úhly a také čitelnost na slunci je velice dobrá. Jas displeje můžete nastavit ručně, nicméně regulaci obstarává také senzor okolního osvětlení. Displej je samozřejmě dotykový a je krytý minerálním sklem odolným proti poškrábání.

Pozorovací úhly displeje BlackBerry Z10 jsou velmi dobré

Samotná dotyková technologie je kapacitní, ale BlackBerry nepoužilo standardní dotykový panel ale novou technologii Touch on Lens. Princip je takový, že standardní dotykové LCD displeje používají dvě krycí skla – jedno jako krycí a druhé s dotykovou vrstvou. Technologie Touch on Lens však využívá pouze jedno sklo, protože vodivá vrstva snímající dotyk je nanesena přímo na krycí sklo. Díky tomu je displej lehčí, tenčí a také levnější. A význam pro uživatele? Fakticky žádný, jde především o levnější výrobu a dotykový displej se v praxi chová naprosto standardně.

Nový operační systém BlackBerry 10: reinkarnace Meego s mnoha vylepšeními

BlackBerry Z10 přichází se zcela novým operačním systémem BlackBerry 10, který kanadská firma Research In Motion, nyní už BlackBerry, vyvíjela společně s firmou QNX po dobu tří let. Zárodek tohoto operačního systému můžeme vidět v tabletu BlackBerry PlayBook, který se na update na OS BlackBerry 10 může letos těšit také.

Operační systém BlackBerry 10 je postavený na systému QNX. Tento operační systém se vyznačuje především svou vysokou mírou zabezpečení, stabilitou a vysokým výkonem. I z toho důvodu jej můžeme potkat například v automobilovém nebo leteckém průmyslu, v klíčových prvcích počítačových systémů v jaderných elektrárnách nebo v lékařských přístrojích.

Všechny zmíněné vlastnosti dokazuje také BlackBerry 10, které se i s dvou-jádrovým procesorem dokáže měřit se současnými čtyř-jádrovými obry a získalo bezpečnostní prověrky napříč vládami po celém světě. BlackBerry se do toho zkrátka obulo naplno a vytvořilo operační systém, který má hlavu a patu a hlavně velký potenciál.

Ovládání BlackBerry 10: chce to zvyk, ale po pár dnech...

Dotykovým displejem už jsme trochu nakousli ovládání, protože právě dotykový displej a dotykový rámeček kolem něj jsou těmi nejdůležitějšími prvky pro ovládání samotného zařízení. Na přední straně totiž nenaleznete žádná tlačítka, žádné klávesy. Veškerá interakce se zařízení probíhá skrze dotykový displej pomocí speciálních gest, díky kterým se následně pohybujete celým operačním systémem BlackBerry 10.

Ovládání gesty se v zásadě skládá ze čtyř hlavních gest:

  • Tahem od spodního rámečku nahoru zminimalizujete aplikaci a vrátíte se na obrazovku s běžícími aplikacemi nebo si zobrazíte základní přehled notifikací při levém okraji displeje.
  • Tahem od spodního rámečku nahoru a následným pokračováním směrem vpravo můžete z jakékoliv obrazovky nebo aplikace nahlédnout přímo do aplikace BlackBerry Hub, jednotného rozcestníku pro všechny notifikace, zprávy, emaily a podobně. Toto gesto nese pojmenování BlackBerry Peek.
  • Tahem z horního rámečku směrem dolů si na domovské obrazovce zobrazíte zkratky pro vstup do nastavení a ovládání některých základních funkcí (Wi-Fi, Bluetooth, budík…) a v aplikaci pak většinou tímto gestem zpřístupníte nastavení.
  • Tažením obrazovky směrem vpravo se vrátíte o úroveň zpět – například z emailu se vrátíte do BlackBerry Hubu, z přílohy se vrátíte do emailu a podobně. Navíc můžete jen o úroveň zpět nahlédnout, podívat se například do emailu kdo že tu přílohu poslal a pak pokračovat dál v práci.

Pomocí těchto čtyř hlavních gest se dokážete pohodlně a rychle pohybovat celým operačním systémem BlackBerry 10. Jedná se o filosofii ovládání, kterou BlackBerry pojmenovalo termínem Flow. V doslovném překladu toto slovo znamená plynout, proudit a přesně takto je operační systém BlackBerry 10 koncipován.

Veškeré prvky uživatelského prostředí spolu kooperují, při ovládání se cítíte, že prostředím jakoby proplouváte. Můžete se kdykoliv podívat kde jste byli před chvílí, aniž byste museli přerušovat svou aktuální činnost, můžete si rychle a pohodlně zkontrolovat notifikace aniž byste museli vyskočit z aplikace nebo stahovat roletku, která vám zakryje celé aktuální okno. Jednoduše se posouváte sem a tam podle toho, co přesně v danou chvíli potřebujete.

BlackBerry si hodně zakládá na tom, že BlackBerry 10 přináší zcela nový způsob ovládání a zcela nové uživatelské prostředí. V současnosti najdete takřka u všech platforem stejný typ ovládání – tlačítko domů a tlačítko zpět. Pokud se chcete během práce se zařízením podívat například do emailu, musíte aplikaci zavřít, najít ikonku emailu a email otevřít. Následně to samé opakovat při návratu do původního okna. Jak jsme napsali v předchozím odstavci, BlackBerry 10 na to jde trochu jinak.

Ubuntu Mobile a Nokia N9

Mnoho uživatelů, když poprvé vezme do ruky BlackBerry 10, hledá právě tlačítka domů a zpět, protože na to jsou zvyklí. Ovládání čistě pomocí gest bez jakýchkoli tlačítek je pro spoustu uživatelů naprosto nové a chvilku může trvat, než si na toto ovládání zvyknou. Dvojnásob to platí pro dosavadní uživatele BlackBerry, kteří byli zvyklí na zcela něco jiného, a delší dobu jim bude trvat, než si na nové ovládání zvyknout. Nicméně se zdá, že ovládání pomocí gest bude pravděpodobně tím nejdůležitějším rozdílem mezi aktuálními operačním systémy a nově nastupujícími jako je BlackBerry 10, ale také například připravované OS Jolla Sailfish nebo Ubuntu Mobile.

Popsat přesně ovládání BlackBerry 10 je velice obtížné a mnohem lepší obrázek si o něm uděláte, pokud shlédnete náš videopohled. K ovládání ještě doplním, že tlačítka pro ovládání hlasitosti dokážou také ovládat multimediální přehrávač, kdy krajní klávesy slouží pro skok na další/předchozí skladbu a prostřední tlačítko pak jako play/pause. Vrchním tlačítkem můžete telefon nejen uspat a vypnout, ale po delším stisku se vám nabídnou další možnosti jako je restart zařízení nebo zamčení (pokud máte nastavené heslo) a při dlooouhém stisku se zařízení natvrdo vypne.

Uživatelské prostředí BlackBerry 10

Uživatelské prostředí BlackBerry 10 vychází z filosofie samotného ovládání. BlackBerry se snažilo zachovat rozumné rozměry zařízení nejen z důvodu kompaktnosti, ale také proto, aby bylo možné celé zařízení ovládat jednou rukou. S tímto aspektem jde ruku v ruce také uživatelské prostředí, kdy veškeré hlavní ovládací prvky najdete u spodního okraje displeje – minimalizování aplikací, gesto BlackBerry Peek, ovládací prvky v aplikacích (například adresní pole v prohlížeči), otevření kontextového menu a mnoho dalšího.

Fakticky jediné prvky umístěné v horní části displeje jsou tlačítka jako Zrušit nebo potvrzení odstranění položky. Díky velikosti však ani horní část displeje není při ovládání jednou rukou tabu, což se rozhodně nedá říci o současných vlajkových lodích s úhlopříčkami od 4,5 palce výše. Tam je zkrátka pohodlné ovládání jednou rukou nemyslitelné a telefon si musíte neustále v ruce buď přehazovat, nebo jej ovládat oběma rukama.

Zamčená obrazovka BlackBerry Z10 obsahuje základní informace jako je čas, datum, signál, stav baterie a samozřejmě ikonky notifikací. Gestem z horního rámečku pak v zamčeném stavu můžete aktivovat režim Ložnice, kdy se na displeji zobrazí kontrastní hodiny s možností rychlého nastavení budíku.

Kromě toho se zde ještě nachází ikonka pro rychlý vstup do fotoaparátu, dlouhým stiskem je možné fotoaparát spustit přímo ze zamčené obrazovky. Pokud nemáte telefon zaheslovaný, tak je rychlejší jej odemknout a spustit fotoaparát přímo z domovské obrazovky, nicméně pokud heslo používáte, je tato zkratka k nezaplacení. Samozřejmě v takovém případě není možné rovnou z fotoaparátu vstoupit například do galerie fotografií, telefon je nejprve nutné odemknout.

BlackBerry 10 fakticky disponuje dvěma domovskými obrazovkami. Pokud nemáte spuštěnou žádnou aplikaci, tak vidíte na displeji základní matici ikonek s nabídkou aplikací. Na jednu plochu se jich vejde celkem 16 a další plochy můžete samozřejmě vytvářet. Kolik je jich možné vytvořit maximálně, to nevím, skončil jsem u čísla jedenáct. Mezi plochami se posouváte buďto tažením do stran nebo pomocí symbolů v spodní části displeje, které vás jedním kliknutím hodí přímo na danou obrazovku.

Jakmile však spustíte nějakou aplikaci a tu následně zminimalizujete, dostanete se vždy na obrazovku s aktuálně běžícími aplikacemi. Běžící aplikace se zobrazují ve formě živých náhledů dané aplikace zvaném Active Frame a vývojáři mohou volně pracovat s tím, jak bude zminimalizovaná aplikace vypadat.

Například kalendář vám po zminimalizování do Active Frame ukáže nadcházející události, aplikace počasí pak náhled aktuálního dne a BBM poslední aktualizace stavů vašich kontaktů. Možností je zde prakticky nespočet a osobně jsem si oblíbil například zminimalizovaného správce souborů, který následně zobrazuje volnou paměť zařízení, paměťové karty a cloudu.

Multitasking je takzvaně reálný, všechny aplikace opravdu běží na pozadí a nijak se neuspávají. Velmi nepříjemné je ale omezení počtu na pozadí běžících aplikací na osm. Pokud spustíte devátou, ta první se nemilosrdně zcela zavře, což někdy opravdu není žádoucí. Mohou vám zmizet informace, rozdělaná práce nebo například postup ve hře.

Pokud ještě zůstaneme na domovské obrazovce, tak musíme zmínit také lištu s rychlým nastavení, kterou můžeme stáhnout z horního rámečku ve stylu Androidu. Na liště nalezneme celkem šest položek – vstup do nastavení, zámek otáčení displeje, Bluetooth, Wi-Fi, budík a změnu profilu mezi normálním a tichým. Bohužel chybí možnost vícero vyzváněcích profilů, na které byli uživatelé BlackBerry do nynějška zvyklí. Třeba se tato funkce objeví v některém z updatů.

Ještě doplním poslední prvky, které můžeme na hlavní obrazovce vidět. Úzká lišta při horním okraji displeje zobrazuje informace o času, signálu, baterii a aktivních funkcích jako je NFC, Bluetooth, Wi-Fi nebo aktivní budík. Ve spodní části pak na liště vidíme tři rychlé zkratky pro otevření aplikace hovorů, vyhledávání a fotoaparát. Tyto zkratky bohužel nejdou nijak změnit, vždy tam budou tyto tři.

Univerzální vyhledávání

Co se týče aplikace vyhledávání, tak to je jedna z velice užitečných funkcí nového operačního systému BlackBerry 10. Jedná se o fulltextové vyhledávání v paměti přístroje a dokáže prohledat naprosto veškerý obsah zařízení – aplikace, kontakty, zprávy, dokumenty, soubory, hudbu, obrázky, historii prohlížeče, kalendář…no zkrátka všechno. Vyhledávání je navíc opravdu rychlé, veškeré výsledky se nabízejí v reálném čase a s téměř nulovou odezvou, takže se jedná o velice rychlého pomocníka, pokud potřebujete najít nějakou konkrétní věc.

Ještě se podíváme na samotné aplikace a jejich vzhled. BlackBerry 10 vyžívá ve všech nativních aplikacích framework Cascades. Ten svým způsobem určuje, aby se veškeré aplikace trochu podobaly a měly stejný koncept ovládání jako zbytek operačního systému a nativních aplikací. V praxi to znamená, že veškeré ovládací prvky aplikací se nachází ve spodní části aplikace, v levém dolním rohu se nachází povětšinou menu aplikací vyjíždějící z levé strany – například přepínání mezi pamětí zařízení, paměťovou kartou a cloudovými službami ve správci souborů a v pravém dolním rohu čeká kontextová nabídka vyjíždějící z pravé strany. Stejně tak se vlevo ukážou kontextové nabídky pro jednotlivé položky v aplikaci, například když podržíte prst na zprávě/textu/souboru a najdete tam možnosti sdílení, kopírování a podobně.

Uživatelské prostředí BlackBerry 10 perfektně koresponduje s filosofií operačního systému BlackBerry Flow a odpovídá požadavkům na ovládání přístroje jednou rukou. Rozhodně se nepodobá ničemu, co známe z iOS nebo Androidu, je to zkrátka něco úplně nového, takže je opravdu potřeba, abyste si na nové UI trochu zvykli. Možná nejsnazší přechod by měli uživatelé OS MeeGo, který má s BlackBerry 10 mnoho společných prvků. Takových uživatelů je ale minimum a ostatní si budou muset zvykat, zvykat a zvykat. Jsme zvědaví, zda to pravověrné BlackBerry uživatelé neodradí a neodežene k iPhonům, Androidům nebo Windows Phonům.

Hardware a výkon: silné dvoujádro vydá za čtyři

BlackBerry Z10 není co do hardwarové výbavy rozhodně žádné ořezávátko. Uvnitř se sice nenachází čtyř-jádrový procesor jako u většiny letošních vlajkových lodí, nicméně čipset Qualcomm Snapdragon S4 Plus s dvěma jádry procesoru Krait o taktu 1,5 GHz dokáže zabrat opravdu silně. Stejný procesor se například nachází v americké verzi přístroje Samsung Galaxy SIII.

Přístroj má k dispozici celkem 2 GB paměti RAM, což je velice příjemná hodnota a těžit z ní bude především plnohodnotný multitasking, kterým BlackBerry 10 disponuje. Vnitřní paměť se zastavila na hodnotě 16 GB, přičemž uživatel má k dispozici cca 14 GB prostoru. Pokud vám tato kapacita nebude dostačovat, můžete využít také slot na paměťové karty až do kapacity 32 GB nebo využít skvělé integrace cloudových služeb Box a Dropbox přímo do operačního systému.

Nedostatkem výkonu BlackBerry Z10 rozhodně netrpí. Ani při spuštěném větším množství aplikací se v telefonu nesetkáte s žádným zaškobrtnutím a například současné přehrávání FullHD videa skrze HDMI konektor a prohlížení internetu na zařízení je zcela bezproblémové.

Výsledky Geekbench 2

Bohužel pro BlackBerry 10 je zatím v BlackBerry World k dispozici pouze jeden benchmark test s názvem Geekbench 2. Naštěstí je však multiplatformní, a tak můžeme alespoň trochu porovnat BlackBerry Z10 s některým z ostatních zařízení s jiným OS. BlackBerry Z10 dosáhlo v testu výsledků v rozmezí 1400-1928 bodů, což je podle žebříčku na oficiálním webu Geekbench více než dobrý výsledek. BlackBerry Z10 se svým dvou-jádrovým procesorem překonává nebo dorovnává výsledky nejen zařízení s čipsetem nVidia Tegra 3 (například LG Optimus 4X HD nebo HTC One X), ale také Samsung s jeho čtyř-jádrovým Exynosem (například Galaxy SIII nebo Galaxy Note II).

Benchmark testy sice nejsou úplně směrodatné, ale rozhodně nám dokazují, že BlackBerry si s optimalizací OS BlackBerry 10 dalo skutečně hodně práce a výsledky se dostavily.

Fotoaparát a videokamera: klasické momentky

BlackBerry u své poslední vlajkové lodi, modelu Bold 9900, zklamalo mnoho uživatelů absencí automatického zaostřování. BlackBerry Z10 tuto chybu neopakuje, a tak se uživatelé mohou těšit nejen na automatické zaostřování, ale také na 8 milionů pixelů, přisvětlovací LED a schopnost natáčet Full HD video. Jelikož se screenshoty na BlackBerry Z10 dělají stiskem klávesy +a - a zároveň se tyto klávesy používají jako spoušť fotoaparátu, omluvte prosím chybějící screenshoty.

BlackBerry Z10 nabídne velice slušný fotoaparát se světelností F/2.2. V porovnání s iPhonem 5 (F/2.4) a Samsungem Galaxy SIII (F/2.6) se zdá, že by měl být plně konkurenceschopný, a také tomu tak je. BlackBerry Z10 pořizuje za dobrého světla velice slušné snímky, kterým nechybí detail, kontrast ani věrné barvy. Trochu hůře je na tom však za horších světelných podmínek, kdy se na fotografiích projevuje značné množství šumu. Vzhledem k parametrům fotoaparátu se však zdá, že se jedná především o softwarový problém a v současnosti uvolňovaná aktualizace údajně výsledky fotoaparátu při horších světelných podmínkách viditelně zlepšuje.

Prostředí fotoaparátu je velice jednoduché a v základu nabídne čtyři prvky. Prvním z nich je ikonka pro přepínání mezi klasickým focením, videokamerou a režimem TimeShift. V levém dolním rohu se nachází náhled podlesní fotografie, která vás po kliknutí přesměruje do galerie. Uprostřed se nachází značka zaostření, kterou můžete přesouváním po displeji měnit místo zaostření. Schválně píšeme přesouváním, protože kliknutím na displej vyfotíte snímek, přičemž jako spoušť fotoaparátu slouží také tlačítka pro ovládání hlasitosti.

Posledním prvkem na displeji je ikonka menu v pravém dolním rohu. Ta vám zobrazí nastavení fotoaparátu, můžete si zvolit režim snímání, scénu, blesk nebo poměr stran a přepnout na přední kamerku s rozlišením 2 Mpx, která taktéž zvládá natáčet Full HD video. To je však všechno, nehledejte zde žádné efekty, žádné přesnější nastavení ISO nebo expozice a podobně. Je to trochu škoda, větší možnost nastavení by se jistě hodila a dokázala by třeba více využít potenciál kvalitního snímače.

Efekty při focení sice fotoaparát postrádá, nicméně nahrazuje je povedený nativní editor fotografií s mnoha zajímavými funkcemi, který si popíšeme později. Fotoaparát BlackBerry Z10 také nabídne možnost sériového snímání, a to rychlostí 5 snímků za sekundu v plném rozlišení, tedy 8 Mpx při poměru stran 4:3 a 6 Mpx při poměru stran 16.9. Zaujme také funkce stabilizace obrazu, která eliminuje případné třesoucí se ruce, ale nyní již k funkci TimeShift.

Operační systém BlackBerry 10 nabídne velice zajímavou funkci TimShift, kterou si můžeme představit jako takový kapesní stroj času. Při focení portrétu nebo skupinové fotografie telefon pořídí sérii snímků dané scény a označí vám všechny obličeje. Vy si na každý obličej následně můžete kliknout a v náhledu si můžete projet všechny snímky pořízené v dané sérii, a osobě tak dát přesně ten výraz, který na fotografii chcete. Těžko se to popisuje slovy, mnohem lepší bude, když se podíváte na video výše.

Ještě pár slov k nahrávání videa pomocí BlackBerry Z10. BlackBerry Z10 dokáže nahrávat video v rozlišení Full HD, tedy 1920x1080 pixelů. Rychlost nahrávání je 30 snímků za sekundu a video se ukládá ve formátu mp4. Bitrate videa je cca 15 Mbps a minuta záznamu odpovídá souboru o velikosti něco přes 100 MB. Video je celkem kvalitní, potěší možnost ostření i během natáčení a také softwarová stabilizace obrazu.

BlackBerry Z10 (testovací video) – 1080p, exteriér

Multimédia a zábava: nově už i před prací zábava

BlackBerry bylo vždy synonymem pro práci, nicméně doba si žádala své, a tak už modely s operačním systémem BlackBerry 7 nabízely mnoho multimediálních funkcí. BlackBerry Z10 toto posouvá ještě dál a stává se skutečně univerzálním zařízení, které si poradí pracovními úkony a organizací času stejně jako s multimédii nebo hrami.

Začneme tradičně hudebním přehrávačem. BlackBerry Z10 disponuje hudebním přehrávačem podporujícím formáty WMV, WMA, MP3, MKA, AAC, AMR, F4V, WAV, AWB, OGG nebo FLAC. Poradí si tedy prakticky s jakoukoli hudbou v digitálním formátu, kterou můžete v počítači mít a s pomocí softwaru BlackBerry Link můžete telefon pohodlně synchronizovat také s počítačovou knihovnou Windows Media Player nebo iTunes a to buď kabelem nebo bezdrátově přes Wi-Fi.

Hudební přehrávač

Prostředí přehrávače se skládá ze tří záložek. První záložka zobrazuje náhled šestice naposledy přidaných alb a šestici naposledy přehrávaných alb. Druhá záložka zobrazuje samotnou hudební knihovnu roztříděnou podle abecedy do záložek interpreti, alba a žánry. Poslední záložka zobrazuje seznamy skladeb, které si můžete do zařízení nejen uložit, ale také si vytvořit své vlastní přímo v přehrávači. Zajímavé při vytváření seznamu skladem je přidávání skladeb – můžete si klidně jednu skladbu přidat několikrát, takže vám v seznamu zazní vícekrát.

Hudební přehrávač

Po rozkliknutí konkrétního alba nebo složky se vám zobrazí již seznam skladeb v daném albu nebo složce s informací o délce každé jednotlivé skladby. Prostředí samotného přehrávání hudby je velice prosté, nabízí velký náhled grafiky alba/skladby a tlačítka pro ovládání přehrávače. Z kontextové nabídky si pak můžete například zvolit, zda chcete skladbu přehrát přes DLNA na nějakém jiném zařízení, například v televizoru.

U hudebního přehrávače potěší možnost ovládání skrze boční klávesy, a pokud vám hraje hudba, tak při ovládání hlasitosti vidíte náhled přehrávače s ovládacími prvky v okénku na obrazovce. Naopak zamrzí úplná absence ekvalizéru, takže se budete spokojit se zvukovým podání „z fabriky“. Ne, že by bylo nastavené špatně, ale přeci jen každý preferuje trochu jiný zvuk a toto nastavení citelně chybí. Budeme doufat, že se ekvalizér dostane do nějakého připravovaného updatu OS BlackBerry 10.

Videopřehrávač

Videopřehrávač u BlackBerry Z10 je velice podobný tomu hudebnímu a podporuje formáty 3GP, 3GP2, M4A, M4V, MOV, MP4, MKV, MPEG-4, AVI, ASF, WMV nebo MP2TS . Opět zde máme tři základní záložky, tentokrát se nám na první zobrazují tři poslední přehrávaná videa a šest posledních přidaných, na druhé záložce videa, která jste natočili samotným telefonem, a poslední záložka zobrazuje kompletní knihovnu řazenou dle abecedy.

Během přehrávání máte k dispozici pouze základní ovládací prvky jako je tlačítko play/pause, časová osa a možnost změny velikosti videa na displeji. V kontextovém menu pak najdete opět možnost přehrání média skrze DLNA, možnost úpravy videa nebo snadné sdílení do mnoha kanálů.

Editor videa

U přehrávače zamrzí absence podpory titulků ve formátu SRT, ale naopak velmi potěší přítomnost kvalitního editoru videa. U každého videa si můžete upravit jeho délku, otočit jej dle libosti a v neposlední řadě také upravit jeho jas, kontrast, saturaci barev nebo hlasitost. Takto upravené video pak můžete využít například v aplikaci Story Maker, což je šikovný editor pro vytváření videí z fotografií, videosekvencí a hudby.

BlackBerry Story Maker

Story Maker je aplikace, kterou u BlackBerry můžeme vidět fakticky poprvé. Zařízení BlackBerry nikdy nedisponovala výkonem na to, aby zvládla přímou editaci videa v HD rozlišení. BlackBerry Z10 však již potřebný výkon nepostrádá a BlackBerry se tak snaží využít všech možností a nabídnout uživatelům nejrůznější multimediální funkce. V aplikaci Story Maker si tak můžete vybrat videa a fotografie, které poskládáte za sebe, zvolíte si hudbu na pozadí a vyberete některý ze šesti motivů, které aplikace nabízí. Výsledné video má pak například nádech vintage nebo může být černobílé.

BlackBerry Story Maker

Kreativitě se meze nekladou, a tak se aplikace Story Maker může klidně stát tvůrcem nezapomenutelných uměleckých děl vytvořených z vašich zážitků. Jediné co bychom aplikaci vytkli je menší množství funkcí a také nutnost uvádění popisku na začátku a konci videa, což může být občas nežádoucí. Jinak nás ale velice překvapila rychlost, s jakou dokáže Story Maker výsledné video vygenerovat, a také živý náhled všech úprav, které ve videu děláte.

Galerie fotografií

Galerie fotografií u BlackBerry 10 se opět nese ve stejném duchu, jako tomu bylo u hudebního přehrávače a videopřehrávače. Opět zde máme tři záložky. Co se zobrazuje v první záložce, je vám asi jasné. Druhá záložka zobrazuje fotografie pořízené samotným přístrojem rozdělené podle data a v poslední záložce můžete vidět veškerá alba. Ta odpovídají složkám vytvořeným přímo v paměti telefonu.

Při zobrazení fotografie můžete na displeji vidět dva základní ovládací prvky – editaci fotografie a sdílení. V kontextové nabídce pak najdete další možnosti jako je nastavení snímku „jako“, otočení, možnost spuštění prezentace nebo opět funkce pro odeslání snímku na DLNA kompatibilní zařízení.

BlackBerry Z10 nabízí skutečně povedený editor fotografií a obrázků, který nabízí opravdu bohaté možnosti editace a rozhodně si zaslouží, abychom se mu trochu blíže věnovali. V editoru obrázků můžete na své fotografie aplikovat mnoho nastavení. V nabídce jsou například efekty podobné těm, které známe například z Instagramu jako je Lomo, ale také spousta dalších – například skica, negativ, sepia nebo černobílá.

Editor fotografií se opravdu povedl

Jsou zde také samostatné styly, které dokáží vaší fotografii dát nádech šedesátých let, udělat z ní starou fotografii či pomocí automatické detekce zvýraznit oči nebo zkrášlit obličej. Kromě efektů však editor nabízí také funkce jako je oříznutí fotografie, otočení, nastavení jasu a kontrastu, sytost barev, ostrost obrazu, redukci šumu nebo odstranění efektu červených očí. Tento editor se opravdu povedl a BlackBerry za něj chválíme.

Již několikrát jsme zmínili sdílení médií v kontextové nabídce. Jak na tom vlastně BlackBerry je s možnostmi sdílení obsahu? Asi nejlépe to vystihne slovo bezchybně. BlackBerry Z10 vám umožňuje sdílet prakticky cokoliv téměř kamkoliv. Díky speciálnímu API v operačním systému může každý vývojář zakomponovat sdílení také do své aplikace a z jedné obrazovky si pak vždy vyberete, kam chcete přesně sdílet.

Možnosti sdílení obsahu jsou neskutečně široké

Možností je téměř nepočítaně. Můžete sdílet soubory, dokumenty, fotografie, hudbu nebo videa, ale také webové stránky, přílohy z emailů, obsah nejrůznějších aplikací (například RSS čtečka) a mnoho dalšího. A kam že to můžeme sdílet? Sami si na screenshotu můžete prohlédnout kolik možností je dostupných.

Máme zde BBM, SMS zprávy, email nebo Bluetooth. Nechybí však ani NFC, sociální sítě jako Facebook, Twitter, LinkedIn nebo Foursquare, sdílení do aplikace BlackBerry Remember, kterou zmíníme ještě později, či možnost odeslání obsahu do některé z cloudových služeb Box nebo Dropbox. Videa například můžete sdílet přímo na YouTube, pouze vyplníte detaily k videu a vše probíhá samo na pozadí, aniž byste museli cokoliv dalšího udělat. Na konci uploadu vám pouze přijde notifikace, že video bylo nahráno.

Pokročilý správce souborů se spoustou funkcí

Vraťme se ještě ke cloudovými službám. BlackBerry 10 nabízí již v základu velice povedeného správce souborů, který vám umožňuje pohodlně spravovat celý souborový systém zařízení. Data si můžete zobrazit buď v mřížce nebo jako seznam, funkce jako je kopírování a přesouvání souborů, vytváření složek nebo přejmenování souborů jsou samozřejmostí, překvapí však podpora ZIP archivů. Přímo ze správce souborů můžete archivy s příponou .zip nejen otevírat, ale také je ve správci přímo vytvářet.

Integrace cloudových služeb Box a Dropbox

Čím však správce souborů ještě zaujme je integrace cloudových služeb Box a Dropbox, přičemž například u služby Box získáte při registraci přes BlackBerry 10 zařízení 50 GB online prostoru zdarma. Do služby Box si můžete nastavit automatický upload fotografií, videa a hudby, takže můžete mít neustále zálohovaný veškerý svůj multimediální obsah. Dropbox sice nenabízí automatický upload, nicméně práce s ním je jinak stejně pohodlná jako s Boxem. V rámci služeb Box a Dropbox můžete také využívat fakticky všechny funkce správce souborů, tedy až na podporu ZIP archivů.

Zapomenout nesmíme ani na obchod s aplikacemi BlackBerry World, kde si můžete stáhnout spousty nejrůznějších aplikací a her. BlackBerry 10 při svém uvedení na trh nabízelo na 70 000 aplikací ke stažení, což je vůbec největší počet, se kterým kdy nová platforma na trh přišla.

Obchod s aplikacemi BlackBerry World

Pomohl tomu nejen velký počet překonvertovaných Android aplikací ( o tom dále), ale také velice intenzivní podpora vývojářů ze strany výrobce, který nabízel nejrůznější odměny a bonusy při zveřejnění aplikace na BlackBerry World. I díky tomu nyní na BlackBerry World nalezneme spoustu zajímavých aplikací, i když je pravda, že stále mohou některé aplikace chybět. Nicméně BlackBerry 10 je na trhu měsíc a pokud přihlédneme k tomuto faktu, je výsledek spolupráce BlackBerry s vývojáři obdivuhodný.

Sociální sítě a Instant Messaging: dokonalé propojení všehomíra

Nesmíme zapomenout ani na sociální sítě. BlackBerry si s nimi odjakživa velmi rozumělo a nabízelo velmi kvalitní klienty pro všechny nejrozšířenější sociální sítě a BlackBerry 10 v tomto odkazu pokračuje. Již předinstalovaní jsou klienti pro sociální sítě Facebook, Twitter, LinkedIn a Foursquare a příkladná je také jejich integrace do operačního systému ať už co se sdílení týče nebo co do propojení s kontakty v adresáři.

Aplikace Facebooku

Aplikace Facebooku nabízí standardně téměř všechny funkce, které od ní můžete očekávat. Na zdi vidíte všechny nejnovější příspěvky, můžete rychle aktualizovat stav, nahrát fotografii nebo oznámit polohu. Kdo ví jakou polohu to vlastně myslí. Rychlé zkratky v horní části displeje vám zobrazí aktuální žádosti o přátelství, zprávy a notifikace a levý horní roh vám zpřístupní rozšířené menu. Zde se můžete rychle přepnout na svůj profil, zobrazit si zprávy, události, místa poblíž nebo skupiny. Zatím zde bohužel chybí správa stránek, což například mně trochu vadí, šťouchání nebo možnost mazání zpráv. Aplikace se však stále vyvíjí a další a další funkce budou postupně přibývat. Aplikace Facebooku dále nabízí například integraci do kalendáře, propojení s kontakty v adresáři a také Facebook chat a notifikace integrované do BlackBerry Hub.

Apliakce Twitter

Twitter má svou aplikaci také již přímo předinstalovanou v operačním systému BlackBerry 10 a nutno říct, že opravdu povedenou. Nabízí snad všechno, co od takové aplikace můžete požadovat. Psaní a mazání tweetů, zobrazení konverzací, nápovědu při zmínkách pomocí @, správu vašeho profilu a mnoho dalšího. Stejně jako Facebook má i Twitter dobře zvládnutou integraci do seznamu kontaktů, takže u svých kontaktů můžete mít také jejich Twitter účet a potěší také integrace zpráv a zmínek do BlackBerry Hub. Výtku si aplikace Twitter zaslouží snad jen za absenci správy více uživatelských účtů.

Aplikace LinkedIn a Foursquare

Dále zde máme aplikace LinkedIn a Foursquare. Opět se jedná o velmi kvalitně zpracované aplikace, u kterých jsme nenarazili na nic, co by mohlo člověku chybět. Uživatelské prostředí jasně odpovídá stylu BlackBerry 10, funguje opět integrace s adresářem stejně jako s BlackBerry Hub a práce s aplikacemi je rychlá a pohodlná.

Sociální sítě má tedy BlackBerry 10 zvládnuté na jedničku a jak je na tom s Instant Messagingem, tedy s nejrůznějšími kecálky? Jako čistokrevné BlackBerry nesmí BlackBerry Z10 postrádat aplikaci BlackBerry Messenger, zkráceně BBM. BBM je legendární komunikační nástroj dostupný pouze na platformě BlackBerry, který umožňuje v reálném čase komunikovat s vašimi přáteli, kolegy a podobně. Kromě pouhého chatování můžete také vytvářet skupiny, sdílet obrázky, hudbu, videa a další soubory nebo sdílet kalendáře.

Prostředí aplikace BlackBerry Messenger

Nově je však BBM rozšířeno o nové služby BBM Voice a BBM Video. BBM Voice umožňuje provádět hovory mezi jednotlivými BlackBerry zařízeními a to nejen s operačním systémem BlackBerry 10, ale také se staršími modely s OS 7.1, 7 a 6. Ať už jste na Wi-Fi nebo pouze na 3G síti, hovory jsou velmi kvalitní a zcela srovnatelné se standardními hovory přes GSM. Co však již starší modely nedovedou, je funkce BBM Video. V operačním systému BlackBerry 10 je kromě VoIP hovorů provádět přes BBM také videohovory a můžete tak svůj protějšek nejen slyšet, ale také vidět. Kvalita je velmi slušná, testovali jsme hovory i na 3G síti a hovor byl zcela plynulý. Navíc BBM Video nabídne také unikátní funkci Screen Share. Jak již jistě tušíte, jedná se o sdílení obrazovky, takže během hovoru můžete jednoduše pomocí jednoho tlačítka druhé straně ukázat například fotografii ve vašem zařízení, webovou stránku a podobně. Tato funkce je v mobilních světě zcela unikátní a funguje výborně.

Aplikace BlackBerry Messenger a ukázka BBM Voice a BBM Video

Možná si říkáte, jak jsou na tom další komunikační kanály. Již jsme zmínili, že Facebook chat je integrován přímo do BlackBerry Hub. Z obchodu s aplikacemi BlackBerry World si můžete stáhnout například klienta pro Google Talk a tento týden bude dostupná také oficiální aplikace pro WhatsApp. Potvrzené jsou také aplikace Viber (pravděpodobně v dubnu) a vůbec poprvé se na BlackBerry dočkáme také aplikace Skype. Ke stažení je také Yahoo! Messenger, aplikace Touch, Nimbuzz nebo IM+ Pro. Na své by si měl tedy přijít snad každý a my jsme velmi rádi, že BlackBerry nepodcenilo důležitost mít na nové platformě všechny hlavní aplikace a že spolupracuje s vývojáři na tom, aby své aplikaci na BlackBerry 10 přineslo. Mimochodem, potvrzen byl již také například Instagram.

Práce s Android aplikacemi

Jednou z velice často diskutovaných funkcí BlackBerry 10 je podpora aplikací původně určených pro Android. BlackBerry 10 je fakticky první platforma, která dokáže spustit nejen nativní aplikace, ale také aplikace určené pro jinou platformu. Jak je to vlastně možné?

Google Maps na BlackBerry 10 s funkční navigací a dalšími funkcemi

BlackBerry 10 v sobě obsahuje čistý Android ve verzi 2.3, přičemž některý z brzkých updatů by měl nabídnout Android 4.x. Toto řešení nazvalo BlackBerry jako Android Player. Android aplikace mají k dispozici vlastní sandbox, každá aplikace si otevře vlastní instanci Android Playeru, což umoňuje především plnohodnotný multitasking v BlackBerry 10. Paradoxně tak má BlackBerry 10 vyřešený Android multitasking lépe než samotný Android.

Velká část Android aplikací tak je schopná běžet v rámci tohoto sandboxu a plně spolupracovat se systémem BlackBerry 10. Android Player ovládá to, k čemu mají aplikace přístup, v jednom updatu na konci minulého roku například Android Player umožnil aplikacím přístup k fotoaparátu a další zlepšení Android Player ještě čekají. Ovládání pak obstarává sada gest, kdy tahem z horního rámečku zobrazíte lištu s ovládacími prvky zpět a menu a pokyn zpět můžete také udělat tahem do strany na spodním okraji displeje.

Android aplikace dostanete do BlackBerry 10 dvěma způsoby. Buďto je stáhnete z BlackBerry World, kam je nahrají přímo vývojáři, nebo si je nainstalujete přes počítač. Instalace z BlackBerry World je jednoduchá, velkou výtku však máme na rozlišení nativní aplikací od Androidích. V obchodě nejdou aplikace nijak poznat, poznáte je většinou pouze podle screenshotu.

Pokud budete chtít nahrát aplikace přes počítač, na webu BlackBerryCzech najdete podrobný návod jak to udělat. Je to v zásadě téměř primitivní postup. Vyzkoušeli jsme například instalaci Google Map a fungují naprosto bez problémů a mnohem lépe než na některých levnějších Androidech. Dostupné jsou všechny funkce včetně hlasové navigace nebo ukládání do offline paměti. Nicméně Android aplikacím u BlackBerry 10 se budeme ještě věnovat samostatně, takže teď jedeme dál.

Telefonování a adresář

Co by to bylo za smartphone, kdyby to neumělo telefonovat, že? BlackBerry 10 to samozřejmě zvládá bez problémů, a tak si z něj i zavoláte. Aplikace hovorů je rozdělena na tři záložky. První zobrazuje protokol hovorů, kdy v horní části displeje vidíte trojici rychlých voleb a pod nimi samotný protokol hovorů s možností odfiltrování pouze nepřijatých hovorů.

Aplikace telefonování

Druhá záložka nabízí rychlý přístup ke kontaktům v adresáři a třetí záložka klasický číselník s možností rychlého přidání vytočeného čísla do kontaktů. Obrazovka během hovoru zobrazuje fotografii kontaktu, klávesy pro přepnutí hovoru na hlasitý reproduktor, ztlumení mikrofonu, přidání dalšího hovoru nebo zaznamenání poznámky. Pokud navíc máte u kontaktu uložený jeho PIN v BBM, můžete přímo přepnout hovor na BBM Video.

Adresář

Během hovoru vás jistě potěší spolehlivá funkce senzoru přiblížení, takže si uchem nenamačkáte nic na displeji a také zvuk z reproduktoru je bezproblémový, čistý a dostatečně hlasitý. Co se týče adresáře, tak ten plně odpovídá tomu, na co jsme u BlackBerry zvyklí. Přehledný a maximálně podrobný. V menu si můžete vybrat, které adresáře chcete, aby se vám odfiltrovaly, takže si zobrazíte například ty, které máte při pracovním emailu. V nastavení si dále můžete určit, které adresáře se vůbec mají zobrazovat. Týká se to například kontaktů z Facebooku nebo Twitteru, které by mohly samy o sobě v aplikaci překážet. Jednoduše je vypnete.

Karta kontakty je rozdělena do tří částí. V detailech o kontaktu vidíte veškeré informace o daném kontaktu. Klasické detaily jako jsou jméno, telefonní čísla, emaily nebo adresu doplňují další drobnosti, jako jsou například webové stránky, PIN BlackBerry (BBM kontakt), účty sociálních sítí Facebook, Twitter nebo LinkedIn, firma, pozice nebo narozeniny, ale také například pager nebo fax. Kliknutím na jednotlivé položky pak začnete rovnou provádět danou akci – například volat, psát SMS nebo email či otevřít příspěvek ze sociální sítě.

Karta kontaktu

Druhou částí karty kontaktu jsou aktualizace sociálních sítí, kde můžete vidět poslední aktivitu daného kontaktu na sociálních sítích. Poslední záložku tvoří aktivity kontaktu, které jste s ním měli. To znamená, že zde můžete vidět hovory, zprávy, schůzky, chat a další detaily s daným kontaktem.

U adresáře samozřejmě nechybí možnost plnohodnotné synchronizace. Bezdrátově můžete BlackBerry 10 pohodlně synchronizovat se službami jako je Gmail, Yahoo! Mail nebo Microsoft Live/Hotmail/Outlook.com. Majitele vlastních poštovních serverů pak jistě potěší plnohodnotná podpora Microsoft Exchange ActiveSync a pokud vám ani toto nebude stačit, tak je zde připravena podpora protokolu CardDAV pro synchronizaci kontaktů.

Zprávy a klávesnice

A konečně jsme se dostali k části, která se věnuje hlavní doméně BlackBerry a to sice ke zprávám a klávesnici. SMS zprávy prolétneme jen tak v rychlosti. Zkrátka tady jsou, jsou integrované do BlackBerry Hub, zobrazují se ve formě konverzací a pár lidí je dnes ještě používá. Můžete je také proměnit v MMS a to tím, že k nim přidáte přílohu v podobě obrázku, videa, polohy, poznámky, kontaktu, události a dalších.

Ale co je to vlastně ten BlackBerry Hub? Již několikrát jste toto pojmenování v recenzi četli, a pokud sledujete mobilenet.cz pravidelně, tak jste již jistě tento výraz v našich článcích zachytili. BlackBerry Hub je vlastně aplikace, do které se integrují veškeré notifikace, události a novinky, které se v operačním systému BlackBerry 10 odehrají.

BlackBerry Hub

V jednom seznamu vidíte okamžitě všechny události, které se v telefonu odehrály. Přehledně pod sebou vidíte všechny emaily, SMS zprávy, notifikace aplikací, chaty z BBM a Facebooku, zprávy z Twitteru a podobně. Obsah si můžete samozřejmě filtrovat a jednoduše si tak zobrazit například jen jeden emailový účet nebo pouze konverzace BBM a v nastavení si samozřejmě můžete určit, které služby mají být v BlackBerry Hub vidět rovnou a které například až po výběru konkrétní položky v menu filtrů.

Gesto BlackBerry Peek

Důležitá vlastnost BlackBerry Hub je ta, že se do něj můžete podívat kdykoliv a odkudkoliv. Pomocí gesta BlackBerry Peek totiž můžete nahlédnout do Hubu z jakékoliv aplikace, z jakékoliv nabídky, z každého nastavení. Velice rychle tak zjistíte veškeré potřebné informace o nových událostech a notifikacích. Jednoduše nahlédnete, a když vás daná událost nevzrušuje, tak jednoduše pokračujete v práci, v prohlížení internetu, ve sledování vašeho oblíbeného seriálu a podobně.

V rámci BlackBerry Hub můžete také vytvářet veškeré nové zprávy, je jedno jestli chcete psát email, SMS, na BBM nebo na Facebook. Jednoduše dáte vytvořit zprávu, zvolíte typ zprávy a píšete. Vše je zkrátka dostupné přímo z BlackBerry Hub, veškerá komunikace je pohromadě na jednom místě. Nemusíte hledat tady, pak tady, a když to nenajdete, tak ještě jinde.

A nyní k emailovým účtům. V našem článku na BlackBerryCzech jsme vás již informovali, že BlackBerry 10 již nepotřebuje speciální datový tarif, aby byly dostupné všechny funkce, a týká se to především emailového klienta. U BlackBerry Z10 můžete fungovat s jakýmkoli datovým tarifem a dokonce nemusíte mít datový tarif vůbec a můžete fungovat pouze přes Wi-Fi. Pro mnoho uživatelů bude konec služeb BlackBerry Internet Service a BlackBerry Enterprise Server špatnou zprávou, další početná skupina uživatelů však tuto novinku jistě uvítá.

Vytváření emailu

BlackBerry Z10 pokračuje v odkazu BlackBerry a nadále se jedná o špičkové zařízení pro práci s emaily. Emailový klient plně podporuje emailové protokoly POP, IMAP i SMTP a problém mu nedělá ani klasický Microsoft Exchange. Pokud máte firemní server běžící na MS Exchange, Lotus Domino, Cortado nebo Kerio, tak vás jistě potěší plná podpora ActiveSync, takže si rozumí také s těmito a dalšími emailovými servery včetně synchronizace kontaktů, kalendářů, poznámek a úkolů.

Prostředí emailového klienta do značné míry koresponduje se samotným BlackBerry Hub. Při vytváření emailu se překryje okno BlackBerry Hub právě psaným emailem a u políčka pro adresu vám telefon rovnou nabídne nejčastěji používané kontakty. Máme zde samozřejmě také políčka pro kopii a v kontextové nabídce se nachází i možnost skryté kopie. Na spodní liště pak vidíte rychlé zkratky pro přidání přílohy, formátování textu a nastavení důležitosti emailu.

Zobrazení emailu

Při čtení emailu je téměř celé okno vyhrazeno pro samotný email. V horní části displeje můžete vidět odesílatele, a když na něj kliknete, přejdete rovnou na kartu daného kontaktu. Ve spodní části opět můžeme vidět rychlé volby pro odpověď, odpověď všem z konverzace a předání emailu dál. V kontextové nabídce pak čekají možnosti jako je uložení emailu do konkrétní složky (IMAP), zobrazení kontaktu, pozvání kontaktu na schůzku nebo příznak, který reprezentuje vlaječku v Outlooku a hvězdičku v Gmailu.

S končícími službami BIS/BES se však také ztrácí jedna z výhod BlackBerry. Fakticky jakýkoliv emailový účet, ať POP či IMAP, dokázalo BlackBerry přeměnit v Push email. Tedy že emaily dorazí do zařízení okamžitě. Tuto funkcionalitu obsluhují servery BlackBerry, nicméně u BlackBerry 10 je již tato starost přenechána na samotných emailových serverech. V praxi to znamená, že pokud daný emailový server neubude podporovat technologii Push, tak vám emaily budou chodit v určených časových intervalech – nejkratší možný je 15 minut. Většina služeb však dnes již Push podporuje a výjimkami nejsou ani Gmail nebo Outlook.com a další služby.

A jak je na tom klávesnice? BlackBerry = skvělá klávesnice - tuto rovnici zná v mobilním světě téměř každý, ale týká se především špičkových hardwarových QWERTY klávesnic, na které jsme u BlackBerry byli zvyklí. U dotykových displejů jsou však klávesnice zcela o něčem jiném, ovšem BlackBerry to rozhodně nepodcenilo. Klávesnice, kterou vyvinulo BlackBerry pro svůj dotykový model s operačním systémem BlackBerry 10 se řadí mezi ty nejlepší, které můžete na dotykových displejích potkat.

BlackBerry Klávesnice

Na první pohled klávesnice nenabízí nic moc extra. Zaujme snad jen její velikost, neboť využívá celé dostupné plochy displeje a klávesy jsou „nalepené“ na sebe, takže jsou opravdu velké. To pravé kouzlo začíná až ve chvíli, kdy začnete psát. Nad jednotlivými písmenky se totiž začínají zobrazovat návrhy slov a je normální, že jich najednou vidíte třeba pět nebo šest. Slova do textového pole hodíte pomocí jednoduchého gesta, kdy slovo jakoby hodíte nahoru.

Tento způsob prediktivního zadávání je v mobilním světě nevídaný, ale je potřeba uznat, že je velmi povedený. S postupem času se klávesnice učí váš styl psaní, navrhuje vám relevantní slova nejen podle toho, jak často je používáte, ale také podle kontextu. Na napsání celé věty vám tak stačí zlomek „úderů“ do klávesnice, než které byste museli provést při běžném psaní a s prediktivním zadáváním, které známe z Androidu nebo iOS, se to fakticky nedá srovnávat. Navrhovaných slov je mnohem více a navíc se zobrazují vždy nad daným písmenkem, takže už při hledání daného písmenka vidíte, že vám telefon slovo už vlastně nabízí.

BlackBerry Klávesnice

Jediná klávesnice, která mi na dotykových zařízení opravdu vyhovovala byla klávesnice Swype, kterou teď v různých modifikacích můžeme potkat u mnoha výrobců. BlackBerry 10 klávesnice se mi však líbí ještě o trochu více. Nabízí také různá šikovná gesta. Například podržením prstu na písmenku z písmena udělá kapitálku, delším podržením vám nabídne různé verze s diakritikou. Tahem po klávesnici směrem doleva můžete najednou vymazat celé slovo a tahem dolů zobrazíte sekundární znaky, jako je otazník, vykřičník, zavináč, matematická znaménka a podobně. Velmi jsem si oblíbil například funkci, že se na klávesnici automaticky zobrazí řádek s čísly navíc v případě, že jste v políčku pro zadávání hesla. Nemusíte tak pro číslice složitě pořád přepínat klávesnici.

Velmi pohodlně se na klávesnici pracuje také jednou rukou. Díky predikci se palec mnohem méně „naběhá“ a navíc všechny návrhy slov jsou skutečně nadosah a nemusím palec natahovat někam nahoru. BlackBerry 10 však kromě klávesnice nabízí ještě jeden způsob zadávání textu. Přítomné je totiž hlasové ovládání se schopností převodu řeči na text. Bohužel však nepodporuje češtinu, přítomny jsou pouze jazyky, jako je angličtina, ruština, němčina, španělština, francouzština a podobně. Nicméně náš test s angličtinou dopadl dobře a schopnost rozpoznání řeči je skutečně pokročilá. Zajímalo by nás, jaký převodník BlackBerry používá. Myslíte, že Google?

Organizační funkce a GPS

BlackBerry se nerovná jen klávesnice, BlackBerry se pro mnoho uživatelů rovná také perfektnímu pracovnímu nástroji a v tomto duchu se nese také BlackBerry 10. Není to jen zařízení nabité multimediálními funkcemi, ale také spoustou užitečných funkcí pro organizaci času a pracovní nasazení.

Denní a týdenní zobrazení kalendáře

Začneme obligátně kalendářem. Ten patří u BlackBerry Z10 mezi to nejlepší co můžete v mobilním světě potkat. Nabízí přehledné zobrazení dne, týdne a měsíce, přičemž den a týden si ještě můžete upravit podle sebe. U denního zobrazení si například můžete zobrazit celý plán v časové ose nebo můžete zvolit zobrazení denního programu či pouze seznam lidí, se kterými se v daný den máte sejít. U týdenního zobrazení pak můžete využít možnost zobrazit si celý týden, tedy sedm dní, nebo pouze pracovní týden, tedy od pondělí do pátku.

V měsíčním zobrazení pak vidíte přehledně náhled celého měsíce, kde každá událost je označena barvou podle toho, v jakém kalendáři se nachází. Navíc můžete využít tučných číslic, které ukazují, jak moc je který den nabitý. Je to jednoduché – čím větší písmo, tím nabitější den. Ve spodní části displeje se zobrazují jednotlivé událost, které vás daný den čekají, respektive které jsou naplánované.

Měsíční zobrazení kalendáře, nastavení a nová událost

Při přidávání nové události můžete samozřejmě nejen vybírat, do kterého kalendáře ji uložíte, ale také jí přiřadit spoustu detailů. Název události, místo, čas, opakování, poznámky, připomenutí nebo pozvat další účastníky, to vše můžete nastavit při vytváření události. Do kalendáře se uloží pod barvou odpovídající zvolenému kalendáři.

Samozřejmostí je také plnohodnotná podpora synchronizace kalendáře. Využít můžete synchronizaci se službami Gmail nebo Outlook.com a jak jsme již zmínili, díky podpoře Microsoft Exchange s ActiveSync nemá BlackBerry Z10 problém ani s vlastními emailovými servery. Podporován je také protokol CalDAV, díky čemuž si do zařízení můžete spárovat klidně vícero kalendářů například z Gmailu. Rychlost synchronizace závisí na daném serveru. Pokud podporuje ActiveSync, respektive Push, tak je synchronizace okamžitá. Jinak se kalendář synchronizuje v daných intervalech stejně jako emaily.

Pokud vás zajímá, zda se dá BlackBerry Z10 synchronizovat i jinak než bezdrátově, tak zatím ne. Software BlackBerry Link, určený pro komunikaci počítače s BlackBerry 10 a PlayBookem, zatím umí synchronizovat pouze multimediální soubory a dokumenty, nicméně podpora synchronizace přes kabel nebo Wi-Fi s počítačem byla již potvrzena a měla by se objevit v jednom z prvních updatů softwaru BlackBerry Link.

Documents to Go, textový a tabulkový procesor

BlackBerry Z10 jistě potěší mnoho uživatelů tím, že nabízí plnohodnotný kancelářský balík Documents To Go. Umožňují pracovat se soubory z aplikací Microsoft Word, Excel a PowerPoint a to konkrétně s formáty doc, docx, xls, xlsx, ppt a pptx. V případě dokumentů a tabulek pak funguje nejen prohlížení, ale také editace a vytváření dokumentů. Editory dokumentů i tabulek nabízí spoustu možností formátování, podporu záložek nebo zobrazení počtu slov. Velkou výhodou Documents To Go u BlackBerry 10 je integrace cloudových služeb v samotném OS, takže si můžete otevřít také dokumenty uložené v cloudu.

Aplikace Print To Go

A u dokumentů ještě zůstaneme, neboť je přítomna navíc aplikace Print To Go. Ti co vlastní tablet BlackBerry PlayBook již jistě tuší, o co se jedná, ostatním tuto aplikaci samozřejmě přiblížíme. Print To Go je aplikace, která umožňuje doslova obrazně řečeno vytisknout dokument z počítače do zařízení a to bezdrátově, pouze přes internet. Jakýkoli dokument, jakýkoliv obrázek, jakákoliv webová stránka. V počítači zvolíte tisk, jako tiskárnu vyberete software Print To Go (stáhnete ze stránek BlackBerry), obsah se automaticky převede do formátu PDF a šifrovaně se odešle přes internet do zařízení. V zařízení se vám pak automaticky uloží do aplikace Print To Go, kde můžete se souborem dále pracovat.

Další neméně užitečnou funkcí je aplikace BlackBerry Remember. Jedná se o aplikaci kombinující úkoly a poznámky a dokáže velice zpříjemnit každodenní rutinu s věcmi typu GTD. Aplikace BlackBerry Remember umožňuje pohodlně do složek řadit jednotlivé úkoly a poznámky, přiřazovat k nim termín splnění, přílohy v podobě hlasových poznámek, fotografií nebo souborů a přiřazovat jim různé tagy. Nabízí také možnost bezdrátové synchronizace s MS Exchange a dokonce nabízí integrovanou aplikaci Evernote.

Aplikace BlackBerry Remember

Co ovšem činí aplikaci naprosto unikátní je její integrace do samotného systému. Ve stejné nabídce jako sdílíte obsah na sociální sítě či posíláte přes Bluetooth, email a podobně, totiž naleznete také položku BlackBerry Remember. Cokoliv co můžete sdílet – multimédia, texty, dokumenty, webové stránky, aplikace – všechno můžete jednoduše uložit do BlackBerry Remember a například si tak uložit úkol, že se máte vrátit na mobilenet.cz abyste se dozvěděli zase něco nového.

Aplikace hodiny a budík

Tím však výčet pracovních a organizačních funkcí nekončí. Co by to bylo za telefon, kdyby vás nedokázal hned po ránu vytočit budíkem. BlackBerry 10 nabízí budík jednak při režimu Ložnice, o kterém jsme se zmiňovali již dříve, a jednak v aplikaci Hodiny. Budík nabízí možnost opakování, volbu vlastního tónu či dobu odložení. Bohužel není zde možnost nastavení více budíků, což by se jistě hodilo. Aplikace hodin dále nabízí záložku Světové hodiny, kde si můžete zobrazit aktuální čas v nejrůznějších městech po celém světě, a ještě Stopky a Časovač, které myslím není třeba představovat.

Kalkulačka

Praktická kalkulačka nabídne základní matematické operace a gestem z horního rámečku ji můžete proměnit na skvělý převodník jednotek nebo počítadlo spropitného. Nevím, jestli počítadlo spropitného kdy někdo použil, ale je přece super, že tu taková možnost je, no ne?

Hlasový asistent BlackBerry 10

Myslím, že v této sekci je také místo pro další z novinek u platformy BlackBerry, a to sice hlasového asistenta. Nemá žádné speciální jméno, není to BlackSiri ani B-Voice, je to zkrátka pouze hlasový asistent. Dokáže vám pomoci vyhledávat na internetu, naplánovat vám schůzku do kalendáře nebo odeslat email vašemu kolegovi, že se zpozdíte na schůzku. Funguje moc hezky, ale má jednu vadu na kráse. Neumí česky, a tak se budete muset spokojit s angličtinou, němčinou, ruštinou, čínštinou nebo jinými světovými jazyky.

BlackBerry Mapy

To by asi bylo k těmto funkcím vše, teď se ještě podíváme na GPS. BlackBerry Z10 má ve své výbavě čip A-GPS, takže ani navigace mu není cizí. Integrované BlackBerry Mapy nabízí podrobné mapové podklady, bohužel však ještě v současnosti nejsou v ČR použitelné. Důvod je snadný, podle BlackBerry svět končí za hranicemi Německa, takže zatímco Západní Evropa se přímo hemží nejrůznějšími silnicemi, cestami a dálnicemi, na východ od Německa a Rakouska je pouze šedé nic s občasnými tečkami u velkých měst. Například Praha. Nebo Brno. Mapové podklady jsou přímo od TomTomu, takže s pokrytím by problém být neměl. Snad se dočkáme co nejdříve.

Naštěstí si však navigace-chtiví uživatelé přijdou na své díky aplikacím z BlackBerry World, kde si mohou stáhnout již několik mapových aplikací nebo mohou například nainstalovat Android verzi Google Map, které, jak jsme již zmínili dříve, fungují na BlackBerry Z10 skvěle, a to včetně navigace. Pro lepší orientaci v přírodě je pak připravena hezky vypadající aplikace Kompas, která vám ukáže nejen Sever, ale také vaší aktuální polohu.

Internet a konektivita: chválíme i za NFC a rychlý prohlížeč

BlackBerry Z10 nabízí také zbrusu nový internetový prohlížeč, který eliminuje všechny výtky k prohlížeči u dřívějších modelů BlackBerry. Co zaujme na první pohled je především jeho výkon. Operační systém BlackBerry 10 si skvěle rozumí s technologií HTML 5 a dokazuje to také na výsledku s portálu html5test.com, kde svým výsledkem 485 + 11 bodů deklasuje všechny současné mobilní i stolní prohlížeče. O prvenství se s BlackBerry 10 přetahuje pouze Tizen 2, který je zatím stále ve vývoji, ale bude velice zajímavé sledovat, zda se tyto dva operační systémy dostanou do přímé konfrontace na bitevním poli mobilních operačních systémů.

Internetový prohlížeč

BlackBerry 10 dále nabídne ještě jednu unikátnost – fakticky jako jediný současný operační systém plně podporuje technologii Flash, takže mu nejsou cizí ani videa na internetu ve Flashi a podobně. Samotný pohyb po internetových stránkách zvládá prohlížeč na jedničku, stránky vykresluje přesně a v rychlosti načítání s v ničem nezadá se systémy iOS nebo Android. Velmi šikovná je možnost uložení záložky webu přímo na domovskou obrazovku, takže se pak tváří téměř jako aplikace. Pokud používáte často nějaké webové aplikace nebo máte své oblíbené stránky, tak se vám tato funkce jistě hodí.

Naopak malou výtku musím mít k úvodní stránce prohlížeče, která nabízí osm náhledů stránek vybraných nevím, zda podle četnosti návštěv nebo jako naposledy otevřené. Prohlížeč je vybaven také správcem stahování a pro vášnivé čtenáře je zde připraven také režim čtečky, který vám chytře z webových stránek vyzobe hlavní text a ten zobrazí ve formátu příjemnějším pro čtení. Osobně pak velmi oceňuji funkci automatického doplňování formulářů a zapamatování.

Internetový prohlížeč

Internet samozřejmě nepřijde sám, je třeba jej do telefonu nějak dostat a k tomuto účelu je BlackBerry Z10 vybaveno téměř ukázkově. Na trh se dostanou celkem tři verze tohoto přístroje: STL-100-1, STL-100-2 a STL-100-3. Verze jedna je určená při Asii a Blízký Východ, verze 2 pro Evropu a verze 3 pro Ameriku. Naše verze v Evropě nabídne podporu sítí 2G i 3G, navíc však přináší také podporu sítí čtvrté generace, tedy LTE. LTE například chybí u verze 3, takže pozor, pokud byste si chtěli Z10 přivézt z východu nebo chtěli kupovat „šedivky“.

Kromě mobilních dat můžete využít také Wi-Fi a to na frekvencích 2,4 i 5 GHz. O rychlý přenos dat mezi zařízeními se postará Bluetooth ve verzi 4.0 a bleskové spárování jak s telefony, tak s příslušenstvím obstará technologie NCF. K počítači můžete BlackBerry Z10 připojit buď přes Bluetooth nebo kabelem a nechybí ani podpora pro mass-storage jak pro interní paměť přístroje, tak pro paměťovou kartu. A na závěr ještě musíme zmínit micro HDMI, které vám umožní spojit vaše zařízení s televizorem nebo projektorem a vy si tak můžete vychutnat multimediální obsah ještě lépe.

Závěr a zhodnocení: premiéra na jedničku

Nacházíme se v poslední fázi naší recenze. Pokud jste recenzi poctivě přečetli až sem, děkuji vám, že jste obětovali svůj čas a doufám, že vám recenze přinesla spoustu užitečných informací. Na řadě je zhodnocení nového zařízení BlackBerry Z10.

Jak se povedl BlackBerry návrat do segmentu TOP smartphonů? Je BlackBerry Z10 skutečně alternativou dnešním vlajkovým lodím s operačními systémy Android, iOS nebo Windows Phone? Odpověď nechám na vás, faktem ovšem zůstává, že BlackBerry odvedlo na operačním systému BlackBerry 10 pořádný kus práce.

Bílá varianta BlackBerry Z10 se zatím u nás prodávat nebude, je svázána s exkluzivitou, například v UK ji nabízí pouze Phones4u

Výrobce neuspěchal uvedení nové platformy na trh, raději si vyslechl pár nepěkných komentářů o dlouhém čekání, ale odměnou bylo vyléčení většiny dětských nemocí, kterými trpěly a mnohdy ještě trpí konkurenční operační systémy. BlackBerry se poučilo ze svých chyb, například při uvedení tabletu BlackBerry PlayBook, ale také z chyb ostatních a díky tomu máme před sebou téměř dospělý operační systém s velkým potenciálem.

Pokud bychom měli BlackBerry Z10 něco vytknout, bude to pravděpodobně slabší výdrž baterie, horší výsledky fotoaparátu při špatném světle, absence ekvalizéru u hudebního přehrávače nebo chudší prodejní balení. Někomu se nemusí líbit také trochu vyšší cena, na druhou stranu BlackBerry nebylo nikdy z levného kraje a například model Bold 9900 přišel na trh se stejnou cenovkou.

Limitovaná edice BlackBerry Z10 v červené barvě, kterou mohli získat vývojáři

Menší počet aplikací za nevýhodu považovat nemůžeme, naopak BlackBerry tento parametr rozhodně nepodcenilo a po měsíci na trhu již nabízí ke stažení přes 100 tisíc aplikací a většinu must-have aplikací buď již můžete stáhnout, nebo se objeví v následujících týdnech. Na druhou stranu například Android aplikace by si rozhodně zasloužily v BlackBerry World jasné oddělení od nativních aplikací.

Naopak čím BlackBerry Z10 zaujme, je zcela nový operační systém BlackBerry s mnoha zajímavými funkcemi, netradičním ovládáním a skvělou klávesnicí, dále pak kvalitní zpracování, špičkový displej a kompaktní rozměry. Zmínit musíme také podporu nových technologií jako je NFC, LTE nebo Bluetooth 4.0, kvalitní fotoaparát nebo micro HDMI konektor.

BlackBerry Z10 je zařízení, které netrpí žádnými vážnými nedostatky a drobné výtky ještě mohou bez problémů odstranit updaty operačního systému. Pokud hledáte alternativu k operačním systémům Android a iOS a chcete vyzkoušet něco zbrusu nového, BlackBerry Z10 by vás rozhodně mohlo zaujmout. Nabídne mnoho zajímavých funkcí a velký potenciál do budoucna. Předobjednávky BlackBerry Z10 jsou nyní v plném proudu a první zájemci se dočkají již příští pondělí 18. března.

Konkurenti

Samsung Galaxy S III

Pojďme se nyní podívat na hlavní konkurenty BlackBerry Z10. Začneme ve stáji Android, kde musíme jasně zmínit Samsung Galaxy SIII. SGSIII jasně boduje především cenou, je o několik tisíc levnější. Nabídne srovnatelný výkon i fotoaparát, na druhou stranu je mnohem větší. Android verze 4.x s nadstavbou TouchWiz je již mnohým povědomá, takže to není krok do neznáma.

HTC One

Jasným konkurentem je také nově představené HTC One, vlajková loď HC pro rok 2013. Nabídne větší displej, ultimátní výkon a operační systém Android 4.1 Jelly Bean. Novinkou je také 4Mpx fotoaparát s technologií ultrapixelů, který jsme již v redakci otestovali. Za další konkurenty bychom mohli považovat prakticky všechny vlajkové lodě Androidu, včetně Sony Xperie Z nebo Xperie T, LG Optimus 4X HD nebo Optimus G, případně pak LG Nexus 4.

Apple iPhone 5

Dalším zcela jasným konkurentem je Apple iPhone 5. Velikostně srovnatelné zařízení vyrobené z ušlechtilých materiálů a s obrovskou zásobou aplikací v obchodě App Store. Oproti BlackBerry Z10 nabídne trochu horší displej, slabší hardwarovou výbavu a cena je také o nějakou tisícovku vyšší. Apple ovšem může těžit z toho, že se jedná již o zavedený operační systém s obrovským ekosystémem a nepřebernou nabídkou aplikací. A je to Apple.

Nokia Lumia 920

Nakonec zmíníme soupeře ze stáje Windows Phone, tedy vlastně Nokia. Vlajková loď finského výrobce, Nokia Lumia 920 nabídne především špičkový fotoaparát, který se řadí na špičku všech dnešních chytrých telefonů. Srovnatelný je výkon obou zařízení a dokonce i rozlišení displeje je totožné, i když BlackBerry jej používá na menší úhlopříčce. Nokia Lumia 920 je však nesrovnatelně větší a těžší, cena je naopak srovnatelná. Dalšími konkurenty mohou být například HTC 8X nebo Samsung Ativ S.

blackberry-z10
Klady
  • standardní konektory micro USB a micro HDMI
  • zajímavý netradiční způsob ovládání
  • kompaktní rozměry
  • kvalitní konstrukce
  • bohatá funkční výbava
  • vzhledem k mládí velice dobrá optimalizace operačního systému
  • 2GB paměti RAM
  • vysoký výkon
  • špičkový displej s jemným rozlišením
  • NFC
  • kvalitní fotoparát
Zápory
  • mírně vyšší cena
  • chudé prodejní balení
  • absence ekvalizéru
  • slabší výdrž baterie
  • horší výsledky fotoaparátu při špatném světle
  • Android aplikace nelze v BlackBerry World rozeznat
  • pouze 8 souběžně spuštěných aplikací
  • zatím nejsou k dispozici mapy pro ČR
Diskuze ke článku
John
Apple nabidne slapši hardver ved podla benchmarkov je to jeden z najvykonejších telefonov
Petr
Kdy už bude konečně videopohled na htc ONE?
Martin
Nevím co dělám s Mou Z10, ale rozhodně když jí používám tak nevydrží ani půl dne :-( Měl by to opravit alespoň trochu update, ale nějak ho nemůžu do telefonu dostat :-(
Zdeněk
Já myslel že je to diskuze o BlackBerry... :) za mě určitě palec nahoru. Mě se to opravdu líbí ale můj problém je cena :( ale to je jedno, jinak displej, rozměry, ovládání no prostě paráda... No a jinak HTC One tak na to se taky hodně těším :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze