BlackBerry Q5
recenze

BlackBerry Q5

Střední cesta s BlackBerry 10

Do redakce nám dorazilo toho času nejnovější zařízení s operačním systémem BlackBerry 10, a to sice model BlackBerry Q5. Ten se bude snažit rozšířit novou platformu v kategorii střední třídy. . Zda k tomu má BlackBerry Q5 všechny potřebné předpoklady a zda není cena příliš vysoká se dozvíte v naší dnešní recenzi.

Od představení nových modelů BlackBerry Z10 a Q10 s operačním systémem BlackBerry 10 na začátku letošního roku ve vzduchu visely otázky, zda se BlackBerry bude snažit vybojovat podíl na trhu pouze s top smartphony. Vzhledem k široké základně uživatelů levnějších BlackBerry řady Curve bylo však jen otázkou času, kdy BlackBerry uvede dostupnější model s operačním systémem BlackBerry 10. A tím je právě BlackBerry Q5.

BlackBerry Q5 je dostupné v několika barevných variantách

Nejedná se však o žádný low-end, výbava BlackBerry Q5 je velice zajímavá. Nabídne kvalitní displej, skvělou klávesnici, výkonný hardware a také slušný fotoaparát. Prim však samozřejmě hraje nový operační sytém BlackBerry 10. A jaká je cena nového BlackBerry? Cena startuje na 9800,- Kč, tedy podobná hodnota, za kterou přišel na trh například model Curve 9360. Není to příliš mnoho? Dokáže si vysokou cenovku Q5ka obhájit?

Obsah balení

  • BlackBerry Q5
  • stereo headset s funkcí handsfree
  • micro USB kabel pro nabíjení a spojení s počítačem
  • nabíječka do sítě s USB konektorem

Technické parametry BlackBerry Q5

Kompletní specifikace
Konstrukce120 × 66 × 10,8 mm, 120 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 3,1" (720 × 720 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 560 × 1 440), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8960, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémBlackBerry OS 10
Akumulátor2 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:44 hodin
Dostupnostsrpen 2013, 9 840 Kč

Design a zpracování

BlackBerry Q5 patří po designové stránce mezi vcelku originální zařízení. Své na tom samozřejmě dělá přítomnost hardwarové QWERTY klávesnice, jelikož takové přístroje dnes již na trhu téměř nenajdeme. Design telefonu je celkem povedený, i když hodně jednoduchý a oproti vyšperkované Q10 působí dost levně. K tomu dále přispívá i použití velmi levných plastů na celém těle telefonu, které by slušely spíše mobilům za 2 tisíce.

Rozměry BlackBerry Q5 jsou 120 × 66 × 10,8 mm a hmotnost 120 gramů. Q5ka je tedy prakticky stejně velká jako její sourozenec Q10, hmotnost je však o 14 gramů nižší. Celkově se BlackBerry Q5 velice příjemně drží v ruce a to především díky zaobleným hranám zadního krytu. Na druhou stranu zadní kryt z lesklého plastu celkem nepříjemně klouže a úchop není zdaleka tak jistý jako u modelů Z10 nebo Q10.

Porovnání BlackBerry Q5 a BlackBerry Q10

Zepředu nechává design vyniknout nejen klávesnici, ale také displeji s 3,1" úhlopříčkou s černým rámečkem. Ten zůstává černý také u všech barevných variant BlackBerry Q5. Dostupné budou totiž minimálně tři barevné varianty - černá, bílá a atraktivní červená. Především červená varianta se setkává s velkým zájmem, neboť je to v mobilním světě velice neobvyklá barva. Podobnou cestou barevných telefonů se vydala také Nokia se svými modely Lumia a uživatelé evidentně možnost výběru barvy svého telefonu vítají.

Podívejme se na BlackBerry Q5 hezky kolem dokola počínaje přední stranou. Jak jsem již zmínil výše, přední straně dominují dva prvky - hardwarová QWERTY klávesnice s 35 klávesami a nad ní IPS LCD s úhlopříčkou 3,1 palce. Nad displejem se nachází otvor telefonního reproduktoru, vedle kterého je ukryta sada senzorů a ikonická notifikační LED.

Zadní, velmi levně vypadající strana BlackBerry Q5, je z velké části zcela prázdná a dává naplno vyniknout barevnému provedení modelu. Uprostřed zadního krytu se třpytí stříbrné logo výrobce a v levém horním rohu naleznete čočku 5Mpx fotoaparátu s přisvětlovací LED. Tím výčet prvků na zadní straně končí, zmínit však musíme ještě jednu věc. Zadní kryt BlackBerry Q5 totiž není odnímatelný. Je to tak vůbec první BlackBerry v dějinách, u kterého si uživatelé nemohou sami vyměnit baterii.

Přesuňme se nyní na boky telefonu a začneme hned zprava. Pravý bok BlackBerry Q5 obsahuje pouze kolébkové tlačítko pro ovládání hlasitosti a třetí klávesou uprostřed. Levý bok nabízí trochu více prvků a to sice micro USB konektor v umístěný v horní části a kousek pod ním asi tu největší slabinu, kterou BlackBerry Q5 má.

Krytka slotů na micro SIM kartu a paměťové karty se dvakrát nevyvedla

Tato slabina souvisí s již zmíněným zadním krytem, který nelze jednoduše z telefonu sejmout. Logicky tedy vyvstává otázka - kudy se do Q5ky strká SIM karta? SIM kartu ve formátu microSIM umisťujete do slotu, který je právě na levém boku přístroje. Společně se SIM slotem zde nalezneme také slot pro paměťové karty micro SDHC a oba prvky jsou schované pod vyklápěcí krytkou.

BlackBerry Q5 – první pohled

Řešení možná efektivní, ale rozhodně ne kvalitní. Krytka má totiž vcelku velkou vůli a již po několika otevřeních krytky je vůle opravdu znatelná. Nemyslím si, že by hrozilo samovolné otevření krytky nebo něco podobného, její viklání však nepěkně narušuje jinak precizní a velice pevnou konstrukci samotného telefonu, které lze vytknout snad jedině už zmiňované použití levnějších plastů, kvůli kterým telefon působí hodně lacině. Především u černé varianty jsou levnější plasty opravdu znát, na druhou stranu červená varianta s lesklými plasty na tento neduh dává zapomenout.

A na závěr nám zbývají ještě spodní a horní hrana. Začneme tedy nahoře. Horní hrana skrývá kromě 3,5mm jack konektoru pro sluchátka také tlačítko pro vypínání/uspání zařízení. Mezi těmito prvky našel své místo druhý mikrofon pro redukci okolního šumu při hovorech. Klasický mikrofon se nachází na spodní hraně, kde také najdete otvor hlasitého reproduktoru.

Baterie a výdrž

BlackBerry Q5 co do výdrže rozhodně nezklame. Podle některých ukazatelů je výdrž dokonce ještě o malý kousek lepší než u vyššího modelu Q10, kdy už tento nás velmi mile překvapil. Model Q5 je vybaven akumulátorem Li-Ion s kapacitou 2180 mAh.

V běžném provozu, který zahrnuje zhruba půl hodiny hovorů, surfování na internetu a především spoustu emailů, zpráv na BBM a WhatsApp, stahování a testování aplikací a asi hodinu a půl hudby denně, vydrží model Q5 bez problémů více než jeden den. Kolega, který provede denně desítky hovorů, i když jinak používá telefon trochu méně, se dostane pohodlně na dvoudenní výdrž.

BlackBerry Q5 bude dostupné i v atraktivní červené barvě

Ale abychom měli také nějaké přímé srovnání, otestovali jsme BlackBerry Q5 také v našem standardizovaném testu přehrávání streamovaného HD videa. BlackBerry Q5 se dostalo na hodnotu 414 minut, což je srovnatelná hodnota jako u modelu Q10 (448 minut). Nižší hodnotu má s největší pravděpodobností na svědomí displej, jelikož IPS LCD u modelu Q5 přeci jen trochu větší žrout než Super AMOLED u Q10ky.

Nezapomněli jsme otestovat ani délku nabíjení, kdy se Q5ka na 80 % kapacity nabije za 130 minut a do 100 % celkem za cca 164 minut. To rozhodně není úplně krátká doba, naštěstí však BlackBerry nabízí jako volitelné příslušenství i výkonnější nabíječku, která dokáže telefon nabít zhruba 2x rychleji.

Zvuk a kvalita reprodukce

BlackBerry Q5 disponuje velice kvalitním hlasitým reproduktorem a opakuje se situace jako u modelu Q10. Hlavní reproduktor je velmi hlasitý a vy se tak nemusíte bát, že byste přeslechli vyzvánění. Jelikož je otvor hlavního reproduktoru na spodní hraně, tak zvuk není tlumený ani když telefon leží na stole.

BlackBerry Q5 má kvalitní hlavní reproduktor na spodní hraně

Pokud náhodou dostanete chuť na hlasité přehrávání zvuku, tak vás velmi potěší kvalitní reprodukce, ve které nechybí ani basová složka, což je v mobilním segmentu vcelku vzácnost. Jinak však hudbu budete poslouchat spíše přes 3,5mm jack konektor skrze připojená sluchátka.

Kvalita zvuku z 3,5mm výstupu nijak nevybočuje ze zavedeného průměru, takže BlackBerry Q5 můžete bez obav použít také jako občasný MP3 přehrávač. Hodně samozřejmě záleží na sluchátkách, která do telefonu zapojíte. Pokud zvolíte nějaká kvalitní, tak budete se zvukem spokojení. Naneštěstí sluchátka přiložená v balení BlackBerry Q5 spadají do podprůměru a rozhodně nedosahují kvalit sluchátek, která naleznete v balení s vyšším modelem Q10.

Displej a kvalita zobrazení

Displej BlackBerry Q5 patří jednoznačně k jeho hlavním chloubám. IPS LCD s úhlopříčkou 3,1 palce nabízí rozlišení 720x720 pixelů a jeho zobrazovací schopnosti jsou zkrátka špičkové. V tomto ohledu displeji nelze nic vytknout. Barevné podání je věrné, pozorovací úhly skvělé a dostatečný jas činí displej skvěle čitelný také na přímém slunci.

Rozlišení 720x720 pixelů má na menším displeji za následek vynikající jemnost 328 ppi. Díky tomu je obraz BlackBerry Q5 velice ostrý, jemný a vykreslování drobných detailů mu nečiní žádné potíže. Někdo může mít možná námitky, že je displej zbytečně malý nebo má nestandardní poměr stran 1:1. Tyto obavy jsou však prakticky zbytečné. Na displej se vejde dostatek informací a ani prohlížení internetu na něm nečiní žádný problém. Poměr stran je spíše nezvyk, ale jelikož samotný OS s tímto zkrátka počítá, ani si toho skoro nevšimnete. Za displej u BlackBerry Q5 musíme tedy Kanaďany rozhodně pochválit, protože se opravdu povedl.

Klávesnice

BlackBerry = QWERTY klávesnice. Tak to zkrátka je, bylo a bude. Jakmile se řekne BlackBerry, většině uživatelů vyvstanou na mysli komunikátory s pohodlnou QWERTY klávesnicí a BlackBerry Q5 není výjimkou. Model Q5 je již druhým modelem kanadského výrobce, který přišel na trh s hardwarovou QWERTY klávesnicí a novým operačním systémem BlackBerry 10. A BlackBerry opět využilo všech svých zkušeností s mechanickými klávesnicemi.

BlackBerry Q5 nabídne prostornou klávesnici s 35 klávesami. Hned na první pohled připomínají klávesnici, se kterou jsme se mohli setkávat u starších modelů řady Curve - jasně oddělené klávesy a lehce nakloněný profil směrem k palcům. Díky tomu je pohyb po klávesnici velice jistý a zanedlouho už budete psát téměř poslepu.

Klávesnice BlackBerry Q5 je zkrátka skvělá

Samotné klávesy pak potěší velice jistým stiskem, okamžitou odezvou a příjemným zdvihem. Dokonce i psaní delších textů vám tak nebude činit potíže. A jak si klávesnice poradí s češtinou? Vcelku elegantně - přidržením klávesy se na displeji zobrazí samostatný řádek se speciálními znaky, a tak i psaní s diakritikou nečiní žádný problém.

Ještě pohodlnější je však zadávání textu s pomocí prediktivního slovníku. Telefon vám nabízí postupně slova, která chcete pravděpodobně napsat a doplnění diakritiky do dlouhého slova je tak otázkou jednoho kliknutí. Slovník se navíc s uživatelem také rozvíjí a zdokonaluje, takže po několika dnech u telefon velice přesně odhadne, která slova asi chcete napsat.

BlackBerry Q5 má klávesnici zkrátka fantastickou a na trhu má jediného konkurenta - BlackBerry Q10. Těžko soudit, který z nich má klávesnici pohodlnější, pravděpodobně to bude záviset od vašeho dojmu, zda preferujete klávesy jasně a zřetelně oddělené s jemnějším stiskem, nebo spíše natěsnané na sebe a se zřetelným, tvrdým dorazem.

Hardware a výkon

BlackBerry Q5 se sice v portfoliu BB10 zařízení toho času řadí na konec, rozhodně to však neznamená, že by nenabídlo zajímavý hardware. Operační systém BlackBerry 10 pohání výkonný dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4 o taktu 1,2 GHz, kterému zdatně sekunduje GPU Adreno 225 a celkem 2 GB RAM. Vnitřní paměť BlackBerry Q5 se zastavila na hodnotě 8 GB, rozšířit ji však můžete o paměťové karty kapacity až 32 GB.

Co do výkonu, tak tam není BlackBerry Q5 co vytknout. Bez problémů zvládá běh mnoha náročných aplikací na pozadí a nezpozorujete žádné zaseknutí nebo zaškobrtnutí. Jednou jedinkrát jsme se setkali s tím, že telefon chvíli zaváhal, a to sice při zadávání opravdu dlooouhé SMS zprávy nebo zprávy na WhatsAppu. Jinak ale v oblasti výkonnosti není BlackBerry Q5 co vytknout.

Nový OS BlackBerry 10

TIP! Prohlédněte si, jaké novinky přinese nová verze OS BlackBerry 10.2

BlackBerry Q5 bylo představeno poměrně nedávno a jedná se v pořadí o třetí zařízení, které běží na novém operačním systému BlackBerry 10, který kanadská firma BlackBerry vyvíjela společně s firmou QNX po dobu tří let. Systém je stejný, jako na Z10 a Q10, takže si v této části recenze některé části textů vypůjčíme, je zbytečné popisovat dvakrát totéž.

Uklidním vás, ovládání je stejně intuitivní a pohodlné, jako na modelu Q10 a Z10. Samozřejmě, v případě delších seznamů položek nebo na webu je větší displej Z10ky výhodou, samotné ovládání je ale stejné, a možná i o něco lepší. Díky menším rozměrům displeje se totiž váš prst u gest, na kterých je systém založen, méně nacestuje.

BlackBerry 10 kompletně překopalo ovládání telefonů této značky, a pokud přecházíte například z modelu Bold, budete si muset (delší) chvíli zvykat. První, co se musíte naučit po vybalení telefonu z krabice, je slovo „gesta“. Na těch je totiž celý systém založen – žádné mačkání tlačítek, ale gesta.

Ovládání gesty se v zásadě skládá ze čtyř hlavních gest:

  • Tahem od spodního rámečku nahoru zminimalizujete aplikaci a vrátíte se na obrazovku s běžícími aplikacemi nebo si zobrazíte základní přehled notifikací při levém okraji displeje.
  • Tahem od spodního rámečku nahoru a následným pokračováním směrem vpravo můžete z jakékoliv obrazovky nebo aplikace nahlédnout přímo do aplikace BlackBerry Hub, jednotného rozcestníku pro všechny notifikace, zprávy, emaily a podobně. Toto gesto nese pojmenování BlackBerry Peek.
  • Tahem z horního rámečku směrem dolů si na domovské obrazovce zobrazíte zkratky pro vstup do nastavení a ovládání některých základních funkcí (Wi-Fi, Bluetooth, budík…) a v aplikaci pak většinou tímto gestem zpřístupníte nastavení.
  • Tažením obrazovky směrem vpravo se vrátíte o úroveň zpět – například z emailu se vrátíte do BlackBerry Hubu, z přílohy se vrátíte do emailu a podobně. Navíc můžete jen o úroveň zpět nahlédnout, podívat se například do emailu kdo že tu přílohu poslal a pak pokračovat dál v práci.

Pomocí těchto čtyř hlavních gest se dokážete pohodlně a rychle pohybovat celým operačním systémem BlackBerry 10. Jedná se o filosofii ovládání, kterou BlackBerry pojmenovalo termínem Flow. V doslovném překladu toto slovo znamená plynout, proudit a přesně takto je operační systém BlackBerry 10 koncipován.

Ovládací gesto Peek

Veškeré prvky uživatelského prostředí spolu kooperují, při ovládání se cítíte, že prostředím jakoby proplouváte. Můžete se kdykoliv podívat kde jste byli před chvílí, aniž byste museli přerušovat svou aktuální činnost, můžete si rychle a pohodlně zkontrolovat notifikace aniž byste museli vyskočit z aplikace nebo stahovat roletku, která vám zakryje celé aktuální okno. Jednoduše se posouváte sem a tam podle toho, co přesně v danou chvíli potřebujete.

BlackBerry si hodně zakládá na tom, že BlackBerry 10 přináší zcela nový způsob ovládání a zcela nové uživatelské prostředí. V současnosti najdete takřka u všech platforem stejný typ ovládání – tlačítko domů a tlačítko zpět. Pokud se chcete během práce se zařízením podívat například do emailu, musíte aplikaci zavřít, najít ikonku emailu a email otevřít. Následně to samé opakovat při návratu do původního okna. Jak jsme napsali v předchozím odstavci, BlackBerry 10 na to jde trochu jinak.

Ubuntu Mobile, Jolla Sailfish a Nokia N9 s MeeGo

Mnoho uživatelů, když poprvé vezme do ruky BlackBerry 10, hledá právě tlačítka domů a zpět, protože na to jsou zvyklí. Ovládání čistě pomocí gest bez jakýchkoli tlačítek je pro spoustu uživatelů naprosto nové a chvilku může trvat, než si na toto ovládání zvyknou. Dvojnásob to platí pro dosavadní uživatele BlackBerry, kteří byli zvyklí na zcela něco jiného, a delší dobu jim bude trvat, než si na nové ovládání zvyknout. Nicméně se zdá, že ovládání pomocí gest bude pravděpodobně tím nejdůležitějším rozdílem mezi aktuálními operačním systémy a nově nastupujícími jako je BlackBerry 10, ale také například připravované OS Jolla Sailfish nebo Ubuntu Mobile.

Popsat přesně ovládání BlackBerry 10 je velice obtížné a mnohem lepší obrázek si o něm uděláte, pokud shlédnete náš videopohled. K ovládání ještě doplním, že tlačítka pro ovládání hlasitosti dokážou také ovládat multimediální přehrávač, kdy krajní klávesy slouží pro skok na další/předchozí skladbu a prostřední tlačítko pak jako play/pause. Vrchním tlačítkem můžete telefon nejen uspat a vypnout, ale po delším stisku se vám nabídnou další možnosti jako je restart zařízení nebo zamčení (pokud máte nastavené heslo) a při dlooouhém stisku se zařízení natvrdo vypne.

Prostředí jako takové je svižné a rychlé, animace plynulé a veškeré prvky jsou precizně a elegantně graficky zpracovány, zde si dalo BlackBerry záležet. Tu a tam se sice nějaká animace zadrhne nebo je snímková frekvence nižší, to jsou ale výjimečné případy. Také některé náročnější aplikace se spouští klidně i několik vteřin a k dispozici není žádný splash screen. Rovněž pokud nějakou aplikaci ukončíte, je její ikonky několik vteřin šedá, a vy ji tak nemůžete pustit znovu. To zamrzí zejména tehdy, když si nějakou aplikaci zavřete křížkem omylem a chcete ji hned spustit znovu. Například oproti takovému Androidu je ale prostředí veskrze plynulejší.

Co bych ale vytkl je enormně dlouhá doba startování systému. Trvá minutu a půl, než se telefon zapne a více než dvě minuty, než můžete začít používat BlackBerry Hub. Ve srovnání s konkurencí, která se startuje výrazně rychleji, je to trochu nepochopitelné. Ovládání pak naopak velmi zrychluje také hardwarová klávesnice pod displejem. Backspacem můžete mazat položky, enterem potvrzovat volby a k dispozici je celá řada klávesových zkratek. Počínaje rychlými volbami, přes univerzální vyhledávání s možností spouštět různé funkce až po klávesové zkratky v kalendáři, BlackBerry Hubu a tak dále.

Uživatelské prostředí BlackBerry 10

Uživatelské prostředí BlackBerry 10 vychází z filosofie samotného ovládání. BlackBerry se snažilo zachovat rozumné rozměry zařízení nejen z důvodu kompaktnosti, ale také proto, aby bylo možné celé zařízení ovládat jednou rukou. S tímto aspektem jde ruku v ruce také uživatelské prostředí, kdy veškeré hlavní ovládací prvky najdete u spodního okraje displeje – minimalizování aplikací, gesto BlackBerry Peek, ovládací prvky v aplikacích (například adresní pole v prohlížeči), otevření kontextového menu a mnoho dalšího.

Fakticky jediné prvky umístěné v horní části displeje jsou tlačítka jako Zrušit nebo potvrzení odstranění položky. Díky velikosti však ani horní část displeje není při ovládání jednou rukou tabu, což se rozhodně nedá říci o současných vlajkových lodích s úhlopříčkami od 4,5 palce výše. Tam je zkrátka pohodlné ovládání jednou rukou nemyslitelné a telefon si musíte neustále v ruce buď přehazovat, nebo jej ovládat oběma rukama.

Zamčená obrazovka BlackBerry Z10 obsahuje základní informace jako je čas, datum, signál, stav baterie a samozřejmě ikonky notifikací. Gestem z horního rámečku pak v zamčeném stavu můžete aktivovat režim Ložnice, kdy se na displeji zobrazí kontrastní hodiny s možností rychlého nastavení budíku.

Kromě toho se zde ještě nachází ikonka pro rychlý vstup do fotoaparátu, dlouhým stiskem je možné fotoaparát spustit přímo ze zamčené obrazovky. Pokud nemáte telefon zaheslovaný, tak je rychlejší jej odemknout a spustit fotoaparát přímo z domovské obrazovky, nicméně pokud heslo používáte, je tato zkratka k nezaplacení. Samozřejmě v takovém případě není možné rovnou z fotoaparátu vstoupit například do galerie fotografií, telefon je nejprve nutné odemknout.

Domovská obrazovka

BlackBerry 10 fakticky disponuje dvěma domovskými obrazovkami. Pokud nemáte spuštěnou žádnou aplikaci, tak vidíte na displeji základní matici ikonek s nabídkou aplikací. Na jednu plochu se jich vejde celkem 16 a další plochy můžete samozřejmě vytvářet. Kolik je jich možné vytvořit maximálně, to nevím, skončil jsem u čísla jedenáct. Mezi plochami se posouváte buďto tažením do stran nebo pomocí symbolů v spodní části displeje, které vás jedním kliknutím hodí přímo na danou obrazovku.

Jakmile však spustíte nějakou aplikaci a tu následně zminimalizujete, dostanete se vždy na obrazovku s aktuálně běžícími aplikacemi. Běžící aplikace se zobrazují ve formě živých náhledů dané aplikace zvaném Active Frame a vývojáři mohou volně pracovat s tím, jak bude zminimalizovaná aplikace vypadat.

Nastavení BlackBerry Q5

Například kalendář vám po zminimalizování do Active Frame ukáže nadcházející události, aplikace počasí pak náhled aktuálního dne a BBM poslední aktualizace stavů vašich kontaktů. Možností je zde prakticky nespočet a osobně jsem si oblíbil například zminimalizovaného správce souborů, který následně zobrazuje volnou paměť zařízení, paměťové karty a cloudu.

Multitasking je takzvaně reálný, všechny aplikace opravdu běží na pozadí a nijak se neuspávají. Velmi nepříjemné je ale omezení počtu na pozadí běžících aplikací na osm. Pokud spustíte devátou, ta první se nemilosrdně zcela zavře, což někdy opravdu není žádoucí. Mohou vám zmizet informace, rozdělaná práce nebo například postup ve hře.

Pokud ještě zůstaneme na domovské obrazovce, tak musíme zmínit také lištu s rychlým nastavení, kterou můžeme stáhnout z horního rámečku ve stylu Androidu. Na liště nalezneme celkem šest položek – vstup do nastavení, Bluetooth, Wi-Fi, budík a změnu profilu mezi normálním a tichým. Bohužel chybí možnost vícero vyzváněcích profilů, na které byli uživatelé BlackBerry do nynějška zvyklí. Třeba se tato funkce objeví v některém z updatů.

Ještě doplním poslední prvky, které můžeme na hlavní obrazovce vidět. Úzká lišta při horním okraji displeje zobrazuje informace o času, signálu, baterii a aktivních funkcích jako je NFC, Bluetooth, Wi-Fi nebo aktivní budík. Ve spodní části pak na liště vidíme tři rychlé zkratky pro otevření aplikace hovorů, vyhledávání a fotoaparát. Tyto zkratky bohužel nejdou nijak změnit, vždy tam budou tyto tři.

Funkce univerzálního vyhledávání

Co se týče aplikace vyhledávání, tak to je jedna z velice užitečných funkcí nového operačního systému BlackBerry 10. Jedná se o fulltextové vyhledávání v paměti přístroje a dokáže prohledat naprosto veškerý obsah zařízení – aplikace, kontakty, zprávy, dokumenty, soubory, hudbu, obrázky, historii prohlížeče, kalendář…no zkrátka všechno. Vyhledávání je navíc opravdu rychlé, veškeré výsledky se nabízejí v reálném čase a s téměř nulovou odezvou, takže se jedná o velice rychlého pomocníka, pokud potřebujete najít nějakou konkrétní věc.

Ještě se podíváme na samotné aplikace a jejich vzhled. BlackBerry 10 vyžívá ve všech nativních aplikacích framework Cascades. Ten svým způsobem určuje, aby se veškeré aplikace trochu podobaly a měly stejný koncept ovládání jako zbytek operačního systému a nativních aplikací. V praxi to znamená, že veškeré ovládací prvky aplikací se nachází ve spodní části aplikace, v levém dolním rohu se nachází povětšinou menu aplikací vyjíždějící z levé strany – například přepínání mezi pamětí zařízení, paměťovou kartou a cloudovými službami ve správci souborů a v pravém dolním rohu čeká kontextová nabídka vyjíždějící z pravé strany. Stejně tak se vlevo ukážou kontextové nabídky pro jednotlivé položky v aplikaci, například když podržíte prst na zprávě/textu/souboru a najdete tam možnosti sdílení, kopírování a podobně.

Fakticky jediný rozdíl mezi uživatelským prostředím BlackBerry Q10 a BlackBerry Q5 je v barvě pozadí v některých aplikacích. Například nastavení, kontakty nebo kalendář se u modelu Q10 zobrazují s černým pozadím, zatímco BlackBerry Q5 má pozadí bílé. Důvod je vcelku prostý, ale přitom naprosto logický. BlackBerry Q10 je totiž vybaveno Super AMOLED displejem, pro který je nejméně energeticky náročné zobrazit právě černou barvu. U IPS LCD displeje tomu tak není a vidíme tedy, že dokonce i u návrhu UI se bere ohled na výdrž baterie a na co nejmenší odběr energie v nejpoužívanějších obrazovkách.

Uživatelské prostředí BlackBerry 10 perfektně koresponduje s filosofií operačního systému BlackBerry Flow a odpovídá požadavkům na ovládání přístroje jednou rukou. Rozhodně se nepodobá ničemu, co známe z iOS nebo Androidu, je to zkrátka něco úplně nového, takže je opravdu potřeba, abyste si na nové UI trochu zvykli.

Možná nejsnazší přechod by měli uživatelé OS MeeGo, který má s BlackBerry 10 mnoho společných prvků. Takových uživatelů je ale minimum a ostatní si budou muset zvykat, zvykat a zvykat. Jsme zvědaví, zda to pravověrné BlackBerry uživatelé neodradí a neodežene k iPhonům, Androidům nebo Windows Phonům.

Fotoaparát a videokamera

Na zadní straně BlackBerry Q5 nalezneme čočku hlavního fotoaparátu. Ta nabídne rozlišení 5 Mpx, automatické ostření a světelnost f/2.4. Poradí si také s natáčením FullHD videa s frekvencí 30 snímků/s. Na přední straně nad displejem pak najdeme také druhou kamerku, která dokáže zachytit obraz v rozlišení 2 Mpx.

Prostředí fotoaparátu je vcelku jednoduché. Hlavním prvkem je hledáček fotoaparátu, jehož přetažením na displeji můžete zaostřit kamkoliv na fotografované scéně. V levém dolním rohu se nachází miniatura posledního pořízeného snímku, kterou můžete gestem zvětšit na celý displej a poklepáním pak otevřít samotnou galerii.

V pravém dolním rohu pak najdeme ikonku fotoaparátu, kterou se mění režim fotoaparátu - foto, video, TimeShift - a vedle ní rozšířené možnosti fotoaparátu. Zde můžete přepnout fotoaparát na přední kamerku, měnit režim snímání, scénický režim a také nastavení blesku a poměru stran fotografií. BlackBerry Q5 totiž defaultně fotí v poměru stran 1:1. Ideální na Instagram, ovšem na běžné focení pravděpodobně změníte poměr stran na klasických 4:3 nebo 16:9.

Zastavme se na chvíli u funkce TimeShift. Jedná se o speciální funkci určenou na fotografování portrétů, skupinových fotografií nebo akce. Fotoaparát totiž v tomto režimu zaznamená několik sekund před a několik sekund po stisknutí spouště fotoaparátu. Z výsledné sady fotografií si pak můžete vybrat tu nejlepší nebo u osob měnit jednotlivé výrazy automaticky rozpoznaných obličejů. Nejedná se sice o žádnou super horkou novinku, je to však velice příjemné vylepšení fotoaparátu.

Nyní již k samotným výkonům fotoaparátu. I přes nižší rozlišení si BlackBerry Q5 vede na první pohled dobře, na ten druhý ale už to ale tak dobré není. Při dobrém světle nechybí fotografiím ostrost a potěší velice věrné barvy, zamrzí ale všudypřítomný šum a komprese. Jakmile slunce zapadne a prostředí potemní, objeví se ještě více nepříjemný šum. Na krátkou vzdálenost jej dokáže trochu eliminovat použití výkonné přisvětlovací LED, často však nezbývá, než se s šumem na fotografii smířit. Obecně lze říci, že konkurence se srovnatelnou cenou fotí nepoměrně lépe, než BlackBerry Q5.

Záznam videa ve FullHD rozlišení nečiní BlackBerry Q5 žádný problém. Pohyb videa je plynulý, zaostřování funguje bezchybně a rychle, vyrovnávání s různými úrovněmi světla funguje také dobře a nehrozí, že by video mělo snad poblikávat ve chvíli, kdy přejdete ze stínu na slunce. Potěší také možnost stabilizace obrazu, která eliminuje drobné chvění při natáčení.

BlackBerry Q5 (testovací video) – exteriér, 1080p

Zábava a multimédia

BlackBerry bylo vždy synonymem pro práci, nicméně doba si žádala své, a tak už modely s operačním systémem BlackBerry 7 nabízely mnoho multimediálních funkcí. BlackBerry Q5 toto posouvá ještě dál a stává se skutečně univerzálním zařízení, které si poradí pracovními úkony a organizací času stejně jako s multimédii nebo hrami.

Hudební přehrávač

Začneme tradičně hudebním přehrávačem. BlackBerry Q5 disponuje hudebním přehrávačem podporujícím formáty WMV, WMA, MP3, MKA, AAC, AMR, F4V, WAV, AWB, OGG nebo FLAC. Poradí si tedy prakticky s jakoukoli hudbou v digitálním formátu, kterou můžete v počítači mít a s pomocí softwaru BlackBerry Link můžete telefon synchronizovat také s počítačovou knihovnou Windows Media Player nebo iTunes a to buď kabelem nebo bezdrátově přes Wi-Fi.

Prostředí přehrávače se skládá ze tří záložek. První záložka zobrazuje náhled šestice naposledy přidaných alb a šestici naposledy přehrávaných alb. Druhá záložka zobrazuje samotnou hudební knihovnu roztříděnou podle abecedy do záložek interpreti, alba a žánry. Poslední záložka zobrazuje seznamy skladeb, které si můžete do zařízení nejen uložit, ale také si vytvořit své vlastní přímo v přehrávači. Zajímavé při vytváření seznamu skladem je přidávání skladeb – můžete si klidně jednu skladbu přidat několikrát, takže vám v seznamu zazní vícekrát.

Hudební přehrávač

Po rozkliknutí konkrétního alba nebo složky se vám zobrazí již seznam skladeb v daném albu nebo složce s informací o délce každé jednotlivé skladby. Prostředí samotného přehrávání hudby je velice prosté, nabízí velký náhled grafiky alba/skladby a tlačítka pro ovládání přehrávače. Z kontextové nabídky si pak můžete například zvolit, zda chcete skladbu přehrát přes DLNA na nějakém jiném zařízení, například v televizoru.

U hudebního přehrávače potěší možnost ovládání skrze boční klávesy, a pokud vám hraje hudba, tak při ovládání hlasitosti vidíte náhled přehrávače s ovládacími prvky v okénku na obrazovce. Je škoda, že pro ovládání nelze použít hardwarovou klávesnici, ta je u hudebního přehrávače zcela neaktivní. Zamrzí také úplná absence ekvalizéru, takže se budete spokojit se zvukovým podání „z fabriky“. Ne, že by bylo nastavené špatně, ale přeci jen každý preferuje trochu jiný zvuk a toto nastavení citelně chybí. Budeme doufat, že se ekvalizér dostane do nějakého připravovaného updatu OS BlackBerry 10.

Videopřehrávač u BlackBerry Q5 je velice podobný tomu hudebnímu a podporuje formáty 3GP, 3GP2, M4A, M4V, MOV, MP4, MKV, MPEG-4, AVI, ASF, WMV nebo MP2TS . Opět zde máme tři základní záložky, tentokrát se nám na první zobrazují tři poslední přehrávaná videa a šest posledních přidaných, na druhé záložce videa, která jste natočili samotným telefonem, a poslední záložka zobrazuje kompletní knihovnu řazenou dle abecedy.

Videopřehrávač a editor videa

Během přehrávání máte k dispozici pouze základní ovládací prvky jako je tlačítko play/pause, časová osa a možnost změny velikosti videa na displeji. V kontextovém menu pak najdete opět možnost přehrání média skrze DLNA, možnost úpravy videa nebo snadné sdílení do mnoha kanálů.

U přehrávače zamrzí absence podpory titulků ve formátu SRT, ale naopak velmi potěší přítomnost kvalitního editoru videa. U každého videa si můžete upravit jeho délku, otočit jej dle libosti a v neposlední řadě také upravit jeho jas, kontrast, saturaci barev nebo hlasitost. Dokonce je možno video v reálném čase při přehrávání ořezávat, co se týče rozměrů. To je velmi šikovné, a hlavně je vše velmi rychlé a plynulé. Takto upravené video pak můžete využít například v aplikaci Story Maker, což je šikovný editor pro vytváření videí z fotografií, videosekvencí a hudby.

Story Maker je aplikace, kterou u BlackBerry můžeme vidět fakticky poprvé. Zařízení BlackBerry nikdy nedisponovala výkonem na to, aby zvládla přímou editaci videa v HD rozlišení. BlackBerry Q5 však již potřebný výkon nepostrádá a BlackBerry se tak snaží využít všech možností a nabídnout uživatelům nejrůznější multimediální funkce. V aplikaci Story Maker si tak můžete vybrat videa a fotografie, které poskládáte za sebe, zvolíte si hudbu na pozadí a vyberete některý ze šesti motivů, které aplikace nabízí. Výsledné video má pak například nádech vintage nebo může být černobílé.

Story Maker je velice šikovná aplikace, pár funkcí navíc by však ještě přišlo vhod

Kreativitě se meze nekladou, a tak se aplikace Story Maker může klidně stát tvůrcem nezapomenutelných uměleckých děl vytvořených z vašich zážitků. Jediné co bychom aplikaci vytkli je menší množství funkcí a také nutnost uvádění popisku na začátku a konci videa, což může být občas nežádoucí. Jinak nás ale velice překvapila rychlost, s jakou dokáže Story Maker výsledné video vygenerovat, a také živý náhled všech úprav, které ve videu děláte.

Galerie fotografií u BlackBerry Q5 se opět nese ve stejném duchu, jako tomu bylo u hudebního přehrávače a videopřehrávače. Opět zde máme tři záložky. Co se zobrazuje v první záložce, je vám asi jasné. Druhá záložka zobrazuje fotografie pořízené samotným přístrojem rozdělené podle data a v poslední záložce můžete vidět veškerá alba. Ta odpovídají složkám vytvořeným přímo v paměti telefonu.

Galerie fotografií a editor obrázků

Při zobrazení fotografie můžete na displeji vidět dva základní ovládací prvky – editaci fotografie a sdílení. V kontextové nabídce pak najdete další možnosti jako je nastavení snímku „jako“, otočení, možnost spuštění prezentace nebo opět funkce pro odeslání snímku na DLNA kompatibilní zařízení.

BlackBerry Q5 nabízí skutečně povedený editor fotografií a obrázků, který nabízí opravdu bohaté možnosti editace a rozhodně si zaslouží, abychom se mu trochu blíže věnovali. V editoru obrázků můžete na své fotografie aplikovat mnoho nastavení. V nabídce jsou například efekty podobné těm, které známe například z Instagramu jako je Lomo, ale také spousta dalších – například skica, negativ, sepia nebo černobílá.

Jsou zde také samostatné styly, které dokáží vaší fotografii dát nádech šedesátých let, udělat z ní starou fotografii či pomocí automatické detekce zvýraznit oči nebo zkrášlit obličej. Kromě efektů však editor nabízí také funkce jako je oříznutí fotografie, otočení, nastavení jasu a kontrastu, sytost barev, ostrost obrazu, redukci šumu nebo odstranění efektu červených očí. Tento editor se opravdu povedl a BlackBerry za něj chválíme.

Již několikrát jsme zmínili sdílení médií v kontextové nabídce. Jak na tom vlastně BlackBerry je s možnostmi sdílení obsahu? Asi nejlépe to vystihne slovo bezchybně. BlackBerry Q5 vám umožňuje sdílet prakticky cokoliv téměř kamkoliv. Díky speciálnímu API v operačním systému může každý vývojář zakomponovat sdílení také do své aplikace a z jedné obrazovky si pak vždy vyberete, kam chcete přesně sdílet.

Možnosti sdílení dat jsou opravdu široké

Možností je téměř nepočítaně. Můžete sdílet soubory, dokumenty, fotografie, hudbu nebo videa, ale také webové stránky, přílohy z emailů, obsah nejrůznějších aplikací (například RSS čtečka) a mnoho dalšího. A kam že to můžeme sdílet? Sami si na screenshotu můžete prohlédnout kolik možností je dostupných. Máme zde BBM, SMS zprávy, email nebo Bluetooth. Nechybí však ani NFC, sociální sítě jako Facebook, Twitter, LinkedIn nebo Foursquare, sdílení do aplikace BlackBerry Remember, kterou zmíníme ještě později, či možnost odeslání obsahu do některé z cloudových služeb Box nebo Dropbox. Pokud máte nainstalovanou příslušnou aplikaci, můžete videa sdílet přímo na YouTube, pouze vyplníte detaily k videu a vše probíhá samo na pozadí, aniž byste museli cokoliv dalšího udělat. Na konci uploadu vám pouze přijde notifikace, že video bylo nahráno.

Správce souborů

Vraťme se ještě ke cloudovými službám. BlackBerry 10 nabízí již v základu velice povedeného správce souborů, který vám umožňuje pohodlně spravovat celý souborový systém zařízení. Data si můžete zobrazit buď v mřížce nebo jako seznam, funkce jako je kopírování a přesouvání souborů, vytváření složek nebo přejmenování souborů jsou samozřejmostí, překvapí však podpora ZIP archivů. Přímo ze správce souborů můžete archivy s příponou .zip nejen otevírat, ale také je ve správci přímo vytvářet a pak je rovnou poslat e-mailem. Je vidět, že se jedná o business telefon, jak se patří.

Čím však správce souborů ještě zaujme je integrace cloudových služeb Box a Dropbox, přičemž například u služby Box získáte při registraci přes BlackBerry 10 zařízení 50 GB online prostoru zdarma. Do služby Box si můžete nastavit automatický upload fotografií, videa a hudby, takže můžete mít neustále zálohovaný veškerý svůj multimediální obsah. Dropbox sice nenabízí automatický upload, nicméně práce s ním je jinak stejně pohodlná jako s Boxem. V rámci služeb Box a Dropbox můžete také využívat fakticky všechny funkce správce souborů, tedy až na podporu ZIP archivů.

Obchod s aplikace BlackBerry World

Zapomenout nesmíme ani na obchod s aplikacemi BlackBerry World, kde si můžete stáhnout spousty nejrůznějších aplikací a her. BlackBerry 10 při svém uvedení na trh nabízelo na 70 000 aplikací ke stažení, což je vůbec největší počet, se kterým kdy nová platforma na trh přišla. V tuto chvíli již je dostupných cca 150 000 aplikací ke stažení a nechybí ani mnohé slavné aplikace jako je Skype, Endomondo, WhatsApp a další.

Pomohl tomu celkem velký počet překonvertovaných Android aplikací v BlackBerry Worldu je jich cca 20 %), ale především velice intenzivní podpora vývojářů ze strany výrobce, který nabízel nejrůznější odměny a bonusy při zveřejnění aplikace na BlackBerry World. I díky tomu nyní na BlackBerry World nalezneme spoustu zajímavých aplikací, i když je pravda, že mnoho aplikací stále chybí, zejména pak lokální obsah je takřka nulový a zdaleka není k dispozici tolik aplikací, jako na iOS nebo Androidu. Nové a nové zajímavé aplikace se však objevují doslova denně a téměř každý si tak přijde na své.

Sociální sítě a IM

Nesmíme zapomenout ani na sociální sítě. BlackBerry si s nimi odjakživa velmi rozumělo a nabízelo velmi kvalitní klienty pro všechny nejrozšířenější sociální sítě a BlackBerry 10 v tomto odkazu pokračuje. Již předinstalovaní jsou klienti pro sociální sítě Facebook, Twitter, LinkedIn a Foursquare a příkladná je také jejich integrace do operačního systému ať už co se sdílení týče nebo co do propojení s kontakty v adresáři.

Aplikace Facebook

Aplikace Facebooku nabízí standardně téměř všechny funkce, které od ní můžete očekávat. Na zdi vidíte všechny nejnovější příspěvky, můžete rychle aktualizovat stav, nahrát fotografii nebo oznámit polohu. Rychlé zkratky v horní části displeje vám zobrazí aktuální žádosti o přátelství, zprávy a notifikace a levý horní roh vám zpřístupní rozšířené menu. Zde se můžete rychle přepnout na svůj profil, zobrazit si zprávy, události, místa poblíž nebo skupiny. Aplikace Facebooku dále nabízí například integraci do kalendáře, propojení s kontakty v adresáři a také plnohodnotný Facebook Chat a notifikace integrované přímo do BlackBerry Hub.

Twitter má svou aplikaci také již přímo předinstalovanou v operačním systému BlackBerry 10 a nutno říct, že opravdu povedenou. Nabízí snad všechno, co od takové aplikace můžete požadovat. Psaní a mazání tweetů, zobrazení konverzací, nápovědu při zmínkách pomocí @, správu vašeho profilu a mnoho dalšího. Stejně jako Facebook má i Twitter dobře zvládnutou integraci do seznamu kontaktů, takže u svých kontaktů můžete mít také jejich Twitter účet a potěší také integrace zpráv a zmínek do BlackBerry Hub. Výtku si aplikace Twitter zaslouží snad jen za absenci správy více uživatelských účtů, to lze však vyřešit stažením alternativního Twitter klienta, kterých je ke stažení hned několik.

Aplikace Foursquare

Dále zde máme aplikace LinkedIn a Foursquare. Opět se jedná o velmi kvalitně zpracované aplikace, u kterých jsme nenarazili na nic, co by mohlo člověku chybět. Uživatelské prostředí jasně odpovídá stylu BlackBerry 10, funguje opět integrace s adresářem stejně jako s BlackBerry Hub a práce s aplikacemi je rychlá a pohodlná.

Aplikace LinkedIn

Sociální sítě má tedy BlackBerry 10 zvládnuté na jedničku a jak je na tom s Instant Messagingem, tedy s nejrůznějšími kecálky? Jako čistokrevné BlackBerry nesmí Q5 postrádat aplikaci BlackBerry Messenger, zkráceně BBM. BBM je legendární komunikační nástroj dostupný pouze na platformě BlackBerry, který umožňuje v reálném čase komunikovat s vašimi přáteli, kolegy a podobně. Kromě pouhého chatování můžete také vytvářet skupiny, sdílet obrázky, hudbu, videa a další soubory nebo sdílet kalendáře.

BlackBerry Messenger

Nově je však BBM rozšířeno o nové služby BBM Voice a BBM Video. BBM Voice umožňuje provádět hovory mezi jednotlivými BlackBerry zařízeními a to nejen s operačním systémem BlackBerry 10, ale také se staršími modely s OS 7.1, 7 a 6. Ať už jste na Wi-Fi nebo pouze na 3G síti, hovory jsou velmi kvalitní a zcela srovnatelné se standardními hovory přes GSM. Co však již starší modely nedovedou, je funkce BBM Video.

BlackBerry Messenger

V operačním systému BlackBerry 10 je kromě VoIP hovorů provádět přes BBM také videohovory a můžete tak svůj protějšek nejen slyšet, ale také vidět. Kvalita je velmi slušná, testovali jsme hovory i na 3G síti a hovor byl zcela plynulý. Navíc BBM Video nabídne také unikátní funkci Screen Share. Jak již jistě tušíte, jedná se o sdílení obrazovky, takže během hovoru můžete jednoduše pomocí jednoho tlačítka druhé straně ukázat například fotografii ve vašem zařízení, webovou stránku a podobně. Tato funkce je v mobilních světě zcela unikátní a funguje výborně.

Možná si říkáte, jak jsou na tom další komunikační kanály. Již jsme zmínili, že Facebook Chat je integrován přímo do BlackBerry Hub. Z obchodu s aplikacemi BlackBerry World si můžete stáhnout například klienta pro Google Talk nebo WhatsApp a Skype. Ke stažení je také Yahoo! Messenger, aplikace Touch, Nimbuzz, WeChat nebo IM+ Pro. Populární komunkační nástroj Viber pak dorazí na podzim společně s novým updatem OS BlackBerry 10.2. V tomto ohledu tedy zřejmě nebudete postrádat žádnou důležitou aplikaci.

Práce s Android aplikacemi

Jednou z velice často diskutovaných funkcí BlackBerry 10 je podpora aplikací původně určených pro Android. BlackBerry 10 je fakticky první platforma, která dokáže spustit nejen nativní aplikace, ale také aplikace určené pro jinou platformu. Jak je to vlastně možné?

BlackBerry 10 v sobě obsahuje čistý Android - toto řešení nazvalo BlackBerry jako Android Player. Android aplikace mají k dispozici vlastní sandbox, každá aplikace si otevře vlastní instanci Android Playeru, což umožňuje především plnohodnotný multitasking v BlackBerry 10.

Velká část Android aplikací tak je schopná běžet v rámci tohoto sandboxu a plně spolupracovat se systémem BlackBerry 10. Android Player ovládá to, k čemu mají aplikace přístup, v jednom updatu na konci minulého roku například Android Player umožnil aplikacím přístup k fotoaparátu a další zlepšení Android Player ještě čekají. Ovládání pak obstarává sada gest, kdy tahem z horního rámečku zobrazíte lištu s ovládacími prvky zpět a menu a pokyn zpět můžete také udělat tahem do strany na spodním okraji displeje.

Android aplikace dostanete do BlackBerry 10 dvěma způsoby. Buďto je stáhnete z BlackBerry World, kam je nahrají přímo vývojáři, nebo si je nainstalujete přes počítač. Instalace z BlackBerry World je jednoduchá, velkou výtku však máme k (ne)rozlišovaní nativních aplikací od těch Androidích. V obchodě nejdou Android aplikace nijak poznat, nejsou nijak zvlášť označené a poznáte je většinou pouze podle screenshotu nebo až po instalaci, kdy mnohdy nevypadají nijak vábně. U Q5 je občas problém i čtvercový displej, pro který nejsou zejména hry, ale i některé aplikace upraveny. Kvalitně naprogramované Android aplikace však ani s tímto prvkem nemají v zásadě problém.

Pokud budete chtít nahrát aplikace přes počítač, na webu BlackBerryCzech najdete podrobný návod jak to udělat. Je to v zásadě téměř primitivní postup. Vyzkoušeli jsme například instalaci Google Mapy a fungují naprosto bez problémů a mnohem lépe, než na některých levnějších Androidech. Dostupné jsou všechny funkce včetně hlasové navigace nebo ukládání do offline paměti.

Telefonování a adresář

Co by to bylo za smartphone, kdyby to neumělo telefonovat, že? BlackBerry Q5 to samozřejmě zvládá bez problémů, a tak si z něj i zavoláte. Aplikace hovorů je rozdělena na tři záložky. První zobrazuje protokol hovorů, kdy v horní části displeje vidíte trojici rychlých voleb a pod nimi samotný protokol hovorů s možností odfiltrování pouze nepřijatých hovorů.

Druhá záložka nabízí rychlý přístup ke kontaktům v adresáři a třetí záložka klasický číselník s možností rychlého přidání vytočeného čísla do kontaktů. Obrazovka během hovoru zobrazuje fotografii kontaktu, klávesy pro přepnutí hovoru na hlasitý reproduktor, ztlumení mikrofonu, přidání dalšího hovoru nebo zaznamenání poznámky. Pokud navíc máte u kontaktu uložený jeho PIN v BBM, můžete přímo přepnout hovor na BBM Video.

Telefonní aplikace

Během hovoru vás jistě potěší spolehlivá funkce senzoru přiblížení, takže si uchem nenamačkáte nic na displeji a také zvuk z reproduktoru je bezproblémový, čistý a dostatečně hlasitý. Příjemná je také funkce prioritního volání, která se v telefonu objevuje s novou verzí OS BlackBerry 10.2. Tato funkce dokáže automaticky odeslat SMS na číslo, jehož hovor jste právě odmítli. Můžete tak jednoduše a jediným kliknutím odeslat SMSku o tom, že jste právě na jednání a nemůžete mluvit.

Aplikace kontaktů

Co se týče adresáře, tak ten plně odpovídá tomu, na co jsme u BlackBerry zvyklí. Přehledný a maximálně podrobný. V menu si můžete vybrat, které adresáře chcete, aby se vám odfiltrovaly, takže si zobrazíte například ty, které máte při pracovním emailu. V nastavení si dále můžete určit, které adresáře se vůbec mají zobrazovat. Týká se to například kontaktů z Facebooku nebo Twitteru, které by mohly samy o sobě v aplikaci překážet. Jednoduše je vypnete.

Karta kontakty je rozdělena do tří částí. V detailech o kontaktu vidíte veškeré informace o daném kontaktu. Klasické detaily jako jsou jméno, telefonní čísla, emaily nebo adresu doplňují další drobnosti, jako jsou například webové stránky, PIN BlackBerry (BBM kontakt), účty sociálních sítí Facebook, Twitter nebo LinkedIn, firma, pozice nebo narozeniny, ale také například pager nebo fax. Kliknutím na jednotlivé položky pak začnete rovnou provádět danou akci – například volat, psát SMS nebo email či otevřít příspěvek ze sociální sítě.

Aplikace kontaktů

Druhou částí karty kontaktu jsou aktualizace sociálních sítí, kde můžete vidět poslední aktivitu daného kontaktu na sociálních sítích. Poslední záložku tvoří aktivity kontaktu, které jste s ním měli. To znamená, že zde můžete vidět hovory, zprávy, schůzky, chat a další detaily s daným kontaktem.

U adresáře samozřejmě nechybí možnost plnohodnotné synchronizace. Bezdrátově můžete BlackBerry 10 pohodlně synchronizovat se službami jako je Gmail, Yahoo! Mail nebo Microsoft Live/Hotmail/Outlook.com. Majitele vlastních poštovních serverů pak jistě potěší plnohodnotná podpora Microsoft Exchange ActiveSync a pokud vám ani toto nebude stačit, tak je zde připravena podpora protokolu CardDAV pro synchronizaci kontaktů.

Zprávy a emaily

Emailová komunikace byla vždy alpha a omega přístrojů BlackBerry. Platí to i u modelů s operačním systémem BlackBerry 10 a model BlackBerry Q5 není výjimkou. V našem článku na BlackBerryCzech jsme vás již informovali, že BlackBerry 10 již nepotřebuje speciální datový tarif, aby byly dostupné všechny funkce, a týká se to především emailového klienta. U BlackBerry Q5 můžete fungovat s jakýmkoli datovým tarifem a dokonce nemusíte mít datový tarif vůbec a můžete fungovat pouze přes Wi-Fi. Pro mnoho uživatelů bude konec služeb BlackBerry Internet Service a BlackBerry Enterprise Server špatnou zprávou, další početná skupina uživatelů však tuto novinku jistě uvítá.

Nastavení nových účtů

BlackBerry Q5 pokračuje v odkazu BlackBerry a nadále se jedná o špičkové zařízení pro práci s emaily. Emailový klient plně podporuje emailové protokoly POP, IMAP i SMTP a problém mu nedělá ani klasický Microsoft Exchange. Pokud máte firemní server běžící na MS Exchange, Lotus Domino, Cortado nebo Kerio, tak vás jistě potěší plná podpora ActiveSync, takže si rozumí také s těmito a dalšími emailovými servery včetně synchronizace kontaktů, kalendářů, poznámek a úkolů.

BlackBerry Hub je centrum veškeré komunikace v BlackBerry 10

Prostředí emailového klienta do značné míry koresponduje se samotným BlackBerry Hubem. Při vytváření emailu se překryje okno BlackBerry Hub právě psaným emailem a u políčka pro adresu vám telefon rovnou nabídne nejčastěji používané kontakty. Máme zde samozřejmě také políčka pro kopii a v kontextové nabídce se nachází i možnost skryté kopie. Na spodní liště pak vidíte rychlé zkratky pro přidání přílohy, formátování textu a nastavení důležitosti emailu.

Čtení a psaní emailu

Při čtení emailu je téměř celé okno vyhrazeno pro samotný email. V horní části displeje můžete vidět odesílatele, a když na něj kliknete, přejdete rovnou na kartu daného kontaktu. Ve spodní části opět můžeme vidět rychlé volby pro odpověď, odpověď všem z konverzace a předání emailu dál. V kontextové nabídce pak čekají možnosti jako je uložení emailu do konkrétní složky (IMAP), zobrazení kontaktu, pozvání kontaktu na schůzku nebo příznak, který reprezentuje vlaječku v Outlooku a hvězdičku v Gmailu.

Čtení a psaní emailu

Společně s koncem povinných služeb BIS/BES měla u BlackBerry skončit také ještě jedna zajímavost - servery BlackBerry totiž obsluhovaly samotné emailové účty a za jakéhokoli emailu dokázaly udělat Push mail. V praxi to znamená, že vám mail do zařízení "pingne" ve stejný okamžik, kdy dorazí na server. Situace tedy měla být taková, že pokud Push nepodporuje samotný emailový server (dnes už naprostá většina včetně Gmail, Yahoo!, Outlook.com apod), do telefonu by se emaily měly stahovat v určitých intervalech (nejméně 15 min).

Když jsme však testovali nejrůznější emailové služby, tak se ukázalo, že to tak úplně není. Například emailová schránka Seznamu nedisponuje technologií Push a přesto nám emaily do zařízení dorazily mnohem rychleji, než uváděl časový rozsah. Měli jsme nastavenou hodinovou synchronizaci a emaily dorazily do tří minut.

SMS zprávy

O pohodlné klávesnici byla řeč už v úvodu recenze, zde ještě vyzdvihnu kvalitní preditiktivní zadávání textu. Slova vám nejen navrhuje, ale s postupem času se klávesnice učí váš styl psaní, navrhuje vám relevantní slova nejen podle toho, jak často je používáte, ale také podle kontextu. Díky návrhům slov dokážete například velice pohodlně doplňovat diakritiku do slov jediným kliknutím.

Velmi šikovná věc, kterou jsem často používal, je vlastní definice zkratek. Stačí napsat „bb“ a telefon napíše BlackBerry. Vlastní zkratky si můžete jednoduše nadefinovat v nastavení, a pokud je například v e-mailech používáte často, práce se vám výrazně zrychlí. Skvělé využití najdou zkratky, například pokud používáte více podpisů v emailu. Jednoduše napíšete "podpis1" a telefon automaticky doplní kompletní podpis se jménem, adresou, kontaktními informacemi a podobně.

BlackBerry 10 však kromě klávesnice nabízí ještě jeden způsob zadávání textu. Přítomné je totiž hlasové ovládání se schopností převodu řeči na text. Bohužel však nepodporuje češtinu, přítomny jsou pouze jazyky, jako je angličtina, ruština, němčina, španělština, francouzština a tak dále. Nicméně náš test s angličtinou dopadl dobře a schopnost rozpoznání řeči je skutečně pokročilá. Snad se češtiny někdy dočkáme.

Organizační funkce a GPS

BlackBerry se nerovná jen klávesnice, BlackBerry se pro mnoho uživatelů rovná také perfektnímu pracovnímu nástroji a v tomto duchu se nese také BlackBerry 10. Není to jen zařízení nabité multimediálními funkcemi, ale také spoustou užitečných funkcí pro organizaci času a pracovní nasazení.

Zobrazení dne, týdne, měsíce a agendy v kalendáři

Začneme obligátně kalendářem. Ten patří u BlackBerry Q5 mezi to nejlepší co můžete v mobilním světě potkat, i když zde je trochu omezující menší displej. Na velkém displeji Z10 je přeci jen vše přehlednější. Kalendář nabídne zobrazení dne, týdne a měsíce, přičemž den a týden si ještě můžete upravit podle sebe. U denního zobrazení si například můžete zobrazit celý plán v časové ose nebo můžete zvolit zobrazení denního programu či pouze seznam lidí, se kterými se v daný den máte sejít. U týdenního zobrazení pak můžete využít možnost zobrazit si celý týden, tedy sedm dní, nebo pouze pracovní týden, tedy od pondělí do pátku.

Nastavení kalendáře

V měsíčním zobrazení pak vidíte přehledně náhled celého měsíce, kde každá událost je označena barvou podle toho, v jakém kalendáři se nachází. Navíc můžete využít tučných číslic, které ukazují, jak moc je který den nabitý. Je to jednoduché – čím větší písmo, tím nabitější den. Bohužel kvůli malému displeji už se v jeho dolní části neukazují události v daném dnu, vždy se musíte přepnout. Velmi praktické je, že pokud jste v zobrazení měsíce, lze se švihem prstu vzhůru přepnout do zobrazení 4 měsíců.

Při přidávání nové události můžete samozřejmě nejen vybírat, do kterého kalendáře ji uložíte, ale také jí přiřadit spoustu detailů. Název události, místo, čas, opakování, poznámky, připomenutí nebo pozvat další účastníky, to vše můžete nastavit při vytváření události. Do kalendáře se uloží pod barvou odpovídající zvolenému kalendáři.

Vytváření nové události

Samozřejmostí je také plnohodnotná podpora synchronizace kalendáře. Využít můžete synchronizaci se službami Gmail nebo Outlook.com a jak jsme již zmínili, díky podpoře Microsoft Exchange s ActiveSync nemá BlackBerry Q5 problém ani s vlastními emailovými servery. Podporován je také protokol CalDAV, díky čemuž si do zařízení můžete spárovat klidně vícero kalendářů například z Gmailu. Rychlost synchronizace závisí na daném serveru. Pokud podporuje ActiveSync, respektive Push, tak je synchronizace okamžitá. Jinak se kalendář synchronizuje v daných intervalech stejně jako emaily.

Pokud vás zajímá, zda se dá BlackBerry Q5 synchronizovat i jinak než bezdrátově, odpověď je ano. Software BlackBerry Link, určený pro komunikaci počítače s BlackBerry 10 a PlayBookem, umí zálohovat, synchronizovat multimediální soubory a dokumenty, i kontakty a kalendář například s MS Outlook. K dispozici je i připojení k aplikaci přes Wi-Fi. S aplikací jsem ale příliš spokojen nebyl. Spouštění je pomalé a k paměti telefonu se často přes průzkumníka souborů nelze dostat a telefon je potřeba odpojit a připojit znovu. Výtka směřuje také k tomu, že vnitřní paměť telefonu není přístupná skrze Mass Storage, ale pouze přes nespolehlivý BlackBerry Link, který paměť telefonu v "tento počítač" zobrazuje jako síťový disk. Ten se ale často nepřipojí, a to i když je telefon připojen přes USB.

Documents To Go

BlackBerry Q5 jistě potěší mnoho uživatelů tím, že nabízí plnohodnotný kancelářský balík Documents To Go. Umožňují pracovat se soubory z aplikací Microsoft Word, Excel a PowerPoint a to konkrétně s formáty doc, docx, xls, xlsx, ppt a pptx. V případě dokumentů a tabulek pak funguje nejen prohlížení, ale také editace a vytváření dokumentů. Editory dokumentů i tabulek nabízí spoustu možností formátování, podporu záložek nebo zobrazení počtu slov. Velkou výhodou Documents To Go u BlackBerry 10 je integrace cloudových služeb v samotném OS, takže si můžete otevřít také dokumenty uložené v cloudu.

Documents To Go

A u dokumentů ještě zůstaneme, neboť je přítomna navíc aplikace Print To Go. Ti co vlastní tablet BlackBerry PlayBook již jistě tuší, o co se jedná, ostatním tuto aplikaci samozřejmě přiblížíme. Print To Go je aplikace, která umožňuje doslova obrazně řečeno vytisknout dokument z počítače do zařízení a to bezdrátově, pouze přes internet. Jakýkoli dokument, jakýkoliv obrázek, jakákoliv webová stránka. V počítači zvolíte tisk, jako tiskárnu vyberete software Print To Go (stáhnete ze stránek BlackBerry), obsah se automaticky převede do formátu PDF a šifrovaně se odešle přes internet do zařízení. V zařízení se vám pak automaticky uloží do aplikace Print To Go, kde můžete se souborem dále pracovat.

BlackBerry Remember

Další neméně užitečnou funkcí je aplikace BlackBerry Remember. Jedná se o aplikaci kombinující úkoly a poznámky a dokáže velice zpříjemnit každodenní rutinu s věcmi typu GTD. Aplikace BlackBerry Remember umožňuje pohodlně do složek řadit jednotlivé úkoly a poznámky, přiřazovat k nim termín splnění, přílohy v podobě hlasových poznámek, fotografií nebo souborů a přiřazovat jim různé tagy. Nabízí také možnost bezdrátové synchronizace s MS Exchange a dokonce nabízí integrovanou aplikaci Evernote.

Co ovšem činí aplikaci naprosto unikátní je její integrace do samotného systému. Ve stejné nabídce jako sdílíte obsah na sociální sítě či posíláte přes Bluetooth, email a podobně, totiž naleznete také položku BlackBerry Remember. Cokoliv co můžete sdílet – multimédia, texty, dokumenty, webové stránky, aplikace – všechno můžete jednoduše uložit do BlackBerry Remember a například si tak uložit úkol, že se máte vrátit na mobilenet.cz abyste se dozvěděli zase něco nového.

Tím však výčet pracovních a organizačních funkcí nekončí. Co by to bylo za telefon, kdyby vás nedokázal hned po ránu vytočit budíkem. BlackBerry 10 nabízí budík jednak při režimu Ložnice, o kterém jsme se zmiňovali již dříve, a jednak v aplikaci Hodiny. Budík nabízí možnost opakování, volbu vlastního tónu či dobu odložení. V updatu BlackBerry 10.2 (na podzim) navíc přibude možnost nastavení neomezeného počtu budíků, v současnosti však tato funkce chybí. Aplikace hodin dále nabízí záložku Světové hodiny, kde si můžete zobrazit aktuální čas v nejrůznějších městech po celém světě, a ještě Stopky a Časovač, které myslím není třeba představovat.

Kalkulačka s funkcemi spropitného a převodníku jednotek

Praktická kalkulačka nabídne pokročilé matematické operace a v horním přepínači můžete přepnout zobrazení na skvělý převodník jednotek nebo počítadlo spropitného. Nevím, jestli počítadlo spropitného kdy někdo použil, ale je přece super, že tu taková možnost je, no ne?

Myslím, že v této sekci je také místo pro další z novinek u platformy BlackBerry, a to sice hlasového asistenta. Nemá žádné speciální jméno, není to BlackSiri ani B-Voice, je to zkrátka pouze hlasový asistent. Dokáže vám pomoci vyhledávat na internetu, naplánovat vám schůzku do kalendáře nebo odeslat email vašemu kolegovi, že se zpozdíte na schůzku. Funguje moc hezky, ale má jednu vadu na kráse. Neumí česky, a tak se budete muset spokojit s angličtinou, němčinou, ruštinou, čínštinou nebo jinými světovými jazyky.

BlackBerry Q5 má ve své výbavě čip A-GPS, takže ani navigace mu není cizí. GPS je citlivá a rychlá, k zafixování polohy dojde s asistencí během jednotek vteřin. Integrované BlackBerry Mapy už konečně obsahují i mapy České republiky, bohužel na konkurenci v podobě Googlu nebo Here Map od Nokie hodně ztrácí. Lepší jsou i neslavné mapy od Applu. Mapové podklady jsou hodně jednoduché, zapomenout musíte na body zájmu nebo pokročilou 3D hlasovou navigaci. Ty jsou podporované pouze v USA a některých dalších zemích na západ od nás.

Kompas a aplikace BlackBerry Maps

Absentuje i satelitní zobrazení a další funkce. V podstatě jediné, k čemu se mapy hodí, je rychlé vyhledání adresy a vyhledání trasy z bodu A do bodu B (k dispozici je i vypnutí placených úseků nebo typ trasy). Bod B ale musí být v některé z mála podporovaných zemích. V takovém Chorvatsku, Finsku a vlastně téměř celé východní Evropě máte smůlu. Potěší alespoň zobrazení kontaktů se zadanými adresami přímo v mapové aplikaci.

Co nejrychleji tak nainstalujte Android verzi Google Map, které, jak jsme již zmínili dříve, fungují na BlackBerry Q5 skvěle, a to včetně navigace. V BlackBerry World je přítomno také mnoho kvalitních plnohodnotných navigačních aplikací. Pro lepší orientaci v přírodě je pak připravena hezky vypadající aplikace Kompas, která vám ukáže nejen Sever, ale také vaší aktuální polohu.

Internet a konektivita

Dostali jsme se k funkci, kterou má operační systém BlackBerry 10 zvládnutou na jedničku a tím je internetový prohlížeč. V BlackBerry 10 se prohlížeč řadí na pomyslnou špičku v mobilním světě. Nabízí skvělý výkon, rychlé vykreslování a především špičkovou podporu nejnovější technologií. BlackBerry 10 například jako jediný OS na trhu plně podporuje technologii Flash, takže například prohlížení videí na internetu je pro BlackBerry Q5 hračkou.

Internetový prohlížeč

Nechybí ani plná podpora pro HTML 5. Podle testu html5test.com je dokonce prohlížeč BlackBerry 10 nejvýkonnějším prohlížečem v rámci této technologie a za sebou nechal dokonce i všechny stolní prohlížeče jako je Chrome, Firefox nebo Maxthon.

Samotné prohlížení internetu je velice pohodlné a nepřekáží ani menší displej telefonu, Pokud totiž chcete číst nějaký delší text na internetu, nabídne vám BB10 funkci čtečky, která přizpůsobí text stránky displeji a vy tak můžete číst pohodlně i dlouhé články na mobilenet.cz. Prohlížeč samozřejmě podporuje prohlížení ve více záložkách najednou, nabízí kvalitní download manager a skvělé jsou také mnohé klávesové zkratky, které u modelů Q5 a Q10 můžete využít.

Na internet se dostanete s BlackBerry Q5 téměř kdekoliv. Podpora datových služeb zahrnuje nejen GPRS a EDGE, ale také 3G, HSPA+ a dokonce také sítě 4G alias LTE. Rychlá data tak pro BlackBerry Q5 nejsou žádným oříškem.

BlackBerry Q5

Kromě mobilní sítě se na internet dostanete také pomocí Wi-Fi 802.11 b/g/n s frekvencí 2,4 GHz a symbióza Wi-Fi a mobilní sítě dokáže z telefonu udělat plnohodnotný Wi-Fi Hotspot až pro 8 zařízení naráz. Pokud jste multimediální nadšenci, tak vás jistě také potěší přítomnost standardu DLNA pro bezdrátové sdílení multimédií v domácí síti a v updatu na BlackBerry 10.2 přibude také podpora technologie Miracast pro bezdrátové sdílení obrazu například do televizoru.

Do této sekce ještě určitě patří zmínka o Bluetooth ve verzi 4.0 LE, tedy low-energy. Propojení vašeho BlackBerry Q5 například s handsfree v autě je tak nyní mnohem méně energeticky náročné a na baterii má Bluetooth minimální vliv. Podporu A-GPS jsme již zmínili a tak již nezbývá než zakončit tuto sekci informací, že BlackBerry Q5 podporuje také tehcnologii NFC. Ta funguje nejen pro přenos souborů a sdílení dat, ale také pro párování zařízení nebo bezdrátové placení. Více informací o tom, jak lze přes NFC platit telefonem naleznete na našem webu nearfield.cz.

Závěr a zhodnocení

BlackBerry Q5 je po velice povedené zařízení s minimem kompromisů. Cílová skupina tohoto zařízení je vcelku jasná - uživatelé, kteří chtějí špičkovou hardwarovou klávesnici, kvalitní výbavu a moderní operační systém a zároveň nechtějí za telefon dávat více než deset tisíc korun.

BlackBerry Q5 zaujme skutečně špičkovým displejem, perfektní klávesnicí vhodnou i pro psaní delších textu včetně české diakritiky a zajímavým operačním systémem s nepřeberným množstvím funkcí. Příjemným plusem je pak baterie s vysokou kapacitou, která udrží telefon při životě bez problémů i dva dny.

V čem BlackBerry Q5 hodně ztrácí je konstrukce, respektive použité materiály, které působí dost lacině. Výtku si zaslouží také krytka slotů na SIM kartu a paměťovou kartu a bohužel také nevyměnitelná baterie. Překousnout budete muset také malé množství aplikací a mizivý počet těch českých. Fotoaparát lze zařadit do průměru a vzhledem k cenovce už spíše do podprůměru. Malou úpravu by si zasloužila také cenovka - BlackBerry Q5 v současnosti pořídíte za cca 9300,- Kč, adekvátní cena by však měla být mezi sedmi až osmi tisíci korunami. Je však téměř jisté, že cena se během pár měsíců na tuto hodnotu dostane.

Samotný operační systém BlackBerry je ještě stále velmi mladý, ale nutno uznat, že vzhledem ke svému stáří je suverénně nejdále ze všech ostatních OS a již dnes se s nimi může bez problémů rovnat. V OS BlackBerry 10 se sice ještě objevuje pár nepěkných bugů, ale když se podíváme jakou energii BlackBerry vkládá do vývoje OS a co všechno nové a nové verze OS přinášejí, tak nemáme strach, že byste museli BlackBerry 10 něco závažného odpouštět.

Menší počet dostupných aplikací je kompenzován bohatou základní výbavou a mnoha zajímavými funkcemi tzv. z továrny. I přesto by si však měl každý v BlackBerry World najít alespoň nějaké alternativy ke svým oblíbeným aplikacím z jiných platforem, i když mnoho z nich tam jednoduše nenajdete. Případně pak můžete využít podpory Android aplikací.

Konkurenti

Pokud chcete smartphone s plnohodnotnou QWERTY klávesnici, tak má BlackBerry Q5 prakticky jediného konkurenta, a to sice sourozence BlackBerry Q10. BlackBerry Q10 nabídne oproti Q5ce navíc Super AMOLED displej, lepší fotoaparát, větší vnitřní paměť, procesor taktovaný na 1,5 GHz, nesrovnatelně lepší konstrukci a samostatný HDMI konektor. Na druhou stranu cenovka je o nějakých 5000,- Kč vyšší.

BlackBerry Q5 společně s BlackBerry Q10

Abychom se drželi cenové hladiny, ve které se pohybuje BlackBerry Q5, tak se nám nabízí pouze celodotykové modely. Žádný jiný rozumný smartphone s QWERTY klávesnicí zkrátka nenajdete, a tak si ukážeme alespoň ty dotykové konkurenty.

Galaxy SIII, Xperia T a One X,

Jako první můžeme zmínit velice populární Samsung Galaxy SIII, který se dá již sehnat pod 10 000,- Kč. Ten nabídne velký dotykový displej, větší paměť, lepší fotoaparát, vyšší výkon a také operační systém Android. Samsung Galaxy SIII myslím není nutno příliš podrobně představovat, jistě každý ví, s kým máme tu čest, aneb zde je naše recenze. Podobně jako Samsung Galaxy SIII jsou na tom například HTC One X, Sony Xperia T nebo Huawei Ascend P6.

Nokia Lumia 920

Za nějakých 9 000,- Kč je možné zakoupit také Nokii Lumia 920 s operačním systémem Windows Phone 8. Kromě rychlého operačního systému od Microsoftu nabídne Nokia Lumia 920 především velmi kvalitní fotoaparát, vyšší vnitřní paměť a samozřejmě větší displej. Potěší také vestavěným bezdrátovým nabíjením. Na druhou stranu je nesrovnatelně větší a těžší a například postrádá rozšíření paměti o paměťové karty.

iPhone 4

A na závěr ještě můžeme zmínit zařízení s operačním systémem iOS a to sice iPhone 4 8 GB. I když se jedná o starší model, stále má co nabídnout. Kompaktní rozměry, kvalitní displej a fotoaparát a plynulý, rychlý a jednoduchý OS s téměř miliardou dostupných aplikací. To vše se dá ve skleněném těle s kovovým rámečkem koupit již za cca 9 000,- Kč.

Za zapůjčení BlackBerry Q5 na recenzi děkujeme e-shopu ShopBlackBerry (www.shopblackberry.cz)

blackberry-q5
Klady
  • NFC
  • dobrá výdrž baterie na jedno nabití
  • BlackBerry Hub
  • výborné kancelářské a organizační funkce
  • velmi pohodlná klávesnice
  • kompaktní rozměry
  • dobře čitelný a jemný displej
  • pevná konstrukce
Zápory
  • vysoká cena
  • špatně vyřešená krytka slotu pro SIM a microSD kartu
  • občasné bugy v systému
  • málo aplikací
  • uživatelsky nepřístupná baterie
  • levný vzhled a obyčejné plasty
  • průměrný fotoaparát
Diskuze ke článku
dan
Chyba v závere recenzie ako plus máte napísanú vysokú cenu
mk
Ve video BB Q5 dle mě vypadá lépe!
Jab
Ten BB Q10 se k nám dodává s procesorem vyrobeným starou technologií (45nm). Není mimochodem vyloučeno, že na tom bude Q5 stejně. Pokud má nový procesor (28nm), tak by ve skutečnosti byl výkonnější, než vyšší model. Doporučuji si tento údaj ověřit u výrobce. Máte to jako námět na článek, že mobil za patnáct litrů má starý procesor. ;-)
433
Drahy, moc drahy. Nejsou na tom nejlip,aby urcovali ceny a tohle je o hodne prestreleny. Za tu cenu se daji poridit jine mobily, s lepsi podporou. Na BB spoustu veci nefunguje, nebo v nasem regionu,tak proc bych to mel za tu cenu kupovat?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze