BlackBerry Motion
recenze

BlackBerry Motion

Jde to i bez kláves
8

BlackBerry si získalo řadu pozitivních ohlasů svým modelem KEYone, kupříkladu díky své povedené konstrukci, bezpečnému softwaru a pověstné hardwarové klávesnici. Nové BlackBerry Motion však klávesnici odhodilo ve prospěch jiných vlastností, jako je třeba voděodolnost či větší baterie a displej. A světe div se, není to úplně špatná změna.

Není žádným tajemstvím, že kanadské BlackBerry se v dnešní době soustředí čistě na tvorbu softwaru a výrobu svých zařízení přenechalo čínskému TCL. To přišlo tento rok již s povedeným BlackBerry KEYone, jenž bylo tradičním BlackBerry s hardwarovou QWERTY klávesnicí a běželo na Androidu 7.0 Nougat. Tradiční klávesnice však nemusí být pro všechny, a tak se BlackBerry rozhodlo pro vytvoření dalšího zařízení, které je v podstatě KEYone bez klávesnice a tedy i s větším displejem. Nový Motion tak nabídne 5,5palcový Full HD obrazovku, Snapdragon 625, 4 GB RAM, 12Mpx fotoaparát a vůbec jako první telefon BlackBerry v historii i certifikaci IP67. Povede se však tomuto kousku zaujmout v konkurenci levných vlajkových lodí?

BlackBerry Motion

Technické parametry BlackBerry Motion

Kompletní specifikace
Konstrukce155,7 × 75,4 × 8,1 mm, ? g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 056 × 2 704), LED dioda, autofocus, video: 4 096 × 2 304 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, CPU: 8×2 GHz, GPU: Adreno 506
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.1
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:52 hodin
Dostupnostlistopad 2017, 12 990 Kč

BlackBerry Motion – videopohled

Obsah balení: vše potřebné

Náš předprodukční kus jsme sice nedostali v oficiální prodejní krabičce, ale obsah už kompletní byl. Uvnitř tak najdete telefon, rychlonabíjecí adaptér, propojovací USB-C kabel, sadu povinných příruček a jako bonus i povedená pecková sluchátka s plochým kabelem.

Konstrukční zpracování: vyčnívá z davu

BlackBerry Motion poznáte hned na první pohled, a to nejen díky logu ostružiny, které našlo své místo na zádech a pro jistotu i vepředu. BlackBerry, nebo spíše TCL, které nyní telefony pro BlackBerry vyrábí, totiž pokračuje v designovém stylu, jenž započal tlačítkový model KEYone. I přes podobný vzhled působí ovšem Motion velmi odlišně.

Záda mají stále velmi příjemnou texturu speciálního měkčeného materiálu, díky čemuž telefon neklouže a nemusíte se bát, že záda hned poškrábete. Osobně se mi tento „pryžový pocit“, jenž tento materiál navozuje, velmi líbí a v kombinaci s okolním rámem z tvrzeného hliníků působí velmi prémiově. A fakt, že vypadá jako plát karbonu, rozhodně designu telefonu také neubližuje.

Ostatně Motion celkově vypadá skvěle a rozhodně vždy vzbudí pozornost ostatních. Také se velmi pohodlně drží, pěkně sedne do dlaní a není ani moc těžký nebo tlustý. Jen škoda velkých rámečků, které jsou zkrátka nepřehlédnutelné. Čelo telefonu vizuálně zeštíhluje zaoblený hliník, ale bradě žádný takový trik nepomáhá a ta je tak skutečně masivní.

Alespoň že jsou v ní ale umístěná velká a podsvícená senzorová tlačítka, přičemž uprostřed máme hardwarové domovské tlačítko s logem ostružiny. To do sebe zároveň integruje i spolehlivou a rychlou čtečku otisků prstů, přičemž díky softwaru tu najdeme i pár zajímavých gest. Lze po ní přejet pro stáhnutí notifikační lišty či na ní klepnout pro vrácení se zpět. Nemusíte se tak natahovat až na senzorové tlačítko vlevo, což může usnadnit ovládání uživatelům s menší rukou.

Velmi dobře zpracovaná jsou rovněž vypínací tlačítko a kolébka hlasitosti na pravém boku telefonu. Umístění není příliš vysoko a stisk je dostatečně hluboký, byť by mohlo být jejich kliknutí trochu výraznější.

Z fotek jste si mohli všimnout také třetího vroubkovaného tlačítka pod již zmiňovanou dvojicí. Nejedná se o nic jiného než o přidanou libůstku v podobě programovatelného hardwarového tlačítka. K němu si můžete přiřadit až tři akce, mezi kterým si při každém stisknutí tlačítka vyberete, ať už je to zapnutí aplikace či jen provedení nějaké funkce jako třeba změna zvukových profilů. Pokud však chcete používat tlačítko jen pro jednu funkci, jako třeba bleskové otevření hudební aplikace, je i to možné. BlackBerry vám v tomto ohledu vychází vstříc a nehází zbytečně klacky pod nohy. Takhle to má vypadat, když chce výrobce přidat hardwarové tlačítko navíc. Snad si dělá Samsung poznámky.

K tlačítku lze přiradit až tři akce. Snad si dělá Samsung poznámky.

Cekově lze vyzdvihnout také pevnost a bytelnost celé konstrukce, čímž se dostáváme k další výhodě této ostružiny, a to odolnosti. Jde totiž o první voděodolný telefon od BlackBerry s certifikací IP67, což se určitě hodí. Rovněž také displej má speciální úpravu, díky které má být odolnější, ale k tomu se dostaneme až v další kapitole.

Líbilo se nám
  • originální design
  • skvěle zpracovaná konstrukce
  • pohodlné držení
  • dobrá čtečka otisků prstů s gesty
  • programovatelné tlačítko
Nelíbilo se nám
  • enormní brada telefonu

Displej: prostě paráda

Z čistě technického hlediska nelze tomuto 5,5palcovému Full HD IPS displeji snad nic vytknout. Pozorovací úhly jsou velmi dobré, automatická regulace jasu funguje také jak má a rozsah jasu navíc není vůbec špatný. Potěšit může i nenastavitelná, ale jasná a barevně svítící notifikační dioda. Jediným nevyužitým potenciálem jsou tu některé funkce, které by dávaly mnohem větší smysl u AMOLED technologie.

BlackBerry Motion

Máme tu totiž kupříkladu funkci ambientního displeje, který kvůli IPS rozsvítí při nové notifikaci samozřejmě celou obrazovku černě a stejně je na tom i pěkný ukazatel nabíjení baterie při zapojení do nabíječky. Po obvodu telefonu poté postupně obíhá barevná linka, jež symbolizuje procento nabití, ale opět kvůli technologii IPS displej svítí vždy celý telefon černě. Bez AMOLEDu a jeho hluboké černé nevypadají takové funkce nejlépe, avšak opět musím zdůraznit, že je tento displej opravdu pěkný a má zároveň výborně kalibrované živé barvy.

Displej chrání odolné 2.5D sklo Dragontrail, které navíc pokrývá speciální diamantová vrstva.

Zmínit musím také v předchozí kapitole naťuknutou vyšší odolnost. Displej totiž chrání odolné 2.5D sklo Dragontrail, které navíc pokrývá speciální diamantová vrstva, díky níž má být výrazně odolnější proti škrábancům než Gorilla Glass. Na našem předprodukčním kusu ještě tato vrstva sice není, takže jsme toto tvrzení nemohli otestovat, ale v běžně prodávaných kusech už chybět nebude.

Líbilo se nám
  • kvalitní Full HD panel
  • pěkně živé barvy
  • odolné sklo kryté diamantovou vrstvou
Nelíbilo se nám
  • některé funkce by více vynikly s AMOLED technologií

Zvuk: příjemné překvapení

Od zvuku z jediného malého reproduktoru na spodní hraně telefonu jsem opravdu moc nečekal, avšak možná právě o to víc mě dokázal překvapit. Nejenže hraje velmi hlasitě, ale relativně čistý zvuk z něj vychází i na maximální hlasitost při přehrávání vysokých tónů. Zvuk nikdy nesklouzl do nepříjemně plechového projevu, kterým občas takové reproduktory mohou trpět. Jen škoda, že do tak velkého těla BlackBerry nevměstnalo stereo reproduktory. Rovněž 3,5mm jack výstup do sluchátek se povedl a v balení naleznete i velmi dobrá špuntová sluchátka s plochým kabelem.

BlackBerry Motion
Líbilo se nám
  • hlasitý a dostatečně kvalitní zvuk
  • dobrý 3,5mm jack výstup
  • skvělá špuntová sluchátka v balení
Nelíbilo se nám
  • velkému tělu by slušely stereo reproduktory

Výkon hardwaru: KEYone 2.0

Motion toho po KEYone zdědil opravdu mnoho, až ho někteří nazývají zkrátka jen jako KEYone bez klávesnice. Toto tvrzení je bohužel obzvláště v oblasti hardwaru pravdivé, jelikož je prakticky stejný jako u KEYone. Najdete tu tedy stále Snapdragon 625 a 32 GB úložiště, z nějž 23 GB zbývá volných. Můžete jej i rozšířit microSD kartou až o 2 TB. Pouze RAM paměť nám tentokrát narostla na 4 GB.

Hardware to vskutku není špatný, ale za dané peníze by to chtělo koncem letošního roku už něco silnějšího, nebo přinejmenším letošní Snapdragon 630. Za cenu kolem 13 tisíc se Motion pohybuje už vcelku vysoko a byť KEYone mohl kdysi této výtce částečně proklouznout svou výjimečností, Motion už takovou výmluvu nemá. Škoda také prozatím rozladěného systému, kvůli kterému jsem kupříkladu nemohl provést test pomocí aplikace Geekbench, jelikož aplikace prostě vždy spadla.

Líbilo se nám
  • nově 4 GB RAM
  • microSD slot
Nelíbilo se nám
  • za danou cenu by se slušel minimálně letošní procesor

Výdrž baterie: prostě skvělá

Velkou předností Motionu má být podle BlackBerry velká baterie s kapacitou 4 000 mAh. A naštěstí jí skutečně je, a to nejen na papíře. Telefon vydrží bez jakýchkoli problémů dva dny běžného používání, kdy jsem byl neustále připojený k internetu, měl také pořád zapnuté sdělování polohy a pár hodin nechal zapnuté i Bluetooth. I když jsem telefonu dával skutečně zabrat, zbývalo mi vždy v noci ještě nějakých 35 procent k dobru. Naopak ani při šetrném používání jsem se na 3 dny výdrže bohužel prostě nedostal.

BlackBerry Motion

Také v našem redakčním testu výdrže Motion obstál a vydržel streamovat Ful HD video přes Wi-Fi až 12 hodin a 27 minut. Tak velkou baterii samozřejmě nutno také řádně dobíjet, k čemuž zde poslouží USB-C s funkcí rychlonabíjení, které dobije baterii z 0 na 100 procent do 1 hodiny 50 minut. Navíc se vás telefon při každém zapojení nabíječky zeptá, zda chcete nabíjet rychle pomocí Boostu, jenž omezí výkon ve prospěch rychlosti nabíjení, nebo klasicky/pomaleji, čímž by se měla třeba zvyšovat životnost baterie.

Líbilo se nám
  • skvělá výdrž i při náročném používání
  • USB-C
  • rychlé nabíjení

Konektivita: vše zvládne

BlackBerry nezapomnělo na nic podstatného a vybavilo Motion Bluetooth 4.2, Wi-Fi ac či kompletním LTE. Nechybí mu ani NFC či spolehlivá A-GPS s podporou GLONASSu, která se nikdy dlouho nehledala. Pochválit lze také velmi čistý a hlasitý zvuk z telefonního sluchátka a stejně tak druhá strana potvrdila při volání kvalitní zvuk.

Líbilo se nám
  • nechybí NFC
  • spolehlivá A-GPS s GLONASS

Fotoaparát: není špatný

Na papíře BlackBerry nasadilo u Motionu stejný 12Mpx fotoaparát se světelností f/2.0, jaký najdeme v předchozím KEYone. Fotoaparát to vskutku není špatný a patří mezi ty lepší své třídy. Stejně jako u KEYone můžete očekávat hezky ostré a barevně vcelku věrné snímky. Žádná hitparádo to ale není a za podobné peníze seženete mnohem schopnější fotomobily. Fotoaplikace je ovšem nejen povedená a hezky přehledná, ale především rychlá, kdy ani Auto HDR není moc pomalé. Přední 8Mpx kamerka už poté podává velmi průměrné výsledky, ale potěší možnost přisvícení, kdy telefon na chvilku rozsvítí displej bílou obrazovkou.

Fotografie za jasného dne
Snímky za tmy, v interiérech a selfie na závěr

Snímky za horšího světla jsou ale poměrně často rozmazané a především se ukazuje výrazný šum. Lepší světelnost a optická stabilizace by se zejména za takových podmínek velmi hodily. Potěší však četné možnosti nastavení kvality videa, nebo funkce vyfocení fotky do speciální zabezpečené aplikace Trezor jednoduchým dotykem čtečky. Video můžete natáčet konkrétně až ve 4K a 30, nebo 24 FPS. Nabízí se však také Full HD v 60, 30 či 24 FPS, ale slušně fungující elektronická stabilizace se zapne až při natáčení od Full HD s 30 FPS.

Líbilo se nám
  • slušné snímky za dobrého světla
  • povedená a rychlá fotoaplikace
  • bohaté možnosti natáčení videa
Nelíbilo se nám
  • za horšího světla fotoaparát pokulhává
  • elektronická stabilizace až od Full HD videa při 30 FPS

Software: potřebuje trochu péče

Software patřil vždy mezi přednosti kanadských ostružin a ani Motion není výjimkou. Známé zabezpečení od BlackBerry tu má samozřejmě své místo, což může naznačovat třeba speciální aplikace Trezor, kam si můžete uzamykat vaše citlivá data pomocí otisků prstů a hesla. Pro mě však není ani tak předností zabezpečení, jako všechny užitečné funkce, které BlackBerry do prakticky čistého Androidu 7.1.2 Nougat přidalo, nebo v něm zkrátka jen využívá.

Na mysli mám gesta jako dvojité zmáčknutí vypínacího tlačítka pro zapnutí fotoaparátu, jež mnoho výrobců z čistého Androidu nepochopitelně nepřejímá, či stáhnutí notifikační lišty pomocí čtečky otisků prstů. To se u čtečky umístěné na přední straně skoro nikdy nevidí. Zároveň se můžete dotykem čtečky vrátit o krok zpět, takže se při ovládání telefonu nemusíte tolik natahovat, a dotyk ve fotoaparátu uloží fotku rovnou do trezoru.

Zmínit musím také funkce spjaté s programovatelným tlačítkem, možnost vybrat si mezi třemi typy zobrazení multitaskingu, zkratku pro otevření BlackBerry Hubu, vytváření různých systémových zkratek, které si můžete dát na plochu, a mnohé další. Výrobce si přitom přidal opravdu minimum aplikací, jako je třeba známý BlackBerry Hub, vlastní fotoaplikace či kalendář, Trezor nebo povedený Správce souborů. Zbytek aplikací ale spočívá na bedrech tradičního baličku Google aplikací.

Funkce a rozšíření systému zní dobře, ale všechno není tak růžové. Plynulost je sice většinou dobrá, ale ani na daný hardware to není úplně nejlepší a často se ukáže nějaké to škubnutí. Například loňský ASUS ZenFone 3 běží o poznání plynuleji. Otázkou ovšem je, zda můžeme za toto chování vinit ještě neodladěný předprodukční telefon, který máme k dispozici, nebo ne. Tak či tak jsem si ovšem jistý, že BlackBerry na běhu systému ještě dost zapracuje, jako to udělalo u KEYone, a koneckonců se může situace zlepšit i slíbenou aktualizací na Android 8.0 Oreo, která má přijít v prvním čtvrtletí příštího roku.

Líbilo se nám
  • prakticky čistý Android 7.1.2 Nougat
  • mnoho užitečných funkcí navíc
  • pověstné zabezpečení od BlackBerry
Nelíbilo se nám
  • na našem předprodukčním kusu není systém zcela plynulý

Zhodnocení: má své jedinečné přednosti

V závěru recenze mi nezbývá než pouze dodat, že se mi BlackBerry Motion za dobu testování až překvapivě zalíbilo. Konstrukční provedení se mi neskutečně trefilo do vkusu a potěší pěkný displej, velmi dobrá výdrž baterie či povedený fotoaparát. Navíc je tu řada užitečných softwarových funkcí, pověstné zabezpečení a návykové programovatelné tlačítko, které by si mělo najít svou cestu i na konkurenční telefony.

Hardware za danou cenu sice neohromí a široké rámečky v čele s přistávací ranvejí místo brady by tu být nemusely, ale zase tu máme zvýšenou odolnost IP67, která v této cenovce stále není obvyklá, a diamantovou vrstvou kryté odolné sklo. Jedinou překážku k jednoznačnému doporučení tak představuje cena. Za 13 tisíc už bychom totiž v dnešní době očekávali o něco výkonnější hardware, jelikož konkurence je obrovská. Motion však není o výkonu – BlackBerry se prozatím přeci jen soustředí na jiné vlastnosti a především jinou skupinu uživatelů.

Upřednostníte vyšší výkon ostatních, či speciální vlastnosti BlackBerry?

Po zhlédnutí nejbližší konkurence v dané cenovce si tedy musíte položit jedinou otázku – zda dáte přednost vyššímu výkonu ostatních, či speciálním vlastnostem BlackBerry. Pokud si však bude chtít na konec přeci jen na této ostružině smlsnout, počkejte si raději alespoň na menší zlevnění.

Konkurence

OnePlus 5

Kolem 13 tisíc se pohybuje třeba takové OnePlus 5 s mnohem výkonnějším hardwarem, duálním fotoaparátem či AMOLED displejem.

OnePlus 5

Rozměry152,7 × 74,7 × 7,3 mm, 153 g
DisplejAMOLED, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GBne
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:23 hodin

LG G6

Velmi těžká konkurence přichází také z Koreje v podobě LG G6. To nabídne za 11 a půl tisíce větší displej s větším rozlišením a velmi tenkými rámečky, skvělý duální fotoaparát, vyšší výkon a je tu i vyšší stupeň odolnosti IP68.

LG G6

Rozměry148,9 × 71,9 × 7,9 mm, 163 g
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 2 880 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 821 MSM8996 Pro, 2×2,35 GHz + 2×1,6 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 32 GB / 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:47 hodin

Huawei P10

Za nějakých 12 až 13 tisíc pořídíte také povedený Huawei P10 s duálním fotoaparátem, kovovým tělem a opět mnohem vyšším výkonem.

Huawei P10

Rozměry145,5 × 69,6 × 7,4 mm, 145 g
DisplejTFT IPS, 5,1" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 960, 4×2,4 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 200 mAh, doba nabíjení: 1:42 hodin

Honor 9

A pokud fandíte spíše sklu, je tu za 11 tisíc také Honor 9, který má prakticky totožnou výbavu s Huawei P10.

Honor 9 64 GB

Rozměry147 × 71 × 7,5 mm, 155 g
DisplejTFT IPS, 5,15" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát20 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 960, 4×2,4 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 200 mAh, doba nabíjení: 1:45 hodin
blackberry-motion
Klady
  • pěkný a originální design
  • pevná konstrukce
  • programovatelné hardwarové tlačítko
  • pěkný Full HD displej krytý odolnou diamantovou vrstvou
  • certifikace IP67
  • skvělá výdrž baterie
  • slušný 12Mpx fotoaparát
  • mnoho užitečných softwarových funkcí
  • pověstné zabezpečení od BlackBerry
Zápory
  • enormní brada telefonu
  • za danou cenu by se slušel výkonnější hardware
  • velkému tělu by slušely stereo reproduktory
  • na našem předprodukčním kusu není systém zcela plynulý
Diskuze ke článku
Peter
Veľmi zaujímavý pracant, ktorý sa nehrá na viac áno má. BTW v Samsungu u rady S nikdy naplánovali to tlačítko ako programovateľné a asi ani nebudú. Je to tlačítko, ktoré spúšťa Bixby a robí to dobre. Bixbyho používam denne, pričom pri použití alternatívnych launcherov by som ho spustil iba hlasom v prípade, ak by som tlačítku priradil inú funkciu. Kto Bixbyho nepoužíva ma však nepoužiteľné tlačidlo. V Samsungu by si skôr mali vziať príklad z baterky. Aj keď už nepoužívam BlackBerry telefóny, za ich HUB si rád mesačne to 1€ priplácam.
Blue Sun
Blue Sun
Docela by mě zajímalo, kam se asi poděl můj příspěvek, který jsem psal kolem osmé hodiny ranní. Redakce se už tak stydí za svou práci, že maže diskuse? Inu, taky dobře vědět...
Jiří
Chválím za vtipnou originalitu na konci. Podobných srandiček víc :D
Marek
Dikyvza dojy, ale napadají me 2 věci:
Je ok dělat recenzi s nefinalnim telefonem?
Je ok ji zveřejnit když zatim zadny weby svy recenze nevydaly? :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze