BlackBerry KEYone
recenze

BlackBerry KEYone

Pro moderní workoholiky
49

Nový model BlackBerry KEYone je v pořadí již třetí pokus o restart značky BlackBerry a zároveň se v tuto chvíli jeví jako nejnadějnější. Novinka se těší nebývalému zájmu a aby taky ne – v dnešní době dotykových smartphonů působí téměř jako zjevení. Zaslouží si nové BlackBerry KEYone vaši pozornost?

Nejdříve však pár důležitých slov úvodem. Kanadské BlackBerry už není výrobcem modelu KEYone. Před nějakým časem si licenci na značku pronajala společnost TCL, která nyní pod značkou BlackBerry Mobile vyvíjí nové přístroje, stará se o distribuci, propagaci, podporu – zkrátka všechny aspekty prodeje hardwaru. Kanadská společnost pak dodává nutná softwarová a bezpečnostní řešení. BlackBerry KEYone se stává vůbec prvním modelem, který kompletně vznikal pod taktovkou společnosti TCL. A možná i proto budí tolik pozornosti.

Jeho původ však není jediným důvodem. Mnohem důležitější roli hraje celkový form factor přístroje – BlackBerry totiž vrací do hry přístroj s pevnou hardwarovou klávesnicí a zůstává tak jediným významnějším výrobcem na světě, který se takové koncepce stále drží. KEYone je na první pohled BlackBerry ze staré školy, ale po bližším prozkoumání zjistíte, že je prošpikované vším, co od smartphonu uživatel v roce 2017 očekává.

Obsah balení

  • BlackBerry KEYone
  • špuntová stereo sluchátka s handsfree
  • datový kabel USB-C/USB-A
  • nabíjecí adaptér s USB-A konektorem a podporou technologie Quick Charge 3.0
  • jehla pro zpřístupnění slotu pro nanoSIM a microSD
  • brožurky a manuály

Technické parametry BlackBerry KEYone

Kompletní specifikace
Konstrukce149,3 × 72,5 × 9,4 mm, 180 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (1 620 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 056 × 2 704), LED dioda, autofocus, video: 4 096 × 2 304 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, CPU: 8×2 GHz, GPU: Adreno 506
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.1
Akumulátor3 505 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:45 hodin
Dostupnostčerven 2017, 15 999 Kč

BlackBerry KEYone – videopohled

Design a konstrukce: ve stylu moderního retra

Typické designové prvky značky BlackBerry z nového modelu KEYone doslova srší. Barevná kombinace černé a stříbrné je pro BlackBerry naprosto typická a především typicky konzervativní. Výrobce se vyvaroval jakékoli extravagance a vše se nese v duchu jednoduchých linií, zaoblených hran a maximálně elegantního vzhledu.

Troufám si tvrdit, že celkový design modelu KEYone nemůže nikoho urazit. Jedná se o decentní smartphone, jehož nejvýraznějšími prvky jsou hardwarová klávesnice a mřížka telefonního reproduktoru. Ta tvoří součást hliníkového rámu přístroje, který obepíná celé tělo a narušují jej pouze plastové předěly antén.

Z kovového rámu samozřejmě těží celá konstrukce, která se opravdu povedla. Telefon je krásně pevný a v ruce působí velmi bytelným dojmem. Za to zčásti může hmotnost solidních 180 gramů a celkové rozměry 149,3 × 72,5 × 9,4 mm, nicméně díky zaobleným hranám telefon velmi dobře padne do ruky. Velice příjemná jsou též pogumovaná záda s jemným vzorem. Máte tak mnohem jistější úchop a třeba ovládání jednou rukou to činí o dost pohodlnější.

Jak jsem již zmínil, tak dominantním prvkem čelní plochy je samozřejmě hardwarová klávesnice. Zabírá zhruba třetinu předku, zbytek okupuje 4,5palcový LCD displej. Mezi displejem a klávesnicí našly své místo klasické senzorové klávesy pro ovládání systému Android, nad displejem pak přední 8Mpx kamerka, výrazná notifikační dioda, kterou lze nastavit podle sebe, a nezbytné senzory osvětlení a přiblížení.

Záda reprezentují značku díky výraznému logu BlackBerry přímo uprostřed, ale přehlédnout nelze ani čočku hlavního fotoaparátu. Její kovová obruč částečně chrání skleněnou čočku, což rozhodně chválíme. A pochvala míří také na adresu dvoutónové přisvětlovací LED.

Spodní hrana obsahuje sice dvě mřížky, ale reproduktor se nachází pouze v jedné z nich. V druhé je pak mikrofon a mezi nimi praktický USB-C konektor. Na horní hraně nalezneme pouze 3,5mm jack a sekundární mikrofon.

Kromě plnohodnotné klávesnice nabízí KEYone také dalších několik tlačítek. Na levém boku například docela nesmyslně umístěnou klávesu pro zamykání přístroje, ale naštěstí lze pro odemykání používat v mezerníku integrovanou čtečku otisků prstů a pro zapnutí či vypnutí displeje i poklepání na displej. Pravý bok pak hostí šuplíček pro nanoSIM kartu a paměťovou kartu microSDXC, klávesu ovládání hlasitosti a programovatelné tlačítko, k němuž můžete přidružit některou z mnoha funkcí.

Líbilo se nám:

  • pevná konstrukce
  • kvalitní materiály
  • pogumovaná záda
  • skvěle padne do ruky
  • kovový rám

Nelíbilo se nám:

  • umístění zamykací klávesy
  • vyšší hmotnost

Displej, ovládání a klávesnice: méně někdy znamená více

Pokud chcete vytvořit zařízení s hardwarovou klávesnicí, máte fakticky jenom dvě možnosti – výsuvnou konstrukci, u které můžete zachovat rozměrnější displej, nebo na úkor displeje zvolit pevnou klávesnici. Model KEYone je druhý případ, takže se kvůli zachování přijatelných rozměrů muselo přistoupit ke zmenšení displeje.

BlackBerry KEYone

Výrobce zvolil 4,5palcový dotykový LCD displej s netradičním poměrem stran 3:2. Rozlišení tak nečiní plné Full HD, ale „pouze“ 1 620 × 1 080 pixelů. Přesto se dostáváme na skvělou jemnost 433 pixelů na palec a celkově jsou zobrazovací schopnosti vynikající. Pozorovací úhly jsou perfektní, displej má skvělé podání barev a překvapivě i dobrou čitelnost na slunci. Potřebnou mechanickou odolnost pak zajišťuje tvrzené sklo Gorilla Glass 4.

Většina ovládání samozřejmě probíhá skrze dotykový displej, ale často přijdou ke slovu také podsvícené senzorové klávesy pod ním. Jejich funkce jsou standardní: krok zpět, návrat domů a přepínání mezi aplikacemi a potěší také jejich podsvícení. Nejdůležitějším prvkem je však hardwarová klávesnice, která výrazně promlouvá také do ovládání.

Pod každou klávesu si můžete nastavit některou z mnoha zkratek, a to jak na krátký, tak na dlouhý stisk.

Hardwarová klávesnice jistě v mnoha z vás vyvolá dojem, že BlackBerry vytahuje deset let starou a přežitou technologii. Zdání ale někdy klame. Klávesnice BlackBerry KEYone totiž není jen tak obyčejná a nabízí nejen spoustu inteligentních funkcí, ale funguje rovněž jako touchpad, díky čemuž můžete třeba scrollovat v prohlížeči, posouvat kurzor v textu nebo pomocí speciálních gest psát ještě rychleji.

Pod každou klávesu si navíc můžete nastavit některou z mnoha zkratek, a to jak na krátký, tak na dlouhý stisk. Celkem tak získáte neuvěřitelných 52 kombinací! Krátkým stiskem klávesy „S“ tak můžete zapnout třeba Slack, dlouhým například Skype. Doslova perfektní je pak umístění čtečky otisků prstů přímo do mezerníku, takže ji máte vždy hned po ruce, respektive po prstu. Navíc funguje velmi rychle a spolehlivě, zkrátka se s ní pracuje pohodlně.

BlackBerry KEYone

Pro většinu uživatelů je však stěžejní pohodlí při samotném psaní na klávesnici. Zcela upřímně musím uznat, že KEYone má o něco horší klávesnici než například BlackBerry Classic. Klávesy jsou drobnější a nemají tak ostrý profil, aby orientace poslepu byla snazší. Přesto je ale psaní po chvíli velmi pohodlné a nemusíte se bát ani tehdy, pokud máte větší ruce. A pokud by vás například obtěžovalo klapání kláves večer v posteli, můžete si klidně zapnout softwarovou klávesnici z dílny BlackBerry.

BlackBerry má také skvěle zvládnutou nápovědu pro psaní a její přesnost hodnotím jako jednu z nejlepších. Během psaní vám telefon nabízí různá slova, která se učí během vašeho používání, a jednoduchým gestem na klávesnici slova „házíte“ přímo do textu. Nebo máte rádi psaní tahem pomocí technologie Swype? I tuto funkci vám hardwarová klávesnice modelu KEYone nabídne!

Líbilo se nám:

  • kvalitní displej
  • odolné sklo Gorilla Glass 4
  • pohodlná klávesnice
  • dotyková gesta na klávesnici
  • čtečka otisků prstů v mezerníku

Nelíbilo se nám:

  • menší displej

Zvuk a výdrž baterie: fantastický držák

Po zvukové stránce KEYone nijak zvlášť nenadchne, ale mnoho uživatelů jistě potěší, že výrobce zachoval 3,5mm jack konektor. Můžete si tedy připojit jakákoliv vlastní sluchátka, pro běžný poslech však velmi dobře poslouží také špuntový stereo headset, který najdete v balení. Hlasitý výstup zajišťuje jediný reproduktor na spodní hraně, který má sice dostatečnou hlasitost, nicméně párty v celém domě vám bohužel nezajistí.

BlackBerry KEYone

V čem ovšem BlackBerry KEYone naprosto exceluje, to je výdrž baterie. Se svým Li-Ion akumulátorem o kapacitě 3 505 mAh vydrží při běžné zátěži naprosto bez problémů celé dva dny! Tento fakt mám potvrzený od mnoha uživatelů, kteří již KEYone používají, a mé zkušenosti jsou velmi podobné. Nepamatuji si, kdy naposledy jsem testoval telefon, který jsem nabíjel jen obden.

V čem ovšem BlackBerry KEYone naprosto exceluje, to je výdrž baterie.

V našem klasickém testu výdrže (přehrávání videa z internetu přes Wi-Fi ve Full HD rozlišení, 50% jas displeje a hlasitost zvuku vedeného do sluchátek, přihlášení do mobilní sítě) překonal KEYone hranici deseti hodin a video přehrával 602 minut! Za skvělou výdrž telefon vděčí nejen velké baterii, ale i menšímu displeji a úspornému procesoru.

A pokud máte přeci jen baterku na umření, díky technologii Quick Charge 3.0 ji za něco málo přes půl hodiny dokážete nabít na 50 %. Kompletní nabití z 0 na 100 % pak zabere zhruba 105 minut a pokud využijete speciální „Režim Boost“, kdy telefon po dobu nabíjení omezí všechny funkce, ušetříte ještě další cenné minuty. Mimochodem Quick Charge nabíječku najdete přímo v balení, což není úplně běžné.

Líbilo se nám:

  • skvělá výdrž baterie
  • rychlé nabíjení pomocí Quick Charge 3.0

Nelíbilo se nám:

  • nemá stereo reproduktory

Hardware a výkon: hlavní vada na kráse

V oblasti hardwaru udělal výrobce asi jediný skutečně viditelný kompromis. V BlackBerry KEYone totiž tiká pouze mid-range SoC Qualcomm Snapdragon 625 s octa-core procesorem, grafickým procesorem Adreno 506 a 3 GB paměti RAM. Vnitřní paměť s kapacitou 32 GB je ovšem více než dostatečná (volných zůstává zhruba 20 GB) a navíc si ji můžete rozšířit o paměťové karty microSDXC až do teoretické kapacity 2 TB.

Benchmark AnTuTu

Při běžném používání je telefon perfektně svižný, nicméně má své limity a při náročnějších operacích se dokáže někdy „zamyslet“. Zřetelnější je to například u některých aplikací přímo od BlackBerry, které by snesly trochu efektivnější optimalizaci. Upřímně řečeno se však do takové situace uživatel dostane jen zřídka a navíc – KEYone asi málokdo bude kupovat kvůli tomu, aby na něm hrál náročné herní tituly.

Přesto nutno uznat, že v dané cenové kategorii nabízí konkurence výkonnější hardware a srovnání s dnešními vlajkovými loďmi nedává tak úplně smysl. Propastný rozdíl je vidět například v benchmark testech, kde se BlackBerry KEYone umístilo daleko za dnešními top modely.

Líbilo se nám:

  • dostatečná interní paměť a podpora paměťovek

Nelíbilo se nám:

  • pouze průměrný výkon

Operační systém, zabezpečení a prostředí: větší než malé úpravy

BlackBerry KEYone se chlubí toho času nejnovější verzí operačního systému Android 7.1.1 Nougat, což si rozhodně zaslouží pochvalu. Na první pohled se zdá, že BlackBerry moc úprav v systému neudělalo, ale opak je pravdou.

V první řadě se jedná o zabezpečení! To je pro BlackBerry samozřejmě alfou a omegou, a proto v Kanadě zeleného robůtka rozebrali do posledního šroubku a opravili všechny možné bezpečnostní nedostatky. Tím dali vzniknout nejbezpečnějšímu Android zařízení na světě a toto označení posvětil dokonce sám Google. Integrace čtečky otisků prstů do mezerníku je taková třešnička na čínském dortu s polevou z javorového sirupu.

Nastavení zabezpečení a DTEK by BlackBerry

Společně s aplikací DTEK by BlackBerry pak můžete průběžně kontrolovat nejen zabezpečení vašeho přístroje, ale také všechny nainstalované aplikace. Vidíte například, k jakým datům ta která aplikace přistupovala a dokonce jak často a kdy přesně – a to včetně Google aplikací předinstalovaných v systému.

Vždy tak máte kompletní přehled o tom, co se v zařízení děje, a navíc můžete těžit z pravidelných bezpečnostních aktualizací, které BlackBerry vydává každý měsíc. Například model BlackBerry Priv se prodává už více než 18 měsíců a BlackBerry nevynechalo ani jediný! KEYone se již od svého uvedení na trh také dočkal první aktualizace a další přijdou vždy každý měsíc. Mnoho jiných výrobců by se rozhodně mohlo inspirovat.

BlackBerry Launcher a uživatelské prostředí

Výrobce si však vzal do parády také uživatelské prostředí. V základu se BlackBerry snažilo zachovat maximálně čistý Android, takže například nastavení nebo notifikační lišta jsou takové, na jaké jste u Androidu Nougat zvyklí.

BlackBerry Launcher a uživatelské prostředí

Plocha a domovská obrazovka vypadají na první pohled také stejně, ale u některých ikonek si můžete všimnout tří teček. Gestem na takové ikonce totiž můžete otevřít její widget a rychle tak nahlédnout do kalendáře, BlackBerry Hubu nebo otevřít konkrétní záložku, aniž abyste měli plochy plné klasických widgetů, které moc často nevyužijete.

Karta Produktivity

Další zajímavostí je tzv. Karta Produktivity – překryvné okno, které lze otevřít kdekoliv v systému vytažením roletky ze strany displeje. Ukazuje vám poté nadcházející události, nepřečtené zprávy nebo oblíbené kontakty a vy si tyto informace můžete prohlédnout kdykoliv. Jen škoda, že výrobce v poslední aktualizaci odstranil zobrazení nadcházejících úkolů.

Nastavení systému

Mým osobním favoritem je však změna zobrazení naposledy spuštěných aplikací. Místo nepřehledného Rolodexu si můžete aplikace uspořádat do symetrické mřížky nebo do různě velkých dlaždic. Přepínání mezi aplikacemi je tak mnohem, ale mnohem pohodlnější a přehlednější. A aby toho nebylo málo, tak přecházení mezi plochami a scrollování v seznamech lze provádět také gesty na samotné klávesnici.

Líbilo se nám:

  • kvalitní zabezpečení
  • skvělá softwarová podpora
  • šikovná vylepšení uživatelského prostředí
  • integrace klávesnice

Nelíbilo se nám:

  • v Kartě Produktivity již nejsou vidět úkoly

Fotoaparát a video: nejlepší v historii BlackBerry

Přístroje BlackBerry nikdy nebyly považovány za vyloženě multimediální stroje, i když paradoxně v mnoha ohledech byly daleko před konkurencí (například množstvím podporovaných audio a video formátů). S příchodem systému Android se však toto dogma otřáslo v základech a BlackBerry vám v této oblasti poslouží úplně stejně dobře jako jiné přístroje.

Aplikace Fotoaparát

Model KEYone to dokazuje mj. svým fotoaparátem s vynikajícím 12Mpx fotočipem Sony IMX378. Přestože chybí optická stabilizace, moderní elektronická stabilizace obrazu odvádí skvělou práci, a tak skoro ani nepostřehnete, že optika má světelnost dnes spíše průměrných f/2.0. Abych to shrnul nějak stručně – BlackBerry KEYone má nejlepší fotoaparát v historii BlackBerry. Tečka.

Fotografie jsou opravdu povedené a byly příjemným překvapením. V tomto ohledu se může BlackBerry KEYone bez obav srovnávat s dnešními fotomobily a díky plně manuálnímu módu můžete výsledné snímky do velké míry ovlivnit i vy sami. Fotografie v automatickém módu jsou však dostatečně kvalitní pro většinu příležitostí. Barvy jsou velmi věrné a snímky ostré. Zamrzí jen slabší světelnost optiky a tím tedy větší závislost na dobrém světle. Při špatném osvětlení jsou fotky opravdu velmi zašuměné.

Testovací fotografie z exteriéru
BlackBerry KEYone
Panorama
Testovací snímky z interiéru
Makrosnímky a selfies
Testovací snímky při špatném osvětlení a s přisvětlením

Díky hybridní klávesnici lze například parametry v manuálním módu nastavovat pomocí přejíždění na klávesnici a mezerník také použít jako spoušť fotoaparátu. Aplikace Fotoaparát nabízí mnoho šikovných nastavení, barevné filtry nebo povedené panorama. Přední fotoaparát s rozlišením 8 Mpx má záběr 84° a umožňuje fotit poměrně kvalitní selfies.

Nechybí samozřejmě ani natáčení videa v rozlišení 4K při 30 FPS nebo Full HD až s 60 FPS. U videa velmi záleží na tom, zda máte aktivní elektronickou stabilizaci. Tu lze použít maximálně do kvality 1080p s 30 FPS a pak funguje velmi dobře, po jejím vypnutí je však lepší použít nějaký stojánek.

Líbilo se nám:

  • velmi dobré výsledky fotoaparátu
  • dobře fungující elektronická stabilizace
  • povedený manuální režim

Nelíbilo se nám:

  • absence optické stabilizace
  • horší světelnost optiky

Aplikace a multimédia: spousta výbavy v základu

Kromě úprav samotného systému připravilo BlackBerry spoustu vlastních aplikací. Většina z nich má však pracovní charakter, a tak si zde představíme pouze některé z nich. V zařízení je například předinstalovaná aplikace Přenos obsahu, pomocí které můžete pohodlně přenést data z vašeho předchozího zařízení se systémem BlackBerry 10, Android nebo iOS.

Centrum napájení

Velice zajímavá je aplikace Centrum napájení. Ta umožňuje do značné míry ovlivnit výdrž baterie a výkon zařízení: umí například pro každou samostatnou aplikaci nastavit jiný režim (Výkon, Vyvážený, Úsporný), nastavit automatické přepnutí zařízení do úsporného módu, zkontrolovat optimalizaci baterie a mnoho dalšího. Pokud tedy budete u některé aplikace pozorovat nedostatečnou plynulost, zkuste ji trochu „načipovat“ právě v tomto nastavení. Nebo naopak můžete jiné aplikace trochu omezit a získat tím další cenné minuty výdrže.

Google aplikace a FM rádio

Hudební přehrávač bohužel zastupuje pouze aplikace Hudba Play, kterou zásadně odstraňuji mezi prvními. Společně s ní zde najdeme také ostatní klasické Google aplikace, které jsou v každém Android zařízení stejné. Co však v každém zařízení nenajdete, to je FM rádio s podporou RDS, a to v modelu KEYone nechybí!

Aplikace Fotky

Klasickou galerii fotografií tu zastupuje aplikace Fotky od Google. Ta nabízí například povedený editor fotografií, spoustu možností sdílení nebo zálohování fotografií na účet Google, ale podle mého názoru je trochu nepřehledná. Obrázky z paměťové karty a z vnitřní paměti se občas řadí podivně a často nemohu některé fotografie najít.

Skvělý nástroj představuje správce hesel Password Keeper. Jak už název napovídá, můžete si do něj ukládat nejrůznější hesla, přístupové údaje a další citlivá data, která chcete mít v bezpečí. Password Keeper vám je ochrání hlavním heslem a dostanete se do něj pohodlně také pomocí čtečky otisků prstů. Zcela novou funkcí je pak automatické vyplňování hesel na webových stránkách a v dalších službách, jelikož aplikace je integrovaná přímo do klávesnice zařízení. V případě, že chcete zadávat heslo, vám klávesnice automaticky nabídne vyplnění hesla z Password Keeperu. Screenshoty vám však neukážu, protože aplikace jejich pořízení blokuje.

Aplikace Password Keeper a Privacy Shade

Aplikace Privacy Shade je velice zajímavý způsob zabezpečení a ochrany údajů. Umožňuje vám zobrazit si pouze určitou část displeje v malém okénku a zbytek kompletně zakryje. Představte si to, jako byste měli baterku v naprosté tmě a viděli vždy jen kousek plochy osvětlené kuželem světla. Osobně tuto aplikaci asi nedovedu naplno ocenit, ale jistě se najde někdo, kdo ji naopak přivítá.

Líbilo se nám:

  • praktická aplikace Centrum napájení
  • povedený správce hesel Password Keeper
  • FM rádio s podporou RDS

Nelíbilo se nám:

  • chybějící vlastní hudební přehrávač

BlackBerry Hub, organizér a telefon: opravdový pracant

Pokud mají nějaké telefony pověst pracovních nástrojů, jsou to právě ty od BlackBerry. Snad žádná značka se tolik nezasadila o to, aby její uživatelé mohli pracovat pohodlněji a efektivněji. A klíčovou úlohu u BlackBerry hraje již několik let komunikační centrum BlackBerry Hub.

BlackBerry Hub, zprávy a tmavý motiv

BlackBerry Hub je velmi propracovaná aplikace, která sdružuje veškeré zprávy z nejrůznějších kanálů. Na jedné obrazovce vidíte všechny e-maily, hovory nebo SMS zprávy, ale také zprávy z jiných zdrojů jako jsou Pinterest, Twitter, Facebook, Messenger, Slack, WhatsApp, Telegram, Viber, Skype nebo Instagram. Integrace služeb třetích stran do BlackBerry Hub se za poslední rok velice rozvinula.

Kromě toho však BlackBerry Hub funguje především jako samostatný e-mailový klient. Podporuje protokoly POP, IMAP a MS Exchange a nabízí obrovskou dávku nastavení a personalizace. Nastavit si můžete například automatické skryté kopie, rychlé odpovědi, podrobné upozornění včetně barvy notifikační LED pro každou schránku, barevné rozlišení jednotlivých schránek a mnoho dalšího.

BlackBerry Hub a nastavení

V nastavení BlackBerry Hub pak lze nastavit různé typy zobrazení – například si oddělit sociální sítě na samostatnou obrazovku, na další zobrazit jenom nepřečtené zprávy a na další dát třeba jenom zprávy s přílohami. Šikovná gesta pomáhají pohodlnější práci se zprávami a osobně jsem si velmi oblíbil funkci odložení zvonění. Spočívá v tom, že jakoukoliv událost v Hubu (včetně zpráv ze sociálních sítí, hovorů, SMS atd.) si můžete nechat připomenout za určitý čas, v určitém místě nebo po připojení na určitou síť. Píše vám třeba někdo na Slack, když jste doma? Nechte si zprávu připomenout, když dorazíte do kanceláře.

BlackBerry Hub, čtení e-mailu a psaní

Možnosti nastavení BlackBerry Hub a jeho schopnosti jsou opravdu široké a je velmi těžké je všechny popsat. Většina uživatelů, kteří Hub vyzkouší, si bez něj každopádně již nedovede komunikaci téměř představit. A malé překvapení – BlackBerry Hub si můžete vyzkoušet i vy, protože jej lze stáhnout v obchodě Google Play v podobě měsíční trial verze, která poté žádá o v přepočtu asi 25 Kč měsíčně. V telefonech BlackBerry je však samozřejmě zdarma.

Součást balíčku BlackBerry aplikací tvoří též skvělý kalendář a kontakty, které dokonce podporují synchronizaci s protokoly CardDAV (kontakty) a CalDAV (kalendář). To znamená, že s KEYone můžete bez problémů synchronizovat třeba váš Apple iCloud a další služby, které tyto protokoly využívají. Podporovaná je samozřejmě také synchronizace se službami jako Gmail, Yahoo! Mail, Outlook.com nebo MS Exchange.

Aplikace Kalendář a nastavení

Kalendář podporuje měsíční, týdenní a denní zobrazení a nechybí ani přehledná agenda. Náhled událostí navíc můžete vidět také v BlackBerry Hubu nebo v Kartě Produktivita BlackBerry a velmi se mi líbí měsíční zobrazení. U každého dne totiž ihned vidíte, jak moc ho máte zaplněný a kolik tam máte akcí, přičemž po rozkliknutí vidíte kompletní náhled dne. Režim schůzka vám dokonce umí změnit vyzváněcí profil telefonu podle událostí ve vašem kalendáři. Hodit se může také funkce Rychlé odpovědi, kterou můžete pohodlně poslat účastníkům případné schůzky, nebo pohodlná práce s konferenčními hovory přímo v kalendáři.

Aplikace Kontakty

Adresář dělá vše, co od něj běžný uživatel potřebuje. Kromě klasických kontaktů zde máte také kartu s oblíbenými kontakty a skupinami, kterým můžete jedním kliknutím poslat SMS zprávu, e-mail nebo vytvořit událost s jejich účastí. Opět jasné zaměření na pracovní nasazení. Kontakty vidíte také v aplikaci telefonu, která je jednoduchá a přehledná. Nabízí samozřejmě rychlé odpovědi pomocí SMS při příchozím hovoru a má integrovaný Black List.

Telefonní aplikace

Asi jediná výtka směřuje k tomu, že příchozí hovor neukazuje název firmy, kterou případně máte uloženou u daného kontaktu. Vím, že mnoho uživatelů by to jistě ocenilo. Pochvalu si však zaslouží velmi dobrá kvalita hovorů. Navíc si můžete zvuk trochu upravit podle sebe, protože aplikace telefonu integruje samostatný ekvalizér pro telefonování.

Aplikace Poznámky a Úkoly

Abyste nic nezapomněli, připravilo BlackBerry také vlastní aplikaci Poznámky. Ta je velice jednoduchá, přehledná a podporuje bezdrátovou synchronizaci s MS Exchange nebo Novell GroupWise. To samé platí také o aplikaci Úkoly a závěrem zmíním ještě Vyhledávání v zařízení. To je totiž skvělá funkce, kterou BlackBerry přineslo ze svého systému BlackBerry 10 do Androidu a jde o univerzální vyhledávání napříč celým přístrojem. Prohledá vám kontakty, zprávy, kalendář, aplikace, soubory, fotky, … Zkrátka cokoliv, co se snažíte v telefonu najít, najdete pohodlně právě díky Vyhledávání v zařízení.

Líbilo se nám:

  • fantastický BlackBerry Hub
  • skvěle zpracované pracovní aplikace

Nelíbilo se nám:

  • chybí informace o firmě u příchozího hovoru
  • BlackBerry Hub by potřeboval ještě trochu lepší optimalizaci

Konektivita, GPS a internet: kompletní balíček

V oblasti konektivity nejspíš KEYone potěší každého. Kromě Quad-Band 2G a 3G (2100/1900/1700/850/900 MHz) podporuje snad všechny frekvence LTE, které si dovedete představit. Konkrétně se jedná o FDD-LTE 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 13, 17, 20 a 28, tedy frekvence 2100/1900/1800/1700/2600/900/700/700/800/700 MHz, a také TD-LTE 38, 40 (2600/2300 MHz). Můžete se tedy spolehnout na konektivitu takřka po celém světě. Samozřejmě nechybí ani Wi-Fi, konkrétně s podporou protokolů 802.11 b/g/n/a/ac na frekvenci 2,4 nebo 5 GHz.

BlackBerry KEYone

Hlavním konektorem je nejnovější USB Type-C 3.1, které můžete použít nejen pro nabíjení, ale také spojení s počítačem nebo přenos obrazu pomocí redukce na HDMI, DVI a podobně. Pro přenos obrazu lze využít také Chromecast nebo Miracast, což mimo jiné znamená, že zde máme také Wi-Fi Direct. Spojení s dalšími zařízeními můžete provést například pomocí staršího Bluetooth 4.2 LE a nechybí ani technologie NFC. Naopak bohužel chybí infraport.

Abyste se s KEYone nikde neztratili, nabízí také kompletní nabídku pozičních služeb. Nechybí samozřejmě standardní A-GPS, které navíc doplňuje ruský systém GLONASS nebo čínský BeiDou2. Vestavěné Google Mapy pak poskytují nezbytné mapové informace včetně navigace.

Líbilo se nám:

  • kompletní konektivita
  • všechny nejznámější poziční technologie

Nelíbilo se nám:

  • chybí Bluetooth 5.0
  • absence infraportu

Závěr a zhodnocení: překvapení sezóny

V dnešní době se samozřejmě trochu do mysli vkrádá otázka, zda je pro zařízení s hardwarovou klávesnicí na trhu vůbec místo. Mnoho uživatelů si již zvyklo na velký dotykový displej, který poskytuje více prostoru pro obsah, ale přesto si myslím, že KEYone má na trhu svou pozici. Důležité totiž je, že si stále můžete vybrat! Pokud nechcete hardwarovou klávesnici, máte tisíce dalších možností. Pokud ji ale chcete, tak díky Bohu, že je BlackBerry stále mezi námi a dává nám možnost volby.

BlackBerry KEYone není telefon pro každého, což je zřejmé hned na první pohled. Pokud potřebujete co největší displej na prohlížení internetu a multimédií, podívejte se spíše jinam. Jestliže však máte telefon jako pracovní nástroj, vyřizujete desítky e-mailů denně a potřebujete spolehlivou mašinu, tak rozhodně zařaďte KEYone do svého hledáčku.

BlackBerry KEYone

KEYone má opravdu povedený design, skvělou konstrukci, kvalitní displej, ale především nabízí fantastickou klávesnici s mnoha funkcemi a perfektně spolupracuje s nejnovějším systémem Android 7.1 Nougat. Oceníte také zabezpečení systému, kvalitní aplikace od BlackBerry a v neposlední řadě kvalitní fotoaparát nebo nadstandardní výdrž baterie.

Máme tu samozřejmě také druhou stránku věci. KEYone je vybaven čipsetem střední třídy, takže v oblasti výkonu za těmi nejlepšími zaostává. BlackBerry by také mělo ještě trochu zapracovat na optimalizaci svých vlastních aplikací a umístění zamykací klávesy není úplně ideální.

Jste chorobný psavec či workoholik, nebo se jen chcete odlišit od svého okolí? KEYone je právě pro vás.

Cena 16 tisíc korun se jeví jako vcelku odvážná, ale je důležité si uvědomit, že BlackBerry KEYone není obyčejný telefon. Nekupujete si jen obyčejnou placku s nulovou podporou, která se snaží zaujmout zejména papírovými parametry. To vám dnes nabídne každý čínský výrobce – kdekdo se předhání v nabídnutí Snapdragonu 835 za menší peníz. KEYone místo toho nabízí kompletní balíček pro pracovní nasazení: hardwarovou klávesnici, spolehlivost, propracované funkce a perfektní softwarovou podporu.

V celkovém měřítku je BlackBerry KEYone až překvapivě povedený telefon. Spolupráce kanadského BlackBerry a čínského TCL se skutečně podařila a pokud patříte do cílové skupiny – jste chorobný psavec či workoholik, nebo se jen chcete odlišit od svého okolí, které je přeplněné černými plackami různých velikostí – BlackBerry KEYone je právě pro vás.

Konkurence

Konkurence BlackBerry KEYone je na trhu jako šafránu a opravdovou konkurenci najde pouze ve vlastních řadách. Model BlackBerry PRIV nabízí zajímavou kombinaci rozměrného 5,4palcového displeje s výsuvnou hardwarovou klávesnicí. V oblasti výbavy si s KEYone v ničem nezadá a klíčovou vlastností pro rozhodování je tak právě konstrukce.

BlackBerry Priv

Rozměry147 × 77,2 × 9,4 mm, 192 g
DisplejAMOLED, 5,4" (1 440 × 2 560 px)
Fotoaparát18 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 808 MSM8992, 2×1,8 GHz + 4×1,4 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 410 mAh

Pokud však nechcete bezpodmínečně hardwarovou klávesnici, máte na trhu na výběr z tisíců nejrůznějších smartphonů. Snad každý výrobce vám za 16 tisíc nabídne velice solidní smartphone, často s vyšším výkonem než KEYone. Kvalitní pracovní nástroj s vestavěnou hardwarovou klávesnicí vám však nenabídne nikdo.

blackberry-keyone
Klady
  • pevná konstrukce
  • kvalitní displej
  • skvělá hybridní klávesnice
  • spousta skvělých aplikací z dílny BlackBerry
  • fantastická výdrž baterie a správa energie
  • rychlé nabíjení QC3.0
  • displej chrání Gorilla Glass 4
  • kvalitní 12Mpx fotoaparát
  • perfektní čtečka otisků prstů v mezerníku
  • pogumovaná záda a celkově povedený design
  • konektor USB-C
  • kvalitní materiály
Zápory
  • fotoaparát lpí na dobrém světle
  • umístění zamykací klávesy
  • výkon neodpovídá ceně
  • některé aplikace potřebují lepší optimalizaci
  • chybí stereo reproduktory
Diskuze ke článku
Mengi
Nezlobte se na mě vím že recenze dá zabrat, ale pokud milovník blackberry dělá recenzi na blackberry je jasné že tady budou jen klady.
Telefon v této cenove relaci je pouze pro blázny. K čemu mi je telefon kdyz pri práci hoří a má problem se svižností?
martin
Recenzia hodná materskej škôlky ale káva bola dobra asi , ale tak nevadí nie všetko sa podarí ja ostávam pri passporte to dlho neprekonaju Hoši s BlackBerry a činy
Kensi M. Blye
Kensi M. Blye
Když už jsme u tý softwarové podpory co Blackberry a aktualizace na android 7?
Ondrej Nekola
Ondrej Nekola
Naposledy upraveno: 23. 6. 2017 20:48
"Celkem tak získáte neuvěřitelných 52 kombinací!"
Neuvěřitelné! Fascinující!

"V první řadě se jedná o zabezpečení!"
Vykřičník! Ostrava!!!

"Abych to shrnul nějak stručně – BlackBerry KEYone má nejlepší fotoaparát v historii BlackBerry. Tečka."
A když nemáš vykřičník, vraž tam tečku.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze