BlackBerry DTEK50
recenze

BlackBerry DTEK50

Ceníte si soukromí?
32

V pořadí již druhý smartphone BlackBerry s operačním systémem Android je dlouho očekávanou novinkou střední třídy, která cílí především na méně náročné uživatele a ty, kteří kladou důraz na soukromí a zabezpečení. BlackBerry se chlubí označením „Nejbezpečnější Android smartphone na světě“. Je nej také v ostatních oblastech?

Kanadská společnost BlackBerry rozhodně nemá v posledních letech na růžích ustláno, ale i zarytý hater musí uznat, že se opravdu snaží. Aktuálně se její snaha promítá do vylepšení systému Android tak, aby svým zabezpečením odpovídal vlastnímu, ale již neperspektivnímu systému BlackBerry 10.

BlackBerry DTEK50 na oficiálních fotografiích

Jako první přišel na konci loňského roku nejvyšší model PRIV s výsuvnou konstrukcí, ale jeho cena spolehlivě odehnala mnoho zájemců. Na dostupnější model se muselo čekat několik měsíců. Hovořilo se o něm jako o BlackBerry Hamburg, ale nakonec dostal povedené jméno BlackBerry NEON… No… Vlastně ne tak úplně. Jen několik málo dnů před oficiálním představením totiž přišel nějaký chytrý manažer, pravděpodobně ten samý, který se BlackBerry stará o „marketing“ už několik let, a přejmenoval novinku na BlackBerry DTEK50.

BlackBerry DTEK50

Obsah balení:

  • Telefon BlackBerry DTEK50
  • Nabíječka s USB konektorem, 2 A
  • Datový a nabíjecí kabel s microUSB konektorem
  • Špuntová stereo sluchátka s funkcí handsfree
  • Brožurky a manuály

Technické parametry BlackBerry DTEK50

Kompletní specifikace
Konstrukce147 × 72,5 × 7,4 mm, 135 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 617 MSM8952, CPU: 4×1,5 GHz + 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 405
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 610 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostsrpen 2016, 9 900 Kč

BlackBerry DTEK50 – videopohled

Design a konstrukce: siamská dvojčata

Ano, DTEK50 je skutečně téměř totožný smartphone jako Alcatel Idol 4 – oba vyrábí čínská společnost TCL. BlackBerry si jednoduše nechalo u TCL vyrobit referenční smartphone, což se na jednu stranu může zdát dost podivné, ale paradoxně to aktuálně pro BlackBerry může být nejlepší cesta. Výrazně tím totiž sníží náklady na vývoj a výrobu přístroje a může se plně zaměřit na klíčovou oblast svého zájmu – software a zabezpečení. Navíc jsou pak také lépe dostupné náhradní díly, příslušenství a tak dále.

BlackBerry DTEK50

Pokud tedy budeme hodnotit design, klidně bych mohl zkopírovat tuto kapitolu od kolegy Michala Šrajera, který nedávno testoval právě model Alcatel Idol 4. Nový DTEK50 od modelu Idol 4 rozpoznáte snad jen díky jinému zadnímu krytu. Zatímco u Alcatelu bylo použito sklo, BlackBerry radši zvolilo pogumovaný zadní kryt s hrubším vzorem a svým logem. Telefon pak možná nepůsobí v ruce tak luxusně, ale o to lépe se naopak drží. Tomu pomáhají také příjemné rozměry 147 × 72,5 mm a především pak vynikající tloušťka pouhých 7,4 mm. I přes kvalitní kovový rám si však telefon zachoval poměrně nízkou hmotnost 135 gramů.

Celkově musím design označit za velmi povedený, vsází na ostře řezané hrany a také mnoho zajímavých detailů – například lehký oblouk na kovovém rámu, který opticky telefon ještě více zeštíhluje. Plastové předěly v rámu by si však zasloužily trochu preciznější provedení, protože trochu vystupují nad okolní povrch. Jinak ale konstrukce nemá chybu, tělo krásně pevné a telefon působí velmi solidním dojmem.

Dominantu přední strany tvoří samozřejmě rozměrný dotykový LCD displej s úhlopříčkou 5,2 palců, kam jsou přeneseny také všechny ovládací prvky systému. Nad displejem se kromě sady klasických senzorů a předního fotoaparátu nachází také výkonná LED, která poslouží jako přisvícení předního fotoaparátu a dokáže signalizovat i notifikace. Bohužel však nejde nijak zvlášť nastavit a svítí pouze jednobarevně.

BlackBerry DTEK50

Hlavním poznávacím znamením jsou výrazné mřížky reproduktorů v rámu, které ústí nejen dopředu, ale také dozadu. Budu se jim věnovat ještě později. Záda kryje pogumovaný kryt s drsným vzorem (Arnie by měl radost), který narušuje pouze logo výrobce a čočka hlavního fotoaparátu s přisvětlovací duální LED.

Jako dost hloupé musím bohužel označit rozmístění kláves po obvodu. Na pravém boku se totiž kromě dvojklávesy pro ovládání hlasitosti nachází také tzv. tlačítko komfort neboli speciální konfigurovatelná klávesa. Většina uživatelů se však tímto tlačítkem snaží telefon zapnout, mimo jiné i proto, že je výrazné, dobře nahmatatelné a skutečný „power button“ na levém boku je prakticky neviditelný. Ostatní prvky jsou už naštěstí tam, kde být mají – microUSB na spodní hraně, 3,5mm jack na horní a šuplíček pro nanoSIM kartu a paměťovou kartu na pravém boku.

Líbilo se nám:

  • kvalitní konstrukce
  • tenké tělo a nízká hmotnost
  • povedený design

Nelíbilo se nám:

  • nesmyslně umístěná zamykací klávesa
  • notifikační dioda je pouze jednobarevná

Displej a ovládání: příjemné Full HD

Displej dnes představuje jeden z klíčových parametrů při výběru nového smartphonu a popravdě si nevzpomínám, kdy naposledy jsem testoval nějaký smartphone, který by ho měl nekvalitní. V tomto odvětví se již nějaký čas všichni drží určitých standardů a nejinak je tomu i v případě BlackBerry DTEK50.

Displej typu LCD má úhlopříčku 5,2 palců a rozlišení Full HD (1920 × 1080 pixelů), což společně vytváří víc než dostatečnou jemnost 424 PPI. Na displej se kouká velmi dobře, je krásně ostrý a dobře čitelný i na slunci. Nechybí automatická regulace jasu, který by však mohl mít trochu větší rozsah. Pochválit musím velmi dobré podání barev, které jsou věrné a nesnaží se být nijak přesaturované.

Je velká škoda, že se při výrobě nedostalo na krycí sklo Gorilla Glass, protože pak by možná můj testovací kus přežil pád „na placáka“ přímo na dlažbu o něco lépe. Minerální sklo sice odolá poškrábání, ale větší pád jej spolehlivě vyřadí ze hry. Příště si při focení Škody Vision S budu muset dávat větší pozor.

Líbilo se nám:

  • velmi dobré zobrazovací schopnosti
  • široké pozorovací úhly
  • jemnost 424 PPI

Nelíbilo se nám:

  • chybějící Gorilla Glass
  • absence čtečky otisků prstů

Zvuk a kvalita reprodukce: Loud & Clear

Alcatel Idol 4 výrazně upozorňuje na své zvukové vlastnosti, které jsem osobně chválil už u předchozích modelů Idol 3. A jelikož je DTEK50 takovým trochu konzervativnějším dvojčetem, zachoval si také tyto přednosti – v čele s dvojicí výkonných stereo reproduktorů, které ústí dopředu i dozadu. Telefon díky tomu uslyšíte prakticky v každé situaci.

Kvalitní stereo reproduktory patří k přednostem nového DTEK50

Pochvalu si rozhodně zaslouží vynikající hlasitost reproduktorů (poskytují výkon 3,6 W) a svým celkovým projevem se také prezentují velmi dobře. Výrobce při návrhu spolupracoval se společností JBL a zabudoval také funkci Waves MaxxAudio. Rozhodně se tak nemusíte bát poslechu své oblíbené hudby, DTEK50 hraje velmi hezky a platí to také o přiložených sluchátkách v balení.

Líbilo se nám:

  • skvělá kvalita hlasitých stereo reproduktorů
  • výdechy reproduktorů zpředu i zezadu
  • kvalitní sluchátka v balení

Baterie a výdrž: daň za konstrukci

Tenké tělo modelu DTEK50 si bohužel vybralo svou daň u nevyměnitelného akumulátoru. Ten má kapacitu pouze 2 610 mAh, což je na dnešní poměry trochu podprůměr. I přes nižší kapacitu se ale naštěstí můžete při běžném používání spolehnout alespoň na celodenní výdrž. To zahrnuje nějaké hovory, sociální sítě, celodenní chatování skrze různé instant messengery, e-maily, trocha surfování (jasně že na Slapech) a podobně. Večer mi vždy zbývalo nějakých 20 % energie.

Zadní kryt bohužel nelze sejmout a baterii si sami nevyměníte

Pokud budete hrát (nejen) Pokémony, bude se telefon poroučet velmi rychle, ale díky podpoře technologie Quick Charge 2.0 mu kdykoliv během dne můžete bleskově dodat potřebnou energii. Při našem standardním testu výdrže dokázal telefon přehrávat streamované Full HD video zhruba 6 hodin a 19 minut, což dnes sice spadá pod průměr, ale překvapivě je to o hodinu delší čas než u Alcatelu Idol 4.

Líbilo se nám:

  • podpora nabíjení Quick Charge 2.0

Nelíbilo se nám:

  • horší výdrž na jedno nabití

Hardware a výkon: standard číslo 617

Aby vše běželo jak má, musí mít DTEK50 také dostatek výkonu. Jelikož se jedná o telefon střední třídy, nečekejte ty nejvyšší specifikace. Qualcomm Snapdragon 617 s octa-core procesorem (4 × 1,5 GHz a 4 × 1,2 GHz) však odvádí dobrou práci a pomáhá mu v tom také 3 GB paměti RAM nebo grafický procesor Adreno 405. Vnitřní paměť sice činí 16 GB, ale uživatel má dostupných jen něco přes 9 GB. Opravdu hodně velké ukrojení, nemyslíte? Alespoň se nezapomnělo na podporu paměťových karet až do kapacity 2 TB.

Benchmark testy AnTuTu a Vellamo

Prostředí telefonu je optimalizováno skvěle, vše běží plynulé a mírného zpomalení reakcí si všimnete pouze při vyšší zátěži. To mají společné prakticky všechny přístroje s tímto čipsetem, i když třeba HTC One A9 na tom bylo kvůli horší optimalizaci ještě o něco hůře. U BlackBerry se však nemusíte bát žádného sekání nebo padání částí systému – v tomto ohledu Kanaďané odvedli velmi dobrou práci.

Líbilo se nám:

  • velmi dobrá optimalizace systému
  • solidní výkon
  • podpora paměťových karet

Nelíbilo se nám:

  • velká část paměti zabraná systémem
  • telefon se při náročnějších operacích může zpomalit

Operační systém, uživatelské prostředí a zabezpečení: s důrazem na soukromí

Model DTEK50 využívá služeb operačního systému Android 6 Marshmallow. Na rozdíl od Idolu 4 bohužel neumí otočit kompletně celé prostředí, když držíte telefon vzhůru nohama, což mne trochu zamrzelo. Když jsem si totiž hrál s předprodukčním vzorkem, tato funkce nechyběla.

Domovská obrazovka

Uživatelské prostředí se na první pohled tváří jako čistý Android, ale BlackBerry do něj zakomponovalo několik příjemných vylepšení. Například přepínání mezi aplikacemi je rozložené do přehledných dlaždic místo klasického rolodexu. Zaujme také práce s widgety, kdy stačí udělat gesto nahoru nebo dolů na zástupcích aplikací se třemi tečkami a objeví se odpovídající widget. Nemusíte si tak zbytečně zaplnit plochu a zároveň se rychle dostanete ke všem informacím.

Notifikační lišta, rychlé volby a nastavení systému

Uživatelé systému BlackBerry 10, kteří jsou zvyklí na ovládání gesty, jistě přivítají šikovné gesto v podobě tahu od domovského tlačítka, které zpřístupní tři nastavitelné zkratky dostupné odkudkoliv. Dalším zajímavým prvkem je také centrum produktivity, tedy speciální karta, jež přehledně zobrazuje nepřečtené zprávy, úkoly, kalendář a oblíbené kontakty. Otevírá se vytažením z hrany přístroje a opět lze vyvolat ze všech obrazovek a aplikací (vyjma her).

Menu s aplikacemi a přepínání mezi nimi

Skvělou funkcí, kterou nabízí BlackBerry Launcher, je velké množství nejrůznějších zástupců pro mnoho akcí. Můžete si vytvořit zkratky pro rychlé psaní e-mailu konkrétní osobě, vytvoření události, přidání kontaktu, ovládat různé funkce a mnoho dalšího. Velice často využívám také aplikaci univerzálního vyhledávání. Ta totiž umí pátrat v celé paměti přístroje, ve zprávách, kalendáři, úkolech, nastavení, … no zkrátka všude. Cokoliv tedy v telefonu hledáte, tak můžete díky této funkci najít během pár okamžiků.

Samostatnou kapitolu samozřejmě píše zabezpečení, protože bez toho by to ani nebylo BlackBerry. Výrobce věnoval opravdu mnoho úsilí tomu, aby co nejvíce zabezpečil samotný systém Android. Pod povrchem se tak odehrály stovky zásadních změn.

Aplikace DTEK by BlackBerry for Android

Bylo upraveno například samotné linuxové jádro systému Android a tím zvýšena jeho bezpečnost, vylepšený byl také bootloader nebo šifrování paměti, které splňuje náročné požadavky pro získání certifikace FIPS 140-2. BlackBerry je navíc velmi disciplinované a kromě řady Nexus jako jediný výrobce na trhu skutečně pravidelně vydává každý měsíc bezpečnostní aktualizace. Mimochodem, BlackBerry jako jediný výrobce již před několika dny zvládlo vydat opravu kritické chyby v ovladačích čipsetů Qualcomm.

Uživateli pomáhá také aplikace DTEK by BlackBerry, která hlídá chování veškerých aplikací v telefonu a informuje uživatele o případném nebezpečí. Nejenže vám navrhne způsoby, jak zvýšit zabezpečení zařízení, ale také hlídá přístup aplikací k jednotlivým funkcím a upozorní vás, pokud například nějaká aplikace využívá mikrofon a přistupuje ke kontaktům. To by třeba taková kalkulačka určitě dělat neměla. Nastavení čtečky otisků prstů budete každopádně hledat marně – příslušný senzor budou mít až další modely BlackBerry (zatím označované jako Argon a Mercury).

Díky všem těmto krokům se BlackBerry podařilo získat oficiální titul nejbezpečnějšího Android smartphonu na světě, což platí nejen pro model DTEK50, ale také pro model PRIV. Bližší detaily týkající se zabezpečení najdete například v článku na BlackBerryCzech.

Líbilo se nám:

  • skvělá vylepšení z dílny BlackBerry
  • přehledný multitasking
  • speciálně upravený systém pro vyšší zabezpečení

Nelíbilo se nám:

  • prostředí nevyužívá symetrické konstrukce (nelze používat vzhůru nohama)

Fotoaparát a videokamera: připraven (nejen) na selfie

U modelu DTEK50 zaujme určitě přední 8Mpx kamerka, která podává nadprůměrné výsledky, ale hlavně má svojí vlastní přisvětlovací LED, která slouží také jako notifikační dioda. Primární fotoaparát na zádech disponuje optikou se světelností f/2.0, dovede pořizovat fotografie v rozlišení 13 Mpx a automatické ostření funguje opravdu bleskově.

Testovací snímky BlackBerry DTEK50

Výsledky za dobrého světla příjemně překvapily, fotografie jsou hezky ostré a postprocessing není moc agresivní – zachovává i drobné detaily. Při horším osvětlení kvalita rapidně klesá, ale trochu pomůže přisvětlovací LED. Natáčet můžete také video ve Full HD rychlostí až 60 snímků za sekundu, které svou kvalitou rozhodně neurazí.

Prostředí aplikace fotoaparátu

Samotná fotografická aplikace pochází přímo z dílny BlackBerry a nutno uznat, že za pouhých několik měsíců od uvedení modelu PRIV ušla obrovský kus cesty. Nabízí spoustu různých nastavení a efektů, ale také třeba plně manuální režim, ve kterém si vyhrajete nejen s expozicí a ISO, ale třeba také s ostřením nebo rychlostí závěrky.

BlackBerry DTEK50 – testovací video, exteriér, Full HD, 60 FPS

Líbilo se nám:

  • povedené snímky za denního světla
  • skvělá fotografická aplikace s plně manuálním režimem
  • natáčení Full HD videa s až 60 FPS
  • kvalitní selfie kamerka s LED přisvícením

Nelíbilo se nám:

  • chybějící optická stabilizace
  • horší výsledky za špatného osvětlení

Multimediální funkce a aplikace: základ od Googlu

Základní výbava BlackBerry DTEK50 je na dnešní poměry celkem slušná, i když některé věci přeci jen chybí. Jedná se například o samostatný hudební přehrávač – místo něj výrobce použil aplikaci Hudba Play od Googlu, která je ale pro běžný poslech vcelku nepohodlná. Pokud ji zde však budete používat, nabídne vám alespoň ekvalizér, což kvituji s povděkem.

Hudba Play a Fotky

Nedostalo se ani na vlastní videopřehrávač nebo klasickou galerii fotografií – tu zastupuje aplikace Fotky od Googlu. Nemohu říct, že by tato aplikace byla vyloženě špatná, nabízí například povedený editor fotografií, spoustu možností sdílení nebo zálohování fotografií na účet Google, ale podle mého názoru zaostává v přehlednosti a nemám ji moc rád. Obrázky z paměťové karty a z vnitřní paměti se občas řadí podivně, často nemohu některé fotografie najít a aplikace mi synchronizuje online alba i přesto, že jsem jí to zakázal.

Pokud jste někdy používali zařízení řady Nexus, tak jste pravděpodobně na tyto aplikace zvyklí a nic řešit nebudete. Osobně mám ale často radši galerii, hudební přehrávač a další podobné aplikace přímo od výrobce. BlackBerry však není jediné, které v poslední době vsází spíše na menší počet předinstalovaných aplikací, a ono je to možná nakonec i dobře.

Aplikace od Googlu

Povinnou součást snad všech dnešních androidích smartphonů tvoří kompletní balík služeb Google, od aplikace YouTube přes Gmail a Hangouts až po Obchod Play či Google Disk. Tyto aplikace již dávno znáte.

Líbilo se nám:

  • slušná základní výbava bez zbytečného bloatwaru

Nelíbilo se nám:

  • absence vlastního hudebního přehrávače nebo galerie

Telefonování, adresář, zprávy a klávesnice: produktivní BlackBerry

Telefonní aplikace v DTEK50 je rozdělená na tři samostatné karty Rychlá volba, Poslední a Kontakty, mezi kterými se můžete přepínat vodorovným tahem. Obsah jednotlivých karet je myslím zcela zřejmý: Rychlá volba obsahuje uživatelské zkratky pro rychlý přístup k oblíbeným kontaktům, karta Poslední pak přehledný protokol hovorů a karta Kontakty samozřejmě kontakty. Ty jsou vcelku přehledné, ke každému záznamu můžete přidat spoustu nejrůznějších detailů a zajímavostí je, že BlackBerry ve výchozím stavu podporuje kromě jiných také synchronizaci pomocí protokolu CardDAV. Jelikož mám kontakty uložené na iCloudu, tak jsem za tuto funkci rád.

Telefonní aplikace a kontakty

BlackBerry byla vždy komunikační platforma a synonymum pro pohodlnou práci s e-maily. Výrobce si tuto reputaci samozřejmě snaží udržet také u nového modelu DTEK50 a využil k tomu především vlastní aplikaci BlackBerry Hub. Jedná se o centrum pro veškerou komunikaci, které slouží nejen jako e-mailový klient, ale pracuje také s dalšími notifikacemi, jako jsou hovory, SMS zprávy, BBM, WhatsApp, Viber, Instagram, Facebook, LinkedIn nebo Twitter. Celý balík aplikací BlackBerry nedávno vyšel i pro ostatní Android zařízení a kolega Michal Šrajer jej skvěle zrecenzoval v našem seriálu Android aplikace týdne.

BlackBerry Hub je, alespoň pro mne, neocenitelný pomocník, protože v jedné aplikaci přehledně pracuji se všemi e-mailovými účty nebo BBM. Práce s e-maily je pohodlná, podporovány jsou všechny běžné protokoly jako POP, IMAP nebo Exchange a nastavení konkrétních e-mailových účtů je velmi jednoduché. Každý účet v Hubu si můžete barevně rozlišit, aplikovat různé filtry a mít dokonce různá zobrazení Hubu podle vlastních potřeb – například jen nepřečtené, jen s příznakem, pouze s přílohami apod.

BlackBerry Hub

Stejně jako ostatní zařízení této značky, tak ani DTEK50 samozřejmě nemůže opomenout klávesnici. Ta je sice pouze softwarová, ale zato patří k těm nejlepším klávesnicím, které můžete na displeji svého telefonu používat. Má skvělé rozměry a využití plochy na displeji, asistuje jí přesná predikce a v neposlední řadě pracuje s různými gesty. Ta dokáží používání klávesnice velmi urychlit a celé věty pak píšete opravdu jen několika pohyby po displeji. Přítomná je také funkce psaní swype. I klávesnice je součástí balíku BlackBerry Hub+ a můžete si ji vyzkoušet i na svých Android zařízeních.

Klávesnice BlackBerry

Líbilo se nám:

  • vynikající softwarová klávesnice
  • špičkový BlackBerry Hub
  • podpora mnoha protokolů (IMAP, Exchange, CardDAV atd.)

Organizér a GPS: vše potřebné

Organizační a pracovní funkce trochu doplácí na popisovanou chudší funkční výbavu. Chybí například správce souborů, místo nějž zde naleznete pouze Google Disk, který ale neumí procházet interní paměť. Naštěstí dokáže alespoň zobrazit PDF soubory, zatímco pro klasické dokumenty, tabulky a prezentace jsou připravené Google aplikace s názvy Dokumenty, Tabulky a Prezentace.

Kalendář BlackBerry

Velmi se povedl kalendář, který opět vychází z toho v systému BlackBerry 10. Nabízí rozložení dne, týdne, měsíce nebo agendy a samozřejmě podporuje synchronizaci s nejrůznějšími službami a servery, včetně protokolu CalDAV. Práce s kalendářem je pohodlná a díky integraci do karty produktivity a také BlackBerry Hub máte vždy velmi dobrý přehled o svém programu.

Hodiny, Poznámky a Úkoly

Z organizačních funkcí pak DTEK50 nabízí ještě například aplikaci Hodiny (stopky, budík, časovač a světový čas), jednoduchou kalkulačku nebo úkolovník a poznámkový blok vlastní výroby. Úkoly a poznámky samozřejmě lze synchronizovat například skrze Exchange nebo službu Outlook.com, to by jinak u BlackBerry ani nešlo. Obě aplikace jsou ale co do funkcí celkem omezené a například k poznámkám ani nemůžete přidat přílohu.

Google Mapy

Závěrem této kapitoly ještě několik slov k pozičním službám. V modelu DTEK50 nechybí americká asistovaná GPS, ruský poziční systém GLONASS ani čínské BeiDou. Fixace polohy trvá několik sekund a signál je následně stabilní a přesný. Díky tomu pak můžete naplno využívat například předinstalované Google Mapy, které umožňují stahování map do vnitřní paměti a fungují tak i offline.

Líbilo se nám:

  • povedený kalendář
  • praktická karta produktivity

Nelíbilo se nám:

  • chybějící správce souborů
  • omezenější poznámky a úkoly

Konektivita a internet: ukázkové propojení

Spojení s okolím zajišťuje také Bluetooth 4.2 nebo klasický microUSB konektor, který podporuje také funkci USB Host. Na rozdíl od modelu PRIV však u DTEK50 nepodporuje SlimPort. Zajímavé je, že zatímco Alcatel Idol 4 postrádá technologii NFC, u BlackBerry DTEK50 naopak nechybí. Někoho však může zamrzet absence infraportu.

Příkladná konektivita zahrnuje podporu všech typů dnešních mobilních sítí, konkrétně FD-LTE 1, 2, 3, 7, 8, 20, 28A (2100/1900/1800/2600/900/800/700 MHz), TD-LTE 38, 40, 41 (2600/2300/2500 MHz), HSPA+ 1, 2, 5/6, 8 (2100/1900/850/900 MHz) a Quad band GSM/GPRS/EDGE (850/900/1800/1900 MHz). Samozřejmostí je také Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac včetně funkcí Miracast nebo Wi-Fi Direct.

Rychlý internet můžete využít při surfování v aplikaci Chrome od Googlu. V posledních týdnech dostal zajímavou aktualizaci, která zlepšila práci s multimediálním obsahem, což rozhodně chválím. Prohlížení je naprosto plynulé, telefon si poradí i s náročnějšími stránkami a mnoho uživatelů jistě ocení možnost synchronizace se stolním prohlížečem.

Líbilo se nám:

  • podpora všech mobilních sítí
  • NFC

Nelíbilo se nám:

  • chybí infraport

Závěr a zhodnocení: jaká je cena za soukromí?

BlackBerry DTEK50 je vcelku povedeným vstupem tohoto výrobce do zatím neznámých vod mid-range Android smartphonů. Pro někoho může být malou překážkou fakt, že si výrobce nechal vyrobit většinu přístroje u čínského TCL, ale když se nad tím zamyslíme, tak to není nic nového. Už starší modely Leap nebo Z3 si BlackBerry nechalo vyrábět u společnosti Foxconn, mimochodem stejně jako například Apple, a pro Google vyrábí telefony Nexus každý rok někdo jiný. BlackBerry tak pomalu pokračuje ve své strategii zaměřit se především na software a s ním spojené služby.

U modelu DTEK50 rozhodně musím pochválit design, kvalitní konstrukci a použité materiály. Displej je sice také skvělý, ale to je dnes již spíš pravidlo než konkrétní výhoda. Potěší slušné výsledky obou fotoaparátů, vynikající konektivita, výborný a hlasitý zvuk a v neposlední řadě software. S ním si BlackBerry opravdu vyhrálo a povedla se mu nejen skvělá optimalizace, ale také přidalo mnoho vlastních vylepšení. A zmiňoval jsem také špičkové zabezpečení?

Najde se však i několik chybiček. Jmenovat mohu například naprosto nesmyslné umístění zamykací klávesy a lepší by mohla být také výdrž baterie. Výkon sice pro běžnou práci dostačuje, ale podobně jako jiné přístroje se Snapdragonem 617 se i DTEK50 dokáže při náročnějších operacích zadýchat. Cena necelých 10 tisíc korun je pak v porovnání s konkurencí trochu vyšší, ačkoliv na poměry BlackBerry ještě vcelku přijatelná.

Konkurence

Alcatel Idol 4

Hlavního konkurenta jednoznačně ztělesňuje model Alcatel Idol 4, který jsme pro vás recenzovali nedávno. Hardwarově se jedná o prakticky totožné přístroje a BlackBerry se liší především vyšší úrovní zabezpečení a komplexnějšími úpravami softwaru. Na rozdíl od Alcatelu sice DTEK50 nabídne NFC, ale Idol 4 kontruje přiloženými brýlemi pro virtuální realitu a navíc o více než 2 tisíce nižší cenou. Má pro vás vaše soukromí takovou cenu?

HTC One A9

Za stejnou cenu jako DTEK50 lze dnes pořídit také krásné HTC One A9, které má opět velmi podobnou výbavu nebo kovové tělo, ale přidává také čtečku otisků prstů a opravdu skvělý fotoaparát s optickou stabilizací. Pro model A9 mám opravdu slabost.

blackberry-dtek50
Klady
  • plná konektivita včetně NFC
  • důraz na zabezpečení a aplikace DTEK
  • skvělý software od BlackBerry s BlackBerry Hub a klávesnicí
  • solidní fotoaparát
  • vynikající zvukové vlastnosti
  • povedený design
  • kvalitní konstrukce
Zápory
  • slabší výdrž baterie
  • vyšší cena
  • méně výkonný hardware
  • absence čtečky otisků prstů
Diskuze ke článku
Petr
BB je jasna mrtvola a tento telefon bude za tu cenu propadak :D BB uz by to mel zabalit vid Vojto ;)
kawasaki
To BB Z3 byla hezčí
Jan
Kdyby BlackBerry mělo od začátku prdíci aplikace tak není tam,kde je teť.BlackBerry je pro dospělé lidi Péťo.
Karelman
Oc je bezpecnejsi DTEK nezli Samsungacky KNOX? Neni DTEK jenom marketingove lakadlo? Neni bezpecnejsi KNOX?
Ta cena je proste prestrelena a v konkurenci (bohuzel( nemaji sanci. Chtelo by to srovnani s Idolem a Vodafonnym derivatem puvodne od alcatelu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze