BlackBerry Curve 9320
recenze

BlackBerry Curve 9320

Drobná ostružinka

BlackBerry Curve 9320 je toho času nejnovějším modelem BlackBerry kanadského výrobce Research In Motion. Bude se snažit navázat na velký úspěch předchozího modelu Curve 8520, což znamená, že hlavní zbraní tohoto zařízení bude poměr cena/výkon. Povede se to této drobné ostružince?

BlackBerry Curve 8520 byl jedním z nejúspěšnějších modelů BlackBerry všech dob. Dokázal nabídnout prakticky všechny výhody platformy BlackBerry a navíc ještě příznivou cenu. Právě z tohoto důvodu se model Curve 8520 stával velice častou volbou pro firemní klientelu a firmy je kupovaly „na kila“.

BlackBerr.y Curve 9320 - oficiální snímky

Ovšem od uvedení modelu Curve 8520 již utekla spousta vody a tento model je dnes již (nejen) morálně zastaralý. Model Curve 9300 se příliš neuchytil a legendární BlackBerry Curve 8520 se svého opravdového nástupce dočkal až nyní. Je jím právě dnes recenzované BlackBerry Curve 9320 a opět se bude snažit zaútočit především příznivou cenou a také slušnou výbavou.

BlackBerry Curve 9320 jsme měli k dispozici ve dvou barevných variantách

V celkovém měřítku je však řada Curve a s ní i model Curve 9320 velmi oblíbená i mezi běžnými uživateli. Hlavními taháky těchto modelů je příznivá cena, komplexní služby BlackBerry a v neposlední řadě populární BlackBerry Messenger (BBM). Řada Curve zaznamenává výrazný zájem především u mladší generace, která chce být neustále v kontaktu s přáteli, a také na rozvojových trzích.

Dokáže se BlackBerry Curve 9320 prosadit v dnešním mobilním světě, který utíká dopředu doslova mílovými kroky? Třeba budete mít na konci naší recenze jasno.

Technické parametry BlackBerry Curve 9320

Kompletní specifikace
Konstrukce109 × 60 × 12,7 mm, 103 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,44" (320 × 240 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), LED dioda, video: 640 × 480 px, 25 FPS
ChipsetCPU: 1×800 MHz, GPU: ne
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 512 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémBlackBerry OS 7.1
Akumulátor1 450 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčervenec 2012,

Obsah balení:

  • BlackBerry Curve 9320
  • datový a nabíjecí kabel microUSB
  • nabíjecí adaptér s USB konektorem
  • stereo headset s funkcí handsfree

BlackBerry Curve 9320 – videopohled

Design a konstrukce: plastový, ale kvalitní

BlackBerry Curve 9320 se v portfoliu výrobce řadí na samý chvost nabídky. Svou cenou pohybující se kolem pěti tisíc korun je také nejlevnějším BlackBerry s novým operačním systémem BlackBerry 7.1.

To se samozřejmě odrazilo také na použitých materiálech – celý telefon je vyroben z plastu. Na žádné hodnotnější materiály se nedostalo. Nicméně celková konstrukce je ukázková, takže se nemusíte bát žádného povrzávání, prohýbání a podobně. Telefon příjemně padne do ruky, svými rozměry 109 × 60 × 12,7 milimetrů a hmotností 103 gramů se pohodlně vejde i do menší dlaně. Snad jediná drobná výtka směřuje na zadní kryt – je lesklý a především u černé varianty se tak stává doslova magnetem na otisky prstů a drobné škrábance.

TIP! Recenze BlackBerry Bold 9900 – Manažer s perfektní klávesnicí

Design BlackBerry Curve 9320 se nese v duchu jeho předků. Můžeme vidět spousty společných prvků s modely Curve 8520 a Curve 9300 jako je například výrazně zaoblené tělo nebo pogumovaný střední díl telefonu. Hardwarová QWERTY klávesnice s výrazně oddělenými klávesami zase dává vědět, že máme tu čest s BlackBerry řady Curve. Celkově je BlackBerry Curve 9320 velice sympatický telefon s příjemnými rozměry a kvalitní konstrukcí.

Přední strana BlackBerry Curve 9320 nabídne tři hlavní prvky. Prvním je displej s rozlišením 320 x 240 pixelů, což se dnes může zdát již velmi málo. Vzhledem k nízké úhlopříčce pouze 2,44 palců je však displej dostatečně jemný. Druhým prvkem je typická pětice ovládacích kláves – dvě klávesy pro ovládání hovoru, tlačítko zpět, tlačítko pro vyvolání kontextové nabídky a optický trackpad s potvrzovacím středem.

Třetím a bezpochyby dominantním prvkem na přední straně je plnohodnotná QWERTY klávesnice. BlackBerry je v oblasti hardwarových klávesnic legendou a dokonce i nejlevnější modely kvalitou klávesnice hravě překonávají ostatní značky. Klávesnici se budeme věnovat ještě později.

Kryt baterie je bohužel lesklý a v černé variantě je doslova magnetem na otisky prstů

Zadní strana je vyhrazena pro kryt baterie, který jsme zmínili již výše. Jedná se obyčejný plastový kryt, pod kterým nalezneme 1450mAh baterii a slot na SIM kartu běžné velikosti či paměťovou kartu microSDHC. Nad krytem najdeme čočku 3,2Mpx fotoaparátu společně s přisvětlovací diodou.

Na spodní hraně se nachází hlavní reproduktor a horní hrana zas 3,5mm jack konektor

Na spodní hraně si můžeme všimnout mřížky hlavního reproduktoru současně s malým otvorem mikrofonu. Horní hrana pak obsahuje tlačítko pro vypnutí/zapnutí displeje (ne celého telefonu) a hned vedle má své místo 3,5mm jack konektor. Jeho přesunutí na horní hranu jistě mnoho uživatelů potěší.

Boky přístroje jsou vcelku bohatě osázené nejrůznějšími prvky

Boky telefonu jsou vcelku bohatě oseté různými prvky. Začneme levým bokem, zde našel své místo microUSB konektor pro nabíjení a spojení s počítačem a také programovatelná klávesa, která je defaultně nastavená na aplikaci BlackBerry Messenger. Pravý bok pak obsahuje hardwarovou spoušť fotoaparátu, kterou lze v případě potřeby také nastavit na jinou funkci, a tradiční kolébková klávesa pro ovládání hlasitosti. Ta je navíc doplněna o další tlačítko uprostřed a společně tak slouží také jako ovladač multimediálního přehrávače.

Baterie a výdrž: návrat ke kořenům?

Baterie a celková výdrž je velice často diskutovanou vlastností nových modelů BlackBerry s operačním systémem BlackBerry 7 a 7.1. Mnoho uživatelů je nespokojeno, že se u nových modelů zvyšoval výkon a další hardwarové parametry na úkor výdrže baterie, a také proto byl BlackBerry Curve 9320 velice očekávaným modelem. Sliboval totiž návrat k původní výdrži a to především díky nižší hardwarové konfiguraci a baterii s kapacitou 1 450 mAh.

Jak se vám líbí BlackBerry Curve 9320 v bílé barvě?

Podle oficiálních údajů výrobce by měl BlackBerry Curve 9320 nabídnout až 8 hodin hovoru nebo 18 dní v pohotovostním režimu. My jsme se samozřejmě nesmířili pouze s údaji výrobce a telefon jsme podrobili našemu redakčnímu testu. V našem standardizovaném testu například BlackBerry Curve 9320 zvládlo prohlížet internet více než 7,5 hodiny, což jej v celkovém měřítku řadí do nadprůměru.

"Bílá mi sluší" doslova hlásá BlackBerry Curve 9320

Stěžejní je však samotná výdrž při běžném používání. Bohužel je nutno říci, že plnohodnotný návrat ke kořenům se nekoná. Ani BlackBerry Curve 9320 vám nenabídne dechberoucí 3-denní výdrž při plném vytížení, jako tomu bylo u starších modelů, například Bold 9700 či Bold 9780.

Nicméně nemusíte se bát, že byste BlackBerry Curve 9320 museli nabíjet každý večer. Během testování, kdy jsme na telefonu pracovali s emaily, se sociálními sítěmi, chatovali na BlackBerry Messegneru, občas spustili aplikaci s připojením na internet a provedli pár hovorů, jsme museli zdroj napájení hledat až druhý den k večeru. K výdrži tedy snad jen dodat – není to špatné, ale rozhodně to mohlo být ještě lepší.

Zvuk a kvalita reprodukce: malý přehrávač

BlackBerry Curve 9320 je vybaveno vcelku velkým hlavním reproduktorem, který umí být pořádný křikloun. Sice si z něj moc neužijete nejčistší tóny, přesto však patří k lepším reproduktorům jak hlasitostí, tak kvalitou zvuku.

Zvukový zážitek obstarává hlasitý reproduktor na spodní hraně a 3,5mm jack konektor na horní hraně. Tlačítky na boku přístroje pak můžete ovládat multimediální přehrávač.

Čím však BlackBerry Curve 9320 příjemně překvapilo, byl kvalitní zvukový výstup 3,5mm jack konektoru. Nejen v této cenové kategorii se jedná o velice solidní výkon, potěší především jasná basová složka, kterou není možné přeslechnout.

Středy a výšky jsou také jasně rozeznatelné, nemusíte se tedy bát, že by se vaše oblíbená skladba proměnila ve směsici neidentifikovatelných zvuků. Společně s rozšiřitelnou pamětí o paměťové karty microSDHC až do kapacity 32 GB a ovládání multimediálního přehrávače pomocí bočních kláves se tak z BlackBerry Curve 9320 může klidně stát příjemný hudební přehrávač ve vaší kapse.

Klávesnice: 35 malých potěšení

Hardwarová QWERTY klávesnice je doslova doménou kanadského výrobce Research In Motion a zařízení BlackBerry jsou vybaveny pravděpodobně nejkvalitnější QWERTY klávesnicí na trhu. Totéž platí také o klávesnici modelu Curve 9320.

Klávesnice BlackBerry Curve 9320? Jednoduše špičková.

Typický design klávesnice, kdy je každá z 35 kláves jasně oddělena, dává znát, že před sebou máme BlackBerry z řady Curve. Přesto se však u klávesnice modelu Curve 9320 malých změn dostalo. Každá klávesa má totiž nyní zřetelně zkosené hrany, lehce se tak přiblížila profilu klávesnice řady BlackBerry Bold.

Jak již bylo zmíněno, klávesnice nabízí celkem 35 kláves a není problém ani s českými znaky, i když ne tak pohodlně jako u Nokií. V čem však BlackBerry nechává E-Series od Nokie stejně jako řadu Asha dalece za sebou, je samotný pocit z klávesnice. Klávesy mají mnohem jistější stisk, jsou zřetelně hmatatelné a tak je minimalizováno množství překliků. I u nejlevnějšího modelu je vidět, že si v Kanadě na klávesnici dali opravdu záležet. Jedna výtka by se však přeci jen našla – klávesy by mohly být o trochu méně tuhé, zde se však jedná buď o zvyk nebo se tlačítka ještě „rozchodí“.

Displej a ovládání: nyní bez dotyku

BlackBerry Curve 9320 přichází s displejem o úhlopříčce 2,44 palců. Jedná se o stejnou velikost, jakou najdeme například u modelu Bold 9790 nebo Curve 9360, rozdílné je však rozlišení. Zde najdeme pouze rozlišení QVGA, tedy 320 x 240 pixelů. Ačkoliv se to může zdát málo, na takto malém displeji to není tak znát.

Displej má dobré pozorovací úhly, při pohledu shora se však barvy ztrácí

Jedná se o klasický TFT zobrazovač se všemi vlastnostmi pro tento typ zobrazovače typickými. Zatímco pozorovací úhly ze stran a zespodu jsou velmi dobré, při pohledu shora se již barvy znatelně zkreslují. Díky automatické regulaci jasu však není problém na displeji číst ani na přímém slunci, v tmavém prostředí pak displej naopak zbytečně neoslňuje.

Ovládání však narozdíl od modelů Bold 9790 a Bold 9900 neobstarává displej – dotyková vrstva zde chybí. Veškeré ovládání tedy padá na bedra optickému trackpadu pod displejem, kterému dále pomáhá nejen pětice funkčních kláves, ale vlastně celá klávesnice. Kromě pohybu kurzorem, který obstarává samotný trackpad, totiž můžete využívat ohromné množství klávesových zkratek napříč celým operačním systémem.

Veškeré ovládání obstarává optický trackpad, čtveřice funkčních kláves a také 35 tlačítek klávesnice

Díky klávesovým zkratkám se tak celá práce v systému ještě více urychlí. Jediným kliknutím můžete napsat email, odpovědět na něj nebo ho přeposlat, stejně jako vám stačí jediné kliknutí na změnu zobrazení kalendáře. V internetovém prohlížeči se pak dá využít například klávesa Alt společně se scrollováním trackpadu pro plynulé přibližování a oddalování webové stránky. Stejně jako je tomu u pinch-to-zoom.

Uživatelské prostředí a výkon: nejnovější OS BlackBerry 7.1

V BlackBerry Curve 9320 nalezneme v současnosti nejnovější operační systém BlackBerry 7.1. Ten obohatil předchozí verzi 7 o zajímavé funkce jako je Mobile Hotspot (sdílení internetu přes Wi-Fi), funkce sledování systému (hardware, data, baterie a podobně), úsporný režim baterie nebo nástroj pro sledování aplikací na pozadí, které zbytečně zatěžují systém.

Samotné uživatelské prostředí je pak takovým kompromisem, aby šlo pohodlně ovládat jak optickým trackpadem tak dotykovým displejem. V případě BlackBerry Curve 9320 však máme k dispozici pouze optický trackpad, takže se vaším každodenním průvodcem stane kurzor na obrazovce.

Domovskou obrazovku tvoří celkem pěr prvků. Prvním je informační lišta v horní části displeje. V té nalezneme informace o času, sítích, datum, stav baterie nebo aktivní funkce jako je Bluetooth, Wi-Fi nebo Mobile Hotspot. Pod touto lištou se nachází další, menší lišta, která je určena pro notifikace. Po rozbalení této lišty se vám zobrazí všechny notifikace jako jsou zprávy, hovory, upozornění aplikací nebo sociálních sítí a také krátký náhled do kalendáře.

Po stranách notifikační lišty naleznete tlačítko pro změnu vyzváněcích profilů, které si můžete sami upravovat a také tlačítko univerzálního vyhledávání. To je samo o sobě velice užitečnou funkci, neboť se vámi hledaný výraz pokouší najít napříč celým operačním systémem včetně položek nastavení, těla zpráv a podobně.

Správa panelů umožňuje některé panely skrýt

Posledním prvkem je pak samotné menu s aplikacemi, které je navíc rozděleno do pěti obrazovek – Vše, Oblíbené, Média, Stažené a Časté. Názvy jednotlivých obrazovek jsou myslím dostatečně výmluvné, takže nebude třeba se jimi nějak zvlášť zabývat. Obrazovky si však můžete také skrýt, takže pak budete mít k dispozici například pouze obrazovku Vše. Menu dokáže zobrazit až 3 řádky ikon aplikací, přičemž si můžete nastavit standardní viditelnost jednoho, dvou nebo žádného řádku.

Pokročilá tvorba složek vám může velmi pomoct s organizací aplikací

V rámci menu s aplikacemi si můžete aplikace třídit dle libosti a dokonce je i řadit přehledně do jednotlivých složek. Čtyři základní složky – Média, Hry, Aplikace a Zasílání rychlých zpráv jsou již v menu vytvořené. Tvorba dalších složek záleží čistě na vás.

Kontextové menu

Využít můžete vždy také kontextového menu, které můžete vyvolat dvěma způsoby. První způsob je kliknutí a přidržení optického trackpadu, kdy se vám zobrazí zjednodušená kontextová nabídka s některými možnostmi. Kompletní kontextovou nabídku pak vyvoláte stisknutím tlačítka s logem BlackBerry.

Celý běh operačního systému BlackBerry 7.1 obstarává 806 MHz procesor, k dispozici má celkem 512 MB paměti RAM. Díky kvalitnímu odladění OS se však ani se slabším procesorem nesetkáte s žádným sekáním, všechno běží rychle a plynule.

Vnitřní paměť zařízení je celkem 512 MB, přímo v balení však najdete paměťovou kartu microSD s kapacitou 2 GB. Tu můžete samozřejmě také vyměnit za jinou a to až do kapacity 32 GB.

Fotoaparát a video: 3,2 Mpx bez autofocusu

Fotoaparát BlackBerry Curve 9320 bohužel není zrovna chloubou tohoto přístroje. Nabízí sice slušné rozlišení 3,2 Mpx, ovšem bez automatického ostření jsou výsledky vcelku nejisté. Jednou se fotografie vcelku povede, jindy však bohužel ne.

Prostředí fotoaparátu

Situaci alespoň trochu vylepšují scénické režimy, ve kterých nechybí režim s detekcí obličeje (i když je bez ostření prakticky k ničemu, pouze můžete vidět, že ve scéně je obličej), portrét, krajina, večírek nebo makro režim (opět je však otázka, jak moc je tento režim bez automatického ostření účinný). Najdeme zde i speciální režim pro focení textu, takže i bez automatického ostření si můžete vyfotit dokument a z fotografie něco vyčíst.

Ukázkové fotografie

K fotografiím můžete dále ukládat geolokaci a velmi vhod, především za zhoršené viditelnosti, přijde přisvětlovací LED dioda. V celkovém měřítku jsou však fotografie spíše průměrné, v dané cenové kategorii možná i podprůměrné. Vynikají především zvýšeným šumem, o chybějící ostrosti ani není třeba mluvit.

Příjemným překvapením je videokamera, která dokáže natáčet video v rozlišení 640x480 pixelů. Bez ostření s ní díru do světa rozhodně neuděláte, nicméně v rámci možností jsou její výsledky vcelku uspokojivé. Ještě doplňme, že video se nahrává ve formátu MP4 a to rychlostí 29 snímků za sekundu.

BlackBerry Curve 9320 (testovací video) – VGA, exteriér

Zábava a multimédia: na co si vzpomenete

BlackBerry často bývají označována jako manažerská zařízení, ovšem faktem je, že nabízí také propracované multimediální funkce. Nechybí povedený hudební přehrávač, přehrávač videa, podpora podcastů a v případě BlackBerry Curve 9320 ani FM rádio.

Hudební přehrávač nabídne přehledné uživatelské prostředí, ikonky jsou dostatečně veliké a ovládání je pohodlné. Vaše skladby se přehledně řadí podle ID3 tagů do kategorií Všechny skladby, Interpreti, Alba, Žánry nebo do vlastních seznamů skladeb.

Prsotředí přehrávače je jednoduché avšak pohodlně ovladatelné

Zvuk můžete upravit pomocí některého z přednastavených profilů ekvalizéru, vlastní si však bohužel nevytvoříte. Hudební přehrávač podporuje formáty .mp4, .m4a, .3gp, .m4v, .avi, .asf, .wma, .mp3, .flac, .ogg, .aac, .amr, .wav, .mid. Vcelku široká paleta formátů, co říkáte?

FM Rádio potřebuje jako anténu připojená sluchátka

Po hudební stránce poslouží velmi dobře také integrované FM rádio, které jako anténu vyžaduje připojená sluchátka. To podporuje také RDS, takže není problém se zobrazením názvů stanic, které jste naladili. Velmi příjemně nás překvapila citlivost rádia, které ladí s velkou přesností a to i v místech, kde mají ostatní telefony problémy. Stanice si samozřejmě můžete také ukládat a následně mezi nimi přímo přepínat.

Videopřehrávač

Videopřehrávač je jednoduchý a nenabídne žádné extra funkce. Prostředí je velmi podobné hudebnímu přehrávači. Ačkoli jsou v nastavení položky týkající se titulků, ve skutečnosti se nejedná o klasické titulky ve formátu SRT, takže se budeme muset obejít bez nich. Jinak si přehrávač poradí s formáty .mp4, .m4a, .3gp, .m4v, .avi, .asf, .wmv. Bohužel díky nižšímu výkonu si telefon neporadí s HD videem. S ohledem na malý displej a zaměření telefonu to však ani nijak zvlášť nevadí.

Galerie obrázků

Galerie obrázků je vyvedena přehledně ve formě jednotlivých složek, které můžete dále spravovat, a ve kterých se zobrazí klasická matice náhledů jednotlivých obrázků a fotografií. Potěšit může funkce prezentace, lze tedy například pohodlně ukázat kamarádům fotografie z poslední párty. Galerie zobrazí obrázky ve formátech .bmp, .jpg, .gif, .png, .tif, .wbmp.

Zajímavou funkcí je také Wi-Fi Music Sync. Tato funkce vám umožní bezdrátově synchronizovat hudbu mezi vaším počítačem a telefonem. Po aktivaci této funkce se vám v telefonu ukáže kompletní hudební knihovna vašeho počítače a vy si můžete vaší oblíbenou hudbu streamovat nebo rovnou uložit do telefonu.

BlackBerry App World

Pokud by vám ve výbavě přeci jen něco chybělo, můžete využít obchod s aplikacemi BlackBerry App World. V něm najdete již přes 40 000 aplikací, které jsou jak placené, tak zdarma. V obchodě si můžete stáhnout například nové motivy, zábavné hry nebo aplikace všech zaměření.

Sociální sítě: kvalitní integrace

Ani BlackBerry nezapomíná na sociální sítě, a tak i model Curve 9320 přichází s předinstalovanými klienty pro Facebook, Twitter, Google Talk nebo Windows Live a další si následně můžete doinstalovat z App Worldu.

Facebook pro BlackBerry

Aplikace Facebook vám nabídne prakticky všechno, co od takové aplikace můžete chtít. Aplikace se dokáže integrovat do celého systému, můžete synchronizovat kontakty, kalendář i zprávy. Nechybí notifikace, možnost prohlížení profilů i stránek, Facebook Places a samozřejmě práce s fotografiemi. A třešničkou na dortu je již pouze Facebook chat.

Twitter pro BlackBerry

Také aplikace pro Twitter je velmi povedená a osobně ji využívám velmi rád. Je velmi přehledná a nabízí prakticky všechny funkce této sociální sítě. Samozřejmostí je možnost zobrazení timeline, zmínek a zpráv, pracovat však můžete také s trendy nebo seznamy. Velice šikovná funkce je také možnost přihlášení více účtů zároveň a líbí se mi také navrhování uživatelů při psaní zmínek a také hash-tagy v nových „tweetech“.

Kanály sociálních sítí nabízí nejen integraci soc.sítí, ale také RSS čtečku a další funkce

Nesmíme však zapomenou ani na aplikaci Social Feeds, která dokáže mnoho zajímavých věcí. Může sloužit jako přehled všech událostí, které se dějí na sociálních sítích, které máte nastavené v telefonu. Na screenshotech můžete například vidět BBM, Facebook, 2 Twitter účty a toho času odhlášené Google Talk. Jednotlivé sítě si můžete také vyfiltrovat a prohlížet si tak například pouze zeď Facebooku. Tím ale možnosti Social Feeds nekončí.

Osobně vůbec nejvíce využívám kvalitní RSS čtečku, kterou Social Feeds disponuje. Je jednoduchá, přehledná, nabízí rychlý přístup k informacím a můžete si například nastavit i notifikace na oblíbené kanály. Také zde funguje filtrování podle jednotlivých kanálů, můžete si přidávat vlastní seznamy kanálů, upravovat je a tak podobně. Možností je skutečně spousta, dokonce je zde i formulář pro přihlášení do služby bit.ly pro zkracování odkazů.

BlackBerry Messenger

Na závěr sociálních sítí nesmíme samozřejmě opomenout BlackBerry Messenger (BBM). BBM je služba pro zasílání zpráv přes síť BlackBerry, jinak řečeno přes internet. Posílání zpráv není nijak zpoplatněno a je potřeba mít pouze aktivní službu BlackBerry. Veškerá komunikace, která probíhá skrze BBM je šifrovaná a není tak možné ji nijak odposlouchávat. V BlackBerry Messengeru si můžete přidávat další kontakty, integrovat jej s adresářem, vytvářet skupiny kontaktů a s těmi pak například sdílet kalendář. Možností je opravdu spousta a o kvalitě této služby svědčí i více než 70 milionů spokojených uživatelů po celém světě.

Datové funkce a internet: rychlých dat se nebojí

S daty všeho druhu si BlackBerry rozumí skvěle. Nezalekne se sítí 2G ani 3G, na internet se připojíte skrze GPRS, EDGE nebo HSPA. Nechybí samozřejmě ani možnost připojení k síti Wi-Fi 802.11 b/g/n. Skrze Bluetooth 2.0 nebo microUSB můžete telefon spojit s počítačem a použít ho také jako bezdrátový modem.

Internetový prohlížeč

V novém operačním systému BlackBerry 7.1 je také vylepšený internetový prohlížeč, který se od dob systému verze 5 posunul o velký kus dopředu. V dnešní podobě již dokáže zdatně konkurovat ostatním moderním mobilním prohlížečům. Nabízí přehledné uživatelské rozhraní, nechybí práce se záložkami ani možnost prohlížení na více stránkách či samostatný správce stahování.

Internetový prohlížeč

Prohlížeč také nabízí bohaté možnosti nastavení, přičemž se mi například velmi líbí možnost spravovat vyhledávací servery. Můžete si tak například nastavit seznam, nebo si vybrat některý z přednastavených – Google, Bing, Yahoo, Wikipedia nebo Dictionary.com. Potěší také podpora streamovaných protokolů RTSP, takže můžete přehrávat také streamovaný obsah například v rámci aplikace ČT24, kterou naleznete v obchodě s aplikacemi BlackBerry App World.

Internetový prohlížeč - nastavení

Stránky se samozřejmě umí zobrazovat v kompletní podobě, pohyb po stránce je i u náročnějších stránek plynulý. Pro přesné ovládání využijete kurzor na obrazovce řízený optickým trackpadem, kombinací klávesy Alt a trackpadu pak můžete také plynule stránku přibližovat. Zamrzí ovšem absence technologie Flash, na druhou stranu prohlížeč zvládá HTML 5.

Zprávy, emaily a služby BlackBerry: precizně a na jedničku

Kvalitní bezdrátová komunikace je něco, na čem BlackBerry staví již od svých počátků v podobě pagerů, nám tak dobře známých z amerických filmů z devadesátých let. Proto vás jistě nepřekvapí, že práce se zprávami na BlackBerry je zkrátka perfektní a nejinak je tomu i u BlackBerry Curve 9320.

Zprávy SMS a MMS

Začněme SMS zprávami, které se integrují společně s MMS zprávami do konverzací s jednotlivými kontakty. Okamžitě tak vidíte, co jste si s danou osobou psali a máte tak přehled o celé vaší komunikaci. Přidáním přílohy do SMS zprávy z ní automaticky uděláte MMSku, nechybí ani přehledné vyhledávání v seznamu zpráv.

A teď už k samotným e-mailům. BlackBerry disponuje emailovým klientem, který je vázán na služby BlackBerry (podobně jako BBM). Bez služeb BlackBerry si zkrátka v interním klientovi nemůžete nastavit žádný účet a musíte použít některou z aplikací třetích stran. Pokud si však aktivujete BIS nebo BES, pak vás svět BlackBerry přijme s otevřenou náručí.

Emailový klient - přijatý email

Práce s e-maily je závislá na tom, zda využíváte službu BIS nebo BES. V případě služby BIS nepotřebujete vlastní infrastrukturu, stačí vám pouze samotný smartphone BlackBerry. Můžete si následně v telefonu nastavit až 10 e-mailových účtů, podporovány jsou protokoly POP, IMAP i SMTP. Každá emailová schránka má vlastní ikonku, můžete si však nechat emaily zobrazit hromadně společně s dalšími zprávami (BBM, SMS…) ve složce Zprávy.

V případě nastavení Exchange e-mailového účtu máte samozřejmě možnost synchronizace kontaktů i kalendáře, máte přístup ke složkám na serveru a můžete vzdáleně procházet všechny e-maily na serveru uložené díky šikovnému vyhledávání. To zvládne hledat jak v polích adres, tak v těle e-mailů. Žádný e-mail, který hledáte, vám tak neunikne.

Emailový klient - nový email

Pokud využíváte službu BES, pak je třeba mít vlastní infrastrukturu – vlastní emailový server, na který nainstalujete buďto software BlackBerry Enterprise Server (placený) nebo jeho variantu BlackBerry Enterprise Server Express (zdarma). Osobně jsem na BESu nikdy telefon nepoužíval, ale jeho možnosti jsou skutečně bohaté.

Emailový klient - nastavení

Získáte všechny možnosti, které se týkají BIS a ještě něco navíc. Můžete například vzdáleně spravovat veškerá zařízení připojená na BES z jedné administrátorské konzole, můžete na dálku instalovat aplikace, zakázat nebo povolit některé činnosti/aplikace nebo zařízení třeba zálohovat a následně smazat. Možností je opravdu požehnaně a bylo by to na několik sáhodlouhých článků, proto už raději skončeme.

Organizační a pracovní funkce: ostružinová krev

Jelikož jsou zařízení BlackBerry stále v povědomí především jako pracovní nástroje, musí tomu zákonitě odpovídat také jejich výbava co se pracovních a organizačních funkcí týče.

Kalendář

Nabízí například přehledný kalendář s bohatými možnostmi nastavení. Můžete si zobrazit denní, týdenní a měsíční náhled stejně jako samotnou agendu. Kalendáře můžete synchronizovat s MS Exchange, každý kalendář je poté barevně rozlišen.

Kalendář

Velice šikovná je možnost sdílení kalendáře ve skupině BBM. Můžete tak plánovat události s partou kamarádů, s rodinou nebo s kolegy v práci. Všichni účastníci budou mít vždy aktuální událost v kalendáři. Bohužel i kalendář má jeden nedostatek, který mnoha uživatelům vadí – při nastavení Gmail účtu sice můžete kalendář synchronizovat, nicméně synchronizujete pouze hlavní kalendář. U MS Exchange to samozřejmě funguje bez problémů, nicméně tato absence u Gmailu zamrzí.

Úkolovník

V operačním systému BlackBerry nalezneme také praktický úkolovník se spoustou možností. Vytvořený úkol můžete řadit do kategorií, přiřazovat priority, filtrovat úkoly a pokud využíváte MS Exchange, tak můžete úkoly také synchronizovat s počítačem (Outlook) nebo se serverem.

V kalkulačce je šikovně ukrytý převodník jednotek

Samozřejmě nesmí chybět poznámkový blok, opět s možností synchronizace s Outlookem nebo MS Exchange. Dále zde máme například kalkulačku s šikovně ukrytým převodníkem jednotek, kvalitní prohlížeč souborů, správce hesel i hlasové poznámky.

Aplikace Documents To Go je přítomna v plné verzi

Nezapomeňme však ani na aplikaci, kterou RIM získal díky akvizici společnosti DataViz. Díky této akvizici se RIM dostal ke kompletnímu kancelářskému balíku Documents To Go, který je nyní předinstalován do všech nových zařízení BlackBerry. Můžete vytvářet a editovat dokumenty Word, Excel a PowerPoint a můžete také prohlížet PDF dokumenty. Zkrátka kompletní kancelář ve vaší kapse.

BlackBerry Protect

A jak vlastně takový telefon ochránit a především – jak ochránit citlivá data? Na tuto otázku nám dává RIM odpověď pomocí své aplikace BlackBerry Protect. Pomocí této aplikace můžete své BlackBerry vzdáleně zálohovat, zaheslovat, smazat data nebo lokalizovat pomocí GPS. Telefon dokáže také vzdáleně zobrazit zprávu na displeji nebo hlasitě vyzvánět. Velice šikovná aplikace pokud chcete mít jistotu, že se k vašim datům nikdo nedostane a případně vám pomůže například najít ztracený či odcizený telefon.

Telefonování a adresář: detailní správa

Telefonní aplikace

Telefonní aplikace je přehledná a jednoduchá. Nalezneme v ní číselník, protokol hovorů a také se přímo z ní dostaneme do telefonního seznamu. Během hovoru můžeme využít hlasitý reproduktor, přidržet hovor, ztlumit nebo přidat účastníka hovoru. Během probíhajícího hovoru na spodní liště nalezneme rychlé odkazy, které nás navedou na domovskou obrazovku, do kalendáře, do telefonního seznamu nebo můžete napsat k hovoru poznámku. Poznámka se poté uloží právě k danému hovoru.

Adresář

Adresář by měl vyhovovat i těm nejnáročnějším požadavkům. Můžete jej synchronizovat se spoustou služeb, sociálními sítěmi počínaje, přes BBM, Outlook nebo Windows 7 Contacts až po bezdrátovou synchronizaci (BIS/BES) pomocí MS Exchange, Novell, Lotus Domino, Kerio Connect a další.

Adresář - editace kontaktu

Ke kontaktům můžete samozřejmě přidat spoustu detailů čítající nejrůznější telefonní čísla, adresy nebo data, můžete přidat webové stránky, PIN BlackBerry, zařadit kontakt do kategorie…možností je mnoho. A ještě na závěr – u každého kontaktu můžete vidět seznam posledních aktivit ať už se jedná o BBM, e-mail, hovor, zprávu SMS nebo třeba Facebook.

Závěr a zhodnocení: levně, ale zajímavě

BlackBerry Curve 9320 je v současnosti pravděpodobně nejlepší volbou pro ty, kdo chtějí kvalitní plnohodnotnou QWERTY klávesnici a zároveň se dívají na poměr cena/výkon. Z dosavadních prodejů víme, že BlackBerry Curve 9320 se opravdu stává nástupcem rozšířeného BlackBerry Curve 8520 a to jak ve firemních kruzích, tak u jednotlivých zákazníků.

Z výhod BlackBerry Curve 9320 se sluší vyzdvihnout kvalitní QWERTY klávesnici, která je ve své kategorii bezkonkurenční, podporu sítí třetí generace, přítomnost notifikační diody, integraci sociálních sítí nebo propracované pracovní funkce včetně kancelářského balíku. Vzhledem ke slabšímu hardwaru také musíme zmínit celkovou plynulost prostředí a vůbec skvělé odladění operačního systému.

Naopak vytknout musíme fotoaparát, který v této cenové kategorii patří spíše do podprůměru. Rozlišení displeje je sice na této úhlopříčce dostatečné, ale QVGA je přeci jen dnes už trochu málo – stačilo by alespoň HVGA.

Pro někoho může být nevýhodou také nutnost speciálního BlackBerry tarifu pro zajištění funkčnosti všech nativních aplikací, především pak e-mailového klienta. Nicméně dnes jej nabízí již všichni tři operátoři – Vodafone zdarma k datovému tarifu Internet v mobilu Premium+ za 315,- Kč, T-Mobile samostatně za 299,- Kč a Telefonica O2 také samostatně za 199,- Kč.

Konkurence

Těžko určit konkurenci zařízením BlackBerry, protože se jedná o velmi specifické přístroje, které rozhodně nejsou pro každého. Člověk si musí jasně říci, co od telefonu požaduje a na základě tohoto rozhodnutí pak vybírat samotný přístroj.

Sony Ericsson Xperia mini, Sony Ericsson Xperia ray, HTC Wildfire S a Nokia Lumia 710

Je jasné, že pokud budete chtít nejvýkonnější přístroj v cenové relaci kolem 5000,- Kč, BlackBerry Curve 9320 zůstane pravděpodobně stranou. Na paškál tak může přijít například zajímavý model Sony Ericsson Xperia mini, který se dokonce prodává pod 4000,- Kč. Zaujmout mohou také sourozenci Sony Ericsson Xperia ray nebo novější model Sony Xperia U, oba v cenové relaci kolem 5000,- Kč. Z jiných značek se pak nabízí například HTC Wildfire S nebo Nokia Lumia 710.

Sony Ericsson Xperia mini pro, Nokia E72 a Nokia E5

Pakliže budete chtít zařízení s hardwarovou klávesnicí, zde je již výběr značně omezen a BlackBerry Curve 9320 se rázem stává štikou v rybníce. V dané cenové relaci se s ním může měřit například Sony Ericsson Xperia mini pro, ze šedého dovozu ještě můžete sehnat také Nokii E72 a Nokii E5. To je však prakticky vše, protože dnes už se většina výrobců zaměřuje na dotykové displeje a na klávesnice se jaksi zapomnělo.

Je však potřeba mít na paměti, že BlackBerry se nesnaží zaujmout x-jádrovými procesory ani obřími displeji. Jedná se o zařízení, které vyniká spolehlivostí, ukázkovou prací s e-maily a zprávami a již v základu nabízí propracované pracovní funkce jako je kancelářský balík, správce hesel, přehledný kalendář a úkolovník nebo aplikace pro ochranu dat – BlackBerry Protect. Společně s kvalitní hardwarovou klávesnicí se z BlackBerry stává ideální nástroj pro interakci s okolním světem ať už pomocí emailů, zpráv nebo sociálních sítí.

Za zapůjčení zařízení BlackBerry Curve 9320 děkujeme e-shopu ShopBlackBerry.

blackberry-curve-9320
Klady
  • operační systém BlackBerry 7.1
  • programovatelné hardwarové klávesy
  • kvalitní zvukový výstup
  • přisvětlovací LED
  • podpora sítí 3G
  • slušná výdrž baterie
  • integrace sociálních sítí
  • pohodlná správa emailů a zpráv
  • kvalitní konstrukce
  • špičková QWERTY klávesnice
Zápory
  • zadní kryt se snadno poškrábe, zejména u černé varianty
  • nutnost datového tarifu BlackBerry
  • menší množství aplikací než u konkurenčních platforem
  • nižší rozlišení displeje
  • podprůměrný fotoaparát bez autofocusu
  • lesklé plasty
Diskuze ke článku
woodhome76
Pěkná recenze,mobil jsem měl,a vše sedí,jen mi tam chyběl dotyk a lepší fotoaparát,tak šel do oběhu,a bude Torch 9810:-),ale jako BB low-end s prakticky vším možným včetně u BB neobvyklého FM rádia a za tu cenu(u O2 pod 4800,- tuším )je to masovka,nejen pro pracovní využití....vždyť tu QWERTYnu už kromě Samsungu,Motoroly a pochopitelně Blackberry nikdo nedělá,a to je ale velká škoda ....:-((
Lucia
Chcela by som sa opytat, ci je mozne vyuzivat internet len prostrednictvom Wi fi, bez aktivacie sluzby BIS? mam na mysli konkretne facebook, bude fungovat ak si nacitam stranku cez wifi? nezda sa mi to vyhodne zakupit si BiS ak budem internet v mobile vyuzivat len obcasne. dakujem za odpoved :)
Kate
Dobrý den, přemýšlím nad koupí této "ostružinky" a chci se zeptat, jestli má kvalitní foťák. Všude čtu, že fotky jsou "dobré" pak že jsou "skvělé" a nebo že jsou "nekvalitní" tak nevím. Taky jsem někde četla něco ošpatném prohlížeči, což absolutně nechápu :D.
mira
Prominte, ale autor v pasáži o datech nevi o cem hovoří. Curve 9320 je bez datové SIM mrtvé těžítko. Bohužel ani "GURU" na prodejně, kterého jsem navštívil, nedokázal zprovoznit internet přes WIFI. Prý je na vině možná právě "modernizovaný prohlížeč". Je mi jedno co je na vině, ale nečekal jsem, že takto vychvalovaný mobil bude mít problém použít internet v připojené WIFI síti. Kdejaký levný telefon funguje perfektně na první pokus bez zdlouhavého nastavování sítí. Velmi mne zklamal. Věřím, že s datovým tarifem funguje, ale já jsem všude obklopen rychlou wifi a nevidím důvod se trápit s drahým 3G připojením, na to je můj čas drahý...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze