BlackBerry Classic
recenze

BlackBerry Classic

Stará láska nerezaví
110

Stará láska nerezaví, jak by řekl klasik. Možná právě tuto větu měli na mysli inženýři v BlackBerry, když navrhovali nový přístroj kanadského portfolia, který kombinuje tradiční ovládací prvky a moderní operační systém. Vítejte u recenze modelu BlackBerry Classic, přístavu pro všechny zbloudilé mořeplavce v moři dotykových korábů.

Světu dnešních smartphonů jasně vévodí plně dotykové přístroje. Stále je však mezi námi mnoho uživatelů, kterým dotykové ovládání z nějakého důvodu nesedí. Pokud patříte mezi ně, tak jste jistě nemohli nevšimnout, že váš výběr je velmi, ale opravdu velmi omezený - máte v něm totiž pouze jednoho kandidáta. Ano, BlackBerry Classic je jediným smartphonem na dnešním trhu, který lze ovládat zcela bez použití dotykového displeje.

Tento fakt je jeho obrovskou konkurenční výhodou, ale zároveň jej staví do pozice zařízení, které je určeno pouze pro velmi omezenou skupinu uživatelů. BlackBerry Classic tedy rozhodně nebude nejprodávanější smartphone na světě a rozhodně to není „zabiják iPhonu“. Je však aktuálně jediným přístrojem na trhu, který nabízí moderní operační systém se všemi dnešními funkcemi a zároveň tradiční ovládání pomocí kláves, optického joysticku, aka trackpadu, a plnohodnotné hardwarové QWERTY klávesnice.

Obsah balení:

  • BlackBerry Classic
  • datový kabel s microUSB koncovkou
  • adaptér do sítě s USB konektorem, 5V/1,3 A
  • stereo headset s funkcí
  • „udělátko“ pro otevření šuplíčku na SIM kartu a paměťovou kartu
  • brožurky a manuály

BlackBerry Classic – videopohled

Technické parametry BlackBerry Classic

Kompletní specifikace
Konstrukce131 × 72,4 × 10,2 mm, 178 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 3,5" (720 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8960, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémBlackBerry OS 10
Akumulátor2 515 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostprosinec 2014, 11 490 Kč

Design a konstrukce: jsem klasik

Design BlackBerry Classic ve všech směrech odpovídá jeho jménu. Hned na první pohled každý pozná, že se jedná o čistokrevné BlackBerry s typickou kombinací stříbrného rámu a hardwarovou klávesnicí pod displejem.

BlackBerry dokonce samo označuje model Classic spíše jako nástupce modelu Bold 9900 než modelu Q10. Podoba těchto dvou modelů je více než zřejmá. V Kanadě se nepouštěli do žádných experimentů jako v případě BlackBerry Passport, Classic je zkrátka designově elegantní zařízení, které sází na známé rysy jeho předchůdců.

Po konstrukční stránce modelu Classic není co vytknout. Tělo s rozměry 131 × 72,4 × 10,2 mm je krásně pevné, za což vděčí také poctivému ocelovému rámu, který se táhne po obvodu přístroje. Díky lehce zaobleným hranám navíc telefon velmi příjemně padne do ruky a pogumovaný zadní kryt zabrání nechtěnému vyklouznutí telefonu z ruky.

Co však uživatele na první pohled překvapí je hmotnost. Celkem 178 gramů čisté váhy je vzhledem k rozměrům určitě nečekaná hodnota, zařízení však díky tomu působí opravdu bytelným dojmem. A teď k obligátní prohlídce celého těla přístroje. Začneme hned na přední straně, kde se odehrává vše důležité.

Větší část přední strany je vyhrazena pro dotykový displej o úhlopříčce 3,5 palce. Na displejem se nachází telefonní reproduktor, čočka předního fotoaparátu s rozlišením 2 Mpx, notifikační LED nebo senzory přiblížení a okolního osvětlení. Hned pod displejem své místo zaujal pás s funkčními klávesami a optickým joystickem a ve spodní části pak plnohodnotná hardwarová QWERTY klávesnice.

Zadní kryt telefonu je pogumovaný, takže velmi dobře sedí v ruce, bohužel jej však nelze sejmout. Baterii si tak sami nevyměníte. V horní části se usadil lesklý pruh prozrazující označení modelu Classic a také čočka hlavního fotoaparátu. Ta má rozlišení 8 Mpx a vedle ní se nachází přisvětlovací LED.

Boky BlackBerry Classic obepíná kvalitní ocelový rám, ve kterém jsou umístěné další prvky jako jsou klávesy pro ovládání hlasitosti a multimediálního přehrávače na pravém boku, vypínací tlačítko a 3,5mm jack konektor na horní hraně nebo šuplíčky pro nano SIM kartu a paměťovou kartu na levém. Spodní hrana pak obsahuje dvojici mřížek, ovšem nejedná se o stereo reproduktory - jedna mřížka v sobě skrývá reproduktor a druhá mikrofon. Mezi nimi se nachází SlimPort konektor, který je kompatibilní se standardním microUSB, ale nabízí více funkcí.

Baterie a výdrž: nenechám vás na holičkách

Baterie byla vždy silnou stránkou BlackBerry zařízení a v této oblasti kanadské smartphony vždy vyčnívali z šedého průměru. BlackBerry Classic se svým 2 515mAh akumulátorem sice nenabídne podobně skvělou výdrž, jako například model Passport, přesto by většina uživatelů neměla mít problém zvládnout 1,5-2 dny běžného provozu.

Detail horní hrany, spodní hrany a slotů na nanoSIM kartu a paměťovou kartu

I při náročnějším používání mi telefon vždy vydržel minimálně celý den, to je od 7 ráno do 8-9 večer. A i tak jsem měl ještě rezervu nějakých 10-15 %. Přesto jsem však čekal ještě trochu více. Možná kdyby BlackBerry použilo novější, energeticky úspornější čipset, mohla být výdrž ještě lepší. Ale to už bychom zase narazili na cenu, která je v tomto ohledu také důležitá.

Vcelku výrazně dokáže pomoct úsporný režim, který omezí výkon procesoru, sníží jas, vypne poziční služby a případně i datové služby. S 20 % baterky tak vlastně můžete klidně přežít ještě čtvrt nebo půl dne. Jsem velmi zvědavý, jak úsporný režim v novém OS pomůže výdrži u modelů Passport nebo Z3.

Zvuk a kvalita reprodukce: stereo holt nemám

Po zvukových stránkách patří modely BlackBerry Passport a BlackBerry Z30 mezi dnešní špičku. Model Classic však nejde v jejich šlépějích, takže nečekejte špičkový stereo zvuk z hlasitých reproduktorů. Hlasitý repráček je zde pouze jeden, a to na spodní hraně. Toto umístění je rozhodně vhodné - telefon tak může ležet na stole a reproduktor není utlumený.

BlackBerry Classic

Co se kvality projevu týče, tak v tomto spadá Classic do klasického průměru. Na nějaké větší poslouchání hudby to určitě není, klasicky chybí hutnější basy a dynamika, ale často si pouštím například rozhovory, různé komentáře a mluvené slovo obecně a v tomto ohledu mi Classic rozhodně uši nijak netrhal. Hlasitost je dostatečná a vyzvánění dokáže bez problémů rozeznít i velkou kancelář.

Slušné je podání zvuku 3,5mm jack konektoru. Oceníte především možnost ekvalizéru u hudebního přehrávače, takže si můžete zvuk trochu poladit pro své ucho. Dodávaná sluchátka v balení na nějaký základní poslech také postačí, nabízí i funkci handsfree, ale svými kvalitami spadají pouze do lehkého nadprůměru a to hlavně kvůli svému provedení. Jsou vcelku pohodlná.

Displej a kvalita zobrazení: displej je okno... do duše?

Displej BlackBerry Classic odpovídá tomu, na co jsme u modelů se systémem BlackBerry 10 zvyklí. Je mnohem větší než u modelu Bold 9900 a o slušný kousek větší než u modelu Q10. Úhlopříčka 3,5 palce je vcelku přijatelná i na nějaké to brouzdání po internetu, takže uživatelé si v tomto směru rozhodně polepší. Rozlišení 720 x 720 pixelů dává dohromady jemnost 291 ppi, což je hodnota více než dostačující.

Displej je krásně ostrý a celkově jsou jeho zobrazovací schopnosti velmi dobré. Podání barev je věrné, pozorovací úhly široké a bez zkreslení a vysoký jas umožňuje pohodlnou práci i na přímém světle. Displej je samozřejmě také dotykový a v tomto směru funguje také naprosto podle očekávání. Ještě doplním, že se jedná o displej typu IPS LCD.

Samozřejmě je otázkou, do jaké míry bude uživateli vyhovovat čtvercový poměr stran. Tento displej je skvělý na čtení textu, práci s emaily, zprávami a podobně. Při prohlížení webových stránek však budete muset zkrátka trochu více posouvat obraz. V tom vám může pomoci také optický trackpad pod displejem, k němu se však ještě dostaneme.

OS BlackBerry 10.3.1 a hardware: spousta novinek, ale starší hardware

BlackBerry si v oblasti operačního systému šlo vždy vlastní cestou a nenasadilo do svých zařízení ani Android ani Windows Phone. To je samozřejmě jedním z důvodů, proč se BlackBerry nestalo nejrozšířenějším OS na světě - s obrovským ekosystémem, který má kolem sebe Android a iOS zkrátka dva roky starý OS BlackBerry 10 nemůže soupeřit. Nicméně přesto má rozhodně co nabídnout a zaměřuje se především na stabilitu, rychlost, optimalizaci, pracovní nasazení a z velké části také na bezpečnost.

Operační systém BlackBerry 10 ušel od března 2013, kdy byl uveden na trh společně s modelem BlackBerry Z10, obrovský kus cesty. Obdržel několik velkých updatů a celou řadu drobných. Všechny přinášely nová vylepšení a nové funkce a model Classic přichází s aktuálně nejnovější verzí BlackBerry 10.3.1. Tato verze OS bude postupně dostupná pro všechny stávající modely zařízení BlackBerry 10 a přinese všechny nové funkce, které nyní najdeme v modelu Classic.

Samotný operační systém je založený na ovládání gesty. Jedním pohybem prstu od spodního rámečku tak můžete odemknout zařízení, zminimalizovat aplikaci nebo nahlédnout do BlackBerry Hub, komunikačního centra celého OS BlackBerry 10. Gestem z horního rámečku pak zobrazíte lištu s rychlými volbami nebo nastavení jednotlivých aplikací. Lištu s rychlými volbami si navíc můžete upravit podle sebe a umístit si sem až 16 funkcí.

Domovská obrazovka

Uživatelské prostředí je rozděleno do několika obrazovek. Tou první je samozřejmě klasická matice s dostupnými aplikacemi, kterých je již v základním stavu opravdu mnoho a BlackBerry Classic je tak plně připraveno fungovat již po vybalení z krabice. Aplikace můžete samozřejmě řadit podle sebe, vytvářet složky a přímo z domovské obrazovky je také odinstalovat.

Další obrazovkou je plocha se zobrazením aktuálně běžících aplikací. BlackBerry 10 nabízí reálný multitasking, takže aplikace na pozadí doopravdy běží - nejsou uspané, nerestartují se ani nic podobného. To sebou nese sice spoustu výhod, ale zároveň si musíte dávat občas pozor, jaké aplikace necháváte běžet. Třetí a pravděpodobně asi nejdůležitější obrazovkou pak je již zmiňovaný BlackBerry Hub. BlackBerry Hub je středobodem veškeré komunikace v systému BlackBerry 10, nicméně k tomu se vrátíme ještě později.

Liště s rychlým nastavením a její nastavení

Gestem z horního rámečku si můžete stáhnout lištu s rychlým nastavením, ve které najdete rychlé přepínače sítí, nastavení jasu, profilů nebo praktickou svítilnu. Dostanete se odsud také do nastavení, které je velmi přehledné a získáte odtud přístup například ke službě BlackBerry Protect, která vám pomůže zablokovat nebo lokalizovat telefon v případě jeho ztráty, k nastavení sdílení dat a médií, nastavení upozornění nebo správě nejen emailových účtů.

Ještě doplním poslední prvky, které můžeme na hlavní obrazovce vidět. Úzká lišta při horním okraji displeje zobrazuje informace o času, signálu, baterii a aktivních funkcích jako je NFC, Bluetooth, Wi-Fi nebo aktivní budík. Ve spodní části pak na liště vidíme dvě rychlé zkratky pro otevření aplikace BlackBerry Hub a fotoaparát a piktogramy ukazující na jaké jste aktuálně ploše.

Nastavení teleofnu

Operační systém BlackBerry 10 nabízí také některé zajímavé vychytávky. Zmínit můžeme například tzv. Pokročilé interakce, což jsou funkce, díky kterým můžete například ztlumit vyzvánění otočením telefonu displejem dolů, uspat telefon položením displejem na stůl nebo telefon automaticky probudit zvednutím ze stolu - například při kontrole notifikací. Na notifikace je připravena například notifikační LED, kterou je možné pomocí různých aplikací nastavit tak, aby blikala různými barvami a rychlostí podle druhu události a podobně. Standardně se ale ukazují buďto na zamčením displeji, kde vidíte i jejich náhled (lze vypnout) nebo při provedení gesta odspodu nahoru.

BlackBerry Assistant

Zajímavým doplňkem je také BlackBerry Assistant, což je hlasový asistent ve stylu Siri, Cortany a podobně. Bohužel však stejně jako ony neumí mluvit česky, takže hlasové pokyny mu budete muset dávat pouze v podporovaných jazycích (standardně angličtina, němčina, francouzština…) Jeho výhodou však je, že kromě hlasových příkazů rozumí i psanému textu. Můžete tak například přímo z domovské obrazovky začít psát “remind Schůzka” a telefon vám automaticky vytvoří upomínku s názvem Schůzka. Stejně tak můžete napsáním event přidat událost do kalendáře, pomocí call začít rovnou volat nebo příkazem Facebook aktualizovat rychle svůj status na Facebooku.

Nové funkce - vlastní vyzváněcí profily, správce přenesených dat a úsporný režim

Pár slov také k novým funkcím verze OS BlackBerry 10.3.1. V této aktualizaci BlackBerry přidalo možnost vytváření vlastních vyzváněcích profilů a jejich podrobnou editaci, přibyl také úsporný režim, který vám pomůže prodloužit výdrž vašeho telefonu nebo pokročilý správce přenesených dat. BlackBerry zapracovalo také na kvalitě běhu Android aplikací, které v nové verzi OS běží zase o trochu lépe a uživatel si je může například lépe přizpůsobit čtvercovému displeji telefonu.

Nové funkce - klávesové zkratky a nastavení přenosu dat pro jednotlivé emailové účty

Velmi zajímavou funkcí jsou klávesové zkratky - pod každou klávesu si můžete nastavit například rychlé vytáčení, spuštění jakékoliv aplikace, okamžité psaní poznámky, přepínání profilů nebo třeba rychlé vytvoření zprávy. Novou funkci obdržel také emailový klient, který nyní dokáže podrobně řídit přenosy dat podle toho, v jaké síti jste připojení. V roamingu vám tak například chodí pouze hlavičky emailů s limitem 5 kB což má za výsledek značné ušetření dat, když cestujete. A stále budete v kontaktu.

Monitorování zařízení

Co se hardwaru týče, tak v tomto směru BlackBerry Classic nemíří na příčky nejvyšší a musíme si tu trochu postěžovat. Hardware je kvalitní, to nemohu říct, nicméně téměř nijak se neliší od modelu BlackBerry Q10, který byl na trh přiveden před rokem a půl. Máme zde například dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4 Plus o taktu 1,5 GHz, 2 GB paměti RAM a 16 GB vnitřní paměti s možností rozšíření o paměťové karty s kapacitou 128 GB.

Tento hardware sice bohatě stačí na veškeré činnosti, které s telefonem provádíte, běh systému je krásně rychlý a plynulý, ale v některých situacích narazíte na delší prodlevy. Především pokud budete pracovat s nějakými náročnějšími Android aplikacemi. BlackBerry určitě mohlo použít nějaký novější a výkonnější hardware. Ať už z důvodu rezervy ve výkonu nebo kvůli nižší energetické náročnosti novějších čipsetů. Dobrá výdrž BlackBerry Classic by pak mohla být klidně ještě lepší.

Klávesnice a ovládání: geniální návrat

Klávesnice a celkové ovládání jsou hlavní přednosti testovaného BlackBerry Classic a zatímco v předchozí kapitole o hardwaru jsme měli určité výtky, zde budeme Classic pouze chválit. Osobně jsem původně trochu strach, jak BlackBerry vyřeší ovládání pomocí kláves u svého systému, který byl vyvinutý pro dotykové displeje, obavy se však nakonec nenaplnily. Kombinace nového operačního systému BlackBerry 10 a tradičního ovládání pomocí optického trackpadu a kláves pod displejem se BlackBerry povedla na výbornou.

BlackBerry Classic

Pod displejem najdeme celkem pět ovládacích prvků - dvě klávesy pro ovládání hovorů, tlačítko menu, zpět a optický joystick nebo trackpad a každá klávesa dělá přesně to, co jsem od nich čekal. Gesto od spodního rámečku pro vyskočení z aplikace mohu nahradit klávesou zpět nebo červeným telefonkem - který zde samozřejmě není červený, ale tak nějak jsem na toto označení zvyklý. Gesto od horního rámečku pak supluje tlačítko menu, které otevírá také kontextové menu v aplikacích a pohyb mezi obrazovkami zajišťuje pohyblivý kurzor na obrazovce.

Díky rozumným rozměrům a právě těmto ovládacím prvků je naprosto skvělé ovládání modelu Classic jednou rukou. Jak psaní tak pohyb v systému je snadné a ani uživatel s menší rukou než průměrný kanadský dřevorubec nebude mít s ovládáním problémy. Potěší fakt, že s ovládáním pomocí trackpadu si poradí všechny nativní aplikace a dokonce i většina Android aplikací. Pouze u některých bylo třeba sáhnout na displej - například Google Mapy.

Celkově tedy ovládání musím hodnotit opravdu kladně. Je to zkrátka starý dobrý způsob, jak udělat na telefonu vše co potřebujete jednou rukou a pro uživatele starších modelů BlackBerry je tak přechod na novější OS mnohem jednodušší. A kladné hodnocení si zaslouží také samotná klávesnice.

Typická kanadská QWERTY klávesnice s 35 klávesami zabírá zhruba třetinu čelní strany telefonu. Klávesy jsou krásně prostorné a typický profil usnadňuje orientaci poslepu. Odezva kláves je skvělá a stejně tak jejich zdvih a tuhost. Stisk je trochu jemnější než u modelu Passport, takže jsem si při přechodu chvilku zvykal, ale za hodinu si prsty zvykly a opět psaly rychlostí zhruba 40 slov za minutu.

Sekundární znaky na klávesnicí píšete s pomocí klávesy Alt a seznam dostupných symbolů vyvoláte klávesou Sym. Psát můžete samozřejmě také česky - v takovém případě stačí podržet danou klávesu a na displeji se ukáží její dostupné varianty s diakritikou. Rychlejší je však v takovém případě použít slovník telefonu, který vám dovede napovídat slova a zároveň skvěle doplňovat diakritiku.

Fotoaparát a videokamera: jsem lepší a lepší

BlackBerry Classic nese fotoaparát s rozlišením 8 Mpx, kterému pomáhá přisvětlovací LED. Světelnost F/2.2 je v mobilním světě dnes již standardní, na rozdíl od modelu Passport však Classic nemá optickou stabilizaci. Samotná aplikace fotoaparátu je však stejná, takže se můžete těšit na všechny dostupné funkce jako jsou různé scénické režimy, panorama, sériové snímání, samospoušť nebo režim HDR.

Prostředí fotoaparátu

Nechybí ani oblíbená funkce TimeShift™, která vyfotí pět snímků před a pět snímků po stisknutí spouště a vy si tak můžete vybrat tu nejpovedenější fotografii a změnit například pouze výraz obličeje. A jak jsou na tom samotné výsledky fotoaparátu? Jedním slovem průměr. Je rozhodně vidět, že kvalita fotografií se oproti starším modelů vcelku výrazně zvedla, ale zároveň je vidět, že Classic rozhodně neaspiruje na titul fotomobil roku.

Pochválit mohu makro fotografie, které dokáže Classic zachytit velmi dobře. Při dobrém světle je Classic schopný vytvořit opravdu hezké fotografie plné barev a detailů a je vidět, že BlackBerry se postupně v tomto ohledu jasně zlepšuje. Jakmile však světlo začne ubývat nebo máte třeba jen hůře osvětlený interiér, tak se začne projevovat digitální šum a to v míře větší než malé. V tomto ohledu má BlackBerry ještě rozhodně co dohánět. Opět je ale třeba mít na paměti, že fotoaparát BlackBerry Classic využijete spíše na focení dokumentů, pracovních záležitostí a nějakých momentek. Ne na skvělé fotografie do rodinného alba.

Ukázkové fotografie BlackBerry Classic

Příjemné překvapení nabízí funkce videokamery. BlackBerry Classic dokáže nahrávat video ve Full HD rozlišení rychlostí 30 snímků za sekundu a v HD rozlišení dokonce 60 snímků za sekundu. Tyto záběry pak můžete využít například při tvorbě zpomalených záběrů. Klasické video je jinak velmi dobré, ostré a trochu pomáhá také digitální stabilizace obrazu. Ostření funguje také dobře a telefon zbytečně nepřeostřuje při delších záběrech.

Multimédia a aplikace: skrývám mnohá překvapení

Zařízení BlackBerry byla odjakživa brána pouze jako mobilní kanceláře. Jenže doba již dávno pokročila a BlackBerry se naučilo spoustu nových věcí i v oblasti multimédií. Nezalekne se pokročilých multimediálních funkcí, jako je například sdílení skrze DLNA, streamování přes Miracast, propojení s HDMI nebo ovládání multimédií skrze klávesy na boku zařízení. A věděli jste například, že BlackBerry nativně podporuje vůbec nejvíce formátů audia a videa? Jsou to jmenovitě 3GP, 3GP2, M4A, M4V, MOV, MP4, MKV, MPEG-4, AVI, ASF, WMV, WMA, MP3, MKA, AAC, AMR, F4V, WAV, MP2PS, MP2TS, AWB, OGG, FLAC a VOBSUB.

Nyní ale k samotným aplikacím a začněme například hudebním přehrávačem, který BlackBerry konečně vylepšilo o ekvalizér, byť si můžete pouze vybrat z přednastavených profilů. Naštěstí je jich dost. Samotný přehrávač je řešen jednoduše a účelně a nabízí například běžné řazení pomocí ID3 tagů podle interpreta, alba nebo žánru.

Hudební přehrávač

Můžete si pouštět a vytvářet také seznamy skladeb a do hudebního přehrávače je integrováno také FM rádio. Prostředí samotného přehrávače umožňuje základní ovládání, ale najdete zde i přístup do ekvalizéru nebo možnost nastavení skladby jako vyzvánění. Velmi chválím možnost použití bočních kláves pro přepínání skladeb a případně funkce play/pause.

Videopřehrávač

Videopřehrávač je pouze základní, nicméně BlackBerry Classic vzhledem k velikosti displeje a jeho poměru stran není zcela vhodný na nějaké velké sledování filmů. Pokud si však nějaké to video pustíte, tak jistě oceníte kvality displeje a možnost rychlého sdílení videa (integrována je například možnost uploadu rovnou na YouTube) nebo jeho úpravy.

Videoeditor

Právě v režimu úpravy videa pak můžete vytvořit zpomalené záběry z videí, která jste zachytili pomocí nahrávání rychlostí 60 fps, ale stejně tak u videa editovat jas, barvy, kontrast, hlasitost nebo jej sestříhat. Výkonu má na to Classic dostatek, takže samotná editace je otázkou okamžiku. V tomto momentě pak možná využijete aplikaci Story Maker, která vám umožní pomocí různých motivů vytvořit jakési videopříběhy složené z vašich snímků, videí a hudby, které vyberete a poskládáte.

Galerie fotografií

Galerie fotografií se zobrazuje jako klasická matice náhledů, které si můžete seřadit podle data nebo alb. V případě zobrazení podle data vám navíc aplikace vždy nabízí vytvoření fotopříběhu ze snímků, které byly pořízeny například na jednom místě - například nějaký výlet. Přímo v aplikaci pak můžete také fotografie upravit vestavěným editorem nebo je rychle sdílet dál. A možností sdílení je opravdu mnoho - od emailů, zpráv a BBM, přes účastníky schůzky sociální sítě, Bluetooth, poznámkový blok až po Android aplikace, například Pinterest, Instagram, Flickr, Tapatalk a tak dále.

Aplikace Facebook, Twitter, Foursquare

V BlackBerry Classic najdete také předinstalované klienty sociálních sítí Facebook, Twitter, Foursquare a LinkedIn, takže pokud používáte tyto sítě, jistě budete spokojeni. Všechny tyto sítě jsou navíc integrovány do samotného systému, takže například kontakty z adresáře, Facebooku a LinkedIn se vám automaticky sjednotí a u kontaktu pak vidíte všechny detaily společně.

Obchody s aplikacemi a hlavní z nich, BlackBerry World

Pokud by vám pak nějaké aplikace chyběly, tak můžete využít nabídku obchodu BlackBerry World. Nenajdete zde sice miliardu aplikací jako u iOS nebo Androidu, nicméně nenáročný uživatel si zde jistě vybere. Namátkou zde najdeme hry jako je Cut the Rope, Iron Man 3 nebo Minion Rush. Z aplikací pak WhatsApp, TeamViewer, Skype, Endomondo nebo kvalitní offline navigaci Navfree a mnoho dalších, v tuto chvíli téměř 200 tisíc aplikací. Celkově jsou však aplikace stále velký problém pro většinu minoritních platforem, BlackBerry nevyjímaje. To znamená, že spousta známých aplikací chybí a chybí také lokální obsah.

Android aplikace - Google Mapy

BlackBerry se rozhodlo na to jít trochu lišácky. Do samotného operačního systému BlackBerry 10 zakomponovalo Android Runtime, díky kterému dokáže spouštět Android aplikace. Tento runtime je zároveň integrován do samotného systému, takže mohou propojit mnoho funkcí - například zmiňované sdílení ať už obrázků, videí nebo čehokoliv dalšího. V operačním systému BlackBerry 10.3.1 byl běh Android aplikací značně vylepšen a v tuto chvíli lze říct, že BlackBerry si bez problémů poradí s více než 90 % Android aplikací.

Amazon App Store

I proto se BlackBerry dohodlo na spolupráci se společností Amazon a kromě BlackBerry World tak v novém OS najdete také Amazon Appstore. Tam je situace však jen o trochu lepší než v BlackBerry World a popravdě důvodů Amazon Appstore používat je u nás málo. Například lokální obsah tam stejně není. Najdete tam však například některé známé hry jako je Candy Crush Saga nebo oblíbenou navigaci Sygic.

Obchod s aplikacemi Snap

Vůbec nejlepší řešení je doinstalování aplikace s názvem Snap, což je vlastně neoficiální Google Play klient pro BlackBerry 10. Zde máte přístup ke všem Android aplikacím a můžete vesele stahovat co je potřeba. Moje potřeby například zahrnovaly GE Money, Flickr, Tapatalk, ABradiom Google Mapy, Pinterest, Pandora, Jízdní řády a Můj Vlak. Vše na 100 % funkční, ostatně jako většina Android aplikací. Problémy však očekávejte tam, kde se budete chtít přihlásit pod Google účtem - tyto služby už má Google licencované a v BlackBerry je nenajdete. Takže například Google Mapy jsou plně funkční, ukazují vše, dokonce i včetně offline hlasové navigace. Nicméně do Latitude se bohužel nepřihlásíte.

Další informace o Android aplikacích a práci s nimi najdete na serveru www.blackberryczech.cz

Telefonování a adresář: je libo detaily?

Telefonování s BlackBerry Classic je jako vrátit se domů. Již několik let jsem neměl telefon, který bych mohl ovládat výhradně pomocí kláves, a tak to pro mne byl ze začátku trochu nezvyk. Ale po několika hovorech jsem si uvědomil, že je to prostě to pravé. Jakmile můžete hovor vytočit, přijmout nebo ukončit pomocí hardwarové klávesy… Ten pocit lze těžko popsat.

Telefonní aplikace

Práce s hovory je díky těmto dvěma klávesám na úplně jiné úrovni než v případě plně dotykového přístroje. Máte příchozí hovor? Jednoduše poslepu přijmete pomocí hardwarové klávesy s jasnou odezvou. Jedno kliknutí prozradí, že jsem skutečně hovor přijal. Nemusím koukat na displej, abych kolečko přesně chytil a přetáhl někam nebo někde stiskl tlačítko. A abych náhodou omylem hovor nepoložil. U BlackBerry Classic se nespletu. Pokud vyřizujete denně desítky hovorů, rozhodně pro vás bude Classic velmi příjemným společníkem.

Samotná telefonní aplikace je také povedená. Nabízí veškeré potřebné detaily, k hovorům si můžete vytvářet i poznámky nebo během hovoru procházet jiné funkce a aplikace v telefonu. Telefonní aplikace se jinak skládá ze tří záložek. Na první naleznete protokol hovorů kdy si u každého hovoru můžete zobrazit informace o něm, rychle napsat danému kontaktu zprávu nebo zavolat zpět. Jsou zde také možnosti přidání oblíbených kontaktů, které tak máte po spuštění aplikace hned po ruce.

Druhá záložka zobrazuje seznam kontaktů, nicméně jedná se spíše o jejich rychlý přehled. Veškeré úpravy editace a podobně dělat přímo v aplikaci Kontakty a ne v aplikaci Telefon. Poslední záložkou je klasický číselník, který dokáže podle telefonního čísla rozpoznat adresáta a případně neznámé číslo také uložit. Během hovoru můžete využít možnosti poznámek, hlasitého odposlechu, přidání dalšího hovoru nebo, v případě, že máte propojeno BBM a kontakty, přepnout na videohovor BBM Video.

Adresář

Aplikace Kontakty je provedena velmi dobře. Je přehledná, dostatečně podrobná a samozřejmě nechybí možnost synchronizace kontaktů s Exchange, Gmail nebo Yahoo!, ale také Outlook.com, iCloud, CardDAV nebo kabelem přímo s počítačem pomocí programu BlackBerry Link. K jednotlivým kontaktům si můžete přiřadit snad všechny myslitelné detaily včetně samostatného vyzvánění již při vytváření kontaktu. Kontakty pak můžete řadit také do skupin, kterým pak můžete hromadně posílat SMS, emaily nebo pozvánky k událostem. Bohužel však chybí možnost nastavení vyzvánění pro skupiny.

BlackBerry Hub a zprávy: prosím, račte komunikovat

Synonymem pro BlackBerry je komunikace. A to komunikace efektivní, pohodlná a rychlá. A přesně v tomto duchu byl navržen BlackBerry Hub. Najdete zde chronologicky seřazené všechny emaily, SMS zprávy, notifikace z aplikací, zprávy z BBM, WhatsApp, Facebooku a podobně. Vše v jednom seznamu s možností filtrování jednotlivých událostí, které si můžete i barevně odlišit.

Díky tomuto řešení můžete reagovat na všechny události během okamžiku, protože se vše řeší přímo v BlackBerry Hub. Nemusíte otevírat žádné další aplikace, hledat jednotlivé ikonky a zdlouhavě mezi aplikacemi přepínat. Na emaily, BBM, Facebook i WhatsApp můžete odpovědět okamžitě přímo z BlackBerry Hub.

BlackBerry Hub

V rámci BlackBerry Hub můžete také vytvářet veškeré nové zprávy, je jedno jestli chcete psát email, SMS, na BBM nebo na Facebook. Jednoduše dáte vytvořit zprávu, zvolíte typ zprávy a píšete. Vše je zkrátka dostupné přímo z BlackBerry Hub, veškerá komunikace je pohromadě na jednom místě. Nemusíte hledat tady, pak tady, a když to nenajdete, tak ještě jinde.

Společně s novým OS obdržel některá vylepšení i BlackBerry Hub. Jedná se například o rychlé akce, které se vám zobrazí u zprávy jakmile z ní vyskočíte a můžete tak rychle zprávu smazat, odpovědět na ní v rámci funkce Quick response, archivovat nebo přidat příznak. Tyto možnosti si pak můžete zobrazit také pomocí přepínače v pravém horním rohu. V horní části BlackBerry Hub lze procházet jednotlivé složky emailů, vzdáleně vyhledávat na serveru a podobně.

BlackBerry Hub - přílohy, prioritní zprávy a poslední kontakty

SMS zprávy prolétneme jen tak v rychlosti. Zkrátka tady jsou, jsou integrované do BlackBerry Hub, zobrazují se ve formě konverzací a pár lidí je dnes ještě používá. Můžete je také proměnit v MMS a to tím, že k nim přidáte přílohu v podobě obrázku, videa, polohy, poznámky, kontaktu, události a dalších. Podporovány jsou také doručenky (u SMS zprávy se vám zobrazí malé písmenko D) a telefon za vás dokáže sám odstranit diakritiku, abyste neplatili zbytečně za zkrácené zprávy. Tato možnost lze samozřejmě v nastavení vypnout.

BlackBerry Hub - nová zpráva

A nyní již k emailovým zprávám. BlackBerry Classic pokračuje v odkazu BlackBerry a nadále se jedná o špičkové zařízení pro práci s emaily. Emailový klient plně podporuje emailové protokoly POP, IMAP i SMTP a problém mu nedělá ani klasický Microsoft Exchange. Pokud máte firemní server běžící na MS Exchange, Lotus Domino, Cortado nebo Kerio, tak vás jistě potěší plná podpora ActiveSync, takže si rozumí také s těmito a dalšími emailovými servery včetně synchronizace kontaktů, kalendářů, poznámek a úkolů.

Prostředí emailového klienta do značné míry koresponduje se samotným BlackBerry Hub. Při vytváření emailu se překryje okno BlackBerry Hub právě psaným emailem a u políčka pro adresu vám telefon rovnou nabídne nejčastěji používané kontakty. Máme zde samozřejmě také políčka pro kopii a v kontextové nabídce se nachází i možnost skryté kopie. Na spodní liště pak vidíte rychlé zkratky pro přidání přílohy, formátování textu a nastavení důležitosti emailu.

BlackBerry Hub - odpověď na email

Při čtení emailu je prakticky celé okno vyhrazeno pro samotný email. Menší displej BlackBerry Classic v tomto ohledu může být pro někoho překážkou a to hlavně tehdy, pokud potřebujete na displeji větší font. Osobně jsem však zvyklý používat nejmenší dostupné písmo v nabídce. Textu se pak na displej vejde požehnaně, takže čtení je naprosto bezproblémové. Skvělá je také příce s přílohami - ať už posílání a příjem, tak i zobrazování nebo skvělá sekce v BlackBerry Hub, která vám přehledně ukáže všechny přílohy, které vám do telefonu přišly. Ty se stáhnou do zařízení samozřejmě až na váš pokyn.

V horní části displeje můžete vidět odesílatele, a když na něj kliknete, přejdete rovnou na kartu daného kontaktu. Ve spodní části opět můžeme vidět rychlé volby pro odpověď, odpověď všem z konverzace a předání emailu dál. V kontextové nabídce pak čekají možnosti jako je uložení emailu do konkrétní složky (IMAP), zobrazení kontaktu, pozvání kontaktu na schůzku nebo příznak, který reprezentuje vlaječku v Outlooku nebo hvězdičku v Gmailu.

BlackBerry Hub - Nastavení

V Hubu jistě oceníte také hardwarovou klávesnici a to hlavně proto, že překypuje klávesovými zkratkami. Chce to sice trochu zvyk, ale po naučení jednotlivých zkratek dokáže klávesnice velmi urychlit běžnou agendu. Jedním stisknutím klávesy můžete začít psát zprávu, odpovědět na email, označit ho příznakem, vyhledávat, přeskakovat mezi dny nebo na začátek a konec seznamu a mnoho dalšího. Pro přehlednost je vždy konkrétní klávesová zkratka uvedena v kontextovém menu u odpovídající položky.

BlackBerry Messenger

Do BlackBerry Hub je samozřejmě také integrován komunikační nástroj BBM neboli BlackBerry Messenger. Ten umožňuje zabezpečenou šifrovanou komunikaci nejen mezi zařízeními BlackBerry, ale také již několik měsíců i mezi telefony s operačním systémem Android, iOS nebo Windows Phone. Kromě klasického chatování umožňuje také sdílet soubory, polohu, kontakty nebo události, provádět hovory a videohovory mezi BBM, můžete diskutovat ve skupinách, můžete využít služby BBM Channels a mnoho dalšího. BlackBerry například v nové verzi BBM připravilo možnost zpětného odvolání zprávy nebo nastavení platnosti zprávy/obrázku - po uplynutí nastaveného času obsah jednoduše zmizí.

Organizační a pracovní funkce: nebojte, dokument upravím a nasdílím během okamžiku

Nejen komunikace je typickou vlastností platformy BlackBerry, ale zejména jsou to pracovní funkce. Základem je vždy kvalitní kalendář, který nabízí zobrazení dne, týdne, měsíce, půl roku i agendy. V měsíčním zobrazení potěší zobrazení detailu dne po kliknutí na konkrétní den. Velmi jednoduše tak můžete přecházet mezi jednotlivými dny a na malém displeji je toto zobrazení velmi efektivní.

Kalendář BlackBerry Classic

Samozřejmě nesmí chybět možnost synchronizace kalendáře s počítačem ať už přes kabel, tak i bezdrátově skrze služby Gmail, Yahoo!, Outlook.com, Exchange nebo pomocí protokolu CalDAV. Jednotlivé kalendáře jsou barevně oddělené. Při vytváření události máte k dispozici mnoho detailů k nastavení, skvělé je následné zobrazení události společně s ostatními účastníky a případně emaily, které s událostí souvisí.

Kancelářský balík Documents To Go

V OS BlackBerry 10 najdete také plnohodnotný kancelářský balík Documents To Go. Umožňuje pracovat se soubory z aplikací Microsoft Word, Excel a PowerPoint a to konkrétně s formáty doc, docx, xls, xlsx, ppt a pptx. V případě dokumentů a tabulek pak funguje nejen prohlížení, ale také editace a vytváření dokumentů. Editory dokumentů i tabulek nabízí spoustu možností formátování, podporu záložek nebo zobrazení počtu slov. Nechybí ani pokročilý PDF prohlížeč Adobe Reader, který si poradí s nejrůznějšími poznámkami, komentáři a stejně tak umožňuje dokumenty takto i editovat - například přidat přímo v telefonu do dokumentu váš podpis.

BlackBerry Remember

Další neméně užitečnou funkcí je aplikace BlackBerry Remember. Jedná se o aplikaci kombinující úkoly a poznámky a dokáže velice zpříjemnit každodenní rutinu s věcmi typu GTD. Aplikace BlackBerry Remember umožňuje pohodlně do složek řadit jednotlivé úkoly a poznámky, přiřazovat k nim termín splnění, přílohy v podobě hlasových poznámek, fotografií nebo souborů a přiřazovat jim různé tagy. Nabízí také možnost bezdrátové synchronizace s MS Exchange a dokonce nabízí integrovanou aplikaci Evernote. Pro Evernote je pak v základu připravena také nativní samostatná aplikace.

BlackBerry Blend

Naprosto unikátní funkcí je program zvaný BlackBerry Blend. Ten umožňuje bezdrátové šifrované propojení vašeho telefonu s počítačem, takže přímo z počítače ze samostatného klienta můžete pracovat s všemi emaily, SMS zprávami, BBM, kalendářem, adresářem a soubory ve vašem telefonu. Jak BlackBerry Blend funguje vám asi nejlépe ukáže video výše. Já pouze doplním, že BlackBerry Blend dokáže neskutečně ušetřit baterku, protože pokud komunikujete skrze BBM a podobně, tak telefon téměř nemusíte brát do ruky.

Správce Souborů

V této sekci se jistě mohu zmínit také o kvalitním správci souborů, který do sebe navíc dokáže integrovat cloudové služby Box, DropBox nebo OneDrive a to včetně automatického zálohování fotek a videí. Na OneDrive však bohužel ve zmenšeném rozlišení. Toto omezení bylo před nějakým časem u ostatních platforem zrušeno, tak snad se BlackBerry také brzy dočká.

Aplikace hodin

Z dalších funkcí zmiňme aplikaci hodin, která v sobě integruje budíky, stopky, časovač a světový čas, praktickou kalkulačku s převodníkem jednotek a počítadlem spropitného nebo klasické počasí s předpovědí na několik dní dopředu. Zajímavá je také aplikace Inteligentní značky, která dokáže pracovat s NFC tagy - vytvářet zkratky pro spuštění funkcí, zapisovat a číst data a podobně. Dokáže také číst čárové kódy a QR kódy.

Internet, GPS a konektivita: rychlých dat se nebojím

Operační systém BlackBerry se může chlubit opravdu kvalitním internetovým prohlížečem, který samozřejmě najdeme také v modelu Classic. Internetový prohlížeč je velmi rychlý, využívá vykreslovací jádro WebKit a práce s ním je velmi pohodlná. Skvělá je například kompatibilita s HTML5 a využití zde najde také optický trackpad, díky kterému se vám na displeji zobrazí samostatný kurzor, který usnadňuje interakce se stránkou.

Internetový prohlížeč

Bohužel v poslední verzi OS BlackBerry odstranilo podporu Adobe Flash. Důvodem bylo hlavně oficiální ukončení vývoje Flash ze strany Adobe, nicméně z mého pohledu byla toto jistě výhoda prohlížeče BlackBerry. Na Flash zkrátka pořád občas narazíte. Snad jediná větší výtka k prohlížeči je ta, že nenabízí synchronizaci záložek nebo historie s některým ze stolních prohlížečů.

Internet se samozřejmě do telefonu nedostane sám od sebe. Spolehnout se můžete na zcela bezchybnou konektivitu v podobě 2G, 3G a 4G všech různých frekvencí. Samozřejmostí je podpora Wi-Fi a to včetně nejrychlejšího standardu ac na 5GHz frekvenci. Wi-Fi dále využijete také u technologie Wi-Fi Direct, u sdílení multimediálního obsahu pomocí bezdrátové technologie Miracast nebo při sdílení internetu skrze mobilní hotspot.

Výbavu doplňuje Bluetooth 4.0 s podporou aptX a SlimPort® konektor, který můžete skrze redukci proměnit v HDMI, DVI, VGA nebo DisplayPort a stejně tak k němu můžete připojit například flash disk. Mimochodem skrze Bluetooth můžete pohodlně připojit externí klávesnici a myš zároveň, takže Classic se tak rázem po připojení k externímu displeji může stát vaší mobilní pracovní stanicí a s použitím aplikace pro vzdálenou plochu téměř plnohodnotným počítačem.

V prvních dojmech jste se nás ptali na kvalitu zmiňovaného připojení k HDMI. Telefon po připojení redukce začne automaticky streamovat obsah a uživatel si může sám upravit rozlišení a frekvenci podle potřeby. Maximální rozlišení je Full HD a kvalita je špičková. Systém totiž neposílá pouze „obraz displeje“, ale přímo přepočítává systém na Full HD rozlišení. Bez problémů si tak pustíte například film, interní aplikace ale zůstanou ve čtvercovém formátu, což je trochu škoda.

BlackBerry Mapy

Nesmí chybět ani Asistovaný Globální Poziční Systém, zkráceně A-GPS. Ten funguje velmi dobře, zachycení satelitů je otázkou několika sekund a následné informace o poloze můžete využít například u geotagů při fotografování nebo s nějakou mapovou aplikací.

BlackBerry nabízí předinstalované BlackBerry Maps, které jsou však pouze základní a na plnohodnotnou navigaci se tak úplně nehodí. Naštěstí v Blackberry World si můžete stáhnout další mapové aplikace včetně offline navigací (zdarma například Navfree, placená Mireo Don’t Panic) nebo využít schopnosti pracovat s Android aplikacemi - Google Mapy z Androidu fungují velmi dobře a z Amazon Appstore si můžete stáhnout například Sygic a mnoho dalších.

Závěr a zhodnocení: nabízím vám efektivitu

Stará láska skutečně nerezaví, ale občas je potřeba ji trochu vyleštit. BlackBerry se povedlo starou lásku vcelku hezky vypucovat a nabídnout ji v novém těle z hodnotných materiálů, kvalitním displejem, slušným výkonem a především spoustou nových funkcí operačního systému BlackBerry 10.3.1. První reakce uživatelů jsou velmi kladné, je to zkrátka jako byste potkali dobrého přítele z minulosti.

Nicméně ne každý s ním bude udržovat kontakt i nadále, a to u modelu Classic rozhodně platí. BlackBerry Classic je přístroj určený pro úzkou skupinu uživatelů, kteří nemají rádi čistě dotykové ovládání, potřebují hodně - opravdu hodně - psát, komunikovat, ovládat zařízení jednou rukou zatímco druhou nesou aktovku plnou pracovních dokumentů, které musí ještě dnes vyřídit.

Mezi jasné výhody BlackBerry Classic patří jeho konstrukce, která je vcelku kompaktní a v kombinaci s ovládacími prvky pod displejem je opravdu pohodlné ovládat zařízení jednou rukou. Na displej skutečně nemusíte vůbec sáhnout, naprosto všechno lze udělat přímo pomocí optického trackpadu a kláves vedle něj. Ocenit musíme také špičkovou klávesnici, která je pro BlackBerry typická, kvalitní displej, výbornou konektivitu a v neposlední řadě také obrovský skok kupředu, jaký udělal operační systém BlackBerry 10 v posledních týdnech a měsících.

Co může naopak uživatele od BlackBerry Classic odradit je paradoxně právě jeho ovládání, které zkrátka nemusí sednout každému. Stejně tak displej může být pro někoho již nedostatečný, pro takové uživatele je zde však připraven například model Passport. Zklamaly nás výsledky fotoaparátu za horšího světla, čekali jsme trochu lepší výdrž baterie a malý černý puntík BlackBerry Classic dostane i za starší hardware, kvůli kterému při náročnějších operacích jsou bohužel vidět prodlevy.

BlackBerry Q10

V celkovém měřítku je však BlackBerry Classic opravdu kategorií samo pro sebe. Na dnešním trhu nenajdete žádného skutečného konkurenta a pokud ano, budeme muset hledat ve vlastních řadách - například model BlackBerry Q10, který má prakticky totožnou hardwarovou výbavu a liší se pouze v konstrukci.

Nicméně vzhledem k tomu, že BlackBerry Classic nemá žádnou opravdovou konkurenci, tak se velmi těžko hodnotí jeho cena. Na českém trhu je model Classic k dostání za cenu kolem 11 tisíc korun. Je to hodně nebo málo? Pokud bychom se dívali pouze na papírové parametry, tak je cena jistě přestřelená. S přihlédnutím k celkovému form factoru přístroje se však cena již tak bláznivá nezdá. BlackBerry Classic je zkrátka pracovní nástroj pro úzkou skupinu uživatelů a na nic jiného si nehraje.

blackberry-classic
Klady
  • BlackBerry Hub a komunikace obecně
  • ovládací prvky pod displejem
  • hardwarovýá QWERTY klávesnice
  • viditelný progress operačního systému BlackBerry 10.3.1
  • plynulý běh operačního systému
  • SlimPort konektor
  • propracované organizační funkce
  • skvělá konektivita
  • kvalitní displej
  • špičková konstrukce
Zápory
  • slabá nabídka nativních aplikací
  • občas pomalejší reakce
  • zastaralý hardware
  • vyšší hmotnost
  • nevyměnitelná baterie
Diskuze ke článku
Frank
Výborná recenze.. Zajímalo by mne, jak na BB Classic fungují browsery z Androidu, Opera Mini, UC Browser, Boat Browser
Jozef
Nič v zlom, ale i dobrá videokamera sa dá zhovadiť ked je nevhodne použitá. To testovacie video je hrozné! prečo nie je natočené bez toho trasenia pri chôdzi. Na BB Z10 dokažem natočiť také pekné video že až a nebude mať človek taky hrozný dojem ako keby to natáčal napr. starým siemensom.
Fotky su super ale to testovacie video je hroza! a nie je spobena kvalitou videa ale natačania. a to fakt seriozne
Frank
A umí integrovaný browser v BB Classic zarovnávat webové stránky i při zoomu?
Dano
Dlhé roky som používal HW klávesnice na WM telefónoch,ale vysúvatelné,nie tie pod displayom ako to robí BB. Keď už WM končil prešiel som na jednu z posledných možností HW klávesnice a to Xperia Pro. Bohužiaľ aj tá je už za zenitom čo sa týka výkonu a použiteľnosti (ani root a rôzne úpravy to už nedotiahnu) a tak prišlo aj na uvažovanie nad BB. Ale ako som si zrátal pre a proti tak som do toho nešiel. Písanie a čítanie je u mňa tak pol na pol,a na to mi vyhovoval práve koncept výsuvnej klávesnice. Keď ju nebolo treba bola schovaná a mal som k dispozícii väčší display ako ponúka BB,no a keď ju bolo treba,vysunul som si ju a mal som k dispozícii väčšiu klávesnicu ako ponúka BB. BB by bol len taký kompromis. Taký istý kompromis mi napríklad ponúkol Note2. Krásne veľký display a aj dosť veľkú klávesnicu na ktorej sa už píše o dosť pohodlnejšie ako na menších telefónoch. Nieje to HW klávesnica ale ako kompromis OK (na rozdiel od tej HW je nastaviteľná veľkosť,rozloženie).

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze