Bezdrátový reproduktor JBL PowerUp MD-100W
recenze

Bezdrátový reproduktor JBL PowerUp MD-100W

10

V dnešní recenzi se opět budeme věnovat příslušenství k mobilním telefonům a představíme si reproduktor, který kromě bezdrátového přenosu hudby přes Bluetooth podporuje i bezdrátové nabíjení. Je též vybaven NFC čipem, díky kterému je spárování otázkou několika málo vteřin. Zajímá vás, jak tyto funkce fungují a co se nám na něm líbí či nelíbí?

Popis a vzhled

Reproduktor JBL PowerUp MD-100W se prodává ve třech barevných variantách - černé, bílé a modré. My jsme na recenzi měli tu poslední jmenovanou, která barvou není tak fádní jako černá nebo bílá a dokáže zajímavě oživit například váš stůl. Pokud máte některý z modrých (cyan) telefonů Nokia se systémem Windows Phone, například Lumii 800, 900 či jiné, pak je reproduktor přesně této barvy.

Oficiální fotografie

Vzhled reproduktoru nikoho neurazí, na pravé i levé straně je symetricky zaoblený, žádnou vyloženě ostrou hranu na něm nenajdete. Přední strana, kde se nacházejí reproduktory, je kryta zaoblenou kovovou mřížkou, na ní je logo JBL, pod kterým je zhruba centimetrové tlačítko se symbolem Bluetooth. Horní strana ukrývá pod logem Nokia indukční smyčku pro bezdrátové nabíjení, kousek dále je několik dotykových tlačítek a NFC čip.

Na zadní straně najdete tlačítko pro zapnutí / vypnutí, zdířku pro napájení a 3,5 mm konektor Audio In. Všimněte si ještě microUSB konektoru. Ten neslouží bohužel pro připojení například flashdisku, používá se jen pro update firmware. Výrazným prvkem na zadní straně jsou též velké otvory bassreflexu.

Reproduktor má rozměry 280 x 145 x 115 milimetrů a je docela těžký, hmotnost činí téměř 1600 gramů.

Ovládací prvky

Kromě tlačítka pro zapnutí na zadní straně a tlačítka Bluetooth na přední straně jsou veškeré ovládací prvky dotykové, nemusíte je tedy mačkat, stačí se jich zlehka dotknout. Pokud je reproduktor zapnutý, jsou tato tlačítka podsvícená. Jsou umístěna na horní straně v blízkosti přední hrany, jde o dvojici tlačítek pro regulaci hlasitosti a trojici tlačítek pro ovládání přehrávání. Pokud zároveň stisknete obě tlačítka pro regulaci hlasitosti, dojde k okamžitému ztlumení reproduktoru.

Jak už jsem psal, reproduktor se zapíná hardwarovým tlačítkem na zadní straně, to je doprovázeno krátkým hlasitým zvukem. Nepřišel jsem na možnost, jak tento zvuk vypnout nebo ztlumit, hlavně v noci to působí hodně rušivě.

Technické parametry, kvalita přehrávání

Frekvenční rozsah reproduktoru je 65 Hz až 20 KHz. Reálný výkon (RMS) je 2 x 10 W, maximální možná hlasitost je 94 dB, měřená ve vzdálenosti půl metru od reproduktoru. Reproduktory ve svém těle obsahuje dva, hraje tedy stereofonně, což je pro něj plus, mnoho jeho konkurentů hraje pouze monofonně. Velikost reproduktorů je 2,5 palce.

Kvalita zvuku je slušná, svou koncepcí je reproduktor uzpůsoben k výraznému přednesu basových frekvencí. Celkový výkon 20 W bez problémů postačí pro ozvučení většího pokoje, ani na nejvyšší hlasitost nic v reproduktoru nechrastí. Pokud ale reproduktor hodně zesílíte a nic zrovna nepřehráváte, je slyšet v blízkosti reproduktoru tichý brum.

Tip: Recenze Sony RDP-XF300iP: bezdrátová dokovací stanice s reproduktory

Bez elektrické zásuvka se neobejde

Škoda že v sobě reproduktor nemá integrovánu nabíjecí baterii, díky své velikosti se dá bez problémů přenášet, jste ale závislí na zdroji elektrické energie. Zde mají naopak některé konkurenční produkty výhodu, protože baterii obsahují.

Tip: Recenze LG ND5520 – Dokovací stanice s integrovanými reproduktory

Základem je propojení přes Bluetooth

Tou hlavní vlastností, proč byste si patrně reproduktor pořídili, je možnost bezdrátového přenosu hudby z vašeho telefonu, tabletu či jiného zařízení, které Bluetooth podporuje. Komunikace probíhá přes Bluetooth ve specifikaci 2.1 + EDR, podporovány jsou profily A2DP a AVRCP. Telefon klasicky manuálně spárujete s reproduktorem, není ani potřeba zadávat heslo. Pokud by z nějakého důvodu bylo heslo vyžadováno, zadejte čtyři nuly (0000). Jakmile jsou zařízení spárována, tak další připojení probíhá zcela automaticky.

Při prvním zapnutí přejde reproduktor do párovacího režimu automaticky. Pokud chcete později vyvolat režim párování znova, stačí na 2 sekundy stisknout kulaté tlačítko na přední straně.

Přes Bluetooth lze ovládat i přehrávání hudby

Chcete-li pozastavit nebo spustit přehrávání, nemusíte to dělat přímo v telefonu, můžete využít tří dotykových tlačítek na reproduktoru. Informace o jejich stisku se přenese do telefonu, kromě pozastavení a spuštění přehrávání lze ještě přeskočit na další či předchozí skladbu.

Rychlé spárování přes NFC

Kromě ručního spárování přes Bluetooth si můžete tuto akci trochu ulehčit a spárovat telefon s reproduktorem prostřednictvím NFC. Původně jsem si myslel, že stačí telefon na reproduktor položit a dojde ke spárování, ovšem nedařilo se to. Po nahlédnutí do manuálu jsem zjistil, že se NFC čip na reproduktoru nachází jinde, než je plocha pro položení telefonu. Je umístěn na hraně mezi tlačítky pro ovládání hlasitosti a tlačítky pro ovládání přehrávání, přímo pod malým nápisem "nfc".

Jakmile jsem NFC čip na telefonu přiblížil k reproduktoru (minimální vzdálenost je 15 milimetrů), tak se mě telefon dotázal, zdali ho chci s reproduktorem spárovat. Po odsouhlasení došlo k automatickému přesměrování hudby skrze Bluetooth a během několika málo vteřin se už reproduktor rozezněl. Velmi jednoduché.

Umí se propojit i přes kabel

V balení naleznete i kabel, na jehož obou koncích je 3,5 mm konektor. Slouží k propojení reproduktoru a nějakého dalšího zařízení, kterému chybí Bluetooth. Lze ho propojit s iPodem, notebookem, kapesním CD přehrávačem či čímkoli jiným, co má klasický 3,5 mm výstup. Jakmile kabel připojíte, dojde k deaktivaci Bluetooth a tlačítko na přední straně reproduktoru začne svítit bíle. Jeho stiskem můžete Bluetooth samozřejmě opět aktivovat, dalším stiskem se přepnete zpět na propojení kabelem, a tak pořád dokola.

Je-libo bezdrátově nabít telefon? Žádný problém

Tou nejzajímavější funkcí reproduktoru hned po přehrávání hudby je možnost bezdrátově nabít telefon. Musíte mít samozřejmě telefon, který toto umožňuje a podporuje standard Qi, například Nokii Lumia 820 nebo 920. Pro nabíjení je využita magnetická indukce, která se tvoří ve vyvýšeném kulatém logu Nokia na horní straně reproduktoru. Bezdrátové nabíjení se automaticky aktivuje položením telefonu.

Při nabíjení můžete samozřejmě poslouchat i hudbu, jen nedoporučuji mít reproduktor zesílený moc nahlas, je zde reálné riziko, že vlivem basových frekvencí a s tím souvisejících rezonancí "odcestuje" telefon na kraj a spadne.

Závěr

Reproduktor JBL PowerUp MD-100W je zajímavým doplňkem především pro majitele telefonů Nokia, které jsou vybaveny funkcí bezdrátového nabíjení. Zatímco budete bezdrátově přes Bluetooth poslouchat hudbu, můžete pouhým položením telefonu na horní stranu dobíjet baterii. Jediné, co by vás mohlo od tohoto odradit je cena reproduktoru, která se blíží průměrné ceně telefonu s Windows Phone 8 střední třídy.

Klady
  • Spárování pomocí NFC
  • Možnost update firmware
  • Audio In port pro připojení dalších zařízení
  • Bezdrátové nabíjení telefonu
  • Reproduktor umí stereo
Zápory
  • Nemá integrovanou baterii
  • Hlasitý zvuk při zapnutí
Diskuze ke článku
IQLogic
"Jediné, co by vás mohlo od tohoto odradit je cena reproduktoru, která se blíží průměrné ceně telefonu s Windows Phone 8 střední třídy."

Však by nebol problém napísať konkrétnu sumu? :)

Keď to zhrnieme, je to neskutočne predražená blbosť :)
Bob
Na Alze ho mají aktuálně za 7356,- Kč ...no to je děs :-D
Moravaczech
UVAZOVAL jsem, ale... Cena pres 7 litru je opravdu moc. Nakonec jsem si poskladal podobnou sestavu. 2.1 repraky za litr, bezdratovou nabijecku za 1.400,- a bluetooth BH-111 za sedm stovek (navic bluetooth si muzete vzit s sebou kamkoliv se sluchatky). Podtrzeno, secteno usetril jsem vic jak polovinu penez s kvalitnejsi sestavou. Mam rad Nokii, ale co je moc, to,je moc.
tomm1k
Nic proti, poslouchal jsem, odskoušel .....a za ty prachy katastrofa. Zvuk o ničem..možná že jsem za posledních pár let jen už "rozežraný", ale mám rád kvalitní zvuk a hotovo. A tohle za ty prachy je akorát tak pro blbečky co naletí na každou reklamu a chtějí machrovat ...a nic neví :-) Za poloviční cenu pokud umíte vybírat a vyznáte se, si bezproblémů každý pořídí něco co bude mít podstatně příjemnější a dospělejší zvukový projev,tečka.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze