Asus MeMo Pad HD 7
recenze

Asus MeMo Pad HD 7

Malý-levný šikula

Sedmipalcové tablety jsou stále velmi populární a Asus jich vyrábí hned několik. Zcela pod jeho taktovkou vychází model MeMo Pad HD 7, který za cenu pod čtyři tisíce korun nabízí velmi kvalitní displej, takřka nejnovější Android nebo solidní výkon. Potěšit by mohly i barevné kryty.

Asus MeMo Pad HD 7 je typický tablet výrobce, který má jasnou designovou linii, avšak celkem agresivní cenovou politiku. Ta v kombinaci s nečekaně dobrou výbavou dává MeMo Padu HD 7 velkou moc zamíchat kartami mezi tablety z nižších cenových tříd. Především by mohl zatopit výrobcům méně zvučných jmen, neboť všeobecně je značka Asus přeci jen zavedenější. Když k tomu přidáte výbavu, které vévodí HD ready displej, sympatické rozměry, dostatečný výkon, Android 4.2, či hned dva fotoaparáty, máme tu zaděláno na bestseller mezi levnými tablety.

Asus Memo Pad HD 7 - oficiální fotografie

Technické parametry ASUS MeMO Pad HD 7

Kompletní specifikace
Konstrukce196,8 × 120,6 × 10,8 mm, 302 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 7" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 8125T, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: PowerVR SGX544MP4
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB / 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor? mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 3:38 hodin
Dostupnostčervenec 2013, 4 490 Kč

ASUS MeMo Pad HD 7 – videopohled

Obsah balení

S ohledem na zařazení a cenu zde opravdu příliš nečekejte. Pokud jste se smířili s chudým balením, tak si zkuste odmyslet vše, co není nezbytně nutné. Ano, v balení objevíte kromě samotného tabletu jen USB kabel a koncovku nabíječky. Sluchátka už byla zbytečný komfort.

Obsah balení

Design a konstrukce

Na vzhledu tabletu budeme asi jen marně hledat nějaké zajímavosti. Vše ustupuje displeji a v podstatě nejinak tomu je i v případě dnes recenzovaného tabletu. Zaoblené boky na zádech jsou jasné plus. Můžete si také vybrat různé barevné kryty. V našem případě jde o jakousi svítivou žluto-zelenou barvu. Ta ve mně v prvních chvílích vyvolala spíše rozpaky, avšak po pár dnech jsem si zvykl a nyní mohu s klidem říci, že jde o povedenou kombinaci, která tablet oživuje a dává možnost si zákazníkům vybrat jiný, než nudně černý tablet.

Čelní strana působí klasicky

Čelní strana, to je displej, spousta nevyužitého prostoru, kamerka nad displejem a logo výrobce pod ním. Výrobci by se právě na zmenšení prostoru kolem displeje měli primárně zaměřit. Především nad a pod displejem je více než 2 centimetrů místa, kde víceméně nic není. A to je poněkud moc. Výška tabletu činí 196,8 milimetrů, šířka 120,6 milimetrů a tloušťka příjemných 10,8 milimetrů. Hmotnost se výrobci podařilo dostat na 302 gramů, což jednoznačně kvitujeme.

Po stranách toho moc nenajdeme. Dvojici nejnutnější kláves však ano a obě jsou na pravém boku. I když, mohl bych říci, že takřka až na zadní straně. Díky plynulému zaoblení se ploché klávesy nacházejí opravdu daleko a jejich nahmatání není nejpohodlnější. Stejně tak stisk bych si představoval jistější. Jelikož však jiná možnost odemčení či přidání hlasitosti není, bude si třeba vždy zvyknout. Na horní hraně se pak vedle sebe nachází micro USB konektor a 3,5 mm jack konektor. Levý bok skrývá slot pro paměťovou kartu micro SD. Samotný slot není nijak krytý, což může překvapit.

Tlačítka po stranách se hůře tisknou

Zadní strana může překvapit barevným provedením. Nachází se na ní jen vylisované logo výrobce, čočka fotoaparátu a ve spodní části podlouhlý reproduktor. Zmínit zde musím značnou náchylnost na poškrábání krytu. Na námi testované variantě sice díky barevnému provedení škrábance tolik vidět nebyly, nicméně přesto doporučuji dokoupit k tabletu nějaké ochranné pouzdro nebo fólii. Jinak na adresu konstrukčního zpracování nemohu říci špatného slova. Díky tomu, že se nikde nic neotvírá ani nesundává, je tablet pevný. Použitým materiálem je ale samozřejmě plast.

Baterie a výdrž

Jak je u tabletu zvykem, výrobce neudává kapacitu baterie. Víme jen, že jde o Li-Pol baterii s 15 Wh a že výrobce udávaná výdrž činí 10 hodin. Samozřejmě velmi záleží, jak tablet používáte. Pokud jej vezmete do ruky tak na dvě hodinky denně, vyřídíte e-maily a prohlédnete si internet, budete nabíjet zhruba každých pět dní, přičemž v době nečinnosti bude zapnuta synchronizace Google účtu. Při intenzivnějším používání se výdrž samozřejmě krátí a tablet lze běžnou středně náročnou činností vybít za proklamovaných 10 hodin. Rychleji energii vycucne náročné video či hraní her.

Provedli jsme také náš test výdrže, kdy jsme tablet přihlásili k zabezpečené Wi-Fi, potlačili aktualizace, jas displeje nastavili na 50% a streamovali 720p video se zvukem vedeným do peckových sluchátek Koss. Výdrž se vyšplhala na 8 hodin a 24 minut. Například Nexus 7 dosáhl jen na 6 hodin a 37 minut.

Nabíjení z úplného vybití na 80% trvá 2 hodiny a 33 minuty. Na kompletní nabití si počkáte 3 hodiny a 38 minut.

Zvuk

Po zvukové stránce se Asus příliš nevytáhl. Hlasitý reproduktor sice hraje dostatečně hlasitě, ale kvalitu postrádá. Vše je laděno do hloubek a středy, natož výšky, značně zanikají. Totéž v bledě modrém platí i pro výstup do sluchátek. Zvuk klade důraz na hloubky, ale ani ty nepodává dobře. Výsledkem je pocit, jako kdyby hudba vycházela zpoza zavřených dveří. Na častý poslech hudby se tak MeMo Pad HD 7 příliš nehodí.

Displej

Displej patří k hlavní chloubě tohoto tabletu. Na úhlopříčce sedmi palců operuje rozlišení 1280 x 800 pixelů, která vytváří s ohledem na cenu jemné zobrazení (216 PPI) a typově se jedná o IPS displej. Takřka veškerá konkurence totiž vybavuje takto levné tablety displeji s nižším rozlišením. Pochválit musíme pozorovací úhly i věrné barevné podání. Čitelnost na ostrém slunci je již pouze průměrná, a to z důvodu slabého jasu i při nastavení maximální hodnoty. K horší čitelnosti přispívají i četné otisky prstů, kterých se zbavíte jen za cenu zdlouhavého čištění. A navíc vždy jen na chvíli. Zamrzí také absence čidla regulujícího jas.

Displej se povedl

Hardware

O hardwarovou výbavu se stará čtyřjádrový procesor MediaTek MT8125T s taktem 1,2 GHz, kterému je k ruce 1 GB RAM, ze které je po zapnutí zhruba 500 MB RAM volných. Grafickou akceleraci má na starost PowerVR SGX544MP4. Níže se již můžete podívat na výsledky vybraných benchmark testů.

Benchmark testy

Prostředí

Uživatelské prostředí zajišťuje operační systém Android 4.2.1 Jelly Bean s nadstavbou od Asusu. Začneme tradičně na odemykací obrazovce, která není nijak upravena a v základu nabízí pouze hodiny, datum a odemčení. Díky Androidu 4.2 si však odemykací obrazovku můžete rozšířit o widgety.

Odemykací obrazovka

Pohotovostní obrazovky jsou členěny do různých skupin. Každá skupina má až sedm obrazovek, které můžete zaplnit widgety, a vždy můžete mít odlišnou tapetu. Snadno si tak přepnete například na domácí obrazovky či na pracovní a vždy máte potřebné aplikace a rozestavění widgetů po ruce. Každou skupinu pohotovostních obrazovek si můžete také dle svého pojmenovat. Různých skupin si můžete vytvořit až sedm. Jednoduchými počty se dostanete na 49 pohotovostních obrazovek.

Pohotovostní displeje

Prostředí se od starších tabletů lehce pozměnilo. Například přibyla klasická horní lišta a čas s notifikacemi již nejsou ve spodní liště. Na horní výsuvné liště jsou tak nejen notifikace, ale také přímé vstupy do nastavení, k Wi-Fi či rychlá nastavení důležitých funkcí. Není co vytknout. Podoba naposledy spuštěných aplikací zůstává beze změn věrná vzhledu z čistého Androidu.

Zapomenout nesmíme na 41 mini aplikací. V podstatě jakoukoliv funkci lze spustit i formou mini aplikace, která zůstává vždy nad okolním prostředím, se kterým však můžete i nadále pracovat. Například tak můžete mít otevřenou tabulku a přes ni otevřít ještě kalkulačku. Praktické a rychle přístupné. Nabídku vyvoláte levým tlačítkem ve spodním panelu.

Hlavní menu je řazeno do mřížky 5x6 ikonek a s horizontální orientací. Aplikace si lze řadit dle abecedy, chronologicky či případně dle využívanosti. Vlastní řazení umožněno není.

Seznam aplikací

Optimalizace prostředí by si zasloužila více pozornosti. Výkon rozhodně nechybí, nicméně například animace vstupu do menu je velmi trhaná. Stejně tak se trhanců dočkáte i v jiných úrovních prostředí a to bez ohledu na to, jak je tablet aktuálně vytížen.

Fotoaparát

O tom, že tablet zkrátka není zařízením pro focení, už asi nemá cenu polemizovat. Tablet je především přenosný počítač, a tak se má i brát. Stejně jako Nexus 7 se tak i MeMo Pad HD 7 soustředí na jiné prvky. Zdánlivě to však vypadá opačně. Na zadní straně se se vyskytuje 5megapixelový fotoaparát s automatickým ostřením. Nechybí podrobné možnosti nastavení, od saturace až po vyvážení bílé, obrazových efektů či ISO. Jenže nastavení vás příliš zajímat nemusí a to ačkoliv je dobře zpracováno a rychle se v něm zorientujete.

Prostředí fotoaparátu

Výsledná kvalita snímků je totiž velmi bídná. Chybí ostrost, tablet vyloženě zápasí se světlem a vznikají přepaly či tmavá místa. Solidně snad vyfotíte jen makro, což se může hodit při nutnosti vyfotit nějaký dokument či vizitku.

Ukázkové fotografie

Ukázkové snímky

Příjemným překvapením je možnost záznamu FullHD videa s 30 snímky za vteřinu, avšak kvalita opět není oslňující. Zbývá doplnit, že nechybí ani čelní kamerka s rozlišením 1,3 megapixelů.

Asus MeMo Pad HD 7 (testovací video) – exteriér, 1080p

Multimédia

Operační systém Android se v poslední dobou stále více vyrovnává konkurenčnímu AppStore. Nabízí tisíce aplikací, jejichž kvalita se navíc neustále zvyšuje. Stále je však počítat s tím, že oproti iOS je situace v aplikacích pro tablety s Androidem výrazně horší a řada aplikací pro použití na tabletech není optimalizována. Výjimku nehledejte ani zde, v případě potřeby si můžete do MeMo Padu HD 7 stáhnout takřka cokoliv. Tablet ale nabízí velmi variabilní software už v základu, což potěší. Začněme klasikou, a sice hudebním prohlížečem. Ten nabízí standardní rozložení i vzhled, přehledné roztřídění skladeb a praktické dálkové ovládání v notifikační liště. Chybí však jakýkoliv ekvalizér a celkově se tento tablet pro poslech hudby z důvodu podprůměrné kvality výstupu moc nehodí.

Hudební přehrávač

Podobně je na tom videopřehrávač, který je tu přítomen ve své základní podobě. Bohužel ve svém základu nepodporuje žádné pokročilejší videokodeky, v současné době ale není problém stáhnout alternativní přehrávač (např. MXPlayer), kterým přehrajete takřka cokoliv. I přes menší displej je kvalita rozhodně ucházející, ostrost i pestrost barev je na úrovni. Potěší, že tablet zvládne také FullHD rozlišení.

Galerie

Ještě předtím, než navštívíte Google Play, máte se po čem porozhlédnout i v menu. Nechybí čtečka elektronických knih Amazon Kindle, galerie, obrazové editory Asus Story a Asus Studio, editor videa, aplikace pro kreslení Asus Artist či prohlížeč YouTube. Asus nás z hlediska vybavenosti rozhodně velmi příjemně překvapil. Když vám stejně bude něco chybět, interní paměť o velikosti 16 GB (k dispozici 11,82 GB) nabízí dostatečné místo pro aplikace nové. Paměť si lze samozřejmě rozšířit i kartami microSD o dalších 32 GB. Aplikace nicméně vždy míří do interní paměti a nelze je přesunout na kartu.

Komunikace

V úvodu této části si řekneme, že Asus MeMo Pad HD 7 neumí telefonovat a nepodporuje ani SMS zprávy. Zcela chybí GSM i 3G modul. Přesto však nechybí aplikace Lidé, která zprostředkovává seznam všech vašich kontaktů. Ten mimo informační funkce poslouží i jako výchozí bod pro posílání e-mailů. Základní klient vás po rychlém nastavení připojí k většině schránek včetně Seznamu, Yahoo, Centrumu a mnoha dalších. Mnohem pohodlnější je však nativní klient GMailu. Jeho uživatelské prostředí je rozděleno na dvě části. Zatímco v levé obstaráváte menu a složky, pravá slouží k náhledům a podrobnému nastavení. Samozřejmostí je funkce push-zpráv a podpora několika účtů najednou. Zkrátka klasika.

Zmínit si zaslouží klávesnice, která patří k těm pohodlnějším. Nechybí hmatová či zvuková odezva, potěší samostatná tlačítka pro tečku a čárku a stejně tak vlastní řada pro klávesy s čísly.

Sociální sítě jsou zastoupeny aplikací Google+, kecálkem Talk (nahrazován aplikací Hangouts) a dostalo se také na aplikaci BuddyBuzz.

Organizační funkce a GPS

Tradiční položkou je samozřejmě kalendář, který poctivě využívá velikost displeje a je nanejvýš přehledný a nabízí náhledy událostí v jednotlivých dnech již při měsíčním náhledu. Praktické. Z dalších funkcí nechybí kalkulačka, poznámky s aplikací Super Note, úkolovník Asus To-Do, diktafon, stopky a minutka. I v tabletu se pak dostalo na budík. Kancelářské dokumenty si pouze otevřete, editace a tvorba není v základu možná.


Kalendář a další organizační funkce

V tabletu nechybí ani GPS, která se pojí s Google Mapami a Navigací. Fixace satelitů je poměrně rychlá, zhruba do minuty získáte svou přesnou polohu, samozřejmě jste-li venku. Práce s mapami či navigací je na velkém displeji pohodlná a pokud vám nevadí větší zařízení v autě, lze tablet použít i jako navigaci.

Datové funkce a internet

Jednou z klíčových činností, pro které je MeMo Pad HD 7 stvořen, je rozhodně mobilní brouzdání internetem. Díky velikosti a výdrži už nejste omezeni pouze na gauč, surfovat můžete kdekoliv, kde narazíte na Wi-Fi a ostrý displej zaručí, že bude text i bez přibližování skvěle čitelný. V základu jsou k mání dva internetové prohlížeče – nativní Android a Chrome. Oba jsou si velmi podobné, nabízí jednotlivé stránky, záložky, možnost otevřít plnohodnotné stránky i mobilní verze. Surfování je rychlé a bezproblémové, tablet zvládá vše s přehledem a nikdy jsem nenarazil na výrazné zpomalení či spadnutí aplikace. Jistě, na náročnější weby si budete muset trochu počkat, načítání je ale vždy otázkou maximálně šesti vteřin. Nejnovější Android bohužel postrádá podporu Flashe, což může leckoho nakrknout. Zdaleka nejpoužívanější jsou však stejně videa z YouTube, které lze spustit i přímo v prohlížeči.

Internetový prohlížeč

K připojení musíte využívat výhradně Wi-Fi. Jak jsme si řekli již výše, 3G modul chybí. Dostalo se také na Bluetooth 3.0. Naopak by ale mohla zamrzet absence funkce USB OTG. Nepřipojíte si tak například flash disk s dalším mutlimediálním obsahem, což je poměrně škoda. Stejně tak chybí NFC.

Závěrečné zhodnocení a konkurence

Asus na náš trh uvedl velmi nadějný tablet, jehož hlavním lákadlem je kvalitní HD displej, barevné zadní kryty a zajímavá výbava, která potěší čtyřjádrovým procesorem, 1 GB RAM, ale také softwarovou nadílkou, kdy si několik dní vyhrajete i bez návštěvy obchodu Google Play. Solidní je výdrž, kdy se můžete spolehnout, že bude tablet po celý den připravit pro práci. Zamrzí horší zvuk, ale pokud hledáte tablet na internet, občas nějaký ten seriál a hra na zkrácení času, nebude vás to mrzet.

Aktivita Asusu se projevila také v oblasti fotoaparátu, kdy je na zadní straně 5megapixelový a na čelní 1,3megapixelový fotoaparát. Jenže ve výsledku je stejně nebudete často používat. Kvalita hlavního fotoaparátu je velice podprůměrná a možná by bylo lepší, kdyby Asus pro příště tyto ambice na poli fotografie vypustil. Cena by tak třeba mohla lehce klesnout.

Cenu však rozhodně v plánu kritizovat nemáme. Tento týden totiž klesla na 3 990 Kč, což je s ohledem na výše zmíněná fakta skvělá nabídka, která těžko hledá konkurenci. Přeci jen se ale podívejme, jaké tablety se mohou MeMoPadu HD 7 postavit.

V prvé řadě se nabízí Lenovo IdeaTab A1000, který seženete zhruba o 500 Kč levněji. Dle očekávání nedostanete nic navíc, jen počítejte s kompromisy. Horší displej s nižším rozlišením, slabší procesor, méně výkonná grafika, zcela chybí fotoaparát a tablet je těžší. Suma sumárum se vyplatí připlatit si za Asus.

Lenovo IdeaTab A1000

Konkurenci má i gigant Samsung. Loňský Samsung Galaxy Tab 2 (7.0) lze sehnat za stejnou cenu jako MeMo Pad HD 7. Výhodou může být 3G modul. Jinak vítězí Asus – nabízí lepší a jemnější displej, lépe optimalizované prostředí a lehce lepší fotoaparát.

Samsung Galaxy Tab 2 (7.0)

Posledním vybraným konkurentem je tablet Point Of View ONYX 527, který vyjde zhruba o 500 kč dráž než Asus. Bohužel je však ve všem horší. Nabízí horší displej s nižším rozlišení, slabší fotoaparát, méně výkonný procesor a navíc i starší Android.

Jak můžete dle konkurentů vidět, je Asus MeMo Pad HD 7 takřka jasnou volbou pro ty, kteří hledají maximálně vybavený tablet do 4 – 5 tisíc korun.

asus-memo-pad-hd-7
Klady
  • příznivá cena
  • slušná výdrž
  • povedená nadstavba výrobce
  • Android 4.2
  • výkonný hardware
  • barevné zadní kryty
  • kvalitní a jemný displej
Zápory
  • chybí USB OTG a NFC
  • hůře umístěná tlačítka na boku
  • místy horší optimalizace prostředí
  • slabý fotoaparát
  • podprůměrná kvalita zvuku
Diskuze ke článku
Ghola
Úvodem drobná poznámka - čip nemá grafiku PoverVR SGX 544MP4, ale pouze MP1, kdyby to bylo MP4 tak by byl výkon úplně někde jinde.
Jinak ke kvalitě foťáku - já bych tak úplně netvrdil že je tak slabá, jistě, na focení v tmavých prostorách nestačí, ale to málokterej dnešní foťák v mobilech, natož v tabletech. Na to, že má pouze 5 Mpx jsou fotky celkem ucházející, zvlášť za dobrých světelných podmínek.
Doporučuju pořídit matnou modrou verzi, která se tak snadno neupatlá, jako ostatní lesklý varianty.
VELKOU výhodou je ale výdrž, mě se při nenáročným použití (prohlížení webu a filmů cca hodinu denně) podařilo dostat na týdenní výdrž, stačí snížit jas displeje na necelou 1/3.
Asus navíc o svoje tablety celkem pečuje a neváhá uvolňovat aktualizace celkem pravidelně, tj. určitě bude mít tenhle kousek delší podporu, než nějake noname čínskej šmejd.
Hlavní nevýhodou je asi slabší kvalita zpracování, plast si občas zavrže, takže na hrubší zacházení není tenhle tablet stavěnej.
rici
neříkám že foták je nějakej zázrak, ale hlavně že tam nějaký je, kvůli dalším aplikacím co ho potřebují narozdíl od dražší konkurence...
Jiří Kučera
Jiří Kučera
Dobrý den, budete recenzovat i Iconii A1, podle mě taky dost zajímavý tablet...
IceLuke
U nas v Tescu na Kladne ted maji Nexus 7 za 3499Kc, to uz by bylo jinaci rozhodovani...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze