Asus ZenPad 10
recenze

Asus ZenPad 10

Střední třída jak má být
23

Na veletrhu Computex představil Asus novou řadu tabletů, do které patří i nový ZenPad 10. Ten sice není tou nejvybavenější variantou, avšak nabídne největší 10,1palcový displej, procesor Intel Atom a také bohaté příslušenství včetně klávesnicového doku se dvěma stereo reproduktory. Jak se Asusu tablet s příznivou cenovkou povedl? To se dozvíte v naší recenzi.

Řada ZenPad skrývá celkem pět zařízení. Všechny oplývají stylem, dobrou cenou a bohatým příslušenstvím. Nám se dostal do rukou ZenPad 10, tedy ten největší z celé rodiny, ne však nejvybavenější. Má nabídnout výkon hodný střední třídy, velký displej a také zajímavé příslušenství.

Oficiální snímky

Technické parametry ASUS ZenPad 10.1 Z300C

Kompletní specifikace
Konstrukce251 × 172 × 7,9 mm, 510 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát2 Mpx (2 560 × 1 140), , autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetIntel Atom, CPU: 4×1,83 GHz
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 32 GB / 16 GB / 8 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor? mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 4:01 hodin
Dostupnostzáří 2015, 5 990 Kč

Námi testovaný model ZenPad 10 (ZD300C) obsahuje procesor Intel Atom x3-C3200 společně se 2 GB operační paměti a 16GB vnitřním úložištěm. V balení se také nachází audio dok, který ale ve verzi pro český trh (Z300C) nenaleznete. Máte ale také možnost zvolit model Z300CL, který navíc podporuje rychlé sítě 3G a LTE.

Asus ZenPad 10 – videopohled

Obsah balení: nic navíc

Obsah balení je u obou modelů prodávaných na českém v základu stejný a v krabici naleznete pouze USB kabel a připojitelný napájecí adaptér. Vzhledem k tomu, že se Asus pyšní také bohatým příslušenstvím, ocenili bychom v balení například pouzdro, tak jak je tomu u 7 a 8palcových bratříčků V našem balení se nacházel ale i Audio dock, tedy připojitelný dok s klávesnicí a dvěma reproduktory. Ten si ale musíte jinak zakoupit zvlášť, my jsme ale využili možnost jej otestovat a vyzkoušet, jaký je největší Zenpad i jako notebook.

Design a konstrukce: prostě stylovka

I když je celý tablet vyroben z plastu, povrzávání ani prohýbání se nedočkáte. Konstrukce je pevná, a to samé platí i o doku, na kterém se nějaký ten kov přeci jen najde, a to na přední části. Celkově působí nový ASUS elegantně a hlavně stylově.

ASUS ZenPad 10.1

Tablet

My jsme dostali k otestování umírněnou černou variantu, ale i té přidává na vzhledu stříbrný rámeček obepínající celý tablet. Ten, mimo elegantního vzhledu, navozuje i luxusní dojem, přesto, že je celý tablet plastový. To se týká taky zadní strany, která má jemný rastr připomínající kůži, avšak jedná se o běžný, neměkčený tvrdý plast, který je praktický především proti otiskům prstů.

Tablet se i přes jeho velikost 251 × 172 × 7,9 mm dobře drží a ani hmotnost 510 gramů nijak nevybočuje. Malou výtku máme k vypínacímu tlačítku umístěném neprakticky vlevo nahoře, které je špatně nahmatatelné. Raději bychom ho viděli na pravé straně. Podobný problém je i s tlačítkem regulující hlasitost, které se usídlilo na levém boku nahoře. Leváci z něj ale budou nadšení.

Přední stranu okupuje převážně 10,1palcový IPS displej, který je krytý odolným sklem Gorilla Glass. Nad ním si už našla místo webkamera a senzor pro regulaci jasu. Luxusní dojem nenarušují žádná tlačítka a mimo loga už na přední straně není nic. Nesmíme zapomenout ani na konektory, které jsou pouze dva. MicroUSB pro nabíjení a 3,5mm jack konektor pro připojení sluchátek.

Audio dock

Asus se u doku rozhodl dosadit na jeho vrchní část a kloub kov. Zadní strana je už ale plastová a praktické jsou i čtyři gumové nožičky, které jej drží na svém místě. Dok je perfektně zpracován a tablet na svém místě drží pomocí magnetu. V kloubu sedí jistě a nemá tendence se převažovat.

Tablet spojíte s dokem pomocí Bluetooth, což naznačuje i třípolohový posuvník a tři diody, které indikují připojení klávesnice, reproduktoru a také vybitou baterii. Protože se tablet spojuje právě přes Bluetooth, nenabízí se možnost nabíjet se přes dok. Audio dock má vlastní baterii, kterou dobijete pomocí microUSB. Také schází jakékoli rozšíření konektorové výbavy.

Neodmyslitelná je i chicklet klávesnice s ovládacími prvky pro systém Android v horní řadě. Klávesnici ale chybí podsvícení a za zhoršených světelných podmínek vám práci nikterak neulehčí. Protože se jedná o operační systém Android, chybí, jako u většiny, touchpad, zato ale Asus rozšířil funkčnost doku o dva stereo reproduktory, o kterých si více povíme v kapitole zvuk.

Displej: ach, ten rastr

ZenPad 10 má 10,1palcový IPS displej, čímž vybočuje z nejoblíbenějšího segmentu 7 a 8palcových tabletů. Kamenem úrazu se ale stává jeho rozlišení, které je pouhých 1 280 × 800 pixelů. Výsledná jemnost je tedy 149 ppi, a to už je na 10palcovém zařízení jednoduše znát. Rastr je značný a u takto velké úhlopříčky i dosti rušivý, avšak není to nic, co by zásadně znemožnilo používání i když zrovna tento nedostatek vcelku zamrzí.

ASUS ZenPad 10.1

Rozhodně vás ale potěší pozorovací úhly, které jsou díky IPS technologii skvělé, a také automatická regulace jasu, která, co se týká vyhodnocení světelných podmínek, funguje spolehlivě. Horší je to už s plynulostí a tabletu po probuzení trvá, než jas vyhodnotí. Jedná se o pouhé 2 až 3 vteřiny, ale působí to rušivým dojmem. Maximální i minimální jas je dostačující. Dalším lehčím nedostatkem je podání černé, která spadá spíše do spektra tmavě modré. Ostatní barvy jsou ale velmi přirozené.

Zvuk: DTS HD v plném znění

Při představení na Computexu se Asus chlubil především zvukem a nebylo to vůbec od věci. Dva stereo reproduktory, s technologií DTS HD Premium Sound, umístěné v mezeře mezi displejem a tělem tabletu nehrají špatně a znát je i jejich dobrá basová stránka, i když výšky tradičně dominují.

Pokud ale spojíte tablet s dokem, spíše tedy s jeho reproduktory, dostane se vám mnohem lepšího zvuku. Je to, i zde, přítomnou technologií DTS HD Premium Sound. Pokud jste ovšem milovník hudby, doporučuji raději využít přítomný 3,5mm jack konektor, který poskytne doopravdy kvalitní zvukový výstup.

Baterie a výdrž: počkejte si

Integrovaná baterie s kapacitou 18 Wh problémem rozhodně nebyla. Tablet udržel krok něco málo přes dva dny se surfováním na internetu okolo 3 až 4 hodin denně. Výdrž při přehrávání streamovaného videa v rozlišení 720p spadá s výsledkem 301 minut do horšího průměru. Například námi testovaný Acer Iconia Tab 10, jako hlavní konkurent ZenPadu 10, zvládl přehrávat video přes 450 minut. Zakopaný pes se nachází v době nabíjení. Tablet se na 80 % dostal až po téměř 200 minutách a do plného nabití, dosáhl po dlouhých 240 minutách. Škoda, že Asus neintegroval rychlonabíjení, které by se v tomto případě jistě hodilo.

Dosti ale potěší úsporný režim, který zobrazí využití výkonu a tři režimy. První z nich je „Zcela úsporný režim“, který minimalizuje výkon a potlačí aktualizace aplikací. Při jeho využití se výdrž prodlouží asi o tři až čtyři hodiny. Druhý je „Optimalizovaný režim“, který výkon optimalizuje dle momentálního využití a třetí je „Přizpůsobený režim. Ten vám dá možnost zvolit automatické vypínání „Zcela úsporného režimu“, snižování jasu nebo udržování síťového připojení. Aplikace je přehledná, intuitivní a za ní Asus chválím.

Hardware a výkon: přidušený Android Lollipop

ZenPad výkonem spadá do typické střední třídy. Čtyřjádrový procesor Intel Atom x3-C3200 taktovaný na 1,83 GHz s grafickým akcelerátorem Mali-450MP4 a 2 GB operační paměti by měl zajistit dostatek výkonu i na lehce náročnější aplikace a multitasking. Opak je ale pravdou a tablet má zásadní problémy především u přepínání aplikací. I se 2 GB RAM tedy trpí tímto značným nedostatkem a nedokážu si pak představit, jak je na tom varianta s 1 GB.

To samé platí i o jeho herním nasazení a hry jako Real Racing 3 či Asphalt 8: Airborne zvládá s odřenýma ušima. Výjimkou nebylo ani naprosté zamrznutí tabletu, které se muselo vyřešit tvrdým restartem. Na náročnější hry ZenPad nebude, ale nutno podotknout, že základní používání bylo bezproblémové.

V AnTuTu nasbíral ZenPad 10 okolo 21 600 bodů, což je při použití daného procesoru očekávatelná hodnota. Benchmrak Vellamo překonal s relativně nízkou hodnotou okolo 790 bodů, kde předvedl lehce podprůměrný výkon. Pokud je ale vaším primárním použitím surfování na internetu, bude s vámi ZenPad 10 držet krok.

Operační systém a uživatelské prostředí: zpomalené animace v hlavní roli

Není překvapením, že se Asus rozhodl implementovat operační systém Android ve verzi 5.0.2 Lollipop a jako tradičně použil nadstavbu ZenUI. Ač je tato nadstavba vesměs chválená za nenáročnost a líbivý design, Asus v tomto případě někde pochybil. Animace jsou v celku plynulé, pokud se nacházíte na domovské obrazovce, případě v menu. Problém nastává s animacemi multitaskingu nebo při vysouvání horní lišty. Tam se animace trhají, anebo vůbec nedokreslují. S největší pravděpodobností je to způsobeno horším odladěním Androidu i samotné nadstavby ZenUI.

I v tomto případě je ale nutné podotknout, že ZenUI je pěkně přehledně vyvedeno a také neobsahuje nadměrné množství bloatwaru. Asus pochopitelně poupravil horní lištu, která se nese v plochém designu ve znamení Androidu Lollipop a používá kruhové ikony, které se nachází i v nastavení. To je více graficky poupraveno a Asus také doplnil pár svých vlastních nastavení, jako je ZenMotion, tedy dotyková gesta, pomocí nichž můžete poklepáním rozsvítit displej, když je tablet zamčený nebo pohybové gesto, pomocí nějž obrátíte přístroj vzhůru nohama. Nastavit můžete také kryt Asus Cover, po jehož odklopení se displej rovnou rozsvítí.

Mimo těchto přídavných nastavení je přítomno i pár utilit od Asusu, jako například oblíbené Claudové úložiště WebStorage či aplikace pro aktualizaci systému. Kupodivu velmi jsem ocenila integrovanou aplikaci MiniMovie, se kterou se velmi jednoduše dají pořizovat pěkná vzpomínková videa. Pro fotografie tuto funkci zastává Fotokoláž.

Fotoaparát a videokamera: pořád tablet

Pořizování snímků a videí rozhodně není jednou z hlavních funkcí tabletu. V našem případě Asus integroval 5megapixelovou zadní kameru, která postrádá LED diodu, ale potěší snímky, které je možno pořizovat až v rozlišení 2 560 × 1 440 pixelů. Radost udělají také různé režimy, které jsou dostupné rovnou na hlavní obrazovce fotoaparátu, jedná se o režimy Miniatury, Panoráma či noční focení. Fotoaparát si také umí pohrát s hloubkou pole a tvořit můžete i Animace a GIFy.

Zajímavou funkcí je pak režim Chytrého odebírání, který z fotografie dokáže odstranit pohybující se předměty, případně předměty, které se nacházejí ve chvíli fotky před zaostřeným předmětem. Kamenem úrazu se stávají horší světelné podmínky, se kterými si fotoaparát bez přisvětlovací diody nedokáže poradit. Patrný je také značný šum. Videa lze natáčet v rozlišení 720p při 30 snímcích za sekundu.

Přední 2megapixelová kamera patří do té horší poloviny. S protisvětlem si poradí je n velmi těžko a i za dobrých světelných podmínek postrádají snímky detail a ostrost.

Asus ZenPad 10 – testovací video, exteriér (720p)

Multimediální a organizační funkce: je to Android

Z multimediálních funkcí začneme, jak jinak, než u hudebního přehrávače, ten je velmi přehledný a hudbu lze třídit do složek podle četnosti přehrávání nebo časově, od naposledy přidaných. K dispozici je i možnost tvořit vlastní seznamy skladeb anebo přidat hudbu z cloudového úložiště. K dispozici je také jednoduchý ekvalizér s nastavením basů a výšek. Zajímavou aplikací je průvodce hudbou, který přizpůsobí zvuk momentální aktivitě, ať už je to hraní her, poslouchání hudby nebo sledování filmu. Možnosti jsou tedy široké a jediné, co vám bude chybět, je rádio – jeho absence je ale u tabletů běžná.

Videopřehrávač se nese v prostém duchu a umožní vám sledované video například sdílet nebo publikovat na vašem účtu YouTube. Videa zvládá přehrávač i ve formátech AVI nebo DivX a MKV. Poměrně šikovná je aplikace MiniMovie, která umožní vytvořit a sdílet videa z fotografií.

V organizačních funkcích vás nečeká žádné překvapení. Jedná se o Android, a tak máte k dispozici všechny aplikace od Googlu, včetně Google Disku, který umožní vytvářet a synchronizovat dokumenty. Potěší i správce dokumentů nebo aplikace pro přenos dat. Nechybí aplikace kontakty, budík se stopkami a časovačem či aplikace kalendář a úkolovník Do It Later. Pokud vlastníte stylus, využijete i aplikaci SuperNote k vlastnoručnímu psaní poznámek. Skvělý je i dětský režim, díky kterému můžete určit, jak budou vaše děti tablet využívat.

Konektivita: žalostně málo

Z konektivity toho k vyjmenování mnoho není. Mimo 3,5mm jack konektoru se na těle tabletu nachází akorát microUSB pro napájení, spojení s počítačem a podporuje také OTG. Audio dock, který by konektorovou výbavu rozšířil, také nabízí pouze microUSB pro napájení. Ocenili bychom na jeho těle ještě například microHDMI pro spojení třeba s externím monitorem nebo televizí.

Komunikace: a co víc

V tabletu pochopitelně nechybí Bluetooth 4.0 pro spojení s příslušenstvím a také Wi-Fi 802.11b/g/n. Připojení Wi-Fi je stabilní a bezproblémové. Pokud by vám ale tento základ nestačil, v prodeji je i 3G, LTE varianta. Ta u 3G sítě podporuje pásma 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz a všechna pásma LTE.

Závěr: pomalejší krasavec

A co říci závěrem? Dobrý úmysl Asusu, vytvořit levný 10palcový tablet zaměřený na design a s velkým množstvím příslušenství, nebyl rozhodně krokem vedle. Jako každé zařízení má i ZenPad 10 své chyby. Největší nedostatek vidím především v neodladěném, zpomaleném prostředí se sekanými animacemi a v občasném „zamrznutí“ systému. To je něco, co by se v dnešní době již vídat určitě nemělo.

ASUS ZenPad 10.1

Dalším nedostatkem je i displej, kterému takto malé rozlišení zkrátka nestačí a viditelný rastr na vás bude působit lehce rušivě. Mezera je i v malé konektivitě, která čítá pouze microUSB a 3,5mm jack konektor a dokoupitelný dok tuto chudou výbavu bohužel nikterak nerozšiřuje. Menším nedostatkem ji i dlouhá doba nabíjení.

Naopak musím pochválit koncept nadstavby ZenUI, která poskytuje mnoho užitečných aplikací, z nichž nejužitečnější je jistě úsporný režim a možnosti jeho nastavení. Škoda, že vlivem odladění není běh prostředí rychlejší a plynulejší. Bezesporu dalším plusem je kvalita plastové konstrukce, která je pevná a dobře zpracovaná, velmi pohledný je také design, který ostatně Asus umí.

Námi testovaný model (ZD300C) se v České republice neprodává. K dispozici jsou na našem trhu prozatím dvě varianty. První, s označením Z300CL, se stejnou výbavou, ale navíc i podporou 3G a 4G sítí a druhá, Z300C, s 2megapixelovou zadní kamerou a 1 GB operační paměti. Cena začíná na 5 990 Kč za model Z300C a končí na 6 990 Kč za variantu s podporou mobilních sítí. Dok si v budoucnu budete moci dokoupit, ale cena je prozatím neznámá.

Konkurence

Největším konkurentem je Lenovo TAB A10-70 3G, který nabídne procesor MediaTek 8382 a pouze 1 GB operační paměti. Displej disponuje identickou úhlopříčkou a stejným rozlišením. Přítomná je také podpora sítí 3G a cena se zastavila na 5 499 Kč.

TIP: Tablety Lenovo A7, A8 a A10 se začaly prodávat v USA - startují na ceně 129 dolarů

Lenovo Tab A10-70

Druhým v pořadí je také Lenovo, tentokrát s modelem Yoga Tablet 2 10 s FullHD rozlišením a výkonnějším procesorem Intel Atom Z3735, kterému sekundují 2 GB RAM. Tělo tabletu je navíc vyrobeno z kovu. Cena je 6 999 Kč.

TIP: Recenze Lenovo Yoga Tablet 2 – Postavit, položit nebo pověsit?

Lenovo Yoga Tablet 2 10

I Acer nabídne svého černého koně v podobě Iconia Tab 10 s procesorem MediaTek 8127 a 1 GB RAM. Potěší displej krytý ochranným sklem Gorilla Glass 4, ale se stejným rozlišením. Cena je okolo 5 990 Kč.

TIP: Recenze Acer Iconia Tab 10 – Levný pěšák

Acer Iconia Tab 10

Za zástupce tabletů s Windows je tu Prestigio Multipad Visconte 3 s procesorem Intel Atom Z3735F Bay Trail-T, který má identickou výbavu a cenu 5 990 Kč za variantu s 32 GB pamětí a bez podpory mobilních sítí.

TIP: Prestigio uvádí MultiPad Visconte 3: Windows 8.1 a Atom od Intelu

Prestigio MultiPad Visconte 3
asus-zenpad-101
Klady
  • kvalitně zpracovaná konstrukce
  • koncept prostředí ZenUI
  • dokoupitelný Audio dok
Zápory
  • neodladěné prostředí
  • dlouhá doba nabíjení
  • horší rozlišení displeje
Diskuze ke článku
František Zbořil
Nejspíš dost opožděně, ale je příjemné u vás vidět a slyšet konečně i půvabný ženský prvek. Takže určitě za mě další plusový bod. Tablet samotný se mi také páčí, ale za mě trpí dost zásadním nedostatkem, jak bohužel v poslední době většina jemu podobných a to je velmi slabé rozlišení. Sice nějaké 2K 4K si mohou výrobci strčit za klobouk, ale zařízení bez full hd je pro mě prostě nepřijatelné a zvlášť u deseti palcového tabletu. Opravdu škoda, ale nevím proč výrobci právě u těchto zařízení často na full hd kašlou. Přitom ze své zkušenosti sedmičkový tablet je malý a právě bych rád svůj nexus 7 druhé generace vyměnil za nějakou desítku, ale těch full hd je pomálu :(
mrtvá žížala
"Ta u 3G sítě podporuje pásma 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz a všechna pásma LTE."

to sou mi ale divna pasma 3G...zjevne je to pleteno s pasmy 2G a co si mam vybavit pod pojmem vsechna LTE ?
Redmarx
Tablet si nekoupim - ZADNY. Proc to pisu, tablet mi prijde na prenos rozumejsi zarizeni nez notebook a pokud to clovek chce prevazne na konzumaci obsahu a ne pracovni nastroj, tak vicemene neni duvod si tablet neporidit. Nicmene narozdil od notebooku nemaji skoro vsechny tablety snad az na Prestigia, ktere ale nechci kvuli jejich nekvalite, docela zasadni vec a tou je konektor pro HDMI. Takze jak uz tu jeden diskutujici pise, jste odkazani jen na HD rozliseni a maly displej na tabletu, k monitoru (televizi) to nepripojite, takze radeji preci jen zustanu u notasu, ktery HDMI disponuje.
František Zbořil
Tablet je super věc a kdo ho jednou má a pozná jeho výhody, tak nechce nic jiného. Sice jsem si pořídil i noťas, ale ten mám jen na hry, ale na práci na net je tablet skvělý a hlavně ta mobilita. Při troše šikovnosti a zvyku se dá na něm psát stejně rychle jak na klasickém notebooku. Jsou desítkové tablety s full hd, ale překvapuje mě jak málo jich na trhu je. Přitom je to víc třeba na desítkovém displeji než na pětkovém na mobilu, kde už full hd má v podstatě každý.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze