ASUS ZenFone 6
recenze

ASUS ZenFone 6

Nebojí se odlišit
21

ASUS se s trendem poslední doby zmenšovat rámečky a zvětšovat displej rozhodl vypořádat po svém a představil světu model ZenFone 6 – smartphone s originální výklopnou kamerkou. Jak se takovýto telefon používá a nejedná se jen o slepou vývojovou větev? To i mnohé další se dozvíte v dnešní recenzi.

Na mém osobním žebříčku nejzajímavějších smartphonů letošního roku se rozhodně umístil i ve Valencii představený ASUS ZenFone 6. Vlajková loď tchajwanského výrobce se pyšní nevídanou kapacitou baterie a supervýkonným čipsetem Snapdragon 855, ale hlavně osobitým výklopným fotoaparátem, díky kterému se ASUS zbavil výřezu i tlustých rámečků. To vše navíc může být vaše za až neuvěřitelně přívětivou cenu startující na pouhých 13 tisíci korunách. Získali jsme si vaši pozornost?

ASUS ZenFone 6 – videorecenze

Technické parametry ASUS ZenFone 6 (2019) 8 GB/256 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce159,1 × 75,4 × 9,1 mm, 190 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 855, , GPU: Adreno 640
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostkvěten 2019, 15 990 Kč

Obsah balení: více než dobrý

Ve stříbrné krabičce nového ASUSu ZenFone 6 najdeme kromě samotného smartphonu také relativně bohaté vybavení. Kromě standardní výbavy v podobě nabíjecího kabelu typu USB-A/USB-C a bílého adaptéru do zásuvky o výkonu 18 W zde výrobce zanechal rovněž drátová sluchátka s 3,5mm koncovkou doplněná o silikonové nástavce různých velikostí a průhledné ochranné pouzdro. Nejedná se o žádný měkký silikon, ale o tvrdší skořepinu.

Líbilo se nám
  • ochranné pouzdro
  • sluchátka
  • 18W adaptér

Konstrukční zpracování: odvaha mu nechybí

Jestli některá z vlajkových lodí představená v uplynulých měsících dokáže vystoupit z davu díky svému designu, pak je to nepochybně ASUS ZenFone 6, který je na českém trhu k dostání ve stříbrné barevné variantě „Twilight Silver“ a půlnoční černé „Midnight Black“ (náš případ). Smartphone s rozměry 159,1 × 75,44 × 9,1 milimetrů a hmotností 190 gramů se příjemně rozprostře v dlani a díky zaobleným bokům nijak neřeže. Kvůli výklopnému modulu umístěnému u horního okraje bohužel telefon není zcela rovnoměrně vyvážen, což ale příliš nevadí.

Důležitější je kvalita konstrukce. Telefon je perfektně zpracován a alespoň u námi testovaného kousku jsme se nesetkali s žádným vrzáním či prohýbáním jakýchkoliv částí. To, že odvedli konstruktéři výtečnou práci, potvrzují i mnohé testy odolnosti na YouTube. Jak záda, tak přední stranu kryje nejnovější Corning Gorilla Glass 6, takže by telefon neměl jen tak dojít k újmě. Hliníkové rámečky mohou pomoci lépe absorbovat případný náraz.

Výklopný modul z tekutého kovu disponuje hned 13 převody.

Nejzajímavější části je pak pochopitelně samotný výklopný modul s krokovým motorem, který si ASUS sám vyvinul. Disponuje hned 13 převody a dovoluje aretaci v 18 polohách v rozmezí 0 až 180 °. Jedná se tak o poměrně sofistikovanou technologii, která by však měla přežít i hrubší zacházení. Celková životnost mechanismu by měla přesahovat 100 tisíc otevření a zavření, takže se uživatelé rozhodně nemusí omezovat. Dávat pozor by si ale měli na styk s tekutinami, přestože obyčejné postříkání vodou by měl telefon podle výrobce snést bez problémů. Absence zvýšené ochrany IP68 je navíc pochopitelná vzhledem k odkrytým mechanickým částem.

ASUS ZenFone 6

Přesuneme-li se na pravý bok zařízení, najdeme zde hned tři tlačítka. Klasické vypínací tlačítko doplňuje kolébka hlasitosti, nad níž se nachází takzvaný Inteligentní klíč (jak uvádí české stránky výrobce) neboli Smart Key (v telefonu je pro změnu označováno jako Chytrý klíč). Toto tlačítko poslouží pro spuštění Google Asistenta, případně pro některou z přednastavených funkcí, jako je svítilna, snímek obrazovky či otevření kamery. Tlačítko dokáže detekovat klasický stisk, dvojstisk i stisknutí a podržení, přičemž ke každému gestu lze přiřadit určitou funkci. Škoda že tlačítku nelze nastavit libovolná funkce, což by se ale mělo v budoucnu změnit.

Na zádech ulpívá méně otisků, než je tomu u konkurence.

Levý bok je takřka designově čistý, ukrývá se zde pouze dlouhý slot na dvě nanoSIM s podporou LTE a jednu microSD kartu, za což si ASUS rozhodně zaslouží pochvalu. Na spodní straně pak najdeme USB-C konektor, po jehož pravici se nachází hlasitý reproduktor a po levici 3,5mm audiokonektor. Přítomnost 3,5mm jacku byla během vývoje důležitá a ASUS dokazuje, že i ve vlajkových lodích se pro něj najde místo, stejně jako pro velikou baterii, ale o té až později. Zmínku zaslouží i kapacitní čtečka otisků prstů na zádech, která má ideální umístění a velmi rychlé reakce. Navíc podporuje gesto stáhnutí notifikační roletky, což s ohledem na velký displej přijde vhod. Chvályhodné je rovněž to, že na zádech ulpívá méně otisků, než je tomu u konkurence.

ASUS ZenFone 6
Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • dedikované tlačítko Smart Key
  • Corning Gorilla Glass 6
  • inovativní výklopný fotoaparát
  • 3,5mm audiokonektor
  • slot pro 2 nanoSIM a jednu paměťovou kartu
Nelíbilo se nám
  • Smart Key má prozatím omezené využití

Displej: velký a skoro bez rámečků

Obrazovka na první pohled zaujme minimálními rámečky a absencí výřezu, díky čemuž se chlubí poměrem displeje k půdorysu 92 %. Přestože zobrazovací panel nenabízí AMOLED technologii (ASUS sáhl po IPS), může se pochlubit pěknými barvami, které mají defaultně spíše studenější nádech. Naštěstí je lze upravit ke spokojenosti uživatele v nastavení displeje, kde můžete vybrat z několika barevných režimů i nastavení teploty barev. Potěší rovněž vysoká svítivost až 600 nitů či podpora HDR10. S menším problémem jsem se potýkal pouze u automatické regulace jasu, která někdy nefungovala jak bych si představoval – reakce byly o něco pomalejší. Pokud jsem například vyšel z místnosti na přímé sluneční světlo, telefonu trvalo déle, než jas upravil, takže jsem si jej často upravil manuálně sám. V den vydání této recenze však ZenFone 6 obdržel aktualizaci, která problém s mírně problémovou automatickou regulací vyřešila.

Celkově jde o povedený panel s dostatečnou jemností.

Pochválit chci také přítomnost notifikační diody, která sice nejde nijak podrobněji nastavit, ale vzhledem k přítomnosti IPS displeje určitě dává smysl. Telefon sice umožňuje nastavení jakéhosi ambientního režimu displeje, ale vzhledem k absenci AMOLED panelu může být dioda lepší volbou. Celkově lze konstatovat, že se jedná o povedený panel s dostatečnou jemností 403 pixelů na palec, na který se velmi dobře dívá. Pokud jste však rozmlsaní AMOLED panely, může být pro vás přechod zpět na IPS těžší.

Líbilo se nám
  • vysoká svítivost
  • takřka bez rámečků
  • obraz neruší žádný výřez
  • přítomnost notifikační diody
Nelíbilo se nám
  • někomu bude chybět AMOLED

Zvuk: nechybí hlasité stereo ani FM rádio

Co se týče poslechu, chlubí se ZenFone 6 hned dvojicí hlasitých reproduktorů. Jeden je umístěn v tenkém rámečku nad displejem, druhý pak dole. Výstup je dostatečně hlasitý a nechybí mu ani náznak basů. Na občasný poslech nebo přehrání videoklipu přátelům zcela dostačují. Čím však ZenFone 6 mnohé uživatele potěší je přítomnost 3,5mm audiokonektoru s podporou Hi-Res audia nebo virtuálního prostorového zvuku. Výstup do sluchátek je kvalitní i dostatečně hlasitý a dodávaná špuntová sluchátka hrají solidně. Pokud vám navíc zvukové podání nevyhovuje, můžete si jej upravit v aplikaci Průvodce hudbou.

ASUS ZenFone 6

Spokojen jsem byl rovněž s kvalitou hovorů, kdy jsem slyšel protistranu čistě, stejně jako ona mě. Díky dostatečně hlasitému reproduktoru rovněž není problém využít hlasitého handsfree, například při jízdě v automobilu. Aplikace FM rádia potěší všechny ty, kteří ještě nepropadli streamovacím službám typu Spotify nebo YouTube Music.

Líbilo se nám
  • kvalitní výstup do sluchátek
  • stereoreproduktory
  • FM rádio

Výkon hardwaru: nekompromisní

Pokud rádi hrajete, jistě vás potěší, že novému ZenFonu 6 nedělá absolutně žádný problém rozjet ani ty nejnáročnější herní tituly na plné detaily. A není se čemu divit, neb pod kapotou se skrývá Snapdragon 855, tedy ten nejvýkonnější čipset Qualcommu, který doprovází 6 až 8 GB operační paměti typu LPDDR4X a až 256 GB úložiště. Hráče rovněž potěší přítomnost herního džina, o kterém se dočtete více v kapitole o softwaru.

Z vnitřního úložiště o velikosti 256 GB mi po zapnutí zůstalo k dispozici přibližně 230 GB. Pro ty, kterým by to snad bylo málo, je k dispozici již zmíněný slot na microSD karty s možnou kapacitou až dva terabajty.

Líbilo se nám
  • dostatek výkonu
  • podpora až 2TB paměťové karty

Výdrž baterie: když se chce, všechno jde

Velkou předností ASUSu ZenFone 6 je baterie, která má fantastickou kapacitu 5 000 mAh. V reálných podmínkách to znamená až dvoudenní výdrž bez většího omezování. Telefon lze navíc při propojení kabelem typu USB-C/USB-C využít i jako powerbanku a druhé zařízení nabíjet výkonem až 10 W. Plné nabití dodávaným 18W adaptérem s podporou Quick Charge 4 přitom zabere něco málo přes dvě hodiny.

Bezdrátové nabíjení chybí.

Určitým zklamáním je pak absence bezdrátového nabíjení, které je u vlajkových lodí již poměrně běžné. Důvodem je zachování šířky telefonu, která by se musela po přidání cívky pro bezdrátové nabíjení zvýšit. Filozofie tvůrců ZenFonu 6 je však taková, že s dostatečně velikou baterií nemusí uživatele trápit absence bezdrátového či superrychlého nabíjení, neboť jednoduše nepotřebují nabíjet a v naprosté většině případů jim postačí telefon nabít, až se dostanou ke klasické zásuvce. Pokud byste se rádi dozvěděli o tom, které aspekty stály za zrodem ZenFonu 6, doporučuji vám si přečíst náš exkluzivní rozhovor se zástupcem společnosti.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 7 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 15 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 26 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 37 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 46 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 55 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 64 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 75 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 90 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 134 minut
Líbilo se nám
  • nevídaně vysoká kapacita baterie
  • poměrně rychlé 18W nabíjení
  • umí nahradit powerbanku
Nelíbilo se nám
  • absence bezdrátového nabíjení

Konektivita: téměř dokonalá

ASUS ZenFone 6 se nemá zač stydět ani z hlediska konektivity. Telefon disponuje Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, NFC či Bluetooth 5.0 s režimem A2DP a podporou kodeků aptX a aptX HD. Pokud byste se náhodou někde ztratili nebo se jen potřebovali zorientovat, potěší vás přítomnost GPS (dvoupásmová, L1+L5), GLONASSu (L1), BDS (B1), Galilea (dvoupásmová, E1+E5a) či QZSS (dvoupásmová, L1+L5). Jediné, co bychom telefonu mohli vytknout, je absence nejnovější Wi-Fi 6.

Líbilo se nám
  • nic opravdu důležitého neschází
Nelíbilo se nám
  • absence Wi-Fi 6

Fotoaparát: Kam se poděla selfie kamerka?

Tím úplně nejzajímavějším na ZenFonu 6 je pochopitelně výklopný fotoaparát. Podle mého názoru jde o zajímavé řešení, které eliminuje potřebu výřezu, ale zároveň umožňuje do modulu uložit hned dva kvalitní senzory, což by nebylo v případě menší výsuvné kamerky proveditelné. Jedná se o standardní 48megapixelový senzor Sony IMX586 se světelností f/1.79 o velikosti 1/2", který zvládne poskládat čtyři pixely do jednoho superpixelu, čímž u pořízených snímků docílí výsledné velikosti 12 megapixelů.

ASUS se pochlubí rovněž 13megapixelovým snímačem s korekcí efektu „rybího oka“ v reálném čase, a jelikož je určený primárně pro pořizování snímků vzdálenějších objektů, nedisponuje autofokusem. Mezi senzory se navíc našlo místo i pro přisvětlovací LED diodu.

Výsledné snímky jsou líbivé a rozhodně se řadí k tomu lepšímu, čeho je v současnosti možné telefonem dosáhnout. Pochválit musím vysokou úroveň detailů, málo šumu či slušný dynamický rozsah. Díky tomu, že výklopný modul nahrazuje čelní kameru, se navíc podle DxOMark jedná o nejlepší fotomobil pro selfies současnosti. Výrobce navíc ZenFone 6 vybavil pokročilým HDR, populárním nočním režimem, který podporuje jak standardní, tak širokoúhlý snímač, či záznamem zpomalených videí ve 480 FPS. Na ukázky těchto režimů se můžete podívat v našem fotočlánku ze slunné Valencie.

Výklopný fotoaparát umí sám pořídit panorama.

Velmi se mi líbí, že modul fotoaparátu můžete podle svých potřeb otáčet kolébkou hlasitosti, a to nejen v nativní aplikaci fotoaparátu, ale i například v aplikaci Instagramu, nebo kdekoliv jinde, kde lze fotoaparát využít. Pochválit rovněž musím za vylepšené prostředí fotoaparátu, které podle mě v minulosti nebylo tou nejsilnější stránkou tchajwanského výrobce. Zvlášť pěkně vyvedený je například efekt odpočtu před vyfocením snímku, kdy stačí vytáhnout tlačítko snímání nahoru a nechat ho pomalu padat, dokud nedojde k vyfocení. Mezi možnostmi pochopitelně nechybí ani plně manuální režim, kde si může uživatel nastavit ISO, vyvážení bílé nebo manuální ostření. Velmi se mi líbí také chytré využití výklopného mechanismu při pořizování panoramatických snímků, kdy se fotoaparát automaticky otáčí a za přibližně 7 sekund bez nutnosti vašeho pohybu vytvoří panorama. Vhod přijde rovněž „uzamknutí“ sledovaného objektu, s nímž se výklopná kamerka následně pohybuje.

Videa lze zaznamenávat až v rozlišení 4K při 60 FPS, avšak musíte počítat s absencí optické stabilizace, což alespoň částečně vynahrazuje pokročilá stabilizace elektronická.

ASUS ZenFone 6 testovací video 2160p 60 FPS

ASUS ZenFone 6 testovací video 2160p 30 FPS

ASUS ZenFone 6 testovací video noc 2160p 30 FPS

ASUS ZenFone 6 testovací video 1080p 30 FPS

ASUS ZenFone 6 testovací video 1080p 60 FPS

Líbilo se nám
  • možnost nahrávat 4K videa při 60 FPS
  • líbivé snímky i videa
  • ultraširokoúhlá kamera s rozsahem 125 stupňů
  • vylepšená aplikace fotoaparátu
Nelíbilo se nám
  • absence optické stabilizace

Software: někdo to rád čisté

ASUS ZenFone 6 se inspiroval dalšími výrobci a u své vlajkové lodi se rozhodl spoléhat na takřka čistou verzi Androidu 9 Pie, kterou doplnil pouze několika praktickými aplikacemi, jako je například FM rádio, diktafon či počasí. ASUS se navíc zaměřil na odladění těch nejpoužívanějších aplikací či systémových funkcí a zapracoval tak například na rychlosti odemknutí, rychlosti psaní na klávesnici a dalších esenciálních schopnostech smartphonu.

Z každodenního používání se mi líbí možnost stáhnout notifikační roletku pěkně z prostředku displeje, podobně jako je tomu u smartphonů Sony. Výrobce se rovněž chlubí tím, že uživatelům stále nabízí možnost používat klasická androidí tlačítka. Alternativou k nim je pak ovládání pomocí „pilulky“, kterou známe z Pixelů.

Náruživí hráči ocení funkci herního džina neboli „Game Genie“, která umožní vypnout notifikace, zamknout jas nebo vytvořit makro. Takřka čisté prostředí se mi rozhodně líbí .I když jsem neměl nic proti předchozímu ZenUI, myslím že ASUS se rozhodl udělat krok správným směrem.

Výrobce slibuje aktualizaci i na Android R.

Nakonec kapitoly ještě dodám, že výrobce slibuje aktualizaci na chystaný Android Q, ale také následující Android R. V době testování jsem měl na telefonu stále „pouze“ dubnové záplaty, avšak v den vydání této recenze obdržel ZenFone 6 i ty červnové.

Líbilo se nám
  • takřka čistý Android 9 Pie
  • příslib aktualizace na Android Q i R
  • aplikace pro vylepšení herního zážitku

Zhodnocení: inovátor s překvapivou cenovkou

ASUS ZenFone 6 je opravdu podařený telefon, který dokáže oslnit nadstandardně dlouhou výdrží, displejem, který neruší tlusté rámečky ani výřez, unikátním výklopným mechanismem fotoaparátu i brutálním výkonem Snapdragonu 855. Tím možná úplně nezajímavějším na tomto smartphonu je však cena. Ta startuje na pouhých 13 tisících korunách, za které se dnes běžně prodává (vyšší) střední třída. ASUS ZenFone 6 se tak směle vyrovnává agresivní konkurenci ze strany Xiaomi.

ASUS ZenFone 6 (2019)

Pokud bych měl na telefonu přeci jen najít nějaké slabiny, bude to absence bezdrátového nabíjení, která se minimálně v automobilu, pokud jste zvyklí si odkládat telefon do přihrádky s bezdrátovým nabíjením, přeci jen hodí. Zároveň může zamrzet, že se v modulu fotoaparátu nenašlo místo i na optickou stabilizaci.

Konkurence

Alternativou k ZenFonu 6 může být Xiaomi Mi 9, který stojí přibližně stejně, ale uživatelům nabídne navíc teleobjektiv či podporu superrychlého bezdrátového nabíjení o výkonu 20 W. Nevýhodou může být menší kapacita baterie a ne každému musí vyhovovat nadstavba MIUI.

Xiaomi Mi 9 6 GB RAM

Rozměry155 × 75 × 7,6 mm, 173 g
DisplejSuper AMOLED, 6,39" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855, 2×2,84 GHz + 2×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB / 128 GBne
Akumulátor3 300 mAh

Další alternativou může být Google Pixel 3a XL, který se chlubí vyhlášeným fotoaparátem i líbivým AMOLED displejem. Tělo je však vyvedeno pouze z plastu, baterie má výrazně nižší kapacitu a Snapdragon 670 se novému modelu 855 rozhodně nevyrovná. Nedostatky však alespoň částečně nahrazuje skvěle odladěné prostředí se zárukou několikaleté podpory přímo od Googlu.

Google Pixel 3a XL

Rozměry160,1 × 76,1 × 8,2 mm, 167 g
DisplejAMOLED, 6" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12,2 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 670, 2×2 GHz + 6×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GBne
Akumulátor3 700 mAh
asus-zenfone-6-2019Inovátor
Klady
  • originální řešení výklopného modulu
  • v současnosti nejlepší selfie snímky
  • bez tlustých displejových rámečku i výřezu
  • notifikační dioda, byť nekonfigurovatelná
  • spolehlivá čtečka otisků prstů na zádech
  • nadstandardní kapacita baterie
  • nekompromisní výkon
  • kvalitní fotoaparát
  • takřka čistý Android
Zápory
  • absence bezdrátového nabíjení
  • fotoaparátu by slušela OIS
Diskuze ke článku
Pesedm
Telefon je ok, ale ten displej IPS no nevím...
Recenze je skvělá v současnosti nejlepší redaktor MT :)
Miroslav Pelej
Miroslav Pelej
Má tento telefon Wolte , nikde jsem nenašel ?
Jan Mužík
Otázka k recenzentovi, nedávno jste recenzetoval sony xperia 1 a teď asus zenfone 6. Který s těchto telefonů na Vás udělal větší dojem. Děkuju za odpověď. Honza.
Blue Sun
Blue Sun
Na stanovenou cenu velmi povedený telefon, který nehyzdí žádný výřez či díra v displeji. To rozhodně dovede zaujmout, i když Asus u nás nemá takové jméno jako Sony, Huawei či Samsung. Je otázkou, zda třeba pro fanoušky selfie bude ta kvalita fotek tak důležitá, aby kvůli tomu sáhli zrovna po Asusu. Když různě v okoli vidím, že u fotek je důležité ukazovat už i to, čím byly vyfoceny, obávám se, že ne.
Jen u některých snímků jsem si všiml, že ve světelně náročných scénách má docela problémy. Třeba bílé sloupy na mostě mají kolem sebe výrazné duchy. Stěna domu foceného zespodu působí velmi plochým dojmem, dvojrozměrně, přitom na sobě má výrazné vlysy, zdobení a sochy. Celé to ale vypadá jak fotka fotky nebo obrazu.
Ale rozhodně plus - kapacita baterie. A pak by mne zajímalo, kde vlastně je umístěn snímač intenzity okolního světla. Předpokládám, že není ve výřezu sluchátka, z čelní strany na první pohled není vidět. Nemůže tohle stát za pomalejší reakcí?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze