ASUS ZenFone 5Z
recenze

ASUS ZenFone 5Z

Nadopované dvojče
28

Vlajkový model na český trh konečně dodal také tchajwanský ASUS. Jeho ZenFone 5Z se nebude bít o post nejdražšího smartphonu, právě naopak – novinka se snaží zaujmout všechny uživatele mající vysoké nároky na výkon, kteří však současně hledí také na cenu. Ve výbavě se tak objevuje velká operační paměť, procesor Snapdragon 845 nebo duální fotoaparát.

Na českému trhu se objevila vlajková loď ASUSu pro rok 2018. ZenFone 5Z však na první pohled příliš nezaujme. Jde totiž o identické dvojče klasického ZenFonu 5 a rozdíly mezi oběma modely bychom spočítali pomocí prstů jedné ruky. Na druhou stranu hledíme na jeden z nejlevnějších telefonů s výkonným procesorem Snapdragonem 845. Bude to dostatečné lákadlo pro případné zájemce?

Technické parametry ASUS ZenFone 5Z 6 GB RAM

Kompletní specifikace
Konstrukce153 × 75,7 × 7,9 mm, 155 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,2" (2 246 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 845, CPU: 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 630
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 600 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 8.0
Akumulátor3 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:45 hodin
Dostupnostčerven 2018, 12 990 Kč

ASUS ZenFone 5Z – videorecenze

Obsah balení

V základním prodejním balení najdete kromě samotného telefonu také USB kabel, koncovku nabíječky, pecková sluchátka a též ochranný kryt zadní strany a boků zařízení. Jde o poměrně slušnou nadílku.

ASUS ZenFone 5Z

Konstrukční zpracování: poznáte jej díky kruhům

Vzhled telefonů ASUS je vždy krásně jednotný. Ačkoliv by mu mnozí mohli upírat originalitu, minimálně ze zadní strany tchajwanský rukopis poznáte. Skleněnou plochu doplňuje tzv. Zen kruhy, které vytváří velmi líbivé světelné odrazy. Na druhou stranu to asi nebude primární parametr, kterým se zákazník bude řídit.

Výrobce sáhl po celoskleněném těle, které drží pohromadě kovový rám. Vyjma námi testované černé verze je k dispozici ještě stříbrná varianta. Otisky však spatříte i na naší černé, byť nijak výrazně. K celkové eleganci přispívá dále například kontrast stříbrné verze s černými rámečky.

K mání je černá a stříbrná varianta.

Boky zařízení jsou zaoblené, díky čemuž se telefon skvěle drží a pohodlně padne do ruky. V tomto ohledu se ASUSu povedla dobrá práce. Svůj podíl na tom má nejen malá tloušťka pouhých 7,7 milimetrů, ale také hmotnost jen 155 gramů. Oblé boky však vytváří lehce baculatý dojem. To nicméně nemusí být na škodu. Postěžovat si každopádně musíme na vystupující modul fotoaparátu – telefon se při položení na stůl kýve. Tloušťka mohla být o něco větší a zadní strana zcela rovná.

Nezbytná tlačítka po pravém boku jsou v ideální výšce a velmi pohodlně se tisknou. Spodní hrana je domovem dalších nezbytností. Nachází se zde průduchy reproduktoru, USB-C konektor a 3,5mm jack. Za něj jsme opravdu rádi. K odemknutí nemusí sloužit jen tlačítko na pravém boku. Zadní strana hostí čtečku otisků prstů. Ta funguje naprosto ukázkově a postačí prst jen přiložit a nic dalšího již nedělat.

ASUS ZenFone 5Z

Na levém boku najdeme tradiční šuplíček jištěný klíčkem. Jeho vysunutím odkryjete prostor až pro dvě nanoSIM karty. Slovíčkem „až“ chceme naznačit, že alternativou bude sestavení spočívající v jedné SIM kartě a paměťové kartě. Jde tedy o hybridní slot.

Telefon se nechlubí žádným stupněm krytí a měli byste tak být opatrní při kontaktu s vodou. Na druhou stranu působí ZenFone 5Z velmi bytelným dojmem a po dvou týdnech se na těle neobjevují ani škrábance. Skleněný plochy mají být dle výrobce tvořeny materiálem Gorilla Glass. Konkrétní verzi však výrobce tají. Pokud chcete mít telefon stále v co nejlepším stavu, využijete ochranné silikonové pouzdro dodávané společně s telefonem.

ASUS ZenFone 5Z
Líbilo se nám
  • kvalitní konstrukce
  • skvěle padne do ruky
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
  • elegantní vzhled
Nelíbilo se nám
  • vystupující fotoaparát
  • chybí zvýšená odolnost

Displej: sleduje trendy

Oproti modelu ZenFone 5 nedošlo ke změně displeje, ten tak zůstal špičkový. Co tedy k displeji říci? Je velký, má 6,2 palce a rámečky jsou vskutku malé, nicméně bez výřezu se to neobešlo. Bylo potřeba místo například pro reproduktor a čelní kamerku. Pakliže se vám vykousnutí nelíbí, lze jej softwarově zakamuflovat. Samotný displej je díky Full HD+ rozlišení skvěle jemný. Podobný superlativ můžeme použít i v případě čitelnosti na sluníčku či z úhlů. Spolehlivě funguje automatická regulace jasu. Zmeškané události vám zprostředkuje informační LED dioda, bohužel ji nelze nijak nastavit.

Líbilo se nám
  • kvalitní displej
  • malé rámečky
  • informační LED dioda
Nelíbilo se nám
  • „vykousnutí“ displeje v horní části

Zvuk: ve dvou se to lépe táhne

Co se zvukového výstupu týče, můžete se těšit hned na dva reproduktory. Ten hlavní je na spodní hraně. Sekunduje mu repráček nad displejem. Výsledkem je hlasitá reprodukce s lehkým důrazem na hloubky. Výstup do dodávaných špuntových sluchátek přes klasický 3,5mm jack uspokojí všechny nenáročné posluchače.

ASUS ZenFone 5Z
Líbilo se nám
  • hlasitá a poměrně kvalitní reprodukce
  • dva repráčky
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: výkon především

Dostáváme se k tomu nejzásadnějšímu, co ze ZenFonu 5Z dělá vlajkovou loď výrobce. V jeho těle tepe procesor Snapdragon 845 kombinovaný s 6GB operační pamětí. Můžete si být jistí, že si na telefon zahrajete jakkoliv náročnou hru. Výkonu má telefon na rozdávání. Velmi slušná je 64GB interní paměť, byť nás mrzí, že se ASUS rozhodl neposlat na český trh varianty s větším úložným prostorem. Pakliže by vám 50 GB pro uživatelská data nestačilo, lze úložiště rozšířit paměťovou kartou až o 400 GB. Paměťovku lze případně nahradit sekundární nanoSIM kartou.

Líbilo se nám
  • výkonný procesor
  • velká operační paměť

Výdrž baterie: nezklame vás

V útrobách telefonu se nachází uživatelsky nevyměnitelná baterie s kapacitou 3 300 mAh. S ohledem na obrovský displej jde o průměrnou hodnotu. Při středně náročném používání je jeden den naprostou samozřejmostí. Pozorujeme jednoznačně lepší výdrž ve srovnání se ZenFonem 5, což lze přikládat použití modernějšího a úspornějšího procesoru. Pokud budete telefon využívat skutečně intenzivně a displej bude často svítit, počítejte po 12 hodinách s kapacitou baterie kolem 40 %. Nabití probíhá svižně, vyhraďte si zhruba 1 hodinu 45 minut. Ačkoliv má telefon skleněná záda, bezdrátové nabíjení nepodporuje, což u vlajkové lodě zamrzí.

V našem testu výdrže telefon přehrával streamované video v kvalitě 1080p po dobu 9 hodin 17 minut.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž
Nelíbilo se nám
  • nepodporuje bezdrátové nabíjení

Konektivita: můžete se spolehnout

Jakožto majitelé ZenFonu 5 se můžete těšit na podporu rychlých dat v síti LTE, byť jen na primární SIM. K dispozici je rychlostní kategorie 6, což znamená teoretickou rychlost stahování až 1 200 Mb/s. Dostalo se také na Wi-Fi s podporou standardů a/b/g/n. Nechybí ani nejnovější verze Bluetooth 5.0 či NFC čip. Spolehnout se můžete na přítomnost GPS, GLONASSu a BeiDou. Lokalizace vaší polohy je otázkou několika málo vteřin. Podpora dvou SIM karet nechybí, pakliže oželíte paměťovou kartu..

Líbilo se nám
  • rychlé LTE
  • USB-C konektor
  • NFC
  • Bluetooth 5.0

Fotoaparát: více do jednoho záběru

Nový ZenFone 5Z disponuje primárním fotoaparátem Sony IMX363 s 12 megapixely a světelností f/1.8. Sekundární kamerka na zádech je vybavena 8 megapixely a nabízí možnost opravdu širokoúhlého záběru 120°. Režim jde velmi snadno přepnout a výsledek je vcelku působivý, byť samozřejmě dochází k deformaci obrazu ve stylu rybího oka.

Ukázka práce fotoaparátů: klasický a širokoúhlý

Dva fotoaparáty prospívají i bokeh efektu. Jeho sílu si můžete během snímání scény upravovat v opravdu drobných krůčcích.

Bokeh efekt

Ačkoliv prostředí aplikace překypuje různými tlačítky, lze se v něm snadno zorientovat. Náročnější uživatelé ocení manuální režim.

ASUS ZenFone 5Z

Samotná kvalita běžných fotografiích je velice slušná, zhoršení přichází i přes přítomnost optické stabilizace v noci. Čelní kamerka vás se svými 8 megapixely nezklame.

Ukázkové fotografie

U videa si můžete užívat vysoké 4K rozlišení s 60 snímky za vteřinu, kdy nefunguje stabilizace obrazu. Ta je přítomna až při 30 snímcích za vteřinu. Plynulost je působivá, byť obraz tu a tam bývá mírně trhaný. Celkově ale záznam videa hodnotíme kladně.

ASUS ZenFone 5Z (testovací video) – 2160p, 60 FPS

ASUS ZenFone 5Z (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Líbilo se nám
  • přehledná fotoaplikace
  • velké množství nastavení
  • duální zadní fotoaparát
  • slušný záznam videa

Software: příjemný Android

V ZenFonu 5 je od počátku k dispozici osmičkový Android s nadstavbou ZenUI od výrobce. Ta však není nijak masivní a naopak prostředí spíše prospívá. V prostředí jsou některé aplikace tzv. navíc. Jde například o Facebook a Instagram. S jejich přítomností se musíte smířit, neboť nejdou odinstalovat. Samozřejmost představuje možnost si rozdělit obrazovku nebo schovat spodní lištu s ovládacími tlačítky. Samotné prostředí se používá příjemně, je svižné a dobře optimalizované.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • velmi slušná optimalizace
Nelíbilo se nám
  • zbytečné aplikace navíc

Zhodnocení: překypuje výkonem a není drahý

Dost možná největším trumfem novinky bude její cena. Moderně vypadající a po hardwarové stránce skvěle vybavený telefon se totiž na českém trhu prodává za necelých 13 tisíc korun. Právě cena dává možnost jisté věci, jako je například chybějící zvýšená odolnost, odpustit. Konkurence se však snaží a ASUS rozhodně nemá u zákazníků hledajících co nejlepší poměr cena/výkon vyhráno.

Konkurence

Pouze o tisícikorunu dražší je zbrusu nové Xiaomi Mi 8, které vypadá podobně a má shodný displej i procesor. Přihodí však větší interní paměť.

Xiaomi Mi 8 8 GB RAM

Rozměry154,9 × 74,8 × 7,6 mm, 175 g
DisplejSuper AMOLED, 6,21" (2 248 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor3 300 mAh

Přihození dvou tisíc korun znamená, že dosáhnete na Huawei P20, který je opět velmi podobně vybavený. Odlišuje se mírně lepším fotoaparátem.

Huawei P20 4GB/128GB

Rozměry149,1 × 70,8 × 7,7 mm, 165 g
DisplejTFT IPS, 5,8" (2 244 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 970, 4×2,36 GHz + 4×1,86 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor3 400 mAh, doba nabíjení: 2:04 hodin

Pakliže by vám stačil o něco menší displej, je ve hře Honor 10, který má větší interní paměť a vyjde přibližně o pětistovku levněji.

Honor 10

Rozměry149,6 × 71,2 × 7,7 mm, 153 g
DisplejTFT IPS, 5,84" (2 260 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 970, 4×2,36 GHz + 4×1,86 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 128 GBne
Akumulátor3 400 mAh

Souhrnně lze říci, že ASUS ZenFone 5Z nabízí hodně muziky za adekvátní množství peněz. Hledíte-li především na co nejvyšší výkon, kterého není nikdy dost, nemusíte hledat dál.

asus-zenfone-5z
Klady
  • elegantní vzhled
  • dobře padne do ruky
  • velký displej s malými rámečky
  • kvalitní fotoaparát
  • výkonný procesor
  • slušná výdrž
  • příznivá cena
Zápory
  • vystupující modul fotoaparátu
  • postrádá bezdrátové nabíjení
  • chybí zvýšená odolnost
  • výřez v displeji
Diskuze ke článku
Diferenciall
Opravte si údaje. Na českém trhu se prodává verze 8 GB RAM/256 GB ROM. Tuto verzi vlastním a jedná se skutečně o skvělý telefon
Blue Sun
Blue Sun
Z nabízené "konkurence" je asi nejhezčí volbou. Stesky po voděodolnosti nebo bezdrátovém nabíjení mi připadají hloupé, když se jedná o telefon za cenu kolem deseti tisíc. Mnozí neumí totéž nabídnou u dražších kousků.
Co mne ale zarazilo je "bokeh efekt". Tak silný a nepřirozený vůbec nevypadá hezky. Je možnost nějak nastavit jeho intenzitu? Pokud ne, je to docela škoda.
Městský poslanec
Další kopírka iphonu.
kleinak
Na začátku se vždy podívám na parametry, displej 6,2 a dál už nic nečtu.
Děkuji, takových velkých HOVAD je už moc.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze