Asus ZenFone 5
recenze

Asus ZenFone 5

Poctivý pětipalec
42

S řadou ZenFone má Asus smělé plány a nehodlá akceptovat neúspěch. Prostřední model ZenFone 5 nabízí proto vyváženou výbavu ve větším těle s pětipalcovým displejem. Zaujmout může zaoblený zadní kryt, velká interní paměť či přepracované prostředí systému Android. Vyloženě pak potěší cenovka kolem 5 000 Kč.

Na ZenFony od Asusu se těšíme v podstatě celý letošní rok. Svojí premiéru si totiž odbyly již na lasvegaském veletrhu CES 2014. Po mnoha odkladech a obdobích nejistot, se na náš trh konečně tyto zajímavé kousky dostaly. Pravda, zestárly a přeci jen již nebudí takový obdiv, avšak stále mají co nabídnout. ZenFone 5, původem prostřední model co se velikosti týče, bude na našem trhu plnit roli vlajkového modelu řady. Vyšší šestka se k nám totiž nepodívá. Stojí za zmínku, že se u nás začala prodávat původní pětka, nikoliv inovovaná verze z Computexu, která podporuje i LTE.

Asus ZenFone 5

Pozornost by si mohl vysloužit za kvalitní displej, dobré zpracování, prohnutý zadní kryt nebo solidní výkon v kombinaci s velkým úložištěm. Případné nedostatky by mohla zamaskovat rozumná cenovka kolem 5 000 Kč. Začíná právě recenze na nejlepší telefon nižší střední třídy?

Technické parametry ASUS ZenFone 5

Kompletní specifikace
Konstrukce148,2 × 72,8 × 10,3 mm, 144 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetIntel Atom Z2560, CPU: 2×1,6 GHz, GPU: PowerVR SGX544MP4
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 4 GB / 8 GB / 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor2 110 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:59 hodin
Dostupnostzáří 2014, 4 490 Kč

Asus ZenFone 5 – videopohled

Obsah balení: sdílná krabice

S prodejním balením si Asus dal práci, alespoň tedy s designem krabice. Po levém kraji se nachází sedm otvorů, přičemž v každém z nich je vyobrazena klíčová funkce telefonu. Ihned tak víte, nač se těšit. V útrobách balení již ale čekejte vyloženou klasiku. Sluchátka, USB kabel a koncovku nabíječky.

Obsah balení

Design a konstrukce: padne do ruky

Asus se s designem nijak nepáral a zvolil osvědčenou podobu. Nepřekvapit, ale zároveň neurazit a na druhý pohled uživatele upoutat. Zprvu totiž ZenFone 5 působí spíše nudně. Oblé boky a všudypřítomná černá není v kombinaci s velkými prostory kolem displeje ničím zajímavá. Lépe již vypadá prostor pod tlačítky, kde Asus nasadil malou část svých Zen kruhů. Ještě lepší je to se zadní stranou, která má na starost onen druhý pohled. Po uchopení totiž poznáte zaoblený zadní kryt, který tak skvěle padne do ruky. Stinnou stránkou aleje, že pokud chcete ovládat telefon položený na stole, houpe se.

ZenFone 5 již patří mezi větší telefony

Rozměry ZenFonu 5 se vyšplhaly na 148,2 × 72,8 × 10,3 milimetrů. Jde tedy dnes už o spíše tlustší telefon, což však ničemu nevadí. Hmotnost 144 gramů je pak mezi pětipalcovými telefony spíše nižší. Čelní straně dominuje displej, ale je kolem něj opravdu hodně místa. Rámečky jsou široké a plochy příliš nevyužité. Nad displejem se nachází logo Asus, stříbrný výstup reproduktoru, čelní kamerka, nezbytná čidla a informační LED dioda. Ta zeleným blikáním upozorňuje na zmeškané události. Bohužel ji nelze nijak nastavit a ke všemu bliká opravdu velmi rychle, což snižuje šanci, že světelnou signalizaci zaregistrujete.

ASUS ZenFone 5

Pod displejem je trojice senzorových tlačítek, která mají vibrační odezvu. Bohužel nejsou podsvětlená, což je škoda. Další klávesy se nacházejí na pravém boku přístroje. Trochu neprakticky je úplně nejvýše odemykací tlačítko, na které tak nelze snadno dosáhnout a malý přehmat je nutností. Pod ním je dvojklávesa regulující hlasitost. Oběma tlačítkům bych vytkl opravdu silný odpor při stisku.

Nejvíce zaujmou Zen kruhy pod displejem a prohnutý zadní kryt

Zadní strana je z příjemně působícího plastového materiálu, který zabraňuje vyklouznutí telefonu z dlaně a také by mohl předejít brzkému výskytu škrábanců. Upoutá na ní fotoaparát se stříbrným kroužkem, logo výrobce a také zmínka o tom, že pod kapotou tiká procesor od Intelu.

Konstrukční zpracování se Asusu povedlo velice dobře i přes to, že je zadní kryt odnímatelný. Nic se nehýbe, nevrže a vše tak pevně lícuje a drží na svém místě.

Baterie a výdrž: spíše na jeden den

Asus osadil ZenFone 5 baterií o kapacitě 2 110 mAh, což není zrovna moc. Je zde však vcelku úsporný procesor. Při středně náročném využívání, kdy telefon má neustálý přístup k internetu a aktualizacím a provoláte denně minimálně půl hodiny, se dostanete na přibližně jeden den výdrže. Po 12 hodinách od vytažení nabíječky se stav baterie vždy pohyboval mezi 30 až 40 %. Bez problémů tak ZenFone vydrží i večerní program, ale druhý den nikoliv. Na ten se dostanete až při střídmějším využívání. Prodloužit výdrž lze úsporným režimem, kdy jsou vypnutá data při uzamčení telefonu.

Baterie není uživatelsky vyměnitelná

Výdrž při našem standardizovaném testu streamování videa k kvalitě 720p s pozastavenými aktualizacemi, jasem displeje na 50 % a hlasitostí do dodávaných sluchátek se zastavila na 6 hodinách a 8 minutách. To je horší čas než u Huawei Ascend G700 (7 hodin a 59 minut), ale lepší než u Prestigia MultiPhone PAP5044DUO (5 hodin a 20 minut). Nabíjení zabere do 80 % 2 hodiny a 3 minuty, k úplnému nabití potřebujete bez jedné minuty tři hodiny.

Zvuk: vcelku tichý

Po zvukové stránce se musíme spolehnout na zadní reproduktor, který je průměrný. Nehraje příliš nahlas a kvalitou rovněž zrovna neoslní. Pro základní potřeby však postačuje. Tichý je rovněž výstup do sluchátek a může se tak stát, že v hlučnějším prostředí nebudete svou oblíbenou hudbu slyšet dostatečně nahlas. Ocenit lze tak alespoň slušnou kvalitu, kde je kladen důraz na hloubky a nechybí ekvalizér.

ASUS ZenFone 5

Displej: to se HoDí

ZenFone 5 má úhlopříčku displeje již přímo ve svém názvu. Počítejte tak s pěti palci a příjemným překvapením v podobě HD rozlišení. Výsledná jemnost se tak vyšplhala na velice slušných 294 ppi a jednotlivé pixely objevíte snad jen při podrobném zkoumání. IPS displej je velmi dobře čitelný z úhlů, na slunci to také není vyloženě zlé, ale přivítali bychom lepší čitelnost. Samotný jas lze regulovat ručně nebo skrze čidlo, které pracuje dobře. Praktická je funkce režim čtení, která mění barevné ladění displeje. Lze si například nastavit, že chcete mít dobře čitelný text a bílé pozadí lehce zežloutne, což je například při delším čtení pro lidské oči příjemnější.

Displej se Asusu povedl

Hardware: od Intelu

Pod kapotou telefonu se nachází dvoujádrový procesor Intel Atom Z2560 s taktem 1,6 GHz, kterému sekundují nadprůměrné 2 GB RAM. Jedná se sice už o postarší procesor na architektuře Clover Trail+, ovšem ve střední třídě stále patří mezi to lepší, co je k dispozici. Běžně máte k dispozici více než 1 GB RAM volný. V případě interní paměti si na našem trhu lze vybrat variantu s 8 GB a 16 GB, která je o zhruba tisíc korun dražší. My jsme testovali 16GB variantu a po prvním zapnutí zbývalo pro uživatele 12,28 GB volného prostoru. Podporovány jsou rovněž paměťové karty až do kapacity 64 GB, na které lze přesouvat aplikace.

Níže se můžete podívat na výsledky ve vybraných benchmarcích. Výsledky vesměs odpovídají zařazení telefonu do nižší střední třídy. Například v benchmarku AnTuTu dosáhl ZenFone 5 výsledku 23 409 bodů, což je srovnatelné s Nexusem 4 či Xiaomi Mi2.

Benchmark testy

Prostředí: Android a ZenUI

Prostředí ZenFonu 5 při našem testu stále zajišťoval ještě starší Android 4.3 Jelly Bean, nicméně aktualizace na KitKat už by měla dorazit opravdu velmi brzy. Samotný Android je zahalen pod nadstavbu ZenUI, kterou Asus nasazuje napříč všemi mobilními zařízeními.

Velmi propracovaná je odemykací obrazovka. Najdete zde počet zmeškaných hovorů, nových zpráv, na kdy máte nastavený budík, jaký je den, datum i jaké je počasí. Dále zde najdete agendy z vašeho kalendáře a ostatní notifikace. Asus využil opravdu takřka celé plochy a doslova ji napěchoval informacemi. Nemusíte tudíž telefon odemykat a rázem víte, co se právě děje.

Odemykací obrazovka a pohotovostní obrazovky

Po odemčení se dostanete na pohotovostní obrazovky, kterých může být maximálně sedm. Osázet je můžete zástupci nebo widgety. Nechybí ani graficky velmi zdařilé widgety přímo od Asusu. Výrobce přepracoval podobu stahovací lišty. Jedna je věnována notifikacím a druhá rychlým přepínačům. V notifikační liště jsou shromážděna všechna upozornění, takže zde najdete nové e-maily, příspěvky na Facebooku, přehrávanou hudbu a další. V rychlých přepínačích pak máte k dispozici velkou řadu tlačítek, která jedním stisknutím funkci zapínají/ vypínají, takže můžete rychle vypnout Wi-Fi nebo například GPS.

Grafickou změnou prošlo také nastavení, avšak příliš novinek nečekejte. Asus po vzoru jiných výrobců připravil také „Easy mod“ určený pro začátečníky nebo starší uživatele. Tento režim zjednoduší prostředí na dvě obrazovky, které slouží jako místo pro spouštění aplikací. Máte však stále přístup k celkovému nastavení telefonu.

Optimalizace prostředí se Asusu povedla a vše běží příkladně rychle. Animace jsou krásně plynulé a na spuštění i náročnějších aplikací se nečeká, stejně tak na opětovný návrat na domácí obrazovky. Doufejme, že Asus stejně dobře připravil i novou verzi Androidu.

Multimédia: nutný základ

Po stránce multimédií Asus ZenFone 5 nepostrádá nic podstatného. Hudební přehrávač je svižný, nabízí náhledy alb a přehrávat můžete skladby pomocí ID3 štítků nebo ze složek. Nechyb ekvalizér, včetně ručního nastavení nebo praktické ovládání přehrávače na odemykací obrazovce.

Hudební přehrávač

Videopřehrávač podporuje přehrávání souborů MKV, 3GP či MP4. Narazíte však u většiny AVI souborů s kodeky DivX a Xvid, které ZenFone 5 nepodporuje. V těchto případech se video buď vůbec nepřehraje, nebo se spustí pouze zvuková stopa. V každém případě nepočítejte s podporou titulek.

Galerie nabízí možnost zobrazení fotografií uložených v paměti, na kartě, ale snadno lze galerii spojit také s mnoha cloudovými účty, což jistě oceníte. Nechybí ani základní možnosti úprav obrázků. Hry byste v telefonu hledali marně, ale není problém si stáhnout i náročnější 3D tituly z obchodu Google Play. Místa je dostatek, především u 16GB verze, a výkon telefonu také nechybí. Na telefonu si zahrajete i náročnější hry typu Real Racing 3, zde je však nutné počítat s nižší úrovní grafiky a místy i pomalejším chodem. Pakliže to aplikace podporuje, lze ji přesunout na paměťovou kartu.

Galerie

Fotoaparát: na momentky postačí

Asus ZenFone 5 vybavil osmimegapixelovým fotoaparátem s automatickým ostřením a přisvětlovací LED diodou. Samozřejmostí je možnost ostřit dotykem. Prostředí je přehledné, dostalo se na samostatná tlačítka pro spoušť fotoaparátu a videokamery. V nastavení lze vybrat režim HDR, Panorama, nastavit ISO či vyvážení bílé.

Prostředí fotoaparátu

Samotná kvalita fotografií se značně odvíjí od aktuálního osvětlení. Venku nebo za dostatečného interního osvětlení jsou snímky vcelku ostré a barevně věrné. V noci už jsou fotografie náchylné k rozmazání a navíc trpí silným digitálním šumem. To lze eliminovat speciálním nočním režimem, který pojme více světla. V ten moment je však náročnější telefon udržet, ale pokud se vám to povede, vytvoříte jasnější snímek.

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie

ZenFonu 5 nechybí ani čelní kamerka s rozlišením 2 megapixely. Pro zachycení selfie momentky nebo pro videhovory jde o dostačující rozlišení. Na uchovávání fotografií do rodinných alb to však rozhodně není.

Ukázkový snímek z čelní kamerky

Videokamera dokáže nahrávat videa až ve FullHD rozlišení. (Aktualizováno) S Androidem 4.4 se kvalita videa zlepšila a plynulost dosahuje 30 - 31 snímků za vteřinu. Samotné video je pak vcelku ostré a až na pár drobných záseků během natáčení i plynulé.

Asus ZenFone 5 (testovací video) – 1080p, 31 FPS

Telefonní funkce: základ se dvěma SIM kartami

Změny v prostředí se dotkly také aplikace pro vytáčení čísel a adresáře. Vše je provedeno nanejvýše přehledně a sladěné do příjemné modro-bílé kombinace. Aplikace je rozdělena na pět záložek, mezi kterými je číselník s posledními volanými čísly, v druhé záložce pak nalezneme seznam kontaktů, které si můžete synchronizovat z Google účtu nebo MS Exchange. V třetí záložce se vám shromažďují oblíbené kontakty a ve čtvrté si můžete vytvořit skupiny. Poslední záložka patří blokovaným voláním, kde můžete přidat vámi vybrané číslo do „blacklistu“ a telefon bude hovory z něj blokovat.

Asus ZenFone 5 podporuje hned dvě SIM karty, přičemž u obou jsou podporována 3G data. Obě SIM karty jsou typu micro a vkládají se pod zadní kryt. Kvalita hovorů je velmi dobrá a je u obou SIM karet srovnatelná. Pokud na jedné SIM kartě telefonujete, druhá karta je nedostupná a přijde vám na ni SMS zpráva o zmeškaném volání. V nastavení si lze definovat, zda má nějaká SIM karta sloužit primárně například k volání či datům. Pokud nic nevyberete, bude se telefon vždy ptát, jako kartu využít.

Zprávy a e-maily: velká klávesnice

V základu přichází telefon s vlastní aplikací pro SMS zprávy, která vám poslouží pro ty nejzákladnější úkony, tedy přijímání a posílání zpráv, vyhledávání ve zprávách, nebo zálohování a obnovování SMS zpráv. V telefonu je však nainstalovaná aplikace Hangouts, která nabídne širší propojení s vaším Google účtem. Ze sociálních sítí je zde předinstalovaný pouze Facebook a Google+ klient. Při tvorbě textu velmi pomáhá opravdu pohodlná klávesnice, která má na 5palcovém displeji velkorysý prostor. Dostalo se dokonce i na samostatný řádek pro numerické klávesy.

E-maily můžete vyřídit přes dvě základní aplikace, kterými jsou klasický e-mail a také Gmail. Nativní klient od Asusu podporuje synchronizaci s Microsoft Exchange, Gmailem, Yahoo! mailem, Outlookem, Microsoft Hotmail nebo kterýmkoliv jiným POP3/IMAP účtem. Fanoušci Gmailu pak určitě sáhnou po Gmail aplikaci, která se žádných změn samozřejmě nedočkala a nabídne staré známé prostředí.

Gmail

Organizační funkce a GPS: vše potřebné přítomno

Organizační funkce jsou u ZenFonu 5 nadprůměrné a najdeme zde spoustu aplikací, které vám usnadní kontrolu a organizaci vašeho všedního dne. Máme zde například plánovač úkolů Do It Later, který se synchronizuje s vaším Google účtem nebo také klasický kalendář. Dále vám poslouží kalkulačka nebo služby Party Link a PC Link. První jmenovaná Link aplikace umožní sdílení obrázků ve skupině uživatelů pomocí Wi-Fi Direct a díky PC Linku můžete na dálku ovládat váš počítač. Předinstalované zde také najdeme aplikace věnované počasí, slovník, nebo aplikaci SuperNote pro pořizování poznámek. Dostalo se rovněž na aplikaci ThinkFree Office, která otevře kancelářské soubory MS Office a PDF dokumenty. Pro tvorbu či editaci si již musíte zakoupit plnou verzi.

Kalendář, správce souborů a kalkulačka

V telefonu se dále nachází samozřejmě GPS s GLONASS a také elektronický kompas. V základu se vše pojí s Google Mapami a Navigací. Fixace vaší polohy zabere přibližně 15 vteřin, s asistencí internetu jde o okamžitou fixaci. Signál je stabilní i v městské zástavbě, kdy je poloha i nadále přesná.

Google Mapy a Navigace

Datové připojení a internet: největší zaváhání

Pokud se do této chvíle zdálo vše absolutně v pořádku, narazili jsme na nejslabší místo ZenFonu 5. Ale nepředbíhejme. Nabídka konektivity čítá GPRS, EDGE, HSPA+, Wi-Fi a Bluetooth 4.0. Poslední položkou je pak USB host, pomocí kterého připojíte například flash disk. Tím však výčet končí. Mnohým bude scházet NFC pro bezkontaktní platby a snadnější párování příslušenství. Prohřeškem již začíná být i chybějící podpora sítí LTE.

Internetový prohlížeč

Na internet se telefonem dostanete díky dvěma prohlížečům, a to prohlížečem od Asusu a také Chromem od Googlu. První jmenovaný je velmi základní a je nastavený jako nativní prohlížeč telefonu. Nenabídne žádné pokročilé funkce, synchronizaci, či další vychytávky, jako je Flash a podobně. Pokud chcete větší volnost, pak sáhnete po Chromu, který se synchronizuje s vaším Google účtem a celkově jde o rychlejší prohlížeč, než ten standardní.

Závěrečné zhodnocení: naděje zůstává

Asus ZenFone 5 je zajímavým kouskem v nižší střední třídě, ve které zaujme podařeným designem i kvalitním dílenským zpracováním. Potěší kvalitní displej s HD rozlišením, na kterém je vše dobře vidět. Prostředí sice zajišťuje starší Android 4.3, avšak aktualizace by již měla být na cestě. Ovládání je pohodlné, ačkoliv například odemykací tlačítko klade poměrně velký odpor.

ASUS ZenFone 5

Mezi plusy lze rozhodně připočíst velkou interní paměť, slušný výkon i dostatečně velkou operační paměť. Výdrž již příliš radost neudělá, stejně tak zvukové výstupy, které jsou poměrně tiché. Nepotěší ani slabší fotoaparát nebo vyloženě bídný záznam videa ve FullHD kvalitě.

Díky pozdnímu uvedení na náš trh již ZenFone 5 tolik nezaujme. Například chybějící NFC zamrzí, absence LTE je pak už vcelku citelnou překážkou u nového telefonu, i když za dané peníze to ještě není tak vážné. Vše se totiž bude snažit zachránit cena, která se pohybuje kolem 5 500 Kč u 16GB verze a pakliže se spokojíte jen s 8GB úložištěm, jde pouze o 4 900 Kč. Pokud telefonu odpustíte chybějící LTE, jedná se o velmi povedený model za slušné peníze.

Konkurence

Konkurentem pro ZenFone 5 bude Huawei Ascend G700 s rovněž pětipalcovým HD displejem. Nabízí lepší fotoaparát a záznam videa. Na druhou stranu je vybaven starším systémem Android a také za cenu kolem 5 500 Kč nabízí jen 8GB paměť.

Huawei Ascend G700

Podobnou výbavu jako ZenFone 5 nabízí i Prestigio MultiPhone PAP5044DUO. Čekejte nicméně starší verzi operačního systému, 8GB paměť nebo slabší výkon kvůli přítomnost jen 1 GB paměti RAM. Cena modelu PAP5044DUO je však o něco níže, což můžeme brát jako klad.

Prestigio MultiPhone PAP5044DUO

Mezi konkurenci se zařadí i nová Nokia Lumia 730 Dual SIM. Má sice o něco menší displej, ale i přesto nabízí HD rozlišení. Určitě pořídí lepší fotografie, nabídne plynulejší operační systém Windows Phone 8.1 a s patřičným krytem podporuje bezdrátové nabíjení. Potěšit může i kvalitní čelní kamerka. Cena Lumie 730 DualSIM je však zhruba o 1 000 Kč vyšší.

Nokia Lumia 730 Dual SIM
asus-zenfone-5
Klady
  • solidní cena
  • přehledné a propracované prostředí
  • zvládá USB OTG
  • podporuje dvě SIM karty
  • 2 GB RAM
  • velká interní paměť
  • displej s HD rozlišením
  • kvalitní zpracování
  • vyvážený design
Zápory
  • nepodporuje LTE
  • chybí NFC
  • tichý reproduktor
Diskuze ke článku
Potox
S tými 10fps ste sa asi pomýlili, všetci ostatní majú 30fps.
mrtvá žížala
osklivy kousek, jedine co stoji za to je CPU, jinak je to velky omyl... jakmile vidim Intel nebo MTK, tak uz je na 99% jiste ze se LTE nekona a takovej kousek by si meli nechat v cine a nesackovat to sem...
Martina
Já bych jako konkurenci viděla Acer Liquid E700. Kdy jej budete recenzovat?
Filip
Jasná konkurence je Geeksphone Revolution s podobnou cenou a stejným cpu

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze