ASUS ZenFone 4 Pro
recenze

ASUS ZenFone 4 Pro

Jeden z nejlepších... předloňska
10

ASUS ZenFone 4 Pro je bezesporu tím nejlepším telefonem, který kdy ASUS vyrobil. To ale neznamená, že jde o dokonalý telefon – to ani z daleka. Přesto může však svým vysokým výkonem, velkou baterií či duálním fotoaparátem leckoho zlákat. Ať už se vám však líbí, nebo ne, je tento telefon jasným důkazem, že tento rok už bude muset každý s ASUSem počítat i v té nejvyšší třídě.

ASUS představil v září dvojici ze své nejdražší řady ZenFone 4. První model bez žádného přídomku jménem ZenFone 4 jsem mohl otestovat již před pár měsíci, avšak na skutečně vlajkový model si musel náš trh nepříjemně dlouho počkat. Od představení dražšího ZenFonu 4 Pro se tak na trhu mezitím objevili mnozí další konkurenti a zároveň nyní telefon přichází na náš trh nešťastně těsně před příchodem nových generací těch nejlepších telefonů uplynulého roku. Má tedy dnes již trochu zastarale vypadající ZenFone 4 Pro za sebevědomou cenovku 22 tisíc šanci na úspěch?

ASUS ZenFone 4 Pro

ASUS ZenFone 4 Pro

Rozměry156,9 × 75,6 × 7,6 mm, 175 g
DisplejAMOLED, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 600 mAh, doba nabíjení: 2:04 hodin

Asus ZenFone 4 Pro – videopohled

Obsah balení: tak to má být

ASUS na prodejním balení nijak nešetří, což naznačuje hned samotná krabička, která se efektivně rozkládá a jejích víko je magneticky přichycené. Uvnitř ní najdeme pár příruček, nabíjecí adaptér a samozřejmě propojovací USB-C kabel. Potěší také dobrá špuntová sluchátka a především čiří gumový kryt, který se určitě u skleněného telefonu hodí. Ten je navíc znatelně tvrdší než ten u ZenFonu 4 a navíc tentokrát hardwarová tlačítka překrývá místo toho, aby měl pro ně výřez, takže se mnohem pohodlněji mačkají.

Konstrukční zpracování: déjà vu

Minulý rok ASUS dokázal, že umí vyrobit skutečně kvalitně zpracovaný smartphone z hodnotných materiálů, a letos v tom pokračuje. Na rozdíl od loňské vlajkové lodi v podobě ZenFonu 3 Deluxe však letos vsadil na kombinaci skla a kovového rámu. Výsledkem je nový ZenFone 4 Pro, který byste na první pohled nemuseli rozeznat od levnějšího sourozence. Podobnost se ZenFonem 4 je obrovská, avšak přeci jen se v detailech liší.

Výrazně dražší verze Pro má lesklý rám namísto matného, duální fotoaparát dostal orámování a čtečka otisků prstů trochu narostla. Největším rozdílem je však chybějící efekt Zen kruhů na zádech, který zdobí méně vybavený ZenFone 4. U „Próčka“ najdeme tento efekt pouze u duálního fotoaparátu, a to je škoda. Osobně se mi tento efekt velmi líbí a levnější telefon díky němu vypadá zajímavěji než ten vlajkový, byť otisky prstů ulpívají na obou přístrojích stejně rychle, takže působivě nevypadá moc dlouho ani jeden. Jen u tohoto modelu máte za chvíli zapatlaný i ten hliníkový rám. Rovněž dostupná bílá varianta vy otisky ovšem schovala mnohem obstojněji.

ZenFone 4 Pro vs. ZenFone 4

ZenFone 4 Pro je také o něco těžší a i přes totožnou velikost displeje dokonce maličko větší. Je to jen pár milimetrů, ale pokud si dáte telefony vedle sebe, jde rozdíl vidět. Hmotnost mi nijak nevadí a telefon sedí dobře v ruce. Jen díky lesklému rámu klouže z ruky snáze než jeho sourozenec a za tak vysokou cenovku se v dnešní době už ani ty velké rámečky nedají snadno omluvit.

Alespoň že je v bradě telefonu schovaná dříve zmiňovaná čtečka otisků prstů se senzorovými tlačítky po bocích. Ta je velmi rychlá a spolehlivá, ale pouze pokud nemáte zapnutou Always On funkci. Pokud jí zapnutou máte, zabere rozsvícení displeje znatelně více času a telefon už nepůsobí moc vlajkově. Potěšila mě však příjemná vibrační odezva senzorových tlačítek, kdy ta dvě krajní jsou i podsvětlená.

ZenFone 4 Pro vs. Pixel 2 XL

Také boční vypínací tlačítko a kolébka hlasitosti se velmi příjemně tisknou a jsou na dobrém místě. Po obvodu telefonu nalezneme dále samozřejmě reproduktor, nabíjecí konektor a naštěstí i 3,5mm jack. Na levé straně je poté hybridní slot pro dvě nanoSIM karty, anebo jej můžete využít pro rozšíření paměti formou microSD karty.

Na trhu máme v dnešní době už jinak vypadající zařízení.

Když to vezmeme kolem a kolem, je ZenFone 4 Pro bez pochyb skvěle vyrobený telefon z kvalitních materiálů, který se nemusí za zpracování stydět. Design už je ale věc druhá, navíc chybí třeba i populární voděodolnost. Proti ZenFonu jde v tomto ohledu nejen cena, ale především fakt, že přišel na náš trh až na přelomu roku 2017 a 2018. Na trhu máme v dnešní době už jinak vypadající zařízení, která se již velmi brzy dočkají dokonce i své druhé generace. ASUS tedy v oblasti vzhledu opět o nějaký ten rok zaspal.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • telefon dobře sedí v ruce
  • povedená tlačítka
  • rychlá čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • velké rámečky
  • telefon vypadá nudněji než levnější varianta
  • Always On funkce zpomaluje odemykání displeje
  • snadno se zapatlá a klouže z ruky

Displej: zaujme jen těžko

Zobrazovačem ASUS rozhodně zaujmout nechce, o čemž nesvědčí jen velké rámečky kolem něj, ale také jeho parametry. Nasazený 5,5palcový displej zde má na tak drahý telefon nižší Full HD rozlišení. Na vlajkovou třídu tedy žádná závratná jemnost, ale alespoň je na to stále lépe než větší Huawei Mate 10 Pro a jde tentokrát o AMOLED panel a nutno říct, že je opravdu pěkný.

ASUS ZenFone 4 Pro

Barvy vypadají skvěle, pozorovací úhly jsou výborné a můžete si obraz detailně upravit v nastavení. Jen maximální jas by mohl být o něco vyšší a automatická regulace jasu by mohla být o něco rychlejší. Dobrou zprávou je ovšem barevná notifikační dioda nad displejem, kterou sice nelze nastavovat, ale je mnohem jasnější než u ZenFonu 4, takže jí snadno uvidíte.

Dioda by však ani nemusela být úplnou nutností, jelikož ZenFone 4 Pro nabízí i vlastní Always On režim, ale nakonec jsem byl za starou dobrou diodu ještě rád. Je sice hezké, že si můžete vybrat z několika druhů Always On obrazovky, ale přesto je zde tato funkce vcelku k ničemu. Nejen že úplně každá varianta hodin využívá spoustu barevných obrázků a motivů, které svítí všude kolem, což žere zbytečně více energie, než by bylo u Always On panelu nutné, ale především se nedočkáte užitečného zobrazení notifikací.

Všechny podoby Always On panelu a nastavení obrazu

Always On panel zde totiž zobrazuje jen datum, čas, počet zmeškaných hovorů či SMS a procenta baterie. Žádný náhled notifikací, ani žádné ikony aplikací, od kterých máte notifikace. Nic. Doufám tedy, že ASUS vylepší tuto funkci některou z pozdějších aktualizací, protože v současnosti jde o velmi slabý odvar toho, čím může Always On displej být.

Líbilo se nám
  • AMOLED panel
  • pěkné barvy
  • jasná notifikační dioda
  • možnosti úprav obrazu
Nelíbilo se nám
  • „jen“ Full HD rozlišení
  • nedotažená Always On funkce

Zvuk: slušný zpěvák

Hlavním zdrojem zvuku je u ZenFonu 4 Pro možná překvapivě dvojice reproduktorů. Ten hlavní je vespod telefonu a jako druhý slouží sluchátkový reproduktor nad displejem. Zvuk z nich je hlasitý a vcelku kvalitní, byť poněkud plochý. Prostorový efekt je však velmi povedený a ASUS tak rozhodně nepoužívá dva reproduktory jen na okrasu. Jedná se skutečně o přínos, jelikož cestuje zvuk z telefonu putuje alespoň částečně přímo k vám.

ASUS ZenFone 4 Pro

Sice si i tak spodní reproduktor vcelku snadno zakryjete třeba při hraní her, ale lepší než nic. V tak velkých rámečcích by však stereo reproduktory na přední straně určitě své místo našly. Výbornou zprávou je ovšem možnost zvuk výrazně upravovat v nastavení pomocí DTS X zvukového nástroje, který funguje i pro 3,5mm jack výstup, který je u takto drahých přístrojů už na ústupu. Dokonce je tu zvlášť nastavení pro drátová a bezdrátová sluchátka a rozdíl je opravdu znát. Stejně jako za nastavení obrazu, tak i u zvuku musím dát ASUSu palec nahoru.

Nastavení zvuku
Líbilo se nám
  • hlasitý výstup
  • povedený prostorový efekt
  • schopné nástroje pro nastavení zvuku
  • 3,5mm jack
Nelíbilo se nám
  • poněkud plochý zvuk

Výkon hardwaru: na plné obrátky

Majitelé ZenFonu 4 Pro si na nedostatek výkonu skutečně stěžovat nemohou. Hlavní hvězdou hardwaru je samozřejmě výkonný procesor Snapdragon 835, který doplňuje pro jistotu hned 6 GB RAM. To je pořádná porce výkonu a nechybí ani 64 GB interního úložiště (cca 52 GB volných), které můžete rozšířit microSD kartou.

Ať už budete hrát jakékoli hry, poběží vždy nejlépe a nejhezčeji, jak jen je to možné, a otevírání aplikací, multitasking a jiné mnohem náročnější aktivity zvládne telefon s lehkostí. Přesto se však občas v prostředí nemusí zdát telefon úplně nejplynulejší, ale k tomu se dostaneme v kapitole o softwaru.

Líbilo se nám
  • vysoký výkon
  • 6 GB RAM
  • slot pro microSD karty

Výdrž baterie: mohlo to být lepší

Jen 5,5palcový Full HD displej, navíc AMOLED, na velkou baterii s kapacitou 3 600 mAh? To zní jako recept na excelentní výdrž, ale bohužel tomu tak není. Můžete sice očekávat velmi dobrou výdrž, ale čekal jsem lepší. Běžné dny vydrží telefon se 40 procenty k dobru a i náročnější den s nějakou tou hodinkou hraní dokáže zvládnout s 20 procenty nazbyt. Pro plné dva dny se už ale musíte s používáním krotit a nejde tedy o výrazně lepší výdrž než nabídnou konkurenti s většími a jemnějšími displeji a zároveň menšími bateriemi.

ASUS ZenFone 4 Pro

Těžko říci, kde nastala chyba, ale každodenní výdrž zkrátka není tak excelentní, jak by parametry napovídaly. Pokud však necháte telefon jen tak ležet, jsem si jistý, že výdrží při životě víc jak týden. Bohužel ani náš redakční test výdrže nepřinesl zrovna oslnivé výsledky, jelikož vydržel ZenFone streamovat Full HD video přes Wi-Fi „pouze“ 8 hodin a 42 minut. Také USB-C nabíjení, které zabere z 0 na 100 nějaké 2 hodiny, není bohužel z nejrychlejších.

Líbilo se nám
  • dobrá výdrž baterie
  • USB-C
Nelíbilo se nám
  • výdrž by mohla být s danými parametry lepší
  • pomalejší nabíjení

Konektivita: konečně kompletní výbava

ASUS nenechal nic náhodě a až na infraport nacpal do své vlajky snad úplně vše. Je tu Wi-Fi ac, samozřejmě kompletní LTE a novější Bluetooth 5.0. Velkou pozornost na sebe při navrhování strhla očividně také navigace, jelikož zde A-GPS doplňuje také GLONASS, BeiDou i Galileo. Navíc se GPS vždy velmi rychle zorientovala a ani jednou jsem u ní nezpozoroval při zjišťování polohy či navigaci zaváhání. Někoho potěší také FM rádio, ale každý určitě rád uvidí především NFC, které v levnějším ZenFonu 4 nepochopitelně chybí.

Líbilo se nám
  • Bluetooth 5.0 a NFC
  • kompletní navigační výbava
  • FM rádio

Fotoaparát: stále pod vrcholem

Veledůležitý je v dnešní době u každého telefonu nepochybně fotoaparát, bez kterého už by to už zkrátka nešlo. Ten má ZenFone 4 Pro dle posledních trendů duální. Hlavní foťák má 12 Mpx, čtyřosou optickou stabilizaci a světelnost f/1.7. Na papíře zní tedy špičkově, ale v praxi to taková sláva není. Fotky jsou ostré, detailní a mají jen lehce saturovanější barvy, takže vypadá vše jen maličko živěji a lákavěji. Určitě bude většina uživatelů s fotoaparátem spokojená.

Snímky za slušného světla

Problém je ale šum, který se relativně rychle objeví na snímcích za horšího světla a celkově si za špatných podmínek vede fotoaparát spíše průměrně. S trochou trpělivosti ale relativně pěkné fotky pořídíte i v noci. Zároveň mají ovšem snímky většinou silné sklony k namodralému studenějšímu nádechu. Zkrátka ze ZenFonu 4 Pro na automatiku nelezou tak pěkné fotografie jako z konkurence. Občas se mi dokonce líbily více snímky z obyčejného ZenFonu 4, což je trochu zvláštní, jelikož jde prakticky o stejné senzory.

Fotky v noci a v interiérech

Druhý 16Mpx teleobjektiv se světelností f/2.6 a dvojnásobným optickým zoomem už studeným barvám neholduje, ale občas svou reprodukcí barev také zazlobí. Fotky z něj vypadají až překvapivě dobře, ale světlo kvalitu výrazně ovlivňuje – je u něj mnohem snazší získat rozmazané fotky a šum je o poznání výraznější. Díky teleobjektivu získáváme také hardwarový portrétní režim, který odvádí dobrou práci, ale kvalita snímků není na úrovni ostatních vlajkových konkurentů. Častokrát se foťáku nechce moc ostřit a zejména u fotek lidí mu děla zaostření potíže. Potěší však možnost sílu rozmazání ovládat přímo v aplikaci, byť po vyfocení už si s ním nepohrajete.

Portrétní režim a selfie

Za zmínku však stojí přední 8Mpx kamerka se světelností f/1.9, která umí vyfotit povedená selfies. Dokonce má i vlastní čistě softwarový portrétní režim podobně jako Pixely 2. Zde sice nevypadá efekt tak pěkně, ale přesto jsou snímky na přední kamerku velmi slušné. Dobře vypadá také video, kterému dopomáhá dobrá stabilizace a můžete jej natáčet až ve 4K při 30 FPS.

Co se týče fotoaplikace, nemohu si až na její rychlost na nic stěžovat. Je slušně navržená a po troše cviku jí bude ovládat velmi efektivně. Zejména ořezání desítek zbytečných režimů a pozlátek od loňska je dobrou zprávou, ale ta rychlost... Fotoaplikace nestartuje rychle jako u podobných telefonů a zejména horší světlo rychlost pořizování snímků značně ovlivňuje. Framerate se záhy sníží a přepínaní režimů a podobně začne nějakou tu sekundu trvat. Plynulost je najednou rázem pryč, a to by se u drahého modelu se Snapdragonem 835, který má být pro takové úkony optimalizovaný, dít nemělo.

Líbilo se nám
  • hezké fotografie za dobrého světla
  • schopný teleobjektiv
  • přední kamerka umí portrétní režim
  • stabilizace videa
Nelíbilo se nám
  • světlo výrazně ovlivňuje kvalitu fotek
  • výraznější šum
  • pomalejší fotoaplikace

Software: někde se stala chyba

Pokud jste si už někde vyzkoušeli ZenFone 4, očekávejte v jeho dražší variantě úplně to samé. Je tu úplně stejná nadstavba ZenUI 4, která vypadá stále vcelku pěkně. Vzhled se určitě netrefí do vkusu každému a je to velký rozdíl oproti čistším prostředím jiných výrobců, ale určitě si zvyknete. ASUS nyní předinstalovává mnohem méně aplikací než dříve a zdejší launcher patří mezi ty nejlepší. Více než k launcherům ostatních výrobců se dá přirovnat spíše k Nova Launcheru a dalším.

První screenshot ukazuje jeden z bugů, na které jsem párkrát narazil

Můžete si pohrát s mřížkou aplikací, animacemi, velikostí ikon a textů či jejich barvou. Je tu rovněž i pár gest a další užitečné drobnosti, které zpříjemní používání. Bohužel jde však právě v tomto nastavení také vidět, že animace nadstavby nejsou občas úplně nejplynulejší a telefon kvůli nim nevypadá nejlépe. Všimnout si lze „ghosting“ efektu i občasného poklesu FPS.

Na takto drahý telefon až moc často zablbnou i jiná nastavení či animace v systému a párkrát jsem se dočkat i velmi zvláštních bugů, dokonce jednoho záseku asi na 30 sekund. To by se u vlajkového modelu opravdu dít nemělo a je tedy otázkou, zda jde o chybu kusu, nebo zkrátka o neodladěné prostředí. Jsem si však jistý, že tyhle problémy ASUS postupně vyřeší aktualizacemi, stejně jako tomu je u ZenFonu 4, jehož používání je po instalaci aktualizací o poznání příjemnější.

I přes to všechno je ovšem prostředí v drtivé většině času plynulé, a především hezky pekelně rychlé. Za to můžeme vděčit krom hardwaru třeba i funkci OptiFlex, která se učí, které aplikace nejčastěji používáte a zrychluje následně jejich otevírání. Rozdíl není sice velký, ale často poznat jde. Musíte dát telefonu jen notnou řádku dní, aby se naučil vaše návyky. Zklamáním je poté stále ještě starší Android 7.1.1 Nougat, avšak nové Oreo je již v přípravě, tak se jej snad brzy dočkáme.

Líbilo se nám
  • mnohem méně vlastních aplikací
  • spousta funkcí launcheru
  • Oreo v přípravě
Nelíbilo se nám
  • občasné bugy a záseky animací systému

Zhodnocení: pozdrav z roku 2016

Tímto bychom tedy měli recenzi za sebou a už jen zbývá položit si otázku, zda je tedy ASUS ZenFone 4 Pro začátkem roku 2018 dobrou koupí. V podstatě ano, jedná se o povedený telefon, jehož majitelé nebudou z ničeho vyloženě zklamaní. AMOLED panel vypadá pěkně, stereo reproduktory jsou dobré, baterie také vydrží, je tu schopný duální fotoaparát a výkonu má telefon na rozdávání. Je to ovšem výhodná koupě? No, to už bych neřekl.

Chybí voděodolnost, jsou tu masivní rámečky, prostředí občas zazlobí a ani duální fotoaparát na tu nejlepší konkurenci stále nestačí. ASUS zkrátka zaspal a stále ještě konkurenci dohání. V roce 2016 by patřil ZenFone 4 Pro mezi ty nejlepší telefony své třídy. Telefon za 22 tisíc korun z roku 2017 by měl ovšem nabídnout něco ještě lepšího.

V současnosti to tak ZenFone 4 Pro nemá ve své třídě vůbec jednoduché, jelikož není v ničem jedinečný či lepší než ostatní. Opravdu špatné u něj není prakticky nic, ale v porovnání s níže uvedenými stroji na něj snadno zapomenete. Upřímně bych si v současnosti raději vybral levnější ZenFone 4, který má sice výrazně nižší výkon a chybí mu NFC, ale krom toho není v ničem zásadně horší.

Přesto je ovšem nový ZenFone 4 Pro dalším důležitým krokem pro ASUS, jímž postupně zkracuje náskok soupeřů. Dnes tedy nejdražšímu ASUSu ještě moc pozornosti věnovat nemusíte, ale jsem přesvědčen, že další generace už může všem ostatním výrobcům pořádně zatopit. Pokud tedy ASUS boj předčasně nevzdá...

Konkurence

Za stejnou a díky častým akcím i nižší cenu je na trhu Galaxy S8 od Samsungu. Tomu nechybí nádherný a jemnější displej v mnohem menším těle, voděodolnost či sice jeden, ale mnohem lepší fotoaparát.

Samsung Galaxy S8

Rozměry148,9 × 68,1 × 8 mm, 155 g
DisplejSuper AMOLED, 5,8" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorExynos 9 Series (8895), 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:32 hodin

S příplatkem dvou tisíc získáte i 64GB verzi iPhonu 8 Plus. Ten má samozřejmě systém iOS, velmi podobnou konstrukci a stejnou velikost displeje. Je ovšem opět voděodolný, má brutální výkon a na papíře podobný, ale kvalitou výsledků mnohem lepší duální fotoaparát.

Apple iPhone 8 Plus

Rozměry158,4 × 78,1 × 7,5 mm, 202 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A11, 2×2,1 GHz + 4×800 MHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 64 GB / 256 GBne
Akumulátor2 675 mAh, doba nabíjení: 2:49 hodin

Dokonce o tisíc korun levněji vyjde 6palcový Huawei Mate 10 Pro se stejně vysokým výkonem, tenkými rámečky, velmi dobrým duálním fotoaparátem, voděodolností a ještě větší baterií. Ani jemu nechybí voděodolnost.

Huawei Mate 10 Pro

Rozměry154,2 × 74,5 × 7,9 mm, 178 g
DisplejAMOLED, 6" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát20 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 970, 4×2,36 GHz + 4×1,86 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:47 hodin

Poslední ranou pro ASUS je poté OnePlus 5T. I to má tenké rámečky a 6palcový displej ve stejně velkém těle jako ZenFone. Hardware je stejný, ale má ultrarychlé nabíjení či prakticky čistý Android. Ani jeho duální fotoaparát není nejlepší, ale nejsilnější verze 5T s 8 GB RAM a 128 GB interní pamětí stojí jen 15 tisíc korun.

OnePlus 5T 8 GB RAM

Rozměry156,1 × 75 × 7,3 mm, 162 g
DisplejAMOLED, 6" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:16 hodin
asus-zenfone-4-pro
Klady
  • vysoký výkon
  • kvalitní konstrukce
  • pěkný AMOLED panel
  • slušné stereo reproduktory
  • nechybí 3,5mm jack
  • schopný duální fotoaparát
  • 6 GB RAM a microSD slot
  • Bluetooth 5.0 a NFC
Zápory
  • velké rámečky
  • občas bugy a záseky animací systému
  • nižší rozlišení displeje
  • výdrž baterie by mohla být lepší
  • nedotažená Always On funkce
  • telefon vypadá nudněji než levnější varianta
  • chybí voděodolnost
Diskuze ke článku
Jaroslav Dušek
Jaroslav Dušek
Opravte si obrázek o výsledku z AnTuTu máte zde výsledky z běžné čtyřky ????
Dave
To radši za 18k XZ Premium. Zenfone 4 Pro je za 22K neprodejný to nikdo nekoupí max nějaký ultra fanoušek Asusu.
David
Pan Šrajer píše: "jedná se o povedený telefon, jehož majitelé nebudou z ničeho vyloženě zklamaní". Osobně bych však byl velmi zklamán, kdybych čekal 10-15sec než telefon přepne z LTE na 3G/2G před zahájením hovoru. Telefon totiž nemá podporu VOLTE, tj. nelze používat LTE při telefonování! Tento mobil bych nekoupil i kdyby stál polovinu.
Carda
Za mě paráda jen displej mohl mít větší úhlopříčku :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze